ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.                                                    Γενική Αίτηση: 67/24

                                                                                                       

                                                Αστυνομικού Διευθυντή Επαρχίας Πάφου   

                                                                                                            Αιτητής

v.

 

                                    Α. Π  

                                                                                                          Καθ ής η Αίτηση   

                                                                                                

Ημερομηνία: 30 Αυγούστου 2024

 

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ:

Για τον Αιτητή: Ο κ. Σ. Χρυσοστόμου

Για την Καθ ης η Αίτηση: Η κα. Μ. Παναγή για Ε. ΠΟΥΛΛΑ Δ.Ε.Π.Ε  

 

AΠΟΦΑΣΗ

 

 

Εισαγωγή – Ιστορικό Υπόθεσης:

 

Στις 12.08.2024 ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου με Γενική Αίτηση που φέρει τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο αιτήθηκε μονομερώς την έκδοση τoυ ακόλουθου διατάγματος:

 

ΔΙΑΤΑΓΜΑ (δυνάμει του Ν. 114(Ι)/2021) του Δικαστηρίου με το οποίο να απαγορεύεται στον Καθ ου η Αίτηση / Ύποπτο, από του να προσεγγίζει, ή/και να ακολουθεί, ή/και να παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα το θύμα Γ. Ε. Α.Δ.Τ.: [ ], είτε σωρευτικά, είτε διαζευτικά, είτε κεχωρισμένα, εντός 10 λεπτών από την επίδοση του διατάγματος, μέχρι την συμπλήρωση των αστυνομικών ανακρίσεων, ή/και μέχρι την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης, ή/και μέχρι την εκδίκαση οποιασδήποτε ποινικής διαδικασίας καταχωρηθεί εναντίον του στο Ε.Δ.Πάφου, ή/και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου

 

Η αίτηση στηριζόταν σε ένορκη δήλωση της Αστ. 2836 Δ. Κυπριανίδου και σε αυτήν επισυνάφθηκε και η κατάθεση του παραπονούμενου ημερομηνίας 06.08.2024.   

 

Το Δικαστήριο (κάτω από άλλη σύνθεση) επιλήφθηκε αυθημερόν της αίτησης και έκδωσε το ακόλουθο διάταγμα ορίζοντας το επιστρεπτέο στις 19.08.2024.

 

Διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται στην Καθ ης η Αίτηση / Ύποπτη να ενοχλεί, παρενοχλεί και πλησιάζει τον παραπονούμενο Γ. Ε. (Δ.Τ. [ ]).

 

Στις 19.08.2024 η καθ ης αίτηση εμφανίστηκε μέσω της συνηγόρου της και ζήτησε χρόνο να καταχωρήσει ένσταση όπως και έπραξε στις 23.08.2024 υποστηριζόμενη από δική της ένορκη δήλωση.  

 

Στις 28.08.2024 που η αίτηση ήταν ορισμένη για ακρόαση, το Δικαστήριο προχώρησε και άκουσε αμφότερες τις πλευρές με σκοπό την έκδοση της παρούσας απόφασης και το σύνολο της επιχειρηματολογίας τους λαμβάνεται υπόψη συμπεριλαμβανομένης και της γραπτής αγόρευσης της ευπαίδευτης συνηγόρου της Καθ ης η Αίτηση.

 

Επιπρόσθετα ο κ. Χρυσοστόμου ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι εναντίον της Καθ ης η Αίτηση στις 26.08.2024 έχει καταχωρηθεί η ποινική υπόθεση 3697/24 Ε.Δ.Πάφου που αφορά τα γεγονότα της υπό εξέταση Γενικής Αίτησης κατηγορίες τις οποίες στις 28.08.2024 αρνήθηκε και η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση εντός Δεκεμβρίου 2024.

 

Νομική Πτυχή:

 

Η αίτηση στηρίζεται ουσιαστικά στο άρθρο 6 του Περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμος του 2021 (114(I)/2021) το οποίο αφορά και αυτό στη δυνατότητα έκδοσης διαταγμάτων συγκεκριμένης φύσεως στα πλαίσια διερεύνησης μιας υπόθεσης.

 

Διατάγματα δικαστηρίου

6.-(1) Δικαστήριο, το οποίο ασκεί ποινική δικαιοδοσία δύναται, κατόπιν αίτησης της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του θύματος, μέλους της οικογένειας του θύματος ή/και άλλου προσώπου που ενεργεί για λογαριασμό οποιουδήποτε από αυτούς, να εκδώσει διάταγμα με το οποίο επιβάλλει σε ύποπτο οποιαδήποτε απαγόρευση ή/και οποιονδήποτε περιορισμό θεωρεί αναγκαίο ή/και επιθυμητό υπό τις περιστάσεις, μέχρις ότου καταχωριστεί ποινική υπόθεση εναντίον του για ποινικό αδίκημα που προβλέπεται στον παρόντα Νόμο:

Νοείται ότι, η ως άνω αίτηση συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή/και εκπροσώπου του θύματος ή/και μέλους της οικογένειας του θύματος, το οποίο έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή/και των αποδεικτικών στοιχείων.

(2) Το αναφερόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα εκδίδεται κατόπιν απόδειξης γεγονότων ή/και στοιχείων, τα οποία εκ πρώτης όψεως δημιουργούν κίνδυνο επανάληψης ή/και εξακολούθησης της συμπεριφοράς που συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή/και σωματική ή/και ψυχική υγεία του θύματος ή/και μέλους της οικογένειάς του.

(3) Η εξουσία του Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) περιλαμβάνει την έκδοση διαταγμάτων με τα οποία δύναται να-

(α) απαγορεύει ή/και να περιορίζει τον ύποπτο ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα να προσεγγίζει ή να ακολουθεί το θύμα∙ ή/και

(β) απαγορεύει ή/και να περιορίζει την πρόσβαση του υπόπτου για συγκεκριμένη περίοδο ή μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης επί του κατηγορητηρίου, στον τόπο διαμονής ή/και εργασίας ή/και σε υποστατικό του θύματος ή/και άλλου προσώπου το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα, ή/και στον τόπο που αυτό συχνάζει∙ ή/και

(γ) απαγορεύει στον ύποπτο να έρχεται σε επαφή ή/και να παρενοχλεί το θύμα ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα.

(4)(α) Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), ισχύει για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες από την ημερομηνία επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο στο δικαστήριο εντός της περιόδου αυτής, σε μέρα και ώρα που ορίζεται από το δικαστήριο.

(β) Κατά την ορισμένη μέρα και ώρα, το δικαστήριο ακούει τον ύποπτο ή/και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιαστεί και αποφασίζει κατά πόσο θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή θα το παρατείνει μέχρι και οκτώ (8) ημέρες, χωρίς η συνολική ισχύς του διατάγματος να υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24) ημέρες μέχρι την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου.

(γ) Ο ύποπτος δύναται να ζητήσει την ακύρωση ή την τροποποίηση του διατάγματος πριν από τη λήξη της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(5) Το δικαστήριο δύναται μετά την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου, να εκδώσει νέο διάταγμα ή να παρατείνει το διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης:

Νοείται ότι, για την έκδοση τέτοιου διατάγματος εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν οι διατάξεις των εδαφίων (1), (2) και (3).

(6) Το προβλεπόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα δυνατόν να επιβληθεί αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής ή/και μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(7) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου και το οποίο παραβαίνει οποιονδήποτε από τους όρους αυτού, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4.000) ή σε αμφότερες τις ποινές.

Συμπεράσματα:

 

Καταρχάς σημειώνω εξ αρχής ότι έχω μελετήσει εκτενώς τόσο την αίτηση όσο και την ένσταση και αυτό που αναφύεται είναι τα έντονα και συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζουν Kαθ ης η Αίτηση και Παραπονούμενος παρά το ότι η μεταξύ τους σχέση ξεκινά με κοινή συμβίωση ως ανδρόγυνο μόλις τον Φλεβάρη του 2023 και απορρέουν απο ζητήματα που αφορούν τα ανήλικα τέκνα τους ηλικίας σήμερα 17 μηνών και 2 μηνών αντίστοιχα για τα οποία εκκρεμούν διαδικασίες στο Οικογενειακό Δικαστήριο Πάφου που αφορούν την ρύθμιση ζητημάτων γονικής μέριμνας και επικοινωνίας.  

 

Επιπρόσθετα διαπιστώνετε ότι η Καθ ης η Αίτηση στην υπό εξέταση γενική αίτηση είναι και παραπονούμενη στην ποινική υπόθεση Ε.Δ.Πάφου 2884/24 η οποία εκκρεμεί εναντίον του Γ.Ε και αφορά όπως φαίνεται καταγγελίες της πρώτης  εναντίον του τελευταίου για ισχυριζόμενη ενδοοικογενειακή βία και παρενόχληση διάταγμα το οποίο έχει εκδοθεί στις 27.06.2024 και κατέστηκε απόλυτο στις 04.07.2024.

 

Μάλιστα οι πρόνοιες του εκδοθεισομένου αυτού διατάγματος ως περιγράφεται στο σχετικό διάταγμα που επισυνάπτεται στην ένσταση αναστέλλονται στις περιπτώσεις εφαρμογής των προνοιών διατάγματος του Οικογενειακού Δικαστηρίου που δόθηκε (τότε) στο Δικαστήριο και αφορά το/τα ανήλικο/α.

 

Αξιοσημείωτο πως αμφότεροι οι εμπλεκόμενοι δίνουν διαφορετική εκδοχή και διάσταση στα μεταξύ τους περιστατικά.

 

Ο μεν Παραπονούμενος διατείνεται την άσκηση από μέρους της Καθ ης η Αίτηση παρενόχλησης και βίας που έλαβε χώρα στις 06.08.2024 αλλά και στις 27.07.2024 περιστατικά τα οποία και περιγράφει στην ένορκη του δήλωση.

 

Από την άλλη πλευρά η Καθ ης η Αίτηση απορρίπτει τα όσα αξιόποινα της καταλογίζει ο Παραπονούμενος και δίδει την δική της εκδοχή των γεγονότων καταλογίζοντας αξιόποινη συμπεριφορά εναντίον του Παραπονούμενου.

 

Ο νομοθέτης στο άρθρο 6 του Ν. 114(Ι)/2021 απαιτεί για την έκδοση σχετικού διατάγματος μόνο την ύπαρξη γεγονότων ή στοιχείων τα οποία εκ πρώτης όψεως να δημιουργούν κίνδυνο επανάληψης ή/και εξακολούθησης της συμπεριφοράς που συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του Νόμου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή/και σωματική ή/και ψυχική υγεία του θύματος ή/και μέλους της οικογένειάς του.

 

Τα όσα παρατίθενται από πλευράς παραπονούμενου τόσο μέσω της ένορκης δήλωσης της Αστυφύλακας 2836 Δ. Κυπριανίδου όσο και αυτούσια μέσα από την δική του κατάθεση που δόθηκε στην Αστυνομία στις 06.08.2024 με τα ισχυριζόμενα περιστατικά ημερ. 06.08.2024 και 27.07.2024 είναι θεωρώ αρκετά στοιχεία για να δημιουργούν τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως τον απαιτούμενο κίνδυνο.

 

Φυσικά το Δικαστήριο οφείλει να τονίσει ότι στο ενδιάμεσο αυτό στάδιο δεν μπορεί να προχωρήσει στην έξαρση οιονδήποτε συμπερασμάτων ή ευρημάτων και γενικά να ασκήσει τελική κρίση. Το τι πραγματικά συνέβηκε και αν προκύπτει παραβατική και αξιόποινη συμπεριφορά αυτό θα αποφασιστεί κατά την δίκη της καταχωρηθείσας υπόθεσης και όχι στο παρόν στάδιο.

 

Τέλος σε σχέση με τον ισχυρισμό που προβάλλεται από πλευράς Καθ ης η Αίτηση ότι η επίδικη αίτηση θα πρέπει να απορριφθεί ένεκα του γεγονότος ότι η ένορκη δήλωση που την υποστηρίζει υποβάλλεται από πρόσωπο (την Αστυφύλακα 2836 Δέσποινα Κυπριανίδου) που δεν καλύπτεται από τις πρόνοιες του άρθρου 6 του Ν. 114(Ι)/2021 θα αρκεστώ να αναφέρω ότι το άρθρο 6(1) του Ν. 114(Ι)/2021 διαλαμβάνει ρητά ότι μπορεί να γίνει και από πρόσωπο που το θύμα εξουσιοδοτεί να ενεργεί για λογαριασμό του κάτι το οποίο η Αστυφύλακας 2836 Δ. Κυπριανίδου αναφέρει ρητά στην παράγραφο 2 της ένορκης της δήλωσης ότι έγινε ενώ στην 1η παράγραφο αναφέρεται και η ύπαρξη γνώσης των γεγονότων που περιβάλουν την υπόθεση.

 

Κατάληξη:

 

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω αποφασίζω όπως εκδώσω διαταγή με την οποία παρατείνω την ισχύ τους διατάγματος ημερομηνίας 12.08.2024 μέχρι την πλήρη εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης 3697/24 Ε.Δ. Πάφου με τις πιο κάτω εξαιρέσεις σε σχέση με την εφαρμογή του:

 

Επειδή η Καθ ης η Αίτηση έχει αποκτήσει με τον Παραπονούμενο δύο ανήλικα τέκνα και

 

Επειδή τόσο με την έκδοση όσο και την παράταση της ισχύος του διατάγματος ημερομηνίας 12.08.2024 δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να αποτελεί εμπόδιο μεταξύ των γονέων για την απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων τους που αφορούν αποκλειστικά και μόνο ζητήματα και πτυχές άσκησης θεμάτων γονικής μέριμνας (π.χ. φύλαξη, φροντίδα, υγεία, μάθηση, επικοινωνία κλπ)  των ανηλίκων τέκνων τους συνεπώς

 

Διατάζω όπως οι πρόνοιες του διατάγματος ημερομηνίας 12.08.2024 να μην τυγχάνουν εφαρμογής και αυτές θα αναστέλλονται στις περιπτώσεις όπου η οποιαδήποτε επικοινωνία ή επαφή ή συνάντηση μεταξύ της Καθ ης η Αίτηση και του Παραπονούμενου λάβει χώρα και αφορά αποκλειστικά ζητήματα πτυχών γονικής μέριμνας & επικοινωνίας σε σχέση με τα ανήλικα τέκνα τους είτε υπάρχει διάταγμα του Οικογενειακού Δικαστηρίου σε ισχύ είτε όχι.

(Υπ.) .......................................

                       N. Φακοντής, Ε.Δ.

ΠΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο