ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.

  

Ευρωπαϊκή Διαδικασία

Επίλυσης Μικροδιαφορών αρ. 2/2023

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) ΑΡΙΘ. 861/2007 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 11ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΜΙΚΡΟΔΙΑΦΟΡΩΝ

Μεταξύ: 

SUMFINIDADE UNIPESSOAL LDA 

Ενάγουσα 

ν.

 

RICKYS TRAVEL AGENCY LTD   

Εναγόμενη

____________________

Ημερομηνία: 16.09.2024

Εμφανίσεις:

Για την Ενάγουσα: αυτοπροσώπως

Για την Εναγόμενη: κ. Χρίστος Δημητρίου

 

Α Π Ο Φ Α Σ Η

 

Στις 08.12.2023 παραλήφθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ‘’Έντυπο Α’’ (Έντυπο της Αγωγής) η φύση και το περιεχόμενο του οποίου διέπεται και ρυθμίζεται από τις πρόνοιες του άρθρου 4 § 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 861/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Ιουλίου 2007 για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Διαδικασίας Μικροδιαφορών («ο Κανονισμός») και αντίστοιχα από το άρθρο 4 § 1 του περί Ευρωπαϊκής Διαδικασίας Επίλυσης Μικροδιαφορών Διαδικαστικού Κανονισμού 6/2008 («ο Διαδικαστικός Κανονισμός»).

Σε αυτό παρουσιάζεται ως Ενάγουσα νομικό πρόσωπο από την Πορτογαλία με την ονομασία Sumfinidade Unipessoal Ltd και αξιώνει εναντίον της RICKYS TRAVEL AGENCY LTD Κυπριακής εταιρείας με έδρα την Πάφο το ποσό των €4.660 ως τέλη αδειοδότησης.

Αποτελεί ισχυρισμό της ενάγουσας στον οποίο και βασίζει την αξίωση της ότι, η Εναγόμενη προχώρησε σε δημοσίευση χωρίς να εξασφαλίσει την συγκατάθεση ή την άδεια της Ενάγουσας και χωρίς να καταβάλει οποιοδήποτε τέλος αδειοδότησης, φωτογραφία με τίτλο ‘’The Bica Funicular Lisbon, Portugal’’ η οποία αποτελεί δημιούργημα του Nico Trunkhaus που δημοσιεύθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα https://sumfinity.com/photos/portugal/lisbon /bica-funicular/ τα αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα της οποίας ανήκουν στην Ενάγουσα. Η δημοσίευση έγινε από πλευράς Εναγομένης σε ιστοσελίδα / πλατφόρμα την οποία διαχειρίζεται στο Facebook με στοιχεία https://www.facebook.com/rickystravelAgency και την ονομασία Rickys Travel.

Κατά την ενάγουσα η δημοσίευση της φωτογραφίας φαίνεται να έγινε από τις 30.06.2021 μέχρι και τις 28.10.2023 και σύμφωνα με τις τιμές/χρεώσεις που ισχύουν για την αδειοδότηση δημοσίευσης παρόμοιων φωτογραφιών για περίοδο μέχρι και τριών ετών όπως και στην υπό εξέταση περίπτωση το τέλος (αδειοδότησης) ανέρχεται στο ποσό των €2330 και το οποίο διεκδικεί από την Εναγόμενη.

Επιπρόσθετα η Ενάγουσα ισχυρίζεται ότι δικαιούται και προσθήκης μιας προσαύξησης επί του ανωτέρω ποσού της τάξης του 100% για την παράλειψη αναφοράς του ονόματος του φωτογράφου η οποία συνιστά μη αναγνώριση του αρχικού δημιουργού με αποτέλεσμα το συνολικό διεκδικούμενο ποσό να ανέρχεται στο ποσό των €4.660.

Μάλιστα αναφορά γίνεται ότι περί τα μέσα του 2023  η Ενάγουσα μέσω του νομικού της συμβούλου επέδωσε στον εναγόμενο επίσημη προειδοποίηση, ανάλυση εξόδων και αποζημιώσεων ζητώντας μάλιστα πληροφορίες σχετικά με την έκταση και της διάρκεια της παράβασης χωρίς όμως καμία ανταπόκριση παρά τις πολυάριθμες σχετικές επιστολές.

Στο Έντυπο Απαίτησης γίνεται αναφορά στις λεπτομέρειες της αγωγής για τα οποία συνοπτική αναφορά παρατίθεται ανωτέρω ενώ προς υποστήριξη αυτών επισυνάπτεται και αριθμός εγγράφων μεταξύ άλλων συμφωνιών που καθιστούν την Ενάγουσα τον αποκλειστικό δικαιούχο φωτογραφιών με δημιουργό τον Nico Trunkhaus μεταξύ άλλων και της επίδικης φωτογραφίας, screenshots της ομάδας στο Facebook με την ονομασία Rickys Travel στην οποία παρουσιάζεται η επίδικη φωτογραφία, τιμολόγια χρεώσεων τελών αδειοδότησης σε αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις καθώς και συγκριτικό πίνακα αγοράς αποκλειστικών αδειών χρήσης της Getty Images.   

Δικαστήριο κάτω από άλλη σύνθεση στις 11.12.2023 αφού εξέτασε το περιεχόμενο της Απαίτησης ως αυτή περιλαμβάνεται στο Έντυπο Α έδωσε οδηγίες όπως μέσω του κατάλληλου εντύπου ως ορίζεται στον Κανονισμό 861/2007 επιδοθεί στην Εναγόμενη πράγμα το οποίο έγινε μέσω ιδιωτικής επίδοσης δυνατότητα που δίδεται από τα άρθρα 13 & 14 του Κανονισμού.

Στις 28.05.2024 η Εναγόμενη προχώρησε στην καταχώρηση του Εντύπου Γ (Έντυπο Απάντησης) τα έγγραφα τoυ οποίου υπογράφοντο από τον κ. Θεόδωρο Νικολάου ενώ στην διαδικασία εκπροσωπήθηκε μέσω δικηγόρου. Απορρίπτει την αξίωση και αναφέρει τα ακόλουθα επί του Εντύπου Γ:

‘’Η εν λόγω σελίδα του facebook δεν έχει καμία σχέση με την Εταιρεία Rickys Travel Agency LTD. Η εν λόγω σελίδα εκ πρώτης φαίνεται να παραπέμπει σε εμπορική επωνυμία και όχι σε νομικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο ότι αυτή η εικόνα είναι δημοσιευμένη δημόσια, σε αρκετά site αλλά και χρήστες του διαδικτύου και σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται για εικόνα που να κατέχεται από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο με δικαιώματα επαυτής.’’

Επισυνάπτει μάλιστα αριθμό εγγράφων που μεταξύ άλλων παρουσιάζουν την συγκεκριμένη φωτογραφία και σε άλλες ιστοσελίδες του διαδικτύου από άλλους χρήστες.

Το Δικαστήριο στις 30.05.2024 έδωσε οδηγίες όπως δοθούν διευκρινήσεις από πλευράς ενάγουσας και συγκεκριμένα όπως οι επισυναπτόμενες συμφωνίες επί του Εντύπου Α τύχουν μετάφρασης στην Ελληνική Γλώσσα μεταφράσεις τις οποίες η Ενάγουσα απέστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 14.06.2024 απαντώντας μάλιστα και στις θέσεις που η Εναγόμενη εξέφρασε μέσω της απάντησης της οι οποίες της είχαν κοινοποιηθεί από το Πρωτοκολλητείο σημειώνοντας στην επιστολή της τα ακόλουθα τα οποία πραγματεύεται κάτω από δύο ξεχωριστές θεματικές ενότητες:

Όσον αφορά την ευθύνη των εναγομένων για τη σελίδα στο Facebook στην οποία έλαβε χώρα η παράβαση

·         Η Εναγόμενη λειτουργεί την ιστοσελίδα rickystravel.eu, όπως προκύπτει από την πολιτική απορρήτου που είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας https://www.rickystravel.eu/privacy-policy/ και η οποία αναφέρει ότι ‘’το RICKΥS TRAVEL είναι ένα οικογενειακό ταξιδιωτικό γραφείο που ιδρύθηκε το 1989 από τον Θεόδωρο Ριχάρδο Νικολάου. Ο Θεόδωρος Ριχάρδος Νικολάου είναι επίσης το πρόσωπο που υπέγραψε το Έντυπο Γ εκ μέρους του εναγόμενου.

·         Η παράβαση έλαβε χώρα στη διεύθυνση URL https://www.facebook.com/rickystravelAgency/photos/pb.100063544062144-2207520000./4119128631516562/ όπως προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία που επισυνάπτονται στο υποβληθέν έντυπο Α.

·         Το https://www.facebook.com/rickystravelAgency/ είναι ο σύνδεσμος προς τη σελίδα του Facebook που διαχειρίστηκε την ανάρτηση που περιείχε την παραβατική εικόνα.

·         Όπως προκύπτει από τα αποδεικτικά στοιχεία που επισυνάπτονται στο υποβληθέν Έντυπο Α η εν λόγω σελίδα στο Facebook έφερε το ίδιο λογότυπο που υπάρχει στον ιστότοπο rickystravel.eu και στη σελίδα του στο Instagram. Μετά από ενδελεχή έρευνα με τη χρήση μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο, επιβεβαιώθηκε ότι καμία άλλη εταιρεία στην Κύπρο δεν έχει την ίδια ονομασία και το ίδιο λογότυπο, με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως η Rickys travel – συγκεκριμένα, τη μοναδική γραμματοσειρά, με τα διακριτικά στοιχεία σχεδιασμού στο μπλέ, γκρι και λευκό λογότυπο που προσδιορίζουν μοναδικά το εμπορικό σήμα. 

·         Σήμερα, στο https://www.rickystravel.eu/ εξακολουθεί να υπάρχει ένας σύνδεσμος προς τη σελίδα Instagram, τόσο στην κεφαλίδα και στο υποσέλιδο.

·         Πριν από την παραλαβή του εντύπου Α από το δικαστήριο στον ιστότοπο του εναγόμενου υπήρχε επίσης σύνδεσμος προς τη σελίδα στο Facebook στην οποία χρησιμοποιήθηκε η παραβατική εικόνα. Ενώ ο εναγόμενος προσπαθεί να παραπλανήσει το δικαστήριο διαγράφοντας τη σελίδα στο Facebook και ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει σύνδεση, αυτό εξακολουθεί να είναι εύκολο να επαληθευτεί μέσω του διαδικτυακού αρχείου μέσω της διεύθυνσης URL https://archive.is/PIBtv

·         Είναι επίσης ορατό (ο σύνδεσμος προς τη σελίδα στο Facebook) στην οθόνη εκτύπωσης που κατέγραψε η RightsPilot UG στις 10 Μαΐου 2023 και την οποία επισυνάπτουμε ως πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο.

·         Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι υπάρχει σύνδεση του κατηγορούμενου και της σελίδας Rickystravelagency στο Facebook, όπου αναρτήθηκε η φωτογραφία. Είναι επίσης δυνατό να διαπιστωθεί ότι ο εναγόμενος ήταν ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της εν λόγω σελίδας και τη διέγραψε σκόπιμα πριν από την υποβολή της απάντησης του στο παρόν δικαστήριο. Αυτή η εσκεμμένη ενέργεια υποδηλώνει έντονα την προσπάθεια του εναγόμενου να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να πιστέψει ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ αυτού και της σελίδας.

Σχετικά με την εύρεση της εικόνας στο Διαδίκτυο

·         Εάν ο εναγόμενος αναζήτησε την εικόνα στο Διαδίκτυο, τότε χωρίς αμφιβολίας θα πρέπει να έχει βρει την αρχική δημοσίευση στη διεύθυνση https://sumfinity.com/photos/portugal/lisbon/bica-funicular/.

·         Eδώ, τα πνευματικά δικαιώματα επισημαίνονται σαφώς με την ακόλουθη δήλωση στο υποσέλιδο:

‘’Copyright 2010-2024 Νico Trinkhaus & Sumfinidade Unipessoal LDA

All images contained in this website are copyrighted by Nico Trinkhaus and Sumfinidade Unipessoal LDA (ZFM) and may not be distributed, modified, reproduced in whole or in part without the permission of the author. Framing is forbidden.’’

·         Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο εναγόμενος θα έπρεπε να περιμένει μια τέτοια διευκρίνιση, δεδομένου ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν το υποσέλιδο για να τονίσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα.

·         Ως εκ τούτου ο εναγόμενος γνώριζε που να αναζητήσει τα διαπιστευτήρια πνευματικών δικαιωμάτων και θα είχε βρει αμέσως τις πληροφορίες επικοινωνίας και τιμολόγησης. Αν αυτού ο εναγόμενος προσπάθησε να αποκτήσει παράνομο πλεονέκτημα αποφεύγοντας την καταβολή του τέλους αδειοδότησης.

·         Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση της φωτογραφίας από χρήστες του διαδικτύου δεν ισοδυναμεί με το ότι η φωτογραφία είναι κοινόχρηστη. Ο ενάγων έχει καταχωρήσει δεόντως τα πνευματικά δικαιώματα και κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και διανομής της, κατοχυρώνοντας έτσι σταθερά την κυριότητα του και το προστατευόμενο καθεστώς της φωτογραφίας σύμφωνα με το δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εκδίκαση της παρούσας υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στη βάση των στοιχείων και εγγράφων που τα μέρη προσκόμισαν και είναι στην βάση αυτών που αξιολογήθηκε η εκδοχή της κάθε πλευράς.  

Έλαβα επίσης υπόψη μου την επιχειρηματολογία της πλευράς του συνηγόρου της Εναγομένης ως αυτή παρατέθηκε προφορικά στο Δικαστήριο στις 13.09.2024.

Έχοντας μελετήσει ενδελεχώς και με προσοχή τα ενώπιον μου στοιχεία και δεδομένα υπό το φως των προβαλλόμενων εκδοχών ιδίως με τα όσα πολύ περιορισμένα κατέστησε η Εναγόμενη ως επίδικα με την Απάντηση της παρατηρώ ότι τα πιο κάτω αποτελούν μη αμφισβητούμενα γεγονότα:

·         Ο Nico Trunkhaus είναι ο δημιουργός φωτογραφιών μεταξύ άλλων και της φωτογραφίας με τίτλο ‘’The Bica FunicularLisbon, Portugal’’.

·         Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα https://sumfinity.com/photos/portugal/lisbon /bica-funicular/ και τα αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα αυτής ανήκουν δυνάμει γραπτών συμφωνιών στην Ενάγουσα.

·         Μεταξύ της χρονικής περιόδου 30.06.2021 μέχρι και τις 28.10.2023 στην ιστοσελίδα / πλατφόρμα που υπάρχει στο Facebook με την ονομασία Rickys Travel δημοσιεύθηκε και παρέμεινε εκεί η φωτογραφία με τίτλο ‘’The Bica FunicularLisbon, Portugal’’ δημοσίευση η οποία έλαβε χώρα από τον διαχειριστή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας / πλατφόρμας.

·         Η δημοσίευση αυτή έγινε χωρίς την λήψη άδειας ή συγκατάθεσης από τον διαχειριστή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας / πλατφόρμας από την Ενάγουσα  και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους αδειοδότησης προς αυτήν.

·         Στην ιστοσελίδα https://sumfinity.com/photos/portugal/lisbon /bica-funicular/ στην οποία εντοπίζεται η αρχική δημοσίευση της άνω φωτογραφίας αναφέρεται σχετική δήλωση στο υποσέλιδο αυτής για το ότι αυτή μεταξύ άλλων φωτογραφιών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των Nico Trinkhaus και της Ενάγουσας και δεν επιτρέπεται η διανομή, τροποποίηση και αναπαραγωγή αυτής χωρίς την άδεια του δημιουργού, ενώ επιπρόσθετα απαγορεύεται και η πλαισίωση της.

·         Οι χρεώσεις για την αδειοδότηση φωτογραφιών όπως και η επίδικη από πλευράς ενάγουσας κυμαίνονται σε διάφορες τιμές ανάλογα με την περίοδο της αδειοδότησης τιμές οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα https://sumfinity.com/wp-content/uploads/2019/04/Sumfinity-Pricing-List.pdf:.

·         Ποιο συγκεκριμένα για αδειοδότηση έως 6 μήνες η τιμή ανέρχεται στο ποσό των €1465, για μέχρι και 1 έτος η τιμή ανέρχεται στα €1615, για μέχρι και 3 έτη στα €2330 και μέχρι τα 5 έτη στα €2860.

·         Η Εναγόμενη διατηρεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυo https://www.rickystravel.eu  μέσω της οποίας παρέχει ταξιδιωτικές υπηρεσίες στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το ταξιδιωτικό γραφεί με την ονομασία RICKYS TRAVEL ιδρύθηκε το 1989 από τον Θεόδωρο Ριχάρδο Νικολάου. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρουσιάζεται και το λογότυπο του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού γραφείου.

·         Στην ιστοσελίδα https://www.rickystravel.eu υπάρχει μέχρι και σήμερα δυνατότητα πρόσβασης στην σελίδα της επιχείρησης στο Instagram ενώ στο παρελθόν υπήρχε και εικονίδιο αναφορικά με την δυνατότητα πρόσβασης στην σελίδα της επιχείρησης στο Facebook κάτι το οποίο δεν υφίσταται σήμερα.

Αυτό που καλούμε να αποφασίσω είναι (α) το κατά πόσον η επίδικη ιστοσελίδα στο Faceboοk με την ονομασία Rickys Travel ανήκει στην ιδιοκτησία / διαχείριση της Εναγομένης, (β) αν η κοινόχρηστη χρήση της επίδικης φωτογραφίας και από άλλους χρήστες στο διαδίκτυο αποτελεί ουσιαστικά υπεράσπιση για την Εναγόμενη αν αποδειχθεί η διασύνδεση της με την δημοσίευση της φωτογραφίας και (γ) για το κατά πόσον η Ενάγουσα δικαιούται σε αποζημίωση για την δημοσίευση της επίδικης φωτογραφίας που έγινε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα και σε ποια έκταση.  

Στην λήψη της απόφασης μου αυτής έχω κατά νου πάντοτε πως η υπό εξέταση διαδικασία είναι πολιτικής φύσεως και η Ενάγουσα θα πρέπει να αποδείξει την υπόθεση της στο ισοζύγιο των πιθανοτήτων. Επίσης δεν μου διαλανθάνει της προσοχής ότι τέτοια διαδικασία όπως η υπό εξέταση που εμπίπτει στις πρόνοιες εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 861/2008 πρέπει να είναι απλή και συνοπτική.

Επιπρόσθετα σημειώνω ότι τα γεγονότα της υπό εξέταση υπόθεσης φαίνεται να ανάγονται και στη βάση των νομοθετικών διατάξεων του Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμος του 1976 (Ν.59/1976) ο οποίος προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία στην Κύπρο. Σε σχέση με τις φωτογραφίες επισημαίνετέ ότι το άρθρο 3(1)(iv) του Ν. 59/1976 συμπεριλαμβάνει και τις φωτογραφίες στα προστατεύσιμα στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έργα. 

Έχοντας υπόψη μου τα ανωτέρω καταλήγω στα εξής συμπεράσματα σε σχέση με τα επίδικα ζητήματα:

Δεν έχω καμία αμφιβολία από τα όσα έχουν τεθεί ενώπιον μου κυρίως από πλευράς Ενάγουσας και ιδιαίτερα την επιχειρηματολογία της ως αυτή αποστάλθηκε συμπληρωματικά και κατά τρόπο διευκρινιστικό στο Δικαστήριο στις 14.06.2024 μέσω επιστολής της η οποία περιλαμβάνει και συνοδευτικά έγγραφα ότι η ιστοσελίδα στο Facebook με την ονομασία Rickys Travel στην οποία δημοσιεύθηκε η επίδικη φωτογραφία όχι μόνο άνηκε αλλά τύγχανε και διαχείρισης (όσο αυτή ήτο ενεργοποιημένη) από την Εναγόμενη εταιρεία.

Η Ενάγουσα προχωρεί με λεπτομέρεια σε παράθεση της επιχειρηματολογίας στη βάση πραγματικών γεγονότων τα οποία προφανώς προέκυψαν και μετά από τεχνολογική βοήθεια την οποία αναζήτησε και τα οποία παραθέτει ένα προς ένα ότι η εναγόμενη εταιρεία όχι μόνο διατηρεί ιστοσελίδα με την οποία διεξάγει τις εργασίες της αλλά ταυτόχρονα διατηρούσε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν σελίδα στο Facebook με την ονομασία Rickys Travel η πρόσβαση της οποίας ήταν διαθέσιμη και μέσω της ιστοσελίδας της στο διαδίκτυο https://www.rickystravel.eu. Η ιστοσελίδα με την ονομασία Rickys Travel στο Facebook συνδέεται άμεσα με την εναγόμενη εταιρεία αφού πρόκειται για δική της ιστοσελίδα όπως βεβαίως αντίστοιχη ιστοσελίδα διατηρεί και στο Instagram όπου παρατίθεται το ίδιο λογότυπο και το ίδιο όνομα που χρησιμοποιείται και στην ιστοσελίδα https://www.rickystravel.eu και δεν χωρεί καμία αμφιβολία περί του αντιθέτου.

Πέραν από το ανωτέρω συμπέρασμα προκύπτει επίσης ως γεγονός πως η εναγόμενη εταιρεία σε άγνωστο χρόνο μετά την καταχώρηση της υπό εξέτασης αξίωσης στο Δικαστήριο προχώρησε και διέγραψε τόσο την ιστοσελίδα που διατηρούσε στo Facebook όσο και την διαγραφή και του εικονιδίου που έδιδε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν από την ιστοσελίδα της https://www.rickystravel.eu ενέργεια η οποία μόνο προσχεδιασμένη μπορεί να χαρακτηριστεί και με σκοπό να καταστήσει αδύνατη ή τουλάχιστον δύσκολη την διασύνδεση της Εναγομένης με τον ιστότοπο στο Facebook με την ονομασία Rickys Travel.

H επίδικη δημοσίευση έγινε και αυτό ούτως η άλλως δεν αμφισβητείται στον συγκεκριμένο ιστότοπο και αποτελεί πλέον εύρημα του Δικαστηρίου ότι αυτός τύγχανε του αποκλειστικού ελέγχου και διαχείρισης από πλευράς εναγομένης. Δεν ήταν κάτι ξένο από αυτή ή κάτι για το οποίο η ίδια δεν σχετιζόταν. Αποτελούσε έναν από τους πολλούς ουσιαστικά τρόπους που επέλεξε να δημιουργήσει και να λειτουργεί με σκοπό την προώθηση των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων ως ταξιδιωτικό γραφείο και ήταν αυτή που με σκοπό την προώθηση των εργασιών της προχώρησε στην δημοσίευση της επίδικης φωτογραφίας στον ιστότοπο της στο Facebook χωρίς όμως προηγουμένως να καταβάλει οποιαδήποτε δικαιώματα ή τέλη αδειοδότησης στην Ενάγουσα και χωρίς να εξασφαλίσει την άδεια ή την συγκατάθεση της.

Η σύντομη επιχειρηματολογία της εναγόμενης περί χρήσης της συγκεκριμένης φωτογραφίες και από άλλους χρήστες του διαδικτύου δεν διαφοροποιεί με οποιοδήποτε τρόπο την δημιουργηθείσα κατάσταση ούτε και μπορεί να αποτελεί υπεράσπιση ή δικαιολογία για την εναγομένη. Η τυχόν αδικοπραξία και από άλλα πρόσωπα δια της άνευ άδειας χρήσης της φωτογραφίας δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ή ασπίδα για την Εναγόμενη ούτε βεβαίως μπορεί να την απαλλάξει από τις δικές της ευθύνες έναντι της Ενάγουσας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω έχω ικανοποιηθεί ότι η Ενάγουσα έχει αποδείξει την αξίωση της εναντίον της Εναγομένης όχι όμως στο ύψος το οποίο επιζητεί ήτοι για το ποσό των €4.660. Αυτό το οποίο δικαιούται η Ενάγουσα να της επιδικαστεί και αυτό θα πράξει το παρόν Δικαστήριο είναι το ύψος του δικαιώματος αδειοδότησης για την επίδικη φωτογραφία για χρονική περίοδο μέχρι και 3 χρόνια που αναλογεί στο ποσό των €2330 δηλαδή το ποσό που θα τιμολογούσε την εναγόμενη σε περίπτωση που αποτείνετο κοντά της για την λήψη της συγκεκριμένης αδειοδότησης όπως θα έπραττε η Ενάγουσα και με άλλους πελάτες της πράγματα το οποίο απέδειξε δια της επισύναψης σχετικών τιμολογίων.

 

Δεν αποδέχομαι την συλλογιστική της Ενάγουσας ότι αυτή επί του ποσού των €2330 δικαιούται να επιβάλει προσαύξηση της τάξης του 100% το οποίο θα πρέπει να προστεθεί για την παράλειψη της αναφοράς του ονόματος του φωτογράφου ενέργεια η οποία συνιστά μη αναγνώριση του αρχικού δημιουργού καθότι δεν έχει υποστηριχθεί η αξίωση αυτή με οποιοδήποτε χειροπιαστό επιχείρημα υπολογισμού τέτοιας αξίωσης ή ζημιάς. 

 

Συνεπώς καταλήγω όπως Εκδώσω απόφαση υπέρ της Ενάγουσας και εναντίον της Εναγόμενης για το ποσό των €2.330 (τέλη αδειοδότησης της επίδικης φωτογραφίας τα οποία θα καλείτο να καταβάλει στην Εναγομένη αν εξασφάλιζε την άδεια της για περίοδο μέχρι και 3 έτη χρήσης της φωτογραφίας) και για το ποσό των €95,00 (ως έξοδα εμπειρογνώμονα για την τεκμηρίωση της παράβασης) πλέον νόμιμο τόκο (σε αμφότερα τα ποσά) από την ημερομηνία της αγωγής της, δηλαδή από τις 08.12.2023.

 

Παρόλο που η Ενάγουσα διεκδικεί και τα έξοδα της διαδικασίας, το Δικαστήριο δεν έχει ενώπιον του οποιαδήποτε στοιχεία σε σχέση με δικηγορικές ή νομικές δαπάνες στις οποίες προέβη η Ενάγουσα η οποία σημειώνεται δεν εκπροσωπείται από δικηγόρο, προκειμένου να υποβάλει την απαίτησή της αυτή, ώστε να πρέπει το Δικαστήριο να επιδικάσει έξοδα με βάση τον Κανονισμό 16.

 

Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως παρά το ότι γίνεται αναφορά στην εμπλοκή νομικού συμβούλου για την αποστολή κατά το έτος 2023 προειδοποιήσεων μέσω επιστολών στην Εναγόμενη δεν αναφέρθηκε αν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ποσό και δεν παρουσιάστηκε οποιαδήποτε τέτοια επιστολή.

 

Επομένως, καμία διαταγή για έξοδα.

 

Προχωρώ ως εκ τούτου στην έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού βάση του Άρθρου 20(2) του ΕΚ 861/2007. Ο αρμόδιος Πρωτοκολλητής να μεριμνήσει για την επίδοση της απόφασης του Δικαστηρίου στους διαδίκους συμφώνως των προνοιών των Κανονισμών 7.2 και 13.1 του Κανονισμού.

 

 

(Υπ.) ...........................

Ν. Φακοντής, Ε.Δ.

Πιστό Αντίγραφο

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο