ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ενώπιον: Γ. Χρ. Φούλια, Ε.Δ.

Αρ. Υπόθεσης: 11767/2021

Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας

εναντίον

Φανούριου Λειβαδιώτη

                                                                             Κατηγορούμενου

Ημερομηνία: 28.6.2024

Για την Κατηγορούσα Αρχή: κ. Γ. Σταύρου   

Για τον Κατηγορούμενο: κ. Ν. Δημητρίου  

Κατηγορούμενος: Παρών

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο κατηγορούμενος δήλωσε μη παραδοχή στη μοναδική κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει την οποία παραθέτω πιο κάτω αυτούσια:

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Αρ. Κατηγορίας 1

Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος κατά παράβαση του άρθρου 371 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 και άρθρα 2, 3, 6(1)(3), 30 και 30Α του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/77, όπως τροποποιήθηκαν.

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ

Ο κατηγορούμενος σε χρόνο περί τις 1/1 – 31/12/21 συνωμότησε με άλλο πρόσωπο να διαπράξουν το κακούργημα της κατοχής 23 κιλών και 443,2 γραμμαρίων κάνναβης με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

 

Η κατηγορούσα αρχή προς απόδειξη της υπόθεσής της παρουσίασε μόνο 1 μάρτυρα. Κατά την ακρόαση της υπόθεσης κατατέθηκαν ως προς την αλήθεια του περιεχομένου τους πάρα πολλές καταθέσεις μαρτύρων.

 

Ως τεκμήριο 1 κατατέθηκε η κατάθεση του Α/Αστ. 2733 Κ. Κωνσταντίνου ημερ. 14.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι τοποθετημένος στο Κλιμάκιο Λάρνακας. Στις 3.7.2021 λήφθηκε πληροφορία ότι στην πτήση ΟΑ908 από Αθήνα θα έρχονταν 2 πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως να εισήγαγαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στην Κυπριακή Δημοκρατία και για αυτό έλαβε οδηγίες να μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας μαζί με άλλους συναδέλφους του για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης σε περίπτωση που εντοπίζονταν ναρκωτικά. Τα ύποπτα πρόσωπα ήταν ο Κωνσταντίνος Χουλιάρας και ο Δημήτριος Μηνά. Τα εν λόγω πρόσωπα ανακόπηκαν για έλεγχο από τελωνειακούς Λειτουργούς και στις αποσκευές τους εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα κάνναβης. Μετά τη σύλληψή τους και αφού τους εξηγήθηκαν τα δικαιώματά τους τα ως άνω πρόσωπα περί η ώρα 21:05 ανακρίθηκαν και δήλωσαν προθυμία για να συνεργαστούν με την Αστυνομία για να γίνει ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών.

 

Οι πιο πάνω σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν λάβει από το πρόσωπο που τους είχε στρατολογήσει θα μετέβαιναν με ταξί στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο στη Λάρνακα και θα ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες για την παράδοση των ναρκωτικών.

 

Η ώρα 21:40 επιβιβάστηκε με τα πιο πάνω πρόσωπα σε υπηρεσιακό όχημα και μετέβηκαν στο ως άνω ξενοδοχείο. Η ώρα 21:56 ο Χουλιάρας δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον «Κώστα» ο οποίος τον ξαναρώτησε εάν όλα ήταν καλά και του είπε να περιμένει οδηγίες για το πότε και πού θα παρέδιδε τα ναρκωτικά. Περί ώρα 22:30 ενημερώθηκε από τον Αστ. 2757 ο οποίος συνόδευε τον Μηνά ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον «Κώστα» αυτός του ανέφερε πως η παράδοση των ναρκωτικών θα γινόταν το ίδιο βράδυ, το πρόσωπο που θα τα παραλάμβανε θα ήταν κάποιος που θα οδηγούσε ένα αυτοκίνητο μάρκας Toyota Yaris χρώματος μπλε και θα του έδινε περισσότερες πληροφορίες σε λίγο.

 

Μετά από λίγα λεπτά ο Αστ. 2757 του είπε πως έπρεπε να συναντηθούν καθότι ο Μηνά είχε λάβει οδηγίες να κατέβει από το δωμάτιό του και μαζί με τον Χουλιάρα να παραδώσουν τις βαλίτσες στο πρόσωπο που θα έβλεπαν στα αριστερά του ξενοδοχείου όπως θα έβγαιναν έξω. Μαζί με τον Αστ. 2757 συνόδευσαν τα ως άνω πρόσωπα στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου και εκεί ο Μηνά επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον «Κώστα» ο οποίος του είπε να βγουν από το ξενοδοχείο και το πρόσωπο που θα παραλάμβανε τα ναρκωτικά θα τους έκανε σήμα να τον δουν.

 

Μόλις βγήκαν έξω μεταφέροντας τις βαλίτσες, περί ώρα 22:50, αρχικά κινήθηκαν στα αριστερά για λίγα μέτρα και στη συνέχεια κινήθηκαν δεξιά στο πεζοδρόμιο και τέθηκαν υπό επιτήρηση και παρακολούθηση από μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. Αρχηγείου.

 

Μετά από λίγο είδε ότι είχε ανακοπεί και συλληφθεί από μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. Αρχηγείου ο οδηγός του οχήματος [ ] ο οποίος είχε παραλάβει τις βαλίτσες από τον Μηνά και τον Χουλιάρα και τις είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητο που οδηγούσε. Το εν λόγω πρόσωπο ήταν ο Γιώργος Γεωργίου από την Ξυλοτύμπου. Ταυτόχρονα με την ανακοπή του Γεωργίου, μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. Αρχηγείου ανέκοψαν για έλεγχο και 1 αυτοκίνητο μάρκας AUDI A6 το οποίο είχαν δει να προβαίνει σε ύποπτες ενέργειες τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης παράδοσης των ναρκωτικών. Το εν λόγω αυτοκίνητο οδηγούσε ο Φανούριος Λειβαδιώτης με συνοδηγό του τον Πάρη Βασιλείου. Το αυτοκίνητο και οι επιβαίνοντες σε αυτό ερευνήθηκαν χωρίς να εντοπιστεί οτιδήποτε το παράνομο και κλήθηκαν να παρουσιαστούν για ανάκριση στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας.

 

Στη συνέχεια ο ίδιος βοήθησε τον Αστ. 158 της Υ.ΚΑ.Ν. Αρχηγείου να μεταφέρει τον Γεωργίου και τα τεκμήρια με το όχημα [ ] που είχαν κατασχεθεί στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας για συνέχιση των εξετάσεων. Στις 3.7.2021 και περί ώρα 23:30 παρέδωσε στον Αστ. 1080 το κινητό τηλέφωνο του Χουλιάρα το οποίο είχε στην κατοχή του για συνέχιση των εξετάσεων. Στις 4.7.2021 και περί ώρα 02:50 συνέλαβε κατόπιν δικαστικού εντάλματος σύλληψης τον Γιώργο Γεωργίου και αφού του εξήγησε τους λόγους της σύλληψής του και του επέστησε την προσοχή του στον νόμο αυτός απάντησε «είπα την αλήθεια στην κατάθεση μου». Ακολούθως την ίδια ημέρα συνέλαβε τον Κωνσταντίνο Χουλιάρα και αυτός απάντησε «απολογούμαι έκανα λάθος».

 

Στις 11.7.2021 και ώρα 19:00 στην Ορόκλινη συνέλαβε τον Φανούριο Λειβαδιώτη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης για όλα τα αδικήματα που διερευνούσε εναντίον του και αφού του εξήγησε τους λόγους της σύλληψής του και του εξήγησε τα δικαιώματά του αυτός απάντησε «εν έχω να πω τίποτε». Στη συνέχεια η ώρα 19:05 διενήργησε σωματικό έλεγχο στον Λειβαδιώτη και παρέλαβε ως τεκμήριο ένα κινητό τηλέφωνο. Μεταξύ των ωρών 19:05 – 19:30 με τη βοήθεια συναδέλφων του ερεύνησε δυνάμει δικαστικού εντάλματος έρευνας το διαμέρισμα του Λειβαδιώτη χωρίς να εντοπίσει οτιδήποτε το επιλήψιμο. Μετά το πέρας της έρευνας παρέδωσε το κινητό τηλέφωνο του Λειβαδιώτη στον Αστ. 3365 για συνέχιση των εξετάσεων.

 

Ως τεκμήριο 2 κατατέθηκε η κατάθεση του Αστ. 1080 Β. Βαρνάβα ημερ. 14.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι τοποθετημένος στο Κλιμάκιο Λάρνακας. Στις 3.7.2021 και περί ώρα 20:00 μετέβηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας επειδή λήφθηκε πληροφορία ότι 2 πρόσωπα που βρίσκονταν στην πτήση ΟΑ908 από Αθήνα πιθανόν να εισήγαγαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στην Κύπρο.

 

Την ίδια ημέρα κατά τον τελωνειακό έλεγχο που διενεργήθηκε στην ταξιδιωτική αποσκευή του Κωνσταντίνου Χουλιάρα ο οποίος είχε αφιχθεί από την Αθήνα με την πτήση ΟΑ908 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 7 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν συνολικά περί τα 13 κιλά ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης και αυτός συνελήφθηκε για αυτόφωρα αδικήματα. Στη συνέχεια σε έλεγχο που διενήργησε σε τσαντάκι ώμου που είχε στην κατοχή του ο Χουλιάρας εντόπισε και παρέλαβε ένα κινητό τηλέφωνο με αρ. κλήσης [ ], μια κάρτα επιβίβασης στο όνομα CHOULIARAS/KONSTANTI και διάφορα έγγραφα που αφορούν στο ιστορικό κράτησης στο όνομα KONSTANTINOS CHOULIARAS.    

 

Στη συνέχεια στα πλαίσια της ίδιας πληροφορίας κατά τον τελωνειακό έλεγχο που διενεργήθηκε στην ταξιδιωτική αποσκευή του Δημήτριου Μηνά ο οποίος επίσης αφίχθηκε από την Αθήνα με την πτήση ΟΑ908 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 22 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν συνολικά περί τα 14 κιλά ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης και αυτός συνελήφθηκε για αυτόφωρα αδικήματα. Στη συνέχεια σε έλεγχο που διενήργησε σε τσαντάκι ώμου που είχε στην κατοχή του ο Μηνά εντόπισε και παρέλαβε ένα κινητό τηλέφωνο με αρ. κλήσης [ ], ακόμα ένα τηλέφωνο με αρ. κλήσης [ ] και μια κάρτα ζύγισης αποσκευής στο όνομα MINAS/DIMITRIOS.

 

Τα πιο πάνω κινητά τηλέφωνα τα παρέδωσε στον Α/Αστ. 2733 Κωνσταντίνου στα πλαίσια της επιχείρησης της ελεγχόμενης παράδοσης των ναρκωτικών στους τελικούς παραλήπτες αφού οι 2 πιο πάνω συλληφθέντες ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με την αστυνομία.

 

Ακολούθως αφού εξασφαλίστηκε άδεια για ελεγχόμενη παράδοση δόθηκαν στους 2 συλληφθέντες άλλες ταξιδιωτικές αποσκευές που περιείχαν ομοιώματα ναρκωτικών και στα πλαίσια της επιχείρησης για ελεγχόμενη παράδοση ναρκωτικών μετέβηκε μαζί με τα κατασχεθέντα τεκμήρια στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο στη Λάρνακα.

 

Περί ώρα 23:05 πληροφορήθηκε ότι οι 2 αποσκευές παραδόθηκαν στον παραλήπτη ο οποίος συνελήφθηκε για αυτόφωρα αδικήματα. Όπως διαπίστωσε αργότερα παραλήπτης τους ήταν ο Γιώργος Γεωργίου από την Ξυλοτύμπου. Την ίδια ημέρα και ώρα 23:30 στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας οι Α/Αστ. 2733 και Αστ. 2757 του παρέδωσαν τα κινητά τηλέφωνα των Χουλιάρα και Μηνά τα οποία έθεσε υπό την ασφαλή φύλαξή του. Η ώρα 23:40 κατά την έρευνα που διενήργησε στον Γεωργίου εντόπισε και παρέλαβε ως τεκμήριο ένα κινητό τηλέφωνο με αρ. κλήσης [ ] και η ώρα 23:50 παρέλαβε μέσα από το αυτοκίνητο KWQ 021 το οποίο οδηγούσε ο Γιώργος Γεωργίου τις 2 ταξιδιωτικές αποσκευές που περιείχαν τα ομοιώματα των ναρκωτικών.

 

Στις 4.7.2021 και ώρα 00:05 στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας παρέδωσε στον Αστ. 3365 Λ. Ελευθερίου όλα τα πιο πάνω κατασχεθέντα τεκμήρια καθώς ανέλαβε χειριστής τεκμηρίων της εν λόγω υπόθεσης τον οποίο βοήθησε να διαχωρίσουν τα ναρκωτικά από τις νάιλον συσκευασίες και ακολούθως σφράγισαν όλα τα ανευρεθέντα τεκμήρια και αφού τα υπέγραψαν κάλεσαν και τους Μηνά, Χουλιάρα και Γεωργίου να τα υπογράψουν και αυτοί.

Στη συνέχεια έλαβε από τον Πάρη Βασιλείου και τον Κωνσταντίνο Χουλιάρα 2 παρειακά επιχρίσματα και αποτυπώματα δακτύλων και παλάμης και από τον Φανούριο Λειβαδιώτη αποτυπώματα δακτύλων και παλάμης.

 

Στις 11.7.2021 στη Ξυλοτύμπου συνέλαβε τον Πάρη Βασιλείου δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και κατά τον σωματικό έλεγχο στον οποίο τον υπέβαλε ακολούθως εντόπισε στην κατοχή του και κατάσχεσε 1 κινητό τηλέφωνο με αρ. κλήσης [ ].

 

Ως τεκμήριο 3 κατατέθηκε η κατάθεση του Β. Ηρακλέους ημερ. 3.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: εργάζεται ως Τελωνειακός Λειτουργός και στις 3.7.2021 βρισκόταν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για υπερωριακή απασχόληση. Γύρω στις 20:00 ο Λοχ. 2389 Μ. Κακουλλής ενημέρωσε την υπεύθυνη Τελωνειακό Λειτουργό της βάρδιας και τον ίδιο πως υπήρχε πληροφορία ότι στην πτήση ΟΑ908 από την Αθήνα 2 πρόσωπα πιθανόν να επιχειρούσαν να εισαγάγουν παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Οι 2 ύποπτοι ήταν ο Κωνσταντίνος Χουλιάρας και ο Δημήτριος Μηνάς στις αποσκευές των οποίων κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν νάιλον συσκευασίες οι οποίες περιείχαν πράσινη ξηρή φυτική ύλη κάνναβης συνολικού μικτού βάρους 13,039 και 14,470 γραμμαρίων αντίστοιχα.

 

Ως τεκμήριο 4 κατατέθηκε η κατάθεση του Αστ. 2872 Κ. Γιάλλουρου ημερ. 4.7.2021 στην οποία περιέχονται τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι τοποθετημένος στο Τμήμα Επιχειρήσεων. Στις 3.7.2021 έλαβε οδηγίες να μεταβεί με συναδέλφους του στο αεροδρόμιο Λάρνακας επειδή είχαν συλληφθεί 2 άτομα από την Ελλάδα που μετέφεραν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και θα διενεργείτο ελεγχόμενη παράδοσή τους. Η ώρα 21:40 έλαβε οδηγίες να παραλάβει τους 2 συλληφθέντες μαζί με τον Αστ. 2733 που τους είχε υπό τον έλεγχό του καθώς και τις βαλίτσες που περιείχαν τα ομοιώματα των ναρκωτικών για να τους μεταφέρει στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο όπου είχαν κράτηση.

 

Η ώρα 21:45 έφτασε στο ξενοδοχείο όπου αποβιβάστηκαν οι συλληφθέντες μαζί με τον Αστ. 2733 και τις αποσκευές. Αμέσως του δόθηκαν οδηγίες να εγκατασταθεί περιμετρικά του ξενοδοχείου για να ελέγχει οποιεσδήποτε ύποπτες κινήσεις. Περί ώρα 22:30 περίπου ο Αν/Λοχ. 3031 τους ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου ότι τις 2 βαλίτσες θα τις παραλάβει άγνωστο πρόσωπο το οποίο θα οδηγούσε αυτοκίνητο μάρκας Toyota Yaris χρώματος μπλε χωρίς όμως να τους πει αριθμό εγγραφής. Μετά από λίγα λεπτά ο Αστ. 158 ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου ότι εντόπισε όχημα σύμφωνα με την πιο πάνω περιγραφή στην οδό Σούμπερτ το οποίο ήταν σταθμευμένο και στη θέση του οδηγού καθόταν άγνωστος άντρας. Κατά τη διάρκεια του περιμετρικού ελέγχου του ξενοδοχείου περί ώρα 22:35 εντόπισε όχημα μάρκας Audi A6 με αρ. εγγραφής «ΔΟΚΙΜΗ – ΤΕΣΤ 331 -12» χρώματος μολυβί με 2 επιβαίνοντες να είναι σταθμευμένο λίγα μέτρα πιο πάνω από το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο με κλειστά τα φώτα. Επειδή του κίνησε την περιέργεια και το θεώρησε ύποπτο στάθμευσε λίγο πιο πίσω του και το έλεγχε. Για όλα τα πιο πάνω ενημέρωσε και την υπόλοιπη ομάδα μέσω ασυρμάτου.

 

Γύρω στις 22:50 ο Αστ. 158 τους ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου ότι ο οδηγός του Toyota Yaris ξεκίνησε και κατευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο. Όταν το Toyota Yaris προσέγγισε και πέρασε την είσοδο του ξενοδοχείου ο οδηγός του Audi A6 άναψε τα φώτα του και ξεκίνησε και στη θέση που ήταν σταθμευμένο το όχημά του στάθμευσε το Toyota Yaris. Οι οδηγοί των 2 ως άνω αυτοκινήτων την ώρα που ο ένας παραχωρούσε τον χώρο στάθμευσης στον άλλο μιλούσαν στα κινητά τηλέφωνά τους. Αμέσως ακολούθησε την πορεία του Audi A6 το οποίο στην οδό Σούμπερτ έκανε επαναστροφή για να περάσει ξανά μπροστά από το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο.

Ταυτόχρονα ο Αστ. 158 τους ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου ότι οι 2 συλληφθέντες εξήλθαν από το ξενοδοχείο μεταφέροντας μαζί τους τις 2 αποσκευές και κατευθύνθηκαν προς το μέρος του Toyota Yaris. Ο ίδιος συνέχισε να ακολουθεί το Audi A6 και αφού έκανε επαναστροφή από τον κυκλικό κόμβο του Μακένζυ κατευθύνθηκε ξανά προς το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο. Ακολούθως ο Αστ. 158 τους ενημέρωσε ότι ο οδηγός του Toyota Yaris παρέλαβε από τους 2 συλληφθέντες τις αποσκευές τους και τις τοποθέτησε εντός του οχήματός του. Αυτός εξακολουθούσε να βρίσκεται πίσω από το Audi A6 το οποίο αφού πέρασε δίπλα από το Toyota Yaris έκανε εκ νέου επαναστροφή στο ίδιο σημείο ως και προηγουμένως και κατευθύνθηκε και πάλι προς το ξενοδοχείο. Ταυτόχρονα και περί ώρα 22:57 ο Αν/Λοχ. 3031 έδωσε οδηγίες για ανακοπή και έλεγχο του Toyota Yaris. Κατά την ανακοπή του δημιουργήθηκε πυκνή τροχαία κίνηση και από τις 2 κατευθύνσεις του δρόμου με αποτέλεσμα ο ίδιος και το Audi A6 να ακινητοποιηθούν μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Φλαμίνγκο. Αμέσως του δόθηκαν οδηγίες όπως προσεγγίσει πεζός τον οδηγό του  Audi A6 και αφού του αποκάλυψε την αστυνομική του ιδιότητα του ζήτησε όπως σταθμεύσει το όχημά του και του παρουσιάσει τα στοιχεία του. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπίστωσε ότι ο οδηγός του Audi A6 ήταν ο Φανούριος Λειβαδιώτης και συνοδηγός του ο Πάρης Βασιλείου. Πληροφόρησε τον οδηγό ότι είχε πρόθεση να ερευνήσει το όχημά του και αυτός του απάντησε «κάμε τη δουλειά σου». Κατά την έρευνα του οχήματος εντοπίστηκαν €500,00 και 1 κινητό μάρκας ΝΟΚΙΑ το οποίο ήταν απενεργοποιημένο. Σε σωματική έρευνα που έκανε και στους 2 δεν ανευρέθηκε κάτι ύποπτο. Όπως ενημερώθηκε αργότερα τα 2 πρόσωπα που επέβαιναν στο Audi A6 κλήθηκαν στο Κλιμάκιο Λάρνακας για κατάθεση όπως και έπραξαν.

 

Ως τεκμήριο 5 κατατέθηκε η ανακριτική κατάθεση του Δημήτρη Μηνά ημερ. 4.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: κατάγεται από την Ελλάδα και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Πριν από περίπου 1 χρόνο τον προσέγγισε κάποιος Αλβανός ονόματι Γιάννης και τον ρώτησε αν ενδιαφέρεται να μεταφέρει ναρκωτικά στο εξωτερικό. Επειδή είναι άνεργος και έχει οικονομικά προβλήματα δέχθηκε και αυτός του είπε πως κάθε φορά που θα μετέφερε ναρκωτικά στο εξωτερικό θα λάμβανε €1.000. Στις αρχές συνεργαζόταν με τον Γιάννη ο οποίος στη συνέχεια τον σύστησε σε κάποιον Κώστα από τη Θεσσαλονίκη. Τον τελευταίο χρόνο ήρθε στην Κύπρο περίπου 10 φορές μεταφέροντας πάντα μια βαλίτσα με ναρκωτικά. Κάποιες φορές διέμενε στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο και κάποιες άλλες σε άλλα ξενοδοχεία. Όταν ερχόταν στην Κύπρο η διαδικασία ήταν πάντα η ίδια.

 

Συναντήθηκε με τον Κώστα ο οποίος του έδωσε λεφτά γιατί θα έφευγε για Ισπανία για να παραλάβει 2 βαλίτσες με ναρκωτικά. Με τον Κώστα μιλούσε μέσω του τηλέφωνου του με αρ. κλήσης [ ] στο τηλέφωνο του Κώστα με αρ. κλήσης [ ]. Με τον Κώστα συναντήθηκε σε πολυκατάστημα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μαζί του όταν τον συνάντησε ήταν και ο Κώστας Χουλιάρας ο οποίος είναι ξάδελφός του και συγκατοικούν. Η συμφωνία που έκανε με τον Κώστα ήταν να πάει στην Ισπανία να παραλάβει 2 βαλίτσες με ναρκωτικά και να δώσει τη μια στον Χουλιάρα και την άλλη σε κάποιο άλλο πρόσωπο για να τις μεταφέρουν στην Κύπρο. Την 1.7.2021 ταξίδευσε στη Μαδρίτη και στις 2.7.2021 συναντήθηκε με κάποιο άγνωστό του πρόσωπο στο οποίο έδωσε τις €10.000 που του είχε δώσει ο Κώστας. Στις 3.7.2021 έφυγε από τη Μαδρίτη και πήγε στην Αθήνα όπου συνάντησε τον Κώστα Χουλιάρα στον οποίο έδωσε τη μια βαλίτσα. Την άλλη την κράτησε ο ίδιος για να τη μεταφέρει στην Κύπρο αφού το άλλο πρόσωπο που θα τη μετέφερε δεν μπορούσε.

 

Ταξίδεψαν μαζί με τον Χουλιάρα και η ώρα 20:20 έφθασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την πτήση ΟΑ908. Στο αεροδρόμιο έλεγξαν τις βαλίτσες τους και όταν εντοπίστηκαν σε αυτές τα ναρκωτικά συνελήφθησαν. Εξέφρασαν και οι 2 την επιθυμία να συνεργαστούν με την αστυνομία για να παραδώσουν τα ναρκωτικά στους τελικούς παραλήπτες. Όταν ήταν στο αεροδρόμιο του τηλεφώνησε ο Κώστας από το τηλέφωνο με αρ. κλήσης [ ] στο δικό του τηλέφωνο με αρ. κλήσης [ ] και τον ρώτησε εάν έφθασαν και αν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα. Του απάντησε ότι όλα ήταν μια χαρά και ο Κώστας του έδωσε οδηγίες να πάρει ταξί και να μεταβεί στο ξενοδοχείο αναμένοντας οδηγίες από αυτόν. Τον ρώτησε σε ποιο ξενοδοχείο θα διέμενε και του απάντησε στο Φλαμίνγκο. Όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Κώστα ήταν μέσω των 2 πιο πάνω τηλεφώνων.

 

Ακολούθως μαζί με την αστυνομία και τον Κώστα Χουλιάρα επιβιβάστηκαν σε ταξί και πήγαν στο ξενοδοχείο. Εν τω μεταξύ ο Κώστας του τηλεφωνούσε συνεχώς και τον ρωτούσε αν ήταν όλα καλά. Στο ξενοδοχείο αυτός έμεινε στο δωμάτιο 315 και ο Χουλιάρας στο δωμάτιο 414. Μετά από λίγο ο Κώστας τον πήρε τηλέφωνο με βιντεοκλήση και του ζήτησε να του δείξει τη βαλίτσα με τα ναρκωτικά και αφού την είδε του είπε πως θα του τηλεφωνούσε αργότερα για να του δώσει οδηγίες τι να κάνει. Μετά από λίγο τον ξαναπήρε τηλέφωνο ο Κώστας και του είπε πως η παράδοση των βαλιτσών θα γινόταν την ίδια νύκτα και θα τον έπαιρνε αργότερα για περισσότερες λεπτομέρειες. Μετά από λίγη ώρα του ξανατηλεφώνησε ο Κώστας και του είπε να κατέβει κάτω στην είσοδο του ξενοδοχείου μαζί με τον Χουλιάρα και να του τηλεφωνήσει.

 

Όταν κατέβηκαν στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου μαζί με τις βαλίτσες τηλεφώνησε στον Κώστα και αυτός του έδωσε οδηγίες να βγουν από το ξενοδοχείο και να προχωρήσουν λίγο και θα δουν 1 αυτοκίνητο Toyota Yaris χρώματος μπλε. Σε αυτό θα είναι κάποιος και θα τους κάνει σήμα με το χέρι και να του δώσουν τις βαλίτσες. Αφού προχώρησαν περίπου 30 μ. είδαν το αυτοκίνητο και τον οδηγό να τους κάνει σήμα. Τον πλησίασαν και τους είπε να βάλουν τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο. Του είπε ότι είχε πρόβλημα με το χέρι του και αυτός κατέβηκε από το αυτοκίνητο και με γρήγορες κινήσεις έπιασε τις βαλίτσες και τις έβαλε στο αυτοκίνητό του. Ακριβώς εκείνη την ώρα επενέβηκε η αστυνομία και συνέλαβε το εν λόγω πρόσωπο. Δεν γνωρίζει το εν λόγω πρόσωπο αλλά τον είδε ακόμα μια φορά στο παρελθόν όταν είχε έρθει με άλλο αυτοκίνητο να παραλάβει μια βαλίτσα από κάποιο άλλο ξενοδοχείο. Τα άλλα πρόσωπα που ανέκοψε η αστυνομία εκεί που έγινε η παράδοση δεν τα γνωρίζει ούτε τα είδε ποτέ του.

 

Ως τεκμήριο 6 κατατέθηκε άλλη κατάθεση του Δημήτρη Μηνά ημερ. 9.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: το αρχικό πλάνο ήταν να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη αλλά τελικά αυτό άλλαξε και από τη Μαδρίτη μετέβηκε στην Αθήνα όπου συνάντησε τον Χουλιάρα και ήρθαν μαζί στην Κύπρο με τις βαλίτσες με τα ναρκωτικά. Κατά την ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών αρχικά πήγαν προς τα αριστερά γιατί αυτές ήταν οι οδηγίες που έλαβε τηλεφωνικώς από τον Κώστα με σκοπό να δει το πρόσωπο που θα του έκανε σήμα να του παραδώσουν τις βαλίτσες. Καθώς πήγαιναν ο Χουλιάρας του είπε πως είδε το πρόσωπο αυτό να κουνάει το χέρι του και να πηγαίνει με το αυτοκίνητό του προς την αντίθετη κατεύθυνση και για αυτό έκαναν επαναστροφή και πήγαν προς το μέρος του. Όταν κοίταξε προς αυτόν το είδε και ο ίδιος να κουνάει το χέρι του. Δεν πρόσεξε κατά πόσο στο σημείο που έγινε η ελεγχόμενη παράδοση υπήρχε αυτοκίνητο Audi χρώματος γκρίζου με αριθμούς εγγραφής «Δοκιμή – Τεστ 331-12».

 

Τον αριθμό [ ] από τον οποίο λάμβανε οδηγίες για την παράδοση των ναρκωτικών από κάποιον Κώστα στο τηλέφωνό του τον έχει καταχωρημένο με το όνομα «Μάκης» επειδή ο Κώστας του είπε να τον καταχωρήσει έτσι για να μην ξέρει κανένας το όνομά του. Το ίδιο συνέβηκε και με τον άλλο αριθμό [ ] τον οποίο έχει καταχωρημένο ως «Μαρία 2» που και αυτός είναι του Κώστα. Από τη στιγμή που έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για να πάει στην Ισπανία για να παραλάβει τις βαλίτσες με τα ναρκωτικά μέχρι και που ήρθε στην Κύπρο μιλούσε στον Κώστα στα 2 πιο πάνω τηλέφωνα.

Ως τεκμήριο 7 κατατέθηκε η κατάθεση του Γιώργου Γεωργίου ημερ. 13.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: στις 3.7.2021 δεν μίλησε με κανένα άλλο πρόσωπο εκτός από αυτό που του έδινε οδηγίες. Νομίζει ότι μίλησε μαζί του 3 φορές και οι οδηγίες που του έδωσε ήταν να πιάσει 1 πακέτο, ότι θα είναι έξω από το ξενοδοχείο ενώ την 3η φορά δεν πρόλαβε να απαντήσει επειδή είχε συλληφθεί. Στη συνέχεια σε όσες άλλες ερωτήσεις του υποβλήθηκαν καταγράφεται ως απάντηση η φράση «ότι έχω να πω θα το πω στο δικαστήριο».

 

Ως τεκμήριο 8 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του κατηγορούμενου ημερ. 13.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: τα τελευταία 4 χρόνια διαμένει στην Ορόκλινη και συζεί με τη Ραφαέλλα Αντωνίου. Εργάζεται με τον πατέρα του ως πελεκάνος ενώ παλαιότερα εργαζόταν ως υπεύθυνος σε εταιρεία φρουρών ασφαλείας. Το τηλέφωνο που χρησιμοποιεί έχει αριθμό κλήσης [ ] και γνωρίζει τον Γιώργο Γεωργίου από την Ξυλοτύμπου επειδή παλαιότερα δούλεψε μαζί του στην εταιρεία ασφαλείας. Με αυτόν μιλούσαν κατά διαστήματα για διάφορα θέματα. Στις 3.7.2021 μίλησαν αρκετές φορές στο τηλέφωνο χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Δεν γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου ούτε και είχε οποιαδήποτε επικοινωνία είτε με τον Κωνσταντίνο Χουλιάρα ούτε με τον Δημήτριο Μηνά.

 

Στις 3.7.2021 περί ώρα 20:30 πήγε στο καφέ του φίλου του Πάρη Βασιλείου με τη Ραφαέλλα και συνάντησαν τον Πάρη και τη γυναίκα του. Γύρω στις 22:00 είπε στον Πάρη να πάνε σε ένα τραπέζι κάποιων φίλων του στην Ξυλοτύμπου. Επιβιβάστηκαν στο Audi αυτοκίνητό του και τελικά κατέληξαν στη Λάρνακα στο σημείο που τους σταμάτησε η αστυνομία. Περνούσε από εκεί τυχαία χωρίς κάποιο λόγο. Μεταξύ των ωρών 22:00 – 23:00 είχε συνέχεια πάνω του το τηλέφωνο με αρ. 99211408 το οποίο δεν χρησιμοποίησε κανένας άλλος. Σε άλλες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν δήλωσε ότι επιθυμεί να μην απαντήσει.

Ως τεκμήριο 9 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του Πάρη Βασιλείου ημερ. 13.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: διαμένει στην Ξυλοτύμπου και είναι νυμφευμένος, πατέρας 2 ανήλικων κοριτσιών. Έχει γυμναστήριο στην Ξυλοτύμπου και είναι συνέταιρος σε μια καφετέρια επίσης στην Ξυλοτύμπου. Γνωρίζει τον Γιώργο Γεωργίου από την Ξυλοτύμπου ο οποίος είναι θείος της κουμπάρας του αλλά δεν έχει καμιά επαγγελματική ή προσωπική σχέση μαζί του. Στις 3.7.2021 δεν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Γεωργίου. Γνωρίζει τον Φανούριο Λειβαδιώτη για 5 χρόνια ως πελάτη στο γυμναστήριό του και πλέον είναι φίλοι. Δεν γνωρίζει τον Δημήτριο Μηνά ούτε τον Κωνσταντίνο Χουλιάρα ούτε τους αριθμούς των τηλεφώνων τους.

 

 Στις 3.7.2021 γύρω στις 19:00 με 19:30 πήγε στο καφέ του και κάποια στιγμή εκεί ήρθε και ο Φανούριος ο οποίος στη συνέχεια έφυγε και επέστρεψε μαζί με τη γυναίκα του. Αργότερα στο μέρος ήρθε και η γυναίκα του με τις κόρες τους. Κάποια ώρα ο Φανούριος του είπε να πάνε κάπου για 20 λεπτά. Επιβιβάστηκαν στο Audi αυτοκίνητο του Φανούριου χωρίς να τον ρωτήσει πού θα πήγαιναν και τελικά κατέληξαν στην περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα στο σημείο που τους σταμάτησε η αστυνομία. Τον Γεωργίου τον είδε στο μέρος μετά που τους σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο και μετά από αρκετή ώρα.

 

Ως τεκμήριο 10 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του Λοχ. 2389 Μ. Κακουλλή ημερ. 3.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι υπεύθυνος του υποκλιμακίου Υ.ΚΑ.Ν. Αεροδρομίου Λάρνακας. Στις 3.7.2021 έλαβε πληροφόρηση ότι στην πτήση ΟΑ908 από Αθήνα ταξίδευαν οι Κωνσταντίνος Χουλιάρας και Δημήτριος Μηνά οι οποίοι πιθανόν να εισήγαγαν ναρκωτικές ουσίες στη Δημοκρατία. Πράγματι οι πιο πάνω μετέφεραν ναρκωτικά και μετά που συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα προθυμοποιήθηκαν να συνεργαστούν με την αστυνομία για να γίνει ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών. Η ελεγχόμενη παράδοση πραγματοποιήθηκε και κατά την επιχείρηση συνελήφθηκε ο Γιώργος Γεωργίου ο οποίος παρέλαβε τις βαλίτσες με τα ομοιώματα των ναρκωτικών. Πληροφορήθηκε επίσης ότι στη σκηνή εντοπίστηκε και ανακόπηκε για έλεγχο 1 αυτοκίνητο Audi A6 στο οποίο επέβαιναν ο Φανούριος Λειβαδιώτης και ο Πάρης Βασιλείου οι οποίοι είχαν εντοπιστεί να προβαίνουν σε ύποπτες ενέργειες στην περιοχή όπου έγινε η επιχείρηση. Στην κατοχή των πιο πάνω προσώπων δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε παράνομο.

 

Αφού πληροφορήθηκε για τα πιο πάνω πρόσωπα τους κάλεσε να παρουσιαστούν για ανάκριση στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας. Στα γραφεία ενημερώθηκε πλήρως από τον Αστ. 2872 Κ. Γιάλλουρο για τις κινήσεις των πιο πάνω προσώπων στη σκηνή και στην παρουσία του ο Α/Αστ. 2265 τους πληροφόρησε για την υπόθεση που διερευνούσαν και τις υποψίες που είχαν για την εμπλοκή τους σε αυτή, τους επέστησε την προσοχή τους στον νόμο και ο Βασιλείου απάντησε «φίλε μου εγώ δεν έχω καμία σχέση με τούντα πράγματα, έχεις την άδεια μου να ελέγξεις λοαρκασμούς μου στην τράπεζα, τηλέφωνα και οτιδήποτε άλλο θέλεις. Πιάσε το τηλέφωνο μου που τα τωρά να το δεις» ενώ ο Λειβαδιώτης απάντησε «Εν έχω σχέση με τούντη υπόθεση, έτο το τηλέφωνο μου και τσιέκκαρε το να δεις ότι είμαι καθαρός».        

  

Ως τεκμήριο 11 κατατέθηκε η κατάθεση της Αστ. 3761 Λ. Ανδρονίκου ημερ. 7.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας και είναι ειδικευμένη αστυνομικός φωτογράφος. Στις 3.7.2021 και ώρα 23:00 κλήθηκε να αναλάβει καθήκον στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας για να λάβει μέρος στη διερεύνηση υπόθεσης που αφορούσε εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κάνναβης για την οποία είχαν συλληφθεί 3 πρόσωπα. Έλαβε φωτογραφίες των τεκμηρίων της υπόθεσης κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού και σφράγισής τους από τους Αστ. 3365 Λ. Ελευθερίου και Αστ. 1080 Β. Βαρνάβα.

 

Ως τεκμήριο 12 κατατέθηκε η κατάθεση του Αστ. 403 των Βρετανικών Βάσεων Π. Πέτρου ημερ. 12.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στον Αστ. Σταθμό Δεκέλειας. Στις 12.7.2021 ανέλαβε καθήκον η ώρα 07:00 και την ίδια ημέρα μεταξύ των ωρών 15:00 – 15:50 συνέδραμε την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε έρευνα στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου 54Γ στο Δασάκι της Άχνας. Από το μέρος κατασχέθηκαν 2 πινακίδες και όταν επέστησε την προσοχή στον νόμο στον Λειβαδιώτη αυτός απάντησε «εντάξει, πάρε τες». Αργότερα παρέδωσε τις εν λόγω πινακίδες στον Αστ. 2631 Κ. Μιχαηλίδη.

 

Ως τεκμήριο 13 κατατέθηκε η κατάθεση του Αστ. 2631 Κ. Μιχαηλίδη ημερ. 12.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι τοποθετημένος στο κλιμάκιο Λάρνακας. Στις 12.7.2021 αστυνομικοί των Βρετανικών Βάσεων με τη βοήθεια ανδρών της Υ.ΚΑ.Ν. διενήργησαν έρευνα κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης του Φανούριου Λειβαδιώτη στην οικία του στην οδό Γρηγόρη Αυξεντίου 54Γ στο Δασάκι της Άχνας στην οποία εντοπίστηκαν 2 πινακίδες κυκλοφορίας οχήματος με την επιγραφή «ΔΟΚΙΜΗ – ΤΕΣΤ 331-21». Οι εν λόγω πινακίδες παραλήφθηκαν αρχικά από τον αστυνομικό των Βάσεων και στη συνέχεια από τον ίδιο ο οποίος ακολούθως τις παρέδωσε στον Αστ. 3365 Λ. Ελευθερίου της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας.

 

Ως τεκμήριο 14 κατατέθηκε η κατάθεση του Αστ. 3365 Λ. Ελευθερίου ημερ. 15.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι τοποθετημένος στο κλιμάκιο Λάρνακας. Στις 3.7.2021 ενημερώθηκε ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας είχαν συλληφθεί 2 πρόσωπα τα οποία αφίχθηκαν από την Αθήνα και στις αποσκευές τους εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Ορίστηκε ως χειριστής τεκμηρίων της εν λόγω υπόθεσης τα οποία έθεσε υπό την ασφαλή φύλαξή του και τα οποία στη συνέχεια παρέδωσε σε λειτουργούς του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για επιστημονικές εξετάσεις.

 

Παρέδωσε επίσης στο Τμήμα Δ του Αρχηγείου Αστυνομίας τα κινητά τηλέφωνα που είχε ως τεκμήρια υπό τη φύλαξή του. Μετά από εξασφάλιση Διατάγματος πρόσβασης και αποκάλυψης του απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας διενήργησε προκαταρτικό έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων. Κατά τον έλεγχο στο τηλέφωνο του Γιώργου Γεωργίου με αρ. κλήσης [ ] διαπίστωσε ότι στις 3.7.2021 και μεταξύ των ωρών 20:36 – 22:57 ο Γεωργίου είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες και αναπάντητες κλήσεις με τον αριθμό τηλεφώνου [ ] ο οποίος κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε μαρτυρία ότι ανήκει στον Φανούριο Λειβαδιώτη. Διαπίστωσε επίσης ότι στις 3.7.2021 και ώρα 21:55 υπάρχει γραπτό μήνυμα στο κινητό του Γεωργίου από τον αριθμό [ ] του Λειβαδιώτη στο οποίο του έλεγε να τον καλέσει στο τηλέφωνο επείγον.

 

Ως τεκμήριο 15 κατατέθηκε η κατάθεση του Αστ. 2757 Χρ. Στυλιανού ημερ. 15.7.2021 στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι τοποθετημένος στο κλιμάκιο Λάρνακας. Στις 3.7.2021 και ώρα 20:00 μετέβηκε με άλλα μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. στο αεροδρόμιο Λάρνακας καθότι υπήρχε μαρτυρία ότι 2 πρόσωπα θα εισήγαγαν στην Κύπρο ναρκωτικά. Στον έλεγχο που έγινε στις αποσκευές του Δημήτρη Μηνά και Κωνσταντίνου Χουλιάρα οι οποίοι αφίχθηκαν από την Αθήνα με την πτήση ΟΑ908 εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν περί τα 27,5 κιλά κάνναβης. Οι πιο πάνω προθυμοποιήθηκαν να συνεργαστούν με την αστυνομία για να γίνει ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών στους τελικούς παραλήπτες και για αυτό τους δόθηκαν άλλες αποσκευές που περιείχαν ομοιώματα ναρκωτικών.

 

Με τη συνοδεία του Αστ. 2733 ο Μηνά και ο Χουλιάρας μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο μαζί με τις αποσκευές με τα ομοιώματα ναρκωτικών ως ήταν οι οδηγίες που είχαν λάβει. Στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου ο Αστ. 2733 του παρέδωσε το κινητό τηλέφωνο του Μηνά με αρ. κλήσης [ ] και ανέβηκε μαζί του στο δωμάτιο 315 ενώ ο Αστ. 2733 ανέβηκε μαζί με τον Χουλιάρα στο δωμάτιο 414. Μετά από 15 λεπτά ο Μηνά επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το πρόσωπο από την Ελλάδα που του έδινε οδηγίες για την παράδοση της αποσκευής με τα ναρκωτικά, μέσω βιντεοκλήσης. Το εν λόγω πρόσωπο τον ρώτησε αν πήγαν όλα καλά και ακολούθως ζήτησε από τον Μηνά να του δείξει την αποσκευή με τα ναρκωτικά. Αφού ο Μηνά του την έδειξε το εν λόγω πρόσωπο του είπε ότι θα τον πάρει αργότερα για να του δώσει περαιτέρω οδηγίες. Για όλες τις συνομιλίες που είχε ο Μηνά και τις οδηγίες που έπαιρνε από το εν λόγω πρόσωπο ενημέρωνε τον Αστ. 2733 όσο και τον Αν/Λοχ. 3031 που βρισκόταν περιμετρικά του ξενοδοχείου Φλαμίνγκο.

 

Μετά από 10 λεπτά επικοινώνησε ξανά με τον Μηνά το πρόσωπο από την Ελλάδα και τον ενημέρωσε ότι η παράδοση θα γινόταν την ίδια νύκτα και θα παρέδιδε τις 2 αποσκευές ο Μηνά. Μετά από 5 λεπτά το εν λόγω πρόσωπο από την Ελλάδα επικοινώνησε ξανά με τον Μηνά και του είπε πως το πρόσωπο που θα παραλάμβανε τις αποσκευές θα οδηγούσε 1 αυτοκίνητο Toyota Yaris χρώματος μπλε και θα βρισκόταν σταθμευμένο στον δρόμο μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Φλαμίνγκο. Επίσης του είπε ότι τις αποσκευές θα τις παρέδιδαν και οι 2 δηλαδή ο ίδιος και ο Χουλιάρας. Του είπε να ετοιμαστεί και σε λίγο θα του ξανατηλεφωνούσε να του δώσει οδηγίες για την παράδοση. Αφού πέρασαν 5 λεπτά τον πήρε ξανά τηλέφωνο και του είπε να κατέβουν μαζί με τον Χουλιάρα στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου και να του τηλεφωνήσει.

 

Στη συνέχεια μαζί με τον Αστ. 2733 συνόδευσαν τον Μηνά και τον Χουλιάρα στον χώρο υποδοχής και ο Μηνά τηλεφώνησε στο πρόσωπο που του έδινε οδηγίες και του είπε να βγουν από το ξενοδοχείο και να περπατάνε προς τα αριστερά και όταν θα δουν το Toyota Yaris και ο οδηγός του τους κάνει σήμα με το χέρι να του παραδώσουν τις αποσκευές με τα ναρκωτικά. Για όλα τα πιο πάνω ενημέρωνε τον Αν/Λοχ. 3031 ο οποίος του ανέφερε πως είχε εντοπίσει το Toyota Yaris και ήταν υπό τη συνεχή επίβλεψή του όπως επίσης και ο Μηνά με τον Χουλιάρα που είχαν εξέλθει από το ξενοδοχείο.

 

Όταν ενημερώθηκε ότι οι 2 αποσκευές παραδόθηκαν στον παραλήπτη ο οποίος συνελήφθηκε πήγε στο μέρος και διαπίστωσε ότι ο παραλήπτης ήταν ο Γιώργος Γεωργίου. Μετέφεραν τους συλληφθέντες και τα κατασχεθέντα στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. για συνέχιση των εξετάσεων. Ακολούθως έλαβε ανακριτικές καταθέσεις από τον Γεωργίου, τον Μηνά και τον Χουλιάρα.

 

Στις 9.7.2021, 13.7.2021 και 14.7.2021 έλαβε ανακριτικές καταθέσεις από τον Μηνά και τον Χουλιάρα, από τον Βασιλείου και τον Γεωργίου και από τον Λειβαδιώτη αντίστοιχα με τη μορφή ερωταπαντήσεων.

 

Ως τεκμήριο 16 κατατέθηκε ο κατάλογος με τα τεκμήρια της υπόθεσης.

 

Ως τεκμήριο 17 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του Γιώργου Γεωργίου ημερ. 4.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: στις 3.7.2021 η ώρα 7 το απόγευμα του τηλεφώνησε κάποιος τον οποίο δεν γνωρίζει από τηλέφωνο του εξωτερικού και τον ρώτησε αν ενδιαφερόταν να πάρει 2 βαλίτσες από ξενοδοχείο στη Λάρνακα και να πιάσει €1.000. Από την ομιλία του κατάλαβε ότι το εν λόγω πρόσωπο ήταν Έλληνας. Δέχθηκε να κάνει τη δουλειά και αφού συμφώνησαν του είπε ότι θα τον ξαναπάρει τηλέφωνο για να του πει πού θα πάει και τι θα κάνει. Δεν του είπε τι είχαν μέσα οι βαλίτσες αλλά υποψιάστηκε ότι κάτι παράνομο θα είχαν γιατί θα του έδινε €1.000. Του είπε να πάει στην περιοχή που είναι το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο και θα τον έπαιρνε τηλέφωνο για να του πει τι θα κάνει. Πήρε το αυτοκίνητο της γυναίκας του και πήγε στην περιοχή Μακένζυ και περίμενε τηλεφώνημα και οδηγίες τι θα έκανε μετά.

 

Η ώρα 22:30 τον ξαναπήρε τηλέφωνο το ίδιο πρόσωπο με το οποίο είχε μιλήσει προηγουμένως από άλλο αριθμό τηλεφώνου επίσης του εξωτερικού και του είπε να παρκάρει το αυτοκίνητό του έξω από το ξενοδοχείο από το οποίο θα έβγαιναν 2 άτομα με βαλίτσες να του τις δώσουν. Τον ρώτησε επίσης τι αυτοκίνητο κρατούσε και του είπε ότι οδηγούσε ένα Toyota Vitz μπλε. Μετά από λίγα λεπτά ήρθαν 2 πρόσωπα με βαλίτσες και μόλις τους είδε κατάλαβε ότι ήταν αυτοί που θα του έδιναν τις βαλίτσες που συμφώνησε προηγουμένως με αυτόν που μιλούσε στο τηλέφωνο και τους είπε να τις βάλουν μέσα στο καπό. Αυτοί του είπαν ότι δεν μπορούσαν επειδή είχαν πρόβλημα και έτσι κατέβηκε από το αυτοκίνητο, έπιασε τις βαλίτσες και στις έβαλε στο καπό του αυτοκινήτου. Μόλις τις έβαλε στο καπό τον συνέλαβε η αστυνομία. Δεν ξέρει τα πρόσωπα που του έδωσαν τις βαλίτσες γιατί πρώτη φορά τους έβλεπε. Δεν ξέρει που θα έπαιρνε τις βαλίτσες γιατί αργότερα θα λάμβανε σχετικές οδηγίες. Από τα 2 άλλα πρόσωπα που ανακόπηκαν από την αστυνομία στο μέρος που έγινε η παράδοση των βαλιτσών τον ένα δεν τον γνωρίζει καθόλου ενώ τον άλλο τον γνωρίζει επειδή είναι ο χωριανός του ο Φανούριος Λειβαδιώτης κοντά στον οποίο δούλευε στο παρελθόν. Δεν είχε μιλήσει με κανένα από τα 2 αυτά πρόσωπα ούτε πρόσωπο με πρόσωπο ούτε και τηλεφωνικά. Τους 2 αριθμούς τηλεφώνου που μίλησε με το πρόσωπο που του έδωσε οδηγίες δεν τους γνωρίζει γιατί τους διέγραψε από το κινητό του.

 

Ως τεκμήριο 18 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του Κωνσταντίνου Χουλιάρα ημερ. 4.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: κατάγεται από την Ελλάδα και διαμένει στη Θεσσαλονίκη. Τους τελευταίους 4 μήνες συγκατοικεί με τον ξάδελφό του Δημήτρη Μηνά και είναι άνεργος. Ο Δημήτρης τον ρώτησε αν ενδιαφερόταν να μεταφέρει βαλίτσες στο εξωτερικό και για κάθε μεταφορά θα λάμβανε €1.000. Επειδή ήταν άνεργος συμφώνησε να το κάνει. Παρόλο που κανένας δεν του είπε τι θα είχαν μέσα οι βαλίτσες που θα μετέφερε υποψιάστηκε ότι θα ήταν κάτι παράνομο επειδή τα λεφτά που θα πληρωνόταν για αυτές τις μεταφορές ήταν πολλά. Αφού συμφώνησε ο Δημήτρης τον έφερε σε επαφή με κάποιον Κώστα από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος του επανέλαβε όσα του είπε ο Δημήτρης.

 

Τους τελευταίους 3 μήνες ήρθε στην Κύπρο 2 φορές και κάθε φορά μετέφερε μία βαλίτσα. Και τις 2 φορές έμεινε στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο. Ο αριθμός τηλεφώνου που έχει είναι 6998155368 και είναι σε αυτόν τον αριθμό που μιλά με τον Κώστα και τον Δημήτρη όταν θα κάνει δουλειά που αφορά ναρκωτικά. Όταν συνάντησε τον Κώστα μαζί με τον Δημήτρη αυτός τους είπε ότι ο Δημήτρης θα πήγαινε στην Ισπανία να παραλάβει 2 βαλίτσες για να τις φέρει στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο. Στις 2.7.2021 ο Κώστας του τηλεφώνησε από τον αριθμό 6986906689 το οποίο έχει καταχωρημένο ως «Ελένη Κώστας» και του είπε ότι μαζί του στην Κύπρο θα ερχόταν ο Δημήτρης.

 

Στις 3.7.2021 ταξίδεψε από την Αθήνα μαζί με τον Δημήτρη στην πτήση ΟΑ 908 προς Λάρνακα. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τους ανέκοψαν στο Τελωνείο για έλεγχο και στις βαλίτσες τους εντόπισαν ναρκωτικά. Συγκατατέθηκαν όπως συνεργαστούν με την αστυνομία για να γίνει ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών. Κατά την παραμονή του στο Τελωνείο του τηλεφώνησε ο Κώστας και τον ρώτησε εάν όλα ήταν καλά. Ο Κώστας του τηλεφώνησε ακόμα 3 φορές και του έδωσε οδηγίες να πάει στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο όπου θα περίμενε να του δώσει νέες οδηγίες αναφορικά με το πού και πότε θα παρέδιδε τη βαλίτσα με τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τις τελικές οδηγίες που έλαβαν από τον Κώστα βγήκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου εκεί θα τους ανέμενε ένα αυτοκίνητο Toyota Yaris χρώματος μπλε και ο οδηγός θα τους έκανε σινιάλο με το χέρι για να του παραδώσουν τις βαλίτσες. Όταν βγήκαν έξω είδαν εκείνο το αυτοκίνητο και κινήθηκαν προς την κατεύθυνσή του για να του παραδώσουν τις βαλίτσες. Όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου έβαλε τις βαλίτσες σε αυτό επενέβηκε η αστυνομία και τον συνέλαβε. Αργότερα πληροφορήθηκε ότι ο οδηγός λέγεται Γιώργος Γεωργίου τον οποίο ο ίδιος δεν γνωρίζει. Στο σημείο εκείνο η αστυνομία σταμάτησε ακόμα 2 άτομα τα οποία ομοίως δεν γνωρίζει. 

 

Ως τεκμήριο 19 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του Κωνσταντίνου Χουλιάρα ημερ. 9.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: στις 3.7.2021 αρχικά κατευθύνθηκαν προς τα αριστερά γιατί αυτές ήταν οι οδηγίες που έλαβαν. Όμως όπως πήγαιναν είδε ένα οδηγό αυτοκινήτου να πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και να τους κάνει σινιάλο με το χέρι του ως ήταν οι οδηγίες που είχαν λάβει. Αμέσως το είπε στον Δημήτρη και γύρισαν πίσω πηγαίνοντας στο σημείο που σταμάτησε το αυτοκίνητο για να παραδώσουν τις βαλίτσες με τα ναρκωτικά. Στο σημείο που έγινε η ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών δεν είδε να υπάρχει αυτοκίνητο μάρκας Audi γκρίζου χρώματος με αριθμούς εγγραφής «Δοκιμή – Τεστ 331 – 12».

 

Ως τεκμήριο 20 κατατέθηκε η Έκθεση Εξέτασης του Γενικού Χημείου του Κράτους ημερ. 9.7.2021 στην οποία καταγράφεται ότι στις 5.7.2021 παραλήφθηκαν από τον Αστ. 3365 Λ. Ελευθερίου συνολικά 29 σφραγισμένοι φάκελοι που καθένας τους περιείχε πράσινη ξηρή φυτική ύλη. Από το αποτέλεσμα των εξετάσεων προέκυψε ότι η εν λόγω ύλη είναι κάνναβη.

 

Ως τεκμήριο 21 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του Α/Αστ. 2265 Δ. Σιημητρά ημερ. 5.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι αποσπασμένος στο κλιμάκιο Λάρνακας. Στις 3.7.2021 και ώρα 23:00 κλήθηκε και παρουσιάστηκε για καθήκον στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας καθώς υπήρχε υπό διερεύνηση υπόθεση που αφορούσε εισαγωγή μεγάλης ποσότητας κάνναβης για την οποία είχαν συλληφθεί 3 πρόσωπα ενώ γινόταν διερεύνηση για την εμπλοκή ακόμα 2 προσώπων. Τα 2 πρόσωπα για τα οποία γινόταν διερεύνηση και τα οποία κλήθηκαν και παρουσιάστηκαν για ανάκριση στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας ήταν ο Φανούριος Λειβαδιώτης και ο Πάρης Βασιλείου. Στη συνέχεια πληροφόρησε τα ως άνω πρόσωπα για την υπόθεση που διερευνούσε και τις υποψίες για την εμπλοκή τους. Τους πληροφόρησε για τα δικαιώματά τους και στη συνέχεια έλαβε από τον καθένα τους ανακριτική κατάθεση με την οποία αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Παρέλαβε επίσης από τον Λειβαδιώτη ως τεκμήρια 2 κινητά τηλέφωνα και από τον Βασιλείου 1 τηλέφωνο τα οποία παρέδωσε στον Αστ. 3365 για συνέχιση των ανακρίσεων.

 

Ως τεκμήριο 22 κατατέθηκε η ανακριτική κατάθεση του Φανούριου Λειβαδιώτη ημερ. 4.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπό διερεύνηση υπόθεση. Ήρθε για βόλτα στη Λάρνακα μαζί με τον φίλο του τον Πάρη Βασιλείου και τους σταμάτησε η αστυνομία. Έδωσε ελεύθερα τη συγκατάθεσή του στην αστυνομία να ελέγξει τα δεδομένα των 2 κινητών του τηλεφώνων για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης.

 

 Ως τεκμήριο 23 κατατέθηκε η ανακριτική κατάθεση του Πάρη Βασιλείου ημερ. 4.7.2021 στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση των ναρκωτικών. Ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο του φίλου του Φανούριου Λειβαδιώτη όταν τους σταμάτησε η αστυνομία. Έδωσε ελεύθερα τη συγκατάθεσή του στην αστυνομία να ελέγξει τα δεδομένα του κινητού του τηλεφώνου για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης.

 

Ως τεκμήριο 24 κατατέθηκε η γραπτή κατάθεση του Αστ. 158 Μ. Μιχαήλ ημερ. 4.7.2021 στην οποία καταγράφονται τα ακόλουθα: υπηρετεί στην Υ.ΚΑ.Ν. και είναι τοποθετημένος στο Τμήμα Επιχειρήσεων. Στις 3.7.2021 και περί ώρα 20:45 μετέβηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με άλλους συναδέλφους του καθότι ενημερώθηκε πως είχαν συλληφθεί 2 άτομα από την Ελλάδα τα οποία μετέφεραν στις αποσκευές τους μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Πληροφορήθηκε επίσης ότι τα εν λόγω πρόσωπα ήταν ο Κωνσταντίνος Χουλιάρας και ο Δημήτρης Μηνά. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους μετέφεραν τα ναρκωτικά για λογαριασμό άλλου και θα τα παρέδιδαν σε άγνωστο πρόσωπο. Στη συνέχεια έλαβαν οδηγίες για να προχωρήσουν σε ελεγχόμενη παράδοση των ναρκωτικών με τη συνδρομή των 2 ως άνω προσώπων.

 

Τα πιο πάνω πρόσωπα μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο μαζί με τις βαλίτσες με τα ομοιώματα των ναρκωτικών στο οποίο είχαν κράτηση. Ο ίδιος εγκαταστάθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας περιμετρικά του ξενοδοχείου με σκοπό τη διακριτική παρακολούθηση και εντοπισμό οποιουδήποτε υπόπτου θα προσέγγιζε το ξενοδοχείο. Περί ώρα 22:30 πληροφορήθηκε μέσω ασυρμάτου ότι τα ναρκωτικά θα τα παραλάμβανε άγνωστο πρόσωπο που θα οδηγούσε αυτοκίνητο μάρκας Toyota Yaris χρώματος μπλε. Μετά από μερικά λεπτά εντόπισε σταθμευμένο στην οδό Σούμπερτ η οποία βρίσκεται πλησίον του ως άνω ξενοδοχείου αυτοκίνητο μάρκας Toyota Yaris χρώματος μπλε με αρ. εγγραφής [ ].

Περί ώρα 22:53 είδε τον οδηγό του να το ξεκινά και να κατευθύνεται προς το ξενοδοχείο. Όταν πλησίασε το ξενοδοχείο ενημερώθηκε από τον Αστ. 2872 που ήταν παρατηρητής ότι αυτοκίνητο μάρκας AUDI που έφερε πινακίδες «ΔΟΚΙΜΗ – TEST» και ήταν σταθμευμένο κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου έφυγε με σκοπό να ελευθερωθεί ο χώρος στάθμευσης για να μπορέσει να σταθμεύσει το Toyota Yaris. Ακολούθως είδε τους συλληφθέντες να εξέρχονται του ξενοδοχείου και να μεταφέρουν τις 2 βαλίτσες. Είδε τον οδηγό του Toyota Yaris που τους έκανε νόημα για να τον πλησιάσουν ο οποίος στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα πίσω από τη θέση του οδηγού και τοποθέτησε τη μια βαλίτσα και ακολούθως άνοιξε το πίσω παγκάζ και τοποθέτησε την άλλη.

 

Στη συνέχεια προσέγγισε με το όχημά του και ανέκοψε το όχημα με αρ. εγγραφής [ ]. Πεζός πλησίασε τον οδηγό του ως άνω οχήματος και αφού του υπέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα του εξήγησε τους λόγους της εκεί παρουσίας του. Διαπίστωσε ότι ο οδηγός του οχήματος ήταν ο Γιώργος Γεωργίου από την Ξυλοτύμπου και στη συνέχεια αφού του επέστησε την προσοχή του στον νόμο και τον πληροφόρησε για τα δικαιώματά του τον συνέλαβε. Τον μετέφερε στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας και τον παρέδωσε μαζί με τα κατασχεθέντα τεκμήρια σε συναδέλφους του για συνέχιση των εξετάσεων.                                                                                       

 

Ως Μ.Κ.1 παρουσιάστηκε η Όλγα Στυλιανού η οποία κατά την κυρίως εξέτασή της κατέθεσε τη γραπτή της κατάθεση ημερ. 5.7.2021 η οποία σημειώθηκε ως τεκμήριο 25 και στην οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι ισχυρισμοί: εργάζεται στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου Φλαμίνγκο στη Λάρνακα για 4 περίπου χρόνια. Ο Δημήτρης Μηνά και ο Κωνσταντίνος Χουλιάρας είχαν επισκεφθεί το εν λόγω ξενοδοχείο στο παρελθόν. Το είχαν επισκεφθεί και στις 3.7.2021.

Την εν λόγω ημέρα περί ώρα 22:30 βρισκόταν στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου όταν τα πιο πάνω πρόσωπα ήρθαν και έκαναν κράτηση μέχρι τις 5.7.2021. Τους ζήτησε να την πληρώσουν αλλά της απάντησαν «αργότερα» επειδή ήταν κουρασμένοι. Όταν μετά από λίγο κατέβηκαν με τις βαλίτσες τους και έφυγαν έμαθε ότι τους συνέλαβε η αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών. Κάτι που παρατήρησε εκείνη τη νύκτα και παραξενεύτηκε ήταν ότι είχε ένα Audi με πινακίδες εγγραφής «Δοκιμή – Test» το οποίο πέρασε αρκετές φορές από το ξενοδοχείο μέσα σε λίγη ώρα. Δεν μπορούσε όμως να δει ποιος το οδηγούσε ή πόσα άτομα ήταν μέσα σε αυτό επειδή ήταν νύκτα.  

 

Κατά την αντεξέτασή της η Μ.Κ.1 ισχυρίστηκε επανειλημμένως ότι ήταν στη βεράντα του ξενοδοχείου και είχε δει το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος να περνάει αρκετές φορές από μπροστά της καθώς επίσης πως για όσα αναφέρει στην κατάθεσή της έχει ιδία γνώση ως αυτόπτης μάρτυρας και κανένας δεν της υπέδειξε τι να καταγράψει στην κατάθεσή της.

 

Μετά που το Δικαστήριο έκρινε ότι αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση και αφού εξήγησε στον κατηγορούμενο τα δικαιώματά του αυτός επέλεξε το δικαίωμα της σιωπής και δεν κάλεσε οποιοδήποτε μάρτυρα υπεράσπισης.

 

Στη συνέχεια η υπόθεση ορίστηκε για αγορεύσεις. Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής εισηγήθηκε ότι η μαρτυρία που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο στοιχειοθετεί το αδίκημα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος και κάλεσε το Δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο.

 

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου από την άλλη πλευρά εισηγήθηκε ότι δεν υπάρχει άμεση μαρτυρία για την εμπλοκή του κατηγορούμενου στην επίδικη υπόθεση. Εισηγήθηκε ότι το θέμα θα εξεταστεί στη βάση περιστατικής μαρτυρίας και πως η μαρτυρία που παρουσιάστηκε δεν είναι τέτοια που να μπορεί να στηρίξει την καταδίκη του κατηγορούμενου πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας αφού δεν αποδείχθηκαν τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος.

 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η αξιολόγηση της μαρτυρίας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αξιοπιστία του μάρτυρα. Είναι κατ’ εξοχή έργο του πρωτόδικου δικαστηρίου το οποίο είχε την ευκαιρία να ακούσει τους μάρτυρες και να παρακολουθήσει τη συμπεριφορά τους στο εδώλιο του μάρτυρα. Έχει λεχθεί ότι η εντύπωση που ο μάρτυρας αφήνει στο Δικαστήριο είναι παράγοντας εξαιρετικής σπουδαιότητας για την κρίση της αξιοπιστίας του (C. & A. Pelekanos Assoc. Ltd v. Πελεκάνου (1999) 1 Α.Α.Δ. 1273) και πως οι γνώσεις του για τα επίδικα γεγονότα, οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά του στο εδώλιο του μάρτυρα, σε συνδυασμό με τη μνήμη, την ειλικρίνεια και τον τρόπο αφήγησης των γεγονότων, συνιστούν καθοριστικούς για την αξιοπιστία του παράγοντες.

 

Έχω παρακολουθήσει τη μοναδική μάρτυρα στη ζωντανή ατμόσφαιρα της δίκης έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις αντιδράσεις της, φυσικές ή αφύσικες, τον τρόπο που αντιδρούσε, τη νευρικότητα ή την επιφυλακτικότητά της ή την ιδιοσυγκρασία που εκδήλωνε, παράγοντες που σύμφωνα με τη νομολογία έχουν ιδιαίτερη σπουδαιότητα κατά την αξιολόγηση της μαρτυρίας, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζω ότι τα πιο πάνω στοιχεία μπορούν να προσδώσουν θετικότητα στη μαρτυρία ενός μάρτυρα αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν τον αποκλειστικό λόγο για την αποδοχή της μαρτυρίας του. Έχω επίσης κατά νου την αρχή ότι μάρτυρας μπορεί να γίνει πιστευτός μερικώς ή ολικώς και ότι δεν θεωρείται επιλήψιμη η επιλεκτική αποδοχή μέρους της μαρτυρίας ενός μάρτυρα (Χρίστου ν. Khoreva (2002) 1 Α.Α.Δ. 454).

 

Έχω επίσης υπόψη μου ότι στην περίπτωση που ένας μάρτυρας δεν αντεξετασθεί επί όλων των ουσιαστικών γεγονότων τα οποία αμφισβητούνται, το Δικαστήριο θεωρεί - και το εκλαμβάνει - ότι η μαρτυρία του δεν αμφισβητήθηκε (Frederickou Schools Co. Ltd κ.ά. ν. Acuac Inc. (2002) 1 Α.Α.Δ. 1527). Σχετική, επίσης, είναι η απόφαση Πιριλλίδη ν. Δήμου Λεμεσού, Ποινική Έφεση Αρ. 331/2015, ημερ. 11.12.2017, ECLI:CY:AD:2017:B454, όπου επαναλήφθηκε η αρχή πως η παράλειψη αντεξέτασης γενικά θεωρείται ως αποδοχή της εκδοχής που θέτει ο μάρτυρας.

 

Επιπλέον, είναι καλά νομολογημένο ότι η υπεράσπιση οφείλει να θέσει τα ζητήματα που έχει κατά νου στους μάρτυρες κατηγορίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν δεόντως. Σχετική είναι απόφαση Pal Tekinder κ.ά. ν. Δημοκρατίας (2010) 2 Α.Α.Δ. 551. Οι υποβολές όμως των συνηγόρων από μόνες τους δεν έχουν καμιά αποδεικτική αξία και αν δεν προσαχθεί αργότερα αντίστοιχη μαρτυρία παραμένουν απλώς μετέωροι ισχυρισμοί. Σχετική είναι η απόφαση Ησαΐας Ιωαννίδης ν. Αστυνομίας (2012) 2 Α.Α.Δ. 640.

 

Σχετικά με τις καταθέσεις των κατηγορουμένων το Δικαστήριο μπορεί να αξιολογήσει το περιεχόμενο των γραπτών τους καταθέσεων οι οποίες βρίσκονται ενώπιόν του. Θεμελιακή επί του θέματος είναι η υπόθεση Χαράλαμπος Κωνσταντίνου ν. Αστυνομίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 109, στην οποία υιοθετηθήκαν οι αρχές της αγγλικής υπόθεσης Findlay Duncan 73 Cnm. App R. 359. Στην Κωνσταντίνου (ανωτέρω), υποδείχθηκε ότι κάθε μέρος της κατάθεσης του κατηγορουμένου που γίνεται δεκτό αποτελεί αποδεκτή μαρτυρία για την αλήθεια των γεγονότων στα οποία αναφέρεται και όχι μόνο το μέρος εκείνο που συνιστά άμεσα ή έμμεσα παραδοχή του αδικήματος. Λέχθηκε επίσης πως μπορεί να αποδοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέρος εκείνο της κατάθεσης, το οποίο συνθέτει παραδοχή στο αδίκημα ή περιέχει δηλώσεις ενάντια στα συμφέροντα του κατηγορουμένου. Στην εν λόγω υπόθεση εξηγήθηκε επίσης ότι το βάρος το οποίο θα αποδοθεί στα διάφορα μέρη της κατάθεσης ενός κατηγορουμένου αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των κριτών των γεγονότων της υπόθεσης.

 

Στην υπόθεση Λοΐζος Κωνσταντίνου ν. Αστυνομίας (1997) 2 Α.Α.Δ. 255, έγινε αναφορά στην Χαράλαμπος Κωνσταντίνου ν. Αστυνομίας (1989) (πιο πάνω) και επίσης αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: «Ο λόγος της Κωνσταντίνου περιορίζεται στην αποδεικτική αξία κατάθεσης του κατηγορουμένου στις αστυνομικές αρχές, στην οποία, περιέχεται ομολογία του εγκλήματος. Σε συμφωνία με την αγγλική απόφαση Dunkan 73 Cr. App. Rep. 359 το Εφετείο διαπίστωσε ότι το σύνολο της κατάθεσης συνιστά μαρτυρία και όχι μόνο το μέρος το οποίο περιορίζεται στην ομολογία».  

 

Το πλήρες περιεχόμενο της μαρτυρίας βρίσκεται καταγεγραμμένο στα πρακτικά της υπόθεσης και μαζί με το περιεχόμενο των τεκμηρίων έχει μελετηθεί και λαμβάνεται υπόψη στο σύνολό του.

 

Η Μ.Κ.1 μου έκανε καλή εντύπωση ως μάρτυρας και αποδέχομαι τη μαρτυρία της. Ο ισχυρισμός της γύρω από τον οποίο περιστράφηκε κατ’ ουσία η αντεξέτασή της ότι κατά το επίδικο βράδι το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος πέρασε αρκετές φορές έξω από το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο συνάδει με τα παραδεκτά γεγονότα και ως εκ τούτου γίνεται αποδεκτός. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην κατάθεση του Αστ. 2872 Κ. Γιάλλουρου η οποία κατατέθηκε ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της ως τεκμήριο 4 ο οδηγός του Audi, δηλαδή ο κατηγορούμενος, αρχικά ήταν σταθμευμένος λίγα μέτρα πιο πάνω από το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο. Λίγο αργότερα άναψε τα φώτα του αυτοκινήτου του και αποχώρησε από το σημείο όπου ήταν σταθμευμένος. Στην οδό Σούμπερτ έκανε επαναστροφή για να περάσει ξανά μπροστά από το ξενοδοχείο. Ακολούθως έκανε επαναστροφή στον κυκλικό κόμβο του Μακένζυ και κατευθύνθηκε εκ νέου προς το ξενοδοχείο και αφού πέρασε από εκεί έκανε ακόμα μία επαναστροφή στο ίδιο σημείο με προηγουμένως και κατευθύνθηκε και πάλι προς το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο.

 

Αναφορικά με τις καταθέσεις του κατηγορούμενου αποδέχομαι το μέρος εκείνο στο οποίο υπάρχουν δηλώσεις ενάντια στα συμφέροντά του και συγκεκριμένα ότι στις 3.7.2021 είχε αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γεωργίου.      

 

Έχοντας υπόψη μου τη μαρτυρία που δηλώθηκε ως παραδεκτή από τους διαδίκους και όσα προκύπτουν από την αξιολόγηση της μαρτυρίας στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω κρίνω ότι δεν είναι αναγκαίο να επαναλάβω όλα τα πιο πάνω που αποτελούν και τα ευρήματα του Δικαστηρίου αναφορικά με τα επίδικα θέματα της παρούσας υπόθεσης. Κρίνω πως για την επίλυσή τους αρκεί να αναφερθούν μόνο τα ακόλουθα ευρήματα: στις 3.7.2021 και περί ώρα 20:20 αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας η πτήση ΟΑ908 από την Αθήνα στην οποία επιβάτες ήταν ο Κωνσταντίνος Χουλιάρας και Δημήτριος Μηνάς για τους οποίος υπήρχε πληροφορία ότι θα εισήγαγαν  ναρκωτικά. Πράγματι όταν οι αποσκευές τους υποβλήθηκαν σε έλεγχο στο τελωνείο του αεροδρομίου σε αυτές εντοπίστηκαν ναρκωτικά. Οι πιο πάνω ανέφεραν ότι έλαβαν οδηγίες από κάποιο πρόσωπο με το όνομα Κώστας από τη Θεσσαλονίκη να μεταφέρουν τα ναρκωτικά στην Κύπρο και πως θα λάμβαναν οδηγίες αναφορικά με την παράδοσή τους. Τα πιο πάνω πρόσωπα συμφώνησαν να συνεργαστούν με την αστυνομία για να διενεργηθεί ελεγχόμενη παράδοση των βαλιτσών στις οποίες θα τοποθετούνταν ομοιώματα ναρκωτικών προς τον τελικό παραλήπτη τους. 

 

Οι Χουλιάρας και Μηνάς μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο στη Λάρνακα συνοδευόμενοι από αστυνομικούς και ανέμεναν οδηγίες μέσω τηλεφώνου. Όταν έλαβαν οδηγίες μέσω τηλεφώνου από τον Κώστα να βγουν έξω από το ξενοδοχείο και να παραδώσουν τις βαλίτσες σε κάποιο πρόσωπο το οποίο θα οδηγούσε 1 αυτοκίνητο Toyota Yaris χρώματος μπλε το έπραξαν. Ο οδηγός του εν λόγω αυτοκινήτου ήταν ο Γιώργος Γεωργίου από τη Ξυλοτύμπου ο οποίος συνελήφθηκε όπως και οι Χουλιάρας και Μηνάς.

 

Πριν γίνει η ανακοπή του οχήματος Toyota Yaris, έξω από το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο ήταν σταθμευμένο με σβηστά τα φώτα του το όχημα Audi το οποίο οδηγούσε ο κατηγορούμενος με συνεπιβάτη σε αυτό τον Πάρη Βασιλείου. Όταν ο κατηγορούμενος ξεκίνησε το όχημά του και έφυγε από τον χώρο όπου ήταν σταθμευμένος εκεί στάθμευσε το όχημα Toyota Yaris το οποίο είχε περάσει την είσοδο του ως άνω ξενοδοχείου. Το όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος προχώρησε μέχρι την οδό Σούμπερτ στην οποία έκανε επαναστροφή για να περάσει ξανά μπροστά από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια έκανε επαναστροφή από τον κυκλικό κόμβο του Μακένζι και κατευθύνθηκε ξανά προς το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο. Το όχημα του κατηγορούμενου πέρασε δίπλα από το Toyota Yaris και έκανε εκ νέου επαναστροφή στο ίδιο σημείο με προηγουμένως και κατευθύνθηκε και πάλι προς το ξενοδοχείο. Κατά την ανακοπή του Toyota Yaris δημιουργήθηκε πυκνή τροχαία κίνηση και από τις 2 κατευθύνσεις του δρόμου με αποτέλεσμα το όχημα του κατηγορούμενου να ακινητοποιηθεί ακριβώς μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου Φλαμίνγκο. Στη συνέχεια αστυνομικός πλησίασε τον κατηγορούμενο και του ζήτησε να μεταβεί για κατάθεση στα γραφεία της Υ.ΚΑ.Ν. Λάρνακας όπως και έπραξε.

 

Από τις έρευνες που διεξήχθησαν στη συνέχεια προέκυψε ότι στις 3.7.2021 και μεταξύ των ωρών 20:36 – 22:57 ο Γεωργίου είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες και αναπάντητες κλήσεις με τον αριθμό τηλεφώνου [ ] ο οποίος ανήκει στον κατηγορούμενο. Προέκυψε επίσης ότι την ίδια ημέρα και ώρα 21:55 στάλθηκε γραπτό μήνυμα στο κινητό του Γεωργίου από τον αριθμό [ ] του κατηγορούμενου στο οποίο του έλεγε να τον καλέσει στο τηλέφωνο επείγον.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ

Σε όλες τις ποινικές υποθέσεις, όπως και στην παρούσα, το βάρος απόδειξης της σωρευτικής ύπαρξης όλων των συστατικών στοιχείων του αδικήματος το έχει η κατηγορούσα αρχή με υψηλότατο επίπεδο απόδειξης ήτοι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Η κατηγορούσα αρχή θα πρέπει να αποδείξει με αποδεκτή μαρτυρία την ύπαρξη κάθε συστατικού στοιχείου του επίδικου αδικήματος και δεν επιτρέπονται υποθέσεις ως προς την ύπαρξη γεγονότων όσον εύλογες και εάν είναι (Λοΐζου ν. Αστυνομίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 363). Το βάρος εναποτίθεται στους ώμους της κατηγορούσας αρχής να παρουσιάσει μαρτυρία που να είναι και αξιόπιστη και σαφής (Φλουρής ν. Αστυνομίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 401).

 

Όπως τονίστηκε στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας ν. Ευριπίδου (2002) 2 Α.Α.. 246) «οι κατηγορίες θα πρέπει να αποδεικνύονται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και όσα ερωτηματικά και αν η συμπεριφορά του εφεσίβλητου εγείρει, δεν θα ήταν δυνατόν να καταδικασθεί μετά την απόρριψη της μαρτυρίας της Κατηγορούσας Αρχής». Όπως καθορίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Τούμπας ν. Αστυνομίας (1984) 2 C.L.R. 110, εάν στο τέλος της υπόθεσης μείνει έστω και η παραμικρή αμφιβολία στο μυαλό του Δικαστηρίου για την ενοχή του κατηγορουμένου τότε αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί υπέρ του και να απαλλαγεί και αθωωθεί από την κατηγορία.

 

Αναφορικά με το θέμα της περιστατικής μαρτυρίας στην υπόθεση Παφίτης & Άλλος ν. Δημοκρατίας (1990) 2 Α.Α.Δ. 102, στις σελίδες 119 και 120 λέχθηκαν τα ακόλουθα:

 

«Όπως έχει επανειλημμένα διακηρυχθεί η περιστατική μαρτυρία δεν αποτελεί υποδεέστερη μορφή ή κατηγορία μαρτυρίας της άμεσης μαρτυρίας, δηλαδή μαρτυρίας η οποία αφεαυτής τείνει να αποδείξει το έγκλημα (όπως μαρτυρία αυτόπτων μαρτύρων). Όχι μόνον δεν υπάρχει προκατάληψη, και αυτό είναι η δεύτερη διαπίστωση που θέλουμε να κάμουμε, εναντίον της περιστατικής μαρτυρίας αλλά τουναντίον όταν είναι συμπερασματική τείνει να αφανίσει την πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Όμως η περιστατική μαρτυρία δεν πρέπει να συγχύζεται με τις περιστάσεις της υπόθεσης γενικά. Τα γεγονότα τα οποία την συνιστούν πρέπει να αποδεικνύονται όπως και κάθε άλλο πρωτογενές γεγονός. Η ενοχή του κατηγορουμένου πρέπει να προκύπτει από την σύνθεση της περιστατικής μαρτυρίας πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Το σωρευτικό αποτέλεσμα της περιστατικής μαρτυρίας πρέπει για να δικαιολογεί την καταδίκη του κατηγορουμένου να συνάδει συμπερασματικά με την ενοχή του κατηγορουμένου. Η αιτιώδης σχέση μεταξύ της περιστατικής μαρτυρίας και της ενοχής του κατηγορουμένου πρέπει να είναι άμεση αφενός και να μην μπορεί να συμβιβαστεί αφετέρου με άλλη λογική ερμηνεία της περιστατικής μαρτυρίας. (Βλ. μεταξύ άλλων Fournides v. Republic (1986) 2 C.L.R., 73 p. 79 και Μιχαηλίδης ν. Δημοκρατίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 172).

Η περιστατική μαρτυρία μπορεί να αποτελέσει βάση για την καταδίκη του κατηγορουμένου μόνον όταν τεκμηριώνει ως θέμα λογικής συνέπειας μέσα στα πλαίσια της ανθρώπινης εμπειρίας την ενοχή του. Οι αρχές που διέπουν την αξιολόγηση της περιστατικής μαρτυρίας διατυπώνονται σωστά στην πρωτόδικη απόφαση. Ότι αμφισβητείται κυρίως, όπως έχει σημειωθεί, είναι η ύπαρξη της περιστατικής μαρτυρίας που κρίθηκε ότι τεκμηριώνει την ενοχή των εφεσειόντων.».

 

Η επίδικη κατηγορία αφορά το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος κατά παράβαση του άρθρου 371 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και των άρθρων 2, 3, 6(1)(3), 30 και 30 Α του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/1977.

 

Ως προκύπτει από τις λεπτομέρειες αδικήματος καταλογίζεται στον κατηγορούμενο ότι «συνωμότησε με άλλο πρόσωπο να διαπράξουν το κακούργημα της κατοχής 23 κιλών και 443,2 γραμμαρίων κάνναβης με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα».

 

Στην υπόθεση Gani v. Δημοκρατίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 134 σε σχέση με το αδίκημα της συνωμοσίας λέχθηκε ότι η κατάταξη της συνωμοσίας στην κατηγορία κακουργήματος ή πλημμελήματος εξαρτάται από το κατά πόσο αντικείμενο της είναι η διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος ή η πραγματοποίηση των σκοπών του άρθρου 373.

 

Συστατικό στοιχείο του αδικήματος της συνωμοσίας είναι μια συμπληρωμένη, τελική συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων για διάπραξη αδικήματος ή για επίτευξη νόμιμου σκοπού με παράνομα μέσα. Η ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας είναι θέμα πραγματικό και εξαρτάται από τα περιστατικά της κάθε υπόθεσης. Η αθώωση του κατηγορουμένου στα αδικήματα που αποτελούν αντικείμενο της συνωμοσίας δεν επηρεάζει τα ευρήματα του Δικαστηρίου αναφορικά με την κατηγορία της συνωμοσίας.

 

Στην υπόθεση Λαζάρου ν. Δημοκρατίας (2010) 2 Α.Α.Δ. 633 λέχθηκαν τα ακόλουθα σε σχέση με το αδίκημα της συνωμοσίας:

 

«Το αδίκημα της συνωμοσίας συντελείται από τη στιγμή που δύο ή περισσότερα πρόσωπα συμφωνούν να διαπράξουν αδίκημα ή να επιτύχουν νόμιμο σκοπό με παράνομα μέσα. Δεν είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωση του αδικήματος να έχει τελεστεί οτιδήποτε πέραν από τη συμφωνία. Το κατά πόσο οι συνωμότες μετάνιωσαν, σταμάτησαν, παρεμποδίστηκαν, απέτυχαν ή δεν είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν το σκοπό της συνωμοσίας, είναι αδιάφορο. Αν ένας κατηγορούμενος αθωωθεί στην κατηγορία για τη διάπραξη ενός αδικήματος, δεν έπεται ότι θα πρέπει να απαλλαγεί και στην κατηγορία με την οποία κατηγορείται για συνωμοσία διάπραξης εκείνου του αδικήματος (Gani v. Δημοκρατίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 134).

 

Η συνωμοσία, εκτός της ύπαρξης συμφωνίας, περιλαμβάνει και το στοιχείο της πρόθεσης (mens rea) και για τούτο, η Κατηγορούσα Αρχή θα πρέπει να αποδεικνύει όχι μόνο τη συμφωνία μεταξύ των κατ' ισχυρισμό συνωμοτών να εκτελέσουν ένα παράνομο σκοπό (αποδεικνυόμενης είτε με λόγια είτε άλλο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους), αλλά επιπρόσθετα θα πρέπει να αποδεικνύει την πρόθεση στη σκέψη καθενός κατ' ισχυρισμό συνωμότη να εκτελέσει τον παράνομο σκοπό (R. v. Thompson, 50 Cr. App. R. 1)».

 

Η αντικειμενική υπόσταση (actus reus) του αδικήματος της συνωμοσίας έγκειται στη συμφωνία δύο ή περισσότερων προσώπων να διαπράξουν μια παράνομη πράξη. Είναι η συμπεφωνημένη συμπεριφορά η οποία αποτελεί τη βάση της κατηγορίας. Η ένοχη διάνοια (mens rea) δεν μπορεί να εξακριβωθεί, αφού αυτή βρίσκεται στη διανοητική κατάσταση του ατόμου, παρά μόνο από τις πράξεις των συνωμοτών όπως αυτές αναφύονται από τα γεγονότα που βρίσκονται ενώπιον του Δικαστηρίου.

 

Στην παρούσα υπόθεση είναι γεγονός ότι στις 3.7.2021 και μεταξύ των ωρών 20:36 έως 22:57 ο Γιώργος Γεωργίου ο οποίος ήταν το πρόσωπο το οποίο παρέλαβε από τους Χουλιάρα και Μηνά τις 2 βαλίτσες στις οποίες είχαν τοποθετηθεί ομοιώματα ναρκωτικών για σκοπούς της ελεγχόμενης παράδοσης της επίδικης ποσότητας κάνναβης βάρους 23 κιλών και 443,2 γραμμαρίων που οι Χουλιάρας και Μηνά μετέφεραν στην Κύπρο από την Ελλάδα είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες και αναπάντητες κλήσεις με τον αριθμό τηλεφώνου [ ] ο οποίος ανήκει στον κατηγορούμενο. Επίσης την ίδια ημέρα και ώρα 21:55 ο κατηγορούμενος απέστειλε γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο του Γεωργίου στο οποίο του έλεγε να τον καλέσει στο τηλέφωνο επείγον.

Γεγονός είναι επίσης ότι κατά το κρίσιμο περιστατικό το όχημα του κατηγορούμενου ήταν σταθμευμένο κοντά στο ξενοδοχείο Φλαμίνγκο έχοντας σβηστά τα φώτα του και κάποια στιγμή όταν αποχώρησε από τη θέση όπου βρισκόταν τη θέση του κατέλαβε το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Γεωργίου.

 

Είναι ακόμα γεγονός ότι κατά τον χρόνο που ο Γεωργίου συνελήφθηκε επ’ αυτοφώρω να τοποθετεί στο αυτοκίνητο Toyota Yaris με αρ. εγγραφής KWQ 021 το οποίο οδηγούσε τις 2 βαλίτσες με τα ομοιώματα των ναρκωτικών ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του σε κοντινή απόσταση από το σημείο του δρόμου μπροστά από το ξενοδοχείο Φλαμίνγκο όπου το όχημα του Γεωργίου ανακόπηκε και από το οποίο ο κατηγορούμενος είχε περάσει με το όχημά του τουλάχιστον 3 φορές.

 

Ενδεχομένως κάποιος να ισχυριζόταν ότι τόσες συμπτώσεις δηλαδή ο κατηγορούμενος και ο Γεωργίου να είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις κατά το επίδικο βράδυ και να βρίσκονταν στο ίδιο μέρος κατά τον κρίσιμο χρόνο της παραλαβής των 2 βαλιτσών από τον Γεωργίου δεν είναι τυχαίες.

 

Το ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι κατά πόσο τα πιο πάνω γεγονότα αποτελούν μεταξύ τους μια αλυσίδα η οποία οδηγεί μόνο σε ένα λογικό συμπέρασμα που να αποδεικνύει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας τα συστατικά στοιχεία του επίδικου αδικήματος της συνωμοσίας μεταξύ του Γεωργίου και του κατηγορούμενου προς διάπραξη του κακουργήματος της κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

 

Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο κατηγορούμενος και ο Γεωργίου υπήρξαν στο παρελθόν συνάδελφοι σε εταιρεία ασφαλείας (security) και είχαν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ τους καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει μαρτυρία πως ό,τι λέχθηκε μεταξύ τους αφορούσε την κατοχή της επίδικης ποσότητας ναρκωτικών, κρίνω πως η απάντηση που πρέπει να δοθεί στο πιο πάνω ερώτημα είναι αρνητική.

 

Κρίνω ότι τα πιο πάνω δεν επαρκούν για να αποδείξουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας την ύπαρξη μεταξύ τους συμπληρωμένης συμφωνίας να κατέχουν την ως άνω ποσότητα κάνναβης με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο του αδικήματος της συνωμοσίας. Πρόκειται για ποινική υπόθεση στην οποία δεν επιτρέπονται υποθέσεις ως προς την ύπαρξη γεγονότων όσον εύλογες και να είναι (Λοΐζου ν. Αστυνομίας (πιο πάνω).

 

Συνακόλουθα κρίνω ότι η κατηγορούσα αρχή δεν κατόρθωσε να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος της επίδικης κατηγορίας.

 

Συνεπώς ο κατηγορούμενος αθωώνεται στην κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει.   

 

(Υπ.) ………………………..

Γιώργος Χρ. Φούλιας

Επαρχιακός Δικαστής

Πιστό Αντίγραφο

Πρωτοκολλητής


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο