ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ενώπιον: Γ. Χρ. Φούλια, Ε.Δ.                                                                                                                          

Αρ. Υπόθεσης: 6896/2021

Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας

εναντίον

Μ. Ι.

 

Ημερομηνία: 22.1.2024    
Για Κατηγορούσα Αρχή: κα Ε. Γιακουμεττή 
Για Κατηγορούμενη: κ. Γ. Εφφέ
Κατηγορούμενη: Παρούσα

 

ΠΟΙΝΗ (EX TEMPORE)

 

Η κατηγορούμενη κατόπιν ακρόασης κρίθηκε ένοχη στις δύο κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει. Η 1η κατηγορία αφορά το αδίκημα της επίθεσης με πραγματική σωματική βλάβη κατά παράβαση των άρθρων 2 και 3(Ι)(4) του Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Ν.119(Ι)/2000 και η 2η κατηγορία το αδίκημα της δημόσιας εξύβρισης κατά παράβαση που άρθρου 99 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.

 

Ως αποτέλεσε εύρημα του δικαστηρίου η κατηγορουμένη στις 2.3.2021 και ώρα 15:15 στην [ ] με πρόθεση παράνομα επιτέθηκε στον πατέρα της Κ. Ι. και του προκάλεσε πραγματική σωματική βλάβη ήτοι εκχύμωση και εκδορά της ραχιαίας επιφάνεια δεξιάς άκρας χειρός χωρίς ενεργό αιμορραγία. Η κατηγορουμένη προκάλεσε στον πατέρα της την ως άνω σωματική βλάβη γδέρνοντας τον με τα νύχια της στο δεξί του χέρι λίγο κάτω από τον καρπό όταν αυτός τραβούσε την πόρτα του αυτοκινήτου του για να την κλείσει και η κατηγορουμένη την τραβούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Σε σχέση με τη 2η κατηγορία ήταν εύρημα του Δικαστηρίου ότι η κατηγορουμένη σε δημόσιο χώρο ήτοι σε σπίτι του πατέρα της στην [ ] στις 2.3.2021 και περί ώρα 15:15 τον εξύβρισε με τη φράση «είσαι πελλός».

 

Το Δικαστήριο κατά την επιλογή του είδους της ποινής που θα επιβάλει λαμβάνει αφενός υπόψη του τη σοβαρότητα των επίδικων αδικημάτων ως αυτή προκύπτει από την προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή καθώς επίσης τις περιστάσεις διάπραξης του αδικήματος και τέλος τις προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις ενός κατηγορουμένου.

 

Στην παρούσα υπόθεση το αδίκημα της πρώτης κατηγορίας ως προκύπτει από το άρθρο 3(1) και (4) του νόμου 119(Ι)/2000 είναι πολύ σοβαρό. Το άρθρο 3(1) του νόμου αναφέρει ότι «βία για τους σκοπούς του νόμου αυτού σημαίνει οποιαδήποτε πράξη, παράλειψη ή συμπεριφορά με την οποία προκαλείται σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη σε οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας από άλλο μέλος της οικογένειας».

 

Το εδάφιο (4) του άρθρου 3 του επίδικου νόμου αναφέρει ότι «οποιοσδήποτε ασκεί βία με βάση το εδάφιο (1) διαπράττει αδίκημα δυνάμει του νόμου αυτού που τιμωρείται εκτός από την περίπτωση της κοινής επίθεσης που τιμωρείται με 2 χρόνια φυλάκιση και στην περίπτωση που σε άλλο ή στον παρόντα νόμο προβλέπεται αυστηρότερη ποινή με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή 3.000 λίρες ή και με τις δύο αυτές ποινές».

Το αδίκημα της 2ης κατηγορίας είναι από τα ελαφρύτερα που προνοεί ο ποινικός μας κώδικας. Για το αδίκημα αυτό προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός μηνός ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 75 λίρες, περίπου €125,00 ή και τις δύο αυτές ποινές.

 

Κατά την επιλογή του είδους της κατάλληλης ποινής στην παρούσα υπόθεση λαμβάνω υπόψη μου το γεγονός ότι η κατηγορουμένη είναι ηλικίας 57 ετών και άτομο λευκού ποινικού μητρώου. Εργάζεται ως οδηγός ταξί και έχει υπό τη φροντίδα της τον 28 ετών γιο της ο οποίος αντιμετωπίζει τα προβλήματα τα οποία ανέφερε ο κ. Εφφέ.

 

Λαμβάνω περαιτέρω υπόψη μου ότι δεν υπήρξε προσχεδιασμός για την τέλεση των επίδικων αδικημάτων καθώς επίσης και τη μορφή της σωματικής βλάβης που η κατηγορουμένη προκάλεσε στον παραπονούμενο πατέρα της. Πρόκειται για μια πολύ ελαφριά πραγματική σωματική βλάβη δηλαδή εκχύμωση και εκδορά της ραχιαίας επιφάνειας του δεξιού του χεριού χωρίς ενεργό αιμορραγία κατά την ώρα που εξετάστηκε από τον ιατρό που τον περιέθαλψε.

 

Έχοντας αυτά υπόψη μου, παρά το γεγονός ότι στην παρούσα υπόθεση δεν συντρέχει ο ισχυρός μετριαστικός παράγοντας της παραδοχής, κρίνω ότι υπό τις περιστάσεις δικαιολογείται να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στην κατηγορούμενη και το Δικαστήριο να αποστεί από επιβολή ποινής φυλάκισης.

 

Λαμβάνοντας υπόψη μου όλα όσα προανέφερα κρίνω ότι κατάλληλες ποινές είναι οι χρηματικές και επιβάλλω στην κατηγορουμένη στην 1η κατηγορία ποινή προστίμου €450,00 και στη 2η κατηγορία ποινή προστίμου €75,00. Το πρόστιμο να πληρωθεί εντός 3 μηνών από σήμερα.

 

(Υπ.) ………………………..

Γιώργος Χρ. Φούλιας

Επαρχιακός Δικαστής

Πιστό Αντίγραφο

Πρωτοκολλητής

 



 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο