ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ενώπιον: Γ. Χρ. Φούλια, Ε.Δ.

Αρ. Υπόθεσης: 7970/2020

Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας

εναντίον

Μάρκου Μιχαηλίδη  

                                                                             Κατηγορούμενου

Ημερομηνία: 9.7.2024

Για την Κατηγορούσα Αρχή: κ. Γ. Σταύρου  

Για τον Κατηγορούμενο: κ. Γ. Τ. Χριστοφίδης  

Κατηγορούμενος: Παρών

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο κατηγορούμενος κατόπιν ακρόασης κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες 1 και 2 και αθωώθηκε στην 3η κατηγορία.

 

 Η 1η κατηγορία αφορά το αδίκημα της απειλής κατά παράβαση του άρθρου 91Α του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 και η 2η το αδίκημα της δημόσιας εξύβρισης κατά παράβαση του άρθρου 99 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου ο κατηγορούμενος στις 27.7.2020 και περί ώρα 17:55 στον δρόμο κοντά στο κοιμητήριο του Αγ. Γεωργίου στη Λάρνακα ευρισκόμενος στο αυτοκίνητό του προσέγγισε τη Μ.Κ.1, η οποία είναι η πρώην σύζυγός του, σταμάτησε δίπλα της και αφού κατέβασε το παράθυρο του αυτοκινήτου του της είπε «την πούτσισες ρα πουτάνα» και «τόσο καιρό σε παρακολουθώ έπρεπε να σε σκοτώσω από τότε που είχα την ευκαιρία».

 

Στη συνέχεια απομακρύνθηκε από κοντά της και σε 1 λεπτό την πλησίασε και σταμάτησε εκ νέου το αυτοκίνητό του δίπλα της και της είπε «είσαι μια πουτανίτσα να πάεις να γαμηθείς με όποιον θέλεις».

 

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος βαρύνεται με 2  προηγούμενες καταδίκες. Στην υπόθεση 9226/2019 του Ε.Δ. Λάρνακας στις 16.3.2023 του επιβλήθηκε ποινή προστίμου €550,00 για το αδίκημα της κοινής επίθεσης σύμφωνα με τον Νόμο για τη Βία στην Οικογένεια που διέπραξε στις 3.3.2019. Στην υπόθεση 2929/2019 του Ε.Δ. Λάρνακας στις 20.7.2023 του επιβλήθηκε ποινή προστίμου ύψους €750,00 για το αδίκημα της απειλής βιαιοπραγίας που διέπραξε στις 4.2.2019

 

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου παρέδωσε στο Δικαστήριο γραπτό κείμενο με τις θέσεις και εισηγήσεις του και περαιτέρω αναφέρθηκε προφορικά σε μετριαστικούς παράγοντες. Ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είναι ηλικίας 53 ετών και πατέρας 2 ενήλικων τέκνων τα οποία εξαρτώνται οικονομικά από τον ίδιο. Κατά τον επίδικο χρόνο οι σχέσεις του κατηγορούμενου με την παραπονούμενη πρώην σύζυγό του ήταν τεταμένες και αυτό οδήγησε στη διάπραξη των επίδικων αδικημάτων. Ανέφερε επίσης ότι τότε το 1 παιδί του υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και το άλλο ήταν μαθητής.

 

Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι η πρώην σύζυγός του εγκατέλειψε τον ίδιο και τα παιδιά τους αυτός κατόρθωσε να κρατήσει την οικογένειά του δεμένη. Αναφέρθηκε επίσης στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διάπραξη των επίδικων αδικημάτων μέχρι την καταχώρηση της υπόθεσης στις 6.4.2021 το οποίο εισηγήθηκε πως αποτελεί μετριαστικό παράγοντα της ποινής. Εισηγήθηκε τέλος, πως σε περίπτωση που το Δικαστήριο ήθελε κρίνει ως αρμόζουσα ποινή για να επιβάλει αυτή της φυλάκισης, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του κατηγορούμενου και το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διάπραξη των επίδικων αδικημάτων μέχρι σήμερα, επιτρέπουν στο Δικαστήριο να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια υπέρ της αναστολής της άμεσης έκτισής της.

 

Μελέτησα με προσοχή και έχω λάβει υπόψη μου όλα όσα αναφέρθηκαν. 

 

Το Δικαστήριο κατά τη διαδικασία επιλογής του είδους της ποινής που θα επιβάλει σε μια συγκεκριμένη υπόθεση λαμβάνει υπόψη του τη σοβαρότητα των επίδικων αδικημάτων ως αυτή προκύπτει από την προβλεπόμενη από τον νόμο ανώτατη ποινή, τις περιστάσεις διάπραξής τους καθώς επίσης και τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορούμενου. Λαμβάνει επίσης υπόψη του πως σε αδικήματα για τα οποία παρατηρείται αυξητική τάση διάπραξής τους η επιβολή αποτρεπτικών ποινών καθίσταται αναγκαία.

 

Το αδίκημα της απειλής είναι πολύ σοβαρό. Αυτό προκύπτει από την προβλεπόμενη από τον νόμο ανώτατη ποινή αλλά και από τη σχετική νομολογία. Το άρθρο 91A του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 προνοεί ότι «Πρόσωπο το οποίο προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη».

 

Η 2η κατηγορία αφορά το αδίκημα της δημόσιας εξύβρισης κατά παράβαση του άρθρου 99 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154 το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση ενός μηνός ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις εβδομήντα πέντε λίρες (περίπου €128,00) ή και τις δύο αυτές ποινές.

 

Στο έργο εξατομίκευσης της ποινής είναι καθήκον του Δικαστηρίου να λαμβάνει επίσης υπόψη του όλα τα ελαφρυντικά στοιχεία, περιλαμβανομένων των ατομικών συνθηκών του παραβάτη καθώς και εκείνα που πηγάζουν από τα γεγονότα μιας συγκεκριμένης υπόθεσης, για εξισορρόπηση της ποινής έτσι ώστε αυτή να μη συνιστά απλώς τιμωρία αλλά να αρμόζει στο πρόσωπο του συγκεκριμένου παραβάτη (Κωνσταντίνου ν. Δημοκρατίας (1989) 2 Α.Α.Δ. 224).

 

Από την άλλη όμως η διαδικασία εξατομίκευσης της ποινής δεν πρέπει να συνεπάγεται εξουδετέρωση ούτε της σοβαρότητας του αδικήματος ούτε του στοιχείου της αποτροπής, όταν συντρέχουν λόγοι για την απόδοση αποτρεπτικού χαρακτήρα στην ποινή (Μιχάλης Παναγιώτου ν. Αστυνομίας (2012) 2 Α.Α.Δ. 557, Hussein v. Αστυνομίας και Balampanidis v. Δημοκρατίας (ανωτέρω). Η εξατομίκευση της ποινής επιτυγχάνεται μέσα και όχι έξω από το πλαίσιο των αρχών που διέπουν τον καθορισμό της ποινής (Γενικός Εισαγγελέας v. Ευαγόρου (2001) 2 Α.Α.Δ. 285).

 

Οι παλαιότερες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορούν στην επιβολή ποινών παρέχουν ένδειξη του μέτρου τιμωρίας συγκεκριμένων εγκλημάτων και των παραμέτρων του καθορισμού της ποινής πλην όμως δεν έχουν τον δεσμευτικό χαρακτήρα που ενέχει ο καθορισμός αρχών δικαίου επειδή η ποινή που επιβάλλεται σε κάθε υπόθεση είναι αλληλένδετη με τις ιδιαιτερότητες των γεγονότων που τη συνθέτουν και των συνθηκών του εκάστοτε παραβάτη (Χαραλάμπους v. Δημοκρατίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 1, Γεωργίου κ.ά. v. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση Αρ. 61/2020, ημερομηνίας 14.7.2022, ECLI:CY:AD:2022:B304 και ANDREI ν. Αστυνομίας, Ποινικές Εφέσεις Αρ. 164 και 165/2022, ημερομηνίας 23.1.2023).

 

Στα πλαίσια προσδιορισμού του είδους της κατάλληλης ποινής στην παρούσα υπόθεση λαμβάνω υπόψη μου τη σοβαρότητα των επίδικων αδικημάτων ως αυτή προκύπτει από την προβλεπόμενη για καθένα από αυτά μέγιστη ποινή και ιδίως ότι το αδίκημα της 1ης κατηγορίας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 3 ετών. Λαμβάνω επίσης υπόψη μου ότι ελλείπει ένας σημαντικός μετριαστικός παράγοντας αυτός της έμπρακτης μεταμέλειας που εκδηλώνεται με την παραδοχή ενός κατηγορουμένου. Λαμβάνω περαιτέρω υπόψη μου ότι οι προηγούμενες καταδίκες του κατηγορούμενου τείνουν να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την επιείκεια της οποίας θα τύγχανε σε αντίθετη περίπτωση.   

 

Από την άλλη λαμβάνω υπόψη μου ως μετριαστικούς παράγοντες το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είναι ο μοναδικός οικονομικός τροφοδότης των 2 τέκνων του τα οποία παρά το γεγονός ότι είναι ενήλικες εξαρτώνται οικονομικά από τον ίδιο ο οποίος τόσο κατά τον επίδικο χρόνο αλλά και μεταγενέστερα ήταν επιφορτισμένος με την επιμέλεια και φροντίδα τους. Λαμβάνω περαιτέρω υπόψη μου ότι ο κατηγορούμενος μετά τη διάπραξη των επίδικων αδικημάτων δεν διέπραξε οποιαδήποτε άλλα αδικήματα καθώς επίσης και το γεγονός ότι πλέον είναι απομακρυσμένος ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιας συμπεριφοράς αφού οι δρόμοι του κατηγορούμενου και της πρώην συζύγου του έχουν χωρίσει οριστικά.

 

Συνεκτιμώντας και σταθμίζοντας όλα όσα εκτίθενται πιο πάνω και ιδιαίτερα τα γεγονότα που περιβάλουν τη διάπραξη αλλά και τη φύση και τη σοβαρότητα των αδικημάτων και λαμβάνοντας υπόψη μου και τους πιο πάνω μετριαστικούς παράγοντες καθώς επίσης και το αντικειμενικό γεγονός ότι το Δικαστήριο καλείται να επιβάλει ποινή μετά την πάροδο 4 περίπου ετών από τον κρίσιμο χρόνο διάπραξης των επίδικων αδικημάτων κρίνω ότι αρμόζουσα υπό τις περιστάσεις ποινή είναι αυτή της επιβολής ποινής προστίμου η οποία όμως πρέπει να αντανακλά τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται αδικήματα όπως τα επίδικα, κυρίως δε αυτό της 1ης κατηγορίας.

 

Έχοντας περαιτέρω υπόψη μου τις πρόνοιες του άρθρου 29 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προνοεί ότι «εκτός της περίπτωσης του κακουργήματος του φόνου εκ προμελέτης και των αδικημάτων που αναφέρονται στα άρθρα 36 και 37, αν κάποιο ποινικό αδίκημα τιμωρείται με την ποινή της φυλάκισης διά βίου ή οποιουδήποτε άλλου χρόνου, το Δικαστήριο που εκδικάζει δύναται να επιβάλει ποινή φυλάκισης λιγότερου χρόνου ή αντί τέτοιας ποινής, χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει το ποσό, το οποίο το Δικαστήριο αυτό έχει εξουσία να επιβάλει» επιβάλλω στον κατηγορούμενο τις ακόλουθες ποινές:

 

·           Στην 1η κατηγορία ποινή προστίμου €1.000.

·           Στη 2η κατηγορία ποινή προστίμου €100,00.

 

(Υπ.) ………………………..

Γιώργος Χρ. Φούλιας

Επαρχιακός Δικαστής

Πιστό Αντίγραφο

Πρωτοκολλητής        


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο