ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΥΝΘΕΣΗ:        Ν. Α. Π. Γεωργιάδης, Π.Ε.Δ.

                            Μ. Κ. Λοΐζου, Α.Ε.Δ.

                            Ν. Οικονόμου, Ε.Δ.

 

Υπόθεση Αρ.: 6933/21

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

v.

 

ΑΑ

 

Κατηγορούμενου

 

Ημερομηνία: 15 Μαρτίου 2023.

 

Εμφανίσεις:

Για την Κατηγορούσα Αρχή: Η κα. Χρ. Κυθραιώτου για Γενικό Εισαγγελέα.

Για τον Κατηγορούμενο: Ο κ. Α. Χρίστου μαζί με τον κ. Ζένιου και τον κ. Ανδρέου

Κατηγορούμενος, παρών.

------------------------------------------

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

[Η κυκλοφορία της απόφασης υπόκειται σε περιορισμό. Η απόφαση έχει ανωνυμοποιηθεί σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Ανωτάτου Δικαστηρίου με αρ. 142 και 143]

 

Α.      ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ

1.            Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες. Αφορούν σεξουαλικά αδικήματα που του αποδίδεται ότι διέπραξε την περίοδο 2003 – 2015 κατά τεσσάρων παραπονουμένων σε διαφορετικούς χρόνους. Οι παραπονούμενες κατά τους επίδικους χρόνους ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 17 χρόνων.  

2.            Θεωρούμε ορθότερο όπως εκθέσουμε τις εν λόγω κατηγορίες με τη χρονολογική τους σειρά.

 

3.            Αναφορικά με την 1η παραπονούμενη, ΜΚ 1, γεννηθείσα την … [1986], κατηγορείται ότι της επιτέθηκε άσεμνα μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Αυγούστου του 2003 στη [πόλη Α] βάζοντας το χέρι του μέσα από το παντελόνι της και ακολούθως την άγγιξε στα γεννητικά της όργανα κατά παράβαση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα («ΠΚ») (κατηγορία 9). Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες αδικήματος κατηγορείται και για σεξουαλική εκμετάλλευσή της κατά παράβαση των άρθρων 2, 3(1)(γ) και 3(2)(β) του περί Καταπολέμησης της Εμπορίας Προσώπων και περί Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Ανηλίκων Νόμου του 2000, Ν.3(Ι)/2000 («Ν.3(Ι)/2000») (κατηγορία 10).

 

4.            Η 2η παραπονούμενη, χρονολογικά, είναι η ΜΚ 4, γεννηθείσα την … [1992]. Κατηγορείται ότι την εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά στη [πόλη Α], σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2007, κάνοντας μασάζ στο στήθος της και βάζοντας το χέρι μέσα στο εσώρουχό της, άγγιξε τα γεννητικά της όργανα κατά παράβαση των άρθρων 2 και 10 του περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου Ν.87(Ι)/2007 («Ν.87(Ι)/2007) (κατηγορία 7). Με βάση τα ίδια γεγονότα κατηγορείται και για άσεμνη επίθεση κατά παράβαση του άρθρου 151 ΠΚ (κατηγορία 8).

 

5.            Όσον αφορά την παραπονούμενη στις κατηγορίες 3, 4, 5 και 6, ΜΚ 2, γεννηθείσα την … [1997], αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού κατά παράβαση των άρθρων 2, 4 και 10, Ν.87(Ι)/2007 και των άρθρων 366 και 368 του ΠΚ. Κατηγορείται ότι σε άγνωστη ημερομηνία του έτους 2011, στη [πόλη Α], εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά την εν λόγω παραπονούμενη προσπαθώντας να αγγίξει με τα χέρια του το στήθος της (κατηγορία 3). Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες κατηγορείται και για απόπειρα άσεμνης επίθεσης κατά παράβαση των άρθρων 151, 366 και 367 του ΠΚ (κατηγορία 4).

 

6.            Κατά της ίδιας παραπονουμένης κατηγορείται επίσης ότι, σε άγνωστη ημερομηνία του Απριλίου 2014, στην Ελλάδα, άγγιξε με το δάχτυλο του χεριού του τα γεννητικά της όργανα και ότι της έκανε μασάζ στα οπίσθια κατά παράβαση των άρθρων 2 και 10 του Ν.87(Ι)/2007 και των άρθρων 5(1)(δ) και 6 του ΠΚ (κατηγορία 5). Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες κατηγορείται και για άσεμνη επίθεση κατά παράβαση των άρθρων 151, 5(1)(δ) και 6 του ΠΚ (κατηγορία 6).

 

7.            Τέλος, όσον αφορά την παραπονούμενη στις κατηγορίες 1 και 2, ΜΚ 3, γεννηθείσα την … [1998], ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Απριλίου 2015, στη [πόλη Α], καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης που κατείχε σε σχέση με αυτήν συμμετείχε σε σεξουαλική πράξη μαζί της αγγίζοντας με τα χέρια του στο στήθος της και με τα δάχτυλα του χεριού του τα γεννητικά της όργανα, κατά παράβαση των άρθρων 2, 6(4)(α) και 19 του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, Ν.90(Ι)/2014 (κατηγορία 1). Με βάση τις ίδιες λεπτομέρειες κατηγορείται και για άσεμνη επίθεση εναντίον της κατά παράβαση του άρθρου 151 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154 («ΠΚ») (κατηγορία 2).

 

Β.        Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ

8.            Η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι ο Κατηγορούμενος προέβη στις πιο πάνω πράξεις ως οι λεπτομέρειες των κατηγοριών. Βασίζει την υπόθεση της κυρίως στη μαρτυρία των παραπονουμένων. Παρουσίασε επίσης μαρτυρία σε σχέση με τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα ως επίσης και ψυχολόγων. Μεγάλο μέρος της μαρτυρίας που παρουσίασε αφορούσε και παρεμφερή ζητήματα προς ανατροπή των ισχυρισμών της Υπεράσπισης για σκευωρία.

 

Γ.        Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

9.            Ο κατηγορούμενος αρνείται τα αδικήματα που του καταλογίζονται. Ισχυρίζεται ότι οι καταγγελίες είναι ψευδείς και ότι αποτελούν προϊόν σκευωρίας και συνεννόησης μεταξύ των παραπονουμένων αλλά και άλλων προσώπων προς επίτευξη ιδιοτελών σκοπών αλλά και εκδίκησης. Η αντεξέταση και επιχειρηματολογία συνεπώς επικεντρώθηκε κυρίως στην αξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας. Όσον αφορά τις πράξεις καθαυτές, ο κατηγορούμενος δεν αρνείται ότι αν αποδειχθούν πληρούνται τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων που του καταλογίζονται. Αρνείται όμως ότι συνέβησαν. Σε σχέση με τις κατηγορίες 5 και 6 αμφισβήτησε επίσης με μαρτυρία και το διττό αξιόποινο της πράξης επικαλούμενος αρχικώς ότι το αδίκημα του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα στο οποίο εμπίπτει η πράξη που καταλογίζεται στον κατηγορούμενο είχε παραγραφεί πριν την καταχώριση του κατηγορητηρίου.

 

10.         Σύμφωνα με την Υπεράσπιση οι ΜΚ 1 – ΜΚ 4 είχαν η κάθε μια τους λόγους της να πουν ψέματα και να καταλογίσουν στον κατηγορούμενο τη διάπραξη αδικημάτων. Λόγους είχε και η ΜΚ 5 με την οποία διατηρούσε δεσμό για κάποιο χρονικό διάστημα ως επίσης και ο πρώην αθλητής του κατηγορούμενου και νυν σύντροφος και προπονητής της ΜΚ 2, ΜΚ 7. Ως εκ τούτου μέρος της μαρτυρίας αφορούσε τους χώρους που διαπράχθηκαν τα αδικήματα που του προσάπτονται, τη διαμόρφωση τους, το ωράριο του γηπέδου, και τις επικοινωνίες των παραπονουμένων μεταξύ τους ή με άλλα πρόσωπα ή μάρτυρες κατηγορίας ή υπεράσπισης πριν την υποβολή των παραπόνων αλλά και το χρόνο υποβολής των παραπόνων.

 

11.         Τούτο είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της μαρτυρίας (αλλά και της αντεξέτασης) να καλύπτει παρεμφερή ζητήματα σχετιζόμενα με την αξιοπιστία των παραπονουμένων (αλλά και του κατηγορούμενου) προς αντίκρουση ισχυρισμών σκευωρίας. Την εξετάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή έχοντας κατά νου ότι προβλήθηκε η υπεράσπιση σκευωρίας και μόνο σε αυτό το πλαίσιο.

 

12.         Η μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μας ήταν εκτενής. Εκτενείς ήταν και οι αγορεύσεις των συνηγόρων. Για σκοπούς πρακτικούς, πέραν της συνόψισης που γίνεται ανωτέρω, θα αναφερθούμε στην επιχειρηματολογία που προβλήθηκε όπου κρίνουμε σκόπιμο. Το γεγονός ότι μάρτυρες επεκτάθηκαν αχρείαστα σε κάποια ζητήματα δεν τα καθιστά και επίδικα θέματα προς επίλυση.

 

Δ. ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ

13.         Το βάρος απόδειξης της κάθε κατηγορίας το φέρει η Κατηγορούσα Αρχή. Το βάρος είναι πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. Το Δικαστήριο για να καταδικάσει θα πρέπει να είναι σίγουρο για την ενοχή του κατηγορουμένου (βλ. Woolmington v DPP [1935] AC 462 HL, R v Majid [2009] EWCA Crim 2563, ΓΕ v Ismail (2016) 2Β ΑΑΔ 891, 943 και The Crown Court Compendium Part I: Jury and Trial Management and Summing Up, Judicial College, June 2023, §§ 5 – 1, 5 – 2).

14.         Εάν το Δικαστήριο μετά την αξιολόγηση της μαρτυρίας και τα ευρήματα του, παραμένει με, έστω υποβόσκουσα, αμφιβολία η αθώωση είναι αναπόφευκτη (βλ. Munteanu v Δημοκρατίας (2013) 2 ΑΑΔ 459, 484 – 485). Ακόμη και η απόρριψη της εκδοχής ενός κατηγορουμένου δεν μεταβάλλει την ανάγκη απόδειξης των κατηγοριών πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και δεν είναι δυνατόν να καταδικαστεί σε περίπτωση απόρριψης της μαρτυρίας της Κατηγορούσας Αρχής (βλ. ΓΕ v Ευριπίδου (2002) 2 ΑΑΔ 246, 250). Η απόρριψη της εκδοχής ενός κατηγορούμενου είναι μοιραία για την υπεράσπιση, μόνο αν η υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής παραμένει ισχυρή στο τέλος ώστε να οδηγήσει με την απαιτούμενη ασφάλεια σε καταδίκη (Τρύφωνος v Αστυνομία, Ποινική Έφεση 41/2019, 8/4/2020, με αναφορά στην Kafalos v The Queen 19 CLR 121).

 

Ε.         ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

15.         Προς απόδειξη των κατηγοριών η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε, εκτός από τις προαναφερθείσες παραπονούμενες, ΜΚ 1 – ΜΚ 4, την ΜΚ 5, την κα. Μ. Κόκκινου (ΜΚ 6), τον ΜΚ 7, την Δρ. Φ. Δημητρίου (ΜΚ 8), την κα Ζ. Κινικλή (ΜΚ 9), τον κ. Π.Π. (ΜΚ 10), την κα Ε.Β. (ΜΚ 11), την κα Θ.Π. (ΜΚ 12), τον Δρ. Χρ. Σατλάνη (ΜΚ 13), την Αστ. 3408 Μ. Μιχαήλ (ΜΚ 14), τον κ. Σ.Χ. (MK 15) και τον κ. Α.Γ. (ΜΚ 16).

 

16.         Όσον αφορά την Αστ. ΜΚ 14, αυτή δεν αντεξετάστηκε και ο ΜΚ 15 κλήθηκε και προσφέρθηκε μόνο για αντεξέταση. Ο ΜΚ 16, αν και αρχικά κλήθηκε γιατί θα προσφερόταν για αντεξέταση, τελικά, άνευ ενστάσεως της Υπεράσπισης, κλήθηκε και κατέθεσε κανονικά.

 

17.         Μετά το πέρας της υπόθεσης για την Κατηγορούσα Αρχή και αφού το Δικαστήριο ικανοποιήθηκε ότι είχε αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του κατηγορούμενου σε σχέση με όλες τις κατηγορίες, κάλεσε αυτόν να προβάλει την υπεράσπιση του εξηγώντας του τα δικαιώματα του.

 

18.         Ο κατηγορούμενος επέλεξε να καταθέσει ενόρκως. Παρουσίασε επίσης ως μάρτυρες τον κ. Τ. Περβίζο (ΜΥ 1), την κα. Ε.Α. (ΜΥ 2), την κα. Α.Χ. (ΜΥ 3), τον κ. Ι.Α. (ΜΥ 4), τον κ. Ν.Κ. (ΜΥ 5), την κα. Μ.Σ. (ΜΥ 6), την κα. Χ.Α.Μ. (ΜΥ 7) και τον Δρ. Μ. Αργυρίδη (ΜΥ 8).

 

19.         Κατατέθηκαν συνολικά 81 Τεκμήρια. Αναφορά σ’ αυτά θα γίνει στη συνέχεια μόνο όπου αυτό απαιτείται.

 

ΣΤ.      ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

20.         Ενώπιον μας δεν αποτέλεσαν επίδικο θέμα οι ημερομηνίες γέννησης και ηλικίες των παραπονουμένων. Ως εκ τούτου καθίστανται ευρήματα μας τα ακόλουθα:

 

(1)        Η ΜΚ 1 γεννήθηκε στις … [1986]. Κατά τον επίδικο χρόνο, δηλαδή την περίοδο Ιούνιο με Αύγουστο του 2003, ήταν ηλικίας 17 ετών. Κατά τον χρόνο καταγγελίας ήταν ηλικίας 35 ετών, και κατά τον χρόνο που κατέθεσε ενώπιον μας ήταν ηλικίας 37 ετών.

 

(2)        Η ΜΚ 4 γεννήθηκε στις … [1992]. Κατά τον επίδικο χρόνο, δηλαδή την περίοδο Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2007, ήταν ηλικίας 15 ετών. Κατά τον χρόνο καταγγελίας ήταν ηλικίας 28 ετών, και κατά τον χρόνο που κατέθεσε ενώπιον μας ήταν ηλικίας 30 ετών.

 

(3)        Η ΜΚ 2 γεννήθηκε στις … [1997]. Κατά τους επίδικους χρόνους, δηλαδή το έτος 2011, ήταν ηλικίας 14 ετών και τον Απρίλιο 2014, 17 ετών. Κατά τον χρόνο καταγγελίας ήταν ηλικίας 23 ετών και κατά τον χρόνο που κατέθεσε ενώπιον μας ήταν ηλικίας 26 ετών.

 

(4)        Η ΜΚ 3 γεννήθηκε στις … [1998]. Κατά τον επίδικο χρόνο, δηλαδή την περίοδο Σεπτέμβριο του 2014 με Απρίλιο του 2015, ήταν ηλικίας 16 ετών. Κατά τον χρόνο καταγγελίας ήταν ηλικίας 22 ετών και κατά τον χρόνο που κατέθεσε ενώπιον μας ήταν ηλικίας 25 ετών.

 

21.         Οι ΜΚ 1 – 4, κατά τους επίδικους χρόνους ήταν αθλήτριες στίβου και ανήκαν στον [Σύλλογο πόλης Α] ή στον [Σύλλογο πόλης Β]. Οι ΜΚ 1, 3 και 4 ήταν αθλήτριες του [Συλλόγου πόλης Α]. Η ΜΚ 1 ήταν αθλήτρια των [είδος αγωνίσματος], η ΜΚ 4 των [είδος αγωνίσματος] και η ΜΚ 3 αθλήτρια [είδος αγωνίσματος]. 

 

22.         Η ΜΚ 2 συνεχίζει να είναι αθλήτρια των [είδος αγωνίσματος] και είναι αθλήτρια του [Συλλόγου πόλης Β]. Είναι πρωταθλήτρια και κατέχει το [ ] ρεκόρ. Κατατάσσεται στις [ ] πρώτες αθλήτριες της Ευρώπης στο συγκεκριμένο άθλημα.

 

23.         Προπονητής τους κατά όλους τους ουσιώδεις χρόνους ήταν ο κατηγορούμενος. Είναι δεκτό ότι ο κατηγορούμενους κατά καιρούς έκανε μασάζ σε αθλητές του και ότι έκανε μασάζ κατά καιρούς στις ΜΚ 1 – 4 στο πλαίσιο της προπονητικής του ιδιότητας.  

 

24.         Η ΜΚ 1 γεννήθηκε στην [Χώρα της Ευρώπης] στις … [1986]. Σε ηλικία 2 ετών ήρθε στην Κύπρο με τη μητέρα της και τον, κατά 2½ χρόνια μεγαλύτερο, αδελφό της. Τον πατέρα της τον γνώρισε για πρώτη φορά σε ηλικία 22 ετών. Οι σχέσεις της με τη μητέρα της δεν ήταν καλές, υπήρχαν εντάσεις, ειδικότερα κατά την εφηβεία της. Η ΜΚ 1 είχε παράπονο γιατί είχαν εγκαταλείψει τον πατέρα. Η μητέρα της εργαζόταν πολλές ώρες. Όταν φοιτούσε στην Γ’ Λυκείου διέμενε με τη γιαγιά και τον παππού της γιατί η μητέρα της εργαζόταν σε άλλη πόλη. Με τη γιαγιά και τον παππού της είχαν άριστες σχέσεις.

 

25.         Η ΜΚ 2 ανέφερε ότι όταν ήταν ηλικίας 10 – 11 ετών άρχισαν να έχουν προβλήματα στην οικογένεια της. Ο μεγαλύτερος αδελφός της ηλικίας τότε 20 ετών, έφυγε από το σπίτι. Εκείνη ήταν ηλικίας 12 ετών. Τον είδε ξανά μετά από 5 χρόνια. Οι γονείς άρχισαν να τσακώνονται. Η μητέρα της χρειάστηκε ψυχολογική στήριξη και συμπεριφερόταν ωσάν ο αδελφός της ΜΚ 2 να είχε πεθάνει. Ο πατέρας της ήταν απόμακρος, δεν ασχολούνταν με τη ΜΚ 2 και ουδέποτε παρακολούθησε αγώνα της. Η μητέρα της διαγνώστηκε με αυτοάνοση ασθένεια (λύκο). Οι σχέσεις της με τους γονείς της είναι απλώς τυπικές, κρατεί αποστάσεις μέχρι σήμερα για να συγκεντρώνεται στο αγώνισμα της. Το 2020 διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Λαμβάνει προς τούτο φαρμακευτική αγωγή.

 

26.         Η ΜΚ 3 ανέφερε ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τη μητέρα της και τον πατέρα της. Στο σπίτι είχαν καβγάδες. Αναφέρθηκε επίσης σε περιστατικά βίας στην οικογένεια. Η οικογένεια της είχε οικονομικά προβλήματα. Αρραβωνιάστηκε τον Αύγουστο του 2016. Είχε δεσμό μαζί με τον σύζυγο της από τα τέλη του 2015. Από το 2019 και μετά είναι παντρεμένη.

27.         Η ΜΚ 4 κατά τον επίδικο χρόνο, δηλαδή την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2007, ήταν ηλικίας 15 ετών. Ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό της. Τον βιολογικό της πατέρα τον γνώρισε στα 15 της έτη. Μέχρι τότε θεωρούσε ότι ο πατριός της ήταν ο πραγματικός της πατέρας. Οι σχέσεις της με τη μητέρα της μέχρι και σήμερα δεν είναι πολύ καλές. Με τον πατριό της, αντίθετα, πριν αυτός χωρίσει με τη μητέρα της είχαν άριστες σχέσεις.

 

28.         Ο κ. Σ.Χ. (ΜΚ 15) είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του [Συλλόγου πόλης Β] από το 1980 και από το 2010 και μετά, πρόεδρος του. Σύμφωνα με τον ΜΚ 15 ο κατηγορούμενος ήταν προπονητής στον [Σύλλογο πόλης Β] από τις 13/10/1999 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021 με συμβόλαιο που ανανεωνόταν ετήσια. Η μαρτυρία του αυτή δεν έτυχε αμφισβήτησης.

 

29.         Ο Α.Γ. (ΜΚ 16) προσελήφθη στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου («ΚΟΕΑΣ») τον Μάρτιο του 1985 στη θέση του Τεχνικού Συμβούλου. Το έτος 2007 προήχθη στη θέση του Διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων και Μάρκετινγκ και από το 2013 μέχρι και σήμερα είναι ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας. Επιπρόσθετα από το 1994 μέχρι και σήμερα είναι ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον ΜΚ 16, ο κατηγορούμενος απασχολείτο στην ΚΟΕΑΣ ως προπονητής ή ως ομοσπονδιακός προπονητής προσφέροντας επίσης υπηρεσίες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των αρχάριων προπονητών. Προηγουμένως εργαζόταν και συνέχιζε να εργάζεται ως προπονητής του [Συλλόγου πόλης Β] και κατά διαστήματα του [Συλλόγου πόλης Α]. Λόγω της απόδοσης των αθλητών του προέκυψε και η συνεργασία με την ΚΟΕΑΣ ως ομοσπονδιακός προπονητής. Μέχρι την 31/12/2020 ο κατηγορούμενος διατηρούσε συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών στην ΚΟΕΑΣ.

 

30.         Η ΜΚ 5 (Έγγραφο Ε, η κατάθεση της) γεννήθηκε την … [1988]. Σήμερα είναι καθηγήτρια [ ] (Τεκμήριο 16, η αναλυτική βαθμολογία της) σε ιδιωτικό φροντιστήριο. Σπούδασε επίσης φυσική αγωγή και εργάζεται και ως προπονήτρια, από τον Σεπτέμβριο του 2021, στον [Σύλλογο Χωριού]. Ήταν αθλήτρια του κατηγορουμένου από το 1999, όταν δηλαδή ήταν 11 ετών. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και το καλοκαίρι του 2014 ήταν και βοηθός προπονήτρια του κατηγορουμένου. Κάποια χρονική περίοδο διατηρούσε δεσμό με τον κατηγορούμενο ενώ αυτός ήταν παντρεμένος. Οι ακριβείς ημερομηνίες αμφισβητούνται.

 

31.         Ο ΜΚ 7 ήταν αθλητής του κατηγορουμένου. Ακολούθως άρχισε να διατηρεί δεσμό με τη ΜΚ 2, ο οποίος συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Από το 2017 και μετά έγινε ο προπονητής της ΜΚ 2.

 

32.         Ο Π.Π. (ΜΚ 10) με τη σύζυγο του είναι συνιδιοκτήτες ακινήτου στη [πόλη Α] που αποτελείται από δύο ισόγειες κατοικίες και ένα υπόγειο ενιαίο χώρο. Την περίοδο 2006 μέχρι 2010 ο κατηγορούμενος είχε ενοικιάσει αρχικά ισόγεια κατοικία και ακολούθως μέρος του υπογείου για να λειτουργεί γυμναστήριο. Τα ενοικιαστήρια συμβόλαια (Τεκμήρια 38 – 39) και οι υπογραφές αποτελούν κοινό τόπο. Επίδικος είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο είχε μετακομίσει στο υπόγειο ο κατηγορούμενος. Σχετίζεται με την καταγγελία της ΜΚ 4.

 

33.         Η Ε.Β. (ΜΚ 11) γυμναζόταν από τον κατηγορούμενο από τα 15 μέχρι τα 17 της έτη στο [γήπεδο Συλλόγου πόλης Α].  Δεν ήταν αθλήτρια ούτε ανήκε σε σύλλογο. Με τη ΜΚ 1 ήταν συμμαθήτριες στο Λύκειο.

 

34.         Η κα Θ.Π. (ΜΚ 12) ιδιωτεύει ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος με εξειδίκευση στην αθλητική ψυχολογία από το 2014. Παρά το γεγονός ότι αμφισβητήθηκαν τα προσόντα της, η ΜΚ 12 δεν κατέθεσε ως πραγματογνώμονας αλλά ως μάρτυρας γεγονότων (βλ. S v Chesterfield and North Derbyshire Royal Hospital NHS Trust [2003] EWCA Civ 1284 στην § 31). Εκείνο που έχει σημασία είναι οι ενέργειες της στο πλαίσιο ενάσκησης του επαγγέλματος της, αφού συμβούλευσε σχετικά τη ΜΚ 2.  

 

35.         Για την Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσαν ενώπιον μας τρεις κλινικοί ψυχολόγοι η κα Μ. Κόκκινου (ΜΚ 6), η Δρ. Φ. Δημητρίου (ΜΚ 8) και η κα Ζ. Κινικλή (ΜΚ 9). Οι ΜΚ 6, ΜΚ 8 και ΜΚ 9 (στο εξής συλλογικά αναφερόμενες ως «Ψυχολόγοι Κατηγορούσας Αρχής ή ΨΚΑ») οι οποίες υπό την ιδιότητά τους αυτή εξέτασαν τις τέσσερις παραπονούμενες, ετοίμασαν σχετικές εκθέσεις, τις οποίες κατέθεσαν και ανέφεραν στο Δικαστήριο προφορικά τα συμπεράσματά τους και τους λόγους για τους οποίους κατέληξαν σε αυτά αλλά και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν.

36.         Για την Υπεράσπιση και προς αμφισβήτηση των ΨΚΑ μαρτύρησε ο Δρ. Αργυρίδης (ΜΥ 8), ακαδημαϊκός και εγγεγραμμένος συμβουλευτικός ψυχολόγος.

 

37.         Η ΜΚ 6 (Έγγραφο ΣΤ, το βιογραφικό της σημείωμα), εργάζεται ως Ειδικός Ψυχολόγος στη Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας («Ο.Κ.Υπ.Υ.») από τον Δεκέμβριο του 2018. Η ΜΚ 6 προέβη σε ψυχολογική αξιολόγηση της ΜΚ 3 (Τεκμήρια 19(1) και (2), η έκθεση ημερ. 5/4/2021).

 

38.         Η ΜΚ 8 (Έγγραφο Η, το βιογραφικό της σημείωμα), εργάζεται στη Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από τον Απρίλιο του 2023. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2022 ασκούσε καθήκοντα Κλινικού Ψυχολόγου στο Κέντρο Εξειδικευμένων Αξιολογήσεων ψυχικής Υγείας («Κ.Εξ.Α.Ψ.Υ.») της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Ο.Κ.Υπ.Υ.  Η ΜΚ 8 προέβη σε ψυχολογική αξιολόγηση της ΜΚ 1 (Τεκμήριο 27, η έκθεση ημερ. 10/6/2021).

 

39.         Η ΜΚ 9 (Έγγραφο Θ, το βιογραφικό της σημείωμα), εργάζεται ως Ειδικός Ψυχολόγος στο Κ.Εξ.Α.Ψ.Υ. του Ο.Κ.Υπ.Υ. από τον Σεπτέμβριο 2020. Είναι Συντονίστρια Τομέα Ανεξάρτητων Ενηλίκων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η ΜΚ 9 προέβη σε ψυχολογική αξιολόγηση της ΜΚ 2 (Τεκμήριο 29, η έκθεση ημερ. 9/6/2021) και της ΜΚ 4 (Τεκμήρια 35(1) και (2), η έκθεση ημερ. 20/5/2021).

 

40.         Ο Δρ. Χ. Σατλάνης (ΜΚ 13) είναι καθηγητής νομικής στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Φεβρουάριο του 2012. Διετέλεσε για 25 χρόνια Εισαγγελέας στην Ελλάδα οπόταν και στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ασχολείτο μόνο με τη δίωξη των εγκλημάτων εντός και εκτός ακροατηρίου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006. Έχει συγγραφικό έργο μεταξύ άλλων και επί του Ποινικού Δικαίου. Η εμπειρογνωμοσύνη του εν λόγω μάρτυρα στο ελληνικό ποινικό δίκαιο και η μακρόχρονη εμπειρία του σ' αυτό, κατέστη με σχετικές δηλώσεις των δύο πλευρών παραδεκτό γεγονός και εγκρίθηκε ως τέτοιο. Κρίνουμε ότι είναι εμπειρογνώμονας μάρτυρας σε θέματα Ελληνικού Ποινικού Δικαίου και ότι κατέθεσε στο πλαίσιο της εμπειρογνωμοσύνης του.

 

41.         Ο κ. Τ. Περβίζος (ΜΥ 1) είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 2012 και από το 2021 έχει προαχθεί στην ανώτατη βαθμίδα του «Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω». Ως δικηγόρος, ασχολείται κατά βάση με υποθέσεις Ποινικού Δίκαιου, μεταξύ αυτών έχει χειριστεί και υπόθεση που αφορά στα αδικήματα που εξετάζονται στο πλαίσιο της παρούσας και εμπίπτουν στο 19ο κεφάλαιο του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα. Είναι επιστημονικός συνεργάτης νομικού περιοδικού, έχει συγγραφικό έργο το οποίο και παρατίθεται στο Έγγραφο ΙΕ, ήτοι το βιογραφικό του σημείωμα, ενώ έχει επίσης υπάρξει εισηγητής – ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια. Η ιδιότητα του μάρτυρα, τα ακαδημαϊκά του προσόντα, οι γνώσεις και η εμπειρογνωμοσύνη του ως επίσης και οι μελέτες του μάρτυρα και τα όσα ανάφερε σχετικώς στο βιογραφικό του δεν έχουν αμφισβητηθεί ούτε και προέκυψε οτιδήποτε διαφορετικό από τη μαρτυρία του. Δεχόμαστε ότι και αυτός είναι εμπειρογνώμονας μάρτυρας σε θέματα Ελληνικού Ποινικού Δικαίου και ότι κατέθεσε στο πλαίσιο της εμπειρογνωμοσύνης του.

 

42.         Η Αστ. 3408, Μ. Μιχαήλ (ΜΚ 14) υπηρετεί στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας. Ήταν μια εκ των ανακριτών της υπόθεσης. Την 7/2/2021 έλαβε ανακριτική κατάθεση από τον κατηγορούμενο (Τεκμήριο 43). Αποτέλεσε παραδεκτό γεγονός ότι του είχε δοθεί προηγουμένως το έντυπο δικαιωμάτων κατηγορουμένου. Η Αστ. ΜΚ 14 δεν αντεξετάστηκε και οι ενέργειες της δεν αμφισβητήθηκαν οπότε προβαίνουμε σε ανάλογα ευρήματα. Δεν θα γίνει άλλη αναφορά στη μαρτυρία της.

 

43.         Η κα Ε.Α. (ΜΥ 2) είναι μέλος του του Διοικητικού Συμβουλίου του [Συλλόγου πόλης Β] και της ΚΟΕΑΣ. Στον [Σύλλογο πόλης Β] είναι Βοηθός Γενική Γραμματέας. Μέρος των καθηκόντων της είναι η επικοινωνία με τους προπονητές, αθλητές και γονείς και το τεχνικό κομμάτι της συμμετοχής στους αγώνες που διοργανώνει η ΚΟΕΑΣ. Στην ΚΟΕΑΣ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Εθνική Λειτουργός Διασφάλισης Προστασίας από τον Ιανουάριο 2023.

 

44.         Η κα Α.Χ. (ΜΥ 3) είναι προπονήτρια στον [Σύλλογο πόλης Β] από το 2005.

 

45.         Ο κ. Ι.Α. (ΜΥ 4) είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής. Είναι προπονητής ρίψεων του [Συλλόγου πόλης Γ].

 

46.         Ο κ. Ν.Κ. (ΜΥ 5) ασχολείται από το 2001 με τον τομέα εξοπλισμού γυμναστηρίων και συμπληρωμάτων διατροφής με έδρα τη [πόλη Α].

 

47.         Η κα Μ.Σ. (ΜΥ 6), είναι μητέρα εφήβου που προπονούσε ο κατηγορούμενος κατά το χρόνο που έγιναν οι καταγγελίες που αφορούν την παρούσα υπόθεση.

 

48.         Η κα Χ.Α.Μ. (ΜΥ 7) είναι φυσιοθεραπεύτρια. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά για 29 χρόνια διατηρώντας το δικό της φυσιοθεραπευτήριο. Με τον κατηγορούμενο είχε επαγγελματική συνεργασία επί σειρά ετών.

 

49.         Όσον αφορά τα πιο πάνω στοιχεία, ιδιότητες ή ενέργειες των μαρτύρων δεν υπήρξε αμφισβήτηση οπότε και προβαίνουμε σε ανάλογα ευρήματα.   

 

Ζ.         Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΕΙΣΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

50.         Κρίναμε ορθότερο όπως η μαρτυρία για τα παράπονα τεθεί με χρονολογική σειρά. Ταυτόχρονα παρεμβάλαμε εκεί που κρίναμε σκόπιμο τις αναφορές των υπολοίπων μαρτύρων Κατηγορούσας Αρχής και Υπεράσπισης για τα εγειρόμενα ζητήματα.

 

Ζ.1.     Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΚ 1

Η σχέση της ΜΚ 1 με τον Κατηγορούμενο

51.         Ξεκίνησε να προπονείται στον [Σύλλογο πόλης Β] το 1996 σε ηλικία 10 ετών στο άθλημα των [είδος αγωνίσματος]. Το 2000 ανέλαβε να την προπονεί ο κατηγορούμενος. Οι προπονήσεις γίνονταν στο γήπεδο του [Συλλόγου πόλης Α] ή του ΑΣΟΛ. Ήταν προπονητής της την περίοδο 2000 – 2004. Λόγω των κακών σχέσεων που είχε με τη μητέρα της έβλεπε τον κατηγορούμενο «σαν οικογένεια» της και το «γήπεδο σαν το σπίτι» της. Ο κατηγορούμενος της μιλούσε και τη συμβούλευε. Αν δεν πήγαινε καλά στο αγώνισμα, της μιλούσε με απαξίωση. Η ίδια προσπαθούσε πάντοτε να τον ικανοποιεί ως προπονητή της. Ο κατηγορούμενος ήταν απαιτητικός προπονητής, ο οποίος ενδιαφερόταν για την ορθή διατροφή των αθλητών του, την υγεία τους και την αποφυγή ξενυχτιών, δίδοντας τους ανάλογες συμβουλές. Πρακτική του ήταν να απαγορεύει σε οικεία πρόσωπα των αθλητών να έρχονται στο γήπεδο για να μην αποσπάται η προσοχή τους.

 

Φυσιοθεραπείες και μασάζ

52.         Ο κατηγορούμενος έκανε μασάζ στην ίδια και σε αθλητές στα αποδυτήρια του [Συλλόγου πόλης Α], του ΑΣΟΛ και στο σπίτι του. Η ΜΚ 1 λάμβανε επίσης υπηρεσίες μασάζ σε φυσιοθεραπευτήριο που συνεργαζόταν με τον σύλλογο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, επισκέφθηκε και χειροπράκτη. Στα αποδυτήρια του [Συλλόγου πόλης Α] υπήρχε κρεβάτι του μασάζ. Στο γυμναστήριο, το οποίο εφαπτόταν των αποδυτηρίων πηγαινοέρχονταν αθλητές.

 

Το περιστατικό που αφορά τη ΜΚ 1

53.         Το επίδικο περιστατικό που αφορά τη ΜΚ 1 εκτυλίχθηκε στα αποδυτήρια του γηπέδου του [Συλλόγου πόλης Α]. Η ΜΚ 1 φορούσε αθλητική φανέλα και ελαστικό κοντό παντελονάκι. Είχε ξαπλώσει μπρούμυτα. Η ΜΚ 1 ανέφερε τα ακόλουθα σε σχέση με το περιστατικό (Έγγραφο Α, σελ. 2 – 3):

 

«Το 2003 το Καλοκαίρι, και ήμουν 17 χρονών ενώ βρισκόμουν στην προπόνηση με τον [κατηγορούμενο], αυτός μου είπε να πάω στο δωμάτιο του μασάζ στο γήπεδο που βρισκόμασταν στο [Σύλλογο πόλης Α] για να μου κάνει μασάζ. Τότε δεν υπήρχε φυσιοθεραπευτής για να κάνει μασάζ και μας έκανε ο [κατηγορούμενος]. Εγώ πήγα στο δωμάτιο και ξάπλωσα στο κρεβάτι φορώντας τα ρούχα της προπόνησης μου, δηλαδή μια φανέλα και ένα παντελονάκι λίγο πιο πάνω από τα γόνατα. Ο [κατηγορούμενος] ήρθε μέσα στον χώρο και με απότομο τρόπο μου ανέβασε το παντελόνι μου λίγο πιο κάτω από τον πισινό μου. Άρχισε τότε να μου κάνει μασάζ και με τα δύο του χέρια και ενώ ανεβοκατέβαινε, το ένα του χέρι το έβαζε μέσα από το παντελόνι μου και άγγιζε από κάτω μπροστά το αιδοίο μου. Το χέρι του ήταν πάνω από το εσώρουχο μου αλλά ένοιωθα ότι μόλις έφτανε στο σημείο του αιδοίου μου, ασκούσε πίεση με τα δάκτυλα του στο αιδοίο μου. Αυτήν την πράξη δηλαδή το να ανεβάζει το χέρι του μέχρι τον πισινό μου και να βάζει μετά το χέρι από μέσα από το παντελόνι μου και από πάνω από το εσώρουχο να ασκεί πίεση με τα δάκτυλα του στο αιδοίο μου την έκανε τρεις φορές και τότε εγώ αφού την Τρίτη φορά όλο και προσπαθούσε να αγγίξει το αιδοίο μου όλο και περισσότερο, του είπα "Οι, οι" και αμέσως σηκώθηκα και έφυγα.»

 

54.         Προφορικά συμπλήρωσε ότι τη δεδομένη στιγμή έκανε μασάζ στο αριστερό της πόδι με φορά προς τα πάνω. Ο κατηγορούμενος ήταν όρθιος πίσω και αριστερά της. Άγγιξε το αιδοίο της με το μεσαίο δάκτυλο και ενώ έκανε με την παλάμη του περιστροφική κίνηση. Την τρίτη φορά ένιωσε την πίεση με το δάκτυλο πιο έντονα. Ένιωσε κάτι «σαν γαργαλητό, σαν μούδιασμα». Μέχρι τότε δεν είχε οποιαδήποτε σεξουαλική εμπειρία.

 

55.         Σε υποβολή ότι ο κατηγορούμενος για να κάνει μασάζ στην περιοχή των γλουτών αυτό γινόταν με τα δάκτυλα ή τον αντίχειρα, απάντησε ότι είχε φορές που γινόταν και με τον αγκώνα. Αρνήθηκε υποβολή ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να της αγγίξει στο αιδοίο της με τον τρόπο που ανέφερε. Ούτε ήταν αδύνατο να περάσει το χέρι του κάτω από το ελαστικό παντελονάκι που αυτή φορούσε. Παραδέχθηκε ότι λόγω του προβλήματος που είχε στη μέση, εκείνο το διάστημα, ήταν αναγκαίο να γίνει μασάζ στην περιοχή των γλουτών.   

 

56.         Όπως αναφέραμε ο κατηγορούμενος στη μαρτυρία του, αν και δέχθηκε ότι της έκανε γενικά μασάζ, δεν θυμόταν λεπτομέρειες τέτοιου περιστατικού. Ακόμα και αν έγινε, ήταν η θέση του, έγινε κατά λάθος

 

Η συμπεριφορά της ΜΚ 1 μετά το συμβάν

57.         Δεν το συζήτησε μαζί του και συνέχισε τις προπονήσεις. Ντρεπόταν να το συζητήσει, δεν ήθελε να προκαλέσει ταραχή, ο ίδιος δεν της είπε τίποτε οπότε άρχισε να το επεξεργάζεται μόνη της. Μάλιστα, λόγω προβλήματος που παρουσίασε στη μέση της, της έκανε ξανά μασάζ στο σπίτι της. Ήταν παρούσα όμως η μητέρα της. Συνέχισε τις προπονήσεις κοντά του γιατί (σελ. 46 – 47, των πρακτικών):

 

«Ο [κατηγορούμενος] για εμένα ήταν top. Μου ήταν πολύ δύσκολο να ρίξω τον [κατηγορούμενο] από το βάθρο του. Ήθελα πάρα πολύ τούτο ούλλο να ήταν ψέματα. Τζιαί τώρα αν έρχονταν να μας πουν ότι τούτο ούλλο ήταν ένα πείραμα, εν ούλλα ψέματα, εγώ θα ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη αυτήν τη στιγμή.»

 

58.         Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να την πείσει να μεταβεί για σπουδές στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσει να προπονείται. Η ίδια όμως δεν ήθελε πλέον να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Το 2004 έφυγε για σπουδές στην [Χώρα της Ευρώπης]. Του είχε δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου της στην [Χώρα της Ευρώπης]. Είχαν κάποια επικοινωνία το 2007 όταν βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές και την κάλεσε να δει το γυμναστήριο του.

 

59.         Ο κατηγορούμενος σε σχέση με αυτό το ζήτημα ανέφερε ότι η ΜΚ 1 σταμάτησε τον αθλητισμό όταν τελείωσε το Λύκειο. Είχε κάποιο τραυματισμό και αποφάσισε να μην συνεχίσει. Συνέχισαν να έχουν επαφή ενόσω αυτή ήταν στην [Χώρα της Ευρώπης]. Είχε το τηλέφωνο και την ηλεκτρονική ταχυδρομική της διεύθυνση.

 

60.         Η ΜΚ 1 ανέφερε στη συνέχεια ότι επέστρεψε στην Κύπρο το 2008. Μετά από πρόταση του κατηγορουμένου εργάστηκε στο γυμναστήριο του λόγω ανάγκης και μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά. Το γυμναστήριο του ήταν σε υπόγειο χώρο. Ήταν η θέση της ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι δεν είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της. Δεν ένιωσε άβολα να αποδεχθεί εργασία κοντά του αφού δεν είχε «φλερτ ή προσέγγιση άλλου τύπου, άλλου στυλ». Στη συνέχεια όμως η ΜΚ 1 ένιωθε ότι ο κατηγορούμενος συνέχισε να τη φλερτάρει με τον «γλοιώδη του τρόπο». Είχαν μεταξύ τους κόσμια σχέση, δεν τον σιχαινόταν γι’ αυτό και αποδέχθηκε να της κάνει μασάζ. Η ίδια είναι άτομο που δεν αντέχει τις εντάσεις. Το 2010 ο κατηγορούμενος της ανέφερε ότι θα άφηνε το γυμναστήριο οπότε και άρχισε να εκπαιδεύεται στην ολιστική θεραπεία και άρχισε να διατηρεί δικό της επαγγελματικό χώρο.

 

61.         Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι η ΜΚ 1 εργάστηκε στο γυμναστήριο του ως «part – timer» το 2007 και μετά από το 2008 με πλήρη απασχόληση μέχρι το 2011. Της κατέβαλλε €1.700 ή Λ.Κ. μηνιαίως, δεν θυμόταν. Η θέση της ΜΚ 1 ήταν ότι αμειβόταν με €800 από την αρχή μέχρι και την αποχώρηση της.

 

62.         Η ΜΚ 1, ανέφερε περαιτέρω, ότι  λόγω του συμβάντος είχε κρίσεις πανικού και είχε «θέμα στο άγγιγμα από άντρες». Προφορικά ανέφερε ότι δεν μπορούσε να συνδέσει απόλυτα τις κρίσεις πανικού με το επίδικο περιστατικό. Εξήγησε το πρόβλημα με τα αγγίγματα ως ακολούθως (σελ. 26 – 27 των πρακτικών):

 

«Αφού ξεκίνησα να έχω σεξουαλικές επαφές και εμπειρίες, οποιαδήποτε κίνηση άντρα στα πόδια μου με φόρα από κάτω προς τα πάνω, εμένα με έκανε να κλειδώνω κάπως τα πόδια μου, να σφίγγω την περιοχή και μετέπειτα τούτο εξελίχτηκε σε γαργαλητό, ίσως το σώμα μου το έκανε έτσι για να το διώχνω.»

 

63.         Το 2017 παρακολουθούσε εκπαίδευση «ενεργειακής θεραπείας». Όλη την χρονική περίοδο μέχρι το 2018 – 2019 προσπαθούσε μέσω των θεραπειών αυτών να διαχειριστεί το τι της είχε συμβεί. Μία από τις ασκήσεις προέβλεπε «να πουν σε κάποιο πρόσωπο αυτό που ήθελαν να του πουν». Αποφάσισε ότι το άτομο στο οποίο ήθελε να μιλήσει ήταν ο κατηγορούμενος γιατί το περιστατικό την στοίχειωνε. Επικοινώνησε μαζί του μέσω μηνύματος και ήρθε στον χώρο εργασίας της. Ακολούθως, σύμφωνα με τη ΜΚ 1 (Έγγραφο Α, σελ. 4):

 

«Αυτός ήρθε και εγώ του είπα ότι τον έφερα εδώ για να του πω ότι θυμούμαι για το περιστατικό με το δωμάτιο του μασάζ. Αυτός μου είπε ότι πάντα του άρεσα και ακόμα και τώρα του αρέσω. Μετά άρχισε να κλαίει και μου είπε ότι ποτέ δεν είχε αγάπη από την μητέρα του. Εγώ του είπα ότι με ενόχλησε αυτό που έκανε αφού τον θεωρούσα το πρότυπο μου τότε και δεν το ξέχασα ποτέ και τότε αυτός έφυγε από τον χώρο.»

 

64.         Ο λόγος που τον είχε καλέσει εκεί ήταν γιατί ένιωθε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Του είχε στείλει μήνυμα ότι ήθελε να μιλήσουν για κάτι σημαντικό. Ανέφερε επιπρόσθετα τα ακόλουθα ως προς τη συνάντηση (σελ. 28 των πρακτικών):

 

«Εισήλθε στον χώρο, μου ανέφερε ότι «από το μήνυμα κατάλαβα για ποιον λόγο ήθελες να συναντηθούμε», του είπα ότι «θυμούμαι τι έγινε εκείνη την ημέρα στο δωμάτιο του μασάζ, θυμούμαι ότι άγγιξες με που κάτω», κουνούσε καταφατικά το κεφάλι. Στη συζήτηση άρχισε να μου αναφέρει ότι όσον αφορά το θέμα γενικά με τις κοπέλες ότι παρακολουθά έναν ψυχοθεραπευτή με τον οποίο είχαν και πιο φιλικές σχέσεις, μου ανέφερε τη μητέρα του ότι δεν είχε πάρει αγάπη από τη μητέρα του, ίσως για αυτό ήταν ένας λόγος τούτης της δράσης, ότι του άρεσα τότε και «ακόμα και τώρα μου αρέσεις» είπε, χαρακτηριστικά. Ε... αυτό θυμούμαι.»

 

65.         Πράττοντας έτσι, η ίδια ένιωσε ανακούφιση, σαν να δικαιώθηκε και ότι δεν ήταν τρελή. Ένιωθε ότι έδιδε «μέσα [της] ευκαιρίες να [της] αποδειχθεί το αντίθετο». Αρνήθηκε εισήγηση ότι με τον κατηγορούμενο είχαν συνομιλήσει στον χώρο των θεραπειών και όχι στον χώρο εργασίας της. Ανέφερε επίσης ότι δεν θυμόταν ο κατηγορούμενος να της είχε πει ότι δεν θυμόταν να είχε γίνει κάτι τέτοιο ή αν έγινε ότι θα ήταν κατά λάθος.

 

66.         Με τον κατηγορούμενο είχε προηγουμένως συναντηθεί περιστασιακά σε μαθήματα γιόγκα στη [πόλη Α] και σε κάποια μαθήματα προσωπικής ανάπτυξης και ενεργειακής θεραπευτικής στη [πόλη Δ]. Αρνήθηκε ότι πήγαινε μαζί του στα μαθήματα. Μετά τη συζήτηση είχαν συναντηθεί σε τάξη γιόγκα. Δεν ήταν η ίδια που του είχε προτείνει τα εν λόγω μαθήματα. 

 

67.         Ο κατηγορούμενος στο πλαίσιο της δικής του μαρτυρίας κατέθεσε ως Τεκμήριο 53 φωτογραφία στην οποία, ήταν η θέση του απεικονίζονταν και οι δύο μαζί με άλλο πρόσωπο να γευματίζουν στην Αράχοβα, το καλοκαίρι του 2016. Είχαν πάει εκδρομή στην Ελλάδα με την ομάδα του «Μαθήματος Αυτογνωσίας». Η φωτογραφία αυτή δεν είχε επιδειχθεί στη ΜΚ 1.

 

68.         Η ΜΚ 1 ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είχε έρθει επίσης 2 – 3 φορές στον χώρο εργασίας της για να του κάνει μασάζ πλάτης. Ήταν μέρος της δουλειάς της να κάνει μασάζ. Δέχθηκε ότι τον χρέωνε €20 αντί €30 και ότι συνομιλούσαν πριν τη θεραπεία για προσωπικά του θέματα. Αν και δεν θυμόταν το περιεχόμενο των συνομιλιών ήταν σίγουρη ότι δεν συζητούσαν τον γάμο του. Τον κερνούσε και τσάι όπως όλους τους πελάτες της.

 

69.         Αρνήθηκε ότι διατηρούσε φιλία με τον κατηγορούμενο. Το γεγονός ότι ήταν «φίλοι» στο «Facebook» μέχρι και την ημέρα της δίκης (Τεκμήρια 1 και 2, σχετικά) δεν σήμαινε ότι ήταν φίλοι εν τη εννοία της λέξεως.

 

70.         Κατά την προφορική του μαρτυρία ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι το 2017, στο πλαίσιο μαθήματος, η ΜΚ 1 του είπε ότι της έκανε μασάζ στους δικεφάλους και ότι είχε νιώσει άβολα. Ο ίδιος εκπλάγηκε. Δεν θυμόταν το περιστατικό. Της είπε συγνώμη αναφέροντας της ότι δεν έγινε κάτι ποτέ εσκεμμένα. Τον αγκάλιασε και του είπε ότι έπρεπε να του το πει. Ο ίδιος ένιωσε άσχημα και σχεδόν έκλαψε. Δεν αντιλήφθηκε ο ίδιος ότι η ΜΚ 1 ισχυρίστηκε ότι την άγγιξε στα γεννητικά όργανα αλλά σε σημείο ψηλά στον δικέφαλο. Συνέχισαν μετά να έχουν φιλικές σχέσεις. Ουδέποτε της είπε ότι του άρεσε.

 

Αναφορά του συμβάντος στη ΜΚ 11

71.         Η ΜΚ 1 το 2012 ανέφερε τι συνέβη στη φίλη της Ε.Β. (ΜΚ 11) και ακολούθως σε άλλο πρόσωπο, για να αποτρέψει φιλικό του πρόσωπο, από το ν’ αρχίσει προπονήσεις με τον κατηγορούμενο.

 

72.         Η ΜΚ 11 (Έγγραφο ΙΑ, η κατάθεση της) ανέφερε ότι με την ΜΚ 1 ήταν συμμαθήτριες στο ίδιο Λύκειο. Αν και δεν θυμόταν ακριβώς πότε, και ενώ ήταν ακόμη μαθήτριες στο Λύκειο, πήγε στο σπίτι της ΜΚ 1 οπότε και η ΜΚ 1 της είπε θυμωμένα και κλαίγοντας ότι ενώ ο κατηγορούμενος της έκανε μασάζ προσπάθησε να την αγγίξει στο αιδοίο και ότι αυτή σηκώθηκε και έφυγε.

 

73.         Ήταν επίσης η θέση της ΜΚ 11 ότι ο κατηγορούμενος πολλές φορές ήταν πρόστυχος και χυδαίος. Αναφέρθηκε σε περιστατικό, όταν αυτή ήταν 15 ετών, που όταν του είπε ότι, λόγω αντοχής, «δεν τελειώνω», της απάντησε, «Μα εν τζιαιν σεξ που κάμνεις τζιαι εν τελειώνεις». Η ΜΚ 11 δεν σταμάτησε να προπονείται μαζί του μετά το συμβάν επειδή το όνειρο της ήταν να γίνει γυμνάστρια.

 

Περιστατικό με βιντεοκασέτες

74.         Η ΜΚ 1 αναφέρθηκε στη μαρτυρία της και σε ένα άλλο περιστατικό. Το 2003 αντιμετώπιζε προβλήματα με τη μέση της και αραίωσε τις προπονήσεις της. Ο κατηγορούμενος της έδωσε κάποιες βιντεοκασέτες που αφορούσαν αγώνες με σκοπό αυτή να καταγράψει στην ετικέτα κάθε μιας το περιεχόμενο. Για να το πράξει έπρεπε να προβάλει το περιεχόμενο της κάθε μιας από αυτές. Σύμφωνα με τη ΜΚ 1 (Έγγραφο Α, σελ. 2):

 

«Μια από αυτές, μόλις την έβαλα στο βίντεο, έδειχνε δύο άντρες, να είναι γυμνοί από την μέση και πάνω και από κάτω να είναι τυλιγμένοι με μια πετσέτα. Υπήρχαν επίσης 2 γυναίκες και η κάμερα εστίαζε στο κρεβάτι και τα άτομα ερωτοτροπούσαν με αγγίγματα πάνω στο κρεβάτι. Εγώ μόλις το είδα αυτό έκλισα το βίντεο και δεν συνέχισα την καταγραφή των υπόλοιπων κασετών.»

 

75.         Επέστρεψε τις βιντεοκασέτες στον κατηγορούμενο το 2004 χωρίς να συζητηθεί οτιδήποτε περαιτέρω. 

 

76.         Προφορικά ανέφερε, χωρίς να είναι απολύτως σίγουρη, ότι ο κατηγορούμενος ήταν ο ένας εκ των δύο ανδρών. Ο άλλος ήταν επίσης προπονητής και οι κοπέλες, από τον σωματότυπο τους, φαινόταν να είναι αθλήτριες.

 

77.         Στη ΜΚ 5 έκανε αναφορά και για τις βιντεοκασέτες. Αρνήθηκε υποβολή ότι ανέφερε ότι είχε δει τον κατηγορούμενο μετά από συνεννόηση με τη ΜΚ 5 και ότι δεν υπήρχε τέτοιο βίντεο.

 

78.         Η ΜΚ 5 κατά την προφορική μαρτυρία της επιβεβαίωσε την αναφορά της ΜΚ 1 σ’ αυτήν αναφέροντας και το όνομα του άλλου προπονητή.

 

79.          Ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι της έδωσε κασέτες να αρχειοθετήσει. Αφορούσαν προπονήσεις. Δεν προέβη ποτέ στις ερωτικές πράξεις που του απέδωσε η ΜΚ 1.

 

Ζ.2.     Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΚ 4

Η σχέση της ΜΚ 4 με τον κατηγορούμενο

80.         Ξεκίνησε να προπονείται στον [Σύλλογο πόλης Α] σε ηλικία 10 ετών στο άθλημα των [είδος αγωνίσματος] με προπονήτρια τη Μ.Λ. Ο κατηγορούμενος ανέλαβε να την προπονεί στην ηλικία των 15 ετών. Είχε συναντήσει τους γονείς της για να τους πείσει πόσο καλός προπονητής ήταν και ότι έπρεπε να την στείλουν να προπονείται κοντά του. Η σχέση της με τον κατηγορούμενο από την αρχή δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Της έλεγε ότι ήταν «πασιά» και ότι δεν αντιλαμβανόταν πως είχε θεωρηθεί ταλέντο. Συναθλητές της εκείνη την περίοδο ήταν η ΜΚ 5, ο ΜΚ 7 και η ΨΨ. Η ΜΚ 4 με τη ΨΨ πήγαιναν στο ίδιο σχολείο και είναι κοντά στην ηλικία.

 

81.         Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι την προπονούσε για περίπου 2½ έτη. Στην αρχή οι σχέσεις τους ήταν καλές. Μετά επιδεινώθηκαν και στο τέλος δεν μιλούσαν. Η ΜΚ 4 είχε ενταχθεί στην ομάδα μικρών ταλέντων λόγω του χρόνου της σε μια κούρσα και από εισήγηση του ΜΚ 16. Ο ίδιος είχε αμφιβολία για την ορθή καταγραφή του χρόνου. Ο κατηγορούμενος δεν τη θεωρούσε ταλέντο, κάτι που κοινοποίησε και στον ΜΚ 16.

 

Μασάζ και φυσιοθεραπείες

82.         Η ΜΚ 4 ανέφερε ότι χρειαζόταν μασάζ 2 – 3 την εβδομάδα. Επειδή ο σύλλογος της δεν είχε μασέρ λάμβανε μασάζ από εξωτερικό μασέρ τον οποίο πλήρωνε ή της έκανε ο κατηγορούμενος. Τα μασάζ γίνονταν κυρίως στα πόδια, στη μέση και πιο σπάνια ψηλά στην πλάτη.

 

Το περιστατικό της ΜΚ 4

83.         Το επίδικο περιστατικό εκτυλίχθηκε τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2007 στο γυμναστήριο του κατηγορούμενου. Στο εν λόγω γυμναστήριο πήγαιναν συνήθως Σάββατο μεσημέρι μετά την προπόνηση. Εκείνη την ημέρα της έστειλε μήνυμα ο κατηγορούμενος να πάει για μασάζ. Όταν πήγε τα φώτα ήταν σβηστά και δεν υπήρχε άλλος συναθλητής της εκεί. Φορούσε αθλητικά παπούτσια, κάλτσες, φανέλα και σορτσάκι αθλητικό.

 

84.         Σύμφωνα με τη ΜΚ 4 εκείνη την ημέρα ενώ της έκανε μασάζ την έβαλε να βγάλει το μπουστάκι της. Όπως ανέφερε προφορικά, πρώτη φορά της ζήτησε κάτι τέτοιο. Η ΜΚ 4 τον ρώτησε αν έπρεπε να το βγάλει και αυτός της είπε «πρέπει να χαλαρώσεις». Του είπε ότι ήταν χαλαρή και αυτός της απάντησε ότι το μπουστάκι τον ενοχλούσε οπότε αυτή το έβγαλε. Ακολούθως η ΜΚ 4 έβαλε μια πετσέτα και ξάπλωσε μπρούμυτα. Ενώ της έκανε μασάζ στην πλάτη, τα χέρια του γλιστρούσαν προς το στήθος της, ένιωθε δηλαδή τα χέρια του στα πλαϊνά των στηθών της. Αμέσως του είπε να σταματήσει και ότι δε χρειαζόταν να της κάνει εκεί μασάζ. Αυτός της είπε «Για να χαλαρώσεις». Του είπε ότι δεν χρειαζόταν και σταμάτησε. Ένιωσε άβολα. Δεν είχε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο προηγουμένως. Μετά της είπε να γυρίσει ανάσκελα. Η ΜΚ 4 γύρισε με την πετσέτα. Ενώ της έκανε μασάζ στους προσαγωγούς ένιωσε τα δάκτυλα του να είναι πιο ψηλά και προσπάθησε να την αγγίξει στα γεννητικά της όργανα. Όπως εξήγησε (σελ.2 της κατάθεσης, Έγγραφο Δ(1)) (διατηρείται η σύνταξη και ορθογραφία):

 

«Δηλαδή έβαλε τα δάκτυλα του κάτω από το εσώρουχο μου και αμέσως του είπα «Δεν χρειάζεται. Δεν έχω κάτι εκεί» αυτός μου είπε να χαλαρώσω και μου είπε ότι οι αθλήτριες που τελιώνουν είναι πιο αποδοτικές. Εγώ τότε δεν κατάλαβα τι εννοούσε με τον όρο «τελιώνουν» επειδή ήμουν 14 χρονών αλλά στο μυαλό μου κατάλαβα ότι έχει σχέση με το σεξ. Εγώ του είπα δεν θέλω και αυτός μου είπε ότι έπρεπε να χαλαρώσω. Του είπα ότι δεν ήθελα και αυτός άρχισε να μου κάνει μασάζ στην κοιλιά, πράγμα που δεν μου έκανε ποτέ κανένας μασέρ και όπως μου έκανε μασάζ στην κοιλιά, έφυγε την πετσέτα που κάλυπτε τα στήθη μου, εγώ πάγωσα και από το σοκ που έπαθα δεν μπορούσα να αντιδράσω και αυτός με άγγιζε στα στήθη κάνοντας μου μασάς. Του είπα «τέλειωσες» και αυτός μου είπε «Γιατί δεν χαλαρώνεις» και εγώ του είπα ότι δεν ένιωθα άνετα να μου κάνει μασάζ εκεί και αυτός σταμάτησε.»

 

85.         Η ΜΚ 4 κατά την προφορική της μαρτυρία διευκρίνισε ότι (σελ. 372 των πρακτικών): 

 

«E. Μετά [ΜΚ 4] λέεις ότι σου λέει να γυρίσεις, ήσουν μπρούμυτα, να γυρίσεις ανάσκελα γυρίζεις και λέεις σε κάποια στιγμή ότι: ''Έβαλε τα δάκτυλά του κάτω από το εσώρουχο μου''. Πού ήταν δηλαδή τα δάκτυλά του;

A. Τα δάκτυλά του ήταν στο γεννητικό μου όργανο. 

E. Λέεις ότι: ''Προσπάθησε να με αγγίζει στα γεννητικά όργανα''. Τι εννοείς;

A. Εννοούσα ότι έκανε μια κίνηση επαναλαμβανόμενη κάτω από το εσώρουχό μου και εγώ αντιλαμβανόμουν ότι προσπαθούσε κατά κάποιον τρόπο να με ερεθίσει, να προσπαθήσει να βρει να δει κατά πόσο ήθελα και εγώ να προχωρήσει, έπραξα το προφανώς, και ένιωσα πάρα πολύ άβολα το να προσπαθήσει, θεωρώ το εγώ ότι προσπαθούσε να κάνει και κάτι παραπάνω πέραν που το να περνά το χέρι του κάτω που το εσώρουχό μου και να αγγίζει τα γεννητικά όργανα.»

 

86.         Η ΜΚ 4 εξήγησε πως ο κατηγορούμενος έκανε εσωτερική κίνηση στο πάνω μέρος του ποδιού με την παλάμη να κινείται από το γόνατο προς τα γεννητικά όργανα (μέσα από το εσώρουχο) και να καλύπτει το αιδοίο. Ένιωσε άβολα και ότι παραβιάστηκαν τα προσωπικά της όρια.

 

87.         Κατά τη διάρκεια του μασάζ η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ο κατηγορούμενος της μιλούσε για τον φιλόσοφο Ηράκλειτο. Ακολούθως άρχισε να της λέει ότι ήταν πολύ σφιγμένη και ότι έπρεπε να μάθει να χαλαρώνει. Της είπε επίσης ότι οι αθλήτριες που «τελειώνουν» είναι πιο χαλαρές και είναι πιο αποδοτικές. Τη ρωτούσε επίσης για τη σεξουαλική και προσωπική της ζωή επειδή του είχε αναφέρει ότι ήταν σε σχέση. Του ανέφερε ότι ήταν σε σχέση προσπαθώντας να του στείλει ένα μήνυμα και προσπαθώντας να αποφύγει αυτό που συνειδητοποίησε ότι ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να κάνει. Δεν είχε οποιαδήποτε σεξουαλική εμπειρία μέχρι τότε.

 

88.         Ήταν η πρώτη φορά που της έκανε μασάζ ενώ ήταν μόνοι τους.

 

89.         Ντρεπόταν να το πει στους γονείς της. Έφυγε πεζή. Δεν ήθελε να τους το πει γιατί θα της απαγόρευαν να ξαναπάει στο γήπεδο. Έθεσε τις ανησυχίες της ως ακολούθως (σελ. 385 – 386 των πρακτικών):

 

«…θεωρώ ότι με όποιον αθλητή μιλήσετε, τούτο θα σας πει, ένας προπονητής για έναν αθλητή ο οποίος έχει στόχους και θέλει να πετύχει κάποια πράγματα στη ζωή του είναι ιερός, είναι ένας άνθρωπος που εναποθέτεις τις ελπίδες σου για τους στόχους σου, που του έχεις τυφλή εμπιστοσύνη και φεύγοντας, εγώ αντιμετώπισα μια κατάσταση η οποία παραβίαζε τα σωματικά μου και τα ψυχικά μου όρια, δικαιώματα. Παραβίαζε τις αρχές και τις αξίες της δικής μου, ένιωθα ότι ήταν η αθλητική μου καριέρα στα χέρια ενός ανθρώπου που προσεγγίζει τις αθλήτριες του με τούτον τον τρόπο. Αντιλαμβάνεστε ότι καμιά φορά εάν αντιδράσεις σε τούτα τα πράγματα και ήταν μεγάλη μου ανησυχία ότι εάν αντιδρούσα, πιθανόν να μην είχα αύριο σαν αθλήτρια. Θεώρησα ότι το δικό μου το σήμα το έστειλα στον [κατηγορούμενο] και του έδειξα πού είναι τα όρια τα δικά μου και τι σχέση θέλω να έχω μαζί του, θεώρησα ότι μπορώ να το αντιμετωπίσω μόνη μου, παρόλο που έβλεπα ότι ο [κατηγορούμενος] περιθωριοποιούσε αρκετούς αθλητές και αθλήτριες, σε αντίθεση με κάποιες άλλες αθλήτριες και αθλητές. Εγώ και σαν αθλήτρια ήμουν αρκετά αντιδραστική, λόγω του ότι με χειριζόταν με τούτον τον τρόπο, με έναν τρόπο εκμετάλλευσης δεν με αντιμετώπιζε σαν μια 15χρονη αθλήτρια που είχα στόχους, είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ένα μωρό για να του πουλήσει τις προπονητικές του ικανότητες. …

Το έκανα γιατί θεωρούσα ότι μπορώ μόνη μου να προστατέψω τον εαυτό μου. Θεωρούσα ότι θα βρω μια λύση κατά τη διάρκεια της πορείας και ότι θα με βοηθούσε ένας άνθρωπος να εύρισκα έναν νούσιμο άνθρωπο να κάνω προπόνηση και ακόμα και σήμερα τούτην τη στιγμή που είμαι στην αίθουσα, δεν έχω το θάρρος να πάω μπροστά στη μαμά μου και στον παπά μου και να τους πω ότι πριν 15 χρόνια, αντιμετώπισα τούτο το περιστατικό και δεν είχα το θάρρος να έρθω να σας το πω. »

 

90.         Αρνήθηκε εισήγηση ότι δεν επέστρεψε περπατώντας λόγω απόστασης, του γυμναστηρίου από το σπίτι της, 4 χλμ. Γι’ αυτήν δεν ήταν ιδιαίτερα μακρινή απόσταση.

 

91.         Τη νύχτα της έστειλε μήνυμα με το οποίο τη ρωτούσε «πως νοιώθεις» και του απάντησε «Για να σου πω την αλήθεια, όχι και τόσο καλά». Δεν της ξαναέστειλε μήνυμα. Δεν είπε τίποτε σε κανέναν γιατί θεώρησε ότι μπορούσε να το διαχειριστεί μόνη της. Δεν ξαναπήγε να της κάνει μασάζ.  

 

92.         Ο κατηγορούμενος αν και αρνήθηκε το συμβάν ανέφερε ότι της έκανε μασάζ 10 – 15 φορές. Ενδέχεται να της είπε να αφαιρέσει το μπουστάκι της. Για κάποια είδη μασάζ είναι απαραίτητο να είναι ελεύθερη η πλάτη. Ποτέ δεν έμενε στον χώρο μπροστά τους όταν θα άλλαζαν ή θα γύριζαν ανάσκελα.

 

 

Το γυμναστήριο του κατηγορουμένου στο οποίο κατ’ ισχυρισμό έγινε το περιστατικό

93.         Η ΜΚ 4 ανέφερε ότι το μασάζ είχε γίνει στο ιδιωτικό του γυμναστήριο που ήταν σε ένα υπόγειο. Διέθετε εκεί δωμάτιο για μασάζ. Βρισκόταν κοντά σε Λύκειο της [πόλης Α]. Όπως ανέφερε (σελ. 370 των πρακτικών):

 

«…ήταν ένα υπόγειο, ένας υπόγειος χώρος, μπαίνοντας στην είσοδο στο δεξί σου χέρι είχε καθρέπτες, στο βάθος ήταν το γραφείο της υποδοχής, είχε διάφορα μηχανήματα και στο αριστερό χέρι είχε κάποια μηχανήματα και ακόμα τρία δωμάτια. Το ένα δωμάτιο ήταν το δωμάτιο του μασάζ, τα άλλα δύο δεν γνωρίζω τι είχε μέσα.

 

94.         Η θέση της Υπεράσπισης ότι από 7/12/2006 μέχρι 6/12/2008 ο κατηγορούμενος ενοικίαζε ισόγειο χώρο και όχι υπόγειο, δεν έγινε δεκτός από τη ΜΚ 4.

 

95.         Η ΜΚ 1, η οποία εργάστηκε εκεί, ανέφερε ότι το 2008 το γυμναστήριο ήταν ένας χώρος υπόγειος χωρίς όμως να προσδιορίζει χρονικά.

 

96.         Η ΜΚ 5 επίσης ανέφερε ότι το γυμναστήριο ήταν υπόγειο.

 

97.         Ο ΜΚ 10 (Έγγραφο Ι, η κατάθεση του), ανέφερε ότι με τη σύζυγο του είναι συνιδιοκτήτες του εν λόγω ακινήτου. Αποτελείται από δύο ισόγειες κατοικίες και ένα υπόγειο ενιαίο χώρο. Ο κατηγορούμενος αρχικά ενοικίασε για την περίοδο 7/12/2006 μέχρι 6/12/2008 μία ισόγεια κατοικία (Τεκμήριο 38, το ενοικιαστήριο ημερ. 7/12/2006). Τη λειτούργησε ως γυμναστήριο για περίοδο πέντε μηνών περίπου.

 

98.         Επειδή ο χώρος ήταν μικρός, ζήτησε να ενοικιάσει το υπόγειο. Αφού ο ΜΚ 10 χώρισε ένα μέρος «έσπασαν» το πρώτο συμβόλαιο και υπέγραψαν νέο με ημερομηνία 7/5/2007 διάρκειας από την 7/5/2007 μέχρι την 7/5/2011 (Τεκμήριο 39).

 

99.         Αντεξεταζόμενος ανέφερε ότι με την υπογραφή του συμβολαίου ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε κάτω. Δέχθηκε όμως ότι έπρεπε να εκτελεστούν εργασίες μετατροπής. Δέχθηκε επίσης τη θέση ότι ξεκίνησε να λειτουργεί ως γυμναστήριο το υπόγειο τον Σεπτέμβριο του 2007 και μετά.

100.      Την 7/5/2007 υπεγράφη νέο συμβόλαιο σε ευρώ διάρκειας από την 7/5/2009  μέχρι την 7/5/2011 (Τεκμήριο 40). Το έτος 2010 ο κατηγορούμενος αποχώρησε από τον χώρο και τερμάτισε την ενοικίαση.

 

101.      Οι υπογραφές επί των συμβολαίων δεν αμφισβητούνται.

 

102.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι η μετακίνηση στο υπόγειο απαιτούσε πολλές εργασίες αφού έπρεπε να φτιαχτούν αποδυτήρια, αποχωρητήρια, να τοποθετηθούν κλιματιστικά και συστήματα εξαερισμού. Επομένως αν και το συμβόλαιο υπογράφτηκε 7/5/2007 (Τεκμήριο 39) συνυπήρχε με το προηγούμενο, στο ισόγειο,  μέχρι να ετοιμαστεί ο χώρος. Έκλεισε τον Αύγουστο, που έκλεινε για θερινές διακοπές το γυμναστήριο, μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου για να ετοιμάσει τον χώρο. Ανέφερε ότι ενδέχεται η ΜΚ 4 να ήρθε στο υπόγειο γυμναστήριο μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου 2007. Επέμεινε όμως στη θέση ότι οι ενοικιάσεις του ισογείου και του υπογείου για κάποιο χρονικό διάστημα συνυπήρχαν.

 

103.      Ο κ. Ν.Κ. (ΜΥ 5) βοήθησε, έναντι αμοιβής, τον κατηγορούμενο να μετακομίσει τα μηχανήματα του γυμναστηρίου στο υπόγειο, τον Αύγουστο 2007. Δεν γνώριζε πότε άρχισε λειτουργία το γυμναστήριο.

 

Η αντίδραση της ΜΚ 4 για τη σχέση του κατηγορούμενου με τη ΨΨ

104.      Μέρος της μαρτυρίας αφορούσε την προβληθείσα θέση για ερωτική σχέση του κατηγορουμένου με άλλη αθλήτρια η οποία θα αναφέρεται στη συνέχεια ως η ΨΨ.

 

105.      Η ΜΚ 4 ανέφερε ότι το Πάσχα 2008 πήγαν για προετοιμασία στη [πόλη στην Ελλάδα]. Ήταν 15 ετών και πήγε στη θέση της ΜΚ 5. Αρνήθηκε τη θέση ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να της δώσει ακόμη μια ευκαιρία γιατί ήταν πεσμένες οι επιδόσεις της. Αρνήθηκε επίσης ότι και εκεί της έκανε μασάζ. Υπήρχε φυσιοθεραπευτής εκεί. Σε κάποιους αθλητές όμως έκανε και ο κατηγορούμενος. Στη [πόλη στην Ελλάδα], όπως θυμόταν, είχαν μεταβεί ακόμη 7 αθλητές μεταξύ των οποίων η ΨΨ και ο ΜΚ 7.

 

106.      Εκεί, η ΨΨ, της ανέφερε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο. Την επίδικη νύχτα της είχε τραβήξει βίντεο. Η ΜΚ 4 είδε και μήνυμα του κατηγορουμένου που έλεγε στη ΨΨ ότι «ήταν τέλειο». Η ΜΚ 4 το ίδιο βράδυ το ανέφερε στον κατηγορούμενο ότι το γνώριζε και ότι όταν επέστρεφαν στην Κύπρο «θα το μάθαιναν όσοι έπρεπε να το μάθουν». Της απάντησε ότι δεν την αφορούσε το ζήτημα. Η ΜΚ 4 το ανέφερε σε 4 άλλους αθλητές μεταξύ των οποίων και ο ΜΚ 7. Η ίδια είπε του κατηγορούμενου ότι το ότι γνώριζε (σελ. 375 των πρακτικών):

 

«Διότι ήθελα να το ξέρει ότι έμαθα και ξέρω και ότι δεν θα σιωπούσα, σίγουρα ήταν πιο λογικό να μιλήσω για μια υπόθεση που δεν αφορούσε εμένα προσωπικά την ίδια, θεώρησα ότι ήταν να βοηθούσε γενικά το γκρουπ εάν το έλεγα και γενικά ένιωσα την ανάγκη να του το πω.»

 

107.      Στην Κύπρο το ανέφερε στους γονείς της και τηλεφωνικώς στον πατέρα της ΨΨ. Ο πατέρας της ΨΨ της είπε να μην ξαναπεί οτιδήποτε για τη ΨΨ. Οι σχέσεις της με την ΨΨ επηρεάστηκαν. Η ΨΨ αντέδρασε και δεν της άρεσε που η ΜΚ 4 το είχε αποκαλύψει.

 

108.      Η ΜΚ 4 μετά από επιμονή και των γονέων της, 2 μήνες μετά βρήκε άλλο προπονητή στο [Σύλλογο πόλης Γ] στη [πόλη Γ]. Αντεξεταζόμενη ανέφερε ότι δεν είχε άλλο προπονητή (για το αγώνισμα της) να την αναλάβει στο [Σύλλογο πόλης Α], ιδίως όταν η προπονήτρια της έφυγε λόγω εγκυμοσύνης. Ήθελε να αποφύγει πλέον τον κατηγορούμενο. Αρνήθηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που την έδιωξε.

 

109.      Η ΜΚ 4 ισχυρίστηκε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικώς και ενημέρωσε σχετικά και τον ΜΚ 16 (τον αναφέρει ως Γενικό Διευθυντή της ΚΟΕΑΣ). Ο λόγος που του το ανέφερε ήταν γιατί ο κατηγορούμενος διέδιδε ότι η ΜΚ 4 ζήλευε και ότι τον ήθελε. Την απειλούσε ότι δεν θα την άφηνε να μπει στο γήπεδο και ότι θα κατακρατούσε το δελτίο υγείας της. Ο κατηγορούμενος της είχε πει «Εν σου έκατσα εσένα και έκατσα της [ΨΨ] γι’ αυτό τα κάμνεις;». Την κατηγορούσε ότι δημιούργησε σκευωρία εναντίον του. Ο ΜΚ 16 της είπε να μην ανησυχεί, ότι το γνώριζε και να μην τον λαμβάνει υπόψη. Ταυτόχρονα όμως είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Της είπε ότι θα της έβρισκε άλλο προπονητή. Η ΜΚ 4 δεν είχε προβεί σε επίσημη γραπτή καταγγελία.

 

110.      Η τελευταία φορά που μίλησε με τη ΨΨ ήταν το 2021 μετά που της το ζήτησε η Αστυνομία και αυτή της είπε ότι δεν ήθελε να αναμειχθεί στην υπόθεση.

 

111.      Μέρος της αντεξέτασης της ΜΚ 4 αφορούσε στις επιδόσεις της και ότι την ξεπερνούσε η ΨΨ (κατατέθηκαν ως Τεκμήρια 12, 13 και 14 οι τότε χρόνοι της, 2005, 2007 και 2008). Προβλήθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε αντιληφθεί ότι ο χρόνος 12.2″, που είχε ληφθεί υπόψη για να θεωρηθεί «ταλέντο» ήταν προφανώς λανθασμένος. Έγινε συμμέτοχος της σκευωρίας, ήταν η θέση της Υπεράσπισης, λόγω της εκδίωξης της το 2008. Αρνήθηκε εισήγηση ότι δημιούργησε σενάριο για να δικαιολογήσει τη μη καταγγελία του κατ’ ισχυρισμόν δικού της περιστατικού ή για να βοηθήσει την εκδοχή των υπολοίπων. 

 

112.      Ο ΜΚ 16 ανέφερε ότι στα 36 χρόνια παρουσίας του στην ΚΟΕΑΣ δεν έγινε ποτέ γραπτή ή προφορική καταγγελία σε σχέση με αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης ή άσεμνης επίθεσης αναφορικά με τον κατηγορούμενο ή άλλο προπονητή. Προφορικά αναφέρθηκε σε περίπτωση άλλου προπονητή που είχε απομακρυνθεί από το σύλλογο του το 2018 μετά από σχετική καταγγελία. Η καταγγελία δεν είχε γίνει στην ΚΟΕΑΣ. Η ΚΟΕΑΣ απλώς ενημερώθηκε.

 

113.      Η ΚΟΕΑΣ με βάση το καταστατικό της εξετάζει πειθαρχικά παραπτώματα. Αν δεν υπάρχουν κανονισμοί για επιβολή ποινής παραπέμπεται στην ΑΔΕΑ. Τα ποινικά ζητήματα αφορούν την Αστυνομία. Από το 2017 και μετά η νομοθεσία υποχρεώνει τον ΚΟΑ και τις Ομοσπονδίες να έχουν ειδικές πρόνοιες για τη σεξουαλική προστασία των παιδιών. Η ΚΟΕΑΣ προωθεί στην Αστυνομία μόνο γραπτές καταγγελίες όχι προφορικές. 

 

114.      Αντεξεταζόμενος ανέφερε ότι γνώριζε τη ΨΨ. Ουδέποτε άκουσε από κανένα ότι ο κατηγορούμενος διατηρούσε ερωτικό δεσμό μαζί της. Ουδέποτε η ΜΚ 4 του ανέφερε για τέτοιο δεσμό, ότι ο κατηγορούμενος την απειλούσε ή ότι γνώριζε για τον δεσμό αλλά ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Δεν είχε καταγγελία ή παράπονα για τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου προς τους αθλητές του. Ο κατηγορούμενος ήταν από τους προπονητές που ξεχώρισε με το έργο του στην προπονητική αλλά και στον τομέα της επιμόρφωσης. Ανέφερε ότι με βάση φήμες δεν θα μπορούσε έτσι και αλλιώς να εξετάσει οτιδήποτε. Μόνο αν υπήρχε κάτι γραπτό. Αν ασχολείτο με καθετί το οποίο του λεγόταν δεν θα έκανε τίποτε άλλο. 

 

115.      Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι ενώ ήταν προετοιμασία στη [πόλη στην Ελλάδα] το 2008 άκουσε ότι η ΜΚ 4 είδε μηνύματα στο τηλέφωνο της ΨΨ και κατάλαβε ότι είχε σχέση με τον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος με τη ΨΨ είχαν πολύ οικειότητα οπότε αυτό δεν ξένισε κανένα. Η ΨΨ, ηλικίας τότε 16 ετών, δεν το παραδεχόταν. Ανέφερε όμως ότι ο πατέρας της την έδειρε γι’ αυτό. Εκείνο το διάστημα η ΜΚ 4 «έκανε πόλεμο» στον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος είχε πει στον ΜΚ 7 ότι η ΜΚ 4 «κάνει έτσι … γιατί δεν την εγάμησα τζίηνην». Η σχέση συνεχίστηκε αφού το Πάσχα 2009 πήγαν στον Άγιο [ ] και η ΨΨ έμενε στο ίδιο δωμάτιο με τον κατηγορούμενο για μια εβδομάδα. Ακολούθως ήρθε η σύζυγος του κατηγορούμενου και η ΨΨ έφυγε από το δωμάτιο. Η σύζυγος του κατηγορούμενου ανέφερε ότι είναι έγκυος και η ΨΨ έκλαιγε. Ήταν σίγουρος πως η σχέση τους «έφτασε στα αφτιά της Ομοσπονδίας» αφού το γνώριζαν και αθλητές από άλλες πόλεις.

 

116.      Ήταν η θέση της ΜΚ 4 ότι η ΜΥ 3, η οποία ήταν προπονήτρια στον [Σύλλογο πόλης Β], και η οποία κάποιες μέρες προπονούσε στη [πόλη Γ], της πρότεινε κάποιες μέρες που μπορούσε να τη μεταφέρει στο [Σύλλογο πόλης Γ] στη [πόλη Γ] για να τη διευκολύνει. Ανέπτυξαν, σύμφωνα με τη ΜΚ 4, «μια σχέση καθημερινή». Η ΜΥ 3 τη ρώτησε για τους λόγους που έφυγε από τον κατηγορούμενο και η ΜΚ 4 της ανέφερε για τη ΨΨ αλλά και τη συμπεριφορά του γενικά. Η ΜΥ 3 της είπε ότι ο κατηγορούμενος «πάντα το έκανε τούτο το πράγμα». Η ΜΥ 3 της είπε επίσης ότι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, και ότι «εάν ήσουν αθλήτρια στην Ελλάδα, στον Άγιο [ ] να τους ζούσες, τότε θα ήξερες πολύ καλά τι συμβαίνει στον χώρο του αθλητισμού».

 

117.      Η ΜΥ 3 (Έγγραφο ΙΣΤ, η κατάθεση της), ανέφερε ότι είναι προπονήτρια στον [Σύλλογο πόλης Β] από το 2005. Τον κατηγορούμενο τον γνώριζε από μικρό, αφού ήταν συναθλητές και σπούδασαν μαζί στην Αθήνα. Εργάζονταν στον ίδιο σύλλογο. Δεν ήταν όμως φίλοι. Μάλιστα, κάποτε, είχαν και προστριβές μεταξύ τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της γνωριμίας της μαζί του ουδέποτε άκουσε ή διαπίστωσε ο κατηγορούμενος να έχει σεξουαλική σχέση με αθλήτρια ή να παρενόχλησε αθλήτρια σεξουαλικά.

 

118.      Τη ΜΚ 4 τη μετέφερε στη [πόλη Γ] για προπόνηση πολύ λίγες φορές, 3 με 4, δεν θυμόταν ακριβώς. Ανέφερε ότι (σελ. 1495 των πρακτικών):

 

«Να πω πραγματικά, δεν θυμάμαι, απλά ειπώθηκε ότι πάει τζιαι έρχεται, μου είπα ότι «Πάω και έρχομαι, εν να πιένω [πόλη Γ]», εν θυμούμαι πότε τζιαι δεν της πρότεινα, είπε μου «Αν μπορείς», τζιαι είπα της «Εντάξει, να σε παίρνω όποτε εν να πηγαίνω εγώ στη [πόλη Γ], όσες μέρες εν να πηγαίνω», γιατί δεν πήγαινα καθημερινά [πόλη Γ]

 

119.      Δεν ανέπτυξε μαζί της «καθημερινή σχέση», ούτε θυμόταν να της μίλησε ποτέ η ΜΚ 4 για τον κατηγορούμενο και τη συμπεριφορά του στους αθλητές του. Γνώριζε τη ΨΨ. «Ακούετουν στο γήπεδο» η σχέση της με τον κατηγορούμενο αλλά στην ίδια δεν είπε κανείς κάτι, ούτε είδε η ίδια. Το άκουσε περί το έτος 2011 με 2012. Ούτε με τη ΜΚ 4 το συζήτησε ποτέ. Αρνήθηκε επίσης ότι της είπε ότι ο κατηγορούμενος «πάντα έτσι κάνει με τις αθλήτριες του». Ούτε της είπε ποτέ τι γινόταν στην Ελλάδα. Δέχθηκε όμως ότι διέμενε για δύο έτη στον Άγιο [ ] όταν σπούδαζε. Αρνήθηκε επίσης ότι της είπε κάτι ανάλογο για τον κατηγορούμενο το 2018.

 

120.      Αναφορά τη ΨΨ και στη σχέση της με τον κατηγορούμενο έκανε και η ΜΚ 1. Ανέφερε ότι τη γνώρισε όταν εργαζόταν στο γυμναστήριο του κατηγορουμένου. Η ΨΨ ήταν τότε ηλικίας 16 ετών. Η ΨΨ ενώ γυμναζόταν έκλαιγε. Η ΜΚ 1 τη ρώτησε τί συνέβαινε και της ανέφερε ότι είχε σχέση με τον κατηγορούμενο και ότι αυτός δεν χώριζε με τη σύζυγο του ώστε να είναι μαζί της. Η ΜΚ 1 σοκαρίστηκε αλλά δεν ανέφερε οτιδήποτε στον κατηγορούμενο. Το περιστατικό έγινε, όπως ανέφερε προφορικά, λίγο καιρό πριν τερματίσει την απασχόληση της στο γυμναστήριο. Ο λόγος που σοκαρίστηκε η ΜΚ 1 (σελ. 25 των πρακτικών):

 

«Γιατί ήταν μία ανήλικη... ο λόγος για τον οποίο έκλαιγε με είσιε συγκλονίσει, ήταν ήδη παντρεμένος ο [κατηγορούμενος], γνώριζα τη γυναίκα του, τον γιο του, ήμασταν φίλοι και συναθλητές με τον αδελφό της γυναίκας του. Ένιωσα πολύ άσχημα τζιαί τζιαμέ έκαμα ένα κλικ ότι ίσως με την ΨΨ έτσι να ξεκίνησε, όπως με τη δική μου περίπτωση η οποία ήταν θαμμένη.»  

 

121.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι η ΜΚ 4 και η ΨΨ ήταν φίλες. Σε κάποια στιγμή ήρθαν σε αντιπαράθεση και δεν μιλούσαν. Η ΨΨ είχε έρθει σε κατοπινό στάδιο και είχε ξεπεράσει σε επιδόσεις τη ΜΚ 4 και γι’ αυτό τη ζήλευε. Η ΜΚ 4 ήθελε συνεχώς σημασία. Για την προετοιμασία στη Χαλκίδα η ΜΚ 4 δεν πληρούσε τα κριτήρια και δεν είχε επιλεγεί. Πήγε για προετοιμασία μετά από αποχώρηση άλλου αθλητή. Εκεί η ΜΚ 4 δημιούργησε θέμα σοβαρό διαδίδοντας ψευδώς ότι ο κατηγορούμενος είχε ανάρμοστη σχέση με τη ΨΨ. Ο κατηγορούμενος αποφάσισε να συνεχίσει να προπονεί τη ΜΚ 4 μέχρι το τέλος της αθλητικής σεζόν και ακολούθως της είπε να φύγει. Δεν μιλούσε κανείς στη ΜΚ 4 από τους άλλους αθλητές της ομάδας λόγω αυτής της συμπεριφοράς.

 

Ζ.3.     Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΚ 2

Η σχέση της ΜΚ 2 με τον κατηγορούμενο

122.      Η ΜΚ 2 ξεκίνησε να προπονείται ως αθλήτρια του [Συλλόγου πόλης Β] στο [γήπεδο Συλλόγου πόλης Α] το 2006 στην ηλικία των 9 ετών στο άθλημα των [είδος αγωνίσματος]. Ο κατηγορούμενος την ανέλαβε αποκλειστικά ως προπονητής της μετά από 2 χρόνια περίπου. Ο κατηγορούμενος ασκούσε πίεση στις προπονήσεις. Η ΜΚ 2 δεν ήθελε να πηγαίνει. Ο κατηγορούμενος έλεγε στη μητέρα της ότι ήταν ταλέντο οπότε και η μητέρα της την έπεισε να συνεχίσει.

 

123.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι άρχισε να την προπονεί από το 2009. Το 2012 εντάχθηκε στην ομάδα του. Είχαν εξαιρετική σχέση.

 

124.      Λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στο σπίτι, η ΜΚ 2 ανέφερε ότι θεωρούσε το γήπεδο «το σπίτι» της και τον κατηγορούμενο σαν πατέρα της. Της έλεγε ότι θα γίνει μεγάλη αθλήτρια και ότι είχε ταλέντο. Ουδείς μέχρι τότε της είχε πει κάτι ωραίο για την ίδια. Ο πατέρας της ποτέ δεν την επαίνεσε για τις αθλητικές της επιδόσεις.

 

125.      Ο κατηγορούμενος γνώριζε τα προβλήματα της. Περιέγραψε τη σχέση της μαζί του ως ακολούθως (σελ. 79 των πρακτικών):

 

«… με τον [κατηγορούμενο] είχα μια πολλά ωραία, να το θέσω, σχέση, με την έννοια ότι ήταν ο άνθρωπος που ήταν να τερματίσω τον αγώνα μου και ήταν να με αγκαλιάσει, ήταν ο άνθρωπος που ήταν να μου στείλει ένα μήνυμα "[ΜΚ 2], μην αγχώνεσαι όλα θα παν καλά". Αν αντιμετώπιζα κάποιον τραυματισμό, ήταν ο πρώτος που ήξερε το τι εγώ επέρνουν, σε αντίθεση με τους γονιούς μου που δεν ήταν παρών σε όλη τη διαδικασία…….

…ως προπονητής ήταν...η σχέση μου ήταν μαύρο τζιαι άσπρο. Έκαμνεν σε Θεό που τη μια ότι ήταν να γίνεις η καλύτερη αθλήτρια, ήταν να πιάνεις χρυσά μετάλλια τζιαι που την άλλη όι "εν εκατάφερες να περάσεις στον τελικό, γιατί είσαι πασιά", όι "γιατί έσιεις ψυχολογικά", ήταν πολλά να το θέσω...μαύρο τζιαι άσπρο. Έκαμνεν σε που τη μια Θεό τζιαι που την άλλη έριχνε σου πολλές ευθύνες, όταν υπήρχαν οι αποτυχίες».

 

Μασάζ και φυσιοθεραπείες

126.      Ο φυσιοθεραπευτής του Συλλόγου τους έκανε μασάζ μια φορά την εβδομάδα. Προφορικά ανέφερε ότι μασάζ της έκαναν 4 διαφορετικά πρόσωπα εκτός του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος μέχρι το πρώτο επίδικο περιστατικό τον Χειμώνα του 2011 δεν της είχε ξανακάνει μασάζ.

 

Το πρώτο περιστατικό της ΜΚ 2 (2011)

127.      Ήταν Χειμώνας του 2011 και ήταν 14 ετών. Μετά την προπόνηση γύρω στις 18:00, ο κατηγορούμενος της ζήτησε να παραμείνει να κάνει μασάζ. Δεν θυμόταν αν είχε πει και σε άλλα κορίτσια να μείνουν. Δεν ένιωθε άνετα και του είπε ότι ήθελε να πάει σπίτι. Τότε αυτός θύμωσε και φώναζε. Της είπε ότι οι αθλήτριες στο εξωτερικό κάνουν κάθε μέρα μασάζ και ότι αν δεν κάνει μασάζ θα αποτύγχανε ως αθλήτρια. Η ΜΚ 2 φοβήθηκε. Της έδωσε μια πετσέτα και της είπε να πάει στο δωμάτιο του μασάζ, να ξαπλώσει σε ένα από τα δύο κρεβατάκια και να τον περιμένει.

 

128.      Ο κατηγορούμενος ενοικίαζε ένα χώρο στο [Σύλλογο πόλης Α] που είχε μετατρέψει σε γυμναστήριο. Εντός αυτού είχε διαμορφωμένο χώρο για μασάζ (φωτογραφία 58 Τεκμήριο 3).

 

129.      Η ΜΚ 2 έμεινε με το μπουστάκι και το παντελονάκι. Τυλίχθηκε την πετσέτα και ξάπλωσε μπρούμυτα στο πρώτο αριστερά κρεβάτι και τον περίμενε. Άρχισε να της κάνει μασάζ στην πλάτη. Της ζήτησε να βγάλει το μπουστάκι. Η ΜΚ 2 το θεώρησε παράξενο αφού άλλος μασέρ ή φυσιοθεραπευτής ουδέποτε της ζήτησε να το βγάλει. Συμμορφώθηκε όμως γιατί της το ζήτησε ο κατηγορούμενος. Τότε αυτός συνέχισε το μασάζ στην πλάτη και στους γλουτούς της και μετά της είπε να γυρίσει ανάσκελα. Μόλις  γύρισε μπροστά, σταύρωσε τα χέρια της πάνω στα στήθη της με δύναμη αφού ήταν γυμνά και δεν ήθελε να τα δει ο κατηγορούμενος. Τότε αυτός (Έγγραφο Β, σελ. 4):

 

«…άρχισε να με χαϊδεύει στην κοιλιά και το άγγιγμα του δεν ήταν όπως το έντονο μασάζ της πλάτης, αλλά ήταν απαλό και πιο αργό και τα χέρια του κατευθύνονταν προς τα στήθη μου. Εγώ έκλεισα τα μάτια μου και φοβήθηκα και απορούσα γιατί το κάνει αυτό τώρα και ήθελα να φύγω. Τότε αυτός το κατάλαβε ότι ένοιωθα άβολα και μου είπε ότι αυτό που μου κάνει απαιτείται για να φύγουν οι τοξίνες και τα βακτήρια. Εγώ δεν έφευγα τα χέρια μου από τα στήθη μου και τα είχα σφιχτά σταυρωμένα για να μην δει τα στήθη μου. Τότε αυτός με δύναμη και πίεση στην μέση των χεριών μου και ανάμεσα στα στήθη μου, έβαλε και τα δυο του χέρια και μου έσπρωχνε τα χέρια μου να ανοίξουν. Εγώ συνέχιζα να έχω τα χέρια μου σφιχτά σταυρωμένα στα στήθη μου και αυτός συνέχισε να χαϊδεύει την κοιλιά μου και όταν έφτανε στα στήθη μου, να βάζει τα χέρια του από κάτω από τα δικά μου και να προσπαθεί να αγγίξει τα στήθη μου. Τότε σε κάποια φάση, δεν θυμάμαι μετά από πόση ώρα, ο [κατηγορούμενος] μου είπε να ντυθώ και έφυγε από το δωμάτιο.»

 

130.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι, γενικά, για να κάνει μασάζ στην ωμική ζώνη το μπουστάκι έπρεπε να αφαιρεθεί.  

 

131.      Η ΜΚ 2 ανέφερε ότι ακολούθως και ενώ ήταν σοκαρισμένη ντύθηκε και πήγε σπίτι της. Δεν το είπε σε κανένα και μπήκε αμέσως στο μπάνιο «να τρίψει το σώμα της πολύ καλά» αφού ένοιωθε έντονα ότι ήθελε να φύγει το άγγιγμα του κατηγορούμενου από πάνω της. Δεν το είπε στους γονείς της λόγω των προβλημάτων που είχαν. Θα την ανάγκαζαν να σταματήσει. Ο στίβος ήταν «το μόνο καλό πράγμα» που είχε και αγαπούσε.

 

132.      Εκείνη την ημέρα δεν είχε άλλη κοπέλα μαζί της για το μασάζ και έφυγε τελευταία από το γήπεδο. Το μασάζ έγινε μετά τις 18:00. Αν και το γήπεδο έκλεινε στις 18:00, ο κατηγορούμενος είχε κλειδιά για να εισέρχεται στην αίθουσα που ενοικίαζε. Ο χώρος του γυμναστηρίου με δωμάτιο μασάζ, σύμφωνα με τη ΜΚ 2 χωριζόταν με τσίγκο που έφτανε ως την οροφή. Η πόρτα είχε σύρτη, δεν μπορούσε κατ’ ανάγκη να μπει μέσα οποιοσδήποτε. Δεν θυμόταν να χωριζόταν με κουρτίνες από το υπόλοιπο γυμναστήριο το 2011 αλλά σε προγενέστερο χρόνο.

 

133.      Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είχε κλειδί για το γυμναστήριο. Υπήρχε και αντικλείδι «πάνω που ένα τοιχούι» το οποίο χρησιμοποιούσαν όλοι. Το δωμάτιο του μασάζ αρχικά ήταν με κουρτίνες. Μετά έκλεισε με γυψοσανίδες. Δεν θυμόταν πότε. Υπέδειξε σχετικά τη φωτογραφία Τεκμήριο 26 που του υποδείχθηκε. Η φωτογραφία αφορούσε την 3/1/2012 και απεικονίζει τον χώρο μετά την τοποθέτηση των γυψοσανίδων.

 

134.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι το 2010 όταν προσλήφθηκε από τον [Σύλλογο πόλης Α] ως προπονητής ζήτησε και του παραχωρήθηκε αποθήκη την οποία μετέτρεψε σε γυμναστήριο. Αρχικά ο χώρος μασάζ αποδυτηρίων που ετοίμασε χωριζόταν με κουρτίνες (Τεκμήριο 52, 2 φωτογραφίες), ακολούθως, Χριστούγεννα 2011 τον χώρισαν με γυψοσανίδες με συρόμενη πόρτα η οποία δεν κλείδωνε. Τοποθέτησε χρονικά τις φωτογραφίες τέλη του 2010, αρχές του 2011. Οι εργασίες τοποθέτησης των γυψοσανίδων έγιναν ένα χρόνο μετά. Στο γυμναστήριο πρόσβαση όλοι οι αθλητές του αλλά και άλλα πρόσωπα. Το 2011 δεν έμενε στο γήπεδο μετά τις 18:00. Δεν είχε κλειδί. Για την πύλη 4 είχε κλειδί από το 2012 και μετά. Ο υπεύθυνος του γηπέδου ήταν αυστηρός και έκλεινε το γήπεδο στις 18:00.  Το [γήπεδο του Συλλόγου πόλης Α] άνοιγε πρωί, έκλεινε 13:00 και άνοιγε ξανά στις 14:00 μέχρι τις 18:00. Δεν μπορούσε να μείνει κανείς μετά τις 18:00. Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Είχε κλειδί για το γυμναστήριο. Κλειδί για το γήπεδο, δηλαδή πύλης, απέκτησε πολύ αργότερα το 2014 προς το 2015. Από το 2012 και μετά μπορούσε να κάνει κάποια συνεννόηση με τον υπεύθυνο του γηπέδου και να κλείνει πιο αργά.

 

135.      Ήταν η θέση του κατηγορούμενου ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παρενοχλούσε έτσι τη ΜΚ 2. Η ΜΚ 2 ήταν μεγάλο ταλέντο και θα σταματούσε τον αθλητισμό. Θα επηρεαζόταν ο ίδιος και τα εισοδήματα του. Τότε βοηθός του ήταν η ΜΚ 5. Η ΜΚ 2 θα της έκανε παράπονο.

 

136.      Ο κ. Ν.Κ. (ΜΥ 5) βοήθησε τον κατηγορούμενο να τοποθετήσουν γυψοσανίδες τον Νοέμβριο του 2011 που δεν έφταναν ως την οροφή. Τοποθετήθηκε και μια πόρτα, συρόμενη. Θυμόταν ότι ήταν Νοέμβριος του 2011 γιατί ο γιος του είχε γεννηθεί 28/11/2011 και ο κατηγορούμενος τον πίεζε να τον βοηθήσει με την τοποθέτηση. Ο ΜΥ 5 του έλεγε να περιμένει να γεννηθεί ο γιός του για να τον βοηθήσει. Τελικά την περίοδο των Χριστουγέννων τον βοήθησε με την εγκατάσταση. Δεν θυμόταν πόσο χρόνο πήρε η εγκατάσταση. Αρνήθηκε ότι η τοποθέτηση έγινε «πολύ πιο πριν» από τον Νοέμβριο 2011.

 

137.      Ήταν και η θέση της ΜΥ 3 ότι το γήπεδο έκλεινε ο υπεύθυνος του γηπέδου στις 18:00.

 

Η συμπεριφορά της ΜΚ 2 μετά το πρώτο περιστατικό

138.      Η ΜΚ 2 δεν συζήτησε ποτέ το περιστατικό μαζί του γιατί φοβόταν. Συνέχισε κανονικά τις προπονήσεις. Υπήρχε μια παύση 1 – 2 μηνών και μετά αυτός συνέχισε να της κάνει μασάζ περίπου κάθε εβδομάδα. Επειδή ένιωθε άβολα και για να μην μένει μόνη ζητούσε από τη συναθλήτρια της, τη ΜΚ 3, με την οποία ήταν πιο κοντά, να μένει μαζί της κατά τη διάρκεια των μασάζ. Δεν της είπε περισσότερες λεπτομέρειες τότε. Η ΜΚ 3 έμενε μαζί της και καθόταν στο διπλανό κρεβατάκι. Όταν η ΜΚ 3 έκανε μασάζ τότε ζητούσε της ΜΚ 2 να μείνει μαζί της χωρίς επίσης να της πει λεπτομέρειες. Η ΜΚ 2 καταλάβαινε ότι ένοιωθε το ίδιο άβολα όπως και η ίδια. Συνέχιζε να κάνει προπονήσεις σκληρές και ο κατηγορούμενος συνέχιζε να είναι ο προπονητής της. Άκουγε ότι της έλεγε σχετικά με τις προπονήσεις της, αφού έκανε πρωταθλητισμό. Ήταν η θέση της ότι παρέμεινε κοντά του επειδή δεν είχε τίποτε άλλο στη ζωή της που να της «δια σκοπό τζιαι αξία» (σελ. 128 των πρακτικών). Δεν υπήρχαν άλλοι προπονητές [είδος αγωνίσματος] στη Λάρνακα. Δεν μίλησε ποτέ με κανένα για το εν λόγω περιστατικό, γιατί ντρεπόταν. Ήταν τότε ηλικίας 14 ετών.

 

Αγώνες στη Βραζιλία (2013)

139.      Το 2013 ενώ ήταν σε αγώνες στη Βραζιλία η ΜΚ 2 είχε παρεξήγηση με δύο συναθλήτριες της. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Τότε ο κατηγορούμενος της έστειλε μήνυμα να πάει στο δωμάτιο του να της δώσει «χάπι του ύπνου». Η ΜΚ 2 πήγε στο δωμάτιο και πήρε ένα χάπι. Αυτός (Έγγραφο Β, σελ. 6):

«…κάθισε δίπλα μου όπως καθόμουν στο κρεβάτι και με αγκάλιασε και με τράβηξε λέγοντάς μου να ξαπλώσω να κοιμηθώ δίπλα του. Εγώ πανικοβλήθηκα και το είπα να πάω στο δωμάτιο μου και έφυγα γρήγορα-γρήγορα».

 

140.      Προφορικά ανέφερε τα ακόλουθα (σελ. 92 των πρακτικών):

 

«… συζητούσαμε την κατάσταση με τη σκυτάλη και ξέρω εγώ και έβαλε το χέρι του πίσω στην πλάτη μου τζιαι μου είπε μου να ξαπλώσουμε μαζί για να ηρεμήσω τέλος πάντων από το περιστατικό. Τότε εγώ κατάλαβα ότι τούτο ήταν λίγο άβολο...εν ήταν ok τζιαι είπα του "εν πειράζει, θα πάω στο δωμάτιό μου να κοιμηθώ για να είμαι έτοιμη για τον αγώνα" την επόμενη μέρα.»

 

141.      Η ΜΚ 2 θυμόταν ότι ο κατηγορούμενος είχε ταξιδέψει με δικά του έξοδα και ότι εν τέλει είχε βρει δωμάτιο στο ξενοδοχείο. Δεν ήταν σίγουρη αν τις πρώτες μέρες αυτός φιλοξενείτο σε δωμάτια άλλων και κοιμόταν στο πάτωμα. Αυτή θυμόταν ότι όταν πήγε στο δωμάτιο ήταν μόνος του.

 

142.      Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε το συμβάν στη Βραζιλία. Είχε μείνει στο ξενοδοχείο αλλά δεν είχε δικό του δωμάτιο. Μοιραζόταν δωμάτια με άλλους και κοιμόταν στο πάτωμα. Γενικά δεν έδιδε «χαπάκι ύπνου». Έδιδε μαγνήσιο ή «Panadol». Τα υπνωτικά χάπια θα ανιχνεύονταν σε έλεγχο. Αυτό εννοούσε και στη συνομιλία που είχε μαζί της μέσω μηνύματος (Τεκμήριο 55, η εκτύπωση).

 

143.      Ο κ. Ι.Α. (ΜΥ 4) είναι προπονητής ρίψεων του [Συλλόγου πόλης Γ]. Μετείχε στην αποστολή στη Βραζιλία. Διέμειναν εκεί περί τις 9 νύκτες ή 10 μέρες. Ο ίδιος διέμενε με τρείς άλλους προπονητές αλλά και τον κατηγορούμενο. Λόγω προβλήματος που είχε προκύψει (αφού ο κατηγορούμενος δεν ήταν μέλος της αποστολής) διέμεινε μαζί τους 3 νύκτες μέχρι να βρει δωμάτιο. Κοιμόταν στο πάτωμα. Ακολούθως διέμεινε με άλλους αθλητές ή είχε βρει δωμάτιο δεν ήταν σίγουρος. Ο κατηγορούμενος δεν είχε κλειδί για το δικό του δωμάτιο ούτε ήρθε οποιαδήποτε αθλήτρια στο δωμάτιο μεταξύ 4 και 6 π.μ. οποιασδήποτε μέρας.  

Το δεύτερο περιστατικό της ΜΚ 2 (Απρίλιος 2014)

144.      Τον Απρίλιο του 2014 η ΜΚ 2 ήταν στην Αθήνα με τον κατηγορούμενο και την υπόλοιπη ομάδα για προετοιμασία. Μοιραζόταν ένα δωμάτιο με άλλες 3 συναθλήτριες της. Μετά από προπόνηση τραυματίστηκε στο αριστερό της πόδι, στον δικέφαλο. Ο κατηγορούμενος της είπε να πάει περί ώρα 16:00 ή 17:00 στο δωμάτιο του να της κάνει μασάζ για να της «περάσει ο φόβος». Πήγε στο δωμάτιο του φορώντας αθλητικό παντελονάκι, μπουστάκι και φανέλα. Ξάπλωσε στο κρεβάτι του μπρούμυτα. Της έκανε ελαφρύ μασάζ στον δικέφαλο και (Έγγραφο Β, σελ. 7):

 

«…αμέσως μετά μου τράβηξε απότομα το παντελονάκι μαζί με το εσώρουχο και μου τα κατέβασε μέχρι λίγο πιο πάνω από το πίσω μέρος των γονάτων. Πρώτη φορά μου κατέβασε και το εσώρουχο μου για μασάζ και με παραξένεψε πολύ αυτό και ο [κατηγορούμενος] μου είπε πρέπει να κάνουμε όλον τον πισινό μου γιατί μπορεί να έσφιξε για αυτό και πονώ. Καθώς μου έκανε μασάζ σε όλο μου τον πισινό, σταμάτησε για ένα δευτερόλεπτο και με τον δείκτη του δαχτύλου του με άγγιξε ελαφριά στα χείλη του γεννητικού μου οργάνου, από πίσω, έτσι όπως φαίνονταν από κάτω από τον πισινό μου. Εγώ πανικοβλήθηκα και έκλεισα αμέσως τα μάτια μου και σφίχτηκα και αυτός μου είπε «τι έγινεν επείραξεν σε»; και γελούσε. Εγώ τράβηξα τα παντελόνι μου πάνω και αυτό μου είπε ότι δεν είναι τίποτε αυτό που έκανε και εγώ έφυγα αμέσως από το δωμάτιο του και πήγα στο δωμάτιο μου και πήγα αμέσως στο μπάνιο.»

 

145.      Ως προς την αντίδραση του ιδίου ανέφερε (σελ. 94 των πρακτικών):

 

«Είναι ένα πράμα που δεν θα ξεχάσω ποτέ τι έγινε. Επείραξε με, έκαμε έτσι τζιαι ένα γελιουί, τζιείνο το γελιούι ακόμα μέχρι σήμερα ακούω το.»

 

146.      Η ίδια περιέγραψε τα αισθήματα της ως ακολούθως (σελ. 95 των πρακτικών):

 

«Το συγκεκριμένο περιστατικό με έκανε να νιώσω ότι παραβίασε το σώμα μου, ότι...ότι...εν πολλά δύσκολο να θέσω με λέξεις το πώς με έκανε να νιώσω το συγκεκριμένο περιστατικό. Ένιωσα ότι λερώθηκα. Ότι τούτος ο άνθρωπος που εμπιστεύομαι εγώ και θεωρώ τον σαν πατέρα μου, ετόλμησε να μου κάμει τούτο το πράμα τζιαι η αλήθκεια...απλά ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Τούτο ένιωθα. Τζιαι ένιωθα ότι...ότι εν ήταν δυνατό ότι έγινε τούτο το πράμα, ότι τούτος ο άνθρωπος ετόλμησε να μου κάμει τούτο το πράμα γιατί για εμένα δεν έπαυε να ήταν σαν πατρική φιγούρα στη ζωή μου.»

 

147.      Ο κατηγορούμενος αρνούμενος ό,τι η ΜΚ 2 του καταλόγισε, προέβαλε τη θέση ότι η ΜΚ 2 του ανέφερε ότι, κατά την προετοιμασία, είχε υποψία για τράβηγμα ή θλάση. Αν είχε όντως υποστεί θλάση ή τράβηγμα θα ήταν σήμαινε ότι η ΜΚ 2 δεν θα μετείχε σε άλλους αγώνες για το υπόλοιπο της χρονιάς και θα χανόταν όλη η δουλειά που έγινε. Αφού έκανε μασάζ στους δικεφάλους και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε θλάση έπρεπε να ελέγξει τους γλουτιαίους αν δηλαδή επηρεάστηκε το νεύρο και γι’ αυτό υπήρχε πόνος στον δικέφαλο. Προσπάθησε να κάνει μασάζ με τον αγκώνα ή τα δάκτυλα στους γλουτιαίους. Το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του ήταν να επιτεθεί άσεμνα.

 

Η συμπεριφορά της ΜΚ 2 μετά το δεύτερο περιστατικό

148.      Η ΜΚ 2 πήγε στο δωμάτιο της. Εκεί ήταν, μεταξύ άλλων, και η ΜΚ 3. Η ΜΚ 3 κατάλαβε από το ύφος της ότι κάτι συνέβη αλλά δεν μίλησαν. Η ΜΚ 2 έμεινε στο μπάνιο και έτριβε το σώμα της πολύ δυνατά για να φύγει το άγγιγμα του κατηγορούμενου. Ήταν σοκαρισμένη και έκλαιγε. Ο κατηγορούμενος συμπεριφερόταν «λες και δεν έγινε τίποτα». Η ΜΚ 2 άρχισε να του αντιμιλά και να έχει κρίσεις πανικού. Ανέπτυξε διατροφικές διαταραχές. Αρνήθηκε εισήγηση ότι αναφέρθηκε στη ΜΚ 3 επειδή γνώριζε ότι είναι επίσης παραπονούμενη στην υπόθεση.

 

149.      Η ΜΚ 3 επιβεβαίωσε το ταξίδι προετοιμασίας τον Απρίλιο του 2014. Πήγαν για 2 εβδομάδες. Όλες οι κοπέλες έμεναν μαζί σε ένα δωμάτιο. Ο κατηγορούμενος την 1η εβδομάδα έμενε μόνος του. Τη 2η εβδομάδα ήρθε η σύζυγος του κατηγορούμενου με τα παιδιά τους. Η κατάσταση της ΜΚ 2, σύμφωνα με τη ΜΚ 3,  στα μέσα του ταξιδιού δεν ήταν καλή. Αντεξεταζόμενη όμως δέχθηκε ότι δεν είχε κάνει τέτοια αναφορά στις καταθέσεις της.

 

150.      Ακολούθησαν αγώνες στο Αζερμπαϊτζάν (Ιούνιο 2014) και ακολούθως στην Κίνα τον ίδιο χρόνο. Η ΜΚ 2 αρνήθηκε εισήγηση ότι οι επιδόσεις της δεν θα ήταν καλές αν δεν ήταν καλή η ψυχολογία της. 

 

Ολυμπιακοί αγώνες νέων στην Κίνα (2014)

151.      Αντεξεταζόμενη η ΜΚ 2 δέχθηκε ότι στους εν λόγω αγώνες διέμενε με τον κατηγορούμενο και τη Σ.Α. σε κοινό διαμέρισμα για 15 μέρες. Εκεί της έκανε και μασάζ. Μόλις προκρίθηκε στον τελικό πήγε κλαίγοντας από τη χαρά της ενώπιον της κυπριακής αποστολής και τον αγκάλιασε γιατί ήταν επιτυχία και των δυο τους. Της υποδείχθηκε βίντεο με συνέντευξη της ίδιας και της Σ.Α. από δημοσιογράφο του ΡΙΚ μετά τους αγώνες (Τεκμήριο 3)

 

Πανευρωπαϊκοί αγώνες στη Σουηδία (2015)

152.      Η ΜΚ 2 πάλι διέμενε με τη Σ.Α. στο ίδιο δωμάτιο. Πιθανόν, ανέφερε, να της έκανε και εκεί μασάζ ο κατηγορούμενος.

 

Η σχέση της ΜΚ 2 με τον ΜΚ 7 (2015)

153.      Η ΜΚ 2 ανέφερε ότι άρχισε να διατηρεί σχέση με τον ΜΚ 7 και να είναι ζευγάρι από το 2015.

 

154.      Η ΜΚ 3 ανέφερε ότι η ΜΚ 2 και ο ΜΚ 7 ήταν μαζί από το 2015 και ότι ο κατηγορούμενος «γνώριζε τη σχέση τους γιατί ήταν στο γήπεδο η [ΜΚ 2] με τον [ΜΚ 7] και φαινόταν ότι ήταν μαζί» (βλ. σελ. 253 των πρακτικών).

 

155.      Ο ΜΚ 7 γεννήθηκε στις … [1989] και σε ηλικία 9 με 10 ετών άρχισε να προπονείται στον [Σύλλογο πόλης Α]. Τον προπονούσε ο κατηγορούμενος. Συνέχισε να αθλείται μέχρι τα 25 – 26 του έτη. Ήταν αθλητής των [είδος αγωνίσματος].  Η σχέση του με τον κατηγορούμενο ήταν σαν σχέση πατέρα και υιού. Ο κατηγορούμενος τον βοήθησε πολύ και αγωνιστικά και οικονομικά αφού του έβρισκε δουλειές. Είχε όμως οικονομικό όφελος και ο κατηγορούμενος από τις δουλειές που του έβρισκε. Στις ακαδημίες ποδοσφαίρου λ.χ., ήταν η θέση του, μοιράζονταν τα χρήματα. Σπούδασε «Sports Management». Έλαβε επίσης προπονητικά διπλώματα. Είχε τον κατηγορούμενο ως πρότυπο και τον βοηθούσε όποτε του το ζητούσε.

156.      Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι από τις αρχές του 2015 η φιλία του με την ΜΚ 2 έγινε πιο έντονη και έκαναν δεσμό. Ο κατηγορούμενος γνώριζε από προηγουμένως ότι του άρεσε η ΜΚ 2 γιατί ο ΜΚ 7 του το είχε πει. Αρνήθηκε ότι ο κατηγορούμενος μεσολάβησε για να δημιουργήσουν σχέση ή ότι του εκμυστηρεύτηκαν τη σχέση τους στην Κρήτη το 2016. 

 

Προετοιμασία στην Κρήτη (Πάσχα 2016)

157.      Η ΜΚ 2 ανέφερε ότι τότε είχε ήδη σχέση με τον ΜΚ 7. Αρνήθηκε ότι το ανακοίνωσαν στον κατηγορούμενο τότε. Η θέση της ήταν ότι ο κατηγορούμενος το γνώριζε από προηγουμένως. Ήταν μαζί ήδη ένα χρόνο. Εν τέλει η θέση του κατηγορουμένου ήταν ότι του ανακοίνωσαν τον δεσμό τους το 2015 ενώ ήταν προετοιμασία στην Κρήτη και όχι το 2016.

 

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πολωνίας (2016)

158.      Η ΜΚ 2 μετέβη στην Πολωνία με τον κατηγορούμενο και τη Δ.Γ. Δεν θυμόταν αν η Σ.Α. ήταν τραυματισμένη. Η ΜΚ 2 ήταν επίσης τραυματισμένη. Ο κατηγορούμενος της έκανε μασάζ σε μια προσπάθεια αποκατάστασης. Την πήγε και στον γιατρό της ελληνικής αποστολής γιατί η κυπριακή αποστολή δεν είχε γιατρό. Αρνήθηκε ότι «φόρτωσε» τον τραυματισμό της στον κατηγορούμενο. Αρνήθηκε επίσης εισήγηση ότι ο ΜΚ 7 άρχισε να την προπονεί μετά την Πολωνία το 2016. Άρχισε να την προπονεί το 2017.

 

159.      Οι ΜΚ 2 και ΜΚ 7 αποτάθηκαν σε προπονητή στη [πόλη Γ] μετά τους αγώνες στην Πολωνία. Ο εν λόγω προπονητής είχε πολλούς αθλητές και αρνήθηκε να την αναλάβει. Δεν αντιλήφθηκε ότι ο λόγος άρνησης του εν λόγω προπονητή ήταν γιατί δεν δεχόταν να προπονεί ζευγάρια.

 

160.      Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2016 είχαν συζήτηση για τον τραυματισμό της ΜΚ 2 στην Πολωνία. Ανέφερε επίσης ότι ήθελαν να φύγουν από τον κατηγορούμενο από το καλοκαίρι του 2016. Η ΜΚ 2 έκλαιγε συνεχώς και δεν ήθελε να πηγαίνει προπονήσεις. Ο ίδιος τσακωνόταν συνεχώς μαζί του γιατί διαμόρφωσε την άποψη ότι δεν ήταν σωστός προπονητής.

 

 

Επικοινωνίες του ΜΚ 7 με τον κατηγορούμενο το 2017

161.      Ήταν η θέση της ΜΚ 2 ότι αρχές Ιανουαρίου του 2017 (λίγο μετά τα «Φώτα») ανέφερε στον ΜΚ 7 το περιστατικό στην Αθήνα με τον κατηγορούμενο που «έβαλε το δάκτυλο του στα γεννητικά» της «όργανα». Ο ΜΚ 7 συνάντησε τον κατηγορούμενο στο [γήπεδο του Συλλόγου πόλης Α] και του ανέφερε ότι η ΜΚ 2 του είχε πει τι έγινε στην Αθήνα. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι το έκανε, ότι δεν περίμενε ότι θα την πείραζε και ότι δεν κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε η ΜΚ 2 από αυτόν. Προφορικά ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είπε του ΜΚ 7 ότι «δεν είναι έτσι που έγινε τζιαι επαρεξήγησεν». Η αναφορά της ΜΚ 2 στον ΜΚ 7 έγινε πριν την συνάντηση με τον ΜΚ 16. Η ΜΚ 2 θυμόταν ότι ήταν πριν φύγουν για Νότιο Αφρική. Δεν ήταν σίγουρη αν έλειπαν 3 με 18 Ιανουαρίου.

 

162.      Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι αρχές του Ιανουαρίου 2017 η ΜΚ 2 του είπε ότι ο κατηγορούμενος ενώ της έκανε μασάζ στην Αθήνα της άγγιξε τα γεννητικά της όργανα. Του το ανέφερε κλαίγοντας και δεν του είπε πολλές λεπτομέρειες. Ο ίδιος δεν την πίεσε. Ο ΜΚ 7 θύμωσε. Της είπε ότι θα βρουν άλλο προπονητή και ότι αν δεν έβρισκαν θα την προπονούσε ο ίδιος. Παρά τις αντιρρήσεις της ΜΚ 2, ο ΜΚ 7 πήρε τηλέφωνο τον κατηγορούμενο και του είπε ότι θα σταματήσουν να πηγαίνουν σ’ αυτόν προπόνηση. Ο κατηγορούμενος το δέχθηκε. Τον πήρε πίσω και του ζήτησε να βρεθούν. Στη συνάντηση ο κατηγορούμενος προσπάθησε να τον πείσει να κάνουν προπόνηση μόνοι τους και αυτός να τον βοηθά. Ο ΜΚ 7 δεν δέχθηκε. Αν και υποσχέθηκε στη ΜΚ 2 ότι δεν θα του έλεγε ότι γνώριζε τι της έκανε, του είπε «Είσαι εσύ άδρωπος να τζίζεις στις κορούες;» και ο κατηγορούμενος του απάντησε «Ναι. Αλλά δεν είναι έτσι που έγιναν ακριβώς. Εν επερίμενα ότι θα την πειράξει τζαι ναν ο λόγος που θέλετε να φύετε».

 

163.      Τον Ιανουάριο του 2017 η ΜΚ 2 συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της ΚΟΕΑΣ, ΜΚ 16, και του ανέφερε ότι ήθελε να αλλάξει προπονητή. Σε περίπτωση που δεν έβρισκε προπονητή θα την αναλάμβανε ο ΜΚ 7. Ο ΜΚ 7 επίσης ήθελε να φύγει από κοντά του γιατί ο κατηγορούμενος του φώναζε και του μιλούσε άσχημα. Ο ΜΚ 16 τη ρώτησε για το λόγο που ήθελε να φύγει αλλά η ΜΚ 2 δεν του είπε. Της είπε να κάνει ότι η ίδια πίστευε είναι καλύτερο. Δύο μέρες μετά τα «Φώτα» του 2017, που έπρεπε να πάει προπόνηση δεν πήγε και άρχισε να προπονείται με τον ΜΚ 7 στο [γήπεδο Συλλόγου πόλης Γ]

164.      Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι συνάντησαν τον ΜΚ 16 και του ανέφεραν ότι ήθελαν να φύγουν από τον κατηγορούμενο. Αυτός τους είπε να κάνουν ότι επιθυμούν. Δεν ανέφεραν κάτι άλλο στον ΜΚ 16 γιατί η ΜΚ 2 δεν ήταν έτοιμη. Δεν ήταν σίγουρος πότε ήταν ακριβώς. Αν και θυμόταν ότι η ΜΚ 2 θα πήγαινε προετοιμασία στη Νότιο Αφρική δεν θυμόταν το ταξίδι να ήταν μεταξύ 3/1 και 18/1 του 2017.

 

165.      Ο ΜΚ 16 ανέφερε ότι η ΜΚ 2 το 2017 τον ενημέρωσε, μαζί με τον σύντροφο της, που τότε ήταν επίσης αθλητής του κατηγορουμένου, ότι ήθελε να αλλάξει προπονητή. Ο ίδιος τους συμβούλευσε ανάλογα αλλά η τελική απόφαση ήταν δική τους. Δεν θυμόταν τους λόγους που η ΜΚ 2 ήθελε να αλλάξει προπονητή. Μάλλον αφορούσε, ζήτημα τεχνικής, είπε

 

166.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν διαχειρίστηκε καλά τη σχέση της ΜΚ 2 με τον ΜΚ 7 και δημιουργήθηκαν προβλήματα στις προπονήσεις. Ο ίδιος είχε οικογενειακά προβλήματα λόγω διαζυγίου. Του απέδωσαν ευθύνη για τραυματισμό της το 2016. Προσπάθησε να βελτιώσει την κατάσταση, αρχές όμως του 2017 αποχώρησαν πριν να πάνε προετοιμασία στη Νότιο Αφρική. Η ΜΚ 2 δεν ήθελε να πάει επειδή δεν θα πήγαινε ο ΜΚ 7 (Τεκμήριο 54, εισιτήρια 3/1 – 18/1). Ήταν η θέση του κατηγορούμενου ότι ο ΜΚ 7 επωφελήθηκε που έφυγαν αφού άρχισε να αμείβεται. Γενικά, ήταν η θέση του κατηγορούμενου ότι μετά το 2021 όταν έφυγε λόγω της καταγγελίας δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό.

 

Συνάντηση με τον κατηγορούμενο το 2018

167.      Η ΜΚ 2 από το 2017 δεν είχε άλλη επικοινωνία με τον κατηγορούμενο. Το 2018 συναντήθηκαν στους Παγκύπριους αγώνες στο Παραλίμνι. Ο κατηγορούμενος, τον οποίο δεν είχε δει, την προσέγγισε και την αγκάλιασε σφικτά λέγοντας της ότι χαιρόταν που η ΜΚ 2 και ο ΜΚ 7 ήταν ζευγάρι. Ο ΜΚ 7 την τράβηξε από κοντά του και ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι χαιρόταν για τους δυο τους. Η ΜΚ 2 ανέφερε ότι στο μεσοδιάστημα ο κατηγορούμενος διέδιδε ότι η ΜΚ 2 έκανε χρήση απαγορευμένων φαρμάκων που ήταν αναληθές.

 

 

 

Αναφορά στη ψυχολόγο ΜΚ 12 το 2019

168.      Η ΜΚ 2 το 2019 ανέφερε στη ψυχολόγο ΜΚ 12 το περιστατικό στην Αθήνα διότι τη βασάνιζε. Η ΜΚ 12 της πρότεινε να το καταγγείλει ανώνυμα. Αρνήθηκε ότι επικοινώνησε με τη ΜΚ 12 επί σκοπώ ενίσχυσης της καταγγελίας.

 

169.      Η ΜΚ 12 (Έγγραφο ΙΒ, η κατάθεση της) γύρω στο 2018 άρχισε να παρακολουθεί τη ΜΚ 2 με στόχο τη διαχείριση του άγχους και τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης της. Με την πάροδο 10 μηνών, το 2019, η ΜΚ 2 ανέφερε στη ΜΚ 12 ότι ο κατηγορούμενος της ασκούσε ψυχολογική βία και πίεση και ότι άλλαξε προπονητή μη αντέχοντας πλέον. Της ανέφερε επίσης ότι ενώ της έκανε μασάζ στο πόδι ότι την άγγιξε σε σημείο των γεννητικών οργάνων, χωρίς να θυμάται όμως η ΜΚ 12 περαιτέρω λεπτομέρειες. Η ΜΚ 2 ήταν διστακτική να μιλήσει για το θέμα. Δεν επιθυμούσε ούτε ένιωθε έτοιμη να κάνει καταγγελία. Της ανέφερε ότι τον απέφευγε πλέον αφού διέδιδε ψευδώς ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η ΜΚ 12 της είπε να κάνει καταγγελία. Η ΜΚ 2 στη συνέχεια παρουσίασε κατάθλιψη και αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε κρίσεις πανικού και συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος της ΜΚ 2 δεν συνέχισαν τις συνεδρίες. Τον Δεκέμβριο του 2020 η ΜΚ 12 συνάντησε και τη ΜΚ 5 η οποία της είχε πει ότι γνώριζε τη ΜΚ 2. Της ανέφερε ότι ήθελε να καταγγείλει τον κατηγορούμενο γιατί ο κατηγορούμενος παρενόχλησε σεξουαλικά τη ΜΚ 2 και ένα άλλο κορίτσι. Η ΜΚ 5 ήταν φοβισμένη και δεν ήθελε να κάνει επώνυμη καταγγελία. Η ΜΚ 12 δεν ανέφερε στη ΜΚ 5 το τί γνώριζε για τη ΜΚ 2.

 

170.      Αντεξεταζόμενη η ΜΚ 12 ανέφερε ότι είναι φίλες με τη ΜΚ 2 στο «Instagram». Αρνήθηκε ότι από τις 2/10/2023 σταμάτησε να κάνει «follow» τη ΜΚ 2 (Τεκμήρια προς Αναγνώριση 3, 4 και 5 εκτυπώσεις). Τα έγγραφα ουδέποτε κατατέθηκαν ως Τεκμήρια, οπότε και η υποβολή δεν έχει οποιαδήποτε αποδεικτική αξία (βλ. Ιωαννίδης ν. Αστυνομίας (2012) 2 ΑΑΔ 640, 647).

 

Ζ.4.     Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΜΚ 3

Η σχέση της ΜΚ 3 με τον κατηγορούμενο

171.      Η ΜΚ 3 άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό ως αθλήτρια στίβου του [Συλλόγου πόλης Α] από τα 10 της έτη. Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να την προπονεί ο κατηγορούμενος. Διευκρίνισε ότι στην Α’ Γυμνασίου προπονείτο μόνο με τη ΜΚ 5, αν και προπονητής της, επίσημα, ήταν ο κατηγορούμενος. «Σιγά σιγά στη Β’ Γυμνασίου στις αρχές έκαμνα μία μέρα, μερικές φορές έκαμνα κάποιες ασκήσεις μαζί με τις άλλες τις αθλήτριες» και «σιγά σιγά» μέχρι την Γ’ Γυμνασίου ξεκίνησε να προπονείται μόνο με τον κατηγορούμενο. Παρέμεινε αθλήτρια του κατηγορουμένου ως το τέλος της αθλητικής σεζόν, καλοκαίρι του 2016. Οι τελευταίοι αγώνες της ήταν τον Ιούνιο 2016.

 

172.      Η ΜΚ 5  επιβεβαίωσε ότι την προπονούσε. 

 

173.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι η ΜΚ 3 εγκατέλειψε τον αθλητισμό το 2016. Ήταν πολύ ταλαντούχα με πολύ καλές προοπτικές. Ήθελε να την εντάξει στις [είδος αγωνίσματος].

 

Μασάζ και φυσιοθεραπείες

174.      Η ΜΚ 3 δεχόταν υπηρεσίες μασάζ από συγκεκριμένο φυσιοθεραπευτή. Το 2014 ο εν λόγω φυσιοθεραπευτής πηγαινοερχόταν στην Ελλάδα για προσωπικούς του λόγους οπότε άρχισε να της κάνει μασάζ και ο κατηγορούμενος. Μασάζ γίνονταν και σε φυσιοθεραπευτήριο, στο οποίο τους παρέπεμπε ο Σύλλογος όταν τραυματίζονταν. Τα μασάζ από τον κατηγορούμενο γίνονταν σε χώρο του [Συλλόγου πόλης Α] που είχε παραχωρηθεί στον κατηγορούμενο. Ο χώρος του μασάζ ήταν κλειστός με γυψοσανίδες. Οι γυψοσανίδες δεν έφταναν μέχρι την οροφή. Υπέδειξε σχετική φωτογραφία στο Τεκμήριο 3. Το γήπεδο έκλεινε στις 18:00, ο κατηγορούμενος όμως είχε κλειδιά της πύλης και μπορούσαν να μείνουν στο γυμναστήριο πιο αργά.

 

175.      Της δόθηκε η εντύπωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αγγίγματα του κατηγορουμένου ήταν αχρείαστα παρατεταμένα ενώ χρησιμοποιούσε ανοικτή παλάμη σε σημεία όπως οι γλουτοί αντί τον αγκώνα ή κλειστή παλάμη σε σχήμα γροθιάς όπως ο φυσιοθεραπευτής.

 

Το περιστατικό που αφορά τη ΜΚ 3

176.      Το επίδικο περιστατικό εκτυλίχθηκε το 2015 ενώ ήταν μόνη με τον κατηγορούμενο και δεν υπήρχαν άλλοι αθλητές. Προφορικά προσδιόρισε το συμβάν «ανάμεσα στον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη του '14 με τον Απρίλιο του 2015». Τότε έκανε ιδιαίτερα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μεταξύ των ωρών 16:00 και 18:00. Πήγαινε στις προπονήσεις εκείνες τις μέρες μετά τις 13:30 – 14:00 μέχρι τις 16:00. Προπονήσεις έκανε 6 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη ΜΚ 3 (σελ. 1 – 2 της κατάθεσης – Έγγραφο Γ(1)):

 

«Μια μέρα όταν ο [κατηγορούμενος] θα μου έκανε μασάζ, μου ζήτησε να βγάλω το μπουστάκι και το σορτς. Δηλαδή μου ζήτησε να μείνω γυμνή στο πάνω μέρος του σώματός μου και με το εσώρουχο στο κάτω μέρος. Εγώ εκείνη την ώρα ντράπηκα και ένιωσα άβολα. Γύρισα την πλάτη μου προς αυτόν και έβγαλα το μπουστάκι και το σορτς μου. Έβαλα τα χέρια μου μπροστά στο σώμα μου σκεπάζοντας στα στήθη μου και αμέσως ξάπλωσα μπρούμυτα στο κρεβατάκι.»

 

177.      Ενώπιον του δικαστηρίου εξήγησε ότι τοποθέτησε σταυρωτά τα χέρια της πάνω από το στήθος της.

 

«O [κατηγορούμενος] καταλαβαίνοντας ότι ντράπηκα, μου είπε να μην ντρέπομαι αναφέροντάς μου ότι στο εξωτερικό όλες οι αθλήτριες τα κάνουν αυτά. Με καθησύχασε ότι ο λόγος που μου είπε να βγάλω τα ρούχα μου είναι για να μου κάνει μασάζ για να χαλαρώσω γιατί ήμουν πολύ στρεσαρισμένη. Στην αρχή ξάπλωσα μπρούμυτα και αυτός άρχισε να μου κάνει μασάζ πόδια και μετά στην πλάτη. Αυτή τη φορά το μασάζ που μου έκανε ήταν πολύ πιο απαλό από ότι ήταν συνήθως. Ενώ μου έκανε μασάζ στην πλάτη, τα χέρια του άρχισαν να αγγίζουν τα στήθη μου από το πλάι.»

 

178.      Έδειξε με τις δύο παλάμες των χεριών της την κίνηση του από το πλάι που έφτανε μέχρι και το μπροστινό μέρος του στήθους.

 

«Αυτός μου ζήτησε συγγνώμη δείχνοντάς μου ότι τα αγγίγματα αυτά έγιναν κατά λάθος. Στη συνέχεια μου ζήτησε να γυρίσω ανάσκελα στο κρεβατάκι και γυρίζοντας με σκέπασε με ένα σεντόνι καθότι ήμουν γυμνή στο πάνω μέρος του σώματός του. Τότε άρχισε να μου κάνει μασάζ στα πόδια ξεκινώντας από το κάτω μέρος των ποδιών. Προχωρώντας προς τα πάνω, προς τις γάμπες μου δηλαδή, άρχισε να περνά τα χέρια του μέσα από το εσώρουχό μου αγγίζοντας τα εξωτερικά σημεία της περιοχής του αιδοίου μου. Εκείνη την ημέρα φορούσαν ένα μαύρο εσώρουχο τύπου hipster shorts. Σε κάποια στιγμή τα δάχτυλα του ενός του χεριού πέρασαν πιο βαθιά στο εσώρουχό μου, φτάνοντας στο σημείο του αιδοίου μου και εκείνη την ώρα ένιωσα τα δάχτυλά του να προσπαθούν να μπουν μέσα στο αιδοίο μου. Αμέσως εγώ σφίχτηκα και αυτός απομάκρυνε το χέρι του αμέσως. Δεν είπα τίποτε ούτε αυτός και συνέχισε να μου κάνει μασάζ. Προχωρώντας πιο πάνω απομάκρυνε το σεντόνι με το οποίο ήμουν σκεπασμένη και άρχισε να με αγγίζει στα στήθη μου λέγοντάς μου ότι με τα αγγίγματα εκεί και σύμφωνα με το ρέικι με το οποίο ασχολήτουν θα μπορούσα να χαλαρώσω. Όταν τελείωσε τα μασάζ μου έδωσε πίσω το σεντόνι και μου ζήτησε να χαλαρώσω και έφυγε.»

 

179.      Υπέδειξε στο δικαστήριο την κυκλική κίνηση που έκανε με τις παλάμες του πάνω στα στήθη της. Έκλεισε τα μάτια της και τον περίμενε να σταματήσει. Ο κατηγορούμενος φορούσε κοντό παντελονάκι και είχε αφαιρέσει τη φανέλα του και η πόρτα ήταν κλειστή. Δέχθηκε ότι δεν έγινε αναφορά στην κατάθεση της για κλειστή πόρτα. Αρνήθηκε ότι είχε αλλότριο κίνητρο. Δέχθηκε επίσης  ότι φορούσαν ανάλογα σορτσάκια με αυτό που της υποδείχθηκε ως Τεκμήριο 7 όταν έκαναν μασάζ με άλλο μασέρ. Δεν ήταν σε θέση τότε να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της πράξης του.

 

180.      Ανέφερε ότι κάποια φορά είδε και προφυλακτικά εντός του γυμναστηρίου. Δεν ήξερε αν ήταν του κατηγορουμένου, υπέθεσε πως ήταν γιατί ήταν το γυμναστήριο του. Δέχθηκε όμως ότι τον χώρο χρησιμοποιούσαν πολλοί. Δεν δέχθηκε ότι ο λόγος που ανέφερε αυτό ήταν η δημιουργία εντυπώσεων.

 

181.      Ο κατηγορούμενος αν και αρνήθηκε το συμβάν δεν απέκλεισε να έκανε μασάζ στην κοιλιά στη ΜΚ 3. Θα το έκανε για χαλάρωση λόγω στρες που είχε τη συγκεκριμένη περίοδο. Μπορεί να το έκανε και για λόγους δυσκοιλιότητας, δεν θυμόταν.

 

Η συμπεριφορά της ΜΚ 3 μετά το συμβάν

182.      Δεν ανέφερε κάτι στη μητέρα της. Τότε δεν είχαν καλές σχέσεις. Τα τελευταία 2 – 3 χρόνια καλυτέρευσαν. Η ΜΚ 3 έκτοτε έβρισκε δικαιολογίες για να μην της κάνει μασάζ ο κατηγορούμενος, ή ζητούσε από συναθλήτριες της να είναι μαζί της. Αρνήθηκε ότι είχε αναφερθεί στην ΜΚ 2 για να ενισχύσει τη μαρτυρία η μια της άλλης. Δεν ξανασυνέβη ανάλογο περιστατικό. Αυτό όμως που συνέβαινε συχνά ήταν να την αγγίζει παρατεταμένα σε σημεία του σώματος όπως το πλάι των στηθών της. Το 2016 σταμάτησε τον αθλητισμό, κυρίως λόγω αυτού του συμβάντος, και έφυγε για σπουδές. Δεν μίλησε με κανένα για το συμβάν. Δεν μπορούσε να τον ανεχθεί πλέον ως προπονητή της. Ο κατηγορούμενος ήταν γι’ αυτήν «πατέρας» και αυτός την πρόδωσε. Η ΜΚ 3 ανέφερε συγκεκριμένα  τα ακόλουθα για το πως τον έβλεπε (σελ. 2, κατάθεση Έγγραφο Γ(1)):

 

«…θεωρούσα ότι ενδιαφερόταν για μένα και το μέλλον μου. Με έκανε με το ενδιαφέρον του να πιστεύω ότι όλα τα έκανε για το καλό μου. Μάλιστα όσον αφορά αυτές τις χειρονομίες που είχε κάνει, όλα αυτά τα χρόνια αναρωτιόμουν μήπως έχω κάνει εγώ κάποιο λάθος ή μήπως προκάλεσα εγώ αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούσα να πονηρευτώ και να αντιδράσω τότε. Του είχα τόση εμπιστοσύνη που του είχα εμπιστευτεί κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σπίτι, καθότι οι γονείς μου για ένα διάστημα ήταν στα πρόθυρα του χωρισμού. Μάλιστα για την κατάσταση/αυτή θεωρούσα τον εαυτό μου υπαίτιο λόγω ενός περιστατικού που είχε συμβεί, πράγμα το οποίο μου προκαλούσε πολύ άγχος και στρες.».

 

183.      Ο κατηγορούμενος γνώριζε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο σπίτι.  Το γήπεδο για τη ΜΚ 3 (σελ. 235 των πρακτικών):

 

«ήταν μια διέξοδος, το έβλεπα σαν δεύτερο μου σπίτι, μπορούσα να πάω εκεί για να κάνω προπόνηση, όταν έτρεχα ένιωθα ένα συναίσθημα ελευθερίας, ήταν για μένα... μπορούσα να τα βγάλω όλα.»

 

184.      Ο κατηγορούμενος ήταν καλός προπονητής όμως τους πίεζε αρκετά και κάποιες φορές φώναζε, σχολίαζε τα σώματά τους ή έριχνε πράγματα. Της ίδιας της έλεγε ότι είναι χοντρή και ότι έπρεπε να χάσει κιλά. Η ΜΚ 3 με τη ΜΚ 5 είχε πολύ καλή σχέση.

 

185.      Ο κατηγορούμενος γνώριζε επίσης και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Κάποτε της έδιδε κουπόνια για αθλητικά είδη, ή την πλήρωνε για να εκτελεί γραφειακές εργασίες. 

 

186.      Φοβόταν ότι αν έκανε καταγγελία θα τις απέδιδαν ευθύνες ότι αυτή έφταιγε. Ο φόβος της ενισχυόταν λόγω της μικτής εθνοτικής της καταγωγής. Για κάποια περίοδο αυτοτραυματιζόταν με λεπίδες. Ήταν η θέση της ότι δεν υπήρχαν άλλοι προπονητές [είδος αγωνίσματος] στη [πόλη Α]. Αν έφευγε απότομα από τις προπονήσεις θα τη ρωτούσαν όλοι τον λόγο και δεν το ήθελε αυτό. Εξάλλου, ανέφερε, ποιος θα την πίστευε.

 

Μηνύματα και συμπεριφορά του κατηγορούμενου προς τη ΜΚ 3

187.      Ενώ η ΜΚ 3 ήταν σε αγώνες στη Ρουμανία της ζήτησε να τον συναντήσει σε μπαρ. Αυτή βρισκόταν με άλλος συναθλητές της. Η ΜΚ 3 αφού έδειξε το μήνυμα σε άλλους συναθλητές της δεν του απάντησε και τον αγνόησε. Αρνήθηκε ότι ψευδόταν γι’ αυτό το μήνυμα.

 

188.      Σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των προπονήσεων της έδιδε σφαλιάρες στους γλουτούς ή τη ρωτούσε μπροστά σε άλλους αν το αγόρι της κάνει καλό σεξ φέρνοντας την σε δύσκολη θέση.

 

189.      Ο κατηγορούμενος επίσης σχολίαζε φωτογραφίες της που αναρτούσε στο messenger, λέγοντας της ότι ήταν όμορφη και ότι έχει φωτογένεια.

 

190.      Μέρος της μαρτυρίας της ήταν και σειρά μηνυμάτων που αντάλλαξαν μεταξύ τους (βλ. Τεκμήριο 6). Δεν αμφισβητείται η ανταλλαγή των εν λόγω μηνυμάτων.

 

191.      Από τις 26/8/2014 μέχρι τις 26/5/2015 δεν αντάλλαξαν μηνύματα. Σύμφωνα με τη ΜΚ 3 αυτό ήταν λόγω του συμβάντος.

 

192.      Η θέση του κατηγορουμένου ότι της απέστειλε τα μηνύματα για να την κάνει να νιώσει καλύτερα που δεν επιλέγηκε να πάει Αμερική, λόγω επιδόσεων, δεν έγινε δεκτή από τη ΜΚ 3.

 

193.      Δέχθηκε ότι του έστειλε ευχές για τα γενέθλια του [ ] μετά που έφυγε το 2016. Ήταν «τυπικά» που τις απέστειλε, είπε. Τελευταία συνομιλία πριν τις ευχές ήταν στις 20/10/2016. Της έστειλε και ο ίδιος ευχές [ ] και του απάντησε ευχαριστώ. 

 

194.      Ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι έστειλε τα μηνύματα στο Τεκμήριο 6. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η ΜΚ 3 δεν διένυε καλή περίοδο. Είχε αποκλειστεί από το ταξίδι τελευταία στιγμή και είχε πρόβλημα με τα κιλά της. Προσπάθησε να της ανεβάσει την αυτοπεποίθηση. Δέχθηκε όμως ότι είχε ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια και σταμάτησε. Συνέχισε μετά το 2016 να έχει επαφή μαζί της λόγω του αδελφού της ο οποίος ήταν αθλητής του. Πήγαινε επίσης και στο εστιατόριο που λειτουργούσε η οικογένεια της. 

 

195.      Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στα μηνύματα που αντάλλαξαν μεταξύ τους. Τα μηνύματα που έστειλε ο κατηγορούμενος καταγράφονται αριστερά κυρίως με ελληνικούς χαρακτήρες. Αυτά που έγγραψε η ΜΚ 3 είναι στα δεξιά με λατινικούς. Έχουμε διατηρήσει αυτούσια τη σύνταξη και τρόπο γραφής τους:

 

«25/07/2014, 09:57

 

Πως εισαι σημερα?

Πως παει η προπονηση ??

Eimaiii kalaaa! Η proponisis paneee mia xaraa! :))

 

Σας βλεπει λιγο η [ΜΚ5]?

Naii!

 

Ωραια...τους βoηθας και με το γυμvαστηριo?

Ipa me ton [ΜΚ7] na ton voithiso alla eipen mu pws den xreiazete

 

Εισαι η προσωπικη μου θoηθoς εσυ

 

Hahah ee naii

Esis pws eistai ekipanoo?

Ψηλοβαριεμαι αλλα θα περασουμε
…ωραια η αμερικη

 

Hahah ee ntaxii dixnii stin tileorasi tus agwnes kai tus parakoloutho lenee oti kani krio ekei

 

Πως ειναι o καιρος κυπρο?

Zestii opws panta alla kalos

Εδω απολαμβανω το κρυο κ ασπριζβ

Hahahah

Egwww ti na pw anti na maurizw asprizw

 

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΣΠΙΤι

 

Haahah eee ntaxiii kaii na vgw ta vradia tha vgw

 

Κυκλοφορεις βραδυ ωστε πολυ

……

Το αγορι σου ποσο χρονο ειναι?

 

18 einai mesa strato tr

Οκ

Me ts files mu tha vgw

 

Μμμμμμ

Hahah atee vree coach!

 

Δεν ΘεΣ?

Tii?

 

25/07/2014, 16:01

 

Τιποτα καλη μου γισ σλλου ηταν το μυν.

okay:)

 

Χ

 

26/07/2014, 09:27

 

Ολα καλα??

 

26/07/2014, 11:44

 

Nai:)

 

kanate xthes?

naii

 

πως είναι ο καιρος κατω?

kalaa opws panta

 

γνωρισα μια αμερικανα εδω ιδια εσυ ειναι

σαν να εισαστε αδελφεσ

διαφορετικο μαλλι ομως

hahahha

εχεισ αδελφη?
αμερικη?

hahha less?

ξερω εγω?

mporiii

τι κανεις ολη μερα?

tipota

οταν ερθω και τελιωσουν οι αγώνες ξεκιναμε σοβαρα δουλεια

okay!

an den paw prponisi sinithos vlepw tileorasi i stto internet i diavazo kanena vivlio

παρατηρω τωρα τo face book σου ξερεις τι διαπιστωνω?

tii?

πρωτο οτι εισαι ψαγμενη για την ηλικια σου

diladi?

 

δευτερο ντυμενη για εξοδο δειχνεις 19 με 20

δηλαδη απο αυτα τα λιγα που ψαχνεις εχεις μια ωριμοτητα και ενα τροπο που

βλεπεις τα πραγματα που δεν ξερω αν τα έχουν αλλες στην ηλικια

σoυ....μεγαλυτερες παντως που ξεpω δεν …………….

εννοω απο αυτα τα λιγα που γραφεις

 

hahaha ee ntaxii mu to lene arketi kai pws pernw poli sovara ta pragmata alla den xerw etsi eimai etsi exw math! na vlepw ton kosmo

 

εμενα μ αρεσει όπως τα βλεπεις

να σε ρωτησω κατι?

Oti thelis coach!

Οτι θελω???

 

hahah ee naii

 

τα βρισκεις με ποιο μικρους ...φιλους εννοω?? πιστεύω πως εχεις ωριμοτητα 20

και πάνω

 

θελω να σε ρωτησω αλλα ?

 

ta vrisko me olous an mu anixi kapios mia sizitisi tha vrw katii na pw alla oxii kai gia poli kairo prospatho na vrisko orima atoma

 

σωστή!!

 

den thelw na fenome agenis pros tous allous exw auto to kati ρου thelw na voithao ton kosmo giro mu etsi apla tous milaw san me tis mikres stin proponisi kai tous allous prospatho na vrw kati na milisoume

 

αυτά που βοηθας το βλεπω συνεχεια σε αυτά που κανεις

να βρεις και ενα επαγγελαμα που να εχει σχεση με αύτο

 

propathoo na vrw katii alla den xerw

 

να μιλησουμε τι σου αρεσει και θα βρεισ

okayy

 

το αλλο ειναι πως...εχεις απίστευτα ομορφο προσωπο στις φωτο....τι φωτογενεια
ειναι αυτή

hahah oxii pantaa

και....

kaiii??

να σε ρωτησω κατι αλλο και μετα Θα σου πω το και

 

κλεισε τα ματια για δεκα δευτερολεπτα και πες μου ποσο χρονο νιωθεις μεσα

σου αγνοωντας εντελως την ηλικια σου ………. τωρα που μιλαμε

 

panw apo 20

 

και αυτο βγαζεις !! μ αρεσει αύτο σε σενα πολυ!!

 

Euxaristw coach!

Να μεινεισ εικοσι ομως …οχι στα 20 να λεσ 40

hahahhahahah

eeee ntaxi auto einai autonoito

 

να παιξουμε όμως παιχνιδι όμως όμως επικινδυνο

?

mmmm eee ntaxi

 

καλα δεν κωλωνεις εσυ?

 

mpaaa

 

ειναι γνωστο παιχνιδι

ρωταω 3 ερωτησεις οτι Θελω και 3 εσυ ενναλαξ …………… αλλα πρεπει να πανταμε μονο αληθεια

καταλαβαινεις γιατι ειναι επικυνδινο

 

katalambeno alila den xerw ti erwtisis na kanw egw

 

δεν υπάρχουν ορια στις ερωτησεις

 

ntaxi

 

ε τοτε δεν ειναι δικαιο αν δεν μπορεις να ρωτησεις

hahaha

 

αλλα ας βαλουμε ενα ορο για λιγο ……………… για να μην νιωθω ασχημα

hahha ntaxi

 

μην με σκεφτεσαι σαν προπονητη ουτε εγω σαν αθλητρια μου για λιγο

 

ntaxii

 

ρωτω?

ee naiu

 

εισαι ερωτευμενη?

naii

 

ρωτας

 

mm ti pragmatika thelete apo tin zoi sas?

να εχω παντα διαθεση να κανω πραγματα να φανταζομαι ότι τα κανω και μετα να τα κανω

 

rwtate

μμμμμμμ

γυναικες στην ηλικια σου σκεφτοντε ερωτικα ?

 

mmm mpaaaa

 

εσυ?

 

mpaaa i alithia einai pws merikes nai alla egw oxi pisteuw oti prepi na perasw ta paidika mu xronia apla xwris na viazome na megaloso

 

πολυ σωστο……………….πολλες νομιζω βιαζοντε

 

ontos

xerw poli pio mikres mu ρου skeftonte san megales kai viazonte

 

εννοεις κανουν σεξ

 

naii

 

ρωτασ

 

pisteuete pws stin zoi sas kati kataferate na kanete na afisete did kati ρου alloi tha thimounte

 

οχι..οι ανθρωποι ξεχνανε ...πολυ και γρηγορα...οτι κανεις το κανεις γιατι νιωθεις

ομορφα μεσα σον...ο γιοσ μου και η κορη μου και ελπίζω καποιος απο τους

αθλητες μου να κανω κατι για αυτους που θα τοθε κανει καλυτερους

ο καζανταζακης σε ενα τον βιβλιο ειπε:

o ανθρωπος οταν ερχεται σστην γη μπορει να κανει 3 πραγματα για να αφησει κατι σε αυτη την γη

να φυτεψει ενα δεντρο
να κανει ενα παιδι

η να γραψει ενα βιβλιο

poli swsta

ρωτω?

 

naii

 

κατι δυσκολο πρεπει να βρω

 

hahaha

 

μμμμμμμμμμμμμμμ

βοηθα

 

hahahha afu prepi na rwtas esi

πες μου 3 πραματα που πιστευησ για μενα

 

mmmmm

oti eixate mia diskoli ilikia san paidi

kai oti gia auta ρου exis smr

doulepses sklira

oti iste kalos kai exete poli ipomoni mazi mas tus athlites su

 

μπα οχι παντα……………

 

hahhaha

eee ntaxii

 

ρωτασ

 

esi ti pisteuete gia mena?

 

οτι εισαι πανεξυπνη …………. εχεις χρυση καρδια ...και πως θα γινεισ σπουδαια

σιγουρα

 

hahah euxaristw coach!☺

 

ετσι ειναι

 

tr rwtate esis?

 

παλι?

μα φοβαμαι μην ρωτησω τιποτα τρελλο

hahha san ti vre coach?

 

που πηγε το μυαλο σου?

 

hahha min anisixite

οκ κατι να σε κομπλαρω

 

hahha ntaxi skeftite kai erxomee

 

στο χρωσταω θα ξαπλωσω καληνυκτα

 

kalinixta coach!

28/07/2014, 09:53

Μικρη τι κανεις?

 

Kalaa esis coach

 

28/07/2014, 11:52

kala

pos ise somatika?

ennoo sto gipedo?

 

Eee kalaaa

 

ti ora tha pate simeera?

erhonte oloi kanonika?

 

4 nmz nail erxonte

 

ο haris ke ο giorgos?

 

Naii

 

asxeti erotisi

pου evgales afti tin foto me to kitrino forema?

 

Stin profil mu?

Tin evgala sto dwmatio mu

 

nai

pου etoimastikes na pas?

 

Exwww

pos ine olo to forema?

 

Opoa to vlepis kitrino makriii

kala ρου piges me etsi forema dexiosi?

 

Haha oxii exw makenzy

δεν εχειςμεγαλυτερη αδελφη?

 

Oxii

 

ειδεσ ατυχια?

 

Hahah gt?

 

μην το πεις όμως………….

αν ηταν μεγαλυτερη

και σου μιαζε ……………..

για καφε σιγουρα θα την καλούσα …………..

 

Hahahahah

τι κανεισα?

ολη μερα εννοω?

 

Vlepw tileorasi proponisi kana vivlio kai tha vgw exw me tin parea

 

ερχοντε στο γυμναστηριο οι ποδοσφαιριστεσ τους βλεπεις?

 

Naii erxonte proina kai apogeuma

 

πας και βοηθασ?

 

Eipa ston [ΜΚ7] na pigeno alla epimene oxi

 

τελοσ παντων..επρεπε να σε αφηνε εχει πολλα να βοηθησεισ

 

Το xerw

ασε να ερθω εγω κ αν εχεισ ορεξη να ερχεσαι

 

Tha erxomeee

χ

 

Pote erxeste pisw?

 

Θα ερθω τεταρτη εγω

οι αλλοι τριτη

σου ειπε o παναγιωτης ποτε τρεχεισ?

 

Oxii akomi

δεν ξερω αν θα σε προλαβω την τεταρτη

 

Eee ntaxii einai okay

 

αν προλαβαινω θαερθω

Okay

καληνυκτα ομορφη μου θα τα πούμε αύριο

 

Kalinixta!

 

…………….

28/07/2014, 11:52

kala

pos ise somatika?

ennoo sto gipedo?

 

Eee kalaaa

 

ti ora tha pate simeera?

erhonte oloi kanonika?

 

4 nmz nail erxonte

 

ο haris ke ο giorgos?

 

Naii

 

asxeti erotisi

pου evgales afti tin foto me to kitrino forema?

 

Stin profil mu?

Tin evgala sto dwmatio mu

 

nai

pου etoimastikes na pas?

 

Exwww

 

pos ine olo to forema?

 

Opoa to vlepis kitrino makriii

kala ρου piges me etsi forema dexiosi?

 

Haha oxii exw makenzy

 

δεν εχειςμεγαλυτερη αδελφη?

Oxii

 

ειδεσ ατυχια?

Hahah gt?

μην το πεις όμως………….

αν ηταν μεγαλυτερη

και σου μιαζε ……………..

για καφε σιγουρα θα την καλούσα …………..

Hahahahah

…………………….

 

02/08/2014, 21:45

 

Πως πηγε το παρτυ?

 

Kalaa

□□

 

Κοιμηθηκατε παραλια??

 

Naii

Kapwsss etsii

 

Σε αντισκινο?

 

Naii:)

Ποσοι στι αντισκηνο?

 

Exartateee poso megala itann merikii 2 alloi 3

 

Εσυ ρε παιδι μου

 

Hahahah

 

Ουππσ 2!!!

 

Hahhaa

□□□□

 

Ατακτη

..

Hahhah eee ntaxiii □□

…………

 

12/08/2014, 13:49

Μα τι φωτο ειναι αυτη?

Είσαι πραγματικα πανεμορφη

 

Hahha euxaristwww

26/08/2014, 21:00

 

TTI KANEIS MIKRI MOU?

 

Kalaaa coach esis??

 

ΚΑΛΑ ...ΠΕΘΥΜΗΣΑΜΕ ΝΑ ΕΕΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΚΥΠΡΟ

Πως ΠΕΡΝΑΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΟΥ?

 

Antexte akomiii ligooo

 

ΚΑΛΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΛΛΑ ...

 

Alla? Varethikate?

 

ΟΠΩς ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

ΕΣΥ ΠΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ??

ΕΧΕΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΩΤΟΓΕΝΙΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ?

 

Swstaaaa

Naii pigenw mazi me tin daphnee

Hahah oxi kai apisteuti

 

ΠΟΣΟ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΤΩΡΑ?

 

Egw evaIa 60

Ι daphne den xerw

Alla kaname diakopes kai miname ligo pisw

 

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΒΙΆΖΕΣΑΙ

 

Hahha

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΛΥ ΣΟΥΞΕ ΜΕ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

 

Hahhahaha oxiii

 

ΝΑΙ ΚΑΛΑ ...ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΜΑΘΑΙΝΩ

 

Kaii na mathw apo pου einai autes i poiges pου mathenete?? Haha

Gt einai lanthasmenes

 

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΧΑΣΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ………….

ΕΧΕΙς   …………..

 

Gt den einai tixeo??

 

ΟΜΟΡΦΥΝΕΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛ'Υ!!!!!!!!!!!!!!

 

Oxiiii kaiii etsliii!!!!

 

ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

 

Kaiii poiess einai autes??

 

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕς ΣΟΥ ΦΥΣΙΚΑ

 

Hahhaha

Mpaaaa

 

...ΣΕΝ ΕΚΤΙΜΑς ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

 

Eee ntaxii..

 

Χ

 

:))

 

POSO HRONO ΕΙΝΑΙ ΤΟ AGORI SOU?

 

18

 

PIGE STRATO?

 

Naii»

 

 

Η συνομιλία της ΜΚ 3 με τη ΜΚ 2

196.      Η ΜΚ 3 μίλησε για πρώτη φορά με τη ΜΚ 2 το 2016 όταν ήταν 18 ετών στις κερκίδες του [γηπέδου του Συλλόγου πόλης Α]. Αντιλήφθηκαν και οι δύο από τη συζήτηση που είχαν ότι ο κατηγορούμενος είχε προβεί σε ανάρμοστες πράξεις και στις δύο τους. Δεν συζήτησαν όμως λεπτομερώς. Τότε η ΜΚ 3, ήταν Γ Λυκείου και ετοιμαζόταν να δώσει παγκύπριες εξετάσεις. Η ΜΚ 3 ένιωσε «ανακούφιση» γιατί δεν συνέβη μόνο στην ίδια. Δεν ένιωθε πλέον ότι έφταιγε η ίδια. Μετά που εγκατέλειψε τον αθλητισμό διατηρούσε με τη ΜΚ 2 μόνο τυπικές σχέσεις. Δεν θυμόταν ακριβώς τη συνομιλία που είχαν, αλλά η ΜΚ 2 κατάλαβε.  

 

197.      Η ΜΚ 2 επίσης αναφέρθηκε στη συνομιλία τους. Ανέφερε ότι κάποια μέρα το καλοκαίρι του 2016 καθόταν με τη ΜΚ 3 στην κερκίδα του [γηπέδου του Συλλόγου πόλης Α] και μιλούσαν. Η ΜΚ 3 κλαίγοντας της είπε ότι ήθελε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Η ΜΚ 2 προσπάθησε να την πείσει να παραμείνει. Η ΜΚ 3 της είπε τότε ότι δεν ένιωθε άνετα με τον κατηγορούμενο. Η ΜΚ 2 της είπε τότε ότι ο κατηγορούμενος (Έγγραφο Β, σελ. 10):

 

«…με άφησε με την πετσέτα και με ενόχλησε αυτό αλλά δεν της είπα λεπτομέρειες. Τότε μου είπε και αυτή ότι την άφησε και αυτήν με την πετσέτα όταν ήταν 14 ή 15 χρονών και της έκανε μασάζ αλλά δεν μου είπε λεπτομέρειες. Ούτε εγώ της είπα και τότε εγώ της είπα το περιστατικό στην Αθήνα που με άγγιξε με το δάκτυλο του ο [κατηγορούμενος]. Τότε η [ΜΚ 3] έφυγε από το [Σύλλογο πόλης Β] και τον αθλητισμό και εγώ συνέχισα στο [Σύλλογο πόλης Β] με τον [κατηγορούμενο] και κάθε μέρα έκλαιγα».

 

Σχέση με τον κατηγορούμενο μετά το 2016

198.      Διατήρησε τυπική σχέση μαζί του γιατί προπονούσε στον αδελφό της. Ερχόταν και στο εστιατόριο των γονιών της για φαγητό. Η τελευταία φορά που τον είδε ήταν στον γάμο της το 2019 στον οποίο τον είχε προσκαλέσει. Τον κάλεσε γιατί θα φαινόταν παράξενο αν δεν τον καλούσε και δεν ήθελε να πει το λόγο.  

 

Ζ.5.     Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΚ 5 ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ

Η εμπλοκή της ΜΚ 5

199.       Η ΜΚ 5 ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2006 άρχισε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο. Η σχέση τους εξελίχθηκε ακολούθως σε ερωτικό δεσμό παρά το γεγονός ότι αυτός ήταν έγγαμος.

 

200.      Η σχέση τους διήρκησε μέχρι το Πάσχα του 2008. Τότε είχε μάθει, τηλεφωνικώς, από άλλη αθλήτρια ότι ο κατηγορούμενος είχε σεξουαλικές σχέσεις με τη ΨΨ ενώ αυτοί απουσίαζαν από την Κύπρο. Η άλλη αθλήτρια της είχε πει ότι είδαν μηνύματα στο τηλέφωνο της ΨΨ. Η εν λόγω αθλήτρια, όπως και οι άλλοι αθλητές, δεν γνώριζε ότι ο κατηγορούμενος είχε σχέση με τη ΜΚ 5. Η ΜΚ 5 τον πήρε τηλέφωνο και τον ρώτησε σχετικά. Αυτός της απάντησε, «Σιγά που θα σου πω εσένα. Είσαι ικανή να με ηχογραφήσεις». Διέκοψαν τη σχέση τους. Η ίδια συνέχισε όμως να προπονείται. Η σχέση του κατηγορούμενου με τη ΨΨ όμως έγινε γνωστή στον χώρο «έφτασε στην ΚΟΕΑΣ, το έμαθε η γυναίκα του, το έμαθε ο πατέρας της». Για την ενημέρωση της ΚΟΕΑΣ της το είπε η ΜΚ 4. Το ότι το έμαθε η σύζυγος του της το είπε ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Ο πατέρας της ΨΨ της είχε θυμώσει, όπως έμαθε από συναθλητές της. Το 2010 μάλιστα, ο κατηγορούμενος και η ΨΨ, είχαν μείνει μαζί στο ίδιο δωμάτιο στον Άγιο [ ]. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μετά, η ΨΨ δεν ερχόταν προπόνηση. Η ΜΚ 5 αρνήθηκε ότι παρότρυνε τότε τον κατηγορούμενο να διώξει τη ΜΚ 4.

 

201.      Μετά το 2008, για τα επόμενα 2 έτη, η σχέση της με τον κατηγορούμενο ήταν μόνο τυπική. Το 2010, μετά την αποφοίτηση της, ο κατηγορούμενος της ζήτησε να εργαστεί ως βοηθός του, προπονώντας τους πιο μικρούς. Η ΜΚ 5 αποδέχθηκε γιατί αγαπούσε τον στίβο. Το 2012 η ΜΚ 5 σύναψε εκ νέου σχέση με τον κατηγορούμενο η οποία συνεχίστηκε μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν επέστρεψε ως βοηθός προπονητή του. Την έκανε να πιστεύει ότι θα χώριζε τη σύζυγο του για να είναι μαζί και δεν το έκανε, οπότε και η ΜΚ 5 σταμάτησε τη σχέση. Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να την προσεγγίσει μέσω της ΜΚ 2 και του ΜΚ 7 και για τα επόμενα 3 χρόνια προσπαθούσε να συνάψουν εκ νέου σχέση. Η ίδια όμως ήταν σε άλλη σχέση από τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο κατηγορούμενος παρά ταύτα συνέχισε να προσπαθεί. Περί το 2018, μετά από επικοινωνία του αρραβωνιαστικού της με τον κατηγορούμενο, ο τελευταίος  σταμάτησε να επικοινωνεί μαζί της.

 

202.      Αρνήθηκε εισήγηση ότι η σχέση τους διήρκεσε από το 2008 μέχρι το 2015 και ότι συνέχιζαν να έχουν ερωτικές επαφές και το 2015. Δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος της πλήγωσε τα αισθήματα της. Δεν τον μίσησε όμως ποτέ. Ανέφερε τα ακόλουθα (σελ. 558 των πρακτικών):  

 

«E.      Εγώ σου λέω ότι αντίθετα με αυτό που λες, όλη αυτή η προδοσία της αγάπης σου, μετατράπηκε σε μίσος, ασχέτως ότι σήμερα έρχεσαι ενώπιον του Δικαστηρίου για να δείξεις κάτι άλλο που πραγματικά υπάρχει, που δεν είναι τίποτα άλλο από μίσος, απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο.

A.         Λέμε ότι επρόδωσε την αγάπη μου. Η αγάπη μου εμένα εν τζιαμέ έτσι τζιαι αλλιώς, τζιαι ήταν. Μπορεί να μεν είχαμε σχέση πάντα, αλλά ήταν η αγάπη μου τζιαμέ. Άρα, δεν επρόδωσε ο [κατηγορούμενος] καμία αγάπη για να έχω τούτη την ανάγκη να τον μισήσω. Καμία, δεν μπορώ να το πω διαφορετικά, γιατί κανένας δεν ξέρει τα συναισθήματα μου (κλαίει).»

 

203.      Η ΜΚ 5 ανέφερε ότι είχε «μπλοκαρισμένο» τον αριθμό του κατηγορούμενου. Της προωθούσε μηνύματα η ΜΚ 2.

 

204.      Η ΜΚ 2 ανέφερε ότι το 2015 έμαθε ότι ο κατηγορούμενος είχε σχέση με την ΜΚ 5. Της το είπε ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Ήταν ερωτευμένος μαζί της. Η ίδια του έλεγε ότι είναι κρίμα η γυναίκα του. Αυτός της έστελνε μηνύματα για να τα προωθήσει στη ΜΚ 5 αφού η ΜΚ 5 τον είχε «μπλοκάρει». Της έγγραφε ότι την αγαπά και τη θέλει. Προώθησε περί τα 20 μηνύματα. Δεν γνώριζε λεπτομέρειες της σχέσης τους.

 

Ζ.6.     ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΚ 5 ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΚ 1, ΜΚ 2 ΚΑΙ ΜΚ 7 ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι αναφορές της ΜΚ 1

205.      Όπως ανέφερε η ΜΚ 1 με τη ΜΚ 5 ήταν συναθλήτριες. Περί το έτος 2014 ή 2015, η ΜΚ 5 επισκέφθηκε τη ΜΚ 1 στον χώρο εργασίας της για μασάζ. Σε συνομιλία που είχαν για τον κατηγορούμενο, η ΜΚ 1 ανέφερε στη ΜΚ 5 ότι δεν θεωρούσε τον κατηγορούμενο καλό άνθρωπο. Από τα λεχθέντα της ΜΚ 5, η ΜΚ 1 αντιλήφθηκε ότι είχε μαζί του κάποια ερωτική σχέση. Με τη ΜΚ 5 είχε ξανά επικοινωνία λίγες μέρες πριν δώσει κατάθεση. Η ΜΚ 5 της είχε στείλει μήνυμα να μιλήσουν για κάτι σημαντικό. Όταν συναντήθηκαν η ΜΚ 5 μιλούσε «γενικά» και η ΜΚ 1 της είπε ότι ήξερε ότι ήθελε να μιλήσουν για τον κατηγορούμενο. Η ΜΚ 1 ακολούθως της μίλησε για το επίδικο σε σχέση με την ίδια συμβάν. Η ΜΚ 5 της ανέφερε ότι μετάνιωσε για τη σχέση που είχε με τον κατηγορούμενο και ότι «έχει και άλλα κορίτσια που βίωσαν περιστατικά σαν τα δικά» της και ότι θα προέβαιναν σε καταγγελία. Η ίδια η ΜΚ 1 κατήγγειλε το τι συνέβη για να τον αποτρέψει από το να βλάψει άλλα κορίτσια. Η ΜΚ 5 της ανέφερε τη ΜΚ 2, η οποία ήταν μικρότερη της και η σύντροφος του συναθλητή της, ΜΚ 7. Δεν γνώριζε για τα άλλα περιστατικά η ίδια απλώς ενημερώθηκε.

 

Οι αναφορές της ΜΚ 2

206.      Η ΜΚ 2 ανέφερε ότι το 2020 συναντούσε τη ΜΚ 5 σε γυμναστήριο σε [χωριό πόλης Α]. Εκεί έλεγαν η μια της άλλης τα νέα τους. Ενώ συζητούσαν με τη ΜΚ 5 για την προετοιμασία της ΜΚ 2 της ανέφερε ότι προπονητής της ήταν ο ΜΚ 7. Τότε η ΜΚ 5 της ανέφερε πόσο λανθασμένη ήταν η σχέση που είχε με τον κατηγορούμενο και πόσο τον «αηδιάζει». Τότε η ΜΚ 2, παρουσία του ΜΚ 7, της ανέφερε για το περιστατικό του αγγίγματος στην Αθήνα και η ΜΚ 5 άρχισε να κλαίει. Ανέφερε στη ΜΚ 5 ότι το είπε και στη ψυχολόγο, ΜΚ 12, το 2019. Η ΜΚ 5 της είπε ότι έπρεπε να το καταγγείλουν στην Αστυνομία αλλά δεν γνώριζαν πως. Η ΜΚ 2 της συνέστησε να μιλήσει και αυτή με τη ΜΚ 12. 

 

207.      Η ΜΚ 2 αρνήθηκε υποβολή ότι τέτοια συζήτηση δεν έγινε ποτέ και ότι είναι ενορχηστρωμένη η καταγγελία. Με τη ΜΚ 5, ανέφερε, έχουν 10 – 11 χρόνια διαφορά, ήταν όπως τη μεγάλη αδελφή στο «γκρουπ» και βοηθός προπονήτρια του κατηγορούμενου. 

 

208.      Τον Ιανουάριο του 2021 η ΜΚ 5, αφού μίλησε με τη ΜΚ 12, τηλεφώνησε στη ΜΚ 2 και της είπε ότι έπρεπε να καταγγείλουν τον κατηγορούμενο στην Αστυνομία.  Ήταν τότε που έκανε την καταγγελία η Μπεκατώρου, οπότε ένιωσε και η ίδια έτοιμη.

 

209.      Θεώρησαν ότι «τούτα τα πράματα εν γίνεται να τα αφήνουμε να συμβαίνουν τζιαι επειδή γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ο [κατηγορούμενος] είχε αθλήτριες μικρές, ανήλικες, θεωρήσαμε ότι πολλά πιθανόν ότι τούτες οι συμπεριφορές δεν σταματούν. Δεν σταμάτησαν στα δικά μας τα περιστατικά τζιαι ότι πολλά πιθανόν τζιαι τζιείνα τα κορίτσια να ήταν σε κίνδυνο» (σελ. 99 των πρακτικών):

 

210.      Μέσα του Γενάρη του 2021, η ΜΚ 2 επικοινώνησε και με τη ΜΚ 3. Η ΜΚ 3 ένιωσε έκπληξη που την πήρε τηλέφωνο. Η ΜΚ 2 της είπε τον λόγο που την είχε πάρει τηλέφωνο. Η ΜΚ 3 ανέφερε ότι θα μιλούσε με τον σύζυγο της και ότι «αυτό που της έκανε ο [κατηγορούμενος] την βασανίζει τις νύχτες και κλαίει». Την επομένη η ΜΚ 2 της έστειλε μήνυμα να δει να η ΜΚ 3 είναι καλά. Της απάντησε ότι ήθελε και αυτή να κάνει καταγγελία.

 

211.      Αντεξεταζόμενη ανέφερε ότι πήρε τηλέφωνο άλλες δύο αθλήτριες για να δώσουν κατάθεση, μία εξ αυτών η ΨΨ.

 

Οι αναφορές του ΜΚ 7

212.      Τη συνάντηση και τη συνομιλία στο γυμναστήριο με τη ΜΚ 5 επιβεβαίωσε και ο ΜΚ 7. Εκεί, όπως ανέφερε ο ΜΚ 7, η ΜΚ 2 αναφέρθηκε στο περιστατικό της Αθήνας. Αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία που είχαν για τη ΜΚ 12 και την πιθανότητα ανώνυμης καταγγελίας. Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι μόνο όταν αποφάσισε η ΜΚ 2 να κάνει καταγγελία του ανέφερε ακριβώς τι συνέβη στην Αθήνα αλλά και για ένα άλλο περιστατικό που έγινε όταν ήταν πιο μικρή.

 

Οι αναφορές της ΜΚ 5

213.      Δυόμιση μήνες πριν να δώσει κατάθεση (δηλ. δύο μήνες πριν την 28/1/2021) συνάντησε τυχαία τη ΜΚ 2 και τον ΜΚ 7 σε γυμναστήριο. Της ανέφεραν ότι ο λόγος που πήγαν στο εν λόγω γυμναστήριο και όχι σε αυτό του γηπέδου (δηλ. του [Συλλόγου πόλης Α]) ήταν γιατί έκαναν «πόλεμο» στη ΜΚ 2 επειδή είχε εγκαταλείψει τον κατηγορούμενο. Η ΜΚ 2 τότε:

 

«… μου εκμυστηρεύτηκε ότι όταν μεγάλωσε κατάλαβε ότι την εκμεταλλεύτηκε ο [κατηγορούμενος] και έφυγε από εκείνον και πήγε στον [ΜΚ 7] να την προπονεί. Μου είπε ότι όταν ήταν μικρές αυτή και η [ΜΚ 3], ο [κατηγορούμενος] τούς έλεγε να βγάλουν τα ρούχα τους στο μασάζ. Όταν δεν τα έβγαζαν τους έλεγε ότι μόνο οι καλές αθλήτριες κάνουν ότι τους λέει ο προπονητής του. Αυτές δεν έβγαζαν τα ρούχα τους και αυτός έβαλε τα χέρια του. Αυτά μου τα είπε κλαίγοντας και εγώ δεν την ρώτησα που την άγγιξε και τι ακριβώς της έκανε».

 

214.      Προφορικά ανέφερε ότι η συνομιλία εξελίχθηκε ως ακολούθως (σελ. 506 των πρακτικών):

 

«Και τζιαμέ είχα ανοιχτεί ουσιαστικά και είπα πόσο λάθος ήταν η όλη φάση με τον [κατηγορούμενο]. Και πόσα πράματα καταλαβαίνω τώρα ότι μου άφησε τούτο. Και μετά η [ΜΚ 2] άφησε μου να εννοηθεί ότι δεν είναι μόνο εσύ που πέρασες πράγματα με τον [κατηγορούμενο]. Τούτο μου είχε ουσιαστικά αφήσει να πιάσω και λέω της «τι εννοείς;» Και όπως ήταν μπροστά μου η [ΜΚ 2] και δεξιά ο [ΜΚ 7], γύρισε και λέει του «να της πω;» Και γυρίζει ο [ΜΚ 7] και λέει της «πες της». Σε εκείνο το σημείο ουσιαστικά η [ΜΚ 2] ήταν λες και πάτησε ένα κλικ. Έγινε άλλος άνθρωπος, δεν την είχα δει ξανά έτσι. Ήξερα ότι ήταν ευαίσθητο μωρό αλλά δεν την είχα ξαναδεί έτσι. Έβλεπα μια κοπέλα δυο μέτρα να γέρνει. Έγυρνε, έβγαινε της ένας λυγμός, ένα κλάμα και είχε τα χέρια της, λύγιζε το σώμα της και έβαλε τα χέρια της πάνω στους τρικέφαλους της. Και ξεκίνησε να μου λέει ότι όταν μου έκανε μασάζ που ήμουν ανήλικη ο [κατηγορούμενος], έλεγε μου να βγάλω τα ρούχα μου και επειδή δεν τα έβγαλα, θύμωνε. Και έλεγε μου «μόνο οι καλές αθλήτριες κάνουν εκείνο που τους λέει ο προπονητής τους». Και έλεγε μου «δεν τα έβγαλα τζιαι ετράβαν τα». Και μέσα από έναν λυγμό ξαφνικά λαλεί μου «και έβαλε τα χέρια του [ΜΚ 5], έβαλε τα χέρια του». Προφανώς δεν ρώτησα πού έβαλε τα χέρια του. Μετά από λίγο μου είπε δεν είμαι μόνο εγώ. Και της λέω τι εννοείς; Λέει μου «και η [ΜΚ 3]».

 

215.      Η ΜΚ 5 της ανέφερε ότι έπρεπε να τον καταγγείλει. Η ΜΚ 2 της είπε ότι είχε μιλήσει για το περιστατικό στη ΜΚ 12. Αντιλήφθηκε από τα λεχθέντα της ΜΚ 2 ότι ήταν εντάξει να μιλήσει της ΜΚ 12. Προσωπικά η ΜΚ 5 άρχισε να νοιώθει τύψεις και ένιωσε τεράστιο βάρος ευθύνης. Η ΜΚ 5 πήρε τηλέφωνο τη ΜΚ 12 και τη ρώτησε. Η ΜΚ 12 της είπε ότι δεν θυμόταν να της είπε κάτι τέτοιο η ΜΚ 2. Το έκανε όμως για να μην αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα της ΜΚ 2 και ΜΚ 5. Ανέφερε στη συνέχεια στη ΜΚ 2 ότι δεν μπορούσε να γίνει ανώνυμη καταγγελία.

 

216.      Η ΜΚ 5 υποπτεύθηκε ότι και η ΜΚ 1 μπορεί να είχε υποστεί τα ίδια. Της έστειλε μήνυμα και τη συνάντησε. Η ΜΚ 1 της είπε ότι:

 

«… ποτέ δεν ολοκλήρωσε μαζί της. Ενώ ήταν ανήλικη προσπάθησε μία φορά και αυτή απλά σηκώθηκε και έφυγε.»

 

217.      Αναφέρθηκε επίσης στις κασέτες που της έδωσε ο κατηγορούμενος στις οποίες φαινόταν να κάνει σεξ με άλλες αθλήτριες. Μετά την καταγγελία της Μπεκατώρου σκεφτόταν και αυτή να κάνει καταγγελία. Η ΜΚ 5 της είπε ότι ο κατηγορούμενος πείραξε άλλες δύο κοπέλες όταν ήταν ανήλικες. Έτσι πήγαν όλες μαζί να κάνουν καταγγελία.

218.      Με τη ΨΨ δεν μίλησε πριν να γίνει καταγγελία.  

 

Η καταγγελία της ΜΚ 4

219.      Τον Ιανουάριο 2021 έλαβε δημοσιότητα η καταγγελία της Μπεκατώρου. Ανέφερε στον σύζυγο της για το περιστατικό της ΨΨ και του κατηγορουμένου και ότι σκεφτόταν να προβεί σε καταγγελία σε σχέση με τη ΨΨ. Αυτός της είπε «ότι αποφασίσεις εγώ θα είμαι κοντά σου». Μετά από λίγες μέρες έλαβε τηλεφώνημα από το Αρχηγείο Αστυνομίας. Της ζήτησαν αν γνωρίζει οτιδήποτε να δώσει κατάθεση.

 

220.      Σύμφωνα με τη ΜΚ 4 η πρώτη φορά που μίλησε η ίδια για το περιστατικό που την αφορούσε ήταν στην Αστυνομία όταν έδιδε κατάθεση.  Άνεση να αναφερθεί πλήρως στα γεγονότα, ένιωσε ενώπιον του Δικαστηρίου αλλά και στη ψυχολόγο μετά από 3 – 4 συναντήσεις.

 

Ζ.7.     ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

Πρόσληψη της ΜΚ 5 στον [Σύλλογο πόλης Β] στη θέση του κατηγορούμενου μετά την καταγγελία

221.      Η ΜΚ 5 ανέφερε ότι αντικατέστησε τον κατηγορούμενο μέχρι να τελειώσει η αθλητική σεζόν, μέχρι τον Ιούνιο 2021. Πήρε η ίδια τηλέφωνο τον πατέρα του ΜΚ 7 και ακολούθως τον πρόεδρο του Συλλόγου. Έστειλε ακολούθως επιστολή ημερ. 13/2/2021 (Τεκμήριο 17) και έλαβε απάντηση γραπτώς στις 16/2/2021 (Τεκμήριο 18). Μετά την πρόσληψη της ανέφερε του Προέδρου του Συλλόγου του είχε αναφέρει τηλεφωνικώς ότι ήταν μάρτυρας και της ανέφερε ότι δεν είχε σημασία. Το ανέφερε επίσης και στη ΜΥ 2 η οποία της απάντησε, «εντάξει εάν έχεις να πεις την ιστορία σου εσύ, OK» (σελ. 514 των πρακτικών). Αρνήθηκε ότι υπέγραψε συμβόλαιο τον Απρίλιο του 2021 και ότι είχε αποκρύψει στη ΜΥ 2 την εμπλοκή της. Χρήματα έλαβε στο τέλος. Δεν λάμβανε €405 μηνιαίως. Αρνήθηκε ότι με το που θα έπαιρνε πτυχίο Φυσικής Αγωγής θα έπαιρνε και τους αθλητές του κατηγορούμενου στο Αθλητικό Σχολείο με επιπρόσθετο όφελος €700 μηνιαίως. Δεν συνέχισε στον [Σύλλογο πόλης Β] μετά τον Ιούνιο 2021 διότι δεν είχε σκοπό να συνεχίσει. Ο σύζυγος της είναι από τα βασικά στελέχη του Γυμναστικού [Συλλόγου Χωριού]. Η ίδια δεν είχε ιδιαίτερο οικονομικό όφελος από τον [Σύλλογο πόλης Β].

 

Η αντίδραση του κατηγορούμενου στην πρόσληψη της ΜΚ 5

222.      Σύμφωνα με τη ΜΚ 5 (σελ. 518 – 519 των πρακτικών):

«Ήρθε ο [κατηγορούμενος], όπως ήμουν στη μέση του γηπέδου, ακούω τον να μου φωνάζει «συγχαρητήρια για την πρόσληψή σου δεν σου είπα». Δεν απάντησα. Προχώρησα, κατευθυνόμουν προς το μωρό. Και λέει μου πιο δυνατά «συγχαρητήρια για την πρόσληψή σου δεν σου είπα ακόμα». Και εγώ γύρισα και λέω του «μα ποια πρόσληψη; Ούτε υπέγραψα και ούτε θα υπογράψω κανένα χαρτί με τον σύλλογο». Και συνέχισα. Ήρθε ο [κατηγορούμενος] κάπου κοντά στα 10 15 μέτρα, είχε κάποια εμπόδια και κρατούσε τα εμπόδια, και μετά πήγαινε δεξιά αριστερά και ξεκίνησε ένα παραλήρημα. «Δεν το πιστεύω [ΜΚ 5], ότι δεν με στηρίζεις. Ξέρεις με, ξέρεις με, μεγάλωσα σε που μωρό. Ξέρεις με». Ξεκίνησε στο να κλάψει. «Πώς γίνεται να τις πιστεύεις; Τη μάνα μου, τη μάνα μου δεν την σκέφτηκες τόσων χρονών γυναίκα να πεθάνει; Τα κοπελούθκια μου, τα παιδιά μου δεν τα σκέφτηκες;» Και λέει μου «γιατί πήγες μαζί τους, εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πήγες μαζί τους; Δεν μπορούσαν να πάνε μόνες τους εις την Αστυνομία, όξα νομίζεις ότι δεν θα το μάθαινα ότι πήγες;» Και μετά λαλεί μου «όξα νομίζεις δεν θα μάθαινα για εκείνο που έστειλες τζιαι στον σύλλογο;» Σε εκείνο το σημείο ευτυχώς είδα τη μάμα του μωρού απέναντι, κρατούσα την και λέω της «αγάπη μου, πάμε στη μάμα».

 

Η μαρτυρία της ΜΥ 2 για την πρόσληψη της ΜΚ 5

223.      Η ΜΥ 2 ανέφερε ότι με τον κατηγορούμενο ήταν συναθλητές στην εφηβική τους ηλικία. Ο κατηγορούμενος ως προπονητής ήταν πετυχημένος. Πέραν της παρούσας υπόθεσης δεν είχε ποτέ άλλη καταγγελία. Ούτε για κακομεταχείριση αθλητών είχε καταγγελία. Για την παρούσα καταγγελία έτυχε ενημέρωσης από τον Γενικό Διευθυντή της ΚΟΕΑΣ και τον Πρόεδρο του [Συλλόγου πόλης Β]. Ο κατηγορούμενος τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Τη θέση του στον [Σύλλογο πόλης Β] ανέλαβε η ΜΚ 5 η οποία είχε αποστείλει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Τεκμήριο 17) και στην οποία απάντησε θετικά ο [Σύλλογος πόλης Β] (Τεκμήριο 18). Δεν γνώριζε ότι η ΜΚ 5 ήταν μάρτυρας κατηγορίας παρά το ότι είχαν προηγουμένως τηλεφωνικές συνομιλίες. Μάλιστα αρχικά το είχε αρνηθεί. Της το ανέφερε μετά την υπογραφή της συμφωνίας (Τεκμήριο 65, συμφωνία ημερ. 1/4/2021) και πριν αρχίσει να προπονεί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν. Της είπε ότι δεν το ανέφερε λόγω οδηγιών της Αστυνομίας. Η ΜΥ 2 το ανέφερε στον Πρόεδρο, ο οποίος επίσης δεν είχε γνώση. Ο Πρόεδρος απευθύνθηκε στην Αστυνομία χωρίς άλλη ενημέρωση. Είχε αρχίσει να προπονεί από τον Μάρτη και κανονικά την 1η Απριλίου. Κάποιοι γονείς είχαν εκφράσει παράπονα γιατί ήταν εμπλεκόμενη στην υπόθεση, η ΜΚ 5. Κάποιοι αθλητές παραπονιούνταν ότι αντί να γίνεται προπόνηση χανόταν χρόνος στη συζήτηση γιατί η ΜΚ 5 προσπαθούσε να τους  μεταφέρει τα γεγονότα των κατηγοριών που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος.

 

224.      Αντεξεταζόμενη ανέφερε ότι η ΜΚ 5 τον Σεπτέμβριο 2021 και μετά δεν ζήτησε να προσληφθεί εκ νέου στον [Σύλλογο πόλης Β]. Δεν είχε πλέον το ηλ. μήνυμα με το οποίο της είχε κοινοποιηθεί η συμφωνία Τεκμήριο 65, κατά την υπογραφή της οποίας δεν ήταν παρούσα. Ανέφερε ότι δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί το πρωτότυπο. Αρνήθηκε εισήγηση ότι στο συμβόλαιο η φερόμενη υπογραφή της ΜΚ 5 δεν ήταν στην πραγματικότητα η δική της υπογραφή. Δεν υπήρχε λόγος να πλαστογραφηθεί η υπογραφή της. Η ΜΚ 5 έλαβε το συνολικό ποσό των €2.025 στις 29/7/2021 (Τεκμήριο 67, φωτοαντίγραφα επιταγής, κατάθεσης) ως εφάπαξ ποσό για 5 μήνες (€405 τον μήνα). Ανέφερε ότι το συμβόλαιο ήταν Απρίλιο και όχι Μάρτιο, αφού η αρχική πρόσληψη ήταν δοκιμαστική λόγω πιθανών αντιδράσεων των γονιών. Αρνήθηκε εισήγηση ότι η ΜΚ 5 δεν γνώριζε πόσα θα πληρωνόταν και ότι δεν είχε συμφωνηθεί μηνιαίο ποσό.

 

225.      Της υποβλήθηκε επίσης ότι με επιστολή ημερ. 18/3/2021 ο [Σύλλογος πόλης Β] απάντησε σε παράπονα γονιών (Τεκμήριο 68) για την εμπλοκή της ΜΚ 5 στην υπόθεση. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αθλητές αναζήτησαν άλλους προπονητές. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη ΜΥ 6, ως μητέρα αθλητή που είχε παράπονο.

 

226.      Το αίτημα της ΜΚ 5 να εργοδοτηθεί (Τεκμήριο 17) δεν έγινε αμέσως δεκτό (Τεκμήριο 18) από τον [Σύλλογο πόλης Β]. Δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθεί στις ακριβείς ημερομηνίες. Δέχθηκε όμως ότι πιθανόν να είχε θετική απάντηση στις 23/2/2021 και να ενημερώθηκε η ΜΚ 5 τηλεφωνικώς από τον Πρόεδρο του [Συλλόγου πόλης Β] οπότε και ακολούθως της είχε στείλει τον κατάλογο των αθλητών. Δεν απέκλεισε επίσης ότι ο κατηγορούμενος  ήθελε να ενημερώσει τους γονείς πως εργοδοτήθηκε «άλλη κοπέλα στη θέση του» και ότι δεν είχαν λόγο να αρνηθούν το αίτημα. Δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ήταν τότε που της είπε η ΜΚ 5 ότι είναι εμπλεκόμενη. Αρνήθηκε εισήγηση ότι την ενόχλησε που έφυγε από τον [Σύλλογο πόλης Β] η ΜΚ 5.

 

227.      Δεν ήταν σίγουρη αν ήταν εφικτό πριν το 2018 κάποιος να αλλάξει προπονητή και να παραμείνει στον ίδιο σύλλογο.

 

Η μαρτυρία της ΜΥ 6

228.      Η ΜΥ 6 ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος προπονούσε τον υιό της από το 2019 μέχρι και το, Γενάρη ή Φεβρουάριο του 2021. Ο κατηγορούμενος τους ανέφερε ότι λόγω κάποιων καταγγελιών έπρεπε να σταματήσει. Της ανέφερε ότι ο Σύλλογος προσέλαβε μια κοπέλα η οποία ήταν «δικός» του άνθρωπος. Αυτή όπως διαφάνηκε ήταν η ΜΚ 5. Η ΜΚ 5 στην πρώτη προπόνηση αναφέρθηκε με αρνητικό τρόπο για τον κατηγορούμενο με αποτέλεσμα να στενοχωρηθούν τα παιδιά, μεταξύ αυτών και ο υιός της. Ως εκ τούτου, μαζί με άλλους γονείς (τρεις στο σύνολο) απέστειλαν επιστολή με την οποία παραπονούντο για το προκύψαν ζήτημα (Τεκμήριο 66, επιστολή ημερ. 10/3/2021) ότι δηλαδή εργοδοτήθηκε εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο. Ο [Σύλλογος πόλης Β] απάντησε με επιστολή ημερ. 18/3/2021 (Τεκμήριο 68) στην οποία αναφερόταν ότι δεν γνώριζαν ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Σήμερα ο υιός της προπονείται από τη ΜΥ 3.

 

229.      Αντεξεταζόμενη ανέφερε ότι ο υιός της, τότε ηλικίας 12 ετών, ήταν πολύ συνδεδεμένος με τον κατηγορούμενο. Έκανε «καμιά δεκαριά» προπονήσεις με τη ΜΚ 5 προτού την εγκαταλείψει. Η ΜΚ 5 είχε αναφέρει σε σχέση με τον κατηγορούμενο στην 1η προπόνηση ότι ήταν «κακός» και ότι έκανε «κακά πράγματα». Μετά το κλίμα δεν ήταν καλό. Αρνήθηκε όμως ότι αυτός είχε κάνει μόνο μια προπόνηση με τη ΜΚ 5. Η ΜΥ 2 αρνήθηκε ότι ο κατηγορούμενος ακόμη προπονούσε τον υιό της.

 

Η ανάληψη αθλητών και από τη ΜΥ 3

230.      Η θέση της ΜΚ 5 ήταν ότι η ΜΥ 3 ανέλαβε κάποια παιδιά που προπονούσε ο κατηγορούμενος σε συνεννόηση μαζί του. Η ΜΥ 3 δέχθηκε ότι μετά την παύση του κατηγορούμενου ανέλαβε να προπονεί κάποιους από τους αθλητές του.

 

 

 

Η μαρτυρία της ΜΥ 2 για την πρόσληψη του ΜΚ 7 στην ΚΟΕΑΣ

231.      Δεν γνώριζε πότε άρχισε η συνεργασία του με την ΚΟΕΑΣ. Το 2021 είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ως ομοσπονδιακός προπονητής. Το 2021 θα λάμβανε €6.000 ετησίως σε 11 ισόποσες δόσεις, ακολούθως έγινε €10,000 και για το 2023 έγινε €15.000. Η συνεργασία της ΚΟΕΑΣ με τον κατηγορούμενο δεν ανανεώθηκε το 2021.  Κάθε Σεπτέμβρη γνωρίζουν ποιος προπονητής έχει ποιους αθλητές. Η υπογραφή συμβολαίων κάθε Γενάρη επομένως είναι τυπική διαδικασία.

 

232.      Γενικά τα συμβόλαια και ποσά πληρωμής ήταν ζητήματα που αφορούσαν στη διακριτική ευχέρεια της ΚΟΕΑΣ. 

 

Η θέση της ΜΚ 2 για απουσία οφέλους του ΜΚ 7

233.      Ήταν η θέση της ΜΚ 2 ότι μετά την απομάκρυνση του κατηγορουμένου ο ΜΚ 7 δεν ευνοήθηκε με τις χορηγίες που λάμβανε ο κατηγορούμενος. Οι χορηγίες/ μισθός που λαμβάνει είναι λόγω των επιτυχιών της.

 

Η θέση του ΜΚ 7 για χρηματικό όφελος

234.      Ο ΜΚ 7 ανέφερε ότι τώρα είναι ομοσπονδιακός προπονητής και αμείβεται από την ΚΟΕΑΣ. Αρνήθηκε εισήγηση ότι με την αποχώρηση του κατηγορουμένου ωφελήθηκε ο ίδιος οικονομικά. Αρχικά προπονούσε τη ΜΚ 2 αμισθί. Άρχισε να λαμβάνει χρήματα λόγω των επιτυχιών της.

 

Τηλεφωνικές κλήσεις προς τις παραπονούμενες μετά την καταγγελία

235.      Η ΜΚ 1 ανέφερε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί της ο κατηγορούμενος τον περασμένο Απρίλιο (δηλαδή του 2023) από άγνωστο αριθμό και της ζήτησε να συναντηθούν. Λίγες μέρες μετά του είπε ότι δεν ήθελε να συναντηθούν. Δέχθηκε νέα κλήση από άλλο αριθμό και ο κατηγορούμενος της είπε (σελ. 30 των πρακτικών): 

 

«… ότι μίλησε και με άλλες κοπέλες και ότι είναι θα το σκεφτούν και θα κάνουν πίσω όσον αφορά τις καταγγελίες τους, εισαγωγικά ναι, με ρώτησε τι κάνει η κόρη μου, μου είπε για τα δικά του παιδιά, του είχα αναφέρει μία φάση ότι «ξέρεις, όμως, έγιναν τζιαί κάπως πρέπει να πληρωθούν». Μου είπε ότι κατάλαβε, κατάλαβε, επίσης ότι ήταν όλο αυτό είναι στημένο από τη [ΜΚ 5] σαν εκδίκηση προς το μέρος του.»

 

236.      Της είπε επίσης ότι λόγω της υπόθεσης δεν μπορούσε να εργαστεί στο εξωτερικό και ότι η πρώην σύζυγος δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά με τις σπουδές των παιδιών τους.

 

237.      Η ΜΚ 1 μίλησε με τον τότε σύντροφο της αλλά και με την ΜΚ 5 για τη συνομιλία. Της ανέφερε ότι είχε πάρει και τις άλλες παραπονούμενες και ότι θα κατάγγελλαν το γεγονός. Η ίδια δεν τον κατήγγειλε. Ένιωθε μπερδεμένη ακόμη και για την παρουσία της ενώπιον του Δικαστηρίου. Ένιωθε ενοχές που δεν μίλησε νωρίτερα αλλά και ότι για την ίδια, μετά τη συνάντηση τους, το θέμα είχε λήξει. Ο λόγος που κατέθεσε ήταν (σελ. 32 των πρακτικών) γιατί σκέφτηκε ότι: 

 

«… είναι ηθικό τζιαί ένιωθα έντονα την ανάγκη να στηρίξω και τις άλλες κοπέλες, το είδα συλλογικά το όλο θέμα τζιαί θέλω να μπορώ να πω της κόρης μου ότι έκαμα κάτι για τούτο.»

 

238.      Η ΜΚ 3 ανέφερε ότι στις 28/4/2023 (Έγγραφο Γ(2)) και 29/4/2023 (Έγγραφο Γ(3)), έλαβε τηλεφωνικές κλήσεις από τον κατηγορούμενο από δύο ξεχωριστούς αριθμούς (96ΧΧΧΧΧΧ – 28/4/2023 και 96ΧΧΧΧΧΧ – 29/4/2023) στις οποίες ο κατηγορούμενος την παρακάλεσε να συναντηθούν και να μιλήσουν, ότι είχε βρει δουλειά στο εξωτερικό και στην ουσία την καλούσε να αποσύρει το παράπονο. Της άφησε να νοηθεί ότι οι άλλες παραπονούμενες δεν θα προχωρούσαν. Τη δεύτερη φορά η ΜΚ 3 του είπε ότι θα προχωρούσε με την υπόθεση. Και στις δύο περιπτώσεις η ΜΚ 3 το ανέφερε τηλεφωνικώς στη ΜΚ 2 η οποία την ενημέρωσε ότι ανάλογες επικοινωνίες είχε ο κατηγορούμενος με την ΜΚ 4.  

 

239.      Η ΜΚ 4 ανέφερε ότι στις 22/4/2023 δέχθηκε κλήση από άγνωστο κινητό τηλέφωνο (αρ. 97ΧΧΧΧΧΧ). Δέχθηκε ξανά δύο αναπάντητες κλήσεις στις 24/2/2023 από τον ίδιο αριθμό. Η ΜΚ 4 επέστρεψε τις κλήσεις. Στην αρχή δεν αντιλήφθηκε με ποιον μιλούσε, όμως στη συνέχεια κατάλαβε ότι ήταν ο κατηγορούμενος. Της μίλησε γενικόλογα και ότι ήθελε τη βοήθεια της για κάτι. Του είπε ότι εργάζεται στη [πόλη Γ] και είναι απασχολημένη. Της είπε ότι γνώριζε ότι τα πρωινά ήταν στο γήπεδο και αν μπορούσε να τη συναντήσει εκεί. Του είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει και του είπε αν ήθελε να την πάρει τηλέφωνο στις 28/4/2023 αφήνοντας αόριστες τις προθέσεις της προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο ώστε να μάθει τι ήθελε αυτός. Στις 25/4/2023 είχε 3 αναπάντητες κλήσεις από τον ίδιο αριθμό. Δεν αντιλήφθηκε ότι ήταν ο κατηγορούμενος. Επέστρεψε την κλήση δύο φορές χωρίς απάντηση. Την πήρε ξανά τηλέφωνο στις 28/4/2023. Πάλι απάντησε χωρίς να αντιληφθεί ότι ήταν αυτός. Της είπε ότι ήθελε να συναντηθούν. Του είπε ότι λόγω δουλειάς δεν μπορούσε. Θα την έπαιρνε τηλέφωνο ξανά το βράδυ. Δεν το έπραξε. Η ΜΚ 4 καταχώρισε τον αριθμό για να μην απαντήσει ξανά. Στις 5/5/2023 την πήρε τηλέφωνο από άλλο αριθμό (96ΧΧΧΧΧΧ) και της είπε ξανά ότι ήθελε να μιλήσουν. Του είπε ότι θα τον έπαιρνε τηλέφωνο μετά. Επικοινώνησε στη συνέχεια με την Αστυνομία. 

 

240.      Η ΜΚ 4 αρνήθηκε ότι πριν δώσει κατάθεση μίλησε με τη ΜΚ 5. Με τον ΜΚ 7 μίλησε μετά που την πήρε ο κατηγορούμενος τηλέφωνο. Δεν μίλησε μαζί τους πριν δώσει κατάθεση ούτε ήξερε τι κατέθεσαν αυτοί ή αυτοί τί κατέθεσε η ΜΚ 4.

 

241.      Σύμφωνα με τη ΜΚ 2, η ΜΚ 4 πήρε τον ΜΚ 7 τηλέφωνο. Η ΜΚ 3 πήρε τηλέφωνο τη ΜΚ 2.

 

242.      Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι ήρθε σε οποιαδήποτε επικοινωνία με οποιαδήποτε από τις παραπονούμενες.

 

Ζ.8.     Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Η υπόλοιπη μαρτυρία του κατηγορουμένου

243.      Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι στην ανακριτική του κατάθεση (Τεκμήριο 43), μετά από συμβουλή του δικηγόρου του, δεν απάντησε σε οποιαδήποτε ερώτηση. Υιοθέτησε βιογραφικό του σημείωμα (Έγγραφο ΙΔ) στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στις σπουδές και τα επαγγελματικά του προσόντα. Κατέθεσε επίσης αριθμό διπλωμάτων και μεταπτυχιακών εκπαιδεύσεων (Τεκμήρια 45 – 48). Κάποια είχαν απωλεσθεί ή δεν εντοπίστηκαν αφού τελούσε υπό κράτηση. Κατέθεσε επίσης ως τεκμήρια εγχειρίδια που ετοίμασε κατά καιρούς για την προπόνηση παιδιών στον στίβο αλλά και για την αξιολόγηση γυμναστικών συλλόγων (Τεκμήρια 49 – 51). Το Τεκμήριο 57 (και 57Α) (2014) αφορούσε διατριβή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το ίδιο θέμα. Του υποδείχθηκε ταυτοσημία με Τεκμήριο 51 (2010), αρνήθηκε όμως ότι το Τεκμήριο 51 ετοιμάστηκε μετά το 2014. Κατέθεσε επίσης ως Τεκμήριο 56 φωτογραφία από εκπαίδευση της IAAF το 2012.

 

Αμοιβή από την ΚΟΕΑΣ

244.      Από την ΚΟΕΑΣ λάμβανε περίπου €20.000 ετήσια σε 11 δόσεις.  Ταυτόχρονα εργαζόταν και στο Αθλητικό Σχολείο.

 

Συμπεριφορά στους αθλητές

245.      Γινόταν συστηματικός έλεγχος βάρους και έκανε και παρατηρήσεις. Υπήρχε περίπτωση αθλητής ή αθλήτρια να τον παρεξηγήσει. Γνώριζε σε γενικές γραμμές την οικογενειακή κατάσταση των αθλητών του χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Τους χορηγούσε βιταμίνες και μαγνήσιο αλλά όχι χάπια ύπνου ή αναβολικά.

 

[Εταιρεία Κατηγορουμένου]

246.      Ιδρύθηκε ως σύλλογος με σκοπό να συμμετέχουν παλιοί και νέοι αθλητές του. Είχε 45 με 50 ιδρυτικά μέλη. Λάμβαναν χορηγίες και διοργάνωναν εκδηλώσεις.

 

Πώς παρέδιδε μασάζ

247.      Οι αθλήτριες δεν έμεναν με εσώρουχο. Έπρεπε να φορούν κολάν ή παντελονάκι. Κάποτε έπρεπε να κατεβεί το παντελονάκι για να γίνει μασάζ στους γλουτιαίους μύες και ειδικότερα στον απιοειδή μυ.

 

Οι ισχυρισμοί του για σκευωρία

248.      Όσον αφορά στα κίνητρα των παραπονουμένων ανέφερε τα ακόλουθα (σελ. 1084 – 1085 των πρακτικών):

 

«E.      …. Κύριε μάρτυς, γιατί να θέλουν να σου κάμουν κακό οι τέσσερεις αθλήτριες σου;

A.         Απάντησα σας τζιαί προηγουμένως. Η [ΜΚ 5] θεωρώ ότι μπορεί να το έκαμε για σκοπούς εκδίκησης, που ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, να έχει οφέλη τζιαί η ίδια η [ΜΚ 5], φαίνεται θα ήταν τζιείνη που το οργάνωσε, έπιανε τις αθλήτριες μου, έπιανε, ερώταν, μάζεψε τα μωρά τα μικρά όταν τους έκαμε προπόνηση, έπιασε τα μωρά τα 12χρονα τζιαί η κόρη μου μαζί τζιαί ερώταν τις αν τις παρενόχλησα, που ήρθαν οι ίδιοι οι γονείς τζιαί έλεγαν μου να συνεχίσω να τους κάμω, όλοι οι γονείς, όλοι οι γονείς τζιαί όταν έμαθαν ότι ήταν η [ΜΚ 5] μάρτυρας κατηγορίας, σε μια μέρα έφυγαν όλοι από το γήπεδο, εκτός νομίζω από 1, 2 περιπτώσεις χωρίς να τους πω τίποτε εγώ. Ο [ΜΚ 7] έχει τα κίνητρα του, η σχέση μας έχει πάει στο άλλο άκρο, εγώ ακόμα νοιάζομαι για τζιείνον, δεν μπορώ σε μια μέρα να διαγράψω ανθρώπους, παρ’ όλα αυτά έχει μια πολύ εχθρική αντιμετώπιση πλέον στο πρόσωπο μου. Μετά που εφύασιν η [ΜΚ 2] τζιαί ο [ΜΚ 7], οι αθλητές μου δεν τους μιλούσαν, η οικογένεια τους, ήταν η οικογένεια τους, είμαστε μια μεγάλη ομάδα 60 άτομα, κανένας δεν τους εμίλαν, όχι από δική μου παρότρυνση, έτσι επέλεξαν, ενιώσαν ότι μας πρόδωσαν, ο [ΜΚ 7] ήταν στον σύλλογο μου, ήταν στον σύλλογο μας, ήταν ο Γενικός Γραμματέας, ήταν το δεξί μου χέρι, απομονώθηκε η [ΜΚ 2]. Κάποιος της είπε, άκουσα το τζιαί τούτο, που δεν έγινε ποτέ, ότι διέδιδα εγώ ότι κάμει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ουδέποτε το έκαμα, αν το πιστέφκει τζιαί ήθελε να εκδικηθεί, ήθελε να κάμει, δεν το ξέρω. Προσεγγίστηκε η [ΜΚ 3] όπως προσεγγίστηκαν τζιαί οι άλλες, η ίδια η [ΜΚ 3] είπε ότι δεν κατάλαβε ποτέ ότι έκαμα κάτι μεμπτό, επείσαν την, δεν ξέρω, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό κάποιων, εγώ ξέρω τζιείνο που βιώνω τζιαί βιώνω μια κόλαση τζιαί ξανά λέω το τζιαί ξανά επιμένω τζιαί θα το λέω συνέχεια, είμαι αθώος δεν έκαμα ποτέ κάτι τέτοιο. Έχω κόρη στην ηλικία των κορούων, ο γιος μου είναι 17 χρονών τζιαί θέλω να είναι περήφανοι για τον παπά τους.»

 

Η υπόλοιπη μαρτυρία της Α.Χ. (ΜΥ 3)

249.       Ο κατηγορούμενος είναι κατά την άποψη της από τους καλύτερους προπονητές στην Κύπρο.

 

250.      Η ίδια δεν έκανε μασάζ στους αθλητές, δεν το θεωρούσε δουλειά του προπονητή. Μόνο σε περίπτωση υποψίας τραυματισμού.

 

251.      Την περίοδο 2005 – 2021 υπήρχαν και άλλοι προπονητές [είδος αγωνίσματος] στο [Σύλλογο πόλης Α] (ονόμασε τρεις).

252.      Δεν είδε ούτε άκουσε τον κατηγορούμενο να συμπεριφέρεται ποτέ απρεπώς ή να προσβάλλει αθλητές. Ανέφερε όμως ότι πολλές φορές οι προπονητές μπορεί να μιλήσουν έντονα σε αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό. Κοντά της για προπόνηση ήλθαν και οι μαθητές του κατηγορούμενου στο Αθλητικό Σχολείο στο οποίο ήταν επίσης συνάδελφοι. Αρνήθηκε ότι ο κατηγορούμενος συνέχιζε να προπονεί τους αθλητές της και ότι ήρθε να μαρτυρήσει για να τον βοηθήσει.

 

Η μαρτυρία της Χ.Α.Μ. (ΜΥ 7)

253.      Η Χ.Α.Μ. (ΜΥ 7) είναι φυσιοθεραπεύτρια. Έχει επίσης κατάρτιση, μεταξύ άλλων, στη ρεφλεξολογία, στην τεχνική Bowen, Reiki και στην αεροβική. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά για 29 χρόνια διατηρώντας το δικό της φυσιοθεραπευτήριο. Παρέχει υπηρεσίες σε αθλητές διαφόρων αθλημάτων. Γνωρίζει τον κατηγορούμενο. Της έφερνε αθλητές στίβου και ποδοσφαίρου για θεραπεία μέχρι και το 2020. Τον γνώριζε επίσης από σεμινάρια. Ο γιος της φοιτούσε και στο Αθλητικό Σχολείο.

 

254.      Εξήγησε ότι το «αθλητικό μασάζ» αν γίνει πριν τον αγώνα ή την προπόνηση γίνεται με γρήγορες και επιφανειακές κινήσεις. Αν θα γίνει μετά οι κινήσεις είναι πιο αργές , πιο κατευναστικές και βαθιές.

 

255.      Για να γίνει μασάζ στην ωμική ζώνη πρέπει να αφαιρούνται τα ενδύματα ακόμη και το μπουστάκι διαφορετικά δημιουργείται τριβή και ερεθισμός στο δέρμα.

 

256.      Μασάζ στο απιοειδή μυ (στο μέσο του γλουτού) γίνεται με τον ίδιο τρόπο σε άνδρες και γυναίκες. Το εσώρουχο «μαζεύεται» ή «κατεβαίνει κάτω» ανάλογα. Το μασάζ γίνεται με τη χρήση λαδιού ή κρέμας. Ξεκινά με επιφανειακή κίνηση με την παλάμη για προετοιμασία της περιοχής, και μετά αφού ψηλαφηθεί η περιοχή, αναλόγως ασκείται μεγαλύτερη πίεση με ολόκληρη την παλάμη ή το κάτω μέρος της παλάμης. Χρειάζεται προσοχή. Αν υφίσταται πρόβλημα στον μυ και ασκηθεί πίεση με αγκώνα ή γροθιά, το σώμα θα αντιδράσει μπαίνοντας σε κατάσταση άμυνας, εκκρίνοντας κορτιζόλη και αδρεναλίνη και ακολούθως ινσουλίνη. 

 

257.      Το reiki είναι Ιαπωνική μέθοδος διοχέτευσης συμπαντικής ενέργειας (ενέργειας του σύμπαντος) ώστε το σώμα να αποφορτιστεί. Γίνεται με τρείς τρόπους. Ο πιο συνήθης είναι με την τοποθέτηση των χεριών απευθείας στο σώμα. Στον δεύτερο τρόπο τοποθετούνται σε μικρή απόσταση και στον τρίτο σε μεγαλύτερη απόσταση.

 

258.      Τυχαίνει, ανέφερε, όταν γίνεται μασάζ, όπως λ.χ. αν γίνεται μασάζ στα σκέλια, να γλιστρούν τα χέρια και να αγγίξεις σημεία, δηλαδή τα γεννητικά όργανα, που δεν πρέπει. Σε τέτοια περίπτωση «ζητάς συγνώμη και συνεχίζεις, δεν υπάρχει πρόβλημα, είναι μέρος της διαδικασίας». Της ίδιας της έτυχε δεκάδες φορές. Η κίνηση δεν είναι επαναλαμβανόμενη, ασφαλώς. Ούτε μέσα από το εσώρουχο, αν φορεί κάποιος εσώρουχο.

 

259.      Η ίδια, με παιδιά ηλικίας 12 ετών, συνήθως έχει μέσα και τους γονείς. Τα κορίτσια μπορούν να μείνουν με τον στηθόδεσμο που απλώς ξεκουμπώνεται. Μπορούν να φορούν εσώρουχο ή «στρίνγκ» μιας χρήσης που τους προμηθεύει η ίδια. Πάντα λαμβάνει συγκατάθεση. Δεν υπάρχει κανόνας ο μασέρ να είναι του ιδίου φίλου.

 

Η.        Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΜΚ 6, 8, 9 ΚΑΙ ΜΥ 8, Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

260.      Σκοπός όλων των εκθέσεων ήταν η αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης των παραπονουμένων κατά το χρόνο της αξιολόγησης, δηλαδή κατόπιν της καταγγελίας τους στην αστυνομία καθώς και η διακρίβωση της ικανότητας έκαστης παραπονούμενης να συμμετάσχει σε ποινική διαδικασία. Από όλες τις παραπονούμενες εξασφαλίστηκε ενυπόγραφη συγκατάθεση αφότου οι ΨΚΑ διευκρίνισαν το λόγο για τον οποίο έπρεπε να εξεταστούν, το σκοπό που οι εκθέσεις θα επιτελούσαν και τους περιορισμούς στην ετοιμασία τους.

 

261.      Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, όλες οι παραπονούμενες είχαν επιμελημένη εμφάνιση, πλήρη προσανατολισμό σε χώρο, χρόνο και εαυτό, καλή προσοχή (στην περίπτωση της ΜΚ 3 ικανοποιητική), καλή απόδοση στην άμεση, πρόσφατη και απώτερη μνήμη, καλό ρυθμό ομιλίας, ενώ το περιεχόμενο των σκέψεων τους ήταν απαλλαγμένο παραληρητικών ιδεών. Δεν παρουσίασαν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή σκέψεις, είχαν καλή αντίληψη απαλλαγμένη από ψευδαισθητικά ή παραισθητικά ενοχλήματα και θετική στάση απέναντι στην εξέταση. Το συναίσθημα των ΜΚ 1, ΜΚ 2 και ΜΚ 4 ήταν πρόσφορο και με φυσιολογικές διακυμάνσεις.

 

262.      Για τη ΜΚ 3 το συναίσθημα ήταν ήπια καταθλιπτικό, αφού γινόταν εύκολα συναισθηματική και δάκρυζε. Παρατηρήθηκε στη ΜΚ 3 νευρικότητα και αμηχανία στη στάση σώματος, που φάνηκαν να συνδέονται με την ανάκληση στη μνήμη της τραυματικών για την ίδια γεγονότων. Αυτά ήταν σύντονα με συμπτωματολογία καταθλιπτικής φύσης και άγχους, για τα οποία περισσότερες λεπτομέρειες δίδονται κατωτέρω.

 

263.      Σε σχέση δε με τη ΜΚ 2 διαπιστώθηκε μερική διάσπαση προσοχής, δυσκολία ακολουθίας οδηγιών αφού έχανε τη συγκέντρωσή της και δυσκολία κατανόησης σύνθετων ερωτημάτων καθώς και ψυχοκινητική διέγερση, συμπτώματα σύντονα με την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας για την οποία είχε διαγνωσθεί το 2020. 

 

264.      Τα δεδομένα αυτά δεν αμφισβητήθηκαν από την Υπεράσπιση οπότε και καθίστανται ευρήματα μας.

 

265.      Παραθέτουμε αμέσως πιο κάτω τα όσα οι ΨΚΑ είπαν για τις παραπονούμενες στις Εκθέσεις τους και στην προφορική τους μαρτυρία στο Δικαστήριο. Τα όσα οι ΨΚΑ ανέφεραν κατά την αντεξέτασή τους και απαντούν στις ενστάσεις του ΜΥ 8 επί της μαρτυρίας τους, αναλύονται στο σημείο όπου αναφέρονται οι θέσεις του ΜΥ 8, προς καλύτερη κατανόηση των τοποθετήσεων καθενός επί έκαστου θέματος αμφισβήτησης.

 

Η μαρτυρία της ΜΚ 8 για τη ΜΚ 1

266.      Στο Τεκμήριο 27 η ΜΚ 8 κατέγραψε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: χορήγησε στη ΜΚ 1 την κλίμακα Impact of Events Scale-Revised (IES-R) για να διαπιστώσει τυχόν ύπαρξη διαταραχής μετατραυματικού στρες. Η κλίμακα IES-R κατέδειξε την ύπαρξη ήπιων συμπτωμάτων διαταραχής μετατραυματικού στρες «ΔΜΣ» που περιλάμβαναν την ύπαρξη σκέψεων, δυσάρεστων συναισθημάτων και ενοχλητικών αναμνήσεων που της θύμιζαν τα επίδικα γεγονότα σύμφωνα με την ίδια. Τα συμπτώματα αυτά δεν ήταν τέτοιου βαθμού ή έκτασης που να πληρούν κριτήρια οιασδήποτε διαταραχής, σύμφωνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-5.

 

267.      Η ΜΚ 1 περιέγραψε ότι για πολλά χρόνια μετά την κατ’ ισχυρισμόν κακοποίησή της, ένιωθε ότι κουβαλούσε ένα βάρος και επέρριπτε ευθύνες στον εαυτό της που δεν μίλησε καθώς υποψιαζόταν ότι ήταν κάτι που πιθανόν να συνέβη και με άλλα πρόσωπα. Η ΜΚ 1 είπε ότι αναστατώθηκε ψυχικά όταν στην κατάθεσή της στην αστυνομία αφηγήθηκε τα επίδικα συμβάντα, καθώς επανέφερε αναμνήσεις που της προκαλούσαν δυσάρεστα συναισθήματα. Το συμπέρασμα της ΜΚ 8 ήταν ότι η ΜΚ 1 είχε κάποια ήπια συμπτώματα ΔΜΣ, τα οποία συνδέονταν ενδεχομένως με τα επίδικα γεγονότα. Σύμφωνα, όμως, με τα λεχθέντα της ΜΚ 1, αυτή κατάφερε να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τα συναισθήματα που της ανακίνησαν αυτά τα βιώματα. Ήταν μάλιστα η ΜΚ 1, ανέφερε η ΜΚ 8, από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις που αντιμετώπισαν τον κατ’ ισχυρισμό θύτη τους πρόσωπο με πρόσωπο και τούτο το απέδωσε στο ότι ακριβώς κατάφερε να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί τα συναισθήματα που της γεννούσε διαχρονικά η θύμηση των επίδικων γεγονότων.

 

268.      Κατά την κυρίως εξέτασή της στο Δικαστήριο, η ΜΚ 8 εξήγησε πως κατά την κλινική εξέταση της ΜΚ 1 αξιολόγησε όχι μόνο τα λεχθέντα της αλλά και τη μη λεκτική επικοινωνία της, τη στάση σώματος και τις χειρονομίες της. Εξήγησε τους παράγοντες που συνεισφέρουν στο πως ένα άτομο θα διαχειριστεί τη σεξουαλική κακοποίησή του. Αναφέρθηκε στο είδος, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της κακοποίησης. Το αν θα δημιουργηθεί τραύμα είναι μια υποκειμενική εμπειρία ανέφερε. Σημείωσε επίσης ως παράγοντες που συνεισφέρουν στη δημιουργία τραύματος την ανυπαρξία υποστηρικτικού δικτύου στην οικογένεια ή στον κοινωνικό περίγυρο, ανυπαρξία στενών και έμπιστων σχέσεων, την εγγύτητα της σχέσης μεταξύ θύτη και θύματος, τη συχνότητα επαφής κι αν υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης ή και εξουσίας ή και εξάρτησης του θύματος από το θύτη. Ανέφερε επίσης πως η προσωπικότητα του ατόμου επιτελεί σημαίνοντα ρόλο στη δημιουργία τραύματος ή όχι. Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είναι πιο ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και σε εναπομείναν τραύμα από αυτή.

 

269.      Εν προκειμένω διέκρινε κάποια χαρακτηριστικά της ΜΚ 1 τα οποία θεώρησε πως την προστάτευσαν από την ανάπτυξη περαιτέρω συμπτωμάτων ΔΜΣ. Ήταν η προσωπικότητά της. Ήταν χαμηλών τόνων, ήρεμη και συγκροτημένη. Δεν της άρεσαν οι εντάσεις, κάτι το οποίο ανέφερε τόσο στην ίδια όσο και ενώπιον μας. Προτιμούσε να επιλύει μόνη της τα προβλήματά της παρά να τα φορτώνει σε άλλους, διακρινόταν για την αξιοπρέπειά της και τον αλτρουισμό της και ήθελε να προσφέρει στον αθλητισμό. Η ΜΚ 1, είπε η ΜΚ 8, είχε ψυχική ανθεκτικότητα. Είτε διότι είχε προηγηθεί ψυχοθεραπεία ή και διότι απουσιάζουν πλέον τα στοιχεία της επαγγελματικής ή αθλητικής εξάρτησης από τον θύτη της. Η ΜΚ 1 κατόρθωσε το σπάνιο. Κατόρθωσε, δηλαδή, να αντιμετωπίσει το θύτη της. Αντιμετωπίζοντάς τον αντιμετώπισε και το τραύμα της, κάτι το οποίο την οδήγησε σε κάποιου είδους λύτρωση. Με αυτό τον τρόπο ένα θύμα αποκτά τον έλεγχο της εμπειρίας του και κλείνει ο κύκλος του τραύματος, είπε.

 

270.      Οι παρατηρήσεις της ΜΚ 8 σε σχέση με τη ΜΚ 1 ήταν πως είχε μια μακροχρόνια, καθημερινή και συστηματική σχέση με τον κατηγορούμενο. Ακολουθούσε τις οδηγίες του, τον θαύμαζε και του είχε εμπιστοσύνη, παρόλο που αυτός ως προπονητής και ενήλικας ήταν σε θέση εξουσίας έναντί της. Η ΜΚ 1 είχε την ανάγκη πατρικής φιγούρας την οποία απέδωσε στον κατηγορούμενο αφού ο δικός της πατέρας ήταν απών από τη ζωή της από τα 2 της χρόνια. Από τη σχέση της με τον κατηγορούμενο εισέπραττε την ασφάλεια που έλειπε από τη σχέση της με τον πατέρα της.

 

271.      Κατόπιν των επίδικων γεγονότων η ΜΚ 1 βίωνε έντονη αμφιθυμία, βίωνε δηλαδή δύο έντονα και αντίθετα συναισθήματα για τον κατηγορούμενο. Από τη μια είχε ανάγκη τον κατηγορούμενο για να διακριθεί στον αθλητισμό και αυτό δημιουργούσε και συντηρούσε τη σχέση εξάρτησης μεταξύ τους. Από την άλλη, η ΜΚ 1, είχε συναισθήματα οργής και θυμού έναντί του, παρόλο που φαίνεται να συντηρούσε σχέση μαζί του για αρκετά χρόνια μετά τα επίδικα γεγονότα. Η αμφιθυμία, είναι αρκετά συχνή συναισθηματική κατάσταση των σεξουαλικά κακοποιηθέντων ατόμων, είπε. Εξήγησε, δε, πώς η σχέση εξάρτησης διαφέρει από την εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας και πως για ν’ αναφερθεί σε σχέση εξάρτησης δεν ήταν αναγκαίο, ως για να διαγνώσει εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας, να χορηγήσει το πολυφασικό τεστ προσωπικότητας της Μινεσσότα 2η Έκδοση (ΜΜΡΙ-ΙΙ).

 

Η μαρτυρία της ΜΚ 9 για τη ΜΚ 2

272.      Στο Τεκμήριο 29 η ΜΚ 9 σε σχέση με τη ΜΚ2 κατέγραψε τα ακόλουθα: Από τη χορήγηση και ανάλυση του ψυχοδιαγνωστικού εργαλείου Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21), σε ελληνική προσαρμογή, διαπιστώθηκαν σοβαρά συμπτώματα άγχους, ψυχοκινητική διέγερση, νευρικότητα, υπερένταση και δυσκολία συγκέντρωσης. Επιπλέον διαπιστώθηκαν ήπια συμπτώματα κατάθλιψης με προβλήματα στην επέλευση του βραδινού ύπνου, μείωση ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και αίσθημα αναξιότητας.

 

273.      Η ΜΚ 9 διαπίστωσε μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης πως η ΜΚ 2 είναι άτομο το οποίο προέρχεται από περιβάλλον με δύσκολες οικογενειακές συνθήκες, οι οποίες συνέβαλαν στη συναισθηματική της ευαλωτότητα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, συνθήκες οι οποίες την καθιστούσαν ενδεχομένως επιρρεπή έναντι σε άτομα εξουσίας.

 

274.      Η ΜΚ 2 είχε προηγουμένως συνεργασία με ψυχολόγο (2018) λόγω κρίσεων πανικού και καταθλιπτικών συμπτωμάτων που αντιμετώπιζε. Το 2020 είχε συνεργασία με ιδιώτη ψυχίατρο και διαγνώστηκε με ελλειμματική προσοχή και χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή την οποία λάμβανε τον τελευταίο 1½ χρόνο πριν την αξιολόγηση. Από την ηλικία των 16 ετών έως τα 18 η ΜΚ 2 περιέγραψε πως η συμπεριφορά της άλλαξε, ήταν απόμακρη, εσωστρεφής, με ξεσπάσματα θυμού τόσο στο σχολείο όσο και προς την οικογένειά της ενώ περιεγράφηκαν καταθλιπτικά συμπτώματα, δυσκολίες στον ύπνο και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Παράλληλα αντιμετώπιζε συχνούς σωματικούς τραυματισμούς λόγω της εντατικής προπόνησης. Στην ηλικία των 20 ετών διέκοψε τη συνεργασία με τον προπονητή της καθώς δεν άντεχε τις επιπτώσεις που είχαν στη σωματική και ψυχική της υγεία οι μέθοδοι και η συμπεριφορά του.

 

275.      Κατά τη συνολική εκτίμηση της ψυχικής κατάστασης της ΜΚ 2 και σύμφωνα με τα διαγνωστικά εγχειρίδια DSM-5 και ICD-10, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του DASS-21 η ΜΚ 9 διαπίστωσε πως πληρούνταν κριτήρια για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή («ΜΚΔ») με αγχώδη δυσφορία και μείωση του ενδιαφέροντος προς δραστηριότητες, προβλήματα στην επέλευση του βραδινού ύπνου, ψυχοκινητική διέγερση, αίσθημα αναξιότητας, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης με τα συμπτώματα να προκαλούν σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα. Κατά τους ισχυρισμούς της ΜΚ 2, τα συμπτώματα αυτά επιδεινώθηκαν μετά την καταγγελία εναντίον του κατηγορούμενου και προκάλεσαν σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητά της. Επιπλέον, πληρούνταν κριτήρια για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας («ΔΕΠΥ»), συνδυασμένου τύπου, σε μερική ύφεση αφού αντιμετωπίζονταν με σχετική φαρμακευτική αγωγή.

 

276.      Δεν τοποθετήθηκε θετικά ότι η ΜΚΔ και το άγχος της ΜΚ 2 αναγόταν στα επίδικα περιστατικά. Η ΔΕΠΥ της ΜΚ 2, είπε, δεν δύναται να αποδοθεί στα επίδικα γεγονότα αφού πρόκειται για αναπτυξιακή διαταραχή.

 

277.      Στην προφορική της μαρτυρία στο Δικαστήριο ανέφερε πως η ευαλωτότητα ενός παιδιού στη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και στον τρόπο που θα διαχειριστεί αυτήν συναισθηματικά, επηρεάζεται συνήθως από τη δομή της οικογένειας. Όταν απουσιάζει από την οικογένεια το αίσθημα ασφάλειας τότε το παιδί γίνεται πιο ευάλωτο. Η ΜΚ 2 μεγάλωσε σε οικογενειακό πλαίσιο μη υγιές και χωρίς συνοχή. Σημαντικά γεγονότα στην οικογένεια τα αντιμετώπισε με εσωστρέφεια και απομάκρυνση από τους γονείς της. Ταυτόχρονα ο αθλητισμός λειτουργούσε ως μια δική της προσωπική διέξοδος από το οικογενειακό πλαίσιο που δεν μπορούσε ούτε να τη συμβουλεύσει ούτε να την προστατεύσει, έτσι έπρεπε να στραφεί αλλού για καθοδήγηση και γονική ευθύνη. Η ΜΚ 2 ήταν αγχώδης προσωπικότητα, δηλαδή αντιδρούσε με άγχος στις νέες καταστάσεις με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Παρόλο που είχε στόχους ιδιαίτερα στον αθλητισμό που αγαπούσε, η χαμηλή της αυτοεκτίμηση της προκαλούσε άγχος που δεν ήταν παραγωγικό.

 

278.      Εξήγησε πως η σχέση θύτη θύματος παίζει ρόλο στην αποδοχή της κακοποίησης και τη μη αναφοράς της σε τρίτους. Όπου ενήλικας λειτουργεί ως πρότυπο για το παιδί, όπως εδώ ο κατηγορούμενος για τη ΜΚ 2, ο ενήλικας αποκτά πρόσβαση και εξουσία έναντι του παιδιού, επειδή το συμβουλεύει και το καθοδηγεί. Έτσι όταν ο ενήλικας κάνει κάτι που δεν είναι συμβατό με την εικόνα που έχει δημιουργήσει το παιδί γι’ αυτόν προκαλείται σύγχυση στο παιδί και επομένως αμφιθυμία. Η αμφιθυμία μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε μη αναφορά της κακοποίησης. Όσο πιο μικρή η ηλικία του παιδιού τόσο δυσκολεύεται να εξηγήσει τα συναισθήματα που του γεννά μια σεξουαλική κακοποίηση. Συμβολικά εστιάζει στο σώμα είτε με μπάνιο είτε με αυτοτραυματισμό ώστε να καθαρίσει το σώμα από την παραβίαση των προσωπικών του ορίων.

 

279.      Η αποκάλυψη στην αστυνομία μιας σεξουαλικής κακοποίησης είναι πάντα δύσκολη, διότι το θύμα αναγκάζεται να εξιστορήσει με λεπτομέρειες τα γεγονότα και επομένως να επαναβιώσει το τραύμα. Η έκταση της αφήγησης και των λεπτομερειών που πρέπει να δοθούν στην αστυνομία είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που δυνατόν να δοθούν σε κάποιον τρίτο και άρα το τραυματικό γεγονός βιώνεται πιο έντονα με την αποκάλυψη στην αστυνομία. Σε μια προσπάθεια αποφυγής επαναβίωσης του τραύματος πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν τί τους συνέβη. Όταν όμως ένα θύμα μαθαίνει για άλλα θύματα του ιδίου θύτη συνειδητοποιεί πως η εμπειρία δεν συνέβη μόνο στο ίδιο και ενεργοποιούνται γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες που εν τέλει δυνατόν να λειτουργήσουν ως ενθάρρυνση στην καταγγελία.

 

Η μαρτυρία της ΜΚ 6 για τη ΜΚ 3

280.      Στο Τεκμήριο 19 η ΜΚ 6 κατέγραψε τα ακόλουθα σε σχέση με τη ΜΚ3: Κατά τη ψυχοδιαγνωστική εξέταση διερευνήθηκε η τρέχουσα κατάσταση της ψυχικής υγείας και το ιστορικό ψυχικής υγείας της με έμφαση στο παθογνωμικό ιστορικό και το ιστορικό θεραπείας. Χορηγήθηκαν τα ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI-II) και IES-R, σε ελληνική προσαρμογή. Τα αποτελέσματα του BAI (σκορ 46) καταδεικνύουν «ενδεχομένως ανησυχητικά επίπεδα άγχους». Τα αποτελέσματα του BDI-II (σκορ 33) καταδεικνύουν «σοβαρό επίπεδο καταθλιπτικών συμπτωμάτων». Τέλος, τα αποτελέσματα του IES-R (σκορ 72) καταδεικνύουν «πιθανή παρουσία μετατραυματικού στρες».

 

281.      Αναφορικά με την καταγγελία στην οποία η ΜΚ 3 προέβη, αναφέρθηκε με συναισθηματική δυσκολία στα πιο κάτω: ξεκίνησε προπόνηση στίβου από το Δημοτικό, ο στίβος της πρόσφερε ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Χαρακτήρισε το γήπεδο ως «το σπίτι της», αφού εκεί περνούσε τις περισσότερες ώρες της μέρας, ενώ πρόσθεσε πως ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγει («διέξοδος και εκτόνωση») από τα προβλήματα και τα άγχη της καθημερινότητας, ειδικότερα όταν υπήρχε ένταση μεταξύ των γονέων της. Αναφέρθηκε σε έντονες διαφωνίες που κατά καιρούς είχαν οι γονείς της, ενώ η ίδια έτεινε να αυτοενοχοποιείται γι΄αυτές και να επηρεάζεται αρνητικά, διατηρώντας ωστόσο συναισθηματική εσωστρέφεια.

 

282.      Όπως της είπε η ΜΚ 3, ο κατηγορούμενος τότε ήταν «το πρότυπό της», τον αισθανόταν ως «πατρική φιγούρα» - το οποίο ο ίδιος ενθάρρυνε λέγοντάς της «I love you like a daughter» - και «μέντορα» της. Αισθανόταν πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αυτός είχε θέση ισχύος έναντί της και αυτή είχε σημαντική εξάρτηση για την  αθλητική της πορεία από αυτόν. Τον περιέγραψε ως «λεκτικά πρόστυχο» και «χυδαίο» ενώ συχνά προέβαινε σε λεκτικές προσβολές, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εικόνα εαυτού της (π.χ. για το σωματικό βάρος «σχολίαζε τους κώλους μας» κ.τ.λ.). Περιέγραψε ότι αισθανόταν φοβισμένη και ανήμπορη με τα συχνά ξεσπάσματα θυμού του κατηγορούμενου και αδυνατούσε να κατανοήσει την ασταθή συμπεριφορά του. Η ΜΚ 3 αντιμετώπιζε με παθητικότητα και σιωπή τη στάση του, αφού φαινόταν αυτός να αδιαφορεί για τα συναισθήματα των άλλων.

 

283.      Σταδιακά της προκάλεσε τόσο έντονα αρνητικά συναισθήματα («κάποια φάση διαλύεσαι») που εγκατέλειψε τον αθλητισμό. Ανέφερε πως δεν άντεχε άλλο αφού δεν ήθελε να βλέπει τον προπονητή της και ότι πολύ συχνά κατέληγε να κλαίει στο γήπεδο. Τελικά, σταμάτησε τον αθλητισμό οριστικά πριν πάει για σπουδές, ενώ δήλωσε πως όσο και εάν έχει πεθυμήσει τον στίβο, δεν ήθελε να επιστρέψει λόγω των άσχημων αναμνήσεων της. Η ΜΚ 3 ανέφερε πως για χρόνια δεν είχε μιλήσει σε οποιονδήποτε αφού σκεφτόταν πως κανείς δεν πρόκειται να την πιστέψει («δεν θα με πάρουν στα σοβαρά»). Επίσης ντρεπόταν και αισθανόταν ενοχές λόγω του ότι με δική της συγκατάθεση έβγαλε τα ρούχα της και δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια για να τον σταματήσει. Ακόμη, ανησυχούσε μήπως οι γονείς της επιρρίψουν ευθύνες στους εαυτούς τους για το συμβάν. Το έντονο ψυχικό αδιέξοδο που αισθανόταν την οδήγησε σε αυτοτραυματικές συμπεριφορές (χαράκωμα χεριών) λίγο καιρό μετά το συμβάν, ως μια απόπειρα ανακούφισης. Από φόβο ότι κάποιος θα έβλεπε τα σημάδια, κάποιο διάστημα αργότερα διέκοψε τους αυτοτραυματισμούς. Η απόφασή της να καταγγείλει έγινε μετά από ενημέρωση ότι μια συναθλήτρια της επρόκειτο να προχωρήσει σε καταγγελία, ενώ όπως είπε για πρώτη φορά αισθάνθηκε θυμό στη σκέψη ότι πιθανόν το ίδιο να συνέβαινε και σε άλλες κοπέλες.

 

284.      Εντοπίστηκε συμπτωματολογία που ικανοποιούσε κριτήρια για διάγνωση διαταραχής μετατραυματικού στρες. Παρουσιάστηκε επίσης καταθλιπτικής φύσης συμπτωματολογία, λ.χ. ευσυγκινησία, αισθήματα αναξιότητας και υπέρμετρης ενοχής, αναποφασιστικότητα. Επίσης παρουσιάστηκαν συμπτώματα άγχους, λ.χ. νευρικότητα και αίσθημα αγωνίας καθώς και διαταραχή ύπνου. Χαρακτηριστικά στοιχεία της ΜΚ 3 ήταν επίσης η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η συναισθηματική εσωστρέφεια και η αυστηρή αυτοκριτική και συχνή ενοχοποίηση εαυτού. Διατηρούσε μια επίμονα αρνητική εικόνα εαυτού. Η καταγγελία της στην αστυνομία φαίνεται να προκάλεσε επιδείνωση στην κατάσταση της ψυχικής της υγείας.

 

285.      Η ΜΚ 6 εξήγησε πως η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση της ΜΚ 3 ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριζόταν από εσωστρέφεια, κρατούσε μέσα της δηλαδή τα συναισθήματά της και προσπαθούσε να τα διαχειριστεί μόνη της, ενώ ήταν αυστηρή στην κρίση της για τον εαυτό της καταλήγοντας συχνά να τον ενοχοποιεί. Όπως και οι άλλες ΨΚΑ, έτσι και η ΜΚ 6 εξήγησε πως το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον είναι παράγων ευαλωτότητας προς σεξουαλική κακοποίηση αφού το θύμα αναζητά αλλού την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της υγιούς γονεϊκής σχέσης. Αν το θύμα δεν νιώθει άνετα να μιλήσει στην οικογένειά του για οτιδήποτε, είναι πιο πιθανό να τηρήσει σιωπή και για την κακοποίησή του. Η ΜΚ 3 αναζητούσε διέξοδο από το οικογενειακό της περιβάλλον και εκτόνωσης στο γήπεδο. Ήταν ο χώρος όπου περνούσε πολύ χρόνο καθημερινά και εναπόθεσε όλα της τα όνειρα.

 

286.      Η ΜΚ 3 παρουσίαζε συναισθηματικό προφίλ που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την παθητική αντίδρασή της στη σεξουαλική της κακοποίηση και την καθυστέρηση στην καταγγελία της. Δηλαδή ήταν πιο ευάλωτη λόγω της εμπιστοσύνης της στον προπονητή της, της στήριξης που λάμβανε από αυτόν σε αντικατάσταση της οικογενειακής στήριξης και της εξάρτησης από αυτόν για να επιτύχει τους αθλητικούς της στόχους. Τον θαύμαζε και τον φοβόταν παράλληλα. Τον είχε ως μέντορα αλλά την πρόσβαλλε μπροστά σε άλλους. Τον θεωρούσε πατρική φιγούρα, αλλά οι συμπεριφορές του την έκαναν να νιώθει άβολα. Είχε δηλαδή σύγχυση συναισθημάτων έναντί του και παράλληλα εξάρτηση από αυτόν. Τα αμφιθυμικά της αυτά συναισθήματα η ίδια αποφάσισε να τα αντιμετωπίσει με παθητικότητα.

 

287.      Σύμφωνα με τις περιγραφές της ΜΚ3 κατά τη σεξουαλική κακοποίηση έπαθε σοκ, πάγωσε και δεν αντέδρασε. Μετά, η ίδια είχε ενοχές διότι ταμπέλωσε τη μη αντίδρασή της ως συναίνεση σε αυτή τη συμπεριφορά. Βίωνε ντροπή για τούτο. Και δεν πίστευε πως οι άλλοι θα την πιστέψουν.

 

288.      Τούτοι είναι παράγοντες που δυνατόν να οδηγήσουν σε μη καταγγελία της κακοποίησης. Η ΜΚ 6 εξήγησε πως οι αυτοτραυματισμοί είναι στρατηγική ανακούφισης από το συναισθηματικό πόνο αλλά και τρόπος αυτοτιμωρίας. Η σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται παράγοντας επικινδυνότητας για αυτοτραυματισμούς. Κι άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας ήταν παρόντες στην ΜΚ 3, όπως η προσωπικότητά της συμπεριλαμβανομένης της εσωστρέφειας της και η μειωμένη στήριξη που δεχόταν από τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό της.

 

289.      Εξήγησε και για τη μέθοδο του «grooming» που απέδωσε στα ελληνικά ως στρατηγική αποπλάνησης. Ο θύτης, η ΜΚ 6 εξήγησε, στοχοθετεί να αποκτήσει σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο και μετά να αποκτήσει εξουσία ή και έλεγχο επ’ αυτού με απώτερο σκοπό την κακοποίησή του. Όταν επέρχεται η κακοποιητική πράξη το θύμα δυνατό να μην την συνειδητοποιήσει ως τέτοια, ειδικά αν αναπτύξει συναισθήματα ντροπής γι’ αυτήν. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η μυστικότητα της κακοποίησης και η αμφιθυμία στο θύμα.

 

290.      Ανέφερε πως είναι σύνηθες τα ανήλικα θύματα να μην αποκαλύπτουν τη σεξουαλική τους κακοποίηση αμέσως ή καθόλου ή να το κάνουν πολύ αργότερα ή και καθόλου. Τούτο συμβαίνει συχνά λόγω ενοχών, ντροπής και αμφιθυμίας. Εάν και πότε το άτομο θα νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη να αποκαλύψει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και εάν η σχέση θύτη θύματος έπαυσε να υφίσταται. Όταν μάθει για σεξουαλική κακοποίηση άλλων από τον ίδιο θύτη παίζει μεγάλο ρόλο η στήριξη που θα λάβει εάν αποκαλύψει. Ρόλο στην αποκάλυψη διαδραματίζουν και τα συμπτώματα θυμού έναντι του θύτη ή ανησυχίας για άλλα θύματα.

 

291.      Είπε πως το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης υπάρχει στον χώρο του αθλητισμού παγκοσμίως και όχι μόνο από προπονητές αλλά και από συναθλητές και κατέθεσε προς τούτο στο Δικαστήριο το Τεκμήριο 20 (Sexual Violence Against Children in Sports and Exercise: A Systematic Literature Review) που είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των όσων έχουν ερευνηθεί και όσων απομένουν να ερευνηθούν στην επιστήμη της ψυχολογίας επί τούτου.

 

292.      Εξήγησε πως η ΔΜΣ δυνατόν να είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης, αφού αυτή θεωρείται τραύμα. Προκαλεί διεισδυτικά και αποφευκτικά συμπτώματα, αρνητικές μεταβολές σε γνωστικές λειτουργίες και στη διάθεση, διεγερσιμότητα και αντιδραστικότητα, διαταραχές ύπνου κ.ά. Το εάν η σεξουαλική κακοποίηση θα δημιουργήσει ΔΜΣ εξαρτάται από παράγοντες όπως η προσωπικότητα, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, το είδος, η συχνότητα, η έκταση και η χρονική στιγμή της κακοποίησης, πώς το άτομο θα βιώσει αυτήν και ποιες οι επιπτώσεις στη ζωή του από αυτήν.

 

293.      Παρόλο που το σκορ της ΜΚ 3 στην κλίμακα BDI ήταν ιδιαίτερα ψηλό και έδειχνε αυξημένη κατάθλιψη, εντούτοις το αποτέλεσμα ολόκληρης της ψυχολογικής αξιολόγησης, όχι μόνο του εν λόγω τεστ αλλά και της κλινικής παρατήρησης του ιστορικού και των τοποθετήσεων της ΜΚ 3 κατά τη συνέντευξη έδειξε πως τα καταθλιπτικά της συμπτώματα δεν ήταν τέτοια ώστε να διαγνωστεί με κατάθλιψη, αλλά μόνο με καταθλιπτικής φύσης συμπτωματολογία. Δέχτηκε πως το BDI χρησιμοποιείται συνήθως για ερευνητική και εκπαιδευτική χρήση όμως η ίδια είπε το χρησιμοποίησε ανιχνευτικά και όχι διαγνωστικά. Αμφισβητήθηκε από την υπεράσπιση για το συμπέρασμα της περί δυσλειτουργικού οικογενειακού περιβάλλοντος της ΜΚ 3 αλλά και για το ότι υπήρξε «grooming» από τον κατηγορούμενο.

 

Η μαρτυρία της ΜΚ 9 για τη ΜΚ 4

294.      Στο Τεκμήριο 35 η ΜΚ 9 κατέγραψε τα ακόλουθα σε σχέση με τη ΜΚ 4. Η τελευταία είχε προβλήματα στη σχέση της με τον βιολογικό της πατέρα, με τον οποίο δεν είχε επικοινωνία μέχρι την ηλικία των 12 ετών, οπόταν και την προσέγγισε, ενώ στη συνέχεια φυλακίστηκε και διακόπηκαν οι σχέσεις τους. Επιπλέον αναφέρθηκαν δυσκολίες στη σχέση με τη μητέρα της, η οποία περιγράφηκε ως παρορμητική και μετά τον χωρισμό της είχε πολλούς συντρόφους με αποτέλεσμα η ΜΚ 4 να μην λαμβάνει την επιθυμητή προσοχή και φροντίδα από τη μητέρα της και να έρχονται σε σύγκρουση. Η σχέση τους περιγράφηκε ως αδιάφορη από μέρους της μητέρας της. Η μητρική γιαγιά λειτουργούσε ως μητρικό πρότυπο για τη ΜΚ 4, ενώ η σχέση με τον αργότερα πατριό της ήταν στενή. Στην ηλικία των 15 ετών οι εντάσεις μεταξύ της ΜΚ 4 και του προπονητή της ήταν πιο συχνές με αποτέλεσμα η ΜΚ 4 να χαρακτηρίζεται ως «αντιδραστική» από τον προπονητή της, να στιγματιστεί από τους συναθλητές της και να είναι απομονωμένη. Όταν η ΜΚ 4 μίλησε για τη σχέση του προπονητή με ανήλικη συναθλήτριά της, δεν έγινε πιστευτή διότι, σύμφωνα με τις αναφορές της, ο κατηγορούμενος διέδιδε πως η ΜΚ 4 ζήλευε και προσπαθούσε να τραβήξει την προσοχή του. Οι γονείς της ΜΚ 4 της μετέθεσαν την ευθύνη για τη διαχείριση της αποκάλυψης που είχε κάνει για την συναθλήτριά της, αφού φάνηκαν να μην την πιστεύουν, με αποτέλεσμα η ΜΚ 4 να αναλάβει ρόλο ενήλικα και να βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλους ενήλικες που την αμφισβητούσαν, χωρίς τη στήριξη των γονιών της.

 

295.      Αυτό, κατά τη ΜΚ 9, δυνατόν να συνέβαλε στην απόκρυψη για τόσα χρόνια του περιστατικού που συνέβη στην ίδια. Δυνατόν να συνέβαλαν, επίσης, οι μη ευνοϊκές οικογενειακές της συνθήκες εκείνη την περίοδο αφού από τη μια είχε να διαχειριστεί το διαζύγιο των γονιών της και από την άλλη φοβόταν να τους μιλήσει για το τι της συνέβη για να μην την υποχρεώσουν να σταματήσει τον αθλητισμό. Παράλληλα αναφέρθηκε σε συμπτώματα κατάθλιψης, κοινωνικής απόσυρσης και μείωση της επίδοσης της στο σχολείο. Εντοπίστηκε μερική συμπτωματολογία άγχους, η οποία εκδηλωνόταν με ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες και στομαχικά προβλήματα. Υπήρχαν δυσκολίες επέλευσης του βραδινού ύπνου χωρίς να πληρούνται κριτήρια για διάγνωση κάποιας διαταραχής. Παρουσίαζε μερική συμπτωματολογία άγχους η οποία επιδεινώθηκε μετά την καταγγελία.

 

296.      Μαρτυρώντας στο Δικαστήριο η ΜΚ 9 ανέφερε πως η ΜΚ 4 ήταν διστακτική να προσέλθει στο πρώτο ραντεβού λέγοντας πως το είχε ξεχάσει. Αυτό ερμηνεύθηκε από τη ΜΚ 9 ως διστακτικότητα στη συνεργασία της ΜΚ 4 με την ίδια. Ήταν όμως, μετά την αρχική συστολή της, συνεργάσιμη με τη ΜΚ 9 και διέκρινε πως η συστολή της είχε κυρίως σχέση με την περιγραφή του οικογενειακού της ιστορικού. Φάνηκε να ντρέπεται για την οικογένειά της και ήταν ευάλωτη όταν μιλούσε γι’ αυτή. Προσπαθούσε να της δείξει πως η ίδια ξέφυγε από εκείνο το μοντέλο στο οποίο μεγάλωσε, τονίζοντας το ρόλο της ως ενήλικας και μητέρα, η οποία προσπαθούσε να μην κάνει τα ίδια λάθη με τη δική της μητέρα. Οι οικογενειακές της περιστάσεις ήταν δύσκολες αφού είχε να διαχειριστεί την απουσία του πατέρα της και αργότερα την αδιάφορη στάση αυτού προς την ίδια, το διαζύγιο του πατριού της με τη μητέρα της η οποία χαρακτηρίστηκε ως απόμακρη, ενώ η γιαγιά της είχε αναλάβει μητρικό ρόλο. Ήταν επομένως ευάλωτη προς θυματοποίηση, κατέληξε η ΜΚ 9.

 

297.      Το ότι χαρακτηριζόταν από πολλούς ως «αντιδραστική» κατά τον επίδικο χρόνο δεν έκανε εντύπωση στη ΜΚ 9 αφού διέκρινε πως κατά την ανήλικη της ζωή διεκδικούσε όχι με το σωστό τρόπο – και όχι άδικα αφού αναλάμβανε ρόλο ενήλικα ούσα ανήλικη. Τούτη τη στάση την κράτησε και στα ενήλικα της χρόνια ως άμυνα, παρατήρησε η ΜΚ 9, όταν αναφερόταν στον εαυτό της πριν ενηλικιωθεί.

 

298.      Ένας ανήλικος, εξήγησε, που επιλέγει να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση άλλου αλλά όχι τη δική του, επιλέγει να κάνει την αφήγησή του μέσω άλλου. Τούτο υποστηρίζεται τόσο από την εμπειρία της ΜΚ 9 αλλά και από σχετική βιβλιογραφία, είπε. Πράττοντας έτσι, θύμα κακοποίησης βγαίνει από το δικό του φορτισμένο συναίσθημα και το προβάλλει σε κάποιον άλλο. Αν δεν γίνει πιστευτό για τον άλλο, τούτο δρα ως αντικίνητρο για την αποκάλυψη σε σχέση με τον εαυτό του.

 

Η μαρτυρία του ΜΥ 8

299.      Ο ΜΥ 8 ετοίμασε έκθεση Τεκμήριο 74, δια της οποίας αμφισβητεί τη μεθοδολογία που οι ΨΚΑ χρησιμοποίησαν για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους σε σχέση με τη ψυχολογική αξιολόγηση των παραπονουμένων. Καταλήγει στην έκθεσή του πως, με βάση τις πρότυπες οδηγίες της ψυχοδιαγνωστικής διαδικασίας:

 

(1)        έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια αυστηρά δομημένη ψυχοδιαγνωστική συνέντευξη και όχι ημιδομημένη συνέντευξη, ως χρησιμοποίησαν οι ΨΚΑ∙

 

(2)        αυτή να εμπλουτιστεί με έγκυρα ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία και μια έγκυρη ερμηνεία των αποτελεσμάτων, ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τις παραπονούμενες και όχι μόνο τα ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τις ΜΚ 1, ΜΚ 2 και ΜΚ 3 ενώ για τη ΜΚ 4 ουδέν τέτοιο εργαλείο χρησιμοποιήθηκε∙ και

 

(3)        οι τέσσερις παραπονούμενες έπρεπε να αξιολογηθούν από τέσσερις διαφορετικούς ψυχολόγους, δηλαδή η ΜΚ 2 και ΜΚ 4 να μην αξιολογούνταν από την ίδια ψυχολόγο, τη ΜΚ 9, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προκατάληψης της ψυχολόγου υπέρ των παραπονουμένων.

 

Ενστάσεις ΜΥ 8 στην έκθεση Τεκμήριο 27

300.      Σε σχέση με την έκθεση Τεκμήριο 27 για τη ΜΚ 1, μέμφθηκε τη ΜΚ 8 ότι, παρόλο που χορήγησε το IES-R δεν αναφέρεται η βαθμολογία της παραπονούμενης, ενώ δεν ήταν σίγουρη εάν τα μετατραυματικά της συμπτώματα συνδέονταν με τα αναφερθέντα συμβάντα και γι’ αυτό χρησιμοποίησε τη λέξη «ενδεχομένως». Εισηγήθηκε περαιτέρω τη χρήση άλλων ψυχοδιαγνωστικών εργαλείων για περαιτέρω αξιολόγηση των συμπτωμάτων ΔΜΣ.

 

301.      Κατά την αντεξέταση της η ΜΚ 8 απάντησε στις πιο πάνω ενστάσεις του ΜΥ 8. Χορήγησε το IES-R για να προσδιορίσει την ένταση και τη συχνότητα της συγκεκριμένης διαταραχής, είπε. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιήθηκε επικουρικά, εξήγησε, ώστε να επιβεβαιώσει την εντύπωση που ίδια εισέπραξε κατά την κλινική εξέταση της ΜΚ 1 βάσει της ερευνητικής και επαγγελματικής της εμπειρίας. Το IES-R είπε, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για διαπίστωση υποκειμενικών συμπτωμάτων ΔΜΣ. Εξήγησε πως η χρήση της λέξης «ενδεχομένως» σχετίζεται όχι με το ότι δεν ήταν σίγουρη, όπως της υπεβλήθη αλλά αφενός με το ότι η συμπτωματολογία της ΜΚ 1 για ΔΜΣ ήταν ήπια και αφετέρου διότι δεν εντόπισε άλλο τραυματικό γεγονός που θα μπορούσε να δώσει βάση σε ΔΜΣ. Είπε, δε, πως δεν χρησιμοποίησε το MMPI-2 διότι δεν θα συνέβαλλε κάπου κλινικά αφού το IES-R ήδη της έδωσε απαντήσεις. Επίσης το MMPI-2, είπε, περιλαμβάνει 567 ερωτήσεις, χρειάζεται χρόνος για να συμπληρωθεί και να αξιολογηθεί από τον κλινικό και κοστίζει. Εν προκειμένω δεν προέκυψε οτιδήποτε που να την παροτρύνει να το χρησιμοποιήσει, δηλαδή στοιχεία διαταραχής προσωπικότητας της ΜΚ 1.

 

Ενστάσεις ΜΥ 8 στην έκθεση Τεκμήριο 29

302.      Σε σχέση με την έκθεση τεκμήριο 29 της ΜΚ 9 για τη ΜΚ 2 ανέφερε πως οι βαθμολογίες της στη βάση των ψυχοδιαγνωστικών εργαλείων που χορηγήθηκαν, για την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, ήταν εξαιρετικά υψηλές και έτσι θα έπρεπε να χορηγηθούν άλλα εργαλεία που θα αξιολογούσαν το ενδεχόμενο ψευδούς μεγέθυνσης των συμπτωμάτων της ΜΚ 2. Περαιτέρω διερωτήθηκε γιατί έγινε διάγνωση ΜΚΔ ενώ το αποτέλεσμα του ψυχοδιαγνωστικού εργαλείου που χορηγήθηκε έδειξε ήπια επίπεδα κατάθλιψης. Κάκισε επίσης το γεγονός ότι η ΜΚ 9 υιοθέτησε τη διάγνωση άλλου ψυχολόγου/ψυχιάτρου της ΜΚ 2 για ΔΕΠΥ ανερώτητα και χωρίς η ίδια να προβεί σε σχετικές εξετάσεις. Τέλος, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα προκατάληψης επιβεβαίωσης (confirmation bias) αλλά και άλλων προκαταλήψεων του αξιολογητή θα ήταν πιο αντικειμενικό οι δυο παραπονούμενες να εξεταστούν από δυο διαφορετικές ψυχολόγους ανέφερε. Εισηγήθηκε επίσης πως το BAI, BDI και IES-R μετρούσαν τα συμπτώματα μόνο τις τελευταίες επτά (7) ημέρες και άρα δεν ήταν αξιόπιστα.

 

303.      Η ΜΚ 9 απάντησε στην αντεξέτασή της για τις πιο πάνω ενστάσεις του ΜΥ 8. Επέμεινε πως τα εργαλεία που χρησιμοποίησε ήταν τα ορθά και αρνήθηκε πως μερολήπτησε υπέρ των παραπονουμένων. Σημείωσε πως είναι επαγγελματίας με εμπειρία στις ψυχομετρικές αξιολογήσεις και η οποία ακολουθεί τον δεοντολογικό κώδικα της επιστήμης της, ο οποίος προνοεί να είναι αμερόληπτη και αντικειμενική. Δεν θεώρησε ότι έπρεπε να εξαιρεθεί από την αξιολόγηση της δεύτερης παραπονούμενης ώστε να διασφαλίσει την αντικειμενικότητά της. Αφενός δεν αισθάνθηκε πως τούτο ήταν αναγκαίο και αφετέρου η Υπηρεσία της αποφασίζει ποιος θα αναλάβει ποια περίπτωση, είπε. Υπεραμύνθηκε της αξιολογικής της κρίσης στην έκθεσή της λέγοντας πως ο σκοπός της αξιολόγησης ήταν η διάγνωση της τρέχουσας κατάστασης της ΜΚ 2 εξού και γνώση των συμπτωμάτων για τις τελευταίες 7 ημέρες ήταν ουσιώδης για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού. Παραδέχθηκε, δε, πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποια περιστατικά ανάγονται η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ της ΜΚ 2. Φαίνεται, δε, να έλαβε ως δεδομένη τη ΔΕΠΥ της ΜΚ 2 αφού αυτή λάμβανε και σχετική φαρμακευτική αγωγή όταν την αξιολόγησε, ως η σχετική τοποθέτηση του ΜΥ 8, αλλά τούτο δεν μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αξιολόγησή της αφού η ΔΕΠΥ ως αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία δεν επηρεάζει την βιωματική μνήμη (ως ανέφερε η ΜΚ 9 και δεν αμφισβήτησε η Υπεράσπιση), δεν σχετίζεται με τα επίδικα εν προκειμένω θέματα.  

 

Ενστάσεις ΜΥ 8 για έκθεση Τεκμήριο 19

304.      Οι ειδικότερες ενστάσεις του ΜΥ 8 σε σχέση με το Τεκμήριο 19 που συνέταξε η ΜΚ 6 για τη ΜΚ 3, ήταν πως οι βαθμολογίες της στα ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία που χορηγήθηκαν για το άγχος, το μετατραυματικό στρες και τη συμπτωματολογία καταθλιπτικής φύσης ήταν υπερβολικά υψηλά. Τόσο ψηλά που η ΜΚ 6 όφειλε να εξετάσει το ενδεχόμενο αναφοράς ψευδών συμπτωμάτων και μεγέθυνσης αυτών από τη ΜΚ 3. Περαιτέρω, ο ΜΥ 8 διέγνωσε μια διάσταση μεταξύ της ερμηνείας των τόσων υψηλών σκορ και των διαγνωστικών συμπερασμάτων στα οποία η ΜΚ 6 εν τέλει κατέληξε. Ενώ δηλαδή τα  σκορ στα εργαλεία ήταν πολύ υψηλά, εν τέλει κατέληξε σε ηπιότερα συμπτώματα. Εισηγήθηκε επίσης πως το BAI, BDI και IES-R μετρούσαν τα συμπτώματα μόνο το τελευταίο κάποιο διάστημα και άρα δεν ήταν αξιόπιστα. Εισηγήθηκε, δε, πως η ΜΚ 6 ήταν επιρρεπής στο να μεροληπτήσει υπέρ της ΜΚ 3 με βάση το φύλο, λόγω του ότι και οι δυο είναι δηλαδή γυναίκες, χωρίς να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες για να ελαχιστοποιήσει τούτη την πιθανότητα.

 

305.      Η ΜΚ 6 απάντησε πως τα διαγνωστικά της συμπεράσματα δεν βασίστηκαν μόνο στα διαγνωστικά εργαλεία που χορήγησε. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε, είπε, χωρίς κλινική εξέταση, χωρίς λήψη ιστορικού και χωρίς διερευνητική παρατήρηση να διαγνώσει τη ΜΚ 3 με ΔΜΣ, αγχώδη διαταραχή και καταθλιπτική διαταραχή. Ήταν απολύτως αντικειμενική χωρίς να μεροληπτεί υπέρ οποιουδήποτε και με επίγνωση της σημασίας του ρόλου της. Δεν χορήγησε οποιοδήποτε άλλο ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο διότι δεν θεώρησε πως χρειάζεται. Με βάση το στόχο της αξιολόγησης που ήταν η διαπίστωση της ψυχολογικής κατάστασης της ΜΚ 3 κατά τον χρόνο εκείνο ορθά, είπε, χρησιμοποίησε εργαλεία που μετρούν συμπτώματα μόνο τις τελευταίες κάποιες μέρες πριν την αξιολόγηση.

 

Ένσταση ΜΥ 8 στην έκθεση Τεκμήριο 35

306.      Η ένσταση του ΜΥ 8 στην έκθεση Τεκμήριο 35 για τη ΜΚ4 ήταν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο ψυχομετρικό εργαλείο.

 

307.      Η τοποθέτηση της ΜΚ 9 κατά την αντεξέτασή της περί της ένστασης αυτής ήταν πως το πιο σπουδαίο όπλο στη φαρέτρα του ψυχολογικού αξιολογητή είναι η κλινική εξέταση και η προσεκτική παρατήρηση των συναισθηματικών συμπτωμάτων των αξιολογούμενων. Κατέληξε πως δεν υπήρχε η ανάγκη για χρήση περαιτέρω εργαλείων, με δεδομένο και το συμπέρασμά της ότι η ΜΚ 4 δεν πληρούσε τα κριτήρια για διάγνωση οποιασδήποτε διαταραχής.

Γενικές τοποθετήσεις του ΜΥ 8 επί των εκθέσεων

308.      Ο ΜΥ 8 είχε τις εξής γενικές τοποθετήσεις για όλες τις ΨΚΑ:

 

(1)        Οι εκθέσεις τους δεν έφταναν στο επίπεδο επαγγελματικής επάρκειας που απαιτείται από τα πρότυπα του επαγγέλματός τους.

 

(2)        Ήταν προκατειλημμένες υπέρ των παραπονουμένων.

 

(3)        Όφειλαν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο MMPI-II ώστε να βεβαιωθούν πως τα συμπτώματα των παραπονουμένων δεν οφείλονταν σε διαταραχή προσωπικότητας. Επίσης, το τεστ προσωπικότητας αυτό θα βοηθούσε τόσο στην ορθή διάγνωση όσο και την απόρριψη της πιθανότητας ψεύδους διότι αν ο αξιολογητής γνωρίζει την προσωπικότητα του ατόμου μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τη ψυχολογική του κατάσταση. Όσον αφορά στη σχέση εξάρτησης που οι ΨΚΑ θεώρησαν ότι υπήρχε μεταξύ παραπονουμένων και κατηγορούμενου θεώρησε πως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το εν λόγω τεστ προσωπικότητας για να διαγνωστεί θετικά.

 

(4)        Το Τεκμήριο 24, IES-R στα ελληνικά δεν είναι η ορθή και σταθμισμένη μετάφραση της Δρ. Μυστακίδου του πρωτότυπου αγγλικού ερωτηματολογίου IES-R, Τεκμήριο 25, με αποτέλεσμα λόγω της κακής μετάφρασης και συνεπώς ασάφειας των ερωτημάτων στο Τεκμήριο 24 τα αποτελέσματα σε σχέση με τα συμπτώματα ΔΜΣ να είναι αναξιόπιστα. Το μόνο έγκυρο ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο σταθμισμένο στην ελληνική γλώσσα και πληθυσμό και επομένως το μόνο που δύναται να δώσει ορθά αποτελέσματα είναι το τεκμήριο 79, που ο ίδιος ο ΜΥ 8 έλαβε, κατόπιν πληρωμής του σχετικού αντιτίμου, από το νοσοκομείο όπου εργάζεται η Δρ. Μυστακίδου στην Ελλάδα.

 

(5)        Ο ίδιος ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε μόνο την κλινική συνέντευξη ή μόνο ένα ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο. Η ημιδομημένη συνέντευξη που χρησιμοποιήθηκε από όλες της ΨΚΑ αφήνει την αξιολόγηση τους έκθετη σε κίνδυνο επηρεασμού από προκαταλήψεις και ανθρώπινες φυσιολογικές αδυναμίες.

(6)        Αφού κάθε αξιολογούμενος δύναται να ψευσθεί, ο αξιολογητής οφείλει να κάνει τέτοιες ερωτήσεις ώστε να διακριβώσει εάν ψεύδεται και όχι να λαμβάνει ως δεδομένα τα όσα αναφέρει ο αξιολογούμενος.

 

309.      Επί των πιο πάνω, οι ΨΚΑ είπαν πως αντενδείκνυται να χορηγούν ψυχομετρικά εργαλεία υπέρ του δέοντος, αφενός για να μην επαναθυματοποιείται ο εξεταζόμενος κατά τη συμπλήρωσή τους αφού αναγκαστικά θα φέρει στη μνήμη του τραυματικά για τον ίδιο γεγονότα και αφετέρου διότι το κόστος και ο χρόνος για τη συμπλήρωση και ανάλυσή τους είναι αυξημένα. Επομένως, είπαν οι ΨΚΑ, η κάθε μια με τα δικά της λόγια, τα ψυχομετρικά εργαλεία που χορήγησαν – επικουρικά σε κάθε περίπτωση – ήταν επαρκή βάσει των περιορισμών κόστους, χρόνου και επιστημονικής ηθικής που διέπουν την εργασία τους, ώστε να καταλήξουν σε αρκούντως βέβαια συμπεράσματα.

 

310.      Υπογραμμίζουμε, πως όλες οι ΨΚΑ ξεχωριστά, εξήγησαν ότι τα ψυχομετρικά εργαλεία χορηγήθηκαν επικουρικά για να επιβεβαιώσουν την εκ πρώτης όψεως άποψή που αποκόμισαν από τη συνδυασμένη χρήση της κλινικής ημιδομημένης συνέντευξης, της λήψης ιστορικού και της τρέχουσας κατάστασης της ψυχικής υγείας έκαστης εξεταζόμενης.

 

311.      Σχετικά με το MMPI-II οι ΨΚΑ είπαν ότι δεν απαιτείτο η χρήση του, ούτε θα ήταν χρήσιμο για τις ίδιες, αφού καμία δεν διέκρινε λόγο για τη χορήγησή του, δηλαδή καμία δεν υποψιάστηκε ύπαρξη διαταραχής προσωπικότητας, η οποία επηρέαζε την αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης των παραπονουμένων. Οι ΨΚΑ επέμειναν πως το Τεκμήριο 24 που χρησιμοποίησαν ως το σταθμισμένο στα ελληνικά ερωτηματολόγιο IES-R ήταν το ορθό.

 

Αξιολόγηση Ψυχολόγων

312.      Προσεγγίσαμε τις θέσεις των ψυχολόγων που μαρτύρησαν ενώπιον μας με ιδιαίτερη προσοχή και έχοντας κατά νου τα όσα αναφέρθηκαν στην Ομήρου v Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση 91/2017, 2/5/2018. Συνοψίζουμε τα κύρια σημεία που πρέπει να έχει υπόψη του το εκδικάζον Δικαστήριο με βάση την πιο πάνω Απόφαση (με αναφορά στις Νικολάου v Δημοκρατίας (2000) 2 ΑΑΔ 390, R v Turner [1975] QB 834, DPP v Kilbourne [1973] AC 723, R v H [2014] EWCA Crim 1555, R v Robinson [1994] 3 All ER 346, R v S (VJ) [2006] EWCA Crim 2389 και R v Marquard [1993] 4 SCR 223):

 

(1)       Κατά το κοινό δίκαιο, η αποδεκτότητα (admissibility) της γνώμης εμπειρογνώμονα ως μαρτυρία σε ποινική δίκη συναρτάται, κατά πρώτο λόγο με τη σχετικότητα της προς το επίδικο θέμα. Σχετική δε είναι η μαρτυρία η οποία κρίνεται ως ευλόγως αποδεικτική ή ανταποδεικτική ενός ζητήματος το οποίο χρήζει απόδειξης (logically probative or disprobative of some matter that requires proof).

 

(2)        Υπ’ αυτή την έννοια, η μαρτυρία εμπειρογνώμονα για την προσωπικότητα και την ψυχική και συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου, είναι βεβαίως σχετική, εφόσον ενδέχεται να καταδείξει τον αναμενόμενο τρόπο αντίδρασης ή συμπεριφοράς του. Τούτο όμως δεν την καθιστά, άνευ ετέρου, και αποδεκτή (admissible).

 

(3)        Απαιτείται, πέραν της σχετικότητας (που είναι εκ των ων ουκ άνευ), η μαρτυρία ενός εμπειρογνώμονα να παρέχει εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και πληροφορίες που βρίσκονται έξω από το πεδίο της κοινής γνώσης και εμπειρίας του δικαστή.

 

(4)        Δεν είναι αποδεκτή μαρτυρία εμπειρογνώμονα που σκοπό έχει να υποστηρίξει την αξιοπιστία per se μάρτυρα της ίδιας πλευράς (oath helping evidence).

 

(5)        Όταν όμως η μαρτυρία ψυχιάτρου ή ψυχολόγου προσφέρεται με σκοπό να εξηγηθούν επιστημονικά, πέραν της κοινής γνώσης και εμπειρίας, τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος αντίδρασης και συμπεριφοράς μιας κατηγορίας ανθρώπων, ιδιαίτερα μικρών παιδιών, τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι επιτρέπεται να εκτραπεί σε σχολιασμό ή τοποθέτηση επί της αξιοπιστίας του συγκεκριμένου μάρτυρα, ζήτημα που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου.

 

313.      Δεν αξιολογήσαμε τις ΨΚΑ με γνώμονα ότι τα λεχθέντα των παραπονουμένων προς αυτές μπορούν να παρέχουν ενίσχυση στην επί της ουσίας μαρτυρία των παραπονουμένων ως προς τα επίδικα συμβάντα. Τούτο θα ήταν αποδοχή μαρτυρίας αυτοενίσχυσης (self corroboration).

 

314.      Το ζητούμενο της μαρτυρίας των ΨΚΑ, ως αυτό καταγράφηκε στις εκθέσεις τους, ήταν η αξιολόγηση της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης των παραπονουμένων μετά τις αντίστοιχες καταγγελίες τους στην αστυνομία και η ικανότητά τους να λάβουν μέρος σε δικαστική διαδικασία. Το δεύτερο ουδόλως αμφισβητήθηκε από την Υπεράσπιση, ότι δηλαδή ήταν όλες σε θέση να μαρτυρήσουν στο Δικαστήριο και να αντεξεταστούν. Άλλωστε τούτο φάνηκε και ενώπιον μας. Αυτό που η Υπεράσπιση αμφισβήτησε, μέσω της μαρτυρίας του ΜΥ 8 αλλά και της τελικής της αγόρευσης, είναι το αποτέλεσμα στο οποίο οι ΨΚΑ κατέληξαν σε κάθε περίπτωση βάλλοντας κατά της μεθοδολογίας που χρησιμοποίησαν. Υπογραμμίζουμε, στο σημείο αυτό, ότι οι τυχόν ψυχολογικές συνέπειες των επίδικων γεγονότων στις παραπονούμενες δεν συνιστούν συστατικό στοιχείο ουδενός από τα αδικήματα που ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει.

 

315.      Η προφορική μαρτυρία των ΨΚΑ και ΜΥ 8 στο Δικαστήριο είχε και ένα άλλο σκοπό. Να δοθούν κάποιες επεξηγήσεις, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, ως προς τα εξής:

 

(1)        τι είναι το «grooming», ως γενικός όρος και πώς επιτυγχάνεται∙

 

(2)        πώς το οικογενειακό ιστορικό και ο χαρακτήρας ενός θύματος δυνατόν να συμβάλει στην ευαλωτότητα του προς θυματοποίηση∙

 

(3)        πώς εξηγούνται κάποιες φαινομενικά ανεξήγητες αντιδράσεις θυμάτων σεξουαλικής βίας, λ.χ. αυτοτραυματισμοί ή ανάγκη για να πλυθούν και να καθαριστούν∙

 

(4)        παράγοντες που δυνατόν να συμβάλουν στην καθυστέρηση υποβολής παραπόνων στην αστυνομία∙ και

 

(5)        γιατί στο χώρο του αθλητισμού παγκοσμίως δυνατόν να παρατηρηθεί το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης (βλ. Τεκμήριο 20).

 

316.      Ο συνολικός χρόνος που αναλώθηκε στη μαρτυρία των ΨΚΑ και ΜΥ 8 ήταν δυσανάλογα μεγάλος για τα ζητήματα που κλήθηκαν να εκφράσουν γνώμη. Αξιολογήσαμε τη μαρτυρία τους, μόνο στο βαθμό και έκταση που ήταν αναγκαίο, προς επίλυση των επιδίκων ζητημάτων.

 

317.      Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η Υπεράσπιση δεν αμφισβήτησε τα προσόντα ή την εμπειρογνωμοσύνη των ΨΚΑ ως κλινικών ψυχολόγων. Ούτε η Κατηγορούσα Αρχή αμφισβήτησε τα προσόντα ή την εμπειρογνωμοσύνη του ΜΥ 8 ως συμβουλευτικού ψυχολόγου και ακαδημαϊκού και δεχθήκαμε τα προσόντα και την εμπειρογνωμοσύνη εκάστου ψυχολόγου ως οι ίδιοι τα ανέφεραν. Είναι όλοι επιστήμονες στο πεδίο τους με σημαντικά ακαδημαϊκά προσόντα και ουσιαστικά επαγγελματικά επιτεύγματα έκαστος. Οι δε ΜΚ 8 και ΜΥ 8 κατέχουν και διδακτορικό τίτλο και παρουσιάζουν ερευνητικό έργο, ενώ η ΜΚ 6 είναι υποψήφια διδάκτωρ ψυχολογίας. Μπορούν όλοι, στη βάση του βιογραφικού τους, της επαγγελματικής τους κατάρτισης, της εμπειρίας τους και των τοποθετήσεών τους στο Δικαστήριο να θεωρηθούν ειδήμονες καθείς στον τομέα του. Δεν αμφιβάλλουμε κανενός τη γνώση, την κατάρτιση και την εμπειρία. Αφού λάβαμε υπόψη τα προσόντα των ΜΚ 6, 8, 9 και ΜΥ 8 – που δεν έχουν αμφισβητηθεί – και την πείρα τους σε συνάρτηση με τη νομική πλευρά του θέματος (βλ. Evangelou a.o. v Ambizas a.o. (1982) 1 CLR 41, 57 – 58) κρίνουμε ότι ΜΚ 6, 8 και 9 είναι εμπειρογνώμονες μάρτυρες σε θέματα της ειδικότητας τους και ότι κατέθεσαν στο πλαίσιο της εμπειρογνωμοσύνης τους.

 

318.      Οι διαφορετικές τους τοποθετήσεις προκύπτουν, θεωρούμε, από τη διαφορετική τους ειδικότητα και ιδιότητα. Ο ΜΥ 8 είναι ακαδημαϊκός και συμβουλευτικός ψυχολόγος, ενώ οι ΨΚΑ είναι πρακτικοί εφαρμοστές της ειδικότητας της κλινικής ψυχολογίας και ειδικεύτηκαν όλες σε διενέργεια ψυχολογικών αξιολογήσεων. Έχουν όλες εκτενή πείρα στον τομέα αυτό και εργάζονται στο Τμήμα Εξειδικευμένων αξιολογήσεων Ψυχικής Υγείας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας. 

 

319.      Τα εξής αποτέλεσαν αδιαμφισβήτητα ή κοινώς αποδεκτά γεγονότα μεταξύ των ΨΚΑ και ΜΥ 8 και έτσι καθίστανται ευρήματά μας. Προκύπτουν από θέσεις της Κατηγορούσας  Αρχής που έγιναν δεχτές από τον ΜΥ 8, κατά την αντεξέταση του:

 

(1)        Η ημιδομημένη κλινική συνέντευξη μπορεί από μόνη της να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα νοουμένου ότι υπάρχει σαφής στόχος της αξιολόγησης.

 

(2)        Συνίσταται πάντως η χρήση και άλλων μεθόδων αξιολόγησης, η πιο αδιαμφισβήτητη εκ των οποίων είναι η χρήση ψυχοδιαγνωστικών εργαλείων.

 

(3)        Το IES-R δύναται να χρησιμοποιηθεί και για διάγνωση ΔΜΣ σε μη καρκινοπαθείς, φτάνει ο αξιολογητής να αυτοπροειδοποιείται ότι το εν λόγω εργαλείο φτιάχτηκε για καρκινοπαθείς.

 

(4)        Τα πρότυπα στα οποία αναφέρεται στην έκθεσή του ο ΜΥ 8 και βάσει των οποίων κατέκρινε τις εκθέσεις των ΨΚΑ είναι αμερικάνικα πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές, ενώ στην Κύπρο αυτά δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και οι κύπριοι ψυχολόγοι δεσμεύονται μόνο από τον δεοντολογικό κώδικα του επαγγέλματος τους.

 

(5)        Η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να θεωρηθεί ως τραυματικό γεγονός το οποίο εμπίπτει στην απειλή σωματικής ακεραιότητας του σημείου (Α) για τη διάγνωση διαταραχής μετατραυματικού στρες σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια DSM-5. Το κάθε άτομο όμως την βιώνει διαφορετικά και έτσι η συμπτωματολογία διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 

(6)        Το «grooming» είναι η διαδικασία που χρησιμοποιεί θύτης για να δελεάσει άλλον να ενεργήσει όπως ο θύτης επιθυμεί με στόχο την εκμετάλλευσή του.

 

(7)        Το άσχημο οικογενειακό περιβάλλον συμβάλλει στην ευαλωτότητα θύματος προς σεξουαλική κακοποίηση.

 

(8)        Δεν αποκλείεται θύμα να συνεχίσει να έχει επαφή με τον θύτη του ακόμα και μετά την κακοποίηση παρόλο που η διατήρηση της επαφής αποτελεί κατ’ εξαίρεση και όχι στερεότυπη συμπεριφορά.

 

320.      Οι ΨΚΑ μας έκαναν θετική εντύπωση. Οι απαντήσεις τους ήταν ακριβείς και θετικές. Οι τοποθετήσεις τους ήταν επεξηγηματικές χωρίς διάθεση υπεκφυγής και χωρίς να πλατειάζουν αχρείαστα. Έδωσαν, ως οφείλουν οι εμπειρογνώμονες μάρτυρες, τις αναγκαίες επεξηγήσεις επί των θέσεων τους ώστε το Δικαστήριο να είναι σε θέση να κρίνει την επάρκεια και επιστημονικότητα των απαντήσεων τους.

 

321.      Η προσπάθεια όλων τους να εξηγήσουν στο Δικαστήριο το ψυχολογικό προφίλ ενός θύματος σεξουαλικής κακοποίησης και τους λόγους που ένα θύμα δυνατό να μην αποκαλύψει την κακοποίηση εγκαίρως ή και καθόλου, ήταν εμφανής. Εξήγησαν πρώτα τη θεωρία και αργότερα πώς εφάρμοσαν αυτή στην πράξη για κάθε παραπονούμενη. Ήταν όλες ειλικρινείς λέγοντας πως έλαβαν ως δεδομένη την αλήθεια των όσων τους ανέφεραν οι παραπονούμενες ενώ – και με τον τρόπο που αργότερα τοποθετήθηκε ο ΜΥ 8 – τούτο θα μπορούσε δυνητικά να υπονομεύσει τις θέσεις τους. Εξήγησαν, δε, πειστικά τους λόγους που χρησιμοποίησαν τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν για κάθε παραπονούμενη και γιατί δεν χρησιμοποίησαν άλλα ως εισηγήθηκε ο ΜΥ 8.

 

322.      Όλες οι ΨΚΑ αρνήθηκαν υποβολή πως προσπάθησαν να βοηθήσουν τις παραπονούμενες και ανέφεραν πως έκαναν τη δουλειά τους όσο πιο επαγγελματικά και αντικειμενικά μπορούσαν, δηλώνοντας σιγουριά όπου ήταν σίγουρες και χωρίς να αρνούνται τοποθετήσεις της Υπεράσπισης που ήταν προς το συμφέρον του κατηγορούμενου, αν αυτό πίστευαν. Ήταν όλων η τοποθέτηση πως αξιολόγησαν τις παραπονούμενες με βάση τον δεοντολογικό κώδικα του επαγγέλματος τους, στη βάση ορθών ψυχοδιαγνωστικών εργαλείων που εν πάση περιπτώσει χρησιμοποίησαν επικουρικά και ανιχνευτικά αλλά κυρίως στη βάση της ημιδομημένης συνέντευξης με τις παραπονούμενες, της μη λεκτικής επικοινωνίας αυτών, του εάν το συναίσθημά τους ήταν σύντονο με το περιεχόμενο των τοποθετήσεών τους και στη βάση της εμπειρίας τους στις ψυχολογικές αξιολογήσεις αλλά και των προσεκτικών προσωπικών τους σημειώσεων. Οι ΨΚΑ ήταν, μάλιστα, πολύ προσεκτικές και ακριβείς τόσο στα γραφόμενά τους στις εκθέσεις όσο και στα λεχθέντα τους στο Δικαστήριο και δεν απέδωσαν όλα τα ψυχολογικά ευρήματα τους για τις παραπονούμενες στα επίδικα γεγονότα, εκτός όπου βρέθηκαν συμπτώματα ΔΜΣ στις ΜΚ 1 και ΜΚ 3, όπου οι ΨΚΑ έλαβαν ως δεδομένα τα λεγόμενα των εν λόγω παραπονούμενων, ότι τα σχετικά συμπτώματα άρχισαν μετά τα επίδικα γεγονότα και μπορούν να αναχθούν σε αυτά.

 

323.      Κρίνοντας κάθε μια ΨΚΑ ξεχωριστά, θεωρούμε πως η ΜΚ 6 μαρτύρησε με ήρεμο και συγκροτημένο τρόπο. Όταν της υπεβλήθη πως για την αξιολόγηση της ΜΚ 3 έπρεπε να χρησιμοποιήσει άλλο ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο – το Symptom Checklist –90– Revised – και όχι αυτά που χρησιμοποίησε, τοποθετήθηκε ως αναμέναμε από επιστήμονα. Είπε πως δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί επί τόσο γενικής θέσεως και χωρίς να έχει γνώση του συγκεκριμένου εργαλείου. Υπερτόνισε και αυτή, όπως και οι άλλες ΨΚΑ, πως ο σκοπός της αξιολόγησής τους ήταν να διακριβώσουν τη ψυχική κατάσταση των παραπονουμένων κατά το χρόνο της αξιολόγησης και όχι εάν αυτές έλεγαν αλήθεια, διότι τούτος ο ρόλος ανήκει στο Δικαστήριο και όχι στις ίδιες. Επέμεινε πως τα ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία που χορήγησε ήταν επικουρικά και ανιχνευτικά και όχι για να δώσουν τελική διάγνωση. Παραδέχθηκε εξαρχής πως το άρθρο, Τεκμήριο 20, που κατέθεσε δεν ήταν ούτε ψυχομετρικό εργαλείο, ούτε μέσο για αξιολόγηση της ΜΚ 3 αλλά ακαδημαϊκή ανασκόπηση για να καταδείξει πως η σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο στο χώρο του αθλητισμού. Μας έπεισε πως ένιωσε ευθύνη για το άτομο που αξιολόγησε και ενήργησε αντικειμενικά και χωρίς διάθεση βοήθειας ή προκατάληψης υπέρ της ΜΚ 3. Δεχόμαστε τη μαρτυρία της.

 

324.      Η ΜΚ 8 εξήγησε πως στο παρόν στάδιο είναι υπεύθυνη Κλινική Ψυχολόγος στην ιατρική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Την κρίνουμε ως έμπειρη στον τομέα της κλινικής ψυχολογίας και με επίγνωση της σημαντικότητας του ρόλου της. Είχε εύγλωττες και μεστές νοήματος τοποθετήσεις. Δεχόμαστε πως αξιολόγησε ψυχολογικά γύρω στα 500 άτομα μέχρι στιγμής, ομολογουμένως μεγάλος αριθμός, ενώ το IES-R το χορήγησε μόνο στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής πάνω από 100 φορές. Μας έπεισε πως η χρήση ψυχομετρικών εργαλείων ή και πόσων δεν αποτελεί κανόνα ώστε μια ψυχολογική αξιολόγηση να θεωρείται πλήρης ή επαρκής. Ο μόνος κανόνας που ακολουθείται στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας είναι αυτός της μη κατάχρησης αυτών, ώστε να αποφεύγεται η επαναθυματοποίηση των αξιολογουμένων, αφού συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια επαναβιώνουν την εμπειρία τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που η ίδια αποδίδει στην κλινική εξέταση και τη μη λεκτική επικοινωνία, τη στάση σώματος και τις χειρονομίες της αξιολογούμενης, από τα οποία προέκυψαν οι δικές της παρατηρήσεις και προσεκτικές σημειώσεις. Μας έκανε θετική εντύπωση ότι παραδέχθηκε πως το IES-R που χρησιμοποίησε, συντάχθηκε κατόπιν έρευνας σε καρκινοπαθείς και θα ήταν πολύ πιο σχετικό ένα αντίστοιχο ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο που δημιουργήθηκε κατόπιν έρευνας σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Εντούτοις, μας έπεισε πως, ελλείψει αυτού, το IES-R είναι παγκοσμίως χρησιμοποιούμενο για διαπίστωση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες γενικά και τίποτε δεν την απέτρεπε από το να το χρησιμοποιήσει ανιχνευτικά εν προκειμένω. Είπε με βεβαιότητα πως μόνο με ψυχομετρικά στοιχεία δεν μπορεί να καταλήξει σε κλινική διάγνωση, ενώ μόνο με κλινική συνέντευξη μπορεί, κάτι το οποίο δέχτηκε εν τέλει και ο ΜΥ 8 και δεχόμαστε κι εμείς. Μας έπεισε για την επιστημονικότητα των θέσεων της και τις υιοθετούμε.

 

325.      Η ΜΚ 9 μαρτύρησε με υπομονή και όσο λεπτομερώς χρειαζόταν. Παραδέχθηκε πως στήριξε το κίνημα «Me Too» και άλλες καμπάνιες υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών τόσο στα πλαίσια των καθηκόντων της αφού κατά τον επίμαχο χρόνο εργαζόταν στο «Σπίτι του Παιδιού» αλλά και υπό την ανθρώπινή της ιδιότητά, είπε. Φυσιολογικά έχει ευαισθησία σε τέτοιου είδους ζητήματα, ανέφερε, στο βαθμό που της επιτρέπει η ανθρώπινή της φύση και η επαγγελματική της ενσυναίσθηση. Βρίσκουμε την απάντηση αυτή – σε υποβολή πως ήταν προκατειλημμένη υπέρ των παραπονουμένων – ως απολύτως θεμιτή και ειλικρινή. Ήταν επίσης ειλικρινής όταν αναφέρθηκε στο ότι η ίδια δεν αξιολόγησε τη ΜΚ 2 για ΔΕΠΥ, αλλά έλαβε αυτήν ως δεδομένη, αφού κατά τον χρόνο εξέτασης λάμβανε σχετική φαρμακευτική αγωγή. Ήταν ξεκάθαρη πως δεν γνωρίζει εάν η κατάθλιψη με την οποία διέγνωσε την ΜΚ 2 μπορεί να αποδοθεί στα επίδικα συμβάντα. Εξήγησε, δε, πως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πού το άγχος της οφειλόταν ή σε ποιο γεγονός αναγόταν. Τα συμπτώματα όμως είχαν επιδεινωθεί μετά την καταγγελία. Αποδεχόμαστε τη μαρτυρία της στο σύνολό της.

 

326.      Δεχόμαστε και τον ΜΥ 8 ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα σε άλλο τομέα ψυχολογίας, αυτόν της συμβουλευτικής ψυχολογίας. Δεχόμαστε επίσης την ακαδημαϊκή πείρα και εμπειρία του ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου υπεύθυνος του Τμήματος Ψυχολογίας. Η προσέγγιση του ήταν επιστημονική, αν και θεωρητική, και ως αναμενόταν από κάποιον με τη γνώση και εμπειρία του. Εντούτοις κάποια στοιχεία της μαρτυρίας του που αναφέρονται αμέσως πιο κάτω μας οδηγούν σε συμπέρασμα πως είναι πιο ασφαλές για σκοπούς εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων να βασιστούμε στη μαρτυρία των ΨΚΑ παρά στη δική του.

 

327.      Κάποια καίρια ερωτήματα που έθεσε ήταν εύλογα. Όπως λ.χ. γιατί οι ΨΚΑ θεώρησαν δεδομένη την αλήθεια των τοποθετήσεων των παραπονουμένων και δεν την αμφισβήτησαν; Γιατί οι ΨΚΑ δεν χρησιμοποίησαν περαιτέρω διαγνωστικά εργαλεία για να είναι απολύτως σίγουρες για τις διαγνωστικές εκτιμήσεις τους; Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε τεστ προσωπικότητας και ειδικότερα το MMPI-II για αποκλεισμό της πιθανότητας ψεύδους εκ των παραπονουμένων και επιβεβαίωσης των απόψεων των ΨΚΑ; Σε όλα όμως αυτά τα εύλογα ερωτήματα οι ΨΚΑ έδωσαν πειστικές απαντήσεις, ως αναφέρεται ανωτέρω στη σύνοψη της μαρτυρίας τους.

 

328.      Ο ΜΥ 8 αμφισβήτησε ουσιαστικά τον επαγγελματισμό των ΨΚΑ, αποδίδοντάς τους προχειρότητα, ανεπάρκεια και λιγότερη από τη δέουσα βεβαιότητα κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους από αυτή που θα αναμενόταν από επαγγελματίες του πεδίου τους, οι οποίοι καλούνται να ετοιμάσουν και να υποστηρίξουν ψυχολογικές εκθέσεις σε Δικαστήριο. Ως θεωρητικός της επιστήμης της ψυχολογίας και κάποιος που δεν καλείται καθημερινά να διεκπεραιώνει γραπτές ψυχολογικές αξιολογήσεις για επίσημη κρατική χρήση ως οι ΨΚΑ, ο ΜΥ 8 αμφισβήτησε τις μεθόδους τους, ως πρόχειρες, για το μέγεθος εγχειρήματος που είχαν ενώπιον τους. Όμως, ο ΜΥ 8 έκρινε ως ακαδημαϊκούς τις ΨΜΚ ενώ αυτές δεν ήταν. Οι ΨΚΑ είναι εφαρμογείς στην πράξη της θεωρίας της ψυχολογίας.

 

329.      Οι εξής διαφορές που αναδείχθηκαν μέσα από τη μαρτυρία των ΨΚΑ και του ΜΥ 8 ήταν και οι λόγοι για τους οποίους δεχόμαστε τη μαρτυρία των ΨΚΑ αντί αυτής του ΜΥ 8:

 

(1)        Οι ΨΚΑ ήταν όλες εγγεγραμμένες κλινικές ψυχολόγοι. Ενώ ο ΜΥ 8 είναι εγγεγραμμένος συμβουλευτικός και όχι κλινικός ψυχολόγος. Ανήκουν δηλαδή σε διαφορετικές ειδικότητες της ψυχολογίας. Ο ΜΥ 8 δέχθηκε πως η ειδικότητα των κλινικών ψυχολόγων είναι η μόνη ειδικότητα ψυχολόγων που είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΣΥ (αν και για διαφορετικό λόγο από αυτόν που του υπέβαλε η Κατηγορούσα Αρχή).

 

(2)        Οι ΨΚΑ είναι ειδικοί στις ψυχολογικές αξιολογήσεις. Αξιολόγησαν εκατοντάδες περιστατικά η κάθε μια. Ο ΜΥ 8 είναι ακαδημαϊκός και παρόλο που δύναται να προβαίνει σε ψυχολογικές αξιολογήσεις αφού είναι και εγγεγραμμένος συμβουλευτικός ψυχολόγος, δεν έχει ειδικότητα σε αυτές αλλά μόνο κάποια εμπειρία.

 

(3)        Οι ΨΚΑ εξέτασαν και αξιολόγησαν τις ίδιες τις παραπονούμενες, ενώ ο ΜΥ 8 εξέτασε τις εκθέσεις των ΨΚΑ, όχι τα άτομα στα οποία αυτές αναφέρονται.

 

(4)        Ο ΜΥ 8 δεν αξιολόγησε καμία από τις παραπονούμενες και έτσι δεν ήταν σε θέση να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα των ΨΚΑ για τις παραπονούμενες στην ουσία τους. Ο ΜΥ 8 αμφισβήτησε, ως ήταν αναμενόμενο, τη βάση εξαγωγής των συμπερασμάτων των ΨΚΑ, την μεθοδολογία τους δηλαδή. Αμφισβήτησε έτσι εμμέσως και την ορθότητα των αποτελεσμάτων της εργασίας τους. Ήταν εμφανές ότι ο σκοπός της μαρτυρίας των ΨΚΑ ήταν να τεκμηριώσουν τα συμπεράσματά τους σε σχέση με την τρέχουσα ψυχολογική κατάσταση των παραπονουμένων, ενώ ο σκοπός της μαρτυρίας του ΜΥ 8 ήταν να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα αυτά, χωρίς όμως ιδία άποψη της ψυχολογίας των εξεταζομένων.

 

330.      Οι ΨΚΑ και ο ΜΥ 8 είχαν παντελώς διαφορετική αντίληψη του ρόλου τους ως εμπειρογνώμονες στο Δικαστήριο. Οι ΨΚΑ εξέλαβαν ως δεδομένα τα γεγονότα που τους ανέφεραν οι παραπονούμενες και προχώρησαν να επιτύχουν τον στόχο τους που ήταν η αξιολόγηση της τρέχουσας ψυχολογικής κατάστασης των παραπονουμένων. Ήξεραν εξαρχής πως ο ρόλος τους δεν ήταν να αξιολογήσουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους, ρόλος που ανήκει αποκλειστικά στο Δικαστήριο. Αντιθέτως ο ΜΥ 8 είχε ως εναρκτήριο σημείο ότι οι παραπονούμενες είχαν λόγο να ψευσθούν σε σχέση με τα γεγονότα που ανέφεραν και ανέφερε τρόπους ελαχιστοποίησης της πιθανότητας ψεύδους. Ο ρόλος, όμως, των ψυχολόγων εν προκειμένω και των εμπειρογνωμόνων γενικότερα δεν είναι να διακριβώσουν την αλήθεια, αλλά να παρέχουν στο Δικαστήριο τα αναγκαία επιστημονικά εφόδια ώστε το ίδιο να καταλήξει, στο βαθμό που τούτο είναι ανθρωπίνως δυνατό, στην αλήθεια των πραγμάτων.

 

331.      Όλα τα πιο πάνω μας ωθούν στο συμπέρασμα πως οι ΨΚΑ ήταν σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν ορθά τις παραπονούμενες, παρά ο ΜΥ 8. Θεωρούμε, λοιπόν, πως βασιζόμενοι στη μαρτυρία των ΨΚΑ θα είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την υπόθεση. Με μόνο μία, ουσιαστική, εξαίρεση.

 

332.      Η ΜΚ 8 για τη ΜΚ 1, όπως και η ΜΚ 6 για τη ΜΚ 3, θεώρησαν πως το σταθμισμένο και μεταφρασμένο από τη Δρ. Μυστακίδου και τους συνεργάτες της στα ελληνικά και στον ελληνικό πληθυσμό IES-R ήταν το Τεκμήριο 24. Και αυτό χρησιμοποίησαν. Εντούτοις, ο ΜΥ 8 ανέφερε πως το ορθό σταθμισμένο και μεταφρασμένο εργαλείο του πρωτότυπου στην αγγλική γλώσσα, Τεκμηρίου 25, ήταν το Τεκμήριο 79, το οποίο ο ΜΥ 8 προμηθεύτηκε επί πληρωμή από το νοσοκομείο που εργάζεται η Δρ. Μυστακίδου στην Ελλάδα. Από μία απλή αντιπαραβολή των Τεκμηρίων 24 και 79 φαίνεται πως οι ερωτήσεις του Τεκμηρίου 79 είναι πιο σαφείς και ευκολότερα αντιληπτές από κάποιον, ο οποίος ομιλεί ελληνικά παρά αυτές του Τεκμηρίου 24. Φαίνεται δηλαδή στην όψη του πράγματος πως τόσο η μετάφραση των ερωτήσεων όσο και το νόημα που αποδίδεται με αυτές, είναι στο Τεκμήριο 79 πιο συμβατά με τις ερωτήσεις του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου στο Τεκμήριο 25, παρά στο Τεκμήριο 24.

 

333.      Ως εκ των πιο πάνω, διαφαίνεται πως το Τεκμήριο 24 που χρησιμοποιήθηκε από τις ΨΚΑ για επιβεβαίωση των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες στις ΜΚ 1 και ΜΚ 3 δεν ήταν στέρεη βάση για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σε σχέση με ΔΜΣ ή σχετικών ευρημάτων. Όπως άλλωστε παραδέχτηκαν τόσο η ΜΚ 6 όσο και η ΜΚ 8, η διαδικασία στάθμισης των εργαλείων σε άλλη γλώσσα και άλλο πληθυσμό επικυρώνει την επιστημονική επάρκεια και ακρίβεια οποιουδήποτε ψυχοδιαγνωστικού εργαλείου. Χωρίς ορθή στάθμιση δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι το εργαλείο μετρά αυτό, το οποίο φτιάχτηκε για να μετρά. Αντιληφθήκαμε, πως χωρίς ορθή μετάφραση και στάθμιση, και αυτό είναι το λογικό, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη χρήση του εργαλείου είναι ακροσφαλή. Με αυτά τα δεδομένα δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τις τοποθετήσεις των ΜΚ 8 και 6 περί ύπαρξης συμπτωμάτων ΔΜΣ των ΜΚ 1 και ΜΚ 3 και τις απορρίπτουμε.

334.      Πριν προχωρήσουμε, όμως, υποδεικνύουμε το εξής. Δεν μας έκανε καλή εντύπωση ότι ο ΜΥ 8 παραδέχθηκε πως στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου όπου διδάσκει, εκ λάθους, ο ίδιος αναγράφεται ως κλινικός ψυχολόγος (Τεκμήριο 81), ενώ αναφέρθηκε πάλι σε λάθος, παραδεχόμενος πως σε έκθεση που κατέθεσε σε Δικαστήριο σε άλλη υπόθεση περιέγραψε τον εαυτό του, και πάλιν, ως κλινικό ψυχολόγο.

 

Ευρήματα αναφορικά με τη μαρτυρία των Ψυχολόγων

335.      Στη βάση της πιο πάνω αξιολόγησης προβαίνουμε σε ευρήματα ως εξής:

 

(1)        Όλες οι παραπονούμενες ήταν δυνητικά ευάλωτες, λόγω του ότι προέρχονταν όλες από οικογενειακά περιβάλλοντα τα οποία δεν μπορούσαν να τις καθοδηγήσουν, να τις προστατεύσουν ή να τις βοηθήσουν. Έτσι στράφηκαν στη σχέση τους με τον κατηγορούμενο για προστασία και καθοδήγηση.

 

(2)        Ο κατηγορούμενος, ως προπονητής, ήταν σε θέση εξουσίας έναντι όλων των παραπονουμένων, διότι ο ίδιος ήταν ο ενήλικας σε κάθε σχέση ενώ όλες οι ανήλικες, τότε, παραπονούμενες τον θαύμαζαν και τον είχαν ως πρότυπο, αλλά και διότι τον είχαν ανάγκη ώστε να προχωρήσουν με τους αθλητικούς τους στόχους.

 

(3)        Μετά από σεξουαλική κακοποίηση, θύμα δυνατόν να εστιάζει συμβολικά στο σώμα, είτε με μπάνιο είτε με αυτοτραυματισμό, ώστε να καθαρίσει το σώμα από την παραβίαση των προσωπικών του ορίων και ως μία στρατηγική ανακούφισης του συναισθηματικού πόνου μέσω του φυσικού πόνου, αντίστοιχα. Η σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται παράγοντας επικινδυνότητας για αυτοτραυματισμούς.

 

(4)        Το «grooming» μπορεί ν’ αποδοθεί στα ελληνικά με τον όρο στρατηγική αποπλάνησης. Ο θύτης στοχοθετεί να αποκτήσει σχέση με ένα συγκεκριμένο άτομο και μετά ν’ αποκτήσει εξουσία ή και έλεγχο επ’ αυτού με απώτερο σκοπό την κακοποίησή του. Όταν επέρχεται η κακοποιητική πράξη το θύμα δυνατό να μην την συνειδητοποιήσει ως τέτοια, ειδικά αν αναπτύξει συναισθήματα ντροπής γι’ αυτήν. Αυτός είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου διατηρείται η μυστικότητα της κακοποίησης και η αμφιθυμία στο θύμα.

 

(5)        Ένας ανήλικος που επιλέγει να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση κάποιου άλλου αλλά όχι τη δική του, επιλέγει να κάνει την αφήγησή του μέσω του άλλου. Πράττοντας έτσι, θύμα κακοποίησης βγαίνει από το δικό του φορτισμένο συναίσθημα και το προβάλλει σε κάποιον άλλο. Αν δεν γίνει πιστευτό για τον άλλο, τούτο δρα ως αντικίνητρο για την αποκάλυψη σε σχέση με τον εαυτό του.

 

(6)        Είναι σύνηθες, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τα ανήλικα θύματα να μην αποκαλύπτουν τη σεξουαλική τους κακοποίηση καθόλου ή πολύ μετά. Τούτο συμβαίνει συχνά λόγω ενοχών, ντροπής ή αμφιθυμίας. Το εάν και το πότε το άτομο θα νιώσει ασφάλεια για να αποκαλύψει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του εάν η σχέση θύτη θύματος έπαυσε να υφίσταται. Όταν μάθει για σεξουαλική κακοποίηση άλλων από τον ίδιο θύτη παίζει μεγάλο ρόλο η στήριξη που θα λάβει εάν αποκαλύψει. Ρόλο στην αποκάλυψη μπορούν να διαδραματίσουν και τα συμπτώματα θυμού έναντι του θύτη ή ανησυχίας για άλλα θύματα. Τούτο βέβαια, όπως αναφέρουμε πιο κάτω είναι και αναγνωρισμένο από τη νομολογία.

 

(7)        Η αποκάλυψη στην αστυνομία μιας σεξουαλικής κακοποίησης είναι πάντα δύσκολη, διότι το θύμα αναγκάζεται να εξιστορίσει με λεπτομέρειες τα γεγονότα και επομένως να επαναβιώσει την εμπειρία του. Όταν όμως ένα θύμα μαθαίνει για άλλα θύματα του ιδίου θύτη, συνειδητοποιεί πως η εμπειρία δεν συνέβη μόνο στο ίδιο και ενεργοποιούνται γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες που εν τέλει δυνατόν να λειτουργήσουν ως ενθάρρυνση στην καταγγελία.

 

Ευρήματα σε σχέση με τη ψυχολογική αξιολόγηση της ΜΚ 1

336.      Η περίπτωση της ΜΚ 1 η οποία αντιμετώπισε τον κατ’ ισχυρισμό θύτη της πρόσωπο με πρόσωπο, έστω και μετά από αρκετά χρόνια, ήταν σπάνια.  Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται επεξεργασία και διαχείριση των συναισθημάτων που γεννά διαχρονικά η θύμηση των επίδικων γεγονότων. Η ίδια η ΜΚ 1 ήταν προσωπικότητα χαμηλών τόνων, ήρεμη και συγκροτημένη, με ψυχική ανθεκτικότητα. Η ΜΚ 8 αντιλήφθηκε ότι η ΜΚ 1, αντιμετωπίζοντάς τον κατηγορούμενο, αντιμετώπισε ψυχικά τί βίωσε, κάτι το οποίο την οδήγησε σε κάποιου είδους λύτρωση.

 

337.      Κατόπιν των επίδικων γεγονότων η ΜΚ 1 βίωνε έντονη αμφιθυμία, βίωνε δηλαδή δύο έντονα και αντίθετα συναισθήματα για τον κατηγορούμενο. Από τη μια είχε ανάγκη τον κατηγορούμενο για να διακριθεί στον αθλητισμό και αυτό δημιουργούσε και συντηρούσε τη σχέση εξάρτησης μεταξύ τους. Από την άλλη, η ΜΚ 1, είχε συναισθήματα οργής και θυμού έναντί του, τα οποία βρήκαν διέξοδο όταν τον αντιμετώπισε.

 

Ευρήματα σε σχέση με τη ψυχολογική αξιολόγηση της ΜΚ 2

338.      Η ΜΚ 2 είχε μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδη δυσφορία και μείωση του ενδιαφέροντος προς δραστηριότητες, προβλήματα στην επέλευση του βραδινού ύπνου, ψυχοκινητική διέγερση, αίσθημα αναξιότητας, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης με τα συμπτώματα να προκαλούν σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα. Κατά τους ισχυρισμούς της ΜΚ 2, τα συμπτώματα αυτά επιδεινώθηκαν μετά την καταγγελία εναντίον του κατηγορούμενου και προκάλεσαν σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητά της. Ούτε η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ούτε το άγχος της ΜΚ 2 δύνανται με την απαιτούμενη ασφάλεια ν’ αποδοθούν στα επίδικα γεγονότα.

 

339.      Επιπλέον, η ΜΚ 2 πληρούσε κριτήρια για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, συνδυασμένου τύπου, σε μερική ύφεση αφού αντιμετωπίζονταν με σχετική φαρμακευτική αγωγή. Η ΔΕΠΥ της ΜΚ 2 δεν δύναται να αποδοθεί στα επίδικα γεγονότα αφού πρόκειται για αναπτυξιακή διαταραχή.

 

340.      Η ΜΚ 2 ήταν αγχώδης προσωπικότητα, δηλαδή αντιδρούσε με άγχος στις νέες καταστάσεις, είχε χαμηλή αυτοπεποίθηση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σημαντικά γεγονότα στην οικογένεια της, τα αντιμετώπισε με εσωστρέφεια και απομάκρυνση από τους γονείς της. Ταυτόχρονα ο αθλητισμός λειτουργούσε ως μια δική της προσωπική διέξοδος από το οικογενειακό πλαίσιο.

 

 

Ευρήματα σε σχέση με τη ψυχολογική αξιολόγηση της ΜΚ 3

341.      Η ΜΚ3 παρουσίασε καταθλιπτικής φύσης συμπτωματολογία, λ.χ. ευσυγκινησία, αισθήματα αναξιότητας και υπέρμετρης ενοχής και αναποφασιστικότητα. Επίσης παρουσιάστηκαν συμπτώματα άγχους, λ.χ. νευρικότητα και αίσθημα αγωνίας καθώς και διαταραχή ύπνου. Ούτε η καταθλιπτικής φύσης συμπτωματολογία, ούτε το άγχος της ΜΚ 3 δύνανται με την απαιτούμενη ασφάλεια ν’ αποδοθούν στα επίδικα γεγονότα. Η καταγγελία της στην αστυνομία προκάλεσε επιδείνωση της ψυχικής της υγείας.

 

342.      Χαρακτηριστικά στοιχεία της ψυχοσύνθεσης της ΜΚ 3 ήταν η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η συναισθηματική εσωστρέφεια, η αυστηρή αυτοκριτική και η συχνή ενοχοποίηση εαυτού. Διατηρούσε μια επίμονα αρνητική εικόνα εαυτού. Για έντονες διαφωνίες που κατά καιρούς είχαν οι γονείς της, η ίδια έτεινε να αυτοενοχοποιείται και να επηρεάζεται αρνητικά, διατηρώντας ωστόσο συναισθηματική εσωστρέφεια. Η ΜΚ 3 ταμπέλωσε τη μη αντίδρασή της στην αναφερομένη σεξουαλική κακοποίηση ως συναίνεση σ’ αυτήν. Βίωνε ντροπή για τούτο και δεν πίστευε πως οι άλλοι θα την πιστέψουν αν ανέφερε οτιδήποτε. Σταμάτησε να αυτοτραυματίζεται ώστε να μη χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις για τους αυτοτραυματισμούς της.

 

Ευρήματα σε σχέση με τη ψυχολογική αξιολόγηση της ΜΚ 4

343.      Η ΜΚ4 είχε μερική συμπτωματολογία άγχους, η οποία εκδηλωνόταν με ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες και στομαχικά προβλήματα. Υπήρχαν δυσκολίες επέλευσης του βραδινού ύπνου χωρίς να πληρούνται κριτήρια για διάγνωση κάποιας διαταραχής. Παρουσίαζε μερική συμπτωματολογία άγχους, η οποία, σύμφωνα με τις αναφορές της, επιδεινώθηκε μετά την καταγγελία.

 

Θ.        ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

344.      Κατά την αξιολόγηση της μαρτυρίας δεν περιοριστήκαμε στην ατομική κρίση της αξιοπιστίας κάθε μάρτυρα ξεχωριστά αλλά την αντιπαραβάλαμε και την εξετάσαμε στα πλαίσια του συνόλου της μαρτυρίας (βλ. Mustafa v Κακουρή κ.α. (2002) 1Α ΑΑΔ 165, 172 και Στυλιανίδης v Χατζηπιέρα (1992) 1 ΑΑΔ 1056, 1061) αλλά και των αμοιβαίως αποδεκτών θέσεων.

 

345.      Το Δικαστήριο διατηρεί πάντα την ευχέρεια, νοουμένου ότι η σχετική προσέγγιση του αιτιολογείται επαρκώς και ικανοποιητικά, να δεχθεί τη μαρτυρία ενός μάρτυρα, είτε στο σύνολο της είτε εν μέρει (βλ. Kades v Nicolaou a.o. (1986) 1 CLR 212, 216, Ομήρου v Δημοκρατίας (2001) 2 AAΔ 506, 528, Magistrato Gardens Ltd v ΓΕ (2012) 1Α ΑΑΔ 220, 231, Μελικίδης v Παπαγεωργίου κ.α. (2013) 1Α ΑΑΔ 832, 844 και Λαγοποδίδης v Αναστασιάδη κ.α., Πολιτική Έφεση 250/2011, 18/5/2017).

 

346.      Αξίζει να τονιστεί ότι, ανεξάρτητα από τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, για σκοπούς απόδειξης των αδικημάτων που προβλέπονται στον Ν.91(Ι)/2014 δεν απαιτείται ενισχυτική μαρτυρία (βλ. άρθρο 21 (1)). Το ίδιο ισχύει και για τα αδικήματα δυνάμει του Ν.87(Ι)/2007 (βλ. άρθρο 4(3)). Τούτο βέβαια δεν ισχύει για τα υπόλοιπα αδικήματα τα οποία αφορούν τον ΠΚ ή τον Ν.3(Ι)/2000. Η ύπαρξη του κανόνα για υποθέσεις που αφορούν σεξουαλικά αδικήματα του ΠΚ, ενώ στην ουσία έχει καταργηθεί όσον αφορά παιδιά (βλ. άρθρο 9 του περί Αποδείξεως Νόμου, Κεφ. 9) αποτελεί παραδοξότητα και απαιτεί ενιαία ρύθμιση για ενήλικες παραπονούμενους σε σεξουαλικής φύσεως αδικήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λογική ύπαρξης του κανόνα δεν ανταποκρίνεται στα κοινωνικά δεδομένα της εποχής μας και ιδίως στην αντίληψη για τη θέση της γυναίκας (βλ. ΕΑ v Δημοκρατίας, Ποινική  Έφεση 231/2018, 19/11/2019). Στην Αγγλία, όπου η μάλιστα η ετυμηγορία δίδεται από ενόρκους, ο κανόνας έχει  καταργηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες (βλ. s. 32 του Criminal Justice and Public Order Act 1994).

 

347.      Έχει πολλάκις επισημανθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, η ανάγκη για ενιαία νομοθετική ρύθμιση και εκσυγχρονισμό του δικαίου σε αυτό τον τομέα. Όπως επισημάνθηκε στην AFK v Δημοκρατίας, Ποινικές Εφέσεις 44/2018 και 91/2018, 6/12/2019 «πρόκειται για το φαινόμενο ανομοιομορφίας του Νόμου σε ένα κατ’ εξοχήν ευαίσθητο πεδίο του δικαίου στο οποίο είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε πολύ πρόσφατα στις Ποινικές Εφέσεις Αρ. 147/16 και 148/16, ημερ. 20.11.2019, Σ.Σ. ν. Δημοκρατίας και V.V.M. v. Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ενιαία νομοθετική ρύθμιση και εκσυγχρονισμό».

 

348.      Η ανάγκη αυτή προβάλλει επιτακτικότερη όταν οι κατηγορίες σε ένα κατηγορητήριο θεμελιώνονται τόσο σε νόμο για τον οποίο ισχύει ο κανόνας πρακτικής περί αναζήτησης ενισχυτικής μαρτυρίας – και στην απουσία ανεύρεσής της η ανάγκη για αυτοπροειδοποίηση – όσο και σε νόμο που έχει καταργήσει τον κανόνα αναζήτησης ενισχυτικής μαρτυρίας, καθότι καταστρατηγούνται η πολιτική και ο σκοπός του δεύτερου νόμου (βλ. ΕΑ, ανωτέρω και ΣΣ v Δημοκρατίας, Ποινικές  Εφέσεις 147/2016 και 148/2016, 20/11/2019).

 

349.      Θα μπορούσε να λεχθεί βέβαια ότι με το άρθρο 29 του περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου, Ν.115(Ι)/2021 («Ν.115(Ι)/2021») ο κανόνας, όσον αφορά γυναίκες παραπονούμενες έχει πλέον καταργηθεί για τα αδικήματα που προβλέπονται όχι μόνο στον νόμο εκείνο αλλά και στον ΠΚ (βλ. άρθρο 5 (α) του Ν.115(Ι)/2021). Αφορά διαδικαστικής φύσεως κανόνα απόδειξης (βλ. R v Makanjuola; R v Easton [1995] 3 All ER 730, 732 αναφορικά με το s.32 του Criminal Justice and Public Order Act 1994). Η κατάργηση του κανόνα επομένως είναι ανεξάρτητη του χρόνου διάπραξης και καταχώρισης κατηγορητηρίου (βλ. Κλείτου v Δημοκρατία (2011) 2 ΑΑΔ 113 και Δ.Β.Γ.Κ v Δημοκρατία, Ποινική Έφεση 3/2022, 29/2/2024 (Εφ)). Το ζήτημα όμως δεν ηγέρθηκε ούτε συζητήθηκε ενώπιον μας. Για σκοπούς της παρούσας θεωρήσαμε ότι ισχύει ο κανόνας πρακτικής και καθοδηγηθήκαμε αναλόγως αναφορικά με τα αδικήματα που αφορούν τη ΜΚ 1. Για τις υπόλοιπες παραπονούμενες καθοδηγηθήκαμε με βάση τα λεχθέντα της ΕΑ, ανωτέρω, ότι δηλαδή:

 

(1)        Προκειμένου να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια το δικαστήριο για αναζήτηση ενισχυτικής μαρτυρίας, θα πρέπει να υπάρχει έρεισμα στη συγκεκριμένη μαρτυρία που να υποδηλώνει ότι η μαρτυρία του συγκεκριμένου μάρτυρα δυνατόν να μην είναι αξιόπιστη, και

 

(2)        αφ΄ ης στιγμής το δικαστήριο αποφασίσει να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια για να αναζητήσει ενισχυτική μαρτυρία και τέτοια μαρτυρία δεν εντοπιστεί, εναπόκειται και πάλι στη διακριτική του ευχέρεια ο τρόπος διατύπωσης και η ένταση της αυτοπροειδοποίησης, ανάλογα με τις περιστάσεις της υπόθεσης, τα εγειρόμενα θέματα, το περιεχόμενο και την ποιότητα της μαρτυρίας του συγκεκριμένου μάρτυρα. Δεν απαιτείται προδιαγεγραμμένος τύπος.

350.      Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κατηγορούσα Αρχή, δεν προώθησε τη μαρτυρία της κάθε μιας από τις παραπονούμενες ως μαρτυρία παρόμοιων γεγονότων. Αυτή ήταν και η δηλωθείσα θέση της εκπροσώπου της σε ερώτηση του Δικαστηρίου.

 

351.      Ως εκ τούτου προσεγγίσαμε τη μαρτυρία για την κάθε κατηγορία και παράπονο ξεχωριστά, έχοντας υπόψη μας ότι η μαρτυρία για κάθε περιστατικό διαφέρει και ότι η ετυμηγορία μας για κάθε μια από τις κατηγορίες μπορεί να είναι διαφορετική. Η αξιολόγηση επομένως έγινε έχοντας κατά νου (ως αυτοπροειδοποίηση) ότι η μαρτυρία της κάθε μιας από τις παραπονούμενες δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απόδειξη παραπόνου της άλλης (βλ. R v H [2011] EWCA Crim 2344). Εκεί που η μαρτυρία τους αφορούσε κοινά ζητήματα ή ισχυρισμούς που ήταν παρεμφερείς των παράπονων αλλά επίδικοι, η αξιολόγηση έγινε έχοντας κατά νου τον ενδεχόμενο κίνδυνο συμπαιγνίας ή της μεταξύ τους προσυνεννόησης ως ήταν και η θέση της Υπεράσπισης.   

 

352.      Λάβαμε επίσης υπόψη μας, σε σχέση με όλες τις παραπονούμενες και τον χρόνο που μεσολάβησε από τα καταγγελθέντα περιστατικά μέχρι και την καταγγελία. Το γεγονός ότι μια καταγγελία δεν έγινε νωρίτερα δεν οδηγεί σε συμπέρασμα ότι ο λόγος της μη καταγγελίας είναι γιατί αυτή είναι ψευδής. Όπως επίσης το γεγονός ότι μια καταγγελία γίνεται αμέσως δεν την καθιστά απαραιτήτως και αληθινή. Είναι ζήτημα περιστάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τους λόγους που έδωσαν η κάθε μια από τις παραπονούμενες για τη μη καταγγελία κατά τον χρόνο διάπραξης. Διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν σε καταστάσεις με διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναφέρουν κάποιο συμβάν σε κάποιο άλλο πρόσωπο αμέσως. Άλλοι μπορεί να μην αισθάνονται ικανοί ή ότι είναι σε να το κάνουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ντροπή, σοκ, σύγχυση ή λόγω φόβου να «μπλέξουν» ή να μην τους πιστέψουν ή λόγω φόβου πρόκλησης προβλημάτων σε άλλους. Εξαντλητική απαρίθμηση των λόγων είναι αδύνατη. Αυτό που εξετάσαμε επομένως είναι αν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες επηρέασε την απόφαση κάθε μιας των παραπονουμένων να μην προβεί τότε σε παράπονο και αν αυτό επηρεάζει την αξιοπιστία της κάθε μιας από αυτές. (βλ. The Crown Court Compendium Part I: Jury and Trial Management and Summing Up, ανωτέρω, §§ 1 και 2 και κατευθυντήρια οδηγία στη σελ. 20 – 6, R v MM [2007] EWCA Crim 1558, R v D [2008] EWCA Crim 2557 και R v Breeze [2009] EWCA Crim 255, ως επίσης την ΕΑ, ανωτέρω και την Δ.Β.Γ.Κ, ανωτέρω). Είναι ζήτημα αξιολόγησης δηλαδή όλων των περιστάσεων, έχοντας κατά νου ότι η υπόθεση αξιολογείται βάσει του τεκμηρίου της αθωότητας και της ανάγκης θεμελίωσης των κατηγοριών πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας (βλ. Αντωνίου v Αστυνομίας (2008) 2 ΑΑΔ 766).

 

353.      Σε συνάρτηση με αυτή την παράμετρο, καθοδηγηθήκαμε επίσης από τα λεχθέντα στην R v PS [2013] EWCA Crim 992 στην [35] (Fulford LJ) και ότι το Δικαστήριο  θα πρέπει να έχει υπόψη του κατά την αξιολόγηση τα ακόλουθα:

 

(1)       η καθυστέρηση μπορεί να θέσει έναν κατηγορούμενο σε ουσιωδώς μειονεκτική θέση όσον αφορά την αμφισβήτηση ισχυρισμών που προκύπτουν από γεγονότα που συνέβησαν πολλά χρόνια πριν, ιδίως όπου, όπως εδώ, η υπεράσπιση είναι απλή άρνηση∙

 

(2)       όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο πιο δύσκολα αντικρούονται ισχυρισμοί, επειδή η μνήμη ξεθωριάζει και η μαρτυρία δεν είναι πλέον διαθέσιμη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να είναι ασαφές τι μαρτυρία έχει χαθεί∙

 

(3)       όταν εξετάζεται το ουσιώδες ερώτημα εάν δηλαδή η Κατηγορούσα Αρχή έχει αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η προκατάληψη που μπορεί να προκαλέσει η καθυστέρηση∙ και

 

(4)       τα στοιχεία προκατάληψης που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

 

Αξιολόγηση της ΜΚ 1

354.      Η καταγγελία της ΜΚ 1 αποτελούσε την παλαιότερη χρονολογικά από όλες τις υπόλοιπες.

 

355.      Κρίνουμε σημαντικό ότι δεν αμφισβητήθηκε η αναφορά της ότι το 2017  ανέφερε στον κατηγορούμενο ότι ένιωσε άβολα με μασάζ που της είχε κάνει. Ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι συναντήθηκαν και ότι έκανε παράπονο. Διίστανται οι εκδοχές στις λεπτομέρειες και στο τι αναφέρθηκε. Όχι όμως στο ότι έγινε παράπονο.

  

356.      Η αναφορά αυτή έχει τη σημασία της για τους ακόλουθους λόγους:

 

(1)        η ΜΚ 1 του έκανε παράπονο προτού έρθει σε γνώση της οποιοδήποτε άλλο παράπονο∙

 

(2)        υποστηρίζει τη θέση της ότι προβληματιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα για το όλο περιστατικό και την κατανόηση του∙ και

 

(3)        η εκδοχή της που αφορούσε ένα συγκεκριμένο συμβάν δεν μεταβλήθηκε με το χρόνο αλλά παρέμεινε σταθερή.

 

357.      Παράπονο είχε κάνει και στη ΜΚ 11. Το παράπονο βεβαίως δεν ήταν άμεσο. Η ίδια η ΜΚ 1 το προσδιόρισε χρονικά το 2012 η ΜΚ 11 πολύ ενωρίτερα, ενόσω ήταν ακόμη στο Λύκειο. Αναφορές αυτού του είδους, αποτελούν δηλώσεις αυτοενίσχυσης που, παλαιότερα, ενέπιπταν στον κανόνα αποκλεισμού εξ ακοής μαρτυρίας και αποκλείονταν. Αν και δεν αποκλείονται πλέον δεν έχουν ιδιαίτερη αποδεικτική βαρύτητα εκτός εάν προσκομίζονται για ανατροπή ισχυρισμού κατασκευασμένου παραπόνου (βλ. άρθρο 30 (2) (β) του περί Αποδείξεως Νόμου, Κεφ. 9, όπως αυτός τροποποιήθηκε).

 

358.      Η μαρτυρία της για το ζήτημα των βιντεοκασετών μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Αποτελούσε μέρος της κατάθεσης που έδωσε στην Αστυνομία. Κάποιες αναφορές έκανε και η ΜΚ 5. Οι αναφορές αυτές ακόμη και να είναι αληθείς δεν καταδείχθηκε να συνδέονται με τις ενώπιον μας κατηγορίες. Αντιθέτως αποτελούσαν αχρείαστη μαρτυρία ασύνδετη με οποιοδήποτε από τα συμβάντα. Παρά το γεγονός αυτό δεν διαπιστώσαμε κακόπιστη πρόθεση από πλευράς της ΜΚ 1 στις αναφορές της. Προφανώς συνδέονται με την υποκειμενική κακή εικόνα που σχημάτισε για τον κατηγορούμενο ευρύτερα και όχι με τη φιλαλήθεια της.

 

359.      Μας προβλημάτισε επίσης το γεγονός ότι επέτρεψε στον κατηγορούμενο να της ξανακάνει μασάζ, το ότι διατήρησε επικοινωνία μαζί του αλλά και ότι εργοδοτήθηκε από αυτόν για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεχόμαστε και έχουμε ικανοποιηθεί ότι η συμπεριφορά της ΜΚ 1 είναι συμβατή με τα όσα η ίδια ανέφερε στην προσπάθεια της να αντιληφθεί, να επεξεργαστεί και να έρθει αντιμέτωπη με το συμβάν στην ορθή του διάσταση και εν τέλει να το παρέλθει.     

 

360.      Παρά τις προβληθείσες θέσεις της Υπεράσπισης δεν διαπιστώσαμε να έτυχε επίδρασης από τη ΜΚ 5 ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο για να προβεί σε ψευδή καταγγελία. Το γεγονός ότι ήρθε σε κάποια συνεννόηση για να δώσει κατάθεση δεν υποδηλοί τίποτε. Αντιθέτως έθεσε στον κατηγορούμενο τα δεδομένα της άσεμνης συμπεριφοράς του νωρίτερα και πριν έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε από τις παραπονούμενες και τη ΜΚ 5.

 

361.      Η ΜΚ 1 μας έκανε γενικά καλή εντύπωση. Δεν διαπιστώσαμε υπερβολή στη μαρτυρία της ή κακόβουλη πρόθεση. Κάποιες ανακρίβειες σε χρόνους είναι αναμενόμενες. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ακρίβεια και σιγουριά στην περιγραφή των γεγονότων του περιστατικού που καταλογίζει στον κατηγορούμενο. Έχοντας αυτοπροειδοποιηθεί κατάλληλα κρίνουμε ότι μπορούμε να στηριχθούμε στη μαρτυρία της ΜΚ 1 για όλα τα επίδικα θέματα που αφορούν το παράπονο της ίδιας χωρίς την αναζήτηση ενισχυτικής μαρτυρίας. Η ΜΚ 1 με σαφήνεια, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αυθεντικά, γνήσια, πηγαία και με φιλαλήθεια ανέφερε με λεπτομέρεια και παραστατικότητα τα όσα καταλογίζει στον κατηγορούμενο και δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό ή δισταγμό και καμία αμφιβολία να δεχθούμε την μαρτυρία της για τα επίδικα γεγονότα και να την κρίνουμε αξιόπιστη και με ασφάλεια να βασιστούμε στη μαρτυρία της χωρίς αναζήτηση ενισχυτικής μαρτυρίας.

 

362.      Κρίνουμε τη ΜΚ 1 αξιόπιστη μάρτυρα και από τη μαρτυρία της δεχόμαστε τα όσα ανέφερε σε σχέση με το επίδικο περιστατικό. Δεχόμαστε επίσης τα όσα ανέφερε όταν ήρθε αντιμέτωπη με τον κατηγορούμενο στο χώρο εργασίας της και ότι η αντίδραση του ήταν αυτή που περιέγραψε. Δεχόμαστε επίσης και τα όσα ανέφερε για τη γνωριμία της με τη ΨΨ στο γυμναστήριο στην έκταση βέβαια που θα αναφέρουμε κατωτέρω.    

 

363.      Δεχόμαστε και αποτελεί εύρημα μας ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τις οικογενειακές της συνθήκες τον επίδικο χρόνο και ότι λόγω και της προπονητικής του ιδιότητας η ΜΚ 1 τον έβλεπε σαν οικογένεια και πατρική φιγούρα, με ισχύ, πειθώ και επιρροή στην καθημερινότητα της. Η ίδια, ως αθλήτρια του, προσπαθούσε πάντοτε να τον ικανοποιήσει. Η σχέση της αυτή με τον κατηγορούμενο ήταν και ο λόγος που προσπάθησε στη συνέχεια να εκλογικεύσει το τί είχε συμβεί. Κατά τον χρόνο του επίδικου συμβάντος η ΜΚ 1 δεν είχε προηγουμένως σεξουαλική εμπειρία.  

 

364.      Από τη μαρτυρία της δεχόμαστε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2023 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο. Από τα όσα ανέφερε ήταν εμφανές ότι ακόμη και μέχρι τη δίκη προβληματιζόταν, όχι τόσο για τις περιστάσεις της άσεμνης επίθεσης, αλλά γι’ αυτήν είχε ψυχολογικά «λήξει».

 

365.      Ως προς το παράπονο που έκανε στη ΜΚ 11 κρίνουμε ότι η ΜΚ 1 ήταν σε θέση να θυμάται καλύτερα πότε ακριβώς το είχε κάνει και ως εκ τούτου δεχόμαστε τη μαρτυρία της και σε αυτό το ζήτημα.

 

Αξιολόγηση της ΜΚ 11

366.      Όσον αφορά τη ΜΚ 11, αν και δεν μας δημιούργησε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ήρθε να πει την αλήθεια, δεν έχουμε ικανοποιηθεί ότι τοποθέτησε χρονολογικά ορθά το γεγονός του παραπόνου της ΜΚ 11. Ως προς το ζήτημα της μαρτυρίας της για τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου στο πρόσωπο της στο γήπεδο, δεν καταδείχθηκε να είναι σχετική με τα επίδικα θέματα, αφορά δικό της προσωπικό συμβάν, μη σχετιζόμενο με τις ενώπιον μας καταγγελίες και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται υπόψη.

 

Αξιολόγηση της ΜΚ 4

367.      Η ΜΚ 4 αμφισβητήθηκε έντονα από την Υπεράσπιση σε τρία ζητήματα:

 

(1)        στον χώρο που τοποθέτησε τη διάπραξη του αδικήματος∙

 

(2)        ως προς το γνήσιο της καταγγελίας, δηλαδή τα κίνητρα της∙ και

 

(3)        στην προσπάθεια επηρεασμού της από τον κατηγορούμενο.

 

368.      Όσον αφορά το γυμναστήριο του κατηγορουμένου, αν δηλαδή την περίοδο Οκτωβρίου 2007 με Νοέμβριο 2007, ήταν υπόγειο ή όχι παρά τις υποβολές για το αντίθετο, καταδείχθηκε από τη μαρτυρία του ιδίου του κατηγορούμενου, του ΜΚ 10 και ΜΥ 5 ότι το γυμναστήριο ήταν σε λειτουργία στο υπόγειο το αργότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2007. Δεν διαπιστώσαμε να ψεύδονται οι μάρτυρες αυτοί και ως εκ τούτου δεχόμαστε τη μαρτυρία τους γι’ αυτό το ζήτημα. Η αμφισβήτηση επομένως του χώρου ως υπαρκτού τον δεδομένο χώρο έπεσε στο κενό. 

 

369.      Η περίπτωση της ΜΚ 4 παρουσιάζει την εξής ιδιομορφία. Η ίδια ουδέποτε κατήγγειλε το δικό της περιστατικό αλλά κατήγγειλε λίγους μήνες μετά περίπτωση άλλης αθλήτριας της ΨΨ. Αποτέλεσε κοινή θέση των ΜΚ 5, 7, πλην του ΜΚ 16, ακόμη και του κατηγορουμένου, ότι τον Απρίλιο του 2008 ότι η ΜΚ 4 ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε σεξουαλικές σχέσεις με τη ΨΨ. Εξετάσαμε το ζήτημα αυτών των ισχυρισμών ως γεγονός προβολής τους και όχι την αλήθεια τους. Το αν ο κατηγορούμενος είχε ερωτική σχέση μαζί με τη ΨΨ δεν είναι επίδικο. Αυτό που εξετάσαμε είναι αν η ΜΚ 4 είχε λόγους να ψεύδεται για το δικό της περιστατικό και τους λόγους που άργησε να το καταγγείλει.

 

370.      Προκύπτει επομένως ότι η ΜΚ 4 ισχυρίστηκε ανάρμοστη σχέση του κατηγορουμένου με τη ΨΨ χωρίς να καταγγείλει την άσεμνη επίθεση που ισχυρίστηκε η ίδια ότι δέχθηκε λίγους μήνες προηγουμένως.

 

371.      Ήταν επίσης η θέση της ότι ακόμη και μετά την καταγγελία «Μπεκατώρου» η πρώτη φορά που μίλησε για το περιστατικό της ήταν στην Αστυνομία. Άνετα όμως να μιλήσει ένιωσε στη ψυχολόγο και μετά στο Δικαστήριο.

 

372.      Κατά την αντεξέταση της η ΜΚ 4 ερωτήθηκε αν μίλησε σε τηλεφωνική σύνδεση σε εκπομπή το 2021 και μετά την έναρξη διερεύνησης. Η ΜΚ 4 αρνήθηκε. Όταν όμως προβλήθηκε το σχετικό βίντεο (Τεκμήριο 15), η ΜΚ 4 δέχθηκε ότι όντως είχε κάνει παρέμβαση τηλεφωνική και όχι αυτοπρόσωπη.

 

373.      Αρνήθηκε ότι κάποιος ακροατής θα μπορούσε να την αναγνωρίσει από τη φωνή της ή το περιεχόμενο των απαντήσεων της.  

 

374.      Παρά το ότι η αναφορά της ΜΚ 4 προκάλεσε κάποιο προβληματισμό στο Δικαστήριο, δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για ουσιαστική αντίφαση δυνάμενη να κλονίσει την αξιοπιστία της και δη την αξιοπιστία της σχετικά με το επίδικο συμβάν. Εν πάση περιπτώσει τα όσα ανέφερε στην εκπομπή εκείνη ουδόλως διαφοροποιούνται από τα όσα ανέφερε στην κατάθεση της στην αστυνομία και προφορικά ενώπιον του Δικαστηρίου. Από τα όσα είπε δεν διακρίναμε σκόπιμη καταφυγή στο ψεύδος.

 

375.      Έχουμε ικανοποιηθεί εξετάζοντας στο σύνολο των τότε προσωπικών της δεδομένων και το νεαρό της ηλικία της, ότι η όλη συμπεριφορά της τότε αλλά και κατά το χρόνο καταγγελίας, δεν οδηγεί σε συμπέρασμα ψεύδους ή εκδικητικής συμπεριφοράς προς τον κατηγορούμενο με τον οποίο διέκοψε την αθλητική της συνεργασία το 2008. Αντίθετα δεχόμαστε ότι οι προσωπικές της συνθήκες τη δεδομένη περίοδο καθώς και το ότι δεν έγινε πιστευτή για την ΨΨ την έκαναν να νιώσει ότι δεν μπορούσε να προβεί σε καταγγελία.  

 

376.      Δεχόμαστε ότι η ΜΚ 4 κατά τον χρόνο της καταγγελίας δεν είχε κίνητρα εκδίκησης ή ζήλειας προς τον κατηγορούμενο. Η ΜΚ 4 είναι πλέον σύζυγος και μητέρα 2 παιδιών, επαγγελματικά αποκαταστημένη και ότι προώθηση  ψευδούς καταγγελίας δεν θα της απέφερε οποιοδήποτε όφελος.

 

377.      Κρίνουμε τη ΜΚ 4 αξιόπιστη μάρτυρα και δεχόμαστε το σύνολο της μαρτυρίας της όσον αφορά το επίδικο συμβάν. Δεχόμαστε ότι ο κατηγορούμενος ως προπονητής κατά τον χρόνο του συμβάντος ήταν πρόσωπο της εμπιστοσύνης της στο οποίο είχε εναποθέσει τους αθλητικούς της στόχους. Ο κατηγορούμενος γνώριζε τις προσωπικές της περιστάσεις τη δεδομένη περίοδο. Η ίδια ένιωσε ότι θα έθετε τέρμα στην αθλητική της πορεία, αν κατάγγελλε το συμβάν. Επειδή  θεώρησε ότι μπορούσε να διαχειριστεί το συμβάν μόνη της δεν το κατάγγειλε τότε. Όσον αφορά τις αναφορές της για τη ΨΨ, δεχόμαστε ότι όντως προέβη στους εν λόγω ισχυρισμούς την εν λόγω περίοδο και ότι δεν έτυχαν οποιασδήποτε περαιτέρω διερεύνησης ή αξιολόγησης. Η ΜΚ 4 κατά το χρόνο του επίδικου συμβάντος δεν είχε οποιαδήποτε προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία.

 

Αξιολόγηση του ΜΚ 16

378.      Σε σχέση με το θέμα ειδικά της ΨΨ, δεν κρίνουμε ότι ο ΜΚ 16 ήταν πειστικός. Δεδομένου ότι το ζήτημα με τη ΨΨ είχε όντως συζητηθεί ή ακουστεί (ακόμη και η ΜΥ 3 είπε ότι «ακουγόταν») θεωρούμε ότι ίσως ο φόβος για προσωπική του ευθύνη να τον απέτρεψε από το να πει την αλήθεια γι’ αυτό ζήτημα. Αυτό χωρίς να αποτελεί κρίση ή μομφή του Δικαστηρίου. Ως εκ τούτου δεν δεχόμαστε τη μαρτυρία του για την αναφορά της ΜΚ 4 για τη ΨΨ.

 

379.      Στα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν την εργοδότηση του κατηγορουμένου και την ενημέρωση των ΜΚ 2 και ΜΚ 7 ότι δεν ήθελαν να τους προπονεί πλέον ο κατηγορούμενος, δεν αμφισβητήθηκε και γίνονται δεκτά.

 

Αξιολόγηση της ΜΥ 3  

380.      Η παρουσίαση της είχε ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την αντίκρουση των αναφορών της ΜΚ 4. Πάλι αυτές οι αναφορές είχαν να κάνουν με τη ΨΨ, τις οποίες δεν αντέκρουσε αφού η εν λόγω σχέση «ακούετουν στο γήπεδο». Το γεγονός ότι υποβάθμισε τις ευρύτερες συζητήσεις που έκανε με τη ΜΚ 4 δεν ενδιαφέρει ούτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κρίσης αφού ο καθένας μπορεί να ακούει και αν αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα θέματα και να θυμάται διαφορετικά το περιεχόμενο μιας ή περισσοτέρων συζητήσεων, πολύ περισσότερο δε μετά την παρέλευση κάποιων ετών.

 

381.      Ως προς το θέμα των κλειδιών για το [γήπεδο του Συλλόγου πόλης Α] η ίδια ανέφερε ότι έλειπε το 2010 με άδεια μητρότητας. Το γήπεδο αν και έκλεινε στις 18:00, είχαν πάντα κλειδί. Η θέση της αυτή συνάδει και με την υπόλοιπη ενώπιον μας μαρτυρία και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου.

 

Αξιολόγηση της ΜΚ 2

382.      Η μαρτυρία της ΜΚ 2 ήταν εκτενέστερη καθότι αφορούσε 2 περιστατικά, το πρώτο τον Χειμώνα του 2011 και το δεύτερο τον Απρίλιο του 2014.

 

383.      Η ΜΚ 2 προσδιόρισε τον χώρο του πρώτου περιστατικού σε χώρο που ενοικίαζε ο κατηγορούμενος στο [γήπεδο του Συλλόγου πόλης Α] και είχε μετατρέψει σε γυμναστήριο. Μια βασική παράμετρος αμφισβήτησης της ήταν ο διαχωρισμός του χώρου μασάζ από τον υπόλοιπο χώρο με γυψοσανίδες. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι ο χώρος δεν ήταν διαμορφωμένος με τον τρόπο περιγραφής της ΜΚ 1. Ο ΜΥ 5, που τον βοήθησε στην τοποθέτηση των γυψοσανίδων θυμόταν ότι η τοποθέτηση έγινε Νοέμβριο 2011 με περίοδο Χριστουγέννων 2011. Η μαρτυρία του ΜΥ 5, ο οποίος θυμόταν την τοποθέτηση λόγω της γέννησης του υιού του 28/11/2011, δεν αναιρεί ή θέτει σε αμφιβολία την εκδοχή της ΜΚ 1 για τον Χειμώνα του 2011. Η επιδειχθείσα φωτογραφία Τεκμήριο 26 στον ΜΚ 7 που αφορούσε την 3/1/2012 δεν διαφοροποιεί αυτό το δεδομένο. Αντιθέτως καταδεικνύει ότι στις 3/1/2012 είχε ήδη ανεγερθεί ο τοίχος με γυψοσανίδες. Χειμώνας του 2011 είναι και ο Δεκέμβριος του 2011. Όπως ανέφερε και ο κατηγορούμενος, Χριστούγεννα του 2011.

 

384.      Άλλη θέση του κατηγορουμένου ήταν ότι το γήπεδο έκλεινε στις 18:00 και ότι τη δεδομένη περίοδο δεν είχε κλειδί για το γήπεδο. Είχε όμως για το χώρο του γυμναστηρίου. Ως προς τούτο το θέμα έχουμε ικανοποιηθεί από το σύνολο της μαρτυρίας των αθλητών ότι ο κατηγορούμενος, διέθετε κλειδί κάποιας από τις πύλες σε όλα τα επίδικα χρονικά διαστήματα και ότι δεν τίθετο ζήτημα πρόσβασης στον χώρο έστω και αν το γήπεδο έκλεινε στις 18:00. 

  

385.      Το δεύτερο περιστατικό έγινε σύμφωνα με τη ΜΚ 2 στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2014. Δεν αμφισβητήθηκε ότι όντως είχαν πάει εκεί για προετοιμασία, ο κατηγορούμενος μάλιστα στη μαρτυρία του ενώπιον του Δικαστηρίου ανέφερε τι ενδεχομένως να είχε συμβεί.

 

386.      Εξετάσαμε τη συμπεριφορά της ΜΚ 2 μετά και από τα δύο συμβάντα και σε συνάρτηση με το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι την καταγγελία. Λάβαμε υπόψη μας τα ακόλουθα:

 

(1)        Το 2011 ήταν 14 ετών και είχε σωρεία οικογενειακών προβλημάτων τα οποία δεν αμφισβητούνται. Δεχόμαστε ότι ο αθλητισμός ήταν η διέξοδος της. Ήταν και συνεχίζει να είναι ταλέντο και κρίνουμε ότι ήταν φυσικό να μην θέλει να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Άλλωστε οι επιτυχίες, ανεξαρτήτως της θέσεως του κατηγορουμένου ότι άλλη αθλήτρια πιο μικρή της έσπαζε μετέπειτα όλα τα ρεκόρ της, μιλούν αφ’ εαυτών.

 

(2)          Ο κατηγορούμενος, (κατά ομολογία όλων των μαρτύρων) θεωρείτο επιτυχημένος προπονητής στο χώρο. Άλλωστε κανένα λόγο δεν έχουμε να αμφισβητήσουμε το έργο του ως μας παρουσιάστηκε. Μπορούμε να αντιληφθούμε και τη δική της αμφιθυμία ως προς το πρόσωπο του. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογήσαμε την επικοινωνία τους ως εντοπίζεται στα Τεκμήρια 4 και 5, και τις φωτογραφίες του Τεκμήριο 3. Όπως είπε άλλωστε η ΜΚ 2 στη σελ. 216 των πρακτικών):

 

«… δεν ήρθα να σου αποκρύψω ή να παίξω πελλόν ότι δεν είχα καλή σχέση με τούτον τον άνθρωπο. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα σε τούτην την αίθουσα σας λέω ναι, τούτον τον άνθρωπο αγάπουν τον, φαίνεται και στην εικόνα και στη συνέντευξη, είχαμε σχέση πατέρας και κόρης, βλέπετε το που τα μηνύματα».

 

(3)        Η δημιουργία σχέσης της ΜΚ 2 με τον ΜΚ 7, επίσης αθλητή του κατηγορουμένου, από το 2015 και μετά προφανώς άρχισε να διαμορφώνει νέα δεδομένα στη σχέση της με τον κατηγορούμενο. Δεν μας διαφεύγει ότι έχει αρχίσει να ενηλικιώνεται.

 

(4)        Η διαφωνία της με τον κατηγορούμενο σε θέματα προπόνησης κορυφώθηκε μετά τους αγώνες στην Πολωνία το 2016 όπου είχε τραυματιστεί. Από τις αρχές του 2017 τον εγκατέλειψε μαζί με τον ΜΚ 7.   

 

(5)        Καλοκαίρι του 2016, ήταν η θέση της ότι αποκάλυψε κάποια ενοχλητική συμπεριφορά του κατηγορουμένου στη ΜΚ 3.

 

(6)        Τον Ιανουάριο του 2017 αποκάλυψε στον ΜΚ 7 το συμβάν του Απριλίου 2014. Ο ΜΚ 7 το επιβεβαιώνει. Μέχρι τα τέλη του 2020 επομένως, μεσολάβησαν σχεδόν 4 έτη χωρίς να γίνει καταγγελία.

 

387.      Τα παράπονα αυτά τα παραθέτουμε προς αντίκρουση των θέσεων της Υπεράσπισης για σκευωρία.

 

388.      Στο σημείο αυτό παρεμβάλλουμε και τη θέση της ΜΚ 12, της αθλητικής ψυχολόγου, ότι το 2019 της έγινε αναφορά από τη ΜΚ 2 για άσεμνο άγγιγμα. Δεν έχουμε λόγο να μην θεωρήσουμε τη μαρτυρία της ΜΚ 12 αξιόπιστη επί αυτού του ζητήματος. Παρακολουθούσε τη ΜΚ 2 την δεδομένη περίοδο και έλαβε την πληροφόρηση στο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος της. Η αντεξέταση του συνηγόρου Υπεράσπισης δεν κλόνισε την αξιοπιστία της ούτε μας έχει δοθεί λόγος για αμφισβήτηση της. Ως εκ τούτου δεχόμαστε ότι της έγινε η εν λόγω αναφορά την εν λόγω χρονική περίοδο.

 

389.      Έχουμε εξετάσει τη μαρτυρία της ΜΚ 2 στο σύνολο της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις της ΜΚ 2 με τον κατηγορούμενο από κάποιο χρονικό σημείο και μετά άρχισαν να χειροτερεύουν δεδομένο που είχε να κάνει και με τη σταδιακή διασάλευση των σχέσεων του κατηγορουμένου με τον ΜΚ 7. Υπήρξαν αναφορές της ΜΚ 2 όπως αυτή στη σελ. 79 των πρακτικών ότι θυμόταν «…μια φορά στις κερκίδες εμίλαν με αθλητές ή προπονητές, δεν θυμούμαι ποιοι ήταν ακριβώς εκεί, τζιαι είσιε πει την εξής κουβέντα. "Αν δεν γαμήσεις την αθλήτριά σου, η αθλήτριά σου δεν τρέχει"», αλλά και αναφορές για «χάπι ύπνου» στη Βραζιλία το 2013. Για την αγκαλιά στη Βραζιλία βέβαια δεν αντιμετωπίζει κατηγορία. Ούτε και για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου. Η πιο πάνω δήλωση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο πλαίσιο μπορεί να είχε γίνει. Ό,τι σαφώς διαφάνηκε είναι η απογοήτευση της στο πρόσωπό του.  

 

390.      Όσον αφορά το περιστατικό της Βραζιλίας το 2013, η μαρτυρία του ΜΥ 4 που ήταν μέρος της αποστολής δεν διαψεύδει τη ΜΚ 2 ως προς τις συνθήκες διαμονής του κατηγορουμένου, αφού και ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος αν εν τέλει βρήκε δωμάτιο στο ξενοδοχείο. Ο ΜΥ 4 επομένως, ο οποίος κρίνουμε ότι ήταν αξιόπιστος, δεν δημιουργεί ρήγμα στη μαρτυρία και επομένως αμφιβολία στα κίνητρα της ΜΚ 2.

 

391.      Δεν διαπιστώσαμε σε κανένα σημείο της μαρτυρίας της να ψευδόταν ή να είχε κατασκευάσει παράπονο. Ούτε θα αποκόμιζε όφελος πλέον από την καταγγελία αφού δεν την προπονούσε πλέον ο κατηγορούμενος αλλά ο ΜΚ 7. Το ότι είναι αθλήτρια παγκοσμίου εμβέλειας, στο απόγειο της καριέρας της, θα ήταν θεωρούμε αποτρεπτικός παράγοντας στο να θέσει τον εαυτό της ενώπιον Δικαστηρίου και να προωθεί ψευδή παράπονα. Η χρονολογική παράθεση των πιο πάνω δεδομένων μας έχει ικανοποιήσει για ακριβώς το αντίθετο και ότι η ΜΚ 2 προβληματιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα για τα συμβάντα. Καθίσταται εύρημα μας, ότι ο κατηγορούμενος ως προπονητής της ήταν το άτομο στο οποίο είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για πρωταθλητισμό. Κρίνουμε τη ΜΚ 2 αξιόπιστη μάρτυρα και αποδεχόμαστε τη μαρτυρία της στο σύνολο της. Αυτό, σε συνάρτηση με τη δύσκολη οικογενειακή της κατάσταση, ήταν και ο λόγος που δεν κατάγγειλε τα συμβάντα προηγουμένως. Δεχόμαστε επίσης ότι ο κατηγορούμενος ήταν γνώστης της οικογενειακής της κατάστασης.  

 

Αξιολόγηση της ΜΚ 3

392.      Καίριας σημασίας πραγματική μαρτυρία σε σχέση με τα όσα ανέφερε η ΜΚ 3 αποτέλεσαν τα μηνύματα του Τεκμηρίου 6 που αντάλλαξαν με τον κατηγορούμενο την περίοδο πριν το καταγγελθέν συμβάν. Όπως είπαμε πιο πάνω η ανταλλαγή των μηνυμάτων είναι παραδεκτή. Σημαντικό δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά και ο χρόνος που διακόπτονται, απότομα, για κάποια περίοδο, την οποία διακοπή, η ΜΚ 3 απέδωσε στο συμβάν. 

 

393.      Σημειώνουμε ότι ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι υπερέβη το όριο, το κίνητρο του όπως ανέφερε ήταν να της υψώσει το ηθικό.

 

394.      Απλή ανάγνωση των μηνυμάτων καταδεικνύει ξεκάθαρα ανάρμοστη προσέγγιση ενήλικα προς ανήλικη με ερωτικά υπονοούμενα. Ο κατηγορούμενος εμφανώς ήλεγχε και κατηύθυνε τη συζήτηση.

 

395.      Η προβληθείσα θέση της ΜΚ 3 ότι ένιωσε ότι υπείχε κάποια ευθύνη για το συμβάν που ακολούθησε, κρίνουμε ότι, για άτομο με την τότε ηλικία της και ωριμότητα ήταν λογική, με αποτέλεσμα να νιώθει ότι δεν μπορούσε να τον καταγγείλει ή να προβεί σε παράπονο.

 

396.      Η ΜΚ 3 στο εδώλιο του μάρτυρα μας έδωσε την εντύπωση προσώπου χαμηλών τόνων. Είχε αποσυρθεί από τον αθλητισμό από το 2016, εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση και έχουμε ικανοποιηθεί ότι μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον προβληματικό με ελάχιστη στήριξη. Η οικογένεια αντιμετώπιζε και  οικονομικά προβλήματα. Το γεγονός ότι τήρησε ευγενική στάση προς τον κατηγορούμενο μετά το συμβάν δεν καταδεικνύει ψεύδος για το συμβάν. Αντιθέτως, κατανοούμε και δεχόμαστε ότι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος προπονούσε τον αδελφό της και ήταν πελάτης της επιχείρησης των γονιών της την απέτρεπε από το να τον απομακρύνει πλήρως από τη ζωή της, ακόμη και να μην τον προσκαλέσει στο γάμο της. Δεχόμαστε ότι ο λόγος που δεν προέβη σε καταγγελία μέχρι το 2021 ήταν γιατί ένιωθε ότι δεν μπορούσε και όχι για λόγους εκδίκησης.

 

397.      Κρίνουμε τη ΜΚ 3 αξιόπιστη μάρτυρα και δεχόμαστε τη μαρτυρία της στο σύνολο της. Δεχόμαστε τα όσα κατέθεσε σε σχέση με το επίδικο συμβάν και τους υποκειμενικούς λόγους που την ώθησαν στο να μην προβεί σε παράπονο αμέσως. Ο κατηγορούμενος είχε γνώση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην οικογένεια της εξού και τη στήριζε οικονομικά. Η θέση της για το ζήτημα αυτό δεν αμφισβητήθηκε. Βρίσκουμε επίσης ότι λόγω των δυσκολιών που είχε στο σπίτι, ο κατηγορούμενος ως προπονητής της ήταν πρόσωπο το οποίο εμπιστευόταν.

 

Αξιολόγηση της ΜΚ 5

398.      Η ΜΚ 5 δεν ήταν παραπονούμενη. Η εμπλοκή της είχε να κάνει περισσότερο με την ενθάρρυνση ή συντονισμό των υπολοίπων παραπονουμένων. Όσον αφορά την Υπεράσπιση, η ΜΚ 5 ήταν αυτή που ήταν πίσω από την όλη σκευωρία και προσπάθησε μάλιστα να αποκτήσει όφελος.

 

399.      Η ΜΚ 5 είχε δεσμό με τον κατηγορούμενο. Η όλη εμπειρία, εξ όσον αντιληφθήκαμε, τη στιγμάτισε αφού η σχέση δεν είχε αίσιο τέλος. Ήταν εμφανές από τη μαρτυρία της ότι είχε αναπτύξει έντονα αισθήματα για τον κατηγορούμενο. Έντονο ήταν και το αίσθημα απογοήτευσης έστω και αν προχώρησε στη ζωή της με άλλη σχέση.

 

400.      Η βασική θέση της Υπεράσπισης ήταν ότι ήθελε να εκδικηθεί τον κατηγορούμενο. Για τον λόγο αυτό οργάνωσε τις παραπονούμενες και βοήθησε στην προώθηση ψευδών παραπόνων.    

 

401.      Εξετάσαμε τη μαρτυρία της με ιδιαίτερη προσοχή. Μεγάλο μέρος της δεν αφορούσε ζητήματα για τα οποία χρειάζεται να κάνουμε ευρήματα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η σχέση της με τον κατηγορούμενο άρχισε το 2006 και διήρκεσε, με κάποια διαλείμματα, μέχρι το 2015. Η ΜΚ 5 εκτός από αθλήτρια του διετέλεσε και βοηθός προπονήτρια του από το 2010 μέχρι και το 2014.  

 

402.      Παρά την έντονή συναισθηματική της φόρτιση και την πικρία που ένιωθε προς τον κατηγορούμενο δεν διαπιστώσαμε να ήταν σε θέση να υποβάλει στις παραπονούμενες οι οποίες πλέον ήταν ενήλικες και ανεξάρτητες γυναίκες να προβούν σε ψευδή παράπονα για δικό της όφελος. Η προβαλλόμενη γραμμή της Υπεράσπισης δεν έχει έρεισμα στη μαρτυρία της. Το ότι ένιωθε έντονα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει, υπό τις περιστάσεις, σε συμπέρασμα ότι μπορούσε να οργανώσει σκευωρία. Το γεγονός ότι βοήθησε τις υπόλοιπες παραπονούμενες μάλλον στηριζόταν σε αισθήματα συναισθηματικής ενοχής προς  αυτές παρά σε αισθήματα εκδίκησης προς τον κατηγορούμενο. Η ΜΚ 3 άλλωστε ήταν αθλήτρια που η ίδια προπονούσε.

 

403.      Τούτων λεχθέντων, η μαρτυρία για την εργοδότηση της στον [Σύλλογο πόλης Β], αχρείαστα μακρά και τα όσα αναφέρθηκαν σε σχέση με αυτή δεν καταδεικνύει οικονομικό όφελος (ή μακροπρόθεσμο όφελος καριέρας) αφού διήρκησε μόνο 4 μήνες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι αιτιάσεις του κατηγορούμενου για εκδικητική συμπεριφορά της ΜΚ 5 δεν βρίσκουν έρεισμα και δεν τις αποδεχόμαστε.

 

404.      Η μαρτυρία της ΜΥ 2, όσον αφορά την εργοδότηση της ΜΚ 5 κρίνουμε ότι δεν κατέδειξε οτιδήποτε σε σχέση με ενδεχόμενα κίνητρα της ΜΚ 5. Ακόμη και να γινόταν δεκτό ότι η απόλυση του κατηγορουμένου είχε όφελος για τη ΜΚ 5 ή ότι αυτή απέκρυψε αρχικά την εμπλοκή της τούτο δεν σημαίνει ότι είχε και τη δυνατότητα να επηρεάσει τις παραπονούμενες ώστε να καταθέσουν ψευδώς. Αφορούσε ζήτημα του [Συλλόγου πόλης Β] και της ΜΚ 5. Το ίδιο ισχύει και για τα όσα κατέθεσε η ΜΥ 2 για την εργοδότηση του ΜΚ 7 στην ΚΟΕΑΣ. Το πλαίσιο εργοδοσίας της ΜΚ 5 στον [Σύλλογο πόλης Β] και του ΜΚ 7 στον ΚΟΕΑΣ και τα χρήματα που έλαβαν επομένως αν και γίνονται δεκτά δεν οδηγούν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα ύπαρξης συμπαιγνίας. 

 

405.      Η μαρτυρία της ΜΥ 6, μητέρα αθλητή του κατηγορουμένου, επίσης δεν καταδείχθηκε, εν τέλει, σχετική. Η εν λόγω μάρτυρας εξέφρασε δικές της υποκειμενικές απόψεις για τη ΜΚ 5, η οποία ενδεχομένως να χειρίστηκε λανθασμένα το ζήτημα της καταγγελίας του κατηγορουμένου με τους αθλητές που ανέλαβε. Η μαρτυρία της ως εκ τούτου, στην έκταση που ήταν μια εκ των γονιών που ζήτησε την απομάκρυνση της ΜΚ 5, δεν οδηγεί σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

 

406.      Κρίνουμε τη ΜΚ 5 αξιόπιστη μάρτυρα.  Από τη μαρτυρία της δεχόμαστε τα όσα ανέφερε για τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ της ιδίας και των ΜΚ 2 και 7 και τους λόγους που έγιναν οι καταγγελίες Δεν διαπιστώσαμε από πλευράς της προσπάθεια επηρεασμού των ΜΚ 1, 2, 3 και 4 για να προβούν σε παράπονο ψευδές προς όφελος της ιδίας ή οποιουδήποτε άλλου. Η στάση της ήταν μεν υποστηρικτική και σε καμία περίπτωση, πρόσωπο που ενήργησε με σκοπό την εκδίωξη του κατηγορουμένου με ψευδείς κατηγορίες.

 

Αξιολόγηση του ΜΚ 7

407.      Ο ΜΚ 7 ήταν πρώην αθλητής του κατηγορουμένου. Διατηρούσαν πολύ στενή σχέση η οποία σε κατοπινό στάδιο, από το 2015 και μετά, άρχισε να διαρρηγνύεται. Εν τέλει ήρθαν σε πλήρη ρήξη. Στο εδώλιο του μάρτυρα η όλη εντύπωση που μας έδωσε ο ΜΚ 7 ήταν αυτό της έντονης απογοήτευσης από τον κατηγορούμενο. Υπήρχε πλέον όμως και εχθρική διάθεση ιδίως όταν μιλούσε για στοιχεία του χαρακτήρα του κατηγορουμένου. Το γεγονός επίσης ότι είναι σε σχέση με τη ΜΚ 2 επηρέασε τη διάθεση του μάρτυρα προς τον κατηγορούμενο. Όλα αυτά μας προβλημάτισαν και τα λάβαμε υπόψη μας στη διαμόρφωση της κρίσης μας ως προς το αξιόπιστο του μάρτυρα και στο αν ήταν μάρτυρας της αλήθειας.

 

408.      Κρίνουμε ότι ο εν λόγω μάρτυρας ήταν αξιόπιστος στα όσα κατέθεσε και περιστρέφονται γύρω από το ζήτημα της γνησιότητας των παραπόνων. Καταλήξαμε στο εν λόγω συμπέρασμα αξιολογώντας θέσεις που προέβαλε και με το σύνολο της μαρτυρίας αλλά και σε συνάρτηση με τις θέσεις του κατηγορουμένου. Ειδικότερα:

 

(1)       Ο ΜΚ 7 από το 2017 και μετά ήταν ο προπονητής της ΜΚ 2 και πλέον δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με τον κατηγορούμενο. Επαγγελματικά πλέον και μισθολογικά θα εξαρτιόταν από την απόδοση της ΜΚ 2. Ο κατηγορούμενος είχε ήδη απωλέσει αξιόλογη αθλήτρια.  Δεν είχε πλέον συμφέρον ή λόγο να κατασκευάσει καταγγελία.

 

(2)        Δεν διαφάνηκε στη συνέχεια ο ΜΚ 7 να είχε ενδιαφέρον στο να αποσπάσει από τον κατηγορούμενο αθλητές του ή να συμπεριφερόταν ως ανταγωνιστής του είτε γενικά είτε ειδικά σε σχέση με τη ΜΚ 2. Η προπονητική του καριέρα ήταν ανεξάρτητη από αυτή του κατηγορουμένου.

 

(3)        Η προώθηση καταγγελίας το 2020 κατά του κατηγορουμένου δεν καταδείχθηκε να τον ωφέλησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσωπικά έστω και μέσω της ΜΚ 2.

 

409.      Από τη μαρτυρία του δεχόμαστε τα όσα ανέφερε για τις ώρες λειτουργίας του γηπέδου, την ύπαρξη κλειδιού και πρόσβασης στο χώρο του γυμναστηρίου, στα όσα ανέφερε για το παράπονο της ΜΚ 2 αλλά και τη συζήτηση που είχε με τον κατηγορούμενο για το θέμα.

 

410.      Επισημαίνουμε ότι η αποδοχή της μαρτυρίας του για το παράπονο της ΜΚ 2 δεν γίνεται προς αυτοενίσχυση της ΜΚ 2 αλλά προς ανατροπή των θέσεων της Υπεράσπισης για κατασκευασμένο παράπονο της ΜΚ 2.  

 

Αξιολόγηση Κατηγορουμένου

411.      Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι τα συμβάντα δεν έγιναν και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θυμόταν τις περιστάσεις που επικαλούνταν οι παραπονούμενες. Υποστήριξε ότι όλες είχαν κίνητρο και λόγο να τον κατηγορήσουν ψευδώς και ότι το έπραξαν με την παρότρυνση κυρίως της ΜΚ 5 η οποία ήθελε να τον εκδικηθεί.

 

412.      Πρόταξε τον καλό του χαρακτήρα αλλά και την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως βασικό του πυλώνα και προσπάθησε, όπως είδαμε πιο πάνω να θέσει υπό αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς των παραπονουμένων σε συνάρτηση με παρεμφερή ζητήματα όπως τους χώρους διάπραξης των αδικημάτων αλλά και τους χρόνους, θέτοντας ουσιαστικά αντικειμενικά κωλύματα στη διάπραξη των αδικημάτων.

 

413.      Από τη μαρτυρία του προκύπτει ότι είχε όντως μακρόχρονη πορεία ως προπονητής και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο του. Ήταν επιτυχημένος προπονητής και προφανώς μια δυναμική παρουσία στο χώρο του αθλητισμού και στους αγώνες [είδος αγωνίσματος]. Μια βασική του θέση ήταν ότι θα ήταν καταστροφή για τον ίδιο να παρενοχλεί αθλήτριες, και δη πρωταθλήτριες οι οποίες του απέφεραν εισόδημα και κύρος στον τομέα του.  

 

414.      Εξετάσαμε τη μαρτυρία του σε σχέση με κάθε μια από τις παραπονούμενες ξεχωριστά και κρίνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν έθεσε σε αμφιβολία τις περιστάσεις που η κάθε μια ισχυρίστηκε κατά τη διάπραξη ούτε έθεσε εν αμφιβόλω δηλώσεις εναντίον των συμφερόντων του που έκανε για κάποιες από αυτές, όπως τη ΜΚ 1 το 2017, και στον ΜΚ 7, για τη ΜΚ 2, όταν ήρθε αντιμέτωπος μαζί του τον Ιανουάριο του 2017.  

 

415.      Οι ισχυρισμοί που προέβαλε σε σχέση με την κατοχή κλειδιών του γηπέδου ή του γυμναστηρίου στο [Σύλλογο πόλης Α] επίσης αναιρέθηκαν αφού ο ίδιος εν τέλει δέχθηκε ότι κατείχε κλειδί του γυμναστηρίου από το 2010. Ούτε η εκδοχή που προέβαλε για την τοποθέτηση των γυψοσανίδων έπεισε αφού στο τέλος διαφάνηκε ότι Χριστούγεννα του 2011 ήταν τοποθετημένες.

 

416.      Τα μηνύματα επίσης στο Τεκμήριο 6 που αντάλλαξε με τη ΜΚ 3, που ήταν τότε ανήλικη δεν υποστηρίζουν την εκδοχή του ότι ήθελε να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση της. Κρίνουμε ότι μάλλον καταδεικνύουν έλξη του προς αυτήν. Η δε προσπάθεια του να της αποδώσει κακόβουλο κίνητρο σε μεταγενέστερο χρόνο δεν ήταν καθόλου πειστική. Πρόκειται για μια μάρτυρα που δεν έχει πραγματικά να κερδίσει τίποτε από τη δίωξη του.

 

417.      Όσον αφορά τη ΜΚ 4, η προσπάθεια εστιάστηκε στον χώρο του γυμναστηρίου το 2007. Ούτε και εδώ η μαρτυρία τον βοηθά. Ακόμη και ο μάρτυρας που παρουσίασε, ο ΜΥ 5, δεν κατέρριψε την εκδοχή της ότι Οκτώβριο με Νοέμβριο 2007 το γυμναστήριο του ήταν στο υπόγειο.   

 

418.      Τέλος η παρουσίαση φωτογραφικών αρχείων ή του βίντεο (Τεκμήριο 3) με σκοπό να καταδείξει ότι οι παραπονούμενες είχαν θετική στάση προς τον ίδιο επίσης δεν μπορεί να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του. Το γεγονός ότι κάποιος χαμογελά σε φωτογραφία δεν σημαίνει τίποτε. Πέραν του όλες οι παραπονούμενες δέχθηκαν και υπερτόνισαν ότι, ως ανήλικες, τον θεωρούσαν πρότυπο και είχαν μαζί του στενή σχέση εμπιστοσύνης. Η συμπεριφορά του είχε προξενήσει σύγχυση και τους πήρε χρόνο να την επεξεργαστούν στο ορθό της πλαίσιο.

 

419.      Κρίνουμε ότι η προσπάθεια του να μας δημιουργήσει αμφιβολία για τα κίνητρα των παραπονουμένων δεν ήταν πειστική ούτε επιτυχής και απορρίπτουμε τη μαρτυρία του  ως αναξιόπιστη.

 

Αξιολόγηση της ΜΥ 7

420.      Η ΜΥ 7 κατέθεσε μαρτυρία γνώμης ως φυσιοθεραπεύτρια για τον τρόπο που γίνεται μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Παρά την επαγγελματική σχέση που είχε ο κατηγορούμενος μαζί της δεν μας έδωσε την εντύπωση ότι έδωσε μαρτυρία με σκοπό να τον βοηθήσει. Κρίνουμε ότι η ΜΥ 7 κατέθεσε στο πλαίσιο της γνώσης και εμπειρίας της εξηγώντας κατά τρόπο γενικό την πρακτική που ακολουθείται. Κρίνουμε τη μάρτυρα αξιόπιστη μάρτυρα και δεχόμαστε τη μαρτυρία της.

 

421.      Αυτό που δεν έχει καταδειχθεί βέβαια από την Υπεράσπιση είναι πως η μαρτυρία της δημιουργεί αμφιβολία στις εκδοχές των παραπονουμένων ή πως προωθεί προβαλλόμενη υπεράσπιση σε σχέση με τους ισχυρισμούς τους για άσεμνα αγγίγματα. Η προβληθείσα υπεράσπιση ήταν ότι ο κατηγορούμενος δεν θυμόταν τέτοια περιστατικά και ότι δεν έγιναν. Δεν ήταν ότι ενώ έκανε μασάζ γλίστρησε το χέρι του ή ότι τα αγγίγματα ήταν αναγκαία για το είδος του μασάζ που έκανε. Ως εκ τούτου η μαρτυρία της αν και γίνεται δεκτή δεν οδηγεί σε κάποιο συμπέρασμα σε σχέση με τα ενώπιον μας επίδικα θέματα.

 

Θ.        Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

422.      Ο ευπαίδευτος συνήγορος του κατηγορουμένου παρά τα όσα εξελίχθηκαν κατά την ακρόαση των δύο μαρτύρων, με τις τελικές αγορεύσεις του φαίνεται να αποδέχεται ότι τα Κυπριακά Δικαστήρια αποκτούν δικαιοδοσία δυνάμει της πρόνοιας του άρθρου 5 ΠΚ και ειδικότερα να αποδέχεται ότι εάν τα όσα είχαν περιγραφεί από τη ΜΚ 2 ήθελε καταστούν ευρήματα, στοιχειοθετούν το αδίκημα του άρθρου 337 του Ελληνικού Ποινικού Κώδικα («ΕΠΚ»). Επίσης δεν εντοπίζουμε στην αγόρευση να προωθείται οτιδήποτε στη βάση της εισήγησης του μάρτυρα της Υπεράσπισης ότι το αδίκημα αυτό του ελληνικού δικαίου έχει παραγραφεί και στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη και ορθώς θεωρούμε. Η τυχόν παραγραφή του αδικήματος στην αλλοδαπή ουδόλως επηρεάζει τη δυνατότητα δίωξης στην Δημοκρατία. Επί τούτου υιοθετούμε την προσέγγιση που υπήρξε στην Αναφορικά με την Αίτηση του Τ.Γ., Πολιτική Αίτηση 27/2022, 20/7/2022,  όπου λέχθηκε ότι δεν αποτελεί δικαιοδοτικό όρο του άρθρου 5 το αδίκημα στην αλλοδαπή να μην έχει παραγραφεί. Κρίθηκε συναφώς ότι τυχόν παραγραφή του αδικήματος στη χώρα που διαπράχθηκε ουδόλως επηρεάζει τη δικαιοδοσία των Κυπριακών Δικαστηρίων.

 

423.      Παρά το ότι τούτο ενδεχομένως να εξέλειπε το λόγο εξέτασης για οτιδήποτε άλλο, με δεδομένο ότι θα πρέπει να αποδειχθεί ως πραγματικό γεγονός ότι η πράξη συνιστούσε αδίκημα στην αλλοδαπή, προχωρούμε να παραθέσουμε επιπλέον τα κατωτέρω.

 

424.      Κατά τη μαρτυρία του, ο ΜΚ 13 κατέληξε στην εισήγηση ότι η πράξη που του περιεγράφηκε, συνιστούσε αδίκημα τουλάχιστον στο πλαίσιο του άρθρου 337 ΕΠΚ που είναι λιγότερο σοβαρό αδίκημα σε σχέση με το άρθρο 342 ΕΠΚ στο οποίο επίσης ο ίδιος, εντάσσει το περιστατικό που του είχε περιγραφεί κατά τη διαδικασία. Την τοποθέτηση του ότι ενέπιπτε και στο άρθρο 339 την απέσυρε κατά την αντεξέταση όταν αποκαλύφθηκε σε αυτόν ότι η παραπονούμενη ήταν μεγαλύτερη των 15 ετών που προνοούσε και προνοεί το άρθρο αυτό, να είναι το θύμα.

 

425.      Ο ΜΥ 1 υπεραμύνθηκε της θέσεως, ότι τα όσα του είχαν μεταφερθεί ότι έλαβαν χώρα σύμφωνα με την παραπονουμένη ενέπιπταν ενδεχομένως στο άρθρο 337 αλλά όχι στο σοβαρότερο αδίκημα του άρθρου 342. Θεώρησε ότι τα όσα του περιγραφεί ενέπιπταν στην έννοια των «ασελγών χειρονομιών» του άρθρου 337 και όχι στην έννοια της «ασελγούς πράξης» του άρθρου 342. Εισηγήθηκε επιπλέον:

 

(1)          Σχετικώς με το άρθρο 342:

(α) Με την τροποποίηση του ΕΠΚ το 2019 δίδεται στενότερη ερμηνεία στο όρο «ασελγής πράξη» ή «γενετήσια πράξη» με τον νέο νόμο και ως ευμενέστερη για τον κατηγορούμενο αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί δυνάμει των προνοιών του άρθρου 2 ΕΠΚ.

 

(β)          Επίσης θέση του ήταν ότι στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διωχθεί με το άρθρο 342 σε κάθε περίπτωση διότι οι πρόνοιες του άρθρου αυτού είχαν καταργηθεί μεταξύ το 2019 και επανήλθαν το 2021 και εφόσον το αδίκημα κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκε το 2014 δυνάμει των προνοιών και πάλι του άρθρου 2.

 

(2)          Σχετικώς με το άρθρο 337: ότι εάν ήθελε κριθεί ότι τα όσα περιγράφηκαν ενέπιπταν στο άρθρο 337, είχε επέλθει παραγραφή δυνάμει του άρθρου 111 ΕΠΚ προ της καταχωρίσεως της υπόθεσης αυτής. Στην Ελλάδα δεν μπορεί και δεν μπορούσε κατά το χρόνο καταχώρισης της παρούσας, ο κατηγορούμενος να διωχθεί.

 

426.      Προτού προχωρήσουμε να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε τα όσα ενώπιον μας αναφέρθηκαν από τους δύο αυτούς μάρτυρες, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στις αρχές που η Νομολογία καθιέρωσε σχετικά με την μαρτυρία εμπειρογνωμόνων και δη εμπειρογνωμόνων επί αλλοδαπού δικαίου.

 

427.      Στην Genzyme Corporation κ.α. v Kayat Trading Ltd κ.α., Πολιτική Έφεση 199/2014, 200/2014, 25/5/2018 με αναφορά και στην υπόθεση Royal Bank of Scotland PLC v Geodrill Co. Ltd κ.α. (1993) 1 ΑΑΔ 753, γίνεται ειδικότερη μνεία στη μαρτυρία εμπειρογνωμόνων επί αλλοδαπού δικαίου και υπεδείχθη ότι ο εμπειρογνώμονας αυτός εκφράζει γνώμη βασιζόμενη στις γνώσεις και τις πρακτικές εμπειρίες ο ίδιος που έχει. Στο πλαίσιο της μαρτυρίας του, παραπέμπει το δικαστήριο σε νόμους, νομολογία και αυθεντίες. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν είναι επιτρεπτό το Δικαστήριο να προβεί σε δική του έρευνα αναφορικά με το αλλοδαπό δίκαιο ωστόσο είναι δυνατόν να εξετάσει τις πηγές και τις αναφορές του εμπειρογνώμονα. Παραμένει υποχρέωση του εμπειρογνώμονα να προσφέρει στο Δικαστήριο ανεξάρτητη, αντικειμενική και χωρίς προκατάληψη γνώμη, σχετικά με τα θέματα τα οποία καλύπτει η εμπειρογνωμοσύνη του. Η συμπεριφορά ενός εμπειρογνώμονα μάρτυρα στο εδώλιο ως έχει αναφερθεί στη Νομολογία, «…δεν έχει τόση σπουδαιότητα για τη διαπίστωση της αξιοπιστίας του, παρόλο που παραμένει ένα από τα στοιχεία για να κριθεί η αξία της γνώμης του» (βλ. Star Fiber Glass Ltd v Elneda Trading Ltd (1992) 1 AAΔ 875).

 

428.      Έχοντας κατά νου τις ανωτέρω νομολογιακές αρχές είναι που προσεγγίζουμε τη μαρτυρία τους. Στην προκειμένη περίπτωση αμφότεροι οι μάρτυρες με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κρίνουμε, παρουσίασαν τις θέσεις και εισηγήσεις τους και επιχειρώντας να στηρίξουν αυτές στις πηγές και βάσεις τις οποίες ανέφεραν επικαλούμενοι και την εμπειρία τους. Δεν εντοπίζεται προκατάληψη αυτών παρά μόνο διάσταση απόψεων επί αρκετών και ουσιωδών θεμάτων επί των οποίων καλούμαστε να καταλήξουμε.

 

429.      Απετέλεσε κοινό τόπο για τους δύο μάρτυρες ότι από το 2014, ο ΕΠΚ έτυχε τροποποίησης. Τροποποιήσεις υπέστησαν και τα άρθρα στα οποία παραπεμφθήκαμε για τους σκοπούς της παρούσας ήτοι τα άρθρα 337, 339 και 342 και μόνο για σκοπούς ορισμού παραπεμφθήκαμε και το άρθρο 336 του ΕΠΚ.

 

430.      Ο όρος «Ασελγείς Πράξεις» που εντοπιζόταν, μεταξύ άλλων, προ της τροποποιήσεως και ίσχυε κατά το χρόνο της κατ’ ισχυρισμό διάπραξης του αδικήματος στο άρθρο 336 του αδικήματος του βιασμού, στο άρθρο 339 που φέρει ως πλαγιότιτλο «Αποπλάνηση Παιδιών» και στο άρθρο 342 που φέρει ως πλαγιότιτλο «Κατάχρηση Ανηλίκων σε Ασέλγεια», αντικαταστάθηκε με τον όρο «Γενετήσια Πράξη». Ο δε όρος «Ασελγείς Χειρονομίες» που εντοπίζεται στο άρθρο 337 αντικαταστάθηκε με τον όρο «Χειρονομίες Γενετήσιου Χαρακτήρα».

 

431.      Ως κοινώς αποδεκτές θέσεις καθίστανται και ευρήματα του Δικαστηρίου.

 

432.      Στη βάση των όσων ενώπιον μας αναφέρθηκαν καταλήγουμε ότι η πράξη η οποία περιεγράφηκε από την ΜΚ 2 ότι έλαβε χώρα στην Ελλάδα και περιγράψαμε ανωτέρω εμπίπτει στις πρόνοιες του άρθρου 342 του ΕΠΚ το οποίο κατά τον επίδικο χρόνο προνοούσε (Τεκμήριο 41) τα ακόλουθα:

 

«Κατάχρηση Ανηλίκων σε ασέλγεια.

1. Ο ενήλικος ο οποίος ενεργεί ασελγείς πράξεις με ανήλικο, τον οποίον του έχουν εμπιστευθεί για να τον επιβλέπει ή να τον φυλάσσει, έστω και προσωρινά, τιμωρείται ως εξής:

α) …

β) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα (14) έτη, με κάθειρξη και χρηματική ποινή.

2. Συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση της πράξης της πρώτης παραγράφου. 1: α) από οικείο, β) από πρόσωπο που συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του, γ) από εκπαιδευτικό, παιδαγωγό, γυμναστή ή άλλο πρόσωπο που παραδίδει μαθήματα στον ανήλικο, δ) …, ε) … στ) … ζ) … .»

 

433.      Καταλήγουμε σε αυτό έχοντας κατά νου τούτα:

 

(1)        Η ΜΚ 2 είχε συμπληρώσει κατά το χρόνο εκείνο το 17ο έτος της ηλικίας της όχι όμως και το 18ο. Ήταν συνεπώς ανήλικη ως το ίδιο το άρθρο επιτάσσει. Επί τούτου συμφωνούν και οι δύο μάρτυρες.

 

(2)        Κρίνουμε ότι οι περιγραφόμενες ενέργειες συνιστούν «ασελγή πράξη» (ή σύμφωνα με το νέο Νόμο «γενετήσια πράξη»). Επί τούτου δεχόμαστε τη μαρτυρία του ΜΚ 13 η οποία στηρίζεται και από την απόφαση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση 251/15 στην οποία λέχθηκαν τα ακόλουθα:

 

«Ως ασελγής πράξη νοείται κάθε ενέργεια που ανάγεται στη γενετήσια σφαίρα, … μεταξύ δε άλλων η παρά φύση ασέλγεια, η απλή ψαύση των γεννητικών οργάνων ή άλλων απόκρυφων μερών του σώματος, η χρησιμοποίηση των γεννητικών οργάνων με σκοπό ηδονιστικό και υποκειμενικώς κατευθύνεται στην ικανοποίηση ή διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας…» (Έμφασις δική μας)

 

(3)        Διαφαίνεται από τα πιο πάνω σαφώς η θέση της Νομολογίας επί του τί εμπίπτει στην έννοια της «ασελγούς πράξης».

 

434.      Εν προκειμένω, το κατέβασμα του εσωρούχου για πρώτη φορά για σκοπούς αθλητικού μασάζ, το μασάζ εν συνεχεία στα οπίσθια και εν συνεχεία το άγγιγμα σε μέρος του γυμνού πλέον γεννητικού οργάνου της ανήλικης παραπονουμένης, με το δάκτυλο δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν ότι συνιστούν ενιαία συνεχή πράξη που ανάγεται στη γενετήσια σφαίρα. Αντικειμενικώς κρίνουμε ότι προσβάλλει το αίσθημα της αιδούς και των ηθών. Λαμβάνοντας επίσης υπόψιν το κατέβασμα του εσωρούχου, το άγγιγμα στο γυμνό γεννητικό όργανο, τις προηγούμενες μαλάξεις των γλουτών σε συνδυασμό με τα όσα ο ίδιος ο κατηγορούμενος ανέφερε αμέσως μετά στην παραπονουμένη οδηγούν στην κατάληξη ότι σκοπός ήταν η ικανοποίηση ή η διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας του. Κρίνουμε μάλιστα ότι εφόσον ο κατηγορούμενος ήταν προπονητής της παραπονούμενης συνιστά και συνθέτει και την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 342 (2) (γ) ΕΠΚ.

 

435.      Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών του 1987 στην οποία παραπεμφθήκαμε από τον ΜΥ 1 μέσω του Τεκμηρίου 61, ήτοι δημοσίευση στο περιοδικό «Ποινικά Χρονικά», δεν θεωρούμε ότι προσομοιάζει ή και μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό να σημειωθεί θεωρούμε, είναι ότι εκεί δεν υπάρχει και άγγιγμα σε γυμνό γεννητικό όργανο. Οι περιστάσεις είναι διαφορετικές.

 

436.      Κατά τη διεργασία μας, ουδόλως μας διέφυγε η τοποθέτηση του ΜΥ 1 ότι με την τροποποίηση του Νόμου έχει επέλθει στενότερη ερμηνεία του όρου «ασελγής πράξη» ή «γενετήσια πράξη» (με το νέο Νόμο) και θα πρέπει να εφαρμοστεί ως ευμενέστερη στη βάση των προνοιών του άρθρου 2 ΕΠΚ. Δεν μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε με το πρώτο σκέλος. Δεχόμαστε ότι εάν ήθελε θεωρηθεί ευμενέστερη θα ερμηνευόταν υπό αυτό το πρίσμα ως συμφώνησε και ο ΜΚ 13. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι μεταβάλλεται η ευρύτητα που ο Νομοθέτης είχε αρχικώς αφήσει στο Δικαστήριο για να κρίνει. Δεν έχει καταδειχθεί ότι έχει μεταβληθεί η έννοια της «ασελγούς πράξης» με την τροποποίηση της σε «γενετήσια πράξη». Το ερμηνευτικό ως μας προβλήθηκε της «γενετήσιας πράξης», άρθρο 336 (2) ΕΠΚ, είναι ευρύ. Αναφέρεται, «Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις». Δεν προσδιορίζονται στο ίδιο το άρθρο σαφώς οι πράξεις αυτές.

 

437.      Επίσης, στη σελίδα 66 του σχεδίου της αιτιολογικής έκθεσης που συνόδευε την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα αντίγραφο και απόσπασμα του οποίου κατατέθηκε ως Τεκμήριο 52, όπου και δίδεται κάποιος ορισμός της γενετήσιας πράξης, καταγράφεται ότι σε αυτό τον όρο εμπίπτει η συνουσία και άλλες πράξεις που καταλήγουν σε προσβολή του εννόμου αγαθού της γενετήσιας ελευθερίας, «…όπως είναι  η “παρά φύσιν” συνεύρεση, ο ετεροαυνανισμός, η πεολειξία και η αιδοιολειξία ή η χρήση υποκατάστατων μέσων». Η χρήση της φράσης «όπως είναι» δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως ενδεικτική και όχι εξαντλητική. Σχετική είναι και η απόφαση Αριθμός 930/2020 του Αρείου Πάγου ημερομηνίας 16/07/20 που κατατέθηκε κατά την αντεξέταση του ΜΥ 1 ως Τεκμήριο 64 όπου στη σελ.3 υποστηρίζεται ουσιαστικά ότι η χρήση της φράσης «όπως είναι» δεν μπορεί να έχει καμιά άλλη ερμηνεία παρά μόνο ότι πρόκειται για ενδεικτική απαρίθμηση και όχι εξαντλητική. Στην ίδια την απόφαση αυτή υποστηρίζεται ότι δεν έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή με την τροποποίηση. Καθορίζει δε την «ασελγή πράξη» ως εξής:

 

«Ως ασελγής πράξη νοείται όχι μόνο η συνουσία και η παρά φύση ασέλγεια, αλλά και όλες οι πράξεις αναγόμενες στη γενετήσια σφαίρα, οι οποίες αντικειμενικώς μεν προσβάλλουν το αίσθημα της αιδούς και των ηθών, υποκειμενικά δε κατευθύνονται στην ικανοποίηση ή την διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας του δράστη [ΑΠ 491/2019, ΑΠ 57/2017]».

 

438.      Δεν μας διέφυγε επίσης η εισήγηση ότι ένεκα του ότι το άρθρο 342 ΕΠΚ είχε καταργηθεί το 2019 και επανήλθε με τροποποίηση και πάλι το 2021 και εφόσον το αδίκημα κατ’ ισχυρισμό διαπράχθηκε το 2014 δυνάμει των προνοιών και πάλι του άρθρου 2 ΕΠΚ, στην Ελλάδα δεν μπορούσε να διωχθεί με βάση αυτό το άρθρο. Το άρθρο αυτό προνοεί:

 

«1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις.

2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της.»

 

439.      Αν η κατάργηση του άρθρου 342 ΕΠΚ έστω για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται αποδεικνυόταν θα συμφωνούσαμε με τη θέση ότι δεν θα μπορούσε να διωχθεί στην Ελλάδα για το αδίκημα αυτό. Ωστόσο το ότι το άρθρο αυτό καταργήθηκε παρέμεινε σε απλό επίπεδο ισχυρισμού. Η προβληθείσα κατάργηση ουδόλως παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο ούτε και εξηγήθηκε ποια ήταν η έκταση της κατάργησης. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΜΚ 13 δεν αποδέχθηκε τη θέση ότι το άρθρο είχε καταργηθεί. Δεδομένου όμως ότι η εισήγηση περί καταργήσεως του άρθρου για κάποια χρονική περίοδο μεταξύ της κατ’ ισχυρισμό διάπραξης του αδικήματος και της δίωξης στηρίζεται σε μια γενική και αόριστη αναφορά του ιδίου του μάρτυρα, αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

 

440.      Θεωρούμε σκόπιμο παρά την κατάληξη μας ότι τα όσα περιγράφονται εμπίπτουν στο άρθρο 342 ΕΠΚ να αναφερθούμε και στο άρθρο 337 και να σχολιάσουμε τις εισηγήσεις του μάρτυρα της Υπεράσπισης.

 

441.      Είναι σε κάθε περίπτωση κατάληξη μας, ότι στη βάση των γεγονότων που προβλήθηκαν στοιχειοθετείται και το έλασσον αδίκημα του άρθρου 337 ΕΠΚ. Τούτο έχοντας εν πρώτοις υπόψιν ότι ως και οι δύο μάρτυρες εν τέλει συμφώνησαν η περιγραφόμενη συμπεριφορά εμπίπτει στην έννοια των «χειρονομιών γενετήσιου χαρακτήρα» αλλά και από συνακόλουθη ανάλυση των όσων τέθηκαν ενώπιον μας σχετικά με τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του.

 

442.      Το άρθρο 337 ΕΠΚ προνοεί τα ακόλουθα:

 

«1. Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων, προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση, εκτός αν ο παθών είναι ανήλικος.

2. …»

 

443.      Ως χειρονομίες δε «γενετήσιου χαρακτήρα» σύμφωνα με την απόφαση Τεκμήριο 64 του Αρείου Πάγου, νοούνται πράξεις ήσσονος βαρύτητας, οι οποίες όμως προσβάλλουν την γενετήσια αξιοπρέπεια, όπως χειρονομίες ή θωπείες ή ψαύσεις του σώματος, όταν δεν εξικνούνται σε γενετήσια πράξη. Η περιγραφόμενη εδώ συμπεριφορά ήτοι το άγγιγμα στο γυμνό γεννητικό όργανο της παραπονουμένης με το να προηγηθεί μασάζ στα οπίσθια της με κατεβασμένο πλήρως το παντελονάκι και εσώρουχο της στο πλαίσιο αθλητικού μασάζ από τον προπονητή στην αθλήτρια του, κατατάσσεται υπό τις περιστάσεις τουλάχιστον στην έννοια της γενετήσιας χειρονομίας, παραμένει βεβαίως κρίση μας ότι έχει αποδειχθεί ότι εντάσσεται και στο άρθρο 342 ΕΠΚ. Καμία αμφιβολία επίσης δεν μένει σχετικώς με την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας της ιδίας, στην βάση των όσων λέχθηκε ότι βίωσε αλλά και αντικειμενικώς.

 

444.      Υπήρξε εισήγηση της Υπεράσπισης η οποία εν τέλει φαίνεται να έχει αποσυρθεί, ότι εάν ήθελε κριθεί ότι τα όσα περιεγράφηκαν ενέπιπταν στο άρθρο 337 ΕΠΚ είχε επέλθει παραγραφή σύμφωνα με το άρθρο 111 ΕΠΚ προ της καταχωρίσεως της υπόθεσης αυτής και στην Ελλάδα δεν μπορεί και δεν μπορούσε κατά το χρόνο καταχώρησης της παρούσας, ο κατηγορούμενος να διωχθεί στην Ελλάδα. Σημειώνεται εδώ ότι ως προκύπτει από το Τεκμήριο 62 που κατέθεσε ο μάρτυρας ήτοι το γράμμα του άρθρου 111 ΕΠΚ, τα κακουργήματα παραγράφονται μετά από 20 έτη ή 15 αναλόγως της ποινής που επισύρουν. Εάν δε ασκηθεί δίωξη ο χρόνος παρατείνεται για 3 χρόνια για τα πλημμελήματα και 5 χρόνια για τα κακουργήματα οπόταν εντός αυτού του διαστήματος θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Η δίωξη αναστέλλει την παραγραφή για το χρόνο που προαναφέρθηκε. Στην Ελληνική νομική πραγματικότητα, δεχόμαστε ότι το αδίκημα του άρθρου 337 ΕΠΚ είχε παραγραφεί κατά το χρόνο καταχώρισης της παρούσας.

 

ΙΑ.       ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

445.      Πέραν των επιμέρους ευρημάτων στα οποία προβήκαμε ανωτέρω  προβαίνουμε σε ευρήματα ως κατωτέρω  και τα οποία υπαγάγουμε στη νομική πτυχή των αδικημάτων που του αποδίδονται.

 

Κατηγορίες 9 και 10 (αδικήματα κατά της ΜΚ 1)

446.      Το επίδικο περιστατικό που αφορά τη ΜΚ 1 εκτυλίχθηκε στα αποδυτήρια του γηπέδου του [Συλλόγου πόλης Α] το καλοκαίρι του 2003 κατά τη διάρκεια μασάζ που της έκανε ο κατηγορούμενος. Η ΜΚ 1 ήταν 17 ετών. Η ΜΚ 1 φορούσε αθλητική φανέλα και ελαστικό κοντό παντελονάκι. Είχε ξαπλώσει μπρούμυτα.

 

447.      Ο κατηγορούμενος ήρθε μέσα στον χώρο και με απότομο τρόπο της ανέβασε το κάτω μέρος του παντελονιού της σε σημείο λίγο πιο κάτω από τους γλουτούς. Άρχισε τότε να της κάνει μασάζ και με τα δύο του χέρια και ενώ ανεβοκατέβαινε, το ένα του χέρι το έβαζε μέσα από το παντελόνι της και άγγιζε το αιδοίο της. Τη δεδομένη στιγμή ο κατηγορούμενος έκανε μασάζ στο αριστερό της πόδι με φορά προς τα πάνω. Ο κατηγορούμενος ήταν όρθιος πίσω και αριστερά της. Άγγιξε το αιδοίο της με το μεσαίο δάκτυλο και ενώ έκανε με την παλάμη του περιστροφική κίνηση. Η ΜΚ 1 ένοιωθε ότι μόλις το χέρι του έφτανε στο σημείο του αιδοίου της, ότι ασκούσε πίεση με τα δάκτυλα του στο αιδοίο της. Αυτή την πράξη, δηλαδή το να ανεβάζει το χέρι του μέχρι τους γλουτούς και να βάζει μετά το χέρι από μέσα από το παντελόνι της και από πάνω από το εσώρουχο να ασκεί πίεση με τα δάκτυλα του στο αιδοίο της, την έκανε τρεις φορές προσπαθώντας να αγγίξει το αιδοίο της όλο και περισσότερο και πιο έντονα. Μετά την τρίτη φορά ή ΜΚ 1 του είπε «Όι, όι» και αμέσως σηκώθηκε και έφυγε.

 

448.      Σύμφωνα με το αδίκημα του άρθρου 151 του Κεφ. 154, ως ίσχυε τότε:

 

«Όποιος παράνομα και άσεμνα επιτίθεται εναντίον γυναίκας, είναι ένοχος πλημμελήματος»

 

449.      Στην R v Court [1989] 1 AC 28 (HL), αναφέρθηκαν τα ακόλουθα ως προς τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος στις σελ. 45 – 46 (αναφορικά με το τότε ισχύον άρθρο 14(1) του Sexual Offences Act 1956):

 

‘‘On a charge of indecent assault the prosecution must prove: (1) that the accused intentionally assaulted the victim; (2) that the assault, or the assault and the circumstances accompanying it, are capable of being considered by right-minded persons as indecent; (3) that the accused intended to commit such an assault as is referred to in (2) above.’’

 

Σε δική μας ελεύθερη μετάφραση:

 

«Σε κατηγορία για άσεμνη επίθεση, η κατηγορούσα αρχή πρέπει να αποδείξει: (1) ότι ο Κατηγορούμενος επιτέθηκε εκ προθέσεως στο θύμα· (2) ότι η επίθεση, ή η επίθεση και οι περιστάσεις που την περιβάλλουν, μπορούν να θεωρηθούν από ορθά σκεπτόμενα πρόσωπα ως άσεμνες· (3) ότι ο Κατηγορούμενος σκόπευε να διαπράξει μια τέτοια επίθεση όπως αναφέρεται στο (2) πιο πάνω.»

450.      Στην εν λόγω υπόθεση αποφασίστηκε επίσης ότι, αν τα γεγονότα είναι τέτοια που μπορούν να επιδέχονται ερμηνεία είτε της αθώας είτε της άσεμνης πράξης, η Κατηγορούσα Αρχή θα πρέπει να αποδείξει όχι μόνο την εκ προθέσεως επίθεση αλλά και το άσεμνο της συμπεριφοράς. Η δε νοητική διάθεση ή κίνητρο του Κατηγορούμενου είναι αποδεκτά ως μαρτυρία για να καταδειχθούν ή όχι οι προϋποθέσεις της άσεμνης επίθεσης.

 

451.      Στην Fagan v Metropolitan Police Commissioner [1968] 3 All ER 442 (QB) λέχθηκε ότι επίθεση μπορεί να διαπραχθεί ακόμη και με την τοποθέτηση του χεριού σε άλλον. Στην R v Dungey (1864) 4 F & F 99, αποφασίστηκε ότι το φίλημα με βία αποτελεί επίθεση.

 

452.      Στη ΓΕ v Ηροδότου (2015) 2Α ΑΑΔ 128, λέχθηκαν τα ακόλουθα στις σελ. 134 – 135:

 

«Η έννοια της άσεμνης επίθεσης διευκρινίστηκε κατ’ εφαρμογή της McCormack έτι περαιτέρω στην υπόθεση Faulkner v. Talbot [1981] WLR 1528:

An assault is any intentional touching of another person without the consent of the person and without lawful excuse. It need not necessarily be hostile or rude or aggressive, as some of the cases seem to indicate.

 

Εν προκειμένω, οι ισχυρισμοί των παραπονουμένων δεν αναφέρονται σε αναμενόμενη άσκηση βίας, οπότε, όντως, η πρόκληση φόβου για τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν σχετική. Αναφέρονται σε άμεση σωματική βία, υπό άσεμνες περιστάσεις. Όταν τέτοια βία ασκείται χωρίς τη συναίνεση του άλλου ή έστω με τη συγκατάθεσή του, η οποία όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έγκυρη κατά νόμο συναίνεση, τότε πρόκειται για άσεμνη επίθεση (βλ. R. v. McCormack [1969] 3 All ER 371).

 

Εάν το άγγιγμα, εξηγείται κατωτέρω, είναι άσεμνο, τότε πρόκειται για άσεμνη επίθεση.

 

Συνεπώς, εσφαλμένα το πρωτόδικο Δικαστήριο θεώρησε το φόβο ότι θα ασκηθεί άμεση και παράνομη βία ως συστατικό στοιχείο, υπό τις περιστάσεις, του αδικήματος.»

 

453.      «Παράνομη» είναι η πράξη που δεν επιτρέπεται ή δικαιολογείται ή εξουσιοδοτείται από νόμο (βλ. Carters Criminal Law of Queensland (21st edn, 2016, LexisNexis Butterworths) σελ. 485 ως επίσης Police v Djioppou (1972) 10 JSC 1365, B A Garner and others, Blacks Law Dictionary (11th edn Thomson Reuters, Dallas 2019) στη σελ. 1850 - ‘unlawfulNot authorized by law’), όπως λ.χ. πράξης που δεν εμπίπτει εντός των παραμέτρων του άρθρου 17 του Κεφ. 154 (κατάσταση ανάγκης).

 

454.      Η πρόθεση αποδεικνύεται είτε άμεσα, όπως π.χ. ομολογία, είτε έμμεσα εκ των περιστάσεων της υπόθεσης, υπό τις προϋποθέσεις που επιτρέπεται συμπερασματικά τέτοιο εύρημα (βλ. Court, ανωτέρω, σελ. 36, 45 και 46 ως επίσης και την Πετρίδης v Αστυνομίας, Ποινική Έφεση 153/2021, 14/11/2023 (Εφ)).

 

455.      Η συγκατάθεση σαφώς είναι παράγοντας που αίρει την ποινική ευθύνη (βλ. R v Lang [1976] Crim LR 65 (CA)).

 

456.      Κρίνουμε ότι τα αγγίγματα του κατηγορουμένου στο αιδοίο της ΜΚ1, μέσα από το παντελονάκι και πάνω από το εσώρουχο, ενώ εκτελούσε μασάζ, συνιστούν, εκ προθέσεως αγγίγματα, αγγίγματα δηλαδή που δεν έγιναν τυχαία ή κατά λάθος,  που ήταν εκ της φύσεως τους άσεμνα και έγιναν χωρίς νόμιμη δικαιολογία. Ως εκ τούτου κρίνεται ένοχος πέραν πάσης αμφιβολίας στην κατηγορία 9. 

 

457.      Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.3(Ι)/2000, η ΜΚ 1 ήταν ανήλικο πρόσωπο αφού δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της. Περαιτέρω σύμφωνα με το ίδιο άρθρο:   

 

« “σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου” σημαίνει –

(α) την παρότρυνση ή τον εξαναγκασμό ανηλίκου να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα∙»

 

458.      Το άρθρο 3 (1) (γ) απαγορεύει την σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση ανηλίκων. Σύμφωνα με το άρθρο 3 (2):

 

«Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, σχέση συγγένειας με το θύμα εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού, καθώς και κάθε άλλη σχέση του θύματος με πρόσωπο, το οποίο λόγω της θέσης του ασκεί εξουσία ή επιρροή στο θύμα και περιλαμβάνει σχέση με κηδεμόνα, εκπαιδευτικό, υπεύθυνο οικοτροφείου, σωφρονιστηρίου, φυλακών ή άλλων παρόμοιων ιδρυμάτων, καθώς και με άλλα πρόσωπα με ανάλογη θέση ή ιδιότητα συνιστά κατάχρηση εξουσίας ή άλλης μορφής πίεσης –

…..

(β) Όποιος ενεργεί κατά παράβαση των απαγορεύσεων που αναφέρονται στο εδάφιο (1)(γ) και (δ) διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα είκοσι έτη.

 

459.      Το άρθρο 6 (β) αποκλείει τη συναίνεση ανηλίκου ως υπεράσπιση.

 

460.      Όπως ορθά επισήμανε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, η εμβέλεια του Ν.3(1)/2000 καλύπτει και μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι μόνο το φαινόμενο της οργανωμένης σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων (βλ. Κυριάκου v Δημοκρατίας (2003) 2 ΑΑΔ 141).

 

461.      Κρίνουμε ότι με βάση τα πιο πάνω ευρήματα μας, τα αγγίγματα του κατηγορουμένου στην ηλικίας τότε, 17 ετών, ΜΚ 1 στο αιδοίο της ήταν εκ της φύσεως τους σεξουαλικά. Ο κατηγορούμενος τότε ως προπονητής της και με βάση τα ευρήματα μας, ήταν πρόσωπο που ασκούσε επιρροή στη ΜΚ 1. Ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και στην κατηγορία 10.

 

Κατηγορίες 7 και 8 (αδικήματα κατά της ΜΚ 4)

462.      Η ΜΚ 4 μια μέρα, τον Οκτώβριο με Νοέμβριο 2007, μετέβη στο  γυμναστήριο του κατηγορούμενου. Στο εν λόγω γυμναστήριο πήγαιναν συνήθως οι αθλητές του κατηγορούμενου Σάββατο μεσημέρι μετά την προπόνηση. Εκείνη την ημέρα της έστειλε μήνυμα ο κατηγορούμενος να πάει για μασάζ. Όταν πήγε εκεί η ΜΚ 4 τα φώτα ήταν σβηστά και δεν υπήρχε άλλος συναθλητής της εκεί. Η ΜΚ 4 φορούσε αθλητικά παπούτσια, κάλτσες, φανέλα και σορτσάκι αθλητικό.

 

463.      Ο κατηγορούμενος ενώ της έκανε μασάζ, της ζήτησε να αφαιρέσει το μπουστάκι. Πρώτη φορά της ζήτησε κάτι τέτοιο. Η ΜΚ 4 τον ρώτησε αν έπρεπε να το βγάλει και αυτός της είπε «πρέπει να χαλαρώσεις». Του είπε ότι ήταν χαλαρή και αυτός της απάντησε ότι το μπουστάκι τον ενοχλούσε. Αυτή τότε το αφαίρεσε. Η ΜΚ 4, ακολούθως, έβαλε μια πετσέτα και ξάπλωσε μπρούμυτα. Ενώ της έκανε μασάζ στην πλάτη, τα χέρια του γλιστρούσαν προς το στήθος της, ένιωθε δηλαδή τα χέρια του στο πλαϊνό μέρος των στηθών της. Αμέσως του είπε να σταματήσει και ότι δεν χρειαζόταν να της κάνει εκεί μασάζ. Αυτός της είπε «Για να χαλαρώσεις». Του είπε ότι δεν χρειαζόταν και ο κατηγορούμενος σταμάτησε. Ένιωσε άβολα. Δεν είχε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο προηγουμένως. Μετά της είπε να γυρίσει ανάσκελα. Η ΜΚ 4 γύρισε με την πετσέτα. Ενώ της έκανε μασάζ στους προσαγωγούς ένιωσε τα δάκτυλα του να είναι πιο ψηλά και κάνοντας κίνηση από τα γόνατα προς τα πάνω στο εσωτερικό μέρος του ποδιού την άγγιζε στα γεννητικά της όργανα, βάζοντας τα δάκτυλα του κάτω από το εσώρουχο της. Ο κατηγορούμενος έκανε μια κίνηση επαναλαμβανόμενη κάτω από το εσώρουχό της και η ΜΚ 4 αντιλήφθηκε ότι προσπαθούσε κατά κάποιον τρόπο να την ερεθίσει και να δει αν θα ανταποκρινόταν. Η ΜΚ 4 του είπε «Δεν χρειάζεται. Δεν έχω κάτι εκεί» και αυτός της είπε να χαλαρώσει και ότι οι αθλήτριες που «τελειώνουν» είναι πιο αποδοτικές. Η ΜΚ 4 δεν κατάλαβε τι εννοούσε με τον όρο «τελειώνουν» αλλά στο μυαλό της κατάλαβε ότι έχει σχέση με το σεξ. Του είπε ότι δεν ήθελε και αυτός της είπε ότι έπρεπε να χαλαρώσει. Του είπε ότι δεν ήθελε και αυτός άρχισε να της κάνει μασάζ στην κοιλιά, πράγμα που δεν της έκανε ποτέ πριν κανένας μασέρ. Όπως της έκανε μασάζ στην κοιλιά, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε την πετσέτα που κάλυπτε τα στήθη της. Η ΜΚ 4 έπαθε σοκ. Δεν μπορούσε να αντιδράσει και αυτός την άγγιζε στα στήθη κάνοντας της μασάζ. Του είπε «τέλειωσες» και αυτός της απάντησε «Γιατί δεν χαλαρώνεις»; Η ΜΚ 4 τότε του είπε ότι δεν ένιωθε άνετα να της κάνει μασάζ εκεί και αυτός σταμάτησε.

 

464.      Κατά τη διάρκεια του μασάζ η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ο κατηγορούμενος της μιλούσε για τον φιλόσοφο Ηράκλειτο. Τη ρωτούσε επίσης για τη σεξουαλική και προσωπική της ζωή επειδή του είχε αναφέρει ότι ήταν σε σχέση. Του ανέφερε ότι ήταν σε σχέση προσπαθώντας να του στείλει ένα μήνυμα και προσπαθώντας να αποφύγει αυτό που συνειδητοποίησε ότι ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να κάνει.  

 

465.      Όσον αφορά την κατηγορία της άσεμνης επίθεσης, κρίνουμε ότι τα αγγίγματα του κατηγορουμένου στα γυμνά στήθη και στο αιδοίο της ΜΚ 4, μέσα από το εσώρουχο ενώ εκτελούσε μασάζ, συνιστούν εκ προθέσεως αγγίγματα, αγγίγματα δηλαδή που δεν έγιναν τυχαία ή κατά λάθος, που ήταν εκ της φύσεως τους άσεμνα και έγιναν χωρίς νόμιμη δικαιολογία. Ως εκ τούτου κρίνεται ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας στην κατηγορία 8.   

 

466.      Το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιού προνοείται στο άρθρο 10 του Ν.87(Ι)/2007. Αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

«Όποιος εκμεταλλεύεται σεξουαλικά ή εκπορνεύει παιδί είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα είκοσι έτη.»

 

467.      Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.87(Ι)/2007:

 

«κατάχρηση εξουσίας» περιλαμβάνει την περίπτωση που το θύμα βρίσκεται σε σχέση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι του τρίτου βαθμού με το πρόσωπο που διαπράττει τα ποινικά αδικήματα που προβλέπονται στον παρόντα Νόμο, ή την περίπτωση που βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη σχέση με το πρόσωπο αυτό το οποίο λόγω της θέσης του ασκεί εξουσία ή επιρροή στο θύμα περιλαμβανομένης της σχέσης με κηδεμόνα, εκπαιδευτικό, εργοδότη, υπεύθυνο οποιουδήποτε δημόσιου ιδρύματος το οποίο φιλοξενεί ή στο οποίο περιορίζονται ή κρατούνται πρόσωπα δυνάμει οποιουδήποτε νόμου ή απόφασης διοικητικών ή δικαστικών αρχών, καθώς και με άλλα πρόσωπα με ανάλογη θέση ή ιδιότητα∙

«παιδί » σημαίνει πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών∙

….

«σεξουαλική εκμετάλλευση» περιλαμβάνει-

(α) τον εξαναγκασμό προσώπου σε πορνεία ή σε συμμετοχή σε πορνογραφικές παραστάσεις ή την κερδοσκοπία ή καθ΄οιονδήποτε τρόπο εκμετάλλευση προσώπου για παρόμοιους σκοπούς∙

(β) την εισαγωγή ή εξώθηση ή παρότρυνση ή στρατολόγηση ή οργάνωση ή κατεύθυνση προσώπου στην πορνεία ή σε συμμετοχή σε θεάματα πορνογραφίας∙

(γ) τη σεξουαλική δραστηριότητα με πρόσωπο, όταν -

(i) γίνεται χρήση εξαναγκασμού, βίας ή απειλής∙

(ii) γίνεται κατάχρηση αναγνωρισμένης θέσης εξουσίας ή επιρροής επί του προσώπου ή της κηδεμονίας ή φύλαξης προσώπου.

….

«σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού» έχει την έννοια που αποδίδεται στον όρο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και περιλαμβάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα με παιδί, όταν προσφέρονται χρήματα ή άλλου είδους αμοιβές ή παροχές ως πληρωμή προκειμένου το παιδί να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες∙» (Έμφασις δική μας)

 

468.      Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 16 δεν αποτελούν υπεράσπιση η συναίνεση του παιδιού (βλ. επίσης Α.Σ.Δ Αστυνομίας, Ποινική Έφεση 271/2022, 20/12/2023 (Εφ)) ή η άγνοια ή η πίστη του κατηγορούμενου ότι το θύμα δεν ήταν παιδί. 

 

469.      Συμφωνούμε με την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού περιλαμβάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα με παιδί είτε αυτή γίνεται με τη χρήση εξαναγκασμού, βίας, απειλής είτε μέσω κατάχρησης αναγνωρισμένης θέσης εξουσίας ή επιρροής επί του παιδιού.

 

470.      Κρίνουμε ότι με βάση τα πιο πάνω ευρήματα μας τα αγγίγματα του κατηγορουμένου στην ηλικίας 15 ετών, τότε, ΜΚ 4 στο αιδοίο της και στα στήθη της ήταν εκ της φύσεως τους σεξουαλικά. Ο κατηγορούμενος τότε ήταν προπονητής της και με βάση τα ευρήματα μας ήταν πρόσωπο που ασκούσε επιρροή στη ΜΚ 4. Ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και σ’ αυτή την κατηγορία.

 

Κατηγορίες 3 και 4 (αδικήματα κατά της ΜΚ 2)

471.      Η ΜΚ 2 ήταν ηλικίας 14 ετών και ήταν Χειμώνας του 2011. Μετά την προπόνηση γύρω στις 18:00, ο κατηγορούμενος της ζήτησε να παραμείνει να κάνει μασάζ. Δεν ένιωθε άνετα και του είπε ότι ήθελε να πάει σπίτι. Τότε αυτός θύμωσε και φώναζε. Της είπε ότι οι αθλήτριες στο εξωτερικό κάνουν κάθε μέρα μασάζ και ότι αν δεν κάνει μασάζ θα αποτύγχανε ως αθλήτρια. Η ΜΚ 2 φοβήθηκε. Της έδωσε μια πετσέτα και της είπε να πάει στο δωμάτιο του μασάζ, να ξαπλώσει σε ένα από τα δύο κρεβατάκια και να τον περιμένει. Το μασάζ θα γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός γυμναστηρίου του κατηγορουμένου στο [Σύλλογο πόλης Α].

 

472.      Η ΜΚ 2 έμεινε με το μπουστάκι και το παντελονάκι. Τυλίχθηκε την πετσέτα και ξάπλωσε μπρούμυτα στο πρώτο αριστερά κρεβάτι και τον περίμενε. Άρχισε να της κάνει μασάζ στην πλάτη. Της ζήτησε να αφαιρέσει το μπουστάκι. Η ΜΚ 2 το θεώρησε παράξενο αφού άλλος μασέρ ή φυσιοθεραπευτής ουδέποτε της ζήτησε να το βγάλει. Συμμορφώθηκε όμως γιατί της το ζήτησε ο κατηγορούμενος. Τότε αυτός συνέχισε το μασάζ στην πλάτη και στους γλουτούς της και μετά της είπε να γυρίσει ανάσκελα. Μόλις γύρισε μπροστά, σταύρωσε τα χέρια της πάνω στα στήθη της με δύναμη αφού ήταν γυμνά και δεν ήθελε να τα δει ο κατηγορούμενος. Τότε αυτός άρχισε να τη χαϊδεύει στην κοιλιά και το άγγιγμα του δεν ήταν όπως το έντονο μασάζ της πλάτης, αλλά ήταν απαλό και πιο αργό και τα χέρια του κατευθύνονταν προς τα στήθη της. Η ΜΚ 2 έκλεισε τα μάτια της φοβισμένη και απορημένη θέλοντας να φύγει.

 

473.      Ο κατηγορούμενος κατάλαβε ότι ένοιωθε άβολα και της είπε ότι αυτό που της έκανε απαιτείτο για να φύγουν οι τοξίνες και τα βακτήρια. Η ΜΚ 2 δεν έφευγε τα χέρια της από τα στήθη της και τα είχε σταυρωμένα σφιχτά για να μην τα δει ο κατηγορούμενος. Τότε αυτός με δύναμη και πίεση στην μέση των χεριών της και ανάμεσα στα στήθη της, έβαλε και τα δυο του χέρια και της έσπρωχνε τα χέρια της να ανοίξουν. Αυτή συνέχισε να έχει τα χέρια της σφιχτά σταυρωμένα στα στήθη της και ο κατηγορούμενος συνέχισε να χαϊδεύει την κοιλιά της. Όταν έφτανε στα στήθη της, έβαζε τα χέρια του κάτω από τα δικά της και προσπαθούσε να τα αγγίξει. Μετά από κάποια ώρα ο κατηγορούμενος της είπε να ντυθεί και έφυγε από το δωμάτιο.

 

474.      Η ΜΚ 2 ένιωσε σοκ. Ντύθηκε και πήγε σπίτι της. Δεν το είπε σε κανένα και μπήκε αμέσως στο μπάνιο «να τρίψει το σώμα της πολύ καλά» αφού ένοιωθε ότι ήθελε έντονα να φύγει το άγγιγμα του κατηγορούμενου από πάνω της.

 

475.      Έχουμε ήδη αναφερθεί στα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων της άσεμνης επίθεσης και της σεξουαλικής κακοποίησης δυνάμει του άρθρου 10 του Ν87(Ι)/2007. Σημειώνουμε ότι μετά τον Ν.64(Ι)/2009 το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης πλέον χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη. Τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος παρέμειναν όμως τα ίδια.

 

476.      Εν προκειμένω οι κατηγορίες αφορούν απόπειρα διάπραξης των αδικημάτων. Ο ορισμός της απόπειρας δίδεται στο άρθρο 366 του Ποινικού Κώδικα το οποίο έχει ως εξής:

 

«366. Όποιος προτίθεται να διαπράξει ποινικό αδίκημα, αρχίζει να θέτει την πρόθεση του σε εφαρμογή με μέσα που είναι πρόσφορα για την πραγμάτωση της και φανερώνει τέτοια πρόθεση με κάποια έκδηλη πράξη, αλλά δεν πραγματώνει την πρόθεση του σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαπράξει το ποινικό αδίκημα, θεωρείται ότι αποπειράται να το διαπράξει.

 

Είναι αδιάφορο, εκτός καθόσον αφορά στην ποινή, κατά πόσο ο υπαίτιος διενήργησε οτιδήποτε το οποίο ήταν αναγκαίο εκ μέρους του για συμπλήρωση της διάπραξης του ποινικού αδικήματος ή κατά πόσο η πλήρης πραγμάτωση της πρόθεσης του αποτράπηκε λόγω περιστατικών ανεξάρτητων από τη βούληση του ή κατά πόσο υπαναχώρησε εκούσια από την περαιτέρω επιδίωξη της πρόθεσης του.

 

Είναι αδιάφορο ότι, λόγω περιστατικών που δεν είναι γνωστά στον υπαίτιο, η πραγμάτωση του ποινικού αδικήματος ήταν εξ αντικειμένου αδύνατος».

 

477.      Προς στοιχειοθέτηση του actus reus της απόπειρας θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο δράστης προέβη σε πράξη, η οποία να αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση διάπραξης του αδικήματος και η οποία είναι άμεσα και όχι απλώς απομεμακρυσμένα συνδεδεμένη με τη διάπραξή του και της οποίας η διάπραξη δεν μπορεί λογικά να θεωρηθεί ότι έχει άλλο σκοπό από το σκοπό της διάπραξης του (βλ. Σάββα v Δημοκρατίας (1993) 2 ΑΑΔ 258, 262).

 

478.      Έχουμε ικανοποιηθεί ότι οι κινήσεις του κατηγορουμένου και η άσκηση δύναμης από πλευράς του με τον τρόπο που περιέγραψε η ΜΚ 2 ήταν για να ανοίξει τα χέρια της ώστε να αγγίξει τα γυμνά της στήθη. Με την ενέργεια του αυτή είχε σκοπό να αγγίξει κατά τρόπο σεξουαλικό και επομένως άσεμνο τα στήθη της ΜΚ 2 η οποία, τότε, ήταν ηλικίας 14 ετών.  Επιπρόσθετα ο κατηγορούμενος ως προπονητής της και σύμφωνα με τα ευρήματα μας ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης που ασκούσε επιρροή στη ΜΚ 2. 

 

479.      Κρίνουμε επομένως ότι οι κατηγορίες 3 και 4 έχουν αποδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

 

Κατηγορίες 5 και 6 (αδικήματα κατά της ΜΚ 2)

480.      Περί τον Απρίλιο του 2014 η ΜΚ 2 ήταν στην Αθήνα με τον κατηγορούμενο και την υπόλοιπη ομάδα για προετοιμασία. Η ΜΚ 2 μοιραζόταν ένα δωμάτιο με άλλες τρεις συναθλήτριες της. Μετά από προπόνηση τραυματίστηκε στο αριστερό της πόδι, στον δικέφαλο. Ο κατηγορούμενος της είπε να πάει περί ώρα 16:00 ή 17:00 στο δωμάτιο του να της κάνει μασάζ για να της «περάσει ο φόβος».

 

481.      Πήγε στο δωμάτιο του φορώντας αθλητικό παντελονάκι, μπουστάκι και φανέλα. Ξάπλωσε στο κρεβάτι μπρούμυτα. Της έκανε ελαφρύ μασάζ στον δικέφαλο και αμέσως μετά της τράβηξε απότομα το παντελονάκι μαζί με το εσώρουχο και τα κατέβασε σε σημείο λίγο πιο πάνω από το πίσω μέρος των γονάτων. Πρώτη φορά της κατέβασε και το εσώρουχο της για μασάζ και την παραξένεψε πολύ αυτό. Ο κατηγορούμενος της είπε ότι έπρεπε να κάνει μασάζ «όλον τον πισινό» της γιατί «μπορεί να έσφιξε» γι’ αυτό και πονούσε. Καθώς της έκανε μασάζ στα οπίσθια, σταμάτησε για ένα δευτερόλεπτο και με τον δείκτη του δαχτύλου του την άγγιξε ελαφρά «στα χείλη του γεννητικού [της] οργάνου», από πίσω. Η ΜΚ 2 πανικοβλήθηκε και έκλεισε αμέσως τα μάτια της και σφίχτηκε και αυτός της είπε «τι έγινεν επείραξεν σε;» και γελούσε. Η ΜΚ 2 τράβηξε το παντελόνι της πάνω. Της είπε ότι «δεν είναι τίποτε αυτό που έκανε» και αυτή έφυγε αμέσως από το δωμάτιο του και πήγε στο δικό της δωμάτιο και αμέσως στο μπάνιο για να καθαριστεί.

482.      Έχουμε ήδη προβεί σε εύρημα για το διττό αξιόποινο ανωτέρω.

 

483.      Όσον αφορά την κατηγορία της άσεμνης επίθεσης, κρίνουμε ότι το άγγιγμα του κατηγορουμένου στο γυμνό αιδοίο της ΜΚ 2 και ότι ο τρόπος που άγγιζε τα οπίσθια της, ενώ εκτελούσε μασάζ, συνιστούσαν, εκ προθέσεως αγγίγματα, αγγίγματα δηλαδή που δεν έγινε τυχαία ή κατά λάθος, που ήταν εκ της φύσεως τους άσεμνα και ότι έγιναν χωρίς νόμιμη δικαιολογία. Ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας στην κατηγορία 6.   

 

484.      Όσον αφορά την κατηγορία της σεξουαλικής εκμετάλλευσης κρίνουμε ότι με βάση τα πιο πάνω ευρήματα μας τα αγγίγματα του κατηγορουμένου στην ηλικίας 17 ετών, τότε, ΜΚ 2 στο γυμνό αιδοίο της και στα οπίσθια ήταν εκ της φύσεως τους σεξουαλικά. Ο κατηγορούμενος τότε, ως προπονητής της, ήταν, με βάση τα ευρήματα μας πρόσωπο εμπιστοσύνης που ασκούσε επιρροή στη ΜΚ 2. Ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και στην κατηγορία 7.

 

Κατηγορίες 1 και 2 (αδικήματα κατά της ΜΚ 3)

485.      Μια μέρα μεταξύ Σεπτέμβριου 2014 με Απρίλιο του 2015, ο κατηγορούμενος ζήτησε από τη ΜΚ 3 να αφαιρέσει το μπουστάκι και το κοντό παντελονάκι που φορούσε για να της κάνει μασάζ. Η ΜΚ 3 ντράπηκε και ένιωσε άβολα. Γύρισε την πλάτη της προς αυτόν και έβγαλε το μπουστάκι και το παντελονάκι της. Η ΜΚ 3 έμεινε γυμνή στο πάνω μέρος του σώματός της και φορούσε μόνο εσώρουχο στο κάτω μέρος, τύπου «hipster short». Έβαλε τα χέρια της σταυρωτά μπροστά από τα στήθη της και αμέσως ξάπλωσε μπρούμυτα στο κρεβατάκι. O κατηγορούμενος καταλαβαίνοντας ότι η ΜΚ 3 ντράπηκε, της είπε να μην ντρέπεται αναφέροντάς της ότι στο εξωτερικό όλες οι αθλήτριες τα κάνουν αυτά. Την καθησύχασε ότι ο λόγος που της είπε να βγάλει τα ρούχα της ήταν για να της κάνει μασάζ για να χαλαρώσει γιατί ήταν πολύ στρεσαρισμένη. Η ΜΚ 3 ξάπλωσε μπρούμυτα και ο κατηγορούμενος άρχισε να της κάνει μασάζ στα πόδια και μετά στην πλάτη. Αυτή τη φορά το μασάζ που της έκανε ήταν πολύ πιο απαλό από ότι ήταν συνήθως. Ενώ της έκανε μασάζ στην πλάτη, τα χέρια του άρχισαν να αγγίζουν τα στήθη της από το πλάι με κίνηση που έφτανε μέχρι και το μπροστινό μέρος του στήθους.  

 

486.      Ο κατηγορούμενος της ζήτησε συγγνώμη αφήνοντας να νοηθεί ότι τα αγγίγματα αυτά έγιναν κατά λάθος. Στη συνέχεια της ζήτησε να γυρίσει ανάσκελα στο κρεβατάκι και γυρίζοντας την σκέπασε με ένα σεντόνι καθότι ήταν γυμνή στο πάνω μέρος του σώματός της. Τότε άρχισε να της κάνει μασάζ στα πόδια, ξεκινώντας από το κάτω μέρος των ποδιών. Προχωρώντας προς τα πάνω, προς τις γάμπες της δηλαδή, άρχισε να περνά τα χέρια του μέσα από το εσώρουχό της αγγίζοντας εξωτερικά σημεία της περιοχής του αιδοίου της. Σε κάποια στιγμή τα δάχτυλα του ενός του χεριού πέρασαν πιο βαθιά στο εσώρουχό της και ένιωσε με τα δάχτυλά του να προσπαθεί να διεισδύσει στο αιδοίο της. Η ΜΚ 3 «σφίχτηκε» και ο κατηγορούμενος απομάκρυνε το χέρι του αμέσως. Η ΜΚ 3 δεν είπε τίποτε. Βρισκόταν σε σοκ και αντιμετώπισε την κατάσταση με παθητικότητα. Δεν είπε τίποτε ούτε ο κατηγορούμενος και συνέχισε να της κάνει μασάζ. Προχωρώντας πιο πάνω απομάκρυνε το σεντόνι με το οποίο ήταν σκεπασμένη και άρχισε να της αγγίζει τα στήθη της με κυκλικές κινήσεις λέγοντάς της ότι με τα αγγίγματα εκεί και σύμφωνα με το reiki θα μπορούσε να χαλαρώσει. Έκλεισε τα μάτια της και τον περίμενε να τελειώσει. Όταν τελείωσε της έδωσε πίσω το σεντόνι, της ζήτησε να χαλαρώσει και έφυγε. Ο κατηγορούμενος φορούσε κοντό παντελονάκι και είχε αφαιρέσει τη φανέλα του. Η πόρτα ήταν κλειστή.

 

487.      Το άρθρο 6 (4)(α) του Ν.91(Ι)/2014 έχει ως εξής:

 

«6 (4) Όποιος συμμετέχει σε σεξουαλική πράξη με παιδί όταν -

(α) γίνεται κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης, εξουσίας ή επιρροής επάνω στο παιδί, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου».

 

488.      Με βάση το άρθρο 2 του ιδίου Νόμου «παιδί» σημαίνει πρόσωπο ηλικίας κάτω των 18 ετών και «ηλικία συναίνεσης» σημαίνει «την ηλικία κάτω της οποίας απαγορεύεται η τέλεση σεξουαλικών πράξεων με παιδί και η οποία ορίζεται ως η ηλικία των δεκαεπτά (17) ετών». Ως «σεξουαλική πράξη», με βάση το ίδιο άρθρο, καθορίζεται και «οποιαδήποτε πράξη η οποία εύλογα θεωρείται ως εκ της φύσεως της σεξουαλική ανεξάρτητα από το σκοπό του προσώπου που προβαίνει σ’ αυτή ή δυνατό να είναι ως εκ της φύσεώς της σεξουαλική και οι περιστάσεις υπό τις οποίες διενεργείται την καθιστούν σεξουαλική» (βλ. άρθρο 2 και ΝΑ v Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση 184/2015, 13/2/2018).

489.      Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 2, η έννοια της «θέσης εμπιστοσύνης, εξουσίας ή επιρροής» περιλαμβάνει:

 

«(α) σχέση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι του τρίτου βαθμού μεταξύ του θύματος και του προσώπου που διαπράττει ποινικό αδίκημα που προβλέπεται στον παρόντα Νόμο, ή

(β) οποιαδήποτε άλλη σχέση μεταξύ του θύματος και του προσώπου αυτού, λόγω της θέσης του ή της ιδιότητάς του περιλαμβανομένης της σχέσης του με τον κηδεμόνα του παιδιού, εκπαιδευτικό, εργοδότη, υπεύθυνο οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού ιδρύματος το οποίο φιλοξενεί παιδιά ή στο οποίο περιορίζονται ή κρατούνται πρόσωπα δυνάμει οποιουδήποτε νόμου ή απόφασης διοικητικών ή δικαστικών αρχών, καθώς και με άλλα πρόσωπα με ανάλογη θέση ή ιδιότητα∙ (Έμφασις δική μας)

 

490.      Το άρθρο 12 εξαιρεί συναινετικές πράξεις μεταξύ παιδιών ή παιδιών με ενήλικες όπου η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή στο πλαίσιο γάμου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει συναίνεση αν το παιδί είναι κάτω των 13 ετών. 

 

491.      Εν προκειμένω, οι πράξεις που αποδίδονται στον κατηγορούμενο εμπίπτουν στον ορισμό του Νόμου ως σεξουαλικές πράξεις αφού είναι ως εκ της φύσεως τους σεξουαλικές και οι περιστάσεις υπό τις οποίες διενεργήθηκαν, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, τις καθιστούν σεξουαλικές.

 

492.      Κρίνουμε ότι με βάση τα πιο πάνω ευρήματα μας τα αγγίγματα του κατηγορουμένου στην ηλικίας 16 ετών, τότε, ΜΚ 3 στο αιδοίο της και στα στήθη της ήταν εκ της φύσεως τους σεξουαλικά. Ο κατηγορούμενος τότε ως προπονητής της και με βάση τα ευρήματα μας, ήταν πρόσωπο που ασκούσε επιρροή στη ΜΚ 3 και υπείχε θέση εμπιστοσύνης έναντι της. Ως εκ τούτου ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας και στην κατηγορία 1.

 

493.      Όσον αφορά στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης, κρίνουμε ότι τα αγγίγματα του κατηγορουμένου στα γυμνά στήθη και στο αιδοίο της ΜΚ 3, μέσα από το εσώρουχο, ενώ εκτελούσε μασάζ, συνιστούν, εκ προθέσεως αγγίγματα, αγγίγματα δηλαδή που δεν έγιναν τυχαία ή κατά λάθος, που ήταν εκ της φύσεως τους άσεμνα και έγιναν χωρίς νόμιμη δικαιολογία. Ως εκ τούτου κρίνεται ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας στην κατηγορία 2.   

 

ΙΓ.       ΚΑΤΑΛΗΞΗ

494.      Ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

 

 

 

(Υπ.) Ν. Α. Π. Γεωργιάδης, Π.Ε.Δ.

 

 

(Υπ.) Μ. Κ. Λοΐζου, Α.Ε.Δ.

 

 

(Υπ.) Ν. Οικονόμου, Ε.Δ.

 

 

 

Πιστό Αντίγραφο                                                   

 

 

 

Πρωτοκολλητής


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο