ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ενώπιον: Ντ. Βαρωσιώτου, Θανατικού Ανακριτή

 

Θανατική Ανάκριση: 104/05

 

Αναφορικά με τον θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου

 

 

Ημερομηνία: 26 Φεβρουαρίου 2024

 

Εμφανίσεις:

Για Γενικό Εισαγγελέα : κα Ξ. Ξενοφώντος

Για την οικογένεια του αποβιώσαντα: κα Λ. Καριόλου και κα Α. Δήμα

Πατέρας και μητέρα αποβιώσαντα (Χαράλαμπος και Αντριάνα Νικολάου): παρόντες

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Η οικογένεια του αποβιώσαντος ζήτησε όπως επιτραπεί στην κυρία Αντριάνα Νικολάου να δώσει μαρτυρία κατά τη διεξαγωγή της θανατικής ανάκρισης. Οι συνήγοροι της οικογένειας ανέφεραν ότι η προτιθέμενη μαρτυρία της κυρίας Αντριάνας Νικολάου θα είναι περιορισμένη και θα επικεντρωθεί μόνο στην αιτία θανάτου. Όπως περαιτέρω αναφέρθηκε, η κυρία Αντριάνα Νικολάου επιθυμεί να «διευκρινίσει κάποιες ανακρίβειες και αναλήθειες που ειπώθηκαν σε αυτή τη διαδικασία και που προκύπτουν από το μαρτυρικό υλικό που κατατέθηκε». Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα δεν τοποθετήθηκε επί του αιτήματος επισημαίνοντας ορθά, κατά τη γνώμη μου, πως το ζήτημα επαφίεται στην κρίση του θανατικού ανακριτή.

 

Οι δικηγόροι της οικογένειας προς υποστήριξη του αιτήματος τους επικαλέστηκαν το άρθρο 12 του Περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμου του 2016 (Ν. 51(I)/2016), ο οποίος θεσπίστηκε για σκοπούς εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/29/ΕU.

 

 

 

Το άρθρο 12 του Ν. 51(Ι)/2016 παρέχει τη δυνατότητα σε θύμα το οποίο υπέστη ζημιά λόγω μιας αξιόποινης πράξης ή σε μέλη της οικογένειας προσώπου του οποίου ο θάνατος προκλήθηκε από αξιόποινη πράξη, να συμμετέχουν ως μάρτυρες σε ποινική διαδικασία. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 51(Ι)/2016  ο όρος «ποινική διαδικασία» σημαίνει «διαδικασία διερεύνησης, δίωξης και εκδίκασης υπόθεσης από Δικαστήριο μέχρι την επιβολή ποινής, για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη που τελέστηκε εις βάρος του θύματος». Ήταν η θέση των δικηγόρων της οικογένειας ότι ο Ν. 51(Ι)/2016  εφαρμόζεται στην παρούσα διαδικασία διότι όπως εισηγήθηκαν η θανατική ανάκριση εμπίπτει στη «διαδικασία διερεύνησης».

 

Η νομική μου σκέψη επί του θέματος εκφράζεται αμέσως πιο κάτω.

 

Ο ρόλος του θανατικού ανακριτή και η φύση της θανατικής ανάκρισης ορίζεται και περιορίζεται με σαφήνεια στον Περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο (Κεφ.153). Το περιορισμένο έργο του θανατικού ανακριτή εκτίθεται με σαφήνεια στην οικεία νομολογία (βλ. Αναφορικά με την Αίτηση των Δρ. Χρίστου Χρίστου και Δρ. Σάββα Κωνσταντινίδη (2015) 1 Α.Α.Δ 1693).  Ο θανατικός ανακριτής καλείται να εξετάσει το μαρτυρικό υλικό που τίθεται ενώπιον του και να εκδώσει πόρισμα σχετικά με το πού, πώς και πότε απεβίωσε ένα πρόσωπο. Για να διακριβωθούν δε τα αίτια θανάτου, ο θανατικός ανακριτής στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε επιστημονική μαρτυρία η οποία τίθεται ενώπιον του.

 

Από τις καταθέσεις που έδωσε η κυρία Αντριάνα Νικολάου στην αστυνομία και στους ποινικούς ανακριτές καθώς επίσης και από άλλα έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί ως τεκμήρια στο φάκελο της υπόθεσης, δυνατόν να προκύπτουν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να βοηθήσουν στη διαπίστωση γεγονότων που να συνδέονται με τον θάνατο του αποβιώσαντος.

 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)  στην Προσφυγή Application no. 29068/10 Case of Nicolaou v. Cyprus (απόφαση ημερ. 28/01/2020) κάνει άλλωστε λεπτομερή μνεία σε στοιχεία που αναφέρθησαν από την κυρία Αντριάνα Νικολάου.

 

 

 

 

 

Επομένως αποδέχομαι το αίτημα των δικηγόρων της οικογένειας να καταθέσει ως μάρτυρας στη θανατική ανάκριση η μητέρα του θανόντα, κυρία Αντριάνα Νικολάου.

 

 

(Υπ.) ..……………………………

                    Ντ. Βαρωσιὠτου

 

                          Θανατικός Ανακριτής

 

 

Πιστό Αντίγραφο

 

 

Πρωτοκολλητής


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο