ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ενώπιον: Ντ. Βαρωσιώτου, Ε.Δ

 

                                                                       Αρ. Υπόθεσης: 1949/20

 

Αστυνομικός Διευθυντής  Λεμεσού    

 

Κατηγορούσα Αρχή 

ν.

 

Βαλεντίνος Μαλλιώτης

                                                                                                Κατηγορούμενος

 

 

Ημερομηνία: 29 Φεβρουαρίου 2024

 

Εμφανίσεις:

Για Κατηγορούσα Αρχή: κος Π. Ευριπίδου

Για κατηγορούμενο: κος Χ. Ιωάννου

Κατηγορούμενος: παρών

ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Βράδυ Μεγάλου Σαββάτου, στις 27/04/2019 και γύρω στις 19.55 η Στέφανη Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) με συνεπιβάτιδες δύο φίλες της, εκινείτο στην οδό Αγίας Φυλάξεως με βόρεια κατεύθυνση. Πίσω της ακολουθούσε το όχημα του αυτόπτη μάρτυρα - Χρίστου Λοïζίδη (ΜΚ2) και πίσω από αυτό εκινείτο ο κατηγορούμενος με μοτοσυκλέτα τύπου vespa έχοντας συνεπιβάτιδα τη σύντροφο του. Από την απέναντι λωρίδα κυκλοφορίας δεν έρχονταν αυτοκίνητα. Η κίνηση ήταν αραιή και ο οδικός φωτισμός ικανοποιητικός.

 

Στη συμβολή των οδών Αγίας Φυλάξεως και Αλκυόνης στη Λεμεσό, η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος συγκρούστηκε με το όχημα που οδηγούσε η Στέφανη Τσαγγαρίδου (ΜΚ3).

 

 

Συνεπεία του ατυχήματος προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα δύο οχήματα. Ο κατηγορούμενος και η Στέφανη Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) μεταφέρθηκαν με το ίδιο ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Από το ατύχημα τραυματίστηκε σοβαρά ο κατηγορούμενος ο οποίος υπέστη, μεταξύ άλλων, κάταγμα γνάθου, θλαστικό τραύμα στον αριστερό καρπό και αιμορραγία στο λαιμό. Μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου χειρουργήθηκε και κρατήθηκε έξι μέρες για νοσηλεία. Η Στέφανη Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) έτυχε πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και απολύθηκε αυθημερόν.

 

Για την πρόκληση του πιο πάνω ατυχήματος κατηγορήθηκε ο κατηγορούμενος. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες κατηγορίες:

 

1η κατηγόρια: αμελής οδήγησης κατά παράβαση των άρθρων 8[1], 19, 20 Α του Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου 86/72 όπως τροποποιήθηκε.

 

2η κατηγόρια: παράβαση σήματος τροχαίας κατά παράβαση των Κανονισμών 58(1)(4)(α)[2] και 72 των Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών του 1984 και του άρθρου 19 του Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου 86/72. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος ο κατηγορούμενος παρέλειψε να συμμορφωθεί με σήμα τροχαίας, δηλαδή προσπέρασε άλλα οχήματα που κατευθύνονταν προς την ίδια κατεύθυνση σε σημείο όπου ο δρόμος ήταν χαραγμένος με συνεχή άσπρη γραμμή.

 

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ενοχή.

 

Η Κατηγορούσα Αρχή για να αποδείξει την υπόθεση της κάλεσε τρεις μάρτυρες: Τον εξεταστή της υπόθεσης Αστυφύλακα 392 - Λούκα Αθανασίου (ΜΚ1), τον αυτόπτη μάρτυρα Χρίστο Λοïζίδη (ΜΚ2) και την οδηγό του ενεχόμενου οχήματος Στέφανη Τσαγγαρίδου (ΜΚ3). Ο κατηγορούμενος τήρησε το δικαίωμα της σιωπής και δεν προσέφερε μαρτυρία.

 

Η θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι πως για την πρόκληση του ατυχήματος ευθύνεται ο κατηγορούμενος και τούτο διότι προσπέρασε προπορευόμενο του όχημα (το οποίο οδηγούσε ο Χρίστος Λοïζίδης - ΜΚ2), σε σημείο όπου απαγορεύεται το προσπέρασμα δηλαδή σε συνεχή άσπρη γραμμή σε συμβολή δρόμου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το όχημα της Στέφανης Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) η οποία εκείνη τη στιγμή έστριβε δεξιά. Η θέση της Υπεράσπισης είναι ότι ο κατηγορούμενος προσπερνούσε μεν το προπορευόμενο του όχημα αλλά εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του, χωρίς να εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας δηλαδή χωρίς να έχει παραβιάσει την άσπρη συνεχή γραμμή. Πρόσθετα, σύμφωνα με την Υπεράσπιση, η οδηγός του ενεχόμενου οχήματος Στέφανη Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) χωρίς να καταστήσει φανερή την πρόθεση της, έστριψε απότομα δεξιά, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το όχημα του Χρίστου Λοïζίδη (ΜΚ2) να κινηθεί δεξιότερα και να επέλθει η σύγκρουση.

 

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο εξεταστής της υπόθεσης, Αστυφύλακας 392 – Λούκας Αθανασίου. Υιοθέτησε την κατάθεση του (Τεκμήριο 1). Προσκόμισε το πρόχειρο σχεδιάγραμμα με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι ενεχόμενοι οδηγοί (Τεκμήριο 8) και το οποίο μετέτρεψε στη συνέχεια σε συμμετρικό (Τεκμήριο 9). Μεταξύ άλλων έλαβε στις 29/04/2019 κατάθεση από την οδηγό του ενεχόμενου οχήματος  ΜΚ3 - Στέφανη Τσαγγαρίδου (Τεκμήριο 7) και στις 15/05/2019 από τον αυτόπτη μάρτυρα ΜΚ2 - Χρίστο Λοïζίδη (Τεκμήριο 6).

 

Στις 02/06/2019 έλαβε κατάθεση από τον κατηγορούμενο (Τεκμήριο 3). Στην κατάθεση του ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι λίγα μέτρα μετά τον φούρνο Ζορμπά, «μπήκε να προσπεράσει το προπορευόμενο του όχημα από τα δεξιά» «χωρίς όμως να έχει περάσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η ΜΚ3 - Στέφανη Τσαγγαρίδου χωρίς να κάνει φανερή την πρόθεση της, έστριψε απότομα δεξιά στην πάροδο. Λόγω του ότι το όχημα του ΜΚ2 – Χρίστου Λοïζίδη βρισκόταν στα αριστερά του, αυτός δεν μπορούσε να κινηθεί αριστερά και έτσι κινήθηκε δεξιότερα προς την πορεία του οχήματος της Στέφανης Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) και κτύπησε στη δεξιά πλευρά του οχήματος της. Στην κατάθεση του ο κατηγορούμενος ανέφερε πως ευρισκόμενος στο ασθενοφόρο άκουσε τον νοσηλευτή να ρωτά την ΜΚ3 τι έγινε με την ίδια να του λέει ότι επιχείρησε να κάνει επαναστροφή.

 

Ο ΜΚ1 πρόσαψε στον κατηγορούμενο την κατηγορία της αμελούς οδήγησης την οποία και παραδέχθηκε (Τεκμήριο 4).

 

Ο ΜΚ1 στην αντεξέταση του είπε ότι η Στέφανη Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) ενώ αρχικά ανέφερε στην κατάθεση της ότι προτού στρίψει έδειξε με τον δεξιό δείκτη του οχήματος της, αργότερα παραδέχθηκε πως δεν το έπραξε αυτό, μετά από υπόδειξη του ΜΚ1 ότι ο αυτόπτης μάρτυρας Χρίστος Λοïζίδης (ΜΚ2) στη δική του κατάθεση ανέφερε ότι αυτή δεν έθεσε τον δεξιό δείκτη του οχήματος της σε λειτουργία.  

 

Ο Χρίστος Λοïζίδης (ΜΚ2) ήταν αυτόπτης μάρτυρας και δεν σχετίζεται με κανένα από τους ενεχόμενους οδηγούς. Την επίδικη στιγμή οδηγούσε το όχημα του στην οδό Αγίας Φυλάξεως με βόρεια κατεύθυνση με συνεπιβάτιδα τη σύζυγο του. Μπροστά του προπορεύετο το όχημα της Στέφανης Τσαγγαρίδου (ΜΚ3). Σύμφωνα με την κατάθεση του (Τεκμήριο 6), η ΜΚ3 σε κάποιο σημείο αμέσως μετά τον φούρνο Ζορμπά οδηγούσε το όχημα της ωσάν να «έψαχνε κάτι». Ακολούθως, η ΜΚ3 χωρίς να κάνει φανερή την πρόθεση της, έστριψε δεξιά. Ταυτόχρονα είδε από το δεξιό του καθρεφτάκι τη μοτοσυκλέτα δίπλα του να τον προσπερνά. Ενώ το όχημα της ΜΚ3 βρισκόταν σε διαγώνια θέση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να μπει στην πάροδο, η μοτοσυκλέτα κτύπησε στο μέσο του οχήματος. Η μοτοσυκλέτα σύρθηκε μπροστά και έπεσε έξω από ένα κατάστημα στο πεζοδρόμιο. Το όχημα της Στέφανης Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) ακινητοποιήθηκε στη βόρεια πλευρά της παρόδου αφού είχε κτυπήσει σε μια ταμπέλα που έφερε το όνομα της οδού. Οι επιβάτες της μοτοσυκλέτας έπεσαν πίσω από το όχημα της Στεφάνης Τσαγγαρίδου (ΜΚ3). Ο ΜΚ2 έσπευσε με τη σύζυγο του στο σημείο όπου βρίσκονταν πεσμένοι οι επιβάτες της μοτοσυκλέτας οι οποίοι φορούσαν ακόμη τα κράνη τους. Ο ΜΚ2 παρατήρησε ότι ο κατηγορούμενος αιμορραγούσε στο πρόσωπο και στο αριστερό χέρι.

 

Στην αντεξέταση επανέλαβε ότι η ΜΚ3 δεν έθεσε σε λειτουργία τον δεξιό δείκτη του οχήματος της. Ερωτηθείς ανέφερε ότι τα φώτα φρένων (stop lights) του οχήματος που οδηγούσε η ΜΚ3 δεν είχαν ανάψει. Περαιτέρω ανέφερε ότι ο ίδιος οδηγούσε στην άκρια της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας με τρόπο που υπήρχε χώρος δεξιά του να κινηθεί η μοτοσυκλέτα. Συμφώνησε επίσης πως δεν είδε τη μοτοσυκλέτα του κατηγορούμενου να εισέρχεται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Πρόσθετα συμφώνησε ότι ο κατηγορούμενος άρχισε να τον προσπερνά προτού η Στέφανη Τσαγγαρίδου στρίψει δεξιά.

 

Η Στέφανη Τσαγγαρίδου είναι η οδηγός του ενεχόμενου οχήματος. Υιοθέτησε το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε στην αστυνομία στις 29/04/2019 (Τεκμήριο 7). Ανέφερε ότι σε κάποιο σημείο του δρόμου, μετά τον φούρνο Ζορμπά, έθεσε σε λειτουργία τον δεξιό δείκτη του οχήματος της για να εισέλθει στην πάροδο της οδού Αλκυόνης. Είπε ότι πλησιάζοντας την πάροδο ελάττωσε περαιτέρω ταχύτητα. Από την απέναντι λωρίδα κυκλοφορίας δεν έρχονταν αυτοκίνητα. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι όταν έφτασε απέναντι από την πάροδο ελάττωσε εντελώς ταχύτητα και σταμάτησε. Έλεγξε ξανά τον απέναντι δρόμο ο οποίος ήταν καθαρός.  Πρόσεξε ότι τα οχήματα πίσω της ελάττωσαν ταχύτητα. Άρχισε να στρίβει δεξιά εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ενώ βρισκόταν σε διαγώνια θέση δέχθηκε κτύπημα στην πόρτα του οδηγού. Τραυματίστηκε από τα θραύσματα των γυαλιών. Μεταφέρθηκε με το ίδιο ασθενοφόρο μαζί με τον κατηγορούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

 

Στην αντεξέταση επέμεινε έντονα ότι έθεσε το δεξιό δείκτη του οχήματος της σε λειτουργία, ότι ελάττωσε ταχύτητα και σταμάτησε το όχημα της προτού στρίψει δεξιά. Αρνήθηκε ότι παραδέχθηκε στον Αστυφύλακα 392 Λούκα Αθανασίου (ΜΚ1) πως δεν είχε δείξει με τον δεξιό δείκτη του οχήματος της, όταν της υπέδειξε ότι ο αυτόπτης μάρτυρας Χρίστος Λοïζίδης (ΜΚ2) στη δική του κατάθεση είπε ότι αυτή δεν είχε θέσει τον δεξιό δείκτη του οχήματος της σε λειτουργία.

 

Είναι γνωστό ότι αντικείμενο απόδειξης στην ποινική δίκη είναι η ενοχή του κατηγορούμενου πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας (Ηρακλέους ν. Δήμου Λεμεσού (1993) 2 Α.Α.Δ. 410). Αμέλεια άλλου εμπλεκομένου δεν εξουδετερώνει την αμέλεια κατηγορούμενου, εάν διαπιστωθεί από το Δικαστήριο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι ο κατηγορούμενος φέρει ευθύνη για την πρόκληση του ατυχήματος (Τriftarides v. Police (1968) 2 CLR 140, Varnakkides v. Police (1962) 2 CLR 1). 

 

Εξέτασα με προσοχή τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον μου προερχόμενη από τους μάρτυρες που κάλεσε η Κατηγορούσα Αρχή. Ο κατηγορούμενος τήρησε, όπως προανέφερα, το δικαίωμα της σιωπής. Η κατάθεση του όμως είναι τεκμήριο και το περιεχόμενο της θα αξιολογηθεί σε συνάρτηση με την υπόλοιπη μαρτυρία. (Findlay Duncan 73 Cnm. App R. 359, Κωνσταντίνου v. Aστυνομίας (1989) 2 Α.Α.Δ 109, Γαβριήλ v. Δημοκρατίας (2009) 2 Α.Α.Δ 693).

 

Η μαρτυρία του εξεταστή της υπόθεσης Αστυφύλακα 392 – Λούκα Αθανασίου (ΜΚ1) είναι σαφής. Λέγει, όπως διαπιστώνεται και από τα σχεδιαγράμματα της σκηνής του ατυχήματος, πως ο κατηγορούμενος οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα προσπέρασε προπορευόμενο όχημα σε σημείο του δρόμου όπου υπάρχει άσπρη συνεχής γραμμή, σήμα που απαγορεύει το προσπέρασμα οχημάτων σε εκείνο το σημείο του δρόμου. Ο δρόμος όπου ήταν ο κατηγορούμενος προσέγγιζε σε συμβολή δρόμων. Το αυτοκίνητο της ΜΚ3 έστριψε ακριβώς δεξιά προς την οδό Αλκυόνης και προκλήθηκε η σύγκρουση με τη μοτοσυκλέτα του κατηγορούμενου.

 

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τη μαρτυρία των υπόλοιπων μαρτύρων που κατέθεσαν στο Δικαστήριο και αυτό διότι τα όσα είπαν είναι άσχετα με τη νομική πτυχή της υπόθεσης.

 

Ο κατηγορούμενος όταν κλήθηκε σε απολογία επέλεξε το δικαίωμα της σιωπής και δεν προσέφερε μαρτυρία. Η θεληματική κατάθεση του και η απάντηση του στην κατηγορία είναι κατατεθειμένα ως τεκμήρια στο Δικαστήριο. Στη θεληματική του κατάθεση ο κατηγορούμενος δέχεται ότι προσπερνούσε το προπορευόμενο του όχημα πριν να συγκρουστεί με το όχημα της Στέφανης Τσαγγαρίδου (ΜΚ3). Επομένως ο κατηγορούμενος παραδέχεται στην κατάθεση του το προσπέρασμα στο σημείο του δρόμου όπου υπάρχει άσπρη συνεχής γραμμή. Ανέφερε όμως ότι κατά το προσπέρασμα δεν πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, εννοώντας ότι ήταν αριστερότερα της άσπρης γραμμής.  Προφανώς ο κατηγορούμενος να θεώρησε πως εφόσον δεν οδήγησε δεξιότερα της γραμμής, δεν διέπραξε το αδίκημα.

 

Ο κανονισμός 58(1)(4)(α) και 72 των Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών του 1984 όμως είναι σαφής. Προνοεί ότι πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή έχει τον έλεγχο μηχανοκίνητου οχήματος οφείλει να μην προσπερνά ούτε να αποπειράται να προσπεράσει όχημα κινούμενο προς την ίδια κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, σε κάθε σημείο που υπάρχει στη μέση του οδοστρώματος συνεχής άσπρη γραμμή.

 

Οι αναφορές του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής στην αγόρευση του σε καταθέσεις μαρτύρων οι οποίοι δεν κλήθηκαν να καταθέσουν στο Δικαστήριο για να αποδείξει πως ο κατηγορούμενος προσπερνούσε άλλα οχήματα παραβιάζοντας την άσπρη συνεχόμενη γραμμή ασφαλώς και δεν λαμβάνονται υπόψη, εκτός από την κατάθεση του ίδιου του κατηγορουμένου.

 

Η θέση του συνηγόρου υπεράσπισης πως υπάρχει ασάφεια στον νόμο διότι ο κανονισμός 58(1)(4)(α) των Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών του 1984 δεν διαχωρίζει τις περιπτώσεις όπου το προσπέρασμα γίνεται εντός ή εκτός της λωρίδας κυκλοφορίας που χωρίζεται με την άσπρη συνεχή γραμμή είναι εσφαλμένη. Και τούτο διότι η στοιχειοθέτηση του αδικήματος του παράνομου προσπεράσματος παραβιάζοντας συνεχή άσπρη γραμμή συντελείται σε οποιοδήποτε σημείο του δρόμου υπάρχει συνεχής άσπρη γραμμή.

 

Εν προκειμένω, από τα γεγονότα που έχουν εκτεθεί ενώπιον μου από τους μάρτυρες κατηγορίας και από το ίδιο το περιεχόμενο της κατάθεσης του κατηγορούμενου στην αστυνομία προκύπτει πως ο κατηγορούμενος οδηγούσε μηχανοκίνητο όχημα στην οδό Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό με βόρεια κατεύθυνση και προσπέρασε το όχημα του Χρίστου Λοïζίδη (ΜΚ2) το οποίο εκινείτο προς την ίδια κατεύθυνση με τον κατηγορούμενο, παραβιάζοντας σήμα τροχαίας, δηλαδή προσπερνώντας σε σημείο όπου υπήρχε συνεχής άσπρη γραμμή, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το όχημα της Στέφανης Τσαγγαρίδου (ΜΚ3) η οποία εκείνη τη στιγμή έστριβε δεξιά στην οδό Αλκυόνης.

 

Για τους πιο πάνω λόγους που εξήγησα στην απόφαση μου, ο κατηγορούμενος κρίνεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ένοχος στην 2η κατηγορία που αντιμετωπίζει.

 

Το αδίκημα της 2ης κατηγορίας αποτελεί ουσιαστικά την αιτία διάπραξης του αδικήματος της αμελούς οδήγησης που περιλαμβάνεται στην 1η κατηγορία. Και τούτο διότι ο κατηγορούμενος προσπερνώντας το προπορευόμενο του όχημα σε συνεχή άσπρη γραμμή συγκρούστηκε με το όχημα της ΜΚ3 που εκείνη τη στιγμή έστριβε δεξιά. Παρέλειψε συνεπώς να εκπληρώσει το καθήκον μέριμνας και ασφάλειας έναντι τρίτων προσώπων που χρησιμοποιούσαν το δρόμο. Ως εκ τούτου, ο κατηγορούμενος κρίνεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ένοχος και στην 1η κατηγορία που αντιμετωπίζει.

 

 

 

 

(Υπ.)………….....................

                  Ντ. Βαρωσιώτου, Ε.Δ

Πιστό Αντίγραφο

 

Πρωτοκολλητής

 

SubjectCriminal/Traffic/Final

Αναφορά: Αμελής Οδήγηση / Παράνομο Προσπέρασμα/ Άσπρη συνεχής γραμμή



[1] άρθρο 8(1)(γ) του Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου 86/72: Οποιοσδήποτε οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα σε οποιανδήποτε οδό χωρίς να καταβάλλει την προσήκουσα επιμέλεια και προσοχή ή χωρίς να επιδεικνύει εύλογη μέριμνα για άλλα πρόσωπα που χρησιμοποιούν την οδό, και προκαλεί σωματική βλάβη είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή/και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες ευρώ (€6.000).

[2] άρθρο 58(1)(4)(α)[2] και 72 των Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών του 1984: Πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή έχει τον έλεγχο μηχανοκίνητου οχήματος σε οποιοδήποτε δρόμο οφείλει να μην προσπερνά ούτε να αποπειράται να προσπεράσει όχημα κινούμενο προς την ίδια κατεύθυνση σε κάθε σημείο που υπάρχει στη μέση του οδοστρώματος συνεχής άσπρη γραμμή, σχετικό απαγορευτικό σήμα τροχαίας, σε στροφή με ορατότητα μικρότερη των εκατό μέτρων, σε συμβολή δρόμων εντός δημοτικών ορίων ή ορίων κοινότητας, όταν προσεγγίζει κυρτή γέφυρα, διάβαση πεζών ή κορυφή ανάβασης ή όταν προσεγγίζει όχημα από την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε παρέχει δικαίωμα προτεραιότητας σε αυτό.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο