ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.                                        Αρ. Υπόθεσης: 9623/23

                                                                                                       

                                    Αστυνομικού Διευθυντή Επαρχίας Πάφου   

 

                                                                                        Αιτητής / Κατηγορούσα Αρχή  

v.

 

                             W. M. R. A.   

 

                                                                                      Καθ oύ η Αίτηση / Κατηγορούμενος    

                                                                                                

Ημερομηνία: 02 Iανουαρίου, 2024

 

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ:

Για τον Αιτητή: Η κα. Ε. Μανώλη  

Για τον Καθ ου η Αίτηση: Ο κ. Α. Αλεξάνδρου  

Καθ ού η Αίτηση: Παρών   

AΠΟΦΑΣΗ

 

 

Εισαγωγή – Ιστορικό Υπόθεσης:

 

Στις 08.11.2023 ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου προχώρησε στην καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης με τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο με την οποία καταλογίζονται στον Κατηγορούμενο συνολικά 9 κατηγορίες για αδικήματα που διέπονται από τον Περί Βίας στην Οικογένεια και την προστασία των Θυμάτων Νόμο Ν.119(Ι)/2000, τον Ποινικό Κώδικα Κεφ. 154, τον Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος Ν115(Ι)/2021 και τον Περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμο Ν.114(Ι)/2021 με καταλογιζόμενους χρόνους διάπραξης των αδικημάτων (α) άγνωστη ημερομηνία του μηνός Οκτωβρίου του 2023 (κατηγορίες 1 μέχρι 3), (β) άγνωστη ημερομηνία του μηνός Σεπτεμβρίου του 2023 (κατηγορίες 1 μέχρι 7) και (γ) άγνωστη ημερομηνία του έτους 2020 (κατηγορίες 8 και 9).

 

Παραπονούμενη στην υπόθεση σε όλες τις κατηγορίες παρουσιάζεται η 16 χρόνη θυγατέρα του Κατηγορούμενου.

 

Αυθημερόν της καταχώρησης της υπόθεσης η πλευρά του Κατηγόρου παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως αιτητή στα πλαίσια αίτησης ημερομηνίας 08.11.2023 αιτήθηκε και πέτυχε μονομερώς την έκδοση των ακόλουθων διαταγμάτων:

 

ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ με το οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στον Καθ ου η Αίτηση / Κατηγορούμενο, από του να πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων από την κατοικία του θύματος [ ] (AΔΤ: [ ]) στην  [ ], Πάφος, ή/και τον χώρο του σχολείου της, είτε σωρευτικά, είτε διαζευτικά, είτε κεχωρισμένα, εντός 30 λεπτών από την επίδοση του διατάγματος, μέχρι την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης με στοιχεία 9623/23 που καταχωρήθηκε στο Ε.Δ.Πάφου και τελεί υπό εκδίκαση, ή/και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου ή/και

 

ΔΙΑΤΑΓΜΑ με το οποίο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στον Καθ ου η Αίτηση / Κατηγορούμενο, από του να προσεγγίζει, ή/και να ακολουθεί, ή/και να έρχεται σε επαφή, ή/και να παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο είτε άμεσο είτε έμμεσο, το θύμα [ ] (AΔΤ: [ ]), είτε σωρευτικά, είτε διαζευτικά, είτε κεχωρισμένα, εντός 30 λεπτών από την επίδοση του διατάγματος, μέχρι την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης με στοιχεία 9623/23 που καταχωρήθηκε στο Ε.Δ.Πάφου και τελεί υπό εκδίκαση, ή/και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

 

Η αίτηση στηριζόταν σε ένορκη δήλωση του Αστυφύλακα 2092 Νεόφυτου Κουμπαρή που υπηρετεί στο ΤΑΕ Πάφου και συγκεκριμένα στο Επαρχιακό Κλιμάκιο Διερεύνησης Αδικημάτων Βίας στην Οικογένεια.

 

Σε αυτήν αναφέρεται πως η 16 χρόνη θυγατέρα του Κατηγορούμενου η οποία διαμένει σε συγκεκριμένη κατοικία μαζί με την μητέρα της στην Πάφο που βρίσκεται σε διάσταση με τον Κατηγορούμενο και διαμένουν σε ξεχωριστές κατοικίες ότι στις 07.11.2023 καταγγέλθηκε από αυτήν μέσω της Κοινωνικής Λειτουργού [ ] ότι στις 23.10.2023 και κατά την νύκτα ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στην Πάφο, έπιασε τηλέφωνο τον κατηγορούμενο από το κινητό της στο δικό του κινητό και ενώ του μιλούσε ο τελευταίος την ρώτησε με ποιον βρισκόταν και η ανήλικη του απάντησε ότι βρίσκεται στο σπίτι με την μητέρα της και στην συνέχεια αυτός προχώρησε και την ρώτησε εάν βγήκε αυτή την εβδομάδα με άλλα αγόρια ή φίλες της. Η ανήλικη του απάντησε πως δεν είχε βγει ενώ στην συνέχεια ο πατέρας της άρχισε να της φωνάζει από το τηλέφωνο και να της λέει ότι λέει ψέματα και ότι θα γίνει πουτάνα σαν την μητέρα της με την ανήλικη στην συνέχεια να του κλείνει το τηλέφωνο.

 

Στην συνέχεια η ανήλικη ανέφερε πως σε ημερομηνία εντός Οκτωβρίου του 2023 που δεν μπορούσε να θυμηθεί ο πατέρας της κατά την διάρκεια και πάλι τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την απείλησε με τις φράσεις <<εάν δεν γίνεις κυρία και δεν με ακούεις, εννά σε πάρω στην Ιορδανία και θα σου δημιουργήσω πολλά προβλήματα εσένα και της μητέρας σου>> με την ανήλικη να του κλείνει το τηλέφωνο.

 

Ανέφερε επίσης πως στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από 3 χρόνια ενώ η ανήλικη βρισκόταν στο σπίτι του κατηγορούμενου χωρίς να του πει κάτι ή να συζητήσει μαζί του αυτός της επιτέθηκε δίδοντας της ένα πάτσο στο πρόσωπο ενώ τέλος ανέφερε πως κατά τον Σεπτέμβριο του 2023 ενώ και πάλι αυτή βρισκόταν στο σπίτι της στην Πάφο την επισκέφθηκε ο πατέρας της και όταν αυτή τον ρώτησε πως νιώθει που την κτύπησε στο παρελθόν, αυτός νευρίασε και την εξύβρισε με τις φράσεις <<άεισηχτιρ>>. 

 

Τέλος αναφορά γίνεται στο ότι από την συμπεριφορά του κατηγορούμενου αυτή έχει υποστεί αναστάτωση, αγωνία, τρόμο, ανησυχία, άγχος και ψυχική βλάβη ενώ προς υποστήριξη της ένορκης δήλωσης κατατίθονται αριθμός καταθέσεων μεταξύ άλλων της παραπονούμενης ημερομηνίας 07.11.2023 του κατηγορούμενου επίσης ίδιας ημερομηνίας καθώς και της Λειτουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. [ ].

 

Σημειώνεται πως ουσιαστικά στην κατάθεση της παραπονούμενης γίνεται αναφορά στα όσα ήδη περιγράφονται ως κατ ισχυρισμό γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ένορκη δήλωση που υποστηρίζει την αίτηση.  

 

Με την επίδοση των διαταγμάτων στον καθ ου η αίτηση αυτός εμφανίστηκε στην διαδικασία μέσω δικηγόρου καταχωρώντας γραπτή ένσταση ημερ. 04.12.2023 η οποία υποστηρίζεται από δική του ένορκη δήλωση. Σε αυτήν προβάλλονται αριθμών λόγων ένστασης που αφορούν κυρίως νομικά θέματα ενώ επί του ουσιαστικού μέρους υποστηρίζεται πως δεν παρατέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία μέσα από την Αίτηση που να δικαιολογούν είτε την έκδοση είτε την μονιμοποίηση των διαταγμάτων.

 

Σε σχέση με τα όσα η ανήλικη θυγατέρα του ισχυρίζεται και του καταλογίζει μέσα από την ένορκη δήλωση που υποστηρίζει την ένσταση γίνεται άρνηση αυτών με τον καθ ου η αίτηση να υποστηρίζει την θέση πως τα όσα διατείνεται η θυγατέρα του αποτελούν ενέργειες και υποδείξεις της εν διαστάσει συζύγου του με την οποία η ανήλικη διαμένει με σκοπό να τον πλήξουν αλλά και να τον αποξενώσουν από την θυγατέρα του. Μάλιστα σημειώνει πως θλίβεται για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφού την θυγατέρα του την αγαπά και την προστατεύει και δεν θα εκδήλωνε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά προς το πρόσωπο της είτε θα την έθετε ποτέ σε κίνδυνο. Καταλήγει πως το μόνο που προσπαθεί πάντα είναι να την καθοδηγεί, συμβουλεύει και προστατεύει από διάφορους κινδύνους.

 

Στις 14.12.2023 το Δικαστήριο προχώρησε και άκουσε αμφότερες τις πλευρές με σκοπό την έκδοση της παρούσας απόφασης και το σύνολο της επιχειρηματολογίας τους λαμβάνεται υπόψη. Τους ευχαριστώ για τις εμπεριστατωμένες τους αγορεύσεις.

 

Νομική Πτυχή:

Η υπό κρίση αίτηση στηρίζεται ουσιαστικά στο άρθρο 6 του Περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμος του 2021 (114(I)/2021) καθώς και στα άρθρα 32 και 33 του Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 (115(I)/2021).

 

Τονίζεται πως πρόκειται για αίτηση που καταχωρήθηκε μετά την καταχώρηση της υπόθεσης και διέπει πλέον κατηγορούμενο πρόσωπο όπου δίνεται η δυνατότητα σε αμφότερα τα πιο πάνω νομοθετήματα έκδοσης διαταγμάτων από το Δικαστήριο και μετά την καταχώρηση της υπόθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου (δυνατότητα επίσης δίδεται και στα πλαίσια διερεύνησης μιας υπόθεσης για έκδοση τέτοιων διαταγμάτων) αλλά και την έκδοση διαταγής αυτό να παραμείνει σε ισχύ μέχρι την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης. 

Από μελέτη του περιεχομένου των δύο εκδοθεισομένων διαταγμάτων ημερομηνίας 08.11.2023 διαφαίνεται πως το πρώτο έχει ως νομικό υπόβαθρο το άρθρο 32 του Ν. 115(Ι)/2021 και το δεύτερο το άρθρο 6 του Ν. 114(Ι)/2021. Φυσικά η εξέταση αμφοτέρων των αιτητικών μπορεί να γίνει και με συνδυασμό των δύο πιο πάνω άρθρων.

 

Το άρθρο 6 του Περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμος του 2021 (114(I)/2021) διαλαμβάνει τα ακόλουθα σχετικά:

 

Διατάγματα δικαστηρίου

6.-(1) Δικαστήριο, το οποίο ασκεί ποινική δικαιοδοσία δύναται, κατόπιν αίτησης της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του θύματος, μέλους της οικογένειας του θύματος ή/και άλλου προσώπου που ενεργεί για λογαριασμό οποιουδήποτε από αυτούς, να εκδώσει διάταγμα με το οποίο επιβάλλει σε ύποπτο οποιαδήποτε απαγόρευση ή/και οποιονδήποτε περιορισμό θεωρεί αναγκαίο ή/και επιθυμητό υπό τις περιστάσεις, μέχρις ότου καταχωριστεί ποινική υπόθεση εναντίον του για ποινικό αδίκημα που προβλέπεται στον παρόντα Νόμο:

Νοείται ότι, η ως άνω αίτηση συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή/και εκπροσώπου του θύματος ή/και μέλους της οικογένειας του θύματος, το οποίο έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή/και των αποδεικτικών στοιχείων.

(2) Το αναφερόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα εκδίδεται κατόπιν απόδειξης γεγονότων ή/και στοιχείων, τα οποία εκ πρώτης όψεως δημιουργούν κίνδυνο επανάληψης ή/και εξακολούθησης της συμπεριφοράς που συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή/και σωματική ή/και ψυχική υγεία του θύματος ή/και μέλους της οικογένειάς του.

(3) Η εξουσία του Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) περιλαμβάνει την έκδοση διαταγμάτων με τα οποία δύναται να-

(α) απαγορεύει ή/και να περιορίζει τον ύποπτο ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα να προσεγγίζει ή να ακολουθεί το θύμα∙ ή/και

(β) απαγορεύει ή/και να περιορίζει την πρόσβαση του υπόπτου για συγκεκριμένη περίοδο ή μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης επί του κατηγορητηρίου, στον τόπο διαμονής ή/και εργασίας ή/και σε υποστατικό του θύματος ή/και άλλου προσώπου το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα, ή/και στον τόπο που αυτό συχνάζει∙ ή/και

(γ) απαγορεύει στον ύποπτο να έρχεται σε επαφή ή/και να παρενοχλεί το θύμα ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα.

(4)(α) Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), ισχύει για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες από την ημερομηνία επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο στο δικαστήριο εντός της περιόδου αυτής, σε μέρα και ώρα που ορίζεται από το δικαστήριο.

(β) Κατά την ορισμένη μέρα και ώρα, το δικαστήριο ακούει τον ύποπτο ή/και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιαστεί και αποφασίζει κατά πόσο θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή θα το παρατείνει μέχρι και οκτώ (8) ημέρες, χωρίς η συνολική ισχύς του διατάγματος να υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24) ημέρες μέχρι την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου.

(γ) Ο ύποπτος δύναται να ζητήσει την ακύρωση ή την τροποποίηση του διατάγματος πριν από τη λήξη της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(5) Το δικαστήριο δύναται μετά την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου, να εκδώσει νέο διάταγμα ή να παρατείνει το διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης:

Νοείται ότι, για την έκδοση τέτοιου διατάγματος εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν οι διατάξεις των εδαφίων (1), (2) και (3).

(6) Το προβλεπόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα δυνατόν να επιβληθεί αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής ή/και μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(7) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου και το οποίο παραβαίνει οποιονδήποτε από τους όρους αυτού, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4.000) ή σε αμφότερες τις ποινές.

 

Τα άρθρα 32 και 33 του Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 (115(I)/2021)

Προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού υπόπτου ή κατηγορουμένου

32.-(1) Το Δικαστήριο δύναται, έπειτα από μονομερή (ex parte) αίτηση του θύματος, της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ή, όπου το θύμα είναι παιδί, επιτρόπου διορισμένου δυνάμει των διατάξεων του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου, να εκδώσει προσωρινό διάταγμα, με το οποίο να απαγορεύει στον κατηγορούμενο ή ύποπτο να εισέρχεται ή να πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση ή να παραμένει στην κατοικία ή στον χώρο διαμονής του θύματος ή και να το πλησιάζει στον χώρο εργασίας του ή άλλο χώρο που θα αποφασίσει το Δικαστήριο, μέχρις ότου καταχωριστεί και εκδικαστεί ποινική υπόθεση εναντίον του υπόπτου για αδίκημα βίας κατά γυναίκας.

(2) Το Δικαστήριο εκδίδει το διάταγμα αποκλεισμού καθ’ οιονδήποτε χρόνο ύστερα από την καταχώρηση αίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1) η οποία συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου είναι σε θέση να έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή εφόσον προσκομιστούν ενώπιόν του, οποιαδήποτε άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν εκ πρώτης όψεως κίνδυνο άσκησης βίας κατά γυναίκας ή ενδοοικογενειακής βίας ή επανάληψης του αδικήματος ή την ανάγκη προστασίας του θύματος από επηρεασμό ή άλλως πως, περιλαμβανομένων και καταθέσεων του θύματος ή άλλων προσώπων σε οποιαδήποτε μορφή, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(3) Το προσωρινό διάταγμα ισχύει για περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες από την ημέρα επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο εντός της περιόδου αυτής, σε ώρα και ημέρα που θα ορίσει το Δικαστήριο.

(4) Κατά την ορισμένη ημέρα και ώρα, το Δικαστήριο ακούει τον ύποπτο, όπως και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιασθεί και αποφασίζει εάν θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή εάν θα παρατείνει αυτό για περαιτέρω χρονική περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες.

(5) Το Δικαστήριο δύναται να παρατείνει περαιτέρω την ισχύ του διατάγματος για τόση περίοδο όση κρίνει αναγκαία, χωρίς η περίοδος ισχύος του διατάγματος να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες στο σύνολό της για την περίοδο που προηγείται της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου.

(6) Το Δικαστήριο δύναται, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον υπόπτου, να εκδώσει ή παρατείνει την ισχύ του διατάγματος αποκλεισμού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Διάταγμα αποκλεισμού κατηγορουμένου

33.-(1) Το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει εναντίον προσώπου το οποίο κατηγορείται για αδίκημα βίας κατά γυναίκας, διάταγμα με ισχύ για τέτοια περίοδο και υπό τέτοιους όρους τους οποίους το Δικαστήριο δυνατόν να θέσει, με το οποίο να απαγορεύει στον κατηγορούμενο να εισέρχεται ή να πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση ή να παραμένει στην κατοικία ή στον χώρο διαμονής του θύματος ή πλησιάζει αυτό στον χώρο εργασίας του ή σε άλλο χώρο το οποίο θα αποφασίσει:

Νοείται ότι, το Δικαστήριο, ορίζει στο διάταγμα αποκλεισμού ημερομηνία πριν από την εκπνοή της περιόδου αποκλεισμού κατά την οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης ή διαφοροποίησης αυτού.

(2) Το Δικαστήριο ακούει τις απόψεις του κατηγορουμένου, του θύματος ή εκπροσώπου αυτού και οποιουδήποτε άλλου προσώπου το οποίο επηρεάζεται από την έκδοση του διατάγματος αποκλεισμού εκτός εάν δεν κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν εναντίον του κατηγορουμένου συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και τις απόψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

(3) Ο κατηγορούμενος δύναται να ζητήσει αναθεώρηση ή ακύρωση του διατάγματος κατά την εκπνοή της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(4) Διάταγμα αποκλεισμού δύναται να επιβληθεί και αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής ή μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(5) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα αποκλεισμού και το οποίο, ενώ το εν λόγω διάταγμα βρίσκεται σε ισχύ, παραβαίνει οποιονδήποτε από τους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτό, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη.

Συμπεράσματα:

 

Έχω μελετήσει εκτενώς τόσο την αίτηση όσο και την ένσταση και έχω κατά νου το σύνολο της επιχειρηματολογίας των δύο πλευρών.

 

Καταρχάς σημειώνεται το γεγονός ότι το Δικαστήριο βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ λεπτά και ευαίσθητα θέματα που αφορούν την σχέση του Κατηγορούμενου πατέρα με την 16χρονη κόρη του.  

 

Η παραπονούμενη είναι παραδεκτό ότι διαμένει με την εν διαστάσει σύζυγο του Κατηγορούμενου και μητέρα αυτής με τον Κατηγορούμενο να διαμένει σε άλλη ξεχωριστή κατοικία όλοι διαμένοντες εντός της Επαρχίας Πάφου ενώ δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα οποιοδήποτε διάταγμα επικοινωνίας μεταξύ πατέρα και κόρης.

 

Στις 08.11.2023 το Δικαστήριο προχώρησε μονομερώς και πριν ακούσει την πλευρά του Κατηγορούμενου – Καθ ου η Αίτηση και έκδωσε δραστικότατα απαγορευτικής φύσεως διατάγματα με τα οποία ουσιαστικά απαγορεύθηκε στον Κατηγορούμενο πατέρα να προσεγγίζει, ακολουθεί, να έρχεται σε επαφή, παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο είτε άμεσο είτε έμμεσο την παραπονούμενη θυγατέρα του ενώ επίσης του απαγορεύτηκε και να προσεγγίζει είτε την κατοικία που αυτή διαμένει είτε τον σχολικό της χώρο.

 

Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί στα πλαίσια της παρούσας υπόθεσης είναι το κατά πόσον δικαιολογείται η έκδοση διαταγής για την συνέχιση της ισχύος των εκδοθεισομένων διαταγμάτων μέχρι μάλιστα την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης που εκκρεμεί εναντίον του Κατηγορούμενου ή αν αυτά θα πρέπει να ακυρωθούν.

 

Απαιτείται συνεπώς προσεκτική μελέτη των όσων υποστήριξε η κάθε πλευρά, εις το περιορισμένο όμως πλαίσιο των όσων προβλέπουν οι νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν την εξουσία αυτή του Δικαστηρίου για την έκδοση και οριστικοποίηση η μη των εκδοθεισομένων διαταγμάτων.

 

Υπενθυμίζεται ότι η 16χρονη θυγατέρα του Κατηγορούμενου μέσω της κατάθεσης της ημερομηνίας 07.11.2023 καταλογίζει στον πατέρα της την ακόλουθη συμπεριφορά  στη βάση της οποίας η ίδια έχει ως ισχυρίζεται υποστεί αναστάτωση, αγωνία, τρόμο, ανησυχία, άγχος και ψυχική βλάβη δηλώνοντας μάλιστα στο τέλος της κατάθεσης της πως επιθυμεί την ποινική του δίωξη ενώπιον του Δικαστηρίου για την παραδειγματική του τιμωρία και σε περίπτωση που η Αστυνομία αποταθεί για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος παρενόχλησης, συμφωνεί και συγκατατίθεται στην έκδοση του για την ασφάλεια της αφού θεωρεί τον πατέρα της επικίνδυνο:

 

(α) Ότι στις 23.10.2023 και ενώ αυτή βρισκόταν στο σπίτι της, είχε πάρει η ίδια τηλέφωνο τον πατέρα της από το κινητό της και ενώ του μιλούσε ο τελευταίος την ρώτησε με ποιον βρισκόταν και αυτή του απάντησε ότι βρίσκεται στο σπίτι με την μητέρα της και στην συνέχεια ο πατέρας της την ρώτησε εάν βγήκε εκείνη την εβδομάδα με άλλα αγόρια ή φίλες της. Η ανήλικη του απάντησε πως δεν είχε βγει ενώ στην συνέχεια ο πατέρας της άρχισε να της φωνάζει από το τηλέφωνο και να της λέει ότι λέει ψέματα και ότι θα γίνει πουτάνα σαν την μητέρα της με την ανήλικη στην συνέχεια να του κλείνει το τηλέφωνο.

 

(β) Πως σε ημερομηνία εντός Οκτωβρίου του 2023 που δεν μπορούσε να θυμηθεί ο πατέρας της κατά την διάρκεια και πάλι τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την απείλησε με τις φράσεις <<εάν δεν γίνεις κυρία και δεν με ακούεις, εννά σε πάρω στην Ιορδανία και θα σου δημιουργήσω πολλά προβλήματα εσένα και της μητέρας σου>> με την ανήλικη να του κλείνει το τηλέφωνο.

 

(γ) Πως στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από 3 χρόνια ενώ αυτή βρισκόταν στο σπίτι του κατηγορούμενου χωρίς να του πει κάτι ή να συζητήσει μαζί του αυτός της επιτέθηκε δίδοντας της ένα πάτσο στο πρόσωπο.

 

(δ) Πως κατά τον Σεπτέμβριο του 2023 ενώ και πάλι αυτή βρισκόταν στο σπίτι της στην Πάφο την επισκέφθηκε ο πατέρας της και όταν αυτή τον ρώτησε πως νιώθει που την κτύπησε στο παρελθόν, αυτός νευρίασε και την εξύβρισε με τις φράσεις <<άεισηχτιρ>>. 

 

Ο πατέρας με την ανακριτική του κατάθεση ημερομηνίας 07.11.2023 αρνείται τα όσα η θυγατέρα του, του καταλογίζει και μάλιστα ανέφερε πως είναι όλα ψέματα και πως την έβαλε πάνω να τα πει η μητέρα της.

 

Σημειώνεται καταληκτικά πως στην κατάθεση της Λειτουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Βενούτσου ημερομηνίας 07.11.2023 απλά γίνεται αναφορά για την ενημέρωση που έτυχε μέσω του Υπουργείου Παιδείας ότι ενδεχομένως η συγκεκριμένη ανήλικη να είναι δέκτης ενδοοικογενειακής βίας χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά για το πότε τέτοια ενημέρωση έγινε και πως στην συνέχεια κάλεσε στο γραφείο της τόσο την ανήλικη όσο και την μητέρα της χωρίς και πάλι να γίνεται αναφορά για το πότε η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα στα πλαίσια της οποίας της ανέφερε τα όσα περιγράφει ουσιαστικά και στην κατάθεση της η ανήλικη παραπονούμενη κατάθεση την οποία έδωσε στις 07.11.2023 στην δική της παρουσία σημειώνοντας καταληκτικά πως εξ όσων γνωρίζει δεν έχουν εξασφαλιστεί δικαστικά διατάγματα ρύθμισης της επικοινωνίας μεταξύ της ανήλικης και του πατέρα της.  

 

Ουσιαστικά από την κατάθεση της συγκεκριμένης λειτουργού των Κοινωνικών Υπηρεσιών δεν εκφράζεται καμία άποψη της εμπλεκόμενης Υπηρεσίας και απλά γίνεται αναγραφή του ιστορικού εμπλοκής τους στην διερεύνηση της υπόθεσης. Ούτε αναφέρεται αν σε σχέση με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ή αν η οικογένεια παρακολουθείτε για οποιοδήποτε λόγο. Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά για το πότε και κάτω από ποιες περιστάσεις έχει εμπλακεί αρχικά το Υπουργείο Παιδείας που ήταν αυτό που ενημέρωσε σχετικά τις Κοινωνικές Υπηρεσίες με την κ. [ ] να προχωρεί στην διευθέτηση της συνάντησης με την ανήλικη και την μητέρα της.

 

Σημειώνεται επίσης πως κατάθεση από την μητέρα της ανήλικης με την οποία η ανήλικη διαμένει και εν διαστάσει σύζυγο του Κατηγορούμενου δεν φαίνεται να λήφθηκε από την Αστυνομία αφού τέτοια κατάθεση δεν παρουσιάζεται ως μέρος των τεκμηρίων της αίτησης ούτε και το όνομα τέτοιου προσώπου αναγράφεται στους μάρτυρες του Κατηγορητηρίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Κατηγορούμενος στην ανακριτική του κατάθεση ημερομηνίας 07.11.2023 υποδεικνύει την εν διαστάσει σύζυγο του ως το πρόσωπο που υποκινεί μέσω ψεμάτων να καταγγείλει η ανήλικη τον πατέρα της χωρίς όμως στο τέλος της ημέρας να λαμβάνεται οποιαδήποτε κατάθεση από το συγκεκριμένο πρόσωπο.  

 

Αξιοσημείωτο επίσης και το γεγονός πως παρά το ότι ο ισχυρισμός της ανήλικης παραπονούμενης αφορά κυρίως στην πρόκληση κυρίως ψυχικής βλάβης σε αυτήν ως αποτέλεσμα της καταλογιζόμενης συμπεριφοράς που υποδεικνύει στα περιστατικά που περιέγραψε από τον πατέρα της κανένα ιατρικό πιστοποιητικό ή βεβαίωση δεν έχει παρουσιαστεί στο Δικαστήριο με το οποίο να υποστηρίζει ή επιβεβαιώνει τέτοια ψυχική κατάσταση της ανήλικης. 

 

Συνεπώς έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω δεν έχω ικανοποιηθεί από τα όσα έχουν τεθεί μέχρι σήμερα ενώπιον μου ότι εκ πρώτης όψεως δημιουργείται ο κίνδυνος άσκησης βίας ή ενδοοικογενειακής βίας ή επανάληψης αδικήματος ή ανάγκη για την προστασία του θύματος από επηρεασμό της.

 

Επίσης στο παρόν ενδιάμεσο στάδιο δεν μπορεί ούτε και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα όσα ανέφερε ο Κατηγορούμενος κατά την ανακριτική του κατάθεση δηλαδή οι καταγγελίες προς το πρόσωπο του να αποτελούν γεγονότα μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα και παρακινούμενα από την εν διαστάσει σύζυγο του και μητέρα της ανήλικης παραπονούμενης.

 

Τυχόν μονιμοποίηση των εκδοθεισομένων διαταγμάτων με τα δεδομένα που έχει ενώπιον του σήμερα το Δικαστήριο θα είχε ως αποτέλεσμα ο Κατηγορούμενος πατέρας να αποκλειόταν κατά τρόπο απόλυτο από την θυγατέρα του όπου κάτι τέτοιο θα πρέπει να λαμβάνει χώρα μόνο όταν και εφόσον αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο.

 

Κατάληξη:

 

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω αποφασίζω να απορρίψω την αίτηση ημερομηνίας 08.11.2023 και κατ επέκταση τα προσωρινά διατάγματα ημερομηνίας 08.11.2023 ακυρώνονται.

 

Βεβαίως οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η εξουσία του Δικαστηρίου δυνάμει είτε των προνοιών του άρθρου 6 του Ν. 114(Ι)/2021  είτε των άρθρων 32 και 33 του Ν. (115(I)/2021) διατηρείται καθ όλη την διάρκεια της πορείας της υπόθεσης μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της και σε περίπτωση που παρατηρηθούν ή προκύψουν γεγονότα άλλα που ενδεχομένως να δικαιολογούν την υποβολή νέου αιτήματος, το Δικαστήριο καθηκόντος θα το εξετάσει στη βάση των νέων δεδομένων ή/και γεγονότων.

 

(Υπ.) .......................................

                       N. Φακοντής, Ε.Δ.

ΠΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 

 

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο