ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.                                        Αρ. Υπόθεσης: 1417/24

                                                                                                       

                                                Αστυνομικού Διευθυντή Επαρχίας Πάφου   

 

                                                                                        Αιτητής / Κατηγορούσα Αρχή  

v.

 

                                    Ε. Π.  

                                                                                      Καθ ου η Αίτηση / Κατηγορούμενος    

                                                                                                

Ημερομηνία: 15 Απριλίου, 2024

 

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ:

Για τον Αιτητή: Ο κ. Σ. Χρυσοστόμου  

Για τον Καθ ου η Αίτηση: Η κα. Ε. Πατσαλίδου

Καθ ου η Αίτηση: Παρών   

AΠΟΦΑΣΗ

 

Εισαγωγή – Ιστορικό Υπόθεσης:

 

Στις 07.03.2024 ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου προχώρησε στην καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης με τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο με την οποία καταλογίζονται στον Κατηγορούμενο συνολικά 15 κατηγορίες για αδικήματα που διέπονται μεταξύ άλλων από τον Ποινικό Κώδικα Κεφ. 154, τον Περί Βίας στην Οικογένεια και την προστασία των Θυμάτων Νόμο Ν.119(Ι)/2000, τον Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος Ν115(Ι)/2021 και τον Περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμο Ν.114(Ι)/2021.

 

Παραπονούμενοι στην υπόθεση αυτή παρουσιάζονται η πρώην συμβία του Κατηγορούμενου καθώς και η ανήλικη θυγατέρα αυτής την οποία απέκτησε από προηγούμενο της γάμο.  

Αυθημερόν της καταχώρησης της υπόθεσης η πλευρά του Κατηγόρου παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως αιτητή στα πλαίσια αίτησης ημερομηνίας 07.03.2024 αιτήθηκε την έκδοση μονομερώς των ακόλουθων διαταγμάτων:

 

ΔΙΑΤΑΓΜΑ με το οποίο απαγορεύεται στον καθ ου η αίτηση/κατηγορούμενο από του να πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων από την κατοικία των θυμάτων N. P. και A. M. P. στην Οδό [ ], Block [ ] – Πάφος ή/και τον χώρο εργασίας τους ευθύς μετά την επίδοση του διατάγματος μέχρι την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης με στοιχεία 1417/24 που καταχωρήθηκε στο Ε.Δ. Πάφου και τελεί υπό εκδίκαση ή /και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου ή/και

 

ΔΙΑΤΑΓΜΑ με το οποίο απαγορεύεται στον καθ ου η αίτηση/κατηγορούμενο από του να προσεγγίζει, ή/και ακολουθεί το θύμα, ή/και να έρχεται σε επαφή, ή/και να παρενοχλεί τα θύματα N. P. και A. M. P. είτε σωρευτικά, είτε διαζευτικά, είτε κεχωρισμένα, ευθύς μετά την επίδοση του διατάγματος μέχρι την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης με στοιχεία 1417/24 που καταχωρήθηκε στο Ε.Δ. Πάφου και τελεί υπό εκδίκαση ή /και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

 

Η αίτηση στηριζόταν σε ένορκη δήλωση του Αστ 2736 Μιχάλη Μοδέστου ίδιας ημερομηνίας στην οποία επισυνάπτονταν σχετικά έγγραφα. Σύμφωνα με την ένορκη δήλωση η παραπονούμενη N. P. (στο εξής θα καλείται και ως 1η Παραπονούμενη) συζούσε με τον Κατηγορούμενο από το 2017 και μαζί απέκτησαν μία θυγατέρα την A. Π. Μάλιστα η 1η Παραπονούμενη έχει ακόμη μια κόρη από προηγούμενο της γάμο την A. M. P. η οποία διέμενε μαζί τους και παρουσιάζεται και αυτή ως παραπονούμενη (στο εξής θα καλείται και ως 2η Παραπονούμενη) στην υπόθεση.

 

Στις 22.12.2023 καταγγέλθηκε από την 1η Παραπονούμενη ότι την 21.12.2023 και ώρα 1600 ενώ βρισκόταν στην οικία της στην οδό [ ] στην Πάφο, ο Καθ ου η Αίτηση άρχισε να της φωνάζει και να την κατηγορεί ότι έχει παράνομες σχέσεις με διάφορους άντρες και άρχισε να την βρίζει λέγοντας της <<πόρνη, βλάκα, γαμώσε, γαμημένη σκύλα>> στα Αγγλικά και στα Ελληνικά <<πουτάνα, σιηλοπουτάνα, ηλίθια>>. Επίσης απείλησε την 1η Παραπονούμενη με την φράση <<Θα σε σκοτώσω, θα σου σπάσω το κεφάλι στον τοίχο, θα σε περάσω από το παράθυρο, θα σε κόψω σε κομμάτια, θα σε πυροβολήσω, θα πάρω την κόρη σου και θα φύγω από το σπίτι>> ενώ στην συνεχεία της έφτυσε τέσσερις φορές.

 

Σύμφωνα με την ένορκη δήλωση την ίδια ημέρα περί τα μεσάνυχτα η 1η Παραπονούμενη πήγε στην κρεβατοκάμαρα που βρισκόταν η 2η Παραπονούμενη και έμεινε μαζί της αφού κλείδωσε την πόρτα για να αποφύγει τον Κατηγορούμενο με την μικρότερη τους κόρη να μένει με τον τελευταίο στο σαλόνι.

 

Την επόμενη ημέρα 22.12.2023 αφού ο Καθ ου η Αίτηση / Κατηγορούμενος αποχώρησε για την εργασία του η 1η Παραπονούμενη μάζεψε τα πράγματα της και τα πράγματα των κορών της και έφυγαν από το σπίτι ενώ επικοινώνησε με τον δικηγόρο της για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επιμέλεια του παιδιού. Μάλιστα ως σημειώνεται από την 1η Παραπονούμενη η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Καθ ου η Αίτηση / Κατηγορούμενου συμβαίνει κατ εξακολούθηση αφού την βρίζει σχεδόν καθημερινά λέγοντας την <<Πουτάνα, σιηλλοπουτάνα, ανόητη, άχρηστη>> ενώ με την συμπεριφορά του της έχει προκαλέσει αναστάτωση, τρόμο, αγωνία, κρίσεις πανικού και ψυχολογική βλάβη.

 

Σύμφωνα με την ένορκη δήλωση του Αστ. 2736 που υποστηρίζει την αίτηση καταγγέλθηκε στις 22.12.2023 επίσης από την 2η Παραπονούμενη ότι την 30.03.2023 και περί ώρα 1800 ενώ βρισκόταν στο σπίτι με τον Καθ ου η Αίτηση και την μικρότερη αδελφή της σε κάποια στιγμή ο καθ ου η αίτηση μπήκε στο υπνοδωμάτιο της και της είπε να τηλεφωνήσει στην μητέρα της και να της πει να έρθει αμέσως στο σπίτι καθώς εκείνη την στιγμή απουσίαζε. Ακολούθως ο Καθ ου η αίτηση άρχισε να φωνάζει και πάλι στην 2η Παραπονούμενη και την εξύβρισε με την φράση <<Πιάσε την μάνα σου τηλέφωνο, έρθει τώρα σπίτι. Γυρίζει με άλλους. Είναι πουτάνα>>. Η 2η Παραπονούμενη είπε στον Καθ ου η Αίτηση να σταματήσει να της φωνάζει και έπιασε την μικρή της αδελφή και πήγε προς το υπνοδωμάτιο της και ο Καθ ου η Αίτηση πήγε προς το μέρος της και προσπάθησε να της αρπάξει το μωρό από τα χέρια της. Επίσης ο Καθ ου η Αίτηση έβαλε το πρόσωπο του κοντά στο πρόσωπο της 2ης Παραπονούμενης και της φώναζε λέγοντας της <<Καλά έκανε ο πατέρας σου που κτυπούσε την μητέρα σου. Θα την κτυπήσω και εγώ είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσω μαζί της>>. Η 2η Παραπονούμενη κατάφερε και μπήκε στο δωμάτιο της και κλειδώθηκε και ο Καθ ου η Αίτηση κτυπούσε δυνατά την πόρτα για να του ανοίξει και της φώναζε εξυβρίζοντας την και απειλώντας την με την φράση <<Είσαι πουτάνα όπως την μητέρα σου. Είσαι ηλίθια. Δεν αξίζεις για τίποτα. Δεν έχεις μέλλον. Θα σε διώξω από το σπίτι. Δεν θα ξαναμπείς μέσα στο σπίτι. Να πεις της μάμμας σου να μην έρθει στο σπίτι γιατί θα την σκοτώσω>> ενώ σύμφωνα με την 2η Παραπονούμενη αυτή κάποια στιγμή είδε τον Καθ ου η Αίτηση να πετά τα ρούχα της μητέρας της από το παράθυρο του δωματίου. Τέλος σημειώνεται πως σύμφωνα με τις αναφορές της 2ης Παραπονούμενης τους τελευταίους δύο μήνες περίπου ο Καθ ου η αίτηση φωνάζει καθημερινά τόσο στην μητέρα της όσο και στην ίδια πράγμα το οποίο έγινε και στις 21.12.2023 όπου αυτός φώναζε και εξύβριζε την μητέρα της με τις φράσεις <<πουτάνα, ηλίθια, σιηλλοπουτάνα, fuck you>> και επίσης την απείλησε με την φράση <<θα σε σκοτώσω, θα σου σπάσω το κεφάλι στον τοίχο, θα σε πετάξω έξω από το παράθυρο, θα σε πυροβολήσω, θα σε κόψω σε κομμάτια>> ενώ είδε τον κατηγορούμενο να φτύνει στην μητέρα της καθώς και να σηκώνει το χέρι του κάνοντας κίνηση να την κτυπήσει χωρίς ωστόσο να το κάνει και ότι από την όλη συμπεριφορά του Κατηγορούμενου έχει προκληθεί στην 2η παραπονούμενη αναστάτωση, αγωνία, τρόμος, ανησυχία, άγχος και ψυχική βλάβη ενώ θεωρεί τον Καθ ου η Αίτηση επικίνδυνο.

 

Σε ανακριτική κατάθεση που λήφθηκε από τον καθ ου η αίτηση ανέφερε ότι δεν παραδέχεται και πως είναι όλα ψέματα ενώ αίτημα για έκδοση εντάλματος σύλληψης που έγινε στις 22.12.2023 απορρίφθηκε.

 

Ο Καθ ου η Αίτηση / Κατηγορούμενος στις 08.04.2024 καταχώρησε γραπτή ένσταση στην οποία περιλαμβάνει 20 λόγους ένστασης και υποστηρίζεται από δική του ένορκη δήλωση ίδιας ημερομηνίας. Στο περιεχόμενο αυτής  αναφέρει πως με την 1η παραπονούμενη ουδέποτε υπήρξαν παντρεμένοι και σύζυγοι και αρνείται κατηγορηματικά μάλιστα τα όσα οι Παραπονούμενες του καταλογίζονταν χαρακτηρίζοντας μάλιστα την καταγγελία που έγινε από την 1η Παραπονούμενη συμβία του εκδικητική. Ο ίδιος υποστηρίζει ενόρκως πως κατά την διάρκεια της συμβίωσης τους ουδέποτε την απείλησε ή εξύβρισε ή άσκησε βία είτε εναντίον της 1ης Παραπονούμενης είτε εναντίον της 2ης. Μάλιστα σημειώνει πως η κόρη της την οποία έχει αποκτήσει από προηγούμενη σχέση φαίνεται να επηρεάζει την 1η Παραπονούμενη αρνητικά εναντίον του καθότι δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την μεταξύ τους σχέση με αποτέλεσμα να δημιουργεί προσκόμματα και επιθυμεί τον χωρισμό της μητέρας της. Αυτός είναι ο λόγος που κατά τον Καθ ου η Αίτηση στις 22.12.2023 προχώρησε και αυτή σε ψευδή καταγγελία για το πρόσωπο του στην Αστυνομία για περιστατικό που κατ ισχυρισμό έλαβε χώρα 9 μήνες προηγουμένως με σκοπό την ενίσχυση της θέσης της μητέρας της.

 

Τέλος ισχυρίζεται ότι από τον Δεκέμβριο 2023 μέχρι και σήμερα ο ίδιος βλέπει την παραπονούμενη καθημερινά μεταξύ των ωρών 1830 – 1930 και κάποιες φορές και η ώρα 1530 το απόγευμα που η ίδια το επιδιώκει χωρίς την παρουσία μάλιστα κανενός πράγματα το οποίο κατά τον Καθ ου η Αίτηση καταδεικνύει ότι (α) αυτή ψεύδεται και (β) δεν τον φοβάται και δεν νοιώθει να κινδυνεύει από τον ίδιο. Το μόνο που θέλει από τον ίδιο ως ισχυρίζεται είναι να της δώσει χρήματα για να αποσύρει την καταγγελία της όπως άλλωστε ήταν και ο σκοπός της.

 

Στις 08.04.2024 το Δικαστήριο προχώρησε και άκουσε αμφότερες τις πλευρές με σκοπό την έκδοση της παρούσας απόφασης και το σύνολο της επιχειρηματολογίας τους λαμβάνεται υπόψη. Τους ευχαριστώ για τις εμπεριστατωμένες τους αγορεύσεις.

 

Σημειώνω επίσης και την διευκρίνηση που έλαβε χώρα από τον κ. Χρυσοστόμου σε ότι αφορά το περιεχόμενο των αιτητικών της αίτησης ότι η 1η & 2η Παραπονούμενη δεν διαμένουν στην συγκεκριμένη κατοικία που περιγράφεται στην 1η παράγραφο της αιτούμενης προς έκδοση θεραπείας και πως το αίτημα της Αστυνομίας αφορά πλέον την εκάστοτε κατοικία και χώρο εργασίας τόσο της 1ης όσο και της 2ης Παραπονούμενης.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ:

Ο Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμος του 2000 (119(Ι)/2000) περιλαμβάνει τη δυνατότητα έκδοσης διατάγματος αποκλεισμού προσώπου τόσο κατά το στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης όσο και αργότερα κατά το στάδιο που η υπόθεση καταχωρείται στο Δικαστήριο. Η πρώτη περίπτωση αφορά στο άρθρο 22 του Ν. 119(Ι)/2000 οποίο όμως δεν τυγχάνει εφαρμογής στην υπό εξέταση περίπτωση αφού εδώ έχουμε καταχώρηση υπόθεσης συνεπώς σχετικά είναι μόνο τα άρθρα 23 και 24 του Ν. 119(Ι)/2000 τα οποία διαλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Διάταγμα αποκλεισμού

23.—(1) Το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει εναντίον προσώπου που κατηγορείται για διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος βίας, με βάση τον παρόντα Νόμο, διάταγμα, το οποίο θα ισχύει για την περίοδο και με τους όρους που δυνατό να θέσει και με το οποίο να απαγορεύει σε αυτό να εισέρχεται ή να παραμένει στην οικογενειακή κατοικία. Το διάταγμα αυτό καλείται "διάταγμα αποκλεισμού".

(2) Για την έκδοση του διατάγματος αποκλεισμού απαιτείται—

(α) Να αποδειχθεί προς ικανοποίηση του Δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος έχει ιστορικό επανειλημμένων πράξεων βίας εναντίον μελών της οικογένειάς του ή ότι είχε δύο καταδίκες τα τελευταία δύο χρόνια για παρόμοια αδικήματα- ή

(β) η βία που ασκήθηκε να έχει προκαλέσει τέτοια πραγματική σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη, που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή τη σεξουαλική ή ψυχική υγεία των θυμάτων ή

(γ) να αρνείται ο κατηγορούμενος να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή αυτοελέγχου που επιβάλλεται ως όρος για σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 33 του Ποινικού Κώδικα ή άλλως πως.

(3) Το Δικαστήριο στο διάταγμα αποκλεισμού που εκδίδει ορίζει ημερομηνία πριν από την εκπνοή της περιόδου αποκλεισμού κατά την οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης ή διαφοροποίησης του διατάγματος αυτού.

Κατά την πιο πάνω εξέταση, το Δικαστήριο ακούει τις απόψεις του κατηγορούμενου του παραπονούμενου ή της παραπονούμενης και οποιουδήποτε άλλου προσώπου επηρεάζεται από την έκδοση του διατάγματος, εκτός όπου αυτοί είναι ανήλικοι και δεν κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν εναντίον του κατηγορούμενου, καθώς και τις απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

(4) Ο κατηγορούμενος δύναται να ζητήσει αναθεώρηση ή ακύρωση του διατάγματος πριν από τη λήξη της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(5) Διατάγματα αποκλεισμού επιβάλλονται και αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (6) του παρόντος άρθρου ή μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει οποιουδήποτε άλλου νόμου.

(6) Το Δικαστήριο δεν εκδίδει διάταγμα αποκλεισμού στις περιπτώσεις όπου επιβάλλει ταυτόχρονα και ποινή φυλάκισης για οποιαδήποτε περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών. Στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μικρότερη των έξι μηνών, διάταγμα αποκλεισμού δύναται να εκδοθεί ταυτόχρονα με την ποινή της φυλάκισης αλλά η ισχύς θα αρχίζει μετά την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου.

(7) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα αποκλεισμού και ενώ το εν λόγω διάταγμα βρίσκεται σε ισχύ παραβαίνει οποιοδήποτε από τους όρους που περιλαμβάνονται σ' αυτό διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση μέχρι δύο έτη. Οι διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος Νόμου για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων βίας εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις διάπραξης αδικημάτων κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου αυτού.

Συμπληρωματικές διατάξεις σε σχέση με το άρθρο 23

24.—(1) Κατά την έκδοση διατάγματος αποκλεισμού το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την ιδιοκτησία της οικογενειακής κατοικίας και εκδίδει ανάλογο διάταγμα αναφορικά με τη διαμονή του υπόπτου ή κατηγορούμενου ή και της οικογένειάς του ως ακολούθως:

(α) Αν ο κατηγορούμενος δεν έχει ποσοστό ιδιοκτησίας επί της οικογενειακής κατοικίας πέραν του ημίσεως, το Δικαστήριο δεν εξετάζει το ζήτημα διαμονής του κατηγορούμενου, αλλά παραπέμπει το ζήτημα για εξέταση στον Οικογενειακό Σύμβουλο·

(β) αν ο κατηγορούμενος έχει εξ αδιαιρέτου ποσοστό ιδιοκτησίας επί της οικογενειακής κατοικίας πέραν του ημίσεως, το Δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα της διαμονής του κατηγορούμενου και ακολούθως δίδει τις οδηγίες που κρίνει αναγκαίες σχετικά με τη διαμονή του ιδίου ή της οικογένειάς του ή μελών της.

(2) Το Δικαστήριο, όταν δίδει οδηγίες στην περίπτωση ως η παράγραφος (β) του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, εξετάζει μεταξύ άλλων τα οικονομικά μέσα του κατηγορούμενου και της οικογένειάς του, σε σχέση με τη διαμονή του ιδίου ή της οικογένειάς του ή οποιουδήποτε μέλους της, και παρέχει στον κατηγορούμενο το δικαίωμα να αποταθεί στο Δικαστήριο μέσα σε τακτή προθεσμία και να ζητήσει την αλλαγή της διεύθυνσης της οικογενειακής κατοικίας για την οποία ισχύει το διάταγμα, αν εξεύρει κατάλληλη κατοικία για να μετακινηθεί η οικογένειά του.

(3) Για τους σκοπούς του άρθρου αυτού, ο όρος "κατάλληλη κατοικία" σημαίνει την κατοικία την οποία εξευρίσκει ο κατηγορούμενος για την οικογένειά του δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου αυτού, η οποία πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ομαλή συνέχιση της διαβίωσης και λειτουργίας της οικογένειας του κατηγορούμενου σε αυτή.

Επίσης ο Περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμος του 2021 (Ν. 114(I)/2021) περιλαμβάνει στο άρθρο 6 εξουσία του Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος με το οποίο να επιβάλλεται σε υπόπτο οποιαδήποτε απαγόρευση ή/και οποιονδήποτε περιορισμό θεωρεί αναγκαίο ή/και επιθυμητό υπό τις περιστάσεις, μέχρι ότου καταχωριστεί ποινική υπόθεση εναντίον του για ποινικό αδίκημα που προβλέπετε στον νόμο. Το άρθρο 6 παρατίθεται κατωτέρω και σημειώνεται και η εξουσία του Δικαστηρίου σύμφωνα με την υποπαράγραφο του άρθρου 6(5) να εκδώσει νέο διάταγμα ή να παρατείνει το διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου 6(1) με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Διατάγματα δικαστηρίου

6.-(1) Δικαστήριο, το οποίο ασκεί ποινική δικαιοδοσία δύναται, κατόπιν αίτησης της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του θύματος, μέλους της οικογένειας του θύματος ή/και άλλου προσώπου που ενεργεί για λογαριασμό οποιουδήποτε από αυτούς, να εκδώσει διάταγμα με το οποίο επιβάλλει σε ύποπτο οποιαδήποτε απαγόρευση ή/και οποιονδήποτε περιορισμό θεωρεί αναγκαίο ή/και επιθυμητό υπό τις περιστάσεις, μέχρις ότου καταχωριστεί ποινική υπόθεση εναντίον του για ποινικό αδίκημα που προβλέπεται στον παρόντα Νόμο:

Νοείται ότι, η ως άνω αίτηση συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή/και εκπροσώπου του θύματος ή/και μέλους της οικογένειας του θύματος, το οποίο έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή/και των αποδεικτικών στοιχείων.

(2) Το αναφερόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα εκδίδεται κατόπιν απόδειξης γεγονότων ή/και στοιχείων, τα οποία εκ πρώτης όψεως δημιουργούν κίνδυνο επανάληψης ή/και εξακολούθησης της συμπεριφοράς που συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή/και σωματική ή/και ψυχική υγεία του θύματος ή/και μέλους της οικογένειάς του.

(3) Η εξουσία του Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) περιλαμβάνει την έκδοση διαταγμάτων με τα οποία δύναται να-

(α) απαγορεύει ή/και να περιορίζει τον ύποπτο ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα να προσεγγίζει ή να ακολουθεί το θύμα∙ ή/και

(β) απαγορεύει ή/και να περιορίζει την πρόσβαση του υπόπτου για συγκεκριμένη περίοδο ή μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης επί του κατηγορητηρίου, στον τόπο διαμονής ή/και εργασίας ή/και σε υποστατικό του θύματος ή/και άλλου προσώπου το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα, ή/και στον τόπο που αυτό συχνάζει∙ ή/και

(γ) απαγορεύει στον ύποπτο να έρχεται σε επαφή ή/και να παρενοχλεί το θύμα ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα.

(4)(α) Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), ισχύει για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες από την ημερομηνία επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο στο δικαστήριο εντός της περιόδου αυτής, σε μέρα και ώρα που ορίζεται από το δικαστήριο.

(β) Κατά την ορισμένη μέρα και ώρα, το δικαστήριο ακούει τον ύποπτο ή/και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιαστεί και αποφασίζει κατά πόσο θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή θα το παρατείνει μέχρι και οκτώ (8) ημέρες, χωρίς η συνολική ισχύς του διατάγματος να υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24) ημέρες μέχρι την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου.

(γ) Ο ύποπτος δύναται να ζητήσει την ακύρωση ή την τροποποίηση του διατάγματος πριν από τη λήξη της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(5) Το δικαστήριο δύναται μετά την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου, να εκδώσει νέο διάταγμα ή να παρατείνει το διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης:

Νοείται ότι, για την έκδοση τέτοιου διατάγματος εφαρμόζονται κατ' αναλογίαν οι διατάξεις των εδαφίων (1), (2) και (3).

(6) Το προβλεπόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα δυνατόν να επιβληθεί αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής ή/και μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(7) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου και το οποίο παραβαίνει οποιονδήποτε από τους όρους αυτού, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4.000) ή σε αμφότερες τις ποινές.

 

Τέλος σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 (Ν. 115(I)/2021) το Δικαστήριο έχει εξουσία έκδοσης προσωρινού διατάγματος αποκλεισμού είτε υπόπτου είτε κατηγορούμενου από το να εισέρχεται ή πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση ή να παραμένει στην κατοικία ή στον χώρο διαμονής του θύματος ή και να το πλησιάζει στον χώρο εργασίας του ή άλλο χώρο που θα αποφασίσει το Δικαστήριο μέχρι την καταχώρηση και εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης. Οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις που δίδουν την εξουσία αυτή στο Δικαστήριο είναι το άρθρο 32 και 33 του σχετικού νόμου τα οποία διαλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού υπόπτου ή κατηγορουμένου

32.-(1) Το Δικαστήριο δύναται, έπειτα από μονομερή (ex parte) αίτηση του θύματος, της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ή, όπου το θύμα είναι παιδί, επιτρόπου διορισμένου δυνάμει των διατάξεων του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου, να εκδώσει προσωρινό διάταγμα, με το οποίο να απαγορεύει στον κατηγορούμενο ή ύποπτο να εισέρχεται ή να πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση ή να παραμένει στην κατοικία ή στον χώρο διαμονής του θύματος ή και να το πλησιάζει στον χώρο εργασίας του ή άλλο χώρο που θα αποφασίσει το Δικαστήριο, μέχρις ότου καταχωριστεί και εκδικαστεί ποινική υπόθεση εναντίον του υπόπτου για αδίκημα βίας κατά γυναίκας.

(2) Το Δικαστήριο εκδίδει το διάταγμα αποκλεισμού καθ' οιονδήποτε χρόνο ύστερα από την καταχώρηση αίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1) η οποία συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου είναι σε θέση να έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή εφόσον προσκομιστούν ενώπιόν του, οποιαδήποτε άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν εκ πρώτης όψεως κίνδυνο άσκησης βίας κατά γυναίκας ή ενδοοικογενειακής βίας ή επανάληψης του αδικήματος ή την ανάγκη προστασίας του θύματος από επηρεασμό ή άλλως πως, περιλαμβανομένων και καταθέσεων του θύματος ή άλλων προσώπων σε οποιαδήποτε μορφή, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(3) Το προσωρινό διάταγμα ισχύει για περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες από την ημέρα επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο εντός της περιόδου αυτής, σε ώρα και ημέρα που θα ορίσει το Δικαστήριο.

(4) Κατά την ορισμένη ημέρα και ώρα, το Δικαστήριο ακούει τον ύποπτο, όπως και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιασθεί και αποφασίζει εάν θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή εάν θα παρατείνει αυτό για περαιτέρω χρονική περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες.

(5) Το Δικαστήριο δύναται να παρατείνει περαιτέρω την ισχύ του διατάγματος για τόση περίοδο όση κρίνει αναγκαία, χωρίς η περίοδος ισχύος του διατάγματος να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες στο σύνολό της για την περίοδο που προηγείται της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου.

(6) Το Δικαστήριο δύναται, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον υπόπτου, να εκδώσει ή παρατείνει την ισχύ του διατάγματος αποκλεισμού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Διάταγμα αποκλεισμού κατηγορουμένου

33.-(1) Το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει εναντίον προσώπου το οποίο κατηγορείται για αδίκημα βίας κατά γυναίκας, διάταγμα με ισχύ για τέτοια περίοδο και υπό τέτοιους όρους τους οποίους το Δικαστήριο δυνατόν να θέσει, με το οποίο να απαγορεύει στον κατηγορούμενο να εισέρχεται ή να πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση ή να παραμένει στην κατοικία ή στον χώρο διαμονής του θύματος ή πλησιάζει αυτό στον χώρο εργασίας του ή σε άλλο χώρο το οποίο θα αποφασίσει:

Νοείται ότι, το Δικαστήριο, ορίζει στο διάταγμα αποκλεισμού ημερομηνία πριν από την εκπνοή της περιόδου αποκλεισμού κατά την οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης ή διαφοροποίησης αυτού.

(2) Το Δικαστήριο ακούει τις απόψεις του κατηγορουμένου, του θύματος ή εκπροσώπου αυτού και οποιουδήποτε άλλου προσώπου το οποίο επηρεάζεται από την έκδοση του διατάγματος αποκλεισμού εκτός εάν δεν κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν εναντίον του κατηγορουμένου συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και τις απόψεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

(3) Ο κατηγορούμενος δύναται να ζητήσει αναθεώρηση ή ακύρωση του διατάγματος κατά την εκπνοή της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(4) Διάταγμα αποκλεισμού δύναται να επιβληθεί και αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής ή μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(5) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα αποκλεισμού και το οποίο, ενώ το εν λόγω διάταγμα βρίσκεται σε ισχύ, παραβαίνει οποιονδήποτε από τους όρους που περιλαμβάνονται σε αυτό, διαπράττει αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη.

 

Συμπεράσματα:

 

Με κάθε σεβασμό προς την επιχειρηματολογία της ευπαίδευτης συνηγόρου του Κατηγορούμενου αλλά τα όσα εισηγήθηκε αφορούν την ουσία της υπόθεσης και ζητήματα τα οποία θα κριθούν και θα αξιολογηθούν μέσα από την ακρόαση αυτής.

 

Τo αν έχουν η όχι διαπραχθεί τα καταλογιζόμενα στον κατηγορούμενο αδικήματα είναι κάτι που θα διαφανεί κατά την δίκη. Υπενθυμίζω πως ο Κατηγορούμενος απάντησε μη παραδοχή στο σύνολο των κατηγοριών που αυτός αντιμετωπίζει.

 

Από τα όσα έχουν τεθεί ενώπιον μου θεωρώ πως τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως και μόνο δημιουργείται ο περιγραφόμενος στην υποπαράγραφο (2) του άρθρου 6 του Ν. 114(Ι)/2021 κίνδυνος και συνεπώς δικαιολογείται η έκδοση των αιτούμενων διαταγμάτων.

Τα ζητήματα που έγειρε η πλευρά του καθ ου η αίτηση κατά την προφορική της αγόρευση επιχειρηματολογώντας προς απόρριψη της υπο κρίση αίτησης θεωρώ πως άπτονται της ουσίας της κύριας υπόθεσης και το κατά πόσον θα στοιχειοθετηθούν η όχι τα προσαπτόμενα αδικήματα με επαρκή και αξιόπιστη μαρτυρία. Δεν είναι όμως φρονώ ζητήματα τα οποία μπορούν να εξεταστούν στο ενδιάμεσο αυτό στάδιο γιατί θα καλείτο σε τέτοια περίπτωση το Δικαστήριο να μπει στην ουσία της υπόθεσης πράγμα ανεπίτρεπτο. Ούτε βεβαίως η έκδοση των αιτούμενων διαταγμάτων παραβιάζει με οποιοδήποτε τρόπο το τεκμήριο της αθωότητας το οποίο απολαμβάνει ο Κατηγορούμενος.

 

Ένα ζήτημα όμως το οποίο με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα είναι το γεγονός της ύπαρξης ενός ανήλικου τέκνου το οποίο διαμένει με την μητέρα του (1η Παραπονούμενη) και με πατέρα τον Κατηγορούμενο και ο οποίος δικαιούται προφανώς σε δικαιώματα γονικής μέριμνας και/ή επικοινωνίας σε σχέση με το ανήλικο τέκνο.

 

Συνεπώς με την έκδοση των αιτούμενων διαταγμάτων θα προχωρήσω κατωτέρω να καθορίσω με σχετικές πρόνοιες την εξαίρεση της εφαρμογής τους σε συγκεκριμένες ειδικές και μόνο περιστάσεις / περιπτώσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτή επαφή των δύο γονέων για ζητήματα και μόνο που αφορούν την γονική μέριμνα / επικοινωνία του ανήλικου τέκνου τους αλλά και την απρόσκοπτη επικοινωνία έκαστου γονέα με αυτό.  

 

Κατάληξη:

 

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω προχωρώ και εκδίδω τα αιτούμενα διατάγματα με τις πιο κάτω εξαιρέσεις σε σχέση με την εφαρμογή τους:  

 

ΔΙΑΤΑΓΜΑ με το οποίο απαγορεύεται στον καθ ου η αίτηση/κατηγορούμενο από του να πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων από την εκάστοτε κατοικία των θυμάτων N. P. και A. M. P. ή/και τον χώρο εργασίας τους διάταγμα το οποίο θα ισχύει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης με στοιχεία 1417/24 που καταχωρήθηκε στο Ε.Δ. Πάφου και τελεί υπό εκδίκαση ή /και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου και

 

ΔΙΑΤΑΓΜΑ με το οποίο απαγορεύεται στον καθ ου η αίτηση/κατηγορούμενο από του να προσεγγίζει, ή/και ακολουθεί, ή/και να έρχεται σε επαφή, ή/και να παρενοχλεί τα θύματα N. P. και A. M. P. είτε σωρευτικά, είτε διαζευτικά, είτε κεχωρισμένα, μέχρι την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης με στοιχεία 1417/24 που καταχωρήθηκε στο Ε.Δ. Πάφου και τελεί υπό εκδίκαση ή /και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

 

Επειδή ο Κατηγορούμενος / Καθ ου η Αίτηση είναι πατέρας της ανήλικης A. Π. την οποία έχει αποκτήσει με την 1η Παραπονούμενη N. P. και

 

Επειδή με την έκδοση των αιτούμενων διαταγμάτων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να αποτελεί εμπόδιο μεταξύ των γονέων για την απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων τους που αφορούν ζητήματα και πτυχές άσκησης θεμάτων γονικής μέριμνας ή/και επικοινωνίας (π.χ. φύλαξη, φροντίδα, υγεία, μάθηση, επικοινωνία κλπ)  του ανηλίκου τέκνου τους είτε υπάρχουν σε ισχύ είτε όχι διατάγματα του Οικογενειακού Δικαστηρίου

 

Διατάζω όπως οι πρόνοιες των εκδοθεισομένων διαταγμάτων να μην τυγχάνουν εφαρμογής και αυτές θα αναστέλλονται στις περιπτώσεις όπου η οποιαδήποτε επικοινωνία ή επαφή ή συνάντηση μεταξύ του Καθ ου η Αίτηση και της 1ης Παραπονούμενης N. P. με την ενδεχόμενη ταυτόχρονη παρουσία και της 2ης Παραπονούμενης A. M. P. λάβει χώρα και αφορά αποκλειστικά ζητήματα πτυχών γονικής μέριμνας ή/και επικοινωνίας σε σχέση με το ανήλικο τέκνο τους A. Π.

 

Ενόψει της φυσικής παρουσίας του Καθ ου η Αίτηση / Κατηγορούμενου στα πλαίσια έκδοσης και απαγγελίας της παρούσας απόφασης δεν είναι αναγκαίο όπως τα εκδοθεισομένα διατάγματα επιδοθούν σε αυτόν αφού έλαβε προσωπικά γνώση της έκδοσης τους.

(Υπ.) .......................................

                       N. Φακοντής, Ε.Δ.

ΠΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο