ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

Ενώπιον: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.                                

Αρ. Υπόθεσης: 2805/22

Μεταξύ:

Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου                                      

                                                     v.

            1. ΜΑΡΚΟΣ ΜΙΚΕΛΛΗΣ

            2. ΑΝΝ ΜΙΚΕΛΛΗ

                                                                                                Κατηγορούμενοι      

 

            Αίτηση ημερομηνίας 16.04.2024 για τροποποίηση όρων που

            τέθηκαν για εξασφάλιση παρουσίας του Κατηγορούμενου 1

           

 

Ημερομηνία: 24 Απριλίου 2024

Εμφανίσεις:

Για Κατηγορούμενο – Αιτητή:         κα Μ. Παπαδημήτρη

Για Κατηγορούσα Αρχή -                κα Ε. Μανώλη  

Καθ' ης η αίτηση:                            

 

                                                       ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Εναντίον του Κατηγορούμενου 1 στις 23.05.2022 καταχωρήθηκε η ποινική υπόθεση με τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο. Συγκατηγορούμενος του παρουσιάζεται η μητέρα του Κατηγορούμενη 2. Το κατηγορητήριο στο βαθμό και την έκταση που αφορά τον Κατηγορούμενο 1 αφορά σε αδικήματα επίθεσης προκαλούσας πραγματική σωματική βλάβη, περιορισμού της ελευθερίας, απειλής, δημόσιας εξύβρισης, υποβολής σε βασανιστήρια, άσκησης ψυχολογικής βίας, βίας στην οικογένεια και παρενόχλησης που έχουν ως παραπονούμενη την τότε συμβία του και επίδικο χρόνο την 19η Μαίου 2022.

 

Ο Κατηγορούμενος 1 (όπως και η Κατηγορούμενη 2) δεν παραδεχθηκε τις εναντίον του κατηγορίες και η υπόθεση εχει οριστει για ακρόαση.

 

Για σκοπούς εξασφάλισης της παρουσίας αμφότερων των Κατηγορουμένων στις 23.05.2022 το Δικαστήριο διατάξε όπως 1. Τα ονόματα τους τεθούν στον κατάλογο των προσώπων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος απο τη Δημοκρατία (Stop list), 2. Να παραδώσουν όλα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στην Αστυνομία, 3. Να υπογράψουν προσωπικη εγγύηση ύψους €10.000, 4. Να παρουσιάζονται στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου μία (1) φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα, καθε Δευτέρα μεταξύ των ωρών 18:00 με 21:00 και 5. Δεν θα δικαιούνται να διέλθουν απο τα οδοφράγματα που οδηγούν σε περιοχές μη ελεγχόμενες απο τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατιας.

 

Σημειώνεται πως σε σχέση με την 2η Κατηγορούμενη σε συνέχεια αιτήματος της το Δικαστήριο κατάργησε στις 03.11.2022 τους όρους αρ. 1, 2 και 4 που αναφέρονται ανωτέρω και διέταξε όπως αυτή καταβάλει σε μετρητά το χρηματικό ποσό των €1.500.

 

Στις 16.04.2024 καταχωρήθηκε η παρούσα αίτηση με την οποία ζητείται η έκδοση διατάγματος με το οποίο να τροποποιούνται οι όροι που τέθηκαν προς εξασφάλιση της παρουσίας του Κατηγορούμενου 1 και συγκεκριμένα την διαγραφή των όρων που αφορούν την απαγόρευση εξόδου του απο την Δημοκρατία, παραδοση των ταξιδιωτικων εγγραφων και την υπογραφή στον Αστυνομικό Σταθμό ετσι ώστε αυτός σύμφωνα και με την ένορκη δήλωση που υποστηρίζει την αίτηση να μπορεί να διεξάγει την εργασία του σε ταξιδιωτική εταιρεία το συμβόλαιο εργοδότησης του οποίου επισύναψε ως Τεκμήριο όπου μεταξύ άλλων απαιτείται και η μετάβαση του στο εξωτερικό. Δηλώνει μάλιστα πρόθυμος να συμμορφωθεί με οποιοδήποτε άλλο όρο ήθελε το Δικαστήριο καθορίσει για να εξασφαλιστεί η παρουσία του. Η κα. Παπαδημήτρη δήλωσε πως υπάρχει ευχέρεια να υπογραφεί εγγύηση ύψους €5000 απο δύο αξιόχρεους εγγυητές (έκαστος).

 

Η Καθ ης η Αίτηση εφερε ένσταση στο αίτημα του Κατηγορούμενου 1 και καταχώρησε στις 22.04.202024 γραπτή ένσταση η οποία υποστηρίζεται απο ένορκη δηλωση του Αστ. 5880 Νίκου Στέλικου o οποίος υποστηρίζει την θέση μεταξύ άλλων πως ο Κατηγορούμενος 1 αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες και εχοντας δεσμούς με άλλη χώρα του εξωτερικού μπορεί σε περίπτωση που επιτραπεί η τροποποίηση των όρων να αναχωρήσει χωρίς να εχει πρόθεση να επιστρέψει.

 

Η υπό κρίση αίτηση εδράζεται στα άρθρα 48 και 157 μέχρι και 165 της Ποινικής Δικονομίας Νόμου (Κεφ.155) καθώς και στην διακριτική ευχέρεια, εγγενείς εξουσίες και πρακτική του Δικαστηρίου.

    

Η ακρόαση της αίτησης διεξήχθη στη βάση αγορεύσεων. Μέσα από τις νομικές επιχειρηματολογίες τους αμφότεροι οι ευπαίδευτοι συνήγοροι υποστήριξαν τις εκατέρωθεν θέσεις και ισχυρισμούς τους.

 

Η επιλογή των όρων που προϋποθέτουν την απόλυση ενός κατηγορουμένου και οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την παρουσία του κατά την ημέρα ακρόασης της υπόθεσης του, στην περίπτωση που δεν δικαιολογείται η κράτηση του στη βάση των αυστηρών συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει η Κυπριακή νομολογία που είναι ευθυγραμμισμένη με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ζήτημα που εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου. Η διακριτική αυτή εξουσία πηγάζει από τα άρθρα 48 και 157(1) του Κεφ.155. Παράλληλα η επιβολή περιοριστικών όρων είναι μία αρχή που κατοχυρώνεται από τις πρόνοιες του άρθρου 11 του Συντάγματος. Επί του ζητήματος αυτού ακόμη υπάρχει πλούσια νομολογία και ενδεικτικά παραπέμπω στις υποθέσεις Βασιλείου v. Δημοκρατίας (1997) 2 Α.Α.Δ 7, Θεοδωρίδης κ.α. v. Αστυνομίας (2001) 2 Α.Α.Δ. 139, Hussein v. Δημοκρατίας (2009) 2 Α.Α.Δ. 34, Δημητρίου v. Αστυνομίας (2011) 2 Α.Α.Δ. 130 και Πόρας v. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση Αρ. 133/2015 ημερ. 22.07.15. Κατά λογική προέκταση η μεταγενέστερη τροποποίηση όρων που έχουν τεθεί σε προγενέστερο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας επίσης εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου, η οποία ασκείται με σκοπό την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος, όπως ήδη λέχθηκε, από τη διασφάλιση της παρουσίας του Κατηγορουμένου στην εκδίκαση της υπόθεσης που αντιμετωπίζει.

 

Στην προκειμένη περίπτωση ζητείται η αντικατάσταση συγκεκριμενων όρων έτσι ώστε να μπορεί ο Κατηγορούμενος 1 να πηγαινοέρχεται στο εξωτερικό ως οι ανάγκες της εργασίας του ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι εργοδοτειται απο ταξιδιωτική εταιρεία και η φύση της δουλειάς του το απαιτεί.

 

Το Δικαστήριο έχοντας εξετάσει τις θέσεις του Κατηγορούμενου 1 και λαμβάνοντας υπόψη ότι σε περίπτωση μη έγκρισης του αιτήματος αυτός ενδεχομένως να απολέσει την εργασία του και έχοντας κατά νου ότι η ακρόαση της υπόθεσης του δυστυχώς ακόμα δεν μπορεί να ξεκινήσει θεωρώ πως το αίτημα μπορεί να εγκριθεί.

 

Συνεπώς θεωρώ πως μπορει να διασφαλιστεί η παρουσία του Κατηγορούμενου 1 στην διαδικασία με την τροποποίηση των υφιστάμενων όρων που αφορούν την (α) τοποθέτηση του ονόματος του στον κατάλογο των προσώπων των οποίων απαγορευεται η έξοδος απο την Δημοκρατία (stop list), (β) παράδοση όλων των ταξιδιωτικών του εγγράφων στην Αστυνομία και (γ) την παρουσία του στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου 1 φορά την εβδομαδα δια της αντικατάστασης τους με την υπογραφή εγγύησης ύψους €5000 απο δύο αξιόχρεους εγγυητές (έκαστος θα υπογραψει για €5000).

 

Οι όροι που αφορούν την προσωπική εγγύηση ύψους €10.000 η οποία εχει ήδη υπογραφεί απο τον Κατηγορούμενο 1 καθως και ο όρος απαγόρευσης διέλευσης του απο τα οδοφραγματα που οδηγούν σε περιοχές μη ελεγχόμενες απο τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να υφίστανται.

 

Νοειται ότι μέχρι τον χρονο πλήρωσης του όρου που αναφέρεται ανωτέρω το σύνολο των όρων που επιβλήθηκαν στον Κατηγορούμενο 1 στις 23.05.2022 θα συνεχίσουν να υφίστανται και θα πρέπει να ικανοποιούνται.

 

Νοείται επίσης ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατο να εκπληρωθεί ό νεος όρος εξασφάλισης της παρουσίας του Κατηγορούμενου 1 τότε το σύνολο των όρων που επιβλήθηκαν σε αυτόν στις 23.05.2022 θα συνεχίσουν να υφίστανται.

 

 

 

 

                                                                        (Υπ.)   .................................

                                                                                      Ν. Φακοντής, Ε.Δ.

 

Πιστό Αντίγραφο

 

Πρωτοκολλητής


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο