ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

Ενώπιον: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.                                

   Αρ. Υπόθεσης: 63/24

Μεταξύ:

      Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου                                            

                                                              v.

           

                                          S. C. P.  

  

                                                                                                Κατηγορούμενος     

 

Αίτημα ημερομηνίας 09.04.2024 για τροποποίηση όρων που τέθηκαν προς εξασφάλιση παρουσίας του Κατηγορούμενου  

 

Ημερομηνία: 18 Απριλίου 2024

Εμφανίσεις:

Για Κατηγορούμενο - Αιτητή:          κα. Μ. Παπαδημήτρη

Για Κατηγορούσα Αρχή -                κα. Ε. Μανώλη

Καθ' ης η αίτηση:                            

 

                                                       ΑΠΟΦΑΣΗ

                                                (Δοθείσα Αυθημερόν)

 

Εναντίον του Κατηγορούμενου καταχωρήθηκε στις 03.01.2024 η ποινική υπόθεση με τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται συνολικά 40 κατηγορίες με παραπονούμενα πρόσωπα μέλη της οικογένειας του (εν διαστάσει σύζυγο & παιδιά) για αδικήματα μεταξύ άλλων ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης που κατ ισχυρισμό έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2023 στην Πάφο κατηγορίες τις οποίες δεν έχει παραδεχθεί. Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάζεται συνοπτικά μετά απο γραπτή συγκατάθεση που δόθηκε απο τον Γενικό Εισαγγελεα της Δημοκρατίας.

 

Η Κατηγορούσα Αρχή κατά την έκτακτη καταχώρηση της υπόθεσης παρά το ότι επρόκειτο για σοβαρη υπόθεση και αφορούσε Βρετανό Υπήκοο δεν ζητησε την κρατηση του αλλά ζήτησε την επιβολή των ακόλουθων όρων προς το σκοπό εξασφάλισης της παρουσίας του:

 

1.Το όνομα του τέθηκε στον κατάλογο των προσώπων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος απο τη Δημοκρατία (stop list).

2. Να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στην Αστυνομία

3. Να υπογραφεί προσωπική εγγύηση ύψους €30.000

4. Δεν θα δικαιούται να διέλθει απο τα οδοφράγματα που οδηγούν σε περιοχές μη ελεγχόμενες απο τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

5. Να υπογράφει σε Αστυνομικό Σταθμό δύο φορές την εβδομάδα.

 

Στις 09.04.2024 καταχωρήθηκε η υπό εξέταση αίτηση με την οποία ο Κατηγορούμενος ζητά άδεια για να μεταβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρίσκεται κοντά στον ηλικιωμένο πατέρα του η κατάσταση υγείας του οποίου έχει επιδεινωθεί σύμφωνα και σχετικό Ιατρικό Πιστοποιητικό και μάλιστα δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχομενο αυτος να αποβιώσει.   Εισηγήθηκε μάλιστα για σκοπούς εξασφάλισης της παρουσίας του για την περίοδο μετάβασης του στο εξωτερικό την απο μέρους του κατάθεση χρηματικού ποσού σε μετρητά ύψους €2.000.

   

Η Κατηγορούσα Αρχη προχώρησε στις 18.04.2024 στην καταχώρηση γραπτής ένστασης επί του αιτήματος.

 

Σε αυτήν ουσιαστικά γίνεται αναφορά στην σοβαρότητα των αδικημάτων που ο Κατηγορούμενος αντιμετωπίζει, την πιθανότητα καταδίκης στη βάση του μαρτυρικού υλικού αντίγραφα των οποίων επισυνάπτονται καθώς επίσης και το γεγονός πως πρόκειται για αλλοδαπό πρόσωπο που επιθυμεί ουσιαστικα να ταξιδέψει στην χώρα απο την οποία και κατάγεται με τον κίνδυνο αυτός να μην επιστρέψει.

 

Έχω ακούσει με προσοχή αμφότερες τις πλευρές και λαμβάνω υπόψη μου τα όσα έκαστος προέβαλε προς υποστήριξη της επιχειρηματολογίας του.

 

Η επιλογή των όρων που προϋποθέτουν την απόλυση ενός κατηγορουμένου και οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την παρουσία του κατά την ημέρα ακρόασης της υπόθεσης του, στην περίπτωση που δεν δικαιολογείται η κράτηση του στη βάση των αυστηρών συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει η Κυπριακή νομολογία που είναι ευθυγραμμισμένη με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ζήτημα που εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου. Η διακριτική αυτή εξουσία πηγάζει από τα άρθρα 48 και 157(1) του Κεφ.155. Παράλληλα η επιβολή περιοριστικών όρων είναι μία αρχή που κατοχυρώνεται από τις πρόνοιες του άρθρου 11 του Συντάγματος. Επί του ζητήματος αυτού ακόμη υπάρχει πλούσια νομολογία και ενδεικτικά παραπέμπω στις υποθέσεις Βασιλείου v. Δημοκρατίας (1997) 2 Α.Α.Δ 7, Θεοδωρίδης κ.α. v. Αστυνομίας (2001) 2 Α.Α.Δ. 139, Hussein v. Δημοκρατίας (2009) 2 Α.Α.Δ. 34, Δημητρίου v. Αστυνομίας (2011) 2 Α.Α.Δ. 130 και Πόρας v. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση Αρ. 133/2015 ημερ. 22.07.15. Κατά λογική προέκταση η μεταγενέστερη τροποποίηση όρων που έχουν τεθεί σε προγενέστερο στάδιο της δικαστικής διαδικασίας επίσης εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου, η οποία ασκείται με σκοπό την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος, όπως ήδη λέχθηκε, από τη διασφάλιση της παρουσίας του Κατηγορουμένου στην εκδίκαση της υπόθεσης που αντιμετωπίζει.

 

Στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η Κατηγορούσα Αρχή κατά τον χρονο καταχώρησης της υπόθεσης δεν ζήτησε την κράτηση του κατηγορούμενου αλλά περιορίστηκε στο να ζητήσει την επιβολή όρων προς εξασφάλιση της παρουσίας του.

 

Ο Κατηγορούμενος αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης του η οποία δυστυχώς δεν εχει ακόμα ξεκινήσει. Το αίτημα του στηρίζεται στην ανάγκη φυσικής του παρουσίας στην Αγγλία για να βρίσκεται κοντά στον ηλικιωμένο πατέρα του η κατάσταση υγείας του οποίου εχει επιδεινωθεί. Μάλιστα εισηγήθηκε όπως αυτός καταθέσει το χρηματικό ποσο των €2.000 σε μετρητά για να διασφαλιστει η παρουσία του.

 

Χωρίς να παραγνωρίζεται σε καμιά περίπτωση η σοβαρότητα των αδικημάτων που ο Κατηγορούμενος αντιμετωπίζει θεωρώ πως μπορεί να του επιτραπεί να ταξιδέψει για μια συγκεκριμένη περίοδο με την εξασφάλιση της παρουσίας του στην υπόθεση να διασφαλίζεται με την επιβολή του επιπρόσθετου όρου που εισηγείται.

 

Κατάληξη:

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω καταλήγω να ασκήσω την διακριτική μου ευχέρεια υπερ του αιτήματος και διατάζω τα ακόλουθα:

 

Για την περίοδο μεταξύ των ημερομηνιών 19.04.2024 μέχρι και τις 12.05.2024 αμφοτέρων συμπεριλαμβανομένων δεν θα τυγχάνουν εφαρμογής ή/και αναστέλλεται η εφαρμογή των ακόλουθων όρων νοουμένου ότι ο Κατηγορούμενος θα καταθέσει στο Πρωτοκολλητείο το ποσο των €2000 σε μετρητά.

 

1.Το όνομα του τέθηκε στον κατάλογο των προσώπων των οποίων απαγορεύεται η έξοδος απο τη Δημοκρατία (stop list).

2. Να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στην Αστυνομία

3. Να υπογράφει σε Αστυνομικό Σταθμό δύο φορές την εβδομάδα.

 

 

 

 

Όλοι αρχικοί όροι που δεν περιλαμβάνονται ανωτέρω συνεχίζουν να ισχύουν.

 

Νοείται ότι όλοι οι όροι (είτε αρχικοί είτε αυτοί που αναφέρονται ανωτέρω) επαναφέρονται αυτόματα απο τις 13.05.2024.

 

Η υπόθεση ορίζεται για σκοπούς ελέγχου της συμμόρφωσης στις 13.05.2024 και  ώρα 09:00 όπου και ο Κατηγορούμενος θα πρέπει να είναι παρόν στο Δικαστήριο.

 

 

 

                                                                        (Υπ.)   .................................

                                                                                      Ν. Φακοντής, Ε.Δ.

 

Πιστό Αντίγραφο

 

Πρωτοκολλητής


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο