ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.                                                    Γενική Αίτηση: 21/24

                                                                                                       

                                                Αστυνομικού Διευθυντή Επαρχίας Πάφου   

                                                                                                            Αιτητής

v.

 

                                   Χ. Λ.  

                                                                                                          Καθ ού η Αίτηση   

                                                                                                

Ημερομηνία: 20 Μαΐου 2024

 

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ:

Για τον Αιτητή: Ο κ. Σ. Χρυσοστόμου

Για τον Καθ ου η Αίτηση: Ο κ. Χ. Σιαηλής

 

AΠΟΦΑΣΗ

 

 

Εισαγωγή – Ιστορικό Υπόθεσης:

 

Στις 08.03.202024 ο Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου με Γενική Αίτηση που φέρει τον πιο πάνω αριθμό και τίτλο αιτήθηκε μονομερώς την έκδοση των ακόλουθων διαταγμάτων:

 

1.ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ με το οποίο απαγορεύεται στον καθ ου η αίτηση/ύποπτο, από του να εισέρχεται, ή/και να παραμένει, είτε σωρευτικά, είτε διαζευτικά, είτε κεχωρισμένα, εντός της οικίας στην Οδό [ ], Πάφος, εντός 30 λεπτών από την επίδοση του διατάγματος, μέχρι την συμπλήρωση των αστυνομικών ανακρίσεων και μέχρι την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης και μέχρι την εκδίκαση αυτής, ή/και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου ή/και

 

2.ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ με το οποίο απαγορεύεται στον καθ ου η αίτηση/ύποπτο, από του να πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων από την κατοικία ή/και το χώρο διαμονής του θύματος I. H. ΔΕΑ: [ ] στην Οδό [ ], Πάφος, εντός 30 λεπτών από την επίδοση του διατάγματος, ή/και να πλησιάζει σε απόσταση 100 μέτρων από τον χώρο εργασίας του θύματος, εντός 30 λεπτών από την επίδοση του διατάγματος, μέχρι την συμπλήρωση των αστυνομικών ανακρίσεων και μέχρι την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης και μέχρι την εκδίκαση αυτής, ή/και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου ή/και

 

3.ΔΙΑΤΑΓΜΑ με το οποίο απαγορεύεται στον καθ ου η αίτηση/ύποπτο από του να προσεγγίζει, ή/και να ακολουθεί, ή/και έρχεται σε επαφή, ή/και να παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο, είτε άμεσο είτε έμμεσο το θύμα I. H. ΔΕΑ: [ ] μέχρι την συμπλήρωση των αστυνομικών ανακρίσεων και μέχρι την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης και μέχρι την εκδίκαση αυτής, ή/και μέχρι νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

 

Η αίτηση στηριζόταν σε ένορκη δήλωση του Αστ. 3731 Η. Μιχαήλ και σε αυτήν επισυνάφθηκε αριθμός τεκμηρίων μεταξύ άλλων την κατάθεση της παραπονούμενης ημερομηνίας 28.02.2024.  

 

Σύμφωνα με την παραπονούμενη αυτή σύναψε γάμο με τον καθ ου η αίτηση και μαζί απέκτησαν δύο παιδία ηλικίας 13 και 9 ετών αντίστοιχα. Διαμένουν μαζί στην επίδικη κατοικία στην [ ] η οποία ανήκει και στους δύο τους, ενώ από την αρχή της σχέσης τους αντιμετώπιζαν προβλήματα και από τον Δεκέμβριο 2023 ξεκίνησε διαδικασία για λήψη διαζυγίου. Στις 28.02.2024 καταγγέλθηκε από την παραπονούμενη ότι σε άγνωστη ημερομηνία εντός Νοεμβρίου του 2023 το βράδυ που επέστρεψε από την δουλειά και αφού έκανε τις δουλειές του σπιτιού και έβαλε τα παιδιά να κοιμηθούν, έκανε μπάνιο και πήγε στην συνέχεια στην κρεβατοκάμαρα για να κοιμηθεί αφού ήταν εξαντλημένη. Μαζί της ήταν και ο Καθ ου η αίτηση ο οποίος ξάπλωσε και εκείνος για να κοιμηθούν. Σε κάποια στιγμή ενώ το θύμα κοιμότανε, ένιωσε πολύ δυνατό πόσο στο εσωτερικό του κόλπου της και ξύπνησε. Κατά την ώρα του συμβάντος αυτή ήταν πλευρό και με την πίσω πλευρά του σώματος της να είναι γυρισμένη προς την πλευρά του καθ ου η αίτηση. Αυτή είδε τον καθ ου να έχει το χέρι του μέσα από το εσώρουχο της και κατάλαβε ότι αυτός είχε βάλει τα τρία δάχτυλα του μέσα στον κόλπο της και πίεζε και έβαζε δύναμη για να τα βάλει πιο μέσα. Η παραπονούμενη εκπλάγηκε και πόνεσε πολύ από αυτό που έκανε ο καθ ου και τράβηξε το χέρι του και έβγαλε τα δάχτυλα του από τον κόλπο της. Του ανέφερε ότι δεν ήθελε και τον ρώτησε θυμωμένα γιατί της έκανε αυτό το πράγμα χωρίς την συγκατάθεση της με τον καθ ου η αίτηση να ζητά ως ισχυρίζεται συγνώμη και την παραπονούμενη να προσπαθεί να ηρεμήσει χωρίς να τα καταφέρνει ενώ συνέχισε να πονάει και πήγε στην τουαλέτα και είδε ότι είχε μαζί με τα ούρα και αίμα και όταν σκουπίστηκε πάνω στο χαρτί υγείας υπήρχε αίμα. Αυτό συνεχίστηκε για τρείς μέρες.

 

Ως διατείνεται από εκείνη την ημέρα η παραπονούμενη κοιμάται στον καναπέ στο σαλόνι και δεν πάει στην κρεβατοκάμαρα να κοιμηθεί μαζί του καθότι τον φοβάται ότι μπορεί να της ξανακάνει κάτι και δεν επιθυμεί να έχει οποιαδήποτε επαφή μαζί του. Μάλιστα ισχυρίζεται πως δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο καθότι ο καθ ου έκανε αυτό το πράγμα 3 με 4 φορές την εβδομάδα και σε όλες τις περιπτώσεις που ο καθ ου προχωρούσε στην πιο πάνω πράξη απέναντι στο θύμα αυτή δεν έδινε την συγκατάθεση της, τραβούσε πίσω και του το έλεγε αλλά ο καθ ου συνέχισε να το κάνει. Ως περαιτέρω ισχυρίζεται δεν προέβηκε σε καταγγελία πιο σύντομα γιατί δεν ήθελε να καταγγείλει στην Αστυνομία τον πατέρα των παιδιών της αλλά πλέον δεν μπορεί να ζει έτσι και νιώθει αηδία μαζί του. Σημειώνει ότι περί τα μέσα του μηνός Φεβρουαρίου 2024 περίπου είχε τηλεφώνημα από το Τμήμα Μικροπαραβάσεων και της έκαναν παρατήρηση για το αυτοκίνητο που έχουν μαζί με τον καθ ου και για το οποίο έχουν διαφορές. Εκφράζει τέλος φόβους για τη ζωή της από την καταλογιζόμενη συμπεριφορά του καθ ου από την οποία έχει υποστεί αναστάτωση, αγωνία, τρόμο, ανησυχία και άγχος.  

 

Το Δικαστήριο επιλήφθηκε αυθημερόν της αίτησης και έκρινε πως δεν θα έπρεπε τα αιτούμενα διατάγματα να εκδοθούν μονομερώς και διέταξε την επίδοση της αίτησης για τις 14.03.2024 ημερομηνία κατά την οποία η αίτηση δεν είχε επιδοθεί στον καθ ου η αίτηση με αποτέλεσμα να οριστεί εκ νέου για επίδοση στις 21.03.2024.

 

Στις 21.03.2024 η πλευρά του Καθ ου η Αίτηση εμφανίστηκε τόσο προσωπικά όσο και μέσω δικηγόρου, ζήτησε χρόνο να καταχωρήσει ένσταση όπως και έπραξε στις 09.05.2024.

 

Η ένσταση του Καθ ου η Αίτηση υποστηρίζεται από ένορκη δήλωση του ιδίου ενώ συνοδεύεται και από σχετικά έγγραφα. Αυτός αρνείται τα όσα η παραπονούμενη του καταλογίζει τα οποία χαρακτηρίζει ως ψέματα προσάπτοντας της την από μέρους της διατήρηση σχέσης με άλλο άνδρα, την άσκηση εναντίον του βίας τόσο από την ίδια όσο και από τον άνδρα με τον οποίο διατηρεί σχέση αλλά και στο ότι ο λόγος που αυτή προέβηκε στην συγκεκριμένη καταγγελία είναι λόγω οικογενειακών διαφορών που έχουν αλλά και περιουσιακών.

 

Αναφέρει πως από τον Δεκέμβριο του 2023 η παραπονούμενη έχει παράλληλη σχέση με άλλο άνδρα και πως τον απατά. Μάλιστα αυτή συζούσε με την σχέση της στην οικία τους από τον Δεκέμβριο 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο 2024 δηλαδή στην οικία όπου και ο ίδιος διαμένει καθώς και τα ανήλικα τέκνα τους όπου υπάρχουν συνεχείς προστριβές και καυγάδες. Μάλιστα με την παραπονούμενη ως αναφέρει από τον Σεπτέμβριο 2023 κοιμούνται ξεχωριστά ενώ το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 μέχρι Φεβρουαρίου 2024 που η παραπονούμενη συζούσε με την σχέση της στην κατοικία αυτοί κοιμόντουσαν στον καναπέ.

 

Σύμφωνα με τον Καθ ου η Αίτηση το πρόσωπο που διατηρεί σχέση με την παραπονούμενη θυμώνει στα τέκνα τους και αρκετές φορές τράβηξε το αυτί του υιού τους ασκώντας του έτσι τόσο σωματική όσο και ψυχολογική βία. Στις 19.12.2023 ο ίδιος πήγε στις 0630 π.μ. στο υπνοδωμάτιο αφού την προηγούμενη νύχτα κοιμήθηκε σε αυτό με τα τέκνα του και βρήκε στο κρεβάτι την παραπονούμενη μαζί με τον άλλο άνδρα και μια συγγενή της παραπονούμενης και ο άλλος άνδρας του επιτέθηκε, τον έπιασε από τον λαιμό και τον έβαλε κάτω στο πάτωμα και τον κτυπούσε.

 

Στις 26.12.2023 είχε πει στην παραπονούμενη να πάνε να μιλήσουν μόνοι τους για τα όσα συμβαίνουν και όταν μπήκαν στο αυτοκίνητο μπήκε και ο άλλος άνδρας μαζί τους. Σε μια στιγμή σαν οδηγούσε ο άλλος άνδρας τράβηξε το χειρόφρενο και άρχισε τόσο ο άλλος άνδρας όσο και η παραπονούμενη να τον κτυπούν. Ακολούθως κατέβηκαν όλοι από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τον κτυπούν με κλωτσιές και γροθιές. Στις 30.12.2023 πήγε στο σπίτι στις 2330 και ήρθε ως αναφέρει ο άλλος άνδρας και τον κτύπησε και τον έβαλε να πει νερό από την τουαλέτα και τραβούσε το καζανάκι για να τον πνίξει ενώ σημειώνει πως τόσο η παραπονούμενη όσο και η σχέση της τον απειλούν συνεχώς ότι θα του κάνουν κακό.

Τον Ιανουάριο 2024 πήγε στην Αστυνομία και έκανε καταγγελία για τα πιο πάνω και του πήραν κατάθεση. Μετά το πέρας της κατάθεσης του είπαν ότι θα τηλεφωνούσαν στον άλλο άνδρα ενώ εξ όσων του ανάφεραν μετέπειτα οι Αστυνομικοί όταν αυτός ρώτησε για το τι έγινε η υπόθεση του ανάφεραν πως η καταγγελία και η κατάθεση του είχαν χαθεί. Σύμφωνα με τον Καθ ου η αίτηση η παραπονούμενη απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι χωρίς να του λέει που πάει ενώ πολλά βράδια αυτή κοιμάται αλλού και επιστρέφει στο σπίτι τις πρωινές ώρες.

 

Ο ίδιος έχει υποβάλλει αριθμό αιτήσεων στο Οικογενειακό Δικαστήριο Πάφου όπως αίτηση για λύση του γάμου του με την παραπονούμενη και εξασφάλιση διαταγμάτων προς όφελος του τόσο αναφορικά με την γονική μέριμνα των παιδιών τους όσο και για χρήση στέγης σε σχέση με την επίδικη κατοικία αιτήσεις οι οποίες εκκρεμούν προς εκδίκαση. Ο ίδιος για τα όσα του προσάπτει η παραπονούμενη έχει κατηγορηθεί και εκκρεμεί προς εκδίκαση η υπόθεση 1426/24 Ε.Δ.Πάφου ενώ σημειώνει τέλος πως με την παραπονούμενη βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη χωρίς να υπάρχει καμία μεταξύ τους επικοινωνία και βρίσκονται σε διάσταση ενώ αυτή κάνει ασταθής και άστατη ζωή, βγαίνει συχνά έξω για διασκέδαση, καθυστερεί να επιστρέψει σπίτι ενώ πολλές φορές όταν αυτή επιστρέφει είναι μεθυσμένη με τον τρόπο ζωής της να είναι επιζήμιος για την ανατροφή, φροντίδα και διαπαιδαγώγηση των ανήλικων τέκνων τους.

 

Στις 10.05.2025 που η αίτηση ήταν ορισμένη για ακρόαση, το Δικαστήριο προχώρησε και άκουσε αμφότερες τις πλευρές με σκοπό την έκδοση της παρούσας απόφασης και το σύνολο της επιχειρηματολογίας τους λαμβάνεται υπόψη.

 

Νομική Πτυχή:

Η αίτηση στηρίζεται στο άρθρο 32 του Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2021 (115(I)/2021) που αφορά και διέπει μεταξύ άλλων την δυνατότητα εξασφάλισης προσωρινών διαταγμάτων συγκεκριμένης φύσεως στα πλαίσια διερεύνησης μιας υπόθεσης.  

 

Προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού υπόπτου ή κατηγορουμένου

32.-(1) Το Δικαστήριο δύναται, έπειτα από μονομερή (ex parte) αίτηση του θύματος, της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ή, όπου το θύμα είναι παιδί, επιτρόπου διορισμένου δυνάμει των διατάξεων του περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου, να εκδώσει προσωρινό διάταγμα, με το οποίο να απαγορεύει στον κατηγορούμενο ή ύποπτο να εισέρχεται ή να πλησιάζει σε συγκεκριμένη απόσταση ή να παραμένει στην κατοικία ή στον χώρο διαμονής του θύματος ή και να το πλησιάζει στον χώρο εργασίας του ή άλλο χώρο που θα αποφασίσει το Δικαστήριο, μέχρις ότου καταχωριστεί και εκδικαστεί ποινική υπόθεση εναντίον του υπόπτου για αδίκημα βίας κατά γυναίκας.

(2) Το Δικαστήριο εκδίδει το διάταγμα αποκλεισμού καθ’ οιονδήποτε χρόνο ύστερα από την καταχώρηση αίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (1) η οποία συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου είναι σε θέση να έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή εφόσον προσκομιστούν ενώπιόν του, οποιαδήποτε άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δημιουργούν εκ πρώτης όψεως κίνδυνο άσκησης βίας κατά γυναίκας ή ενδοοικογενειακής βίας ή επανάληψης του αδικήματος ή την ανάγκη προστασίας του θύματος από επηρεασμό ή άλλως πως, περιλαμβανομένων και καταθέσεων του θύματος ή άλλων προσώπων σε οποιαδήποτε μορφή, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(3) Το προσωρινό διάταγμα ισχύει για περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες από την ημέρα επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο εντός της περιόδου αυτής, σε ώρα και ημέρα που θα ορίσει το Δικαστήριο.

(4) Κατά την ορισμένη ημέρα και ώρα, το Δικαστήριο ακούει τον ύποπτο, όπως και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιασθεί και αποφασίζει εάν θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή εάν θα παρατείνει αυτό για περαιτέρω χρονική περίοδο η οποία δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες.

(5) Το Δικαστήριο δύναται να παρατείνει περαιτέρω την ισχύ του διατάγματος για τόση περίοδο όση κρίνει αναγκαία, χωρίς η περίοδος ισχύος του διατάγματος να υπερβαίνει τις εξήντα (60) ημέρες στο σύνολό της για την περίοδο που προηγείται της άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου.

(6) Το Δικαστήριο δύναται, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον υπόπτου, να εκδώσει ή παρατείνει την ισχύ του διατάγματος αποκλεισμού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Επίσης η αίτηση φαίνεται να στηρίζεται και στο άρθρο 6 του Περί της Προστασίας από Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση Νόμος του 2021 (114(I)/2021) το οποίο αφορά και αυτό στη δυνατότητα έκδοσης διαταγμάτων συγκεκριμένης φύσεως στα πλαίσια διερεύνησης μιας υπόθεσης.

 

Διατάγματα δικαστηρίου

6.-(1) Δικαστήριο, το οποίο ασκεί ποινική δικαιοδοσία δύναται, κατόπιν αίτησης της Αστυνομίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του θύματος, μέλους της οικογένειας του θύματος ή/και άλλου προσώπου που ενεργεί για λογαριασμό οποιουδήποτε από αυτούς, να εκδώσει διάταγμα με το οποίο επιβάλλει σε ύποπτο οποιαδήποτε απαγόρευση ή/και οποιονδήποτε περιορισμό θεωρεί αναγκαίο ή/και επιθυμητό υπό τις περιστάσεις, μέχρις ότου καταχωριστεί ποινική υπόθεση εναντίον του για ποινικό αδίκημα που προβλέπεται στον παρόντα Νόμο:

Νοείται ότι, η ως άνω αίτηση συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή/και εκπροσώπου του θύματος ή/και μέλους της οικογένειας του θύματος, το οποίο έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή/και των αποδεικτικών στοιχείων.

(2) Το αναφερόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα εκδίδεται κατόπιν απόδειξης γεγονότων ή/και στοιχείων, τα οποία εκ πρώτης όψεως δημιουργούν κίνδυνο επανάληψης ή/και εξακολούθησης της συμπεριφοράς που συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή/και σωματική ή/και ψυχική υγεία του θύματος ή/και μέλους της οικογένειάς του.

(3) Η εξουσία του Δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1) περιλαμβάνει την έκδοση διαταγμάτων με τα οποία δύναται να-

(α) απαγορεύει ή/και να περιορίζει τον ύποπτο ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα να προσεγγίζει ή να ακολουθεί το θύμα∙ ή/και

(β) απαγορεύει ή/και να περιορίζει την πρόσβαση του υπόπτου για συγκεκριμένη περίοδο ή μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης επί του κατηγορητηρίου, στον τόπο διαμονής ή/και εργασίας ή/και σε υποστατικό του θύματος ή/και άλλου προσώπου το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα, ή/και στον τόπο που αυτό συχνάζει∙ ή/και

(γ) απαγορεύει στον ύποπτο να έρχεται σε επαφή ή/και να παρενοχλεί το θύμα ή/και άλλο πρόσωπο το οποίο προσδιορίζεται στο διάταγμα.

(4)(α) Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), ισχύει για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες από την ημερομηνία επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο στο δικαστήριο εντός της περιόδου αυτής, σε μέρα και ώρα που ορίζεται από το δικαστήριο.

(β) Κατά την ορισμένη μέρα και ώρα, το δικαστήριο ακούει τον ύποπτο ή/και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιαστεί και αποφασίζει κατά πόσο θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή θα το παρατείνει μέχρι και οκτώ (8) ημέρες, χωρίς η συνολική ισχύς του διατάγματος να υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24) ημέρες μέχρι την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου.

(γ) Ο ύποπτος δύναται να ζητήσει την ακύρωση ή την τροποποίηση του διατάγματος πριν από τη λήξη της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(5) Το δικαστήριο δύναται μετά την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον του υπόπτου, να εκδώσει νέο διάταγμα ή να παρατείνει το διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (1), με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης:

Νοείται ότι, για την έκδοση τέτοιου διατάγματος εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν οι διατάξεις των εδαφίων (1), (2) και (3).

(6) Το προβλεπόμενο στο εδάφιο (1) διάταγμα δυνατόν να επιβληθεί αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής ή/και μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου.

(7) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου και το οποίο παραβαίνει οποιονδήποτε από τους όρους αυτού, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4.000) ή σε αμφότερες τις ποινές.

Τέλος η αίτηση στηρίζεται και στα άρθρα 22-23 του Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμος του 2000 Ν. 119(Ι)/2000.

 

Προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού υπόπτου ή απομάκρυνσης θύματος

22.—(1) Το Δικαστήριο δύναται, έπειτα από αίτηση μέλους της οικογένειας ή της αστυνομίας ή του κατηγόρου ή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή του Οικογενειακού Συμβούλου ή άλλου προσώπου που ενεργεί για λογαριασμό οποιουδήποτε απ' αυτούς, να εκδώσει προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού του υπόπτου ή απομάκρυνσης ανήλικου θύματος, μέχρις ότου καταχωρισθεί και εκδικαστεί ποινική υπόθεση εναντίον του κατηγορούμενου για ποινικό αδίκημα βίας.

(2) Το Δικαστήριο εκδίδει το διάταγμα καθ’ οιονδήποτε χρόνο έπειτα από αίτηση που συνοδεύεται από ένορκη δήλωση του θύματος ή, στην περίπτωση ανήλικου θύματος, οποιουδήποτε προσώπου που είναι σε θέση να έχει άμεση γνώση των γεγονότων ή από οποιαδήποτε άλλα αποδεικτικά στοιχεία,τα οποία δημιουργούν εκ πρώτης όψεως κίνδυνο άσκησης βίας ή επανάληψης βίας, περιλαμβανομένων και καταθέσεων του θύματος ή άλλων προσώπων σε οποιαδήποτε μορφή, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων δυνάμει αυτού ή άλλου νόμου.

(3)(α) Το προσωρινό διάταγμα ισχύει για περίοδο μέχρι οκτώ ημερών από την ημέρα επίδοσής του στον ύποπτο και είναι επιστρεπτέο στο Δικαστήριο εντός της περιόδου αυτής σε ώρα και ημέρα που θα ορίσει ο Πρωτοκολλητής.

(β) Κατά την ορισμένη από τον Πρωτοκολλητή ημέρα και ώρα το Δικαστήριο ακούει τον ύποπτο ή και κάθε επηρεαζόμενο ή ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα παρουσιασθεί και αποφασίζει εάν θα τερματίσει την ισχύ του διατάγματος ή εάν θα το παρατείνει μέχρι οκτώ επιπρόσθετες ημέρες.

(γ) Το Δικαστήριο δύναται να παρατείνει περαιτέρω την ισχύ διατάγματος μέχρι και οκτώ ημέρες σε κάθε περίπτωση, χωρίς όμως η συνολική ισχύς του διατάγματος να υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις ημέρες πριν από την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον υπόπτου.

(δ) Το Δικαστήριο δύναται μετά την καταχώριση ποινικής δίωξης εναντίον υπόπτου να εκδώσει ή παρατείνει διάταγμα αποκλεισμού ή απομάκρυνσης ανηλίκου θύματος με ισχύ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Διάταγμα αποκλεισμού

23.—(1) Το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει εναντίον προσώπου που κατηγορείται για διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος βίας, με βάση τον παρόντα Νόμο, διάταγμα, το οποίο θα ισχύει για την περίοδο και με τους όρους που δυνατό να θέσει και με το οποίο να απαγορεύει σε αυτό να εισέρχεται ή να παραμένει στην οικογενειακή κατοικία. Το διάταγμα αυτό καλείται "διάταγμα αποκλεισμού".

(2) Για την έκδοση του διατάγματος αποκλεισμού απαιτείται—

(α) Να αποδειχθεί προς ικανοποίηση του Δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος έχει ιστορικό επανειλημμένων πράξεων βίας εναντίον μελών της οικογένειάς του ή ότι είχε δύο καταδίκες τα τελευταία δύο χρόνια για παρόμοια αδικήματα- ή

(β) η βία που ασκήθηκε να έχει προκαλέσει τέτοια πραγματική σωματική, σεξουαλική ή ψυχική βλάβη, που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα ή τη σεξουαλική ή ψυχική υγεία των θυμάτων ή

(γ) να αρνείται ο κατηγορούμενος να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή αυτοελέγχου που επιβάλλεται ως όρος για σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 33 του Ποινικού Κώδικα ή άλλως πως.

(3) Το Δικαστήριο στο διάταγμα αποκλεισμού που εκδίδει ορίζει ημερομηνία πριν από την εκπνοή της περιόδου αποκλεισμού κατά την οποία εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης ή διαφοροποίησης του διατάγματος αυτού.

Κατά την πιο πάνω εξέταση, το Δικαστήριο ακούει τις απόψεις του κατηγορούμενου του παραπονούμενου ή της παραπονούμενης και οποιουδήποτε άλλου προσώπου επηρεάζεται από την έκδοση του διατάγματος, εκτός όπου αυτοί είναι ανήλικοι και δεν κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν εναντίον του κατηγορούμενου, καθώς και τις απόψεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

(4) Ο κατηγορούμενος δύναται να ζητήσει αναθεώρηση ή ακύρωση του διατάγματος πριν από τη λήξη της καθοριζόμενης σε αυτό περιόδου.

(5) Διατάγματα αποκλεισμού επιβάλλονται και αντί οποιασδήποτε άλλης ποινής τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (6) του παρόντος άρθρου ή μαζί με άλλες ποινές τις οποίες το Δικαστήριο έχει εξουσία να επιβάλει δυνάμει οποιουδήποτε άλλου νόμου.

(6) Το Δικαστήριο δεν εκδίδει διάταγμα αποκλεισμού στις περιπτώσεις όπου επιβάλλει ταυτόχρονα και ποινή φυλάκισης για οποιαδήποτε περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών. Στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μικρότερη των έξι μηνών, διάταγμα αποκλεισμού δύναται να εκδοθεί ταυτόχρονα με την ποινή της φυλάκισης αλλά η ισχύς θα αρχίζει μετά την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου.

(7) Πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα αποκλεισμού και ενώ το εν λόγω διάταγμα βρίσκεται σε ισχύ παραβαίνει οποιοδήποτε από τους όρους που περιλαμβάνονται σ' αυτό διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με φυλάκιση μέχρι δύο έτη. Οι διατάξεις του άρθρου 15 του παρόντος Νόμου για ταχεία εκδίκαση υποθέσεων βίας εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις διάπραξης αδικημάτων κατά παράβαση των διατάξεων του εδαφίου αυτού.

Σχετικό επίσης στην υπό εξέταση υπόθεση είναι και το άρθρο 23 του Ν. 119(Ι)/ 2000 ένεκα του ότι επιζητείται  και η έκδοση διατάγματος αποκλεισμού από την οικογενειακή κατοικία στην οποία ποσοστό ιδιοκτησίας έχει και ο Καθ ου η Αίτηση.

 

Συμπληρωματικές διατάξεις σε σχέση με το άρθρο 23

24.—(1) Κατά την έκδοση διατάγματος αποκλεισμού το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την ιδιοκτησία της οικογενειακής κατοικίας και εκδίδει ανάλογο διάταγμα αναφορικά με τη διαμονή του υπόπτου ή κατηγορούμενου ή και της οικογένειάς του ως ακολούθως:

(α) Αν ο κατηγορούμενος δεν έχει ποσοστό ιδιοκτησίας επί της οικογενειακής κατοικίας πέραν του ημίσεως, το Δικαστήριο δεν εξετάζει το ζήτημα διαμονής του κατηγορούμενου, αλλά παραπέμπει το ζήτημα για εξέταση στον Οικογενειακό Σύμβουλο·

(β) αν ο κατηγορούμενος έχει εξ αδιαιρέτου ποσοστό ιδιοκτησίας επί της οικογενειακής κατοικίας πέραν του ημίσεως, το Δικαστήριο εξετάζει το ζήτημα της διαμονής του κατηγορούμενου και ακολούθως δίδει τις οδηγίες που κρίνει αναγκαίες σχετικά με τη διαμονή του ιδίου ή της οικογένειάς του ή μελών της.

(2) Το Δικαστήριο, όταν δίδει οδηγίες στην περίπτωση ως η παράγραφος (β) του εδαφίου (1) του παρόντος άρθρου, εξετάζει μεταξύ άλλων τα οικονομικά μέσα του κατηγορούμενου και της οικογένειάς του, σε σχέση με τη διαμονή του ιδίου ή της οικογένειάς του ή οποιουδήποτε μέλους της, και παρέχει στον κατηγορούμενο το δικαίωμα να αποταθεί στο Δικαστήριο μέσα σε τακτή προθεσμία και να ζητήσει την αλλαγή της διεύθυνσης της οικογενειακής κατοικίας για την οποία ισχύει το διάταγμα, αν εξεύρει κατάλληλη κατοικία για να μετακινηθεί η οικογένειά του.

(3) Για τους σκοπούς του άρθρου αυτού, ο όρος "κατάλληλη κατοικία" σημαίνει την κατοικία την οποία εξευρίσκει ο κατηγορούμενος για την οικογένειά του δυνάμει του εδαφίου (2) του άρθρου αυτού, η οποία πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ομαλή συνέχιση της διαβίωσης και λειτουργίας της οικογένειας του κατηγορούμενου σε αυτή.

Συμπεράσματα:

 

Έχω μελετήσει εκτενώς τόσο την αίτηση όσο και την ένσταση και αυτό που αναφύεται είναι τα έντονα και συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους οι εν διαστάσει σύζυγοι που αφορούν τόσο πτυχές του μεταξύ τους γάμου, όσο και περιουσιακά ζητήματα αλλά και ζητήματα που αφορούν τα ανήλικα τέκνα τους διαφορές οι οποίες φαίνεται να έχουν οδηγηθεί προς επίλυση και στο Οικογενειακό Δικαστήριο Πάφου.

 

Αξιοσημείωτο πως ο καθένας δίνει την δική του εκδοχή στα προβλήματα αυτά ρίχνοντας υπαιτιότητα στην άλλη πλευρά. Μάλιστα αμφότεροι οι εμπλεκόμενοι διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία στην [ ] την ιδιοκτησία της οποίας κατέχουν εξ ημισείας ενώ παρά τα προβλήματα στον γάμο τους και τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα δεν φαίνεται κανένας εκ των δύο να έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει αυτήν ίσως και για να μην απωλεσθούν συγκεκριμένα δικαιώματα. Η κοινή όμως συνύπαρξη τους στην ίδια κατοικία φαίνεται να είναι αυτή ή έστω να συμβάλλει και αυτή στην δημιουργία εντάσεων και προστριβών μεταξύ τους.

 

Το ζήτημα που είχε απασχολήσει το Δικαστήριο κατά τον χρόνο εξέτασης μονομερώς της αίτησης ημερομηνίας 08.03.2024 εξου και η μη έκδοση των αιτούμενων διαταγμάτων αλλά η έκδοση διαταγής για επίδοση της αίτησης στην άλλη πλευρά έτσι ώστε να ακουστούν αν το επιθυμούσαν ήταν το γεγονός πως η συγκεκριμένη παραπονούμενη μετέβηκε στην Αστυνομία μόλις στις 28.02.2024 για να καταγγείλει περιστατικό που χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2023 πολύ σοβαρό μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι εναντίον του Καθ ου η Αίτηση καταχωρήθηκε υπόθεση σε σχέση με την καταγγελία αυτή ήτοι η Υπόθεση 1426/2024 Ε.Δ.Πάφου η εκδίκαση της οποίας τυγχάνει συνοπτικής εκδίκασης μετά από συγκατάθεση που εξασφαλίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

 

Μάλιστα άξιο απορίας είναι και το γεγονός πως ενώ αυτή από το περιστατικό του Νοεμβρίου 2023 ως ανέφερε στην κατάθεση της ημερομηνίας 28.02.2024 εκφράζει φόβους για τη ζωή της χωρίς να έχει μεσολαβήσει οτιδήποτε άλλο μέχρι τις 28.02.2024 αυτή προχωρεί σε καταγγελία για το περιστατικό του Νοεμβρίου 2023 τρείς (3) μήνες μετά χωρίς να έχει μεσολαβήσει οποιοδήποτε άλλο περιστατικό ισχυριζόμενης σωματικής ή λεκτικής βίας εκτός από το ότι τον μήνα Φεβρουάριο 2024 την είχαν πάρει από τις Μικροπαραβάσεις για ζητήματα που αφορούσε όχημα το οποίο κατέχει μαζί με τον Καθ ου η Αίτηση το οποίο γεγονός αν πράγματι έλαβε χώρα πιθανόν να αφορά περιουσιακά ζητήματα και διαφορές μεταξύ της ίδιας και του συζύγου της.

 

Το Δικαστήριο βεβαίως σημειώνει πως στο παρόν στάδιο δεν δύναται να επισέλθει στην ουσία των ισχυρισμών έκαστης πλευράς ούτε και να αξιολογήσει αυτά για το ποια ανταποκρίνονται η όχι στα πραγματικά περιστατικά.

 

Αυτό όμως που φαίνεται να προκύπτει από την εξέταση της επίδικης αίτησης μετά την καταχώρηση της ένστασης από πλευράς του Καθ ου η Αίτηση και σε συνδυασμό με το ότι και ο Καθ ου η Αίτηση έχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα επι της συγκεκριμένης κατοικίας από την οποία επιδιώκεται ουσιαστικά η μετακίνηση του μέσω των αιτούμενων διαταγμάτων δεν θεωρώ πως επί του παρόντος τα διατάγματα αυτά μπορούν να εκδοθούν αφού δεν προκύπτει η οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά προς το πρόσωπο της παραπονούμενης την οποία το Δικαστήριο οφείλει να προστατέψει.

 

Καταλήγω επίσης πως τυχόν έκδοση των αιτούμενων διαταγμάτων μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στην ήδη τεταμένη σχέση των δύο γονιών και επιπρόσθετα θα εμποδίζει τον Καθ ου η Αίτηση από την δυνατότητα να έχει την όποια επικοινωνία με τα ανήλικα τέκνα του τα οποία διαμένουν στην συγκεκριμένη κατοικία που αποτελεί αντικείμενο κάποιων εκ των αιτούμενων προς έκδοση διαταγμάτων.

 

Σε σχέση με την θέση που εξέφρασε ο κ. Σιαηλής ότι η επίδικη αίτηση κατέστηκε άνευ αντικειμένου ενόψει της καταχώρησης ποινικής υπόθεσης εναντίον του Καθ ου η Αίτηση με κάθε σεβασμό προς τον συνήγορο αλλά τέτοια εισήγηση δεν με βρίσκει σύμφωνο αφού από μελέτη των νομοθεσιών που διέπουν την υπό εξέταση αίτηση διαπιστώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα και δίδεται εξουσία στο Δικαστήριο να εκδώσει ή διατάξει την συνέχιση της ισχύος διαταγμάτων σε διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει κατά το στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης και μετά την καταχώρηση υπόθεσης στο Δικαστήριο.

 

Ενόψει της κατάληξης του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτηση για τους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω δεν θα ασχοληθώ με τα υπόλοιπα ζητήματα που εγέρθηκαν από τον κ. Σιαηλή.

 

 

 

Κατάληξη:

 

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω καταλήγω να απορρίψω την αίτηση ημερομηνίας 08.03.2024.

 

Υπενθυμίζεται βεβαίως και αυτό θα πρέπει να είναι στα υπόψη του Καθ ου η Αίτηση ότι η οποιαδήποτε νέα καταγγελία εναντίον του για ισχυριζόμενο περιστατικό ενδοοικογενιακής βίας δεν εμποδίζει την Αστυνομία να ζητήσει την έκδοση παρόμοιων διαταγμάτων στα πλαίσια της Υπόθεσης Ε.Δ.Πάφου 1426/2024 που ήδη εκκρεμεί εναντίον του προς εκδίκαση ή να καταχωρηθεί ακόμα και νέα υπόθεση στα πλαίσια διερεύνησης της οποίας με Γενική Αίτηση να προωθηθεί παρόμοια διαδικασία με την υπό εξέταση.

 

Συνεπώς αυτός ένεκα του ότι διαμένει στην ίδια κατοικία με την παραπονούμενη της οποίας αμφότεροι είναι ιδιοκτήτες και προφανώς θα συνεχίσει να διαμένει ένεκα και της απόρριψης της αίτησης ημερομηνίας 08.03.2024 θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός όσον αφορά την στάση και συμπεριφορά του έναντι της παραπονούμενης χωρίς βεβαίως να εμποδίζεται και ο ίδιος να προβεί σε σχετικές καταγγελίες εναντίον της αν αποτελέσει και ο ίδιος θύμα ενδοοικογενειακής βίας ή άλλων παράνομων πράξεων.

 

(Υπ.) .......................................

                       N. Φακοντής, Ε.Δ.

ΠΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο