ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ: Ν. Φακοντή, Ε.Δ.                    

                                                                                        Αρ. Υπόθεσης: 2881/23

 

                                                Αστυνομικό Διευθυντή Πάφου  

     

       v

 

                        VASILII VOLKOV

                                                                                          Κατηγορούμενος  

                                                                                                

Ημερομηνία: 26 Ιουλίου, 2024.

 

ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ:

Για την Κατηγορούσα Αρχή: O κ. Σ. Χρυσοστόμου

Για τον Κατηγορούμενο: Η κα. Γ. Παπασάββα

Κατηγορούμενος: Παρών

 

AΠΟΦΑΣΗ

Εισαγωγή – Ιστορικό Υπόθεσης:

 

Το υπό εξέταση κατηγορητήριο καταχωρήθηκε στο Ε.Δ. Πάφου στις 13.04.2023 με τον Κατηγορούμενο ο οποίος κατέστηκε έκτοτε και μέχρι σήμερα υπόδικος στα πλαίσια της υπόθεσης να αντιμετωπίζει συνολικά 14 κατηγορίες ως εξής:

1η Κατηγορία: Το αδίκημα της παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 4(1)(α),30, 31 και 31Α, Πρώτος Πίνακας, Μέρος ΙΙ, και τρίτος Πίνακας του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/77 όπως έχει τροποποιηθεί. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος στις 5 Απριλίου του 2023 εισήγαγε στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Αερολιμένα Λάρνακα, ελεγχόμενο Φάρμακο Τάξεως Β, δηλαδή κάνναβη συνολικού βάρους 540 γραμμαρίων χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας.

2η Κατηγορία: Το αδίκημα της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β, κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 6(1)(2),30, 30Α, 31 και 31Α, Πρώτος Πίνακας, Μέρος ΙΙ, και τρίτος Πίνακας του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/77 όπως έχει τροποποιηθεί. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος στις 5 Απριλίου του 2023 στην Πάφο, είχε στην κατοχή του ελεγχόμενο φάρμακο Τάξεως Β, δηλαδή κάνναβη συνολικού βάρους 540 γραμμαρίων χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας.

3η Κατηγορία: Το αδίκημα της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, κατά παράβαση των άρθρων 2, 3, 5(1)(β), 6(3),30, 30Α, 31 και 31Α, Πρώτος Πίνακας Ελεγχόμενα Φάρμακα, Μέρος ΙΙ Φάρμακα Τάξεως Β και τρίτος Πίνακας του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/77 όπως έχει τροποποιηθεί. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος στις 5 Απριλίου του 2023 στην Πάφο, είχε στην κατοχή του ελεγχόμενο φάρμακο Τάξεως Β χωρίς άδεια του Υπουργού Υγείας, δηλαδή κάνναβη συνολικού βάρους 540 με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα.

4η Κατηγορία: Το αδίκημα της πλαστογραφίας κατά παράβαση των άρθρων 331, 332, 333 και 335 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες κατηγορίας ο κατηγορούμενος στις 05 Απριλίου του 2023 στο ιδιωτικό γραφείο Ταχυδρομικών Θυρίδων στην Χλώρακα της Επαρχίας Πάφου, κατάρτισε πλαστό έγγραφο με σκοπό την καταδολίευση δηλαδή στο δελτίο παραλαβής πακέτου υπέγραψε ως STAS CHESTOPALOV.

 5η Κατηγορία: Το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου κατά παράβαση του άρθρου 339 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες κατηγορίας ο κατηγορούμενος κατά τον ίδιο τόπο και χρόνο που αναφέρεται στην 4η κατηγορία, εν γνώσει του και δολίως έθεσε σε κυκλοφορία το πλαστό δελτίο παλαβής που αναφέρεται στην 4ην Κατηγορία παρουσιάζοντας το στην Έλενα Παύλου υπάλληλο στο ιδιωτικό γραφείο Ταχυδρομικών Θυρίδων.

6η Κατηγορία: Το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας κατά παράβαση του άρθρου 360 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες κατηγορίας ο κατηγορούμενος κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 4η κατηγορία με σκοπό την καταδολίευση της Έλενας Παύλου, υπαλλήλου στο ιδιωτικό γραφείο Ταχυδρομικών Θυρίδων, ψευδώς παρέστησε τον εαυτό του ως τον STAS CHESTOPALOV ενώ στην πραγματικότητα είναι ο VASILII VOLKOV.

 7η Κατηγορία: Το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας κατά παράβαση του άρθρου 360 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες κατηγορίας ο κατηγορούμενος κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 4η κατηγορία με σκοπό την καταδολίευση Του Αστ. 2986 Κ. Λουκά της ΥΚΑΝ Πάφου, ψευδώς παρέστησε τον εαυτό του ως τον STAS CHESTOPALOV ενώ στην πραγματικότητα είναι ο VASILII VOLKOV.

8η Κατηγορία: Το αδίκημα της απόπειρας απόδρασης από νόμιμο κράτηση κατά παράβαση των άρθρων 128(β), 366 και 367 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες κατηγορίας ο κατηγορούμενος στις 05 Απριλίου του 2023 στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου ενώ τελούσε υπό νόμιμο κράτηση για ποινικό αδίκημα και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας, αποπειράθηκε να αποδράσει.

9η Κατηγορία: Το αδίκημα της παράνομης παραμονής στην Δημοκρατία κατά παράβαση του άρθρου 19(1)(λ) του Περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου Κεφ. 105 όπως έχει τροποποιηθεί. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και 06.04.2023 στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ είναι αλλοδαπός από την Ρωσία διέμενε παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας χωρίς άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

10η Κατηγορία: Το αδίκημα της παράνομης εισόδου στην Δημοκρατία δια μέσου μη εγκεκριμένου λιμανιού κατά παράβαση των άρθρων 2, 12(1)(2)(5) και 20 του Περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου Κεφ. 105 όπως έχει τροποποιηθεί. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος σε άγνωστη ημερομηνία στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ είναι αλλοδαπός από την Ρωσία εισήλθε δια μέσου μη εγκεκριμένου λιμανιού, χωρίς την άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

11η Κατηγορία: Το αδίκημα της απόπειρας απόδρασης από νόμιμο κράτηση κατά παράβαση των άρθρων 128(β), 366 και 367 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος στις 11 Απριλίου του 2023 στο χώρο στάθμευσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου ενώ τελούσε υπό νόμιμο κράτηση για ποινικό αδίκημα και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας αποπειράθηκε να αποδράσει.

12η Κατηγορία: Το αδίκημα της αντίστασης κατά τη νόμιμη σύλληψη του εαυτού του για ποινικό αδίκημα κατά παράβαση του άρθρου 244(α) του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 11η κατηγορία, αντιστάθηκε της νόμιμης σύλληψης του για ποινικό αδίκημα.

13η Κατηγορία: Το αδίκημα της επίθεσης κατά οργάνου τήρησης της τάξεως κατά την κανονική εκτέλεση του καθήκοντος του κατά παράβαση του άρθρου 244(β) του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 11η κατηγορία επιτέθηκε κατά οργάνων τηρήσεως της τάξεως δηλαδή εναντίον του Αστ. 3869 Χ. Γιάγκου του Αστυνομικού Σταθμού Παναγιάς και του Ε/Αστ. 5346 Γ. Χατζηχριστοδούλου του ΚΕΜ ΟΥΛΑΕ Πάφου κατά την κανονική εκτέλεση του καθήκοντος τους.

14η Κατηγορία: Το αδίκημα της επίθεσης προκαλούσας πραγματικής σωματικής βλάβης κατά παράβαση του άρθρου 243 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες ο κατηγορούμενος κατά τον χρόνο και τόπο που αναφέρεται στην 11η κατηγορία επιτέθηκε εναντίον του Αστ. 3869 Χ. Γιάγκου του Αστυνομικού Σταθμού Παναγιάς και του προκάλεσε πραγματική σωματική βλάβη. 

Έγινε από μέρους του Κατηγορούμενου παραδοχή στην 9η κατηγορία ενώ όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες οδηγήθηκαν σε ακρόαση.

Προς απόδειξη της υπόθεσης της Κατηγορούσας Αρχής μαρτυρία παρουσιάστηκε από τους: Ίνα Κούρους Κερκίδου (ΜΚ1), Αστ. 1244 Σ. Στυλιανού (ΜΚ2), τον Ειδικό Αστυφύλακα 5346 Ι. Χατζηχριστοδούλου (ΜΚ3), τον Αστ. 3869 Χ. Γιάγκου (ΜΚ4), την Ιατρό Δρ. Β. Πέτρου (ΜΚ5), τον Αρχιαστυφύλακα 2140 Β. Αιμιλίου (ΜΚ6), τον Α. Συμεού (ΜΚ7), τον Κ. Μεταξά (ΜΚ8), τον Γ. Παπαϊωάννου (ΜΚ9), τον Αστ. 2986 Κ. Λουκά (ΜΚ10) και την Ε. Παύλου (ΜΚ11).

Στις 07.09.2023 μετά την ολοκλήρωση της μαρτυρίας της ΜΚ1 σημειώνεται ότι με την έγκριση του Δικαστηρίου δηλώθηκαν και παραδεκτά γεγονότα και κατατέθηκαν και εξ συμφώνου τεκμήρια με αποδοχή της αλήθειας του περιεχομένου τους που αφορούσαν τα Τεκμήρια 11, 12 και 13. Εξ συμφώνου με αποδεκτή την αλήθεια του περιεχόμενου του κατατέθηκε στις 15.11.2023 και το Τεκμήριο 16 καθώς και ο φωτογραφικός φάκελος για τον οποίο γίνεται αναφορά Τεκμήριο 17.  

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι στις 19.01.2024 δηλώθηκε και ως παραδεκτό γεγονός πως δεν αμφισβητείτε η διακίνηση και φύλαξη των Τεκμηρίων 24 – 33 ενώ στις 14.05.2024 κατατέθηκαν εξ συμφώνου με αποδεκτή την αλήθεια του περιεχομένου τους τα Τεκμήρια 40 και 41. Παραδεκτά γεγονότα δηλώθηκαν και στις 11.06.2024 που αφορούν την εμπλοκή της μεταφράστριας ΜΚ1 στην διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία.

Στις 05.06.2024 το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του (εκ πρώτης όψεως) κάλεσε τον Κατηγορούμενο σε απολογία και αυτός επέλεξε να δώσει μαρτυρία ενόρκως και να αντεξεταστεί και δεν κάλεσε μάρτυρες προς υπεράσπιση του.

Οι Αγορεύσεις:

 

Οι ευπαίδευτοι δικηγόροι των διαδίκων με τις προφορικές τους εισηγήσεις υποστήριξαν ο καθένας τις θέσεις του διαδίκου έκαστος εξ αυτών εκπροσωπεί. Έχω μελετήσει επισταμένως τις θέσεις αυτές, τις έχω υπόψη μου και θα αναφερθώ σε αυτές όπου κρίνω ότι είναι αναγκαίο.

 

Να υπενθυμιστεί στο στάδιο αυτό ότι το Δικαστήριο δεν έχει υποχρέωση σχολιασμού κάθε απόφασης που παρουσιάζεται από διάδικο εκτός και αν αυτή είναι καθοριστική για τα επίδικα ζητήματα.  Ακόμη, δεν έχει υποχρέωση να απαντά σε κάθε επιχείρημα που προβάλλεται, το οποίο κρίνεται ότι δεν είναι ουσιώδες ή νομικά αποδεκτό (Βλ. Ανδρονίκου κ.α. ν. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ. 486.)[1] 

H μαρτυρία:

 

Πρώτος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ1) παρουσιάστηκε η εκτελούσα χρέη διερμηνέα από την Ελληνική στην Ρωσική Γλώσσα και αντίστροφα Ίνα Κούρους Κερκίδου η οποία κατέθεσε στην διαδικασία τα τεκμήρια 1 μέχρι και 10. Στην κατάθεση της (Τεκμήριο 1) αναφέρει ότι στις 05.04.2023 είχε κληθεί στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου για εκτελέσει χρέη διερμηνέα σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση που αφορούσε τον Κατηγορούμενο. Ως σημειώνει βοήθησε τον Α/Αστυφ. 2140 Β. Αιμιλίου να επεξηγήσει γραπτώς τα δικαιώματα επικοινωνίας κρατουμένων στον Vasilii Volkov του οποίου η μητρική του γλώσσα ήταν τα Ρωσικά καθώς και να τον ανακρίνει προφορικά στην παρουσία της δικηγόρου του Βαλεντίνας Χαραλάμπους. Στην συνέχεια κατόπιν οδηγιών του ιδίου Αστυνομικού εξήγησε στον Κατηγορούμενο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να αντικατασταθούν με ομοίωμα τα ναρκωτικά που βρίσκονταν εντός του δέματος που ο ίδιος παρέλαβε νωρίτερα της ίδιας ημέρας από υπάλληλο καταστήματος παράδοσης δεμάτων καθώς και την διαδικασία συσκευασίας και σφράγισης των τεκμηρίων της παρούσας υπόθεσης στην παρουσία της πιο πάνω αναφερόμενης δικηγόρου.

Ακολούθως την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα στις 05.04.2023 και μεταξύ των ωρών 1810 - 2015 βοήθησε τον Α/Αστ. 2140 να καταγράψει την ανακριτική κατάθεση του Κατηγορούμενου την οποία αρνήθηκε να υπογράψει παρά μόνο την πληροφόρηση των αδικημάτων τα οποία διερευνούνταν εναντίον του όπου στην συνέχεια κατόπιν οδηγιών του ιδίου Α/Αστυφύλακα του υπαγόρευσε το σχετικό ιδιόχειρο λεκτικό για να το γράψει ο ίδιος στο τέλος της κατάθεσης του το οποίο όμως επίσης αρνήθηκε να πράξει.

Μετά την ολοκλήρωση της πιο πάνω κατάθεσης του Κατηγορούμενου και ενώ ο Α/Αστυφύλακας 2140 ήταν έτοιμος να πιστοποιήσει την πιο πάνω ανακριτική κατάθεση του στο ελληνικό κείμενο που είχε μπροστά του είδε τον Κατηγορούμενο να σηκώνεται απότομα από την καρέκλα από την οποία καθόταν φέροντας χειροπέδες και με πολύ γρήγορες κινήσεις, πάτησε δυνατά με τα πόδια του πάνω στο γραφείο στο οποίο καθόταν ο Α/Αστ. 2140 και πήδηξε προς το παράθυρο του εν λόγω γραφείου προσπαθώντας να διαφύγει. Η ίδια εξήλθε του γραφείου και έντρομη άρχισε να φωνάζει για βοήθεια ενώ επειδή η πόρτα του γραφείου ήταν ανοικτή είδε τον Α/Αστ. 2140 να αρπάζει τον κατηγορούμενο με τα δύο του χέρια από τα πόδια του και να τον κρατά σφικτά στην προσπάθεια του να τον αποτρέψει να αποδράσει και ενώ το μισό κορμί του κατηγορούμενου βρισκόταν έξω από το παράθυρο. Αμέσως στο χώρο προσέτρεξαν και άλλα μέλη της ΥΚΑΝ όπου και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον κατηγορούμενο. Μετά το συμβάν αυτό η μάρτυρας είδε ότι ο κατηγορούμενος έφερε πληγή στο μέτωπο της κεφαλής του και σε διάφορα σημεία του σώματος του αφού φορούσε κοντό παντελόνι και μπορούσε να τα διακρίνει τα οποία συνέβησαν στην προσπάθεια του να διαφύγει.

Αργότερα το ίδιο βράδυ στις 05.04.2023 και ώρα 2050 η μάρτυρας βοήθησε τον Α/Αστ. 2140 να συλλάβει τον Volkov με δικαστικό ένταλμα το οποίο είχε εκδοθεί εναντίον του και βοήθησε να του επεξηγηθούν γραπτώς τα δικαιώματα του ως κρατούμενος έντυπο όμως το οποίο αρνήθηκε να υπογράψει.

Την 06.04.2023 η ΜΚ1 κλήθηκε και στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου από τον Α/Αστυφ. 2140 Β. Αιμιλίου για να εκτελέσει χρέη διερμηνέα από την Ρωσική γλώσσα στα ελληνικά και αντίστροφα σχετικά με την ίδια υπόθεση όπου βοήθησε το συγκεκριμένο μέλος της Αστυνομίας να επεξηγήσει στον Κατηγορούμενο το διάταγμα που είχε εκδοθεί από το Ε.Δ. Πάφου να δώσει δείγμα γενετικού υλικού, φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα.   

Αντεξεταζόμενη αρνήθηκε ότι κατά την διάρκεια που η ίδια ήταν παρούσα στα γραφεία της ΥΚΑΝ έλαβε οποιαδήποτε σωματική η ψυχολογική βία προς τον κατηγορούμενο από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης ενώ επιβεβαίωσε επίσης πως η δικηγόρος του είχε κληθεί και προσέλθει στον Αστυνομικό Σταθμό και είδε τον πελάτη της ενώ σε κάποιο σημείο αργότερα αποχώρησε. Σε υποβολές ότι τα δικαιώματα του Κατηγορούμενου δεν του είχαν επεξηγηθεί ανέφερε πως τα δικαιώματα του είχαν δοθεί γραπτώς τόσο στην Ελληνική όσο και στην μητρική του Γλώσσα δηλαδή την Ρωσική όπου είχε την ευκαιρία να τα διαβάσει μόνος του αλλά και με την ίδια να λαμβάνει μέρος ως αναφέρει και στην κατάθεση της στην διαδικασία επεξήγησης των δικαιωμάτων του.

Δεύτερος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ2) παρουσιάστηκε ο Αστ, 1244 Σ. Στυλιανού της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Στην κατάθεση του Τεκμήριο 14 αλλά και δια ζώσης ανάφερε πως του ζητήθηκε να διενεργήσει έλεγχο σε σχέση με τον Κατηγορούμενο ο οποίος συνελήφθηκε στην Κύπρο την οποία και διενήργησε τόσο στο σύστημα αφιξο - αναχωρήσεων της Αστυνομίας, όσο και στο σύστημα της υπηρεσίας ασύλου αλλά και στο σύστημα που διατηρεί το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και διαπίστωσε πως το όνομα του Κατηγορούμενου δεν εντοπιζόταν πουθενά. Αντεξεταζόμενος ανέφερε πώς από την στιγμή που το όνομα του δεν εντοπιζόταν πουθενά στα 3 συστήματα στα οποία έκανε έρευνα αυτό σημαίνει ότι ο Κατηγορούμενος δεν εισήλθε από νόμιμο λιμάνι ή αεροδρόμιο και διευκρίνισε επίσης πως και στα οδοφράγματα τα ονόματα των προσώπων από τρίτες χώρες που διακινούνται από αυτά περνιούνται στο σύστημα χωρίς και πάλι το όνομα του Κατηγορούμενου να εμφανίζεται πουθενά.   

Τρίτος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ3) παρουσιάστηκε ο Ε/Αστ, 5346 Ι. Χατζηχριστοδούλου ο οποίος κατέθεσε την κατάθεση του στην διαδικασία ως Τεκμήριο 15. Σε αυτήν αναφέρει πως στις 11.04.2023 έλαβε οδηγίες από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας Σ. Σταμάτη να μεταβεί στα κρατητήρια μαζί με τον Αστ. 3869 και να παραλάβουν τον Vasilli Volkov για να μεταφερθεί στο Γ.Ν. Πάφου για εξετάσεις. Με το πέρας των εξετάσεων και ενώ κατευθύνονταν με τον Αστ. 3869 προς το αστυνομικό όχημα τύπου κλούβα κρατώντας τον κρατούμενο από τις χειροπέδες τις οποίες είχαν τοποθετήσει πισθάγκωνα, απότομα προσπάθησε με τον αγκώνα του να σπρώξει τον ΜΚ3 με σκοπό να αποδράσει από την κράτηση του. Ο μάρτυρας συνέχισε να τον κρατά από τις χειροπέδες με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο έδαφος ρίχνοντας και τον μάρτυρα μαζί του. Λόγω του ότι αυτός άρχισε να αντιδρά και χρησιμοποιώντας τα πόδια του κτύπησε τον Αστ. 3869. Χρησιμοποιήθηκε υπό τις περιστάσεις η ανάλογη βία και τοποθετήθηκε στην αστυνομική κλούβα όπου συνελήφθηκε για την διάπραξη αυτόφωρων αδικημάτων και μεταφέρθηκε στα Αστυνομικά Κρατητήρια όπου σχετική ενημέρωση έγινε προς τον Αξιωματικό Υπηρεσίας.

Αντεξεταζόμενος αρνήθηκε της υποβολές ότι ο κατηγορούμενος δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση και ότι ο ίδιος γλίστρησε ενώ περπατούσε και ότι ουδέποτε προσπάθησε να διαφύγει επαναλαμβάνοντας πως ο Κατηγορούμενο τον είχε τραβήξει 2 με 3 μέτρα στην προσπάθεια του να διαφύγει με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και ο Κατηγορούμενος να πέσουν στο έδαφος ενώ στην συνέχεια ο Κατηγορούμενος κλοτσούσε και τον Αστ. 3869 με τα πόδια. Αρνήθηκε επίσης υποβολές ότι ο κατηγορούμενος τους είχε αναφέρει ότι οι χειροπέδες που του είχαν τοποθετηθεί πισθάγκωνα ήταν πολύ σφικτές και επανέλαβε πως οι χειροπέδες έχουν συγκεκριμένη ασφάλεια και απόρριψε τις θέσεις της υπεράσπισης.

Τέταρτος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ4) παρουσιάστηκε ο Αστ. 3869 Χρ. Γιάγκου ο οποίος κατάθεσε στην διαδικασία τα τεκμήρια 18 έως 20. Στην κατάθεση του Τεκμήριο 18 αναφέρει ότι στις 11.04.2023 και ενώ βρισκόταν καθήκον στις 1100 έλαβε οδηγίες από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας Υπαστυνόμο Σ. Σταμάτη να μεταφέρει μαζί με τον Ε/Α 5346 Γ. Χριστοδούλου και Ε/Α 6231 Γ. Λόντου τον κρατούμενο Vasilli Volkov τον οποίο και υπέδειξε ως τον κατηγορούμενο στο Γ.Ν. Πάφου για επανεξέταση λόγο ωτίτιδας. Αφού τοποθέτησαν χειροπέδες σε αυτόν πισθάγκωνα σύμφωνα με τις Αστυνομικές Διατάξεις των μετέφεραν με αστυνομικό όχημα τύπου κλούβα στο Νοσοκομείο. Την ίδια ημέρα και ώρα 1220 μετά το πέρας της εξέτασης του κρατούμενου στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών και ενώ εξήλθαν του νοσοκομείου μαζί του και ενώ αυτός ήταν δεμένος πισθάγκωνα και ο Ε/Α 5346 τον κρατούσε από τις χειροπέδες και συνοδευόταν από τον ΜΚ4 για να τοποθετηθεί στο όχημα που ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης του Γ.Ν. Πάφου σε κάποια στιγμή ο ΜΚ4 είδε τον κρατούμενο να σπρώχνει τον Ε/Α5346 με τον αγκώνα του και να προσπαθεί να ξεφύγει για να τρέξει.

Τότε ο Ε/Α5346 τον τράβηξε από τις χειροπέδες και την ίδια στιγμή ο ΜΚ4 προσπάθησε να τον συγκρατήσει με τα χέρια του όμως ο κρατούμενος τον έσπρωξε και έπεσε κάτω στο έδαφος με αποτέλεσμα ο ΜΚ4 να χτυπήσει στο δεξί του γόνατο και χέρι. Με την βοήθεια του Ε/Α5346 καθήλωσαν στο έδαφος τον κρατούμενο αφού προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε η ανάλογη βία και τον τοποθέτησαν στο αστυνομικό όχημα καθώς προέβαλε αντίσταση και δεν συμμορφωνόταν στις παραινέσεις και προτροπές του ΜΚ4 για να ηρεμήσει και συνέχιζε να προσπαθεί να διαφύγει. Ο ΜΚ4 προχώρησε και πληροφόρησε τον κρατούμενο για τα αδικήματα που διέπραξε προηγουμένως δηλαδή της απόπειρας απόδρασης, αντίστασης κατά τη σύλληψη και επίθεση κατά αστυνομικού κατά τη νόμιμη εκτέλεση του καθήκοντος του χωρίς ο Κατηγορούμενος να δίδει οποιαδήποτε απάντηση ενώ πληροφορήθηκε επίσης πως ήταν υπό σύλληψη για τα πιο πάνω αναφερόμενα αδικήματα ενώ κατά την μεταφορά του αυτός κτυπούσε με το σώμα του τις πόρτες του οχήματος αναφέροντας κατά την κυρίως εξέταση του πως αυτός ‘’ελαχτάραν’’ και ‘’πορτοκλώτσαν’’.

Κατά την δια ζώσης μαρτυρία του παρουσίασε ως Τεκμήριο 19 το ιατρικό πιστοποιητικό που έλαβε σε συνέχεια εξέτασης του από το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γ.Ν. Πάφου σημειώνοντας πως έχει παράπονο από τον Κατηγορούμενο αφού μάλιστα συνεχίζει να έχει σημάδι στο χέρι του το οποίο παρά το ότι έχει ξεθωριάσει λίγο αυτό συνεχίζει να φαίνεται.

Σε ερώτηση να διευκρίνιση για την τοποθέτηση των χειροπέδων πισθάγκωνα ανέφερε πως γίνεται δια της τοποθέτησης τους στο πίσω μέρος του κορμού ώστε ο κορμός της χειροπέδας να είναι παράλληλος με τη μέση του κατηγορούμενου. Σε σχέση με το περιστατικό σημείωσε πως αυτό που ο ίδιος είδε ήταν ότι ενόσω ο συνάδελφος του Ε/Α5346 κρατούσε τον κατηγορούμενο από τις χειροπέδες που ήταν πίσω στον κορμό του ο τελευταίος γύρισε το δεξί του αγκώνα με σκοπό να τον κτυπήσει. Μάλιστα διευκρίνισε πως ο τρόπος με τον οποίο αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν τον κατηγορούμενο στο αστυνομικό όχημα ήταν με το να τον πιάσουν πάνω τους και να τον βάλουν μέσα σε αυτό αφού αυτός προσπαθούσε να φύγει και τους τραβούσε και κουντούσε ενώ σε σχέση με τις παραινέσεις και προτροπές στις οποίες έκανε ο ΜΚ4 αναφορά σημείωσε πως του φώναζε στα αγγλικά stop, stop resisting, you gonna heart yourself, you gonna heart us, corporate with us, get inside the car. Tέλος ερωτούμενος σε σχέση με την 14η Κατηγορία που αποδίδεται στον Κατηγορούμενο το αδίκημα της επίθεσης προκαλούσας πραγματικής σωματικής βλάβης με θύμα τον ΜΚ4 αυτός ανέφερε πως την ώρα που ο κρατούμενος είχε γυρίσει για να κτυπήσει τον συνάδελφο του με τον αγκώνα του αυτός μπήκε μπροστά για να τον σταματήσει από το να φύγει με αποτέλεσμα ο κρατούμενος να τον κουντήσει με το πόδι του το οποίο είχε ψηλώσει πάνω με αποτέλεσμα ο ΜΚ4 να πέσει κάτω. Διευκρίνισε επίσης πως το όλο συμβάν έλαβε χώρα στο δημόσιο παρκινγκ του Γ.Ν. Πάφου το οποίο είναι ελεύθερο προς όλο το κοινό.

Αντεξεταζόμενος ανέφερε πως είχαν μεταβεί με τον κρατούμενο για να τύχει επανεξέτασης από ωτορινολαρυγγολόγο και ενώ εξήλθαν από την είσοδο του Γ.Ν. Πάφου που βρίσκεται δίπλα από την καντίνα και κατευθύνονταν προς το πάρκινγκ που βρισκόταν το ειδικά διαμορφωμένο αστυνομικό όχημα απέναντι από την είσοδο των πρώτων βοηθειών και ενώ είχαν τοποθετηθεί χειροπέδες στο πίσω μέρος του κορμού του κρατούμενου και τις κρατούσε με τα χέρια του ενώ περπατούσαν προς το όχημα ο Ειδικός Αστυφύλακας 5346 που βρισκόταν στο πίσω μέρος του κατηγορούμενου, ο τελευταίος έκανε σε κάποια στιγμή κίνηση με τον κορμό του σώματος του και μέσω του αγκώνα του για να τον αφήσει από τις χειροπέδες που τον κρατούσε και προσπάθησε να διαφύγει. Μάλιστα σημείωσε πως στην προσπάθεια του αυτή τράβηξε σε απόσταση 6 με 7 μέτρα τον Ε/Αστ. 5346 ο οποίος συνέχισε να τον κρατά από τις χειροπέδες ενώ ο ίδιος που βρισκόταν στο πλάι τους μπήκε μπροστά προσπαθώντας να τον σταματήσει και κτυπήθηκε από τον Κατηγορούμενο με τα πόδια του τα οποία σήκωσε ψηλά με αποτέλεσμα ο ΜΚ4 να πέσει στο έδαφος και να τραυματιστεί.

Σε υποβολές ότι σε καμιά περίπτωση ο Κατηγορούμενος δεν προσπάθησε να διαφύγει απλά αυτός ενώ περπατούσε έχασε την ισορροπία του με τους Αστυνομικούς να του επιτίθονται νομιζόμενοι ότι αυτός προσπαθούσε να διαφύγει και ουσιαστικά να τον κτυπούν και κακοποιούν ο μάρτυρας διαφώνησε σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια απεναντίας σημείωσε χρησιμοποιήθηκε η ανάλογη βία για την ακινητοποίηση του με τον κατηγορούμενο να συνεχίζει την προσπάθεια να αποδράσει με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να τον πιάσουν πάνω τους και να τον βάλουν εντός του οχήματος με παροτρύνσεις αυτός να ηρεμήσει. Ο μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει γιατί δεν προσπάθησε να αποδράσει 3 ημέρες προηγουμένως που είχε μεταβεί ξανά για ιατρικές εξετάσεις ενώ σε σχέση με τα τραύματα του αυτός ανέφερε πως την ώρα που σηκώθηκε πάνω το χέρι του έτρεχε αίμα και πήγε στις Πρώτες Βοήθειες για να τύχει ιατρικής εξέτασης αναφέροντας τους πως είχε κτύπημα στο χέρι και στο πόδι. 

Πέμπτος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ5) παρουσιάστηκε η Ιατρός Δρ. Βιολίνα Πέτρου η οποία εργάζεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Πάφου και ήταν αυτή που εξέτασε στις 11.04.2023 τον ΜΚ4 και ετοίμασε και υπόγραψε την Ιατρική Βεβαίωση που αποτελεί το Τεκμήριο 19 το περιεχόμενο του οποίου και υιοθέτησε.

Αντεξεταζόμενη ανέφερε πως δεν θυμόταν αν εξέτασε τον Κατηγορούμενο ένεκα του ότι είχε περάσει αρκετός καιρός ούτε και θυμόταν οτιδήποτε άλλο σε σχέση με την ιατρική βεβαίωση αφού αυτά που περιγράφει σε αυτήν θα ήταν αυτά που εντόπισε κατά την εξέταση του.

Έκτος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ6) παρουσιάστηκε ο Αρχιαστυφύλακας 2140 Β. Αιμιλίου ο οποίος υπηρετεί στην ΥΚΑΝ Πάφου και πρόκειται για τον εξεταστή της υπόθεσης. Κατά την διαδικασία κατέθεσε ως Τεκμήριο 21 την κατάθεση του ημερ. 12.04.2023 καθώς και την συμπληρωματική του κατάθεση ημερ. 17.06.2023 (Τεκμήριο 22) καθώς επίσης και τον πίνακα που ετοίμασε και περιέλαβε τα τεκμήρια της υπόθεσης (Τεκμήριο 23) τα οποία στην συνέχεια κατέθεσε στην διαδικασία και αποτελούν τα Τεκμήρια 24 μέχρι και 33.

Σύμφωνα με την κατάθεση του ημερ. 12.04.2023 αυτός έλαβε οδηγίες στις 04.04.2023 να μεταβεί μαζί με άλλους συναδέλφους του στο Ταχυδρομείο Πάφου σε συνέχεια ενημέρωσης που έλαβε η ΥΚΑΝ Πάφου ότι σε αυτό υπήρχε ένα ύποπτο δέμα εντός του οποίο δυνατό να βρίσκονταν ναρκωτικές ουσίες. Την ίδια ημέρα μετέβηκαν στο ταχυδρομείο όπου συνάντησαν τον Τελωνειακό Λειτουργό Α του Τελωνείου Πάφου Ανδρέα Συμεού  ο οποίος στην παρουσία του Γιάννη Παπαϊωάννου Ανώτερου Ταχυδρομικού Λειτουργού του Ταχυδρομείου Πάφου και του Αστ. 3742 του υπέδειξαν τα Τεκμήρια 24 έως 27.  Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβαν από τον Συμεού ενώ αυτός διενεργούσε τους συνήθεις ελέγχους δεμάτων στο Ταχυδρομείο στον χώρο που βρίσκονταν τα συστημένα δέματα διαπίστωσε ότι από το συγκεκριμένο φάκελο αναδυόταν έντονη οσμή κάνναβης και ως εκ τούτου διενήργησε στη συνέχεια φυσικό έλεγχο στο περιεχόμενο του φακέλου (Τεκμήριο 24) στην παρουσία του Παπαϊωάννου εντός του οποίου εντοπίστηκαν και τα Τεκμήρια 25, 26 και 27. Σε προκαταρτικό έλεγχο της ποσότητας πράσινης ξηρής φυτικής ύλης που εντοπίστηκε σε νάιλον διαφανές σακούλι και βρισκόταν εντός του φακέλου (Τεκμήριο 27) με ειδικό αντιδραστήρα (tester) αυτός έδωσε θετική ένδειξη στην κάνναβη. Τα Τεκμήρια παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου όπου κατόπιν εξασφάλισης έγκρισης του Αρχηγού Αστυνομίας και μετά από ενημέρωση και του Γενικού Εισαγγελέα δόθηκε έγκριση για την διενέργεια ελεγχόμενης παράδοσης δια της αντικατάστασης του Τεκμηρίου 27 (νάιλον διαφανές σακούλι κλειστό αεροστεγώς εντός του οποίου υπήρχε ποσότητα πράσινης ξηρής φυτικής ύλης) με ένα ομοίωμα με καφέ κολλητική ταινία (Τεκμήριο 28) διαδικασία κατά την οποία έτυχε και της σχετικής φωτογράφησης. Σημειώνει πως ο συγκεκριμένο χάρτινος φάκελος υπήρχε ετικέτα συστημένης αναζήτησης με Α/Α RF276268035E5 παρουσιάζοντας ως αποστολέα κάποιον Anton Voromin από την Βαρκελώνη και παραλήπτη κάποιον Stas Chestopalov  με διεύθυνση την 111, [ ], Κατάστημα 6, Suite (Θυρίδα) 204, T.K. [ ].

Στην συνέχεια ως ο μάρτυρας υποστηρίζει μετέφεραν τα πιο πάνω τεκμήρια στο κατάστημα με αριθμό 9 της εταιρείας APELIA MAILBOXES το οποίο βρίσκεται στην Χλώρακα της Επαρχίας Πάφου το οποίο ασχολείται με την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, ενοικίαση ταχυδρομικών θυρίδων και παράδοση συστημένων δεμάτων όπου παραδόθηκε στην υπάλληλο του Έλενα Παύλου αφού προηγουμένως έτυχε σχετικής ενημέρωσης για την διενέργεια της ελεγχόμενης παράδοσης και να ενημερωθεί ο παραλήπτης του. Σύμφωνα με την Παύλου τα στοιχεία για την ενημέρωση του παραλήπτη του φακέλου βρίσκονταν σε αίτηση ενοικίασης συγκεκριμένης θυρίδας 204 τα οποία συμπληρώθηκαν στις 20.02.2023 από τον παραλήπτη της όταν αυτός της παρουσιάστηκε για ενοικίασης της πιο πάνω θυρίδας.

Παρά την ενημέρωση που έγινε προς τον παραλήπτη εντός της ίδιας ημέρας και την παρακολούθηση του μέρους του καταστήματος δεν υπήρξε η οποιαδήποτε παραλαβή του με αποτέλεσμα ο φάκελος να παραληφθεί πίσω από την ΥΚΑΝ και να παραμείνει υπό την φύλαξη του ενώ στην συνέχεια αυτός παραδόθηκε στις 05.04.2023 και ώρα 0910 στον Αστ. 2986 Κ. Λουκά της ΥΚΑΝ Πάφου για να προχωρήσουν εκ νέου στην ελεγχόμενη παράδοση με τον ίδιο τρόπο που επιχειρήθηκε και στις 04.04.2023. Αποτέλεσμα αυτού ήταν στις 05.04.2023 και ώρα 1420 ο μάρτυρας να παραλάβει από τον Αστ. 2986 ένα αλλοδαπό πρόσωπο ήτοι τον Κατηγορούμενο τα στοιχεία του οποίου επιβεβαιώθηκαν μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν αφού αυτός αρνείτο να δώσει τα στοιχεία του ή έδινε άλλα στοιχεία, δήλωνε άνεργος και άστεγος και εισήλθε στην Δημοκρατία από μη ελεγχόμενες περιοχές. Επίσης ο μάρτυρας παρέλαβε από τον Αστ. 2986 και τον φάκελο με το περιεχόμενο του (Τεκμήρια 24, 25, 26 και 28)  αλλά και ένα κινητό τηλέφωνο χρώματος μαύρου μάρκας I-phone (Tεκμήριο 29). Επιπρόσθετα του παραδόθηκε και αντίγραφο Ρωσικού Διαβατηρίου στο όνομα Shestopalov Stanislav (Τεκμήριο 33).

Κατά την παρουσία του Κατηγορούμενου στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου στην παρουσία διερμηνέας στην Ρωσική γλώσσα Ίννας Κούρους Κερκίδου και της δικηγόρου του Βαλεντίνας Χαραλάμπους του υποδείχθηκαν τα σχετικά τεκμήρια και η διαδικασία ελεγχόμενης παράδοσης που διενεργήθηκε χωρίς όμως ο ίδιος να δίδει οποιεσδήποτε απαντήσεις κατά την διάρκεια της ανακριτικής του κατάθεσης. Με την ολοκλήρωση της λήψης της ανακριτικής κατάθεσης και αφού αναγνώστηκε από την διερμηνέα και ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να την υπογράψει αυτός παρά το ότι έφερε χειροπέδες επιχείρησε να διαφύγει από ανοικτό αλουμινένιο παράθυρο το οποίο βρισκόταν απέναντι από την θέση που καθόταν και ακριβώς  δίπλα από τον μάρτυρα στην δεξιά του μεριά πηδώντας πάνω στο γραφείο που καθόταν ο μάρτυρας γεγονός που έλαβε χώρα στην παρουσία της διερμηνέα η οποία έντρομη εξήλθε του γραφείου και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια. Αμέσως ο μάρτυρας επενέβηκε κρατώντας τον κατηγορούμενο σφικτά από τα πόδια αφού το υπόλοιπο του κορμί βρισκόταν έξω από το συγκεκριμένο παράθυρο όπου και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει προτού αυτός εξέλθει ολόκληρος ενώ προσήλθαν για βοήθεια και άλλα μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου ενώ στην προσπάθεια του να αποδράσει κτύπησε το κεφάλι του σε τοίχο και το αλουμινένιο παράθυρο του γραφείου από το οποίο επιχείρησε να διαφύγει με αποτέλεσμα αυτός να φέρει μικρό τραύμα στο μέτωπο της κεφαλής του. Περαιτέρω από τα τριψίματα του στο ξύλινο γραφείο και στη βάση του αλουμινένιου παραθύρου με τα οποία είχε τριβές κατά την προσπάθεια που έγινε για ακινητοποίηση του από μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου αυτός έφερε διάφορες μικρές εκδορές και γδαρσίματα σε διάφορα σημεία του σώματος του. Για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης λήφθηκαν από τον κατηγορούμενο παρειακά επιχρίσματα (Τεκμήριο 30) ενώ από το κατάστημα της εταιρείας APELIA MAILBOXES παραλήφθηκε και ένα πρωτότυπο έγγραφο αίτησης για ενοικίασης ιδιωτικής θυρίδας ημερ. 20.02.2023 (Τεκμήριο 31) και ένα πρωτότυπο έγγραφο παραλαβής δέματος (Τεκμήριο 32) στο οποίο υπήρχαν μεταξύ άλλων τα στοιχεία στην θέση RECIPIENT ‘’STAS CHESTOBALOV’’ στην θέση SUITE τον αριθμό 204, στην θέση FULL NAME το όνομα CHESTOBALOV ημερομηνίας 04.04.2023 και 05.04.2023 αντίστοιχα.

Στις 19.02.2024 όπου συνεχίστηκε η κυρίως εξέταση του αυτός κατάθεσε στην διαδικασία το Τεκμήριο 34 ήτοι τις συγκαταθέσεις που λήφθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την διενέργεια ελεγχόμενης παράδοσης το Τεκμήριο 35 ήτοι αντίγραφο του διαβατηρίου του κατηγορούμενου που παραδόθηκε από τον ίδιο στην δικηγόρο του και στην συνέχεια αυτή το παρέδωσε στον ΜΚ6, το Τεκμήριο 36 αντίγραφο της απόδειξης του Τμήματος Τελωνείων που αφορά το επίδικο δέμα που έφθασε στην Κύπρο, 17 ημερολόγια ενεργείας που ετοιμάστηκαν από τον ΜΚ6 που αφορούν τις ημερομηνίες από 05.04.2023 μέχρι και 12.04.2023 (Τεκμήριο 37) και τέλος φωτογραφίες που λήφθηκαν από ειδικό φωτογράφο της ΥΚΑΝ Πάφου μετά από οδηγίες του ΜΚ6 και στην παρουσία του που αφορούσαν το επίδικο δέμα, το περιεχόμενο του και την απόδειξη αυτό έφερε εξωτερικά του φακέλου (Τεκμήριο 38). Tέλος αναφορά έκανε τόσο στην Έκθεση του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής (Τεκμήριο 11) η οποία ετοιμάστηκε σε σχέση με την υπόθεση όσο και στην επιστημονική έκθεση του Κρατικού Χημείου (Τεκμήριο 12) καθώς και στην έκθεση της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Αστυνομίας που αφορά την εξέταση του κινητού τηλεφώνου (Τεκμήριο 29).

Αντεξεταζόμενος ερωτήθηκε για το τι γνωρίζει για την υπόθεση με τον ίδιο να αναφέρει πως πρόκειται για τον εξεταστή αυτής και είχαν ενημέρωση ότι στο Ταχυδρομείο Πάφου είχε αφιχθεί δέμα από την Ισπανία εντός του οποίου μετά από φυσικό έλεγχο που διενεργήθηκε από Τελωνειακό Λειτουργό εντοπίστηκε ποσότητα πράσινης φυτικής ύλης ήτοι κάνναβης και αφού λήφθηκε έγκριση από  τον Αρχηγό Αστυνομίας με την ενημέρωση και του Γενικού Εισαγγελέα διενεργήθηκε ελεγχόμενη παράδοση του δέματος αφού τα ναρκωτικά αντικαταστάθηκαν με ομοίωμα, παραδόθηκε σε κατάστημα ενοικίασης θυρίδων στην Χλώρακα με την επωνυμία APELIA MAILBOXES και συγκεκριμένα στην υπάλληλο αυτού Έλενα Παύλου. Η υπάλληλος ενημερώθηκε για την διαδικασία που θα ακολουθείτο και αυτή προσπάθησε να ενημερώσει τον παραλήπτη του δέματος τηλεφωνικά στο τηλέφωνο που αναγραφόταν στο έγγραφο που αυτός είχε συμπληρώσει και δεν έγινε κατορθωτό ενώ στην συνέχεια η υπάλληλος απέστειλε email όπου στην συνέχεια παρουσιάστηκε ο Κατηγορούμενος για να παραλάβει το δέμα και αυτός ήταν που συμπλήρωσε και υπέγραψε το σχετικό έγγραφο όχι όμως με τα δικά του πραγματικά στοιχεία αλλά καταγράφοντας άλλα και στην συνέχεια αυτός συνελήφθηκε στην σκηνή. Ο μάρτυρας σημείωσε αφού εξήγησε πως έκανε λάθος στην αρχική του αναφορά πως το δέμα παραλήφθηκε στις 04.04.2023 διευκρινίζοντας πως η παραλαβή του έγινε στις 05.04.2023 και έχει συμπληρωθεί και υπογραφεί το σχετικό πεδίο επί του Τεκμηρίου 32 και εκεί προκύπτει ως σημείωσε και η πλαστογραφία. Αυτό το οποίο παραλήφθηκε είχε συγκεκριμένο κωδικό δέματος που παρουσιάζεται στο Τεκμήριο 32 και είναι ο ίδιος κωδικός που παρουσιάζεται και η ετικέτα του Τεκμηρίου 24 δηλαδή τον φάκελο που είχε αποσταλεί και προγραμματίστηκε η ελεγχόμενη παράδοση του. Δεν απαιτείτο να αποσταλεί το συγκεκριμένο έγγραφο όπως τόνισε για οποιεσδήποτε γραφολογικές εξετάσεις καθότι αυτό συμπληρώθηκε και υπογράφηκε από τον Κατηγορούμενο στην παρουσία της υπαλλήλου του καταστήματος και δεν υπήρχε κανένας λόγος το ζήτημα αυτό να αμφισβητηθεί αφού κατάθεση έλαβαν από την υπάλληλο την ίδια μάλιστα ημέρα της παράδοσης του δέματος. Σε υποβολή της θέσης ότι η συγκεκριμένη υπογραφή δεν είναι του Κατηγορούμενο ο μάρτυρας επανέλαβε πως αυτή τέθηκε από τον Κατηγορούμενο στις 05.04.2023 στην παρουσία της υπαλλήλου του καταστήματος και δεν υπήρχε κανένας λόγος αυτό να αμφισβητηθεί και σε κάθε περίπτωση μπορεί να ερωτηθεί σχετικά και η υπάλληλος του καταστήματος. Επισήμανε επίσης πως μέλη της ΥΚΑΝ είχαν θέση το μέρος υπο διακριτική παρακολούθηση και ως διαπιστώθηκε ήταν ο Κατηγορούμενος που εισήλθε στο κατάστημα παρέλαβε το δέμα από την υπάλληλο του καταστήματος αφού προηγουμένως συμπλήρωσε συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο και υπέγραψε το σχετικό έντυπο (Τεκμήριο 32) και αφού παρέλαβε το δέμα εξήλθε του καταστήματος και αμέσως συνελήφθηκε με την διαδικασία να διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Υπάρχει ως ανέφερε για το ζήτημα αυτό εκτός από την κατάθεση της υπαλλήλου του καταστήματος και κατάθεση συναδέλφου του που διενέργησε την σύλληψη συνεπώς κατά τον ίδιο δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το ποιος παρέλαβε το πακέτο. Ερωτούμενος αν ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε για το που βρήκε το δέμα και γιατί να υπογράψει με άλλα στοιχεία κατά την παραλαβή του ο μάρτυρας ανέφερε πως από μέρους του κατηγορούμενου δεν υπήρχε καμία συνεργασία αφού χρειάστηκαν πέντε ώρες μόνο να μάθουν πως αυτός ονομάζεται ενώ στην κατάθεση του αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση και μάλιστα κατά την ολοκλήρωση αυτής επιχείρησε να αποδράσει.

Σε σχέση με την συγκεκριμένη περίπτωση ο μάρτυρας σημείωσε πως η θυρίδα ενοικιάστηκε από τον κατηγορούμενο στις 20.02.2023 με τον κατηγορούμενο να μεταβαίνει στο κατάστημα και να ενοικιάζει από την ίδια υπάλληλο θυρίδα προφανώς γιατί θα παραλάμβανε κάποιο δέμα το οποίο ήρθε μετά από λίγο καιρό και για το οποίο έγινε η ελεγχόμενη παράδοση και αυτός συνελήφθηκε. Μάλιστα ως σημειώνει κατά τον χρόνο που ενοικιάστηκε η θυρίδα και εδώ είναι όπως τόνισε που έχει διαπραχθεί από μέρους του και το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας αυτός παρουσίασε στην υπάλληλο του καταστήματος διαβατήριο (Τεκμήριο 33) με στοιχεία άλλου προσώπου ως να ήταν ο ίδιος ενώ όταν η υπάλληλος τον ρώτησε βλέποντας την φωτογραφία επί του διαβατηρίου που διέφερε αν ήταν αυτός της απάντησε πως η φωτογραφία ήταν παλιά και πως παρουσίαζε τον ίδιο με αποτέλεσμα να προχωρήσει να συμπληρώσει το Τεκμήριο 31 για την ενοικίαση της θυρίδας ενοικιάζοντας την θυρίδα και στη θέση ονοματεπώνυμο αιτητή ο κατηγορούμενος πρόσθεσε 3 ονόματα τόσο το δικό του πραγματικό όνομα όσο και δύο άλλα για αυτό και το αδίκημα που το προσάπτεται για την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι αυτό της πλαστογραφίας αλλά της πλαστοπροσωπίας. Παρά το ότι ο μάρτυρας συμφώνησε πως τόσο η υπογραφή στο Τεκμήριο 31 που αφορούσε την ενοικίαση της θυρίδας στις 20.02.2023 όσο και στο Τεκμήριο 32 της παραλαβής του πακέτου στις 05.04.2023 διαφέρουν μεταξύ τους δεν απαιτείτο η διενέργεια οποιασδήποτε γραφολογικής εξέτασης, ή εξέτασης DNA ή δακτυλοσκοπικής εξέτασης αφού ήταν το ίδιο πρόσωπο που είχε μεταβεί τόσο για την ενοικίαση της θυρίδας όσο και για την παραλαβή του δέματος και αυτό το πρόσωπο δεν ήταν άλλο από τον Κατηγορούμενο πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται από την κατάθεσης της υπαλλήλου του καταστήματος.

Τέλος ο μάρτυρας ανέφερε πως πράγματι στο πακέτο που παραλήφθηκε από τον Κατηγορούμενο δεν βρέθηκε δικό του DNA (σχετικό το Τεκμήριο 11) και αυτό είναι λογικό αφού επρόκειτο για τον παραλήπτη του πακέτου ενώ δεν έγινε κατορθωτή η διενέργεια οποιασδήποτε έρευνας στο κινητό τηλέφωνο που εντοπίστηκε στην κατοχή του κατηγορούμενου αφού σύμφωνα και με την σχετική έκθεση (Τεκμήριο 13) υπήρχε ειδική εφαρμογή που διέγραψε το σύνολο του περιεχομένου του κινητού και δεν επέτρεπε οποιαδήποτε πρόσβαση σε αυτό.

Έβδομος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ7) παρουσιάστηκε ο κ. Ανδρέας Συμεού ο οποίος στις 04.04.2023 έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία (Τεκμήριο 39) αφού ήταν ο Τελωνειακός Λειτουργός Α υπεύθυνος στο Τελωνείο στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Πάφου όπου στις 04.04.2023 σε συνέχεια υποψιών που του εγέρθηκαν ένεκα μυρωδιάς κάνναβης που αναδυόταν στα συστημένα δέματα εντόπισε ότι αυτή προερχόταν από το πακέτο με αριθμό αναζήτησης RF276268035ES με αποστολέα τον ANTON VOROMIN, DELS GIMBERNAT 16 1-1, 08004 BARCEELONA και παραλήπτη τον STAS CHESTOPALOV, 111 LEOFOROS CHLORAKAS SHOP 9, SUITE 204, 8820, CLORAKA, CYPRUS (CY) με Α/Α 223R/4096. Κατόπιν τούτου ο μάρτυρας πληροφόρησε σχετικά τον Ανώτερο Ταχυδρομικό Λειτουργό κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και προχώρησαν στον έλεγχο του δέματος. Αφού το άνοιξαν (Τεκμήριο 24) στο γραφείο του Τελωνείου διαπιστώθηκε ότι μέσα σε αυτό περιείχε ένα καφέ χάρτινο φάκελο (Τεκμήριο 25) εντός του οποίου υπήρχε ένα φούτερ (φόρμα) χρώματος γκρίζου και άσπρου (Τεκμήριο 26) μέσα στο οποίο υπήρχε ένα νάιλον σακούλι (συσκευασία) κλεισμένη αεροστεγώς (vacum) εντός της οποίας υπήρχε ποσότητα πράσινης ύλης (Τεκμήριο 27) και ένεκα της οσμής που αναδυόταν υπολόγισαν ότι ήταν κάνναβη. Προχώρησε και ειδοποίησε σχετικά την ΥΚΑΝ Πάφου και προχώρησε στην κατάσχεση του πακέτου ενώ προχώρησε και έδωσε το τελωνειακό έντυπο με αριθμό Β056821 (Τεκμήριο 36) ημερομηνίας 04.04.2023. Την ίδια ημέρα και ώρα περί 0915 προσήλθαν στα γραφεία του Τελωνείου ο Α/Αστ. 2140 Β. Αιμιλίου και ο Αστ. 3742 Α. Γεωργίου της ΥΚΑΝ Πάφου όπου και έτυχαν από τον μάρτυρα ενημέρωσης και παρέδωσε στον Α/Αστ. 2140 το πακέτο όπου αφού έσχισε λίγο το νάιλον αεροστεγώς σακούλι με χαρτοκόπτη, αφαίρεσε πολύ μικρή ποσότητα της πράσινης ύλης και αφού διενήργησε έλεγχο με ειδικό τέστερ έδειξε θετική ένδειξη στην κάνναβη. Στην συνέχεια και περί ώρα 1035 παρέδωσε το δέμα στον Α/Αστ. 2140 Β. Αιμιλίου μαζί με απόδειξη παράδοσης – παραλαβής και υπέγραψε το σχετικό έντυπο ΤΕΛ. 71Α με αριθμό Β056821 (Τεκμήριο 36). Αντεξεταζόμενος απλά επιβεβαίωσε πως η δική του εμπλοκή ήταν αυτή που περιγράφει στην κατάθεση του και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για το πότε η ΥΚΑΝ προχώρησε στην ελεγχόμενη παράδοση ή θέματα που αφορούν αυτήν.

Όγδοος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ8) παρουσιάστηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μεταξάς ο οποίος στις 06.04.2023 έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία (Τεκμήριο 42). Πρόκειται για εργαζόμενο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας όπου μεταξύ άλλων καθηκόντων του είναι και η καταμέτρηση – καταγραφή νερού στην περιοχή Χλώρακας. Ο ίδιος προέβηκε σε έλεγχο στο μηχανογραφημένο σύστημα του Κοινοτικού Συμβουλίου όπου διαπίστωσε ότι στην διεύθυνση Αγίου Γεωργίου αρ. 7, Τ.Κ. 8220 δεν υπάρχει οποιοδήποτε κτίριο. Επίσης από τον έλεγχο που έκανε δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λογαριασμός στο όνομα του Volkov Vasilii με αρ. διαβατηρίου 761583290 από την Ρωσία ή του Chestopolow Stanislav Αρ. Διαβ. 662101386 από τη Ρωσία και της Alise Ananieva.

Aντεξεταζόμενος ανέφερε πως στο μηχανογραφημένο σύστημα του Κοινοτικού Συμβουλίου το οποίο τυγχάνει καθημερινής ενημέρωσης υπάρχει η διεύθυνση Αγίου Γεωργίου όχι όμως ο αριθμός 7. Μάλιστα σημείωσε πως ο ΤΚ 8220 αφορά την παραλιακή περιοχή της Χλώρακας ενώ ο ΤΚ 8221 αφορά πάνω το χωριό. Σε υποβολή ότι στην συγκεκριμένη διεύθυνση και συγκεκριμένα στον αριθμό 7 υπάρχει συγκεκριμένη βίλα sea breeze ο μάρτυρας ανέφερε πως στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν περίπου 15 με 20 συγκροτήματα με αριθμό βίλας 7 όμως επανέλαβε πως Διεύθυνση Αγίου Γεωργίου αρ. 7 δεν υπάρχει στην Χλώρακα ενώ επανέλαβε πως σε έρευνα που προέβηκε στο μηχανογραφημένο σύστημα δεν εντόπισε καταχωρημένο το όνομα του Κατηγορούμενου.

Ένατος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ9) παρουσιάστηκε ο κ. Γιάννης Ιωάννου  ο οποίος στις 04.04.2023 έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία (Τεκμήριο 43) ενώ αυτός κατέθεσε στην διαδικασία και το ιστορικό κίνησης του επίδικου πακέτου (Τεκμήριο 44). Πρόκειται για εργαζόμενο ως Ανώτερος Ταχυδρομικώς Λειτουργός στο Τμήμα Δεμάτων του Επαρχιακού Ταχυδρομείου Πάφου με καθήκοντα μεταξύ άλλων την εξυπηρέτηση πελατών στο Τμήμα Δεμάτων δηλαδή για την παράδοση δεμάτων που έρχονται από Ευρωπαϊκές και μη χώρες. Σχετικά με τα ευρωπαϊκά δέματα αυτά παραδίδονται χωρίς τελωνειακό έλεγχο σε αντίθεση με τα δέματα που έρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 04.04.2023 και ενώ αυτός βρισκόταν καθήκον στο ταχυδρομείο περί ώρα 0805 τον κάλεσε στο γραφείο του Τελωνείου ο κ. Ανδρέας Συμεού Ανώτερος Τελωνειακός Λειτουργός Α γιατί όπως του ανέφερε ήθελε στην παρουσία του να ανοίξει και να ελέγξει ένα δέμα το οποίο του κίνησε την υποψία ότι πιθανόν να πρόκειται για ναρκωτικές ουσίες αφού αναδυόταν από αυτό έντονα η οσμή της κάνναβης. Επρόκειτο για ένα καφέ φάκελο πάνω στον οποίο υπάρχει έντυπο τελωνειακής αναφοράς με αριθμό αναζήτησης συστημένης RF276268035ES με αποστολέα ‘’ANTON VOOROMIN από Μπαρτσελόνα – Ισπανίας’’ με παραλήπτη τον ‘’STAS CHESTOPALOOV Διεύθυνση ΙΙΙ [ ] SHOP 9, SUITE 204 τον οποίο αναγνώρισε ως το Τεκμήριο 24. Εντός του φακέλου υπήρχε ένας άλλος καφέ φάκελος τον οποίο επίσης αναγνώρισε ως το Τεκμήριο 25 χωρίς οποιαδήποτε αναγραφόμενα στοιχεία σε αυτόν και εντός του δεύτερου φακέλου υπήρχε ένα φούτερ χρώματος γκρίζου και μαύρου το οποίο αναγνώρισε ως το Τεκμήριο 26 εντός του οποίου υπήρχε μια νάιλον συσκευασία κλειστή αεροστεγώς και εντός αυτής φαινόταν κάτι το οποίο είχε πράσινο χρώμα αναγνωρίζοντας ως σχετικό το Τεκμήριο 27.

Σύμφωνα με τον Συμεού του εγέρθηκαν υποψίες ότι πρόκειται για ναρκωτική ουσία κάνναβης και για το λόγο αυτό ενημέρωσε σχετικά την ΥΚΑΝ Πάφου. Το πιο πάνω δέμα με αριθμό συστημένης αναζήτησης RF276268035ES στις 22.03.2023 παραλήφθηκε από το Ταχυδρομείο Ισπανίας – Βαρκελώνης από τον πελάτη. Στις 23.03.2023 δηλαδή την επόμενη ημέρα το εν λόγω δέμα τοποθετήθηκε σε σάκο μαζί με άλλα δέματα για να ταχυδρομηθεί στον προορισμό του δηλαδή την Κύπρο. Στις 30.03.2023 η ώρα 0758 αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας και την ίδια ημέρα 30.03.2023 και ώρα 0902 έγινε αποστολή του στο Επαρχιακό Ταχυδρομείο Πάφου το οποίο αφίχθηκε στις 31.03.2023 και ώρα 0754. Λόγω του ότι επρόκειτο για συστημένο δέμα εξου και το R στην αρχή στον αριθμό συστημένης αναζήτησης, αυτό τοποθετήθηκε η ώρα 0847 στο χώρο συστημένων δεμάτων του Ταχυδρομείου Πάφου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα αναφορικά με τα συστημένα δέματα εκδίδεται ειδοποίηση, αποστέλλεται ταχυδρομικός στην διεύθυνση του παραλήπτη ο οποίος παρουσιάζεται στο ταχυδρομείο και αφού υπογράψει το έντυπο ειδοποίησης γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων, παραλαμβάνεται η ειδοποίηση με υπογραφεί παραλήπτη και παραδίδεται το πακέτο/δέμα. Στην προκειμένη περίπτωση το ίδιο πράγμα και η διαδικασία έγινε αφού στάλθηκε ταχυδρομικώς η ειδοποίηση στον παραλήπτη για να προσέλθει να παραλάβει το δέμα του στην διεύθυνση που αναγράφεται το δέμα, δηλαδή στην Λεωφόρο Χλώρακας ΙΙΙ στην Χλώρακα της Επαρχίας Πάφου. Τέλος όσον αφορά την διαδρομή του δέματος ο μάρτυρας προχώρησε και εκτύπωσε το ιστορικό κινήσεως αυτού (Τεκμήριο 44).

Αντεξεταζόμενος και ερωτούμενος κατά πόσον υπάρχει κάποια απόδειξη ότι η συγκεκριμένη ειδοποίηση για το πακέτο είχε βγει και ταχυδρόμος την παράδωσε στον κατηγορούμενο ή σε άλλο πρόσωπο ανάφερε πως δεν υπάρχει ούτε και ο ίδιος μπορεί να γνωρίζει αν τέτοια ειδοποίηση επιδόθηκε η όχι στον κατηγορούμενο από τον ταχυδρόμο. Όπως μάλιστα εξήγησε η αναγραφή στην τελευταία σελίδα του Τεκμηρίου 44 ‘’No home delivery’’ αφορά αντικείμενα τα οποία δεν παραδίδονται από τον ταχυδρόμο στο σπίτι και για αυτά εκδίδεται η αναφερόμενη ειδοποίηση και ειδοποιείται ο πελάτης να έρθει στο ταχυδρομείο να το παραλάβει. Μάλιστα σημείωσε πως η ειδοποίηση αυτή μπορεί να γίνει και με την αποστολή μηνύματος στις περιπτώσεις όπου αναγράφεται το τηλέφωνο του παραλήπτη ενώ όταν δεν υπάρχει τηλέφωνο εκδίδεται η σχετική ειδοποίηση. Ερωτούμενος αν υπήρχε τηλέφωνο στην περίπτωση του συγκεκριμένου δέματος ανάφερε πως δεν γνωρίζει ενώ εξήγησε πως ο κωδικός 2023R/4096E που αναγράφεται στην 3η σελίδα του Τεκμηρίου 44 αφορά τον κωδικό που δίδει το Ταχυδρομείο Κύπρο στο δέμα και αναγράφεται και στην ειδοποίηση που θα πάρει ο ταχυδρόμος στον παραλήπτη. Ο ίδιος δεν είχε στην κατοχή του την σχετική ειδοποίηση που αφορά το συγκεκριμένο δέμα και ανέφερε πως στο σύστημα του ταχυδρομείου μπορεί και να υπάρχει. Σε υποβολή ότι ο κατηγορούμενος δεν παρέλαβε καμία ειδοποίηση ανέφερε πως δεν μπορεί να το γνωρίζει ούτε και κατά πόσον άλλο πρόσωπο από άγνωστο αριθμό είχε στείλει μήνυμα στον κατηγορούμενο για να παραλάβει το πακέτο σημειώνοντας όμως πως τα μηνύματα που στέλνει το ταχυδρομείο αναγράφουν το Cyprus Post όμως του έτυχαν και περιπτώσεις να αποστέλλονται τέτοια μηνύματα με την ίδια αναγραφή χωρίς όμως αυτά να προέρχονται από το ταχυδρομείο.

Δέκατος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ10) παρουσιάστηκε ο Αστ. 2986 Κυριάκος Λουκά οποίος κατέθεσε στην διαδικασία την κατάθεση του (Τεκμήριο 45) καθώς και τα ημερολόγια ενεργείας που ο ίδιος ετοίμασε (Τεκμήριο 46). Σύμφωνα με την κατάθεση του αυτός υπηρετεί στην ΥΚΑΝ Πάφου και στις 05.04.2023 και ώρα 0910 στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου παρέλαβε από τον Α/Αστ. 2140 Β. Αιμιλίου ένα δέμα στο οποίο υπήρχε ετικέτα συστημένης αναζήτησης με αύξων αριθμό RF276268035ES, το οποίο αφίχθηκε από Βαρκελώνη, με αποστολέα τον ANTON VOROMIN, DELS GIMBERNAT 16 1-1 08004, BARCELONA και παραλήπτη τον STAS CHESTOPALOV 111, LEOFOROS CHLORAKAS SHOP 9, SUITE 204, 8820, CHLORAKA CYPRUS CY ME A/A 223R/4096. O A/Αστ. 2140 του ανέφερε ότι στις 04.04.2023 μέσα στο αναφερόμενο δέμα εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα κάνναβη και ότι αφού διευθετήθηκε η ελεγχόμενη παράδοση του, τα ναρκωτικά αντικαταστάθηκαν. Επίσης ο Α/Αστ. 2140 τον ενημέρωσε ότι έπρεπε να μεταβεί στα γραφεία της εταιρείας APELIA MAILBOXES, τα γραφεία της οποίας ευρίσκονται στην Λεωφόρο Χλώρακας αρ. 111 ANTONESKOS PLAZA κατάστημα αρ. 9 στην Χλώρακα και να παραδώσει το αναφερόμενο πακέτο στην υπάλληλο της εταιρίας Έλενα Παύλου για την διαδικασία παράδοσης του και τυχόν εντοπισμό του προσώπου που δυνατό να προσέρχετο να το παραλάβει.

Την ίδια ημέρα ο μάρτυρας μετέβηκε στο αναφερόμενο κατάστημα και στις 0930 παρέδωσε το δέμα στην Ε. Παύλου και μαζί με τους Αστ. 2968 και 3819 παρέμειναν περιμετρικά του καταστήματος και το έθεσαν υπο την διακριτική τους παρακολούθηση. Την ίδια ημέρα και περί ώρα 1315 ένα άγνωστο προς τους Αστυφύλακες πρόσωπο προσήλθε πεζός από τον χώρο του Ξενοδοχείου με την ονομασία Saint George και φαινόταν ανήσυχος, αφού κοίταζε με επιφυλάξεις αριστερά και δεξιά από το κατάστημα APELIA. Αφού πέρασε μπροστά από το κατάστημα APELIA, διασταύρωσε το δρόμο και μετέβηκε απέναντι από αυτό. Αφού κοίταζε προς το κατάστημα και γύρο από αυτό, μετά πάροδο δύο περίπου λεπτών επέστρεψε και εισήλθε εντός του καταστήματος. Μετά από πάροδο δύο περίπου λεπτών, το πρόσωπο αυτό το οποίο αναγνώρισε ως τον Κατηγορούμενο κατά την μαρτυρία του εξήλθε από το κατάστημα κρατώντας στα χέρια του, δέμα το οποίο ομοίαζε με το δέμα που παρέδωσε ο ΜΚ10 προηγουμένως στην Ε. Παύλου και αμέσως επενέβηκε και τον ανέκοψε για έλεγχο. Αφού του υπέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα στην Αγγλική Γλώσσα την οποία φαινόταν να καταλάμβανε, τον πληροφόρησε για την ιδιότητα του στο μέρος καθότι ευρισκόταν με πολιτική περιβολή. Αμέσως και πάλι στην αγγλική γλώσσα τον ενημέρωσε προφορικά για τα δικαιώματα του ως ύποπτος και αυτός δεν απάντησε οτιδήποτε. Ακολούθως αφού ο ΜΚ10 παρέλαβε το δέμα που κρατούσε ο Κατηγορούμενος διαπίστωσε ότι πρόκειται για το δέμα που του παρέδωσε προηγουμένως ο Α/Αστ. 2140. Αφού τον ρώτησε για τα στοιχεία του δεν απάντησε οτιδήποτε ενώ την ίδια ημέρα και ώρα 1325 και πάλι στην αγγλική γλώσσα ενημέρωσε τον Κατηγορούμενο ότι εντός του δέματος υπάρχει ελεγχόμενο φάρμακο τάξεως Β ήτοι κάνναβη και ότι θα το παραλάμβανε ως τεκμήριο τον συνέλαβε για αυτόφωτο αδίκημα χωρίς ο Κατηγορούμενος να απαντά οτιδήποτε.   

Στην συνέχεια ο ΜΚ10 με την βοήθεια των συναδέλφων του μετέφεραν τόσο το πακέτο όσο και τον συλληφθέντα στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου και τα παρέδωσε στον Α/Αστ. 2140. Τέλος ως ο μάρτυρας αναφέρει στις 05.04.2023 και ώρα 1430 στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου παρέλαβε από την Ε. Παύλου ως τεκμήριο ένα φωτοαντίγραφο έντυπο διαβατηρίου (Ρωσικό) με αριθμό 662101386 στο όνομα SHEESTOPALOV STANISLAV (Τεκμήριο 33) το οποίο επίσης παρέδωσε στην συνέχεια στον Α/Αστ. 2140. Ο μάρτυρας αυτός δεν αντεξετάστηκε.

Ενδέκατος Μάρτυρας Κατηγορίας (ΜΚ11) παρουσιάστηκε η υπάλληλος της εταιρείας APELIA MAILBOXES τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στην Λεωφόρο Χλώρακας αρ. 111 ANTONSKOS PLAZA κατάστημα αρ. 9 στην Χλώρακα της Επαρχίας Πάφου. Για την υπόθεση έδωσε κατάθεση τόσο στις 05.04.2023 (Τεκμήριο 47) όσο και στις 10.04.2023 (Τεκμήριο 48). Σύμφωνα με την μάρτυρα η εταιρία τους διατηρεί ταχυδρομικές θυρίδες και συνεργάζεται με όλες τις εταιρείες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών (κούριερ) που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Παραλαμβάνουν δέματα και επιστολές εκ μέρους των πελατών τους και είτε τους τα παραδίδει στους ίδιους είτε τα τοποθετεί στις θυρίδες της εταιρείας. Η διαδικασία που ακολουθείται στην εταιρεία είναι η εξής: έρχεται ο πελάτης στο μαγαζί ο οποίος επιθυμεί να ενοικιάσει μια θυρίδα και αφού του δώσει την αίτηση για ενοικίαση ιδιωτικής θυρίδας που κατέχει η εταιρεία τους συμπληρώνει ο ίδιος την αίτηση με τα στοιχεία του και ακολούθως ενοικιάζει μια θυρίδα για ορισμένο χρονικό διάστημα όσο επιθυμεί ο ίδιος ο πελάτης. Ακολούθως όταν έρθει κάποιο πακέτο με τα στοιχεία του πελάτη, μέσω κούριερ ή συστημένο τον ενημερώνει η ίδια μέσω γραπτού μηνύματος προκειμένου να έρθει να το παραλάβει. Του αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Και στις δύο περιπτώσεις σε αυτά αναγράφεται το όνομα της εταιρείας. Εάν η ίδια η μάρτυρας παραλάβει ενυπόγραφα ένα πακέτο ή μια επιστολή, τότε ενημερώνει τον πελάτη ΄τι προκειμένου να παραλάβει το αντικείμενο θα πρέπει να προσέλθεις τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος για να υπογράψει την παραλαβή του. Για όσο διάστημα είναι έγκυρη η συνδρομή της θυρίδας, κρατάει τα δέματα και τις επιστολές τα οποία είναι ενυπόγραφα, όσα ήρθαν μέσω ταχυδρομείου επιστρέφονται πίσω εάν δεν έχουν παραληφθεί από τον παραλήπτη, ενώ εάν είναι μέσω ιδιωτικής εταιρείας κούριερ, επειδή δεν αποδέχονται την επιστροφή των δεμάτων αυτών μετά την παρέλευση της συνδρομής της θυρίδας και την ακύρωση της, τα αφήνει για την περαιτέρω διάθεση τους.

Σύμφωνα με την ΜΚ11 στις 04.04.2023 και περί ώρα 1230 προσήλθε στα γραφεία της εταιρείας τους και αφού είχε προηγηθεί σχετική τηλεφωνική ενημέρωση ο Α/Αστ. 2140 Βάσος Αιμιλίου ο οποίος την ενημέρωσε ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα εντοπίστηκε ένα ταχυδρομικό δέμα το οποίο είχε στην κατοχή του και της το υπέδειξε και ότι εντός αυτού εντοπίστηκαν ναρκωτικά (Τεκμήριο 24 το οποίο η μάρτυρας αναγνώρισε). Ενημερώθηκε ότι εξασφαλίστηκε έγκριση για ελεγχόμενη παράδοση και πλέον στο πακέτο υπήρχαν ομοιώματα ναρκωτικών ουσιών. Ακολούθως ο Α/Αστ. 2140 την ενημέρωσε ότι στο πακέτο αναγράφονταν τα εξής στοιχεία: ετικέτα συστημένης αναζήτησης με αύξων αριθμό RF276268035ES το οποίο αφίχθηκε από Βαρκελώνη με αποστολέα τον STAS CHESTOPALOV 111, LEOFOROS CHLORAKAS SHOP 9, SUITE 204, 8820, CHLORAKA CYPRUS CY ME A/A 223R/4096 πράγμα το οποίο διαπίστωσε και η ίδια.

Στην συνέχεια ο Α/Αστ. 2140 της παρέδωσε το συγκεκριμένο πακέτο για την διαδικασία παράδοσης του και την ενημέρωσε επίσης ότι αυτό θα ήταν υπο την διακριτική παρακολούθηση της ΥΚΑΝ με σκοπό τον εντοπισμό του προσώπου που δυνατό να προσέρχετο για να το παραλάβει.

Από έλεγχο που διενήργησε μέσω του συστήματος της εταιρείας διαπίστωσε ότι το πρόσωπο που ενοικίασε την θυρίδα με αριθμό 204 αριθμός ο οποίος αναγράφεται στο δέμα προσήλθε στην εταιρεία τους στις 20.02.2023. Συγκεκριμένα το πρόσωπο αυτό αφού προσήλθε στα γραφεία τους τους ζήτησε να ενοικιάσει θυρίδα, Αφού συμπλήρωσε ο ίδιος την αίτηση στην παρουσία της για ενοικίαση θυρίδας κατέγραψε ως ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΙΤΗΤΗ: Chestopolow Stanislav, Vasily Volkov, Alise Ananieva, Αριθμός Ταυτότητας / Διαβατήριο / Εγγραφή Εταιρείας: 662101386, Διεύθυνση: Agiou Georgiou Αρ. 7, Tαχυδρομικώς Κώδικας: 8220, Αρ. Τηλ: +35795750350, Ε-mail address: [ ]@icloud.com Ημερομηνία: 20/02/2023 (Τεκμήριο 31 το οποίο αναγνώρισε ως σχετικό).

Αφού συμπλήρωσε και υπέγραψε την αίτηση της την παρέδωσε και η ίδια του ζήτησε φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή της ταυτότητας του σύμφωνα με την διαδικασία που τηρεί. Ο ίδιος της ανέφερε ότι θα της τα απέστελλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εταιρίας του συνεπώς προχώρησε και άνοιξε το κινητό του τηλέφωνο και της απέστειλε μέσω αυτού μια φωτογραφία ενός διαβατηρίου την οποία παρέλαβε από την διεύθυνση χρήση [ ]@icloud.com. Στο διαβατήριο αυτό φαίνονταν τα στοιχεία SHESTOPALOV STANISLAV από την Ρωσία με αριθμό 66Νο.2101386 και ημερομηνία γέννησης 23.06.2002. Η μάρτυρας του ανέφερε τότε ότι το πρόσωπο το οποίο φαινόταν στην φωτογραφία του διαβατηρίου δεν ομοίαζε με τον ίδιο και αυτός της ανέφερε ότι είναι ο ίδιος στο διαβατήριο και ότι η φωτογραφία ήταν παλιά. Η μάρτυρας προχώρησε στις 20.02.2023 και παρέδωσε σε αυτόν το κλειδί της θυρίδας με αριθμό 204 αφού η ίδια συμπλήρωσε το κάτω μέρος της αίτησης και αφού πληρώθηκε το ποσό των 22,50 ευρώ και κατέγραψε ως ημερομηνία έναρξης ενοικίασης την επόμενη ημέρα 21.02.2023. Τον ενημέρωσε επίσης ότι για να παραλάβει πακέτο από τα γραφεία της εταιρείας τους και όχι από την θυρίδα θα έπρεπε να προσκομιστεί δικό του διαβατήριο ή ταυτότητα με τον ίδιο να παίρνει το κλειδί και να αποχωρεί.

Στις 04.04.2023 η ίδια προχώρησε στην αποστολή μέσω του συστήματος τους μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο +[ ] το οποίο όμως όπως φαινόταν στο σύστημα αυτό δεν παραδόθηκε και αυτό συνέβηκε λόγω προβλήματος με τον αριθμό κλήσης του πελάτη. Προσπάθησε να καλέσει τηλεφωνικός τον πιο πάνω αριθμό κλήσης χωρίς να τα καταφέρει αφού δεν επιτρέπονταν οι κλήσεις στον συγκεκριμένο αριθμό. Ακολούθως προχώρησε και απέστειλε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον χρήστη [ ]@icloud.com ενημερώνοντας τον για την άφιξη του δέματος και όπως προσέλθει να το παραλάβει. Προτίμησε ως αναφέρει να του στείλει email σε αυτή την διεύθυνση που της είχε στείλει και αυτός το συγκεκριμένο διαβατήριο στις 20.02.2023 καθότι το email που της είχε γράψει στην αίτηση ενοικίασης της θυρίδας ήταν ως ανέφερε δυσανάγνωστο (σχετικό το Τεκμήριο 49 για τα δύο email Ημερ. 20.02.2023 & 04.04.2023).

Στην συνέχεια ως η μάρτυρας αναφέρει ο Α/Αστ. 2140 αποχώρησε και ευρισκόταν πλησίον του καταστήματος ενώ την ίδια ημέρα και περί ώρα 1630 με το κλείσιμο του καταστήματος παρέδωσε το δέμα πίσω στον Α/Αστ. 2140. Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα στις 05.04.2023 και ώρα 0930 με το άνοιγμα του καταστήματος προσήλθε μέλος της ΥΚΑΝ Πάφου και της παρέδωσε ξανά το πακέτο για την πιθανή παράδοση του. Την ίδια ημέρα και ώρα 1320 στα γραφεία της εταιρείας της προσήλθε το πρόσωπο που συμπλήρωσε την αίτηση για ενοικίαση της θυρίδας 204 και ζήτησε όπως παραλάβει το αναφερόμενο δέμα υποδεικνύοντας της το email που έλαβε από την εταιρεία τους στο κινητό του τηλέφωνο στο οποίο παρουσιάζονταν και τα στοιχεία του δέματος. Του ζήτησε ξανά την ταυτότητα ή το διαβατήριο του και αυτός επέμενε ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με το πρόσωπο που φαινόταν στο διαβατήριο που της είχε στείλει στις 20.02.2023. Αυτός πλήρωσε το ποσό των 2 ευρώ που του ζητήθηκε και προχώρησε στην συμπλήρωση του εντύπου παραλαβής δέματος (σχετικό το Τεκμήριο 32 το οποίο η μάρτυρας αναγνώρισε). Ως επεξήγησε η ίδια ερωτούμενη σε σχέση με το περιεχόμενο του τεκμηρίου 32 σε σχέση με την καταχώρηση της προτελευταίας γραμμής ανέφερε πως την ημερομηνία, το όνομα του πελάτη ως αυτό αναγράφετε στο πακέτο, τον αριθμό της θυρίδας και την αναγραφή του κωδικού του tracking number τα έγγραφα η ίδια ενώ στην 5η στήλη στο full name αυτό αναγράφηκε από τον παραλήπτη τον οποίο αναγνώρισε ως τον κατηγορούμενο το ίδιο ως σημείωσε πρόσωπο που είχε εμφανιστεί κοντά της στις 20.20.2023 για την ενοικίαση της θυρίδας ενώ και στην στήλη Signature υπογράφηκε και αυτό από τον Κατηγορούμενο ο οποίος όμως δεν κατάγραψε δίπλα την ημερομηνία την οποία κατέγραψε η ίδια.  Στο όνομα ο κατηγορούμενος έγγραψε τη λέξη Chestopalov και στην υπογραφή έγγραψε την λέξη Stas. Αμέσως αυτός παρέλαβε το πακέτο ενώ στην συνέχεια επενέβηκε η ΥΚΑΝ σημειώνοντας πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο το οποίο είχε εμφανιστεί ενώπιον της στις 20.02.2023 και έκανε την διαδικασία για την ενοικίαση της θυρίδας 204.

Tέλος ανέφερε πως το κατάστημα τους διατηρεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και πως στις 05.04.2023 κατέγραψε σε usb (Τεκμήριο 50) σχετικό βίντεο το οποίο παρουσιάζει την παραλαβή του συγκεκριμένου πακέτου από τον Κατηγορούμενου το οποίο και προβλήθηκε στην δικαστική διαδικασία με την ίδια να επεξηγεί το τι σε αυτό παρουσιάζεται σε διάφορα στάδια της προβολής του.

Αντεξεταζόμενη η ίδια δήλωσε απόλυτα σίγουρη ότι το πρόσωπο που ήρθε κοντά της στις 20.02.2023 και ζήτησε την ενοικίαση θυρίδας ήταν το ίδιο πρόσωπο που εμφανίστηκε στις 05.04.2023 για να παραλάβει το επίδικο δέμα και δεν ήταν άλλος από τον Κατηγορούμενο. Μάλιστα όπως εξήγησε τον θυμόταν γιατί του είχε ζητήσει διαβατήριο για να του ενοικιάσει την θυρίδα και αυτός της απέστειλε με email ένα διαβατήριο το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν δικό του χωρίς όμως να του μοιάζει η φωτογραφία και του ξεκαθάρισε η μάρτυρας ότι αν δεν της παρουσίαζε το δικό του διαβατήριο δεν θα του παράδιδε οποιοδήποτε δέμα και ο μόνος λόγος που του έδωσε το επίδικο πακέτο στις 05.04.2023 ήταν διότι της είχαν δοθεί οδηγίες από την αστυνομία να το πράξει αλλιώς δεν θα του το παρέδιδε. Σημείωσε επιπρόσθετα πως ο Κατηγορούμενος και στις 05.04.2023 της είχε υποδείξει το email που η ίδια είχε αποστείλει στην διεύθυνση [ ]@icloud.com για την παραλαβή του πακέτου σε συνέχεια του ότι δεν μπορούσε να αποσταλεί μήνυμα sms ή να διενεργηθεί τηλεφώνημα και συνέχισε να επιμένει πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που παρουσιαζόταν στο διαβατήριο. Σε ερώτηση γιατί δεν παρουσίασε βίντεο και για την επίσκεψη του Κατηγορούμενου στις 20.02.2023 στο κατάστημα τους η μάρτυρας ανέφερε πως το καταγραφικό των καμερών μπορεί να πάει μόνο ένα μήνα πίσω και δεν μπορούσε να γνωρίζει κατά τον συγκεκριμένο χρόνο ότι θα τίθετο οποιοδήποτε ζήτημα με τον Κατηγορούμενο για να ψάξει και να φυλάξει οποιοδήποτε βίντεο που αφορούσε τον συγκεκριμένο πελάτη. Τέλος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο κατηγορούμενος αυτό που της είχε δείξει στο κινητό του ήταν ένα μήνυμα για να προσέλθει να παραλάβει το πακέτο τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε να της δείξει τέτοιο μήνυμα αφού δεν είχε αποσταλεί ποτέ αλλά αυτό που της υπέδειξε ήταν το email που η ίδια είχε στείλει.

Ο Κατηγορούμενος υποστήριξε ότι επιθυμούσε να έρθει στην Κύπρο όπως και έπραξε μέσω του κατεχόμενου βόρειου μέρους του νησιού με σκοπό να αποφύγει την στρατολόγηση του από τις Ρωσικές Αρχές και την αποστολή του στην στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγετε στην Ουκρανία αφού δεν επιθυμούσε ο ίδιος να εμπλακεί έχοντας συγγενείς και φίλους που διέμεναν εκεί. Ένεκα του ότι αντιμετώπιζε δυσκολία στην έκδοση κάποιας βίζας αλλά και από την έλλειψη χρόνου αφού τέτοιο αίτημα θα καθυστερούσε αποφάσισε να αφιχθεί στην Κύπρο από την βόρια πλευρά και προσπάθησε να φτιάξει την ζωή του και να γνωριστεί με διάφορους ανθρώπους. Σε κάποια στιγμή και ενώ αυτός βρισκόταν στο βόρειο μέρος του νησιού γνωρίστηκε με μια ομάδα ατόμων με την οποία άρχισε να περνά μαζί τους χρόνο και μπορούσαν χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο να μετακινούνται. Ξαφνικά και ο ίδιος χωρίς να το αντιληφθεί βρέθηκε να βρίσκεται στην ελληνική πλευρά του νησιού χωρίς όμως να ξέρει πως αυτό είχε συμβεί ενώ δήλωσε μάλιστα πως δεν είχε σκοπό να το πράξει.

Μάλιστα βρέθηκε να μην έχει μαζί του ούτε το διαβατήριο του ούτε τα προσωπικά του αντικείμενα παρά μόνο κάποια χρήματα και προσπαθούσε να βρει κάποια λύση για το πως θα μπορούσε να επιστρέψει στο βόρειο τμήμα του νησιού ενώ στην αστυνομία φοβόταν να μεταβεί αφού γνώριζε πως θα τον έστελναν πίσω στην Ρωσία. Με τον καιρό προσπάθησε να κάνει κάποιες γνωριμίες ενώ έμενε είτε στον δρόμο είτε σε άτομα που ήταν διατεθειμένα να τον φιλοξενήσουν ενώ αναζήτησε και εργασία όμως επειδή δεν τον πλήρωναν αναγκαζόταν να σταματήσει.

Σε κάποια μέρα έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο ένα μήνυμα ότι είχε να παραλάβει ένα πακέτο και μετέβηκε για την παραλαβή του νομιζόμενος ότι αυτό προερχόταν από κάποιο δικό του πρόσωπο του πρόσωπο το οποίο του είχε στείλει κάποια χαρτιά ή κάτι πολύτιμο και γενικά ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί με το περιεχόμενο του για να επιστρέψει πίσω για αυτό και αποφάσισε να πάει να το πάρει. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν θυμόταν να είχε υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο κατά την παραλαβή του πακέτου ούτε και αναγνωρίζει ως δήλωσε την υπογραφή του όμως όταν είδε και αυτός το βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο πρόσεξε πως πράγματι κάτι φαίνεται να γράφει στο χαρτί και ίσως να έχει πράγματι υπογράψει σε αυτό και έγγραψε το όνομα που ήταν πάνω στο πακέτο έτσι ώστε να μην υποψιαστεί η κοπέλα που εργαζόταν εκεί ότι δεν ήταν για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει το πακέτο. Υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος δεν ξανά μετέβηκε ποτέ στο συγκεκριμένο ταχυδρομείο και δεν είχε συμπληρώσει καμιά φόρμα για ενοικίαση ταχυδρομικού κουτιού ούτε και εμφανίστηκε ο ίδιος για λογαριασμό άλλου ατόμου. Μάλιστα κάλεσε το Δικαστήριο να μην λάβει υπόψη του αυτά που η υπάλληλος του καταστήματος ανέφερε καθότι κατά τον κατηγορούμενο αυτή δεν δούλεψε σωστά αφού δεν του ζήτησε κανένα έγγραφο πριν να του παραδώσει το πακέτο και πως αν του ζητούσε τότε θα παρουσίαζε έγγραφο που αφορούσε το όνομα του και πως δεν θα μπορούσε η υπάλληλος αυτή να θυμάται όλους τους πελάτες που έρχονται στο κατάστημα της και πως πρόκειται περί λάθους η αναφορά της ότι ο ίδιος είχε μεταβεί εξ αρχής στο κατάστημα αυτό.    

Mάλιστα προχώρησε περαιτέρω και υποστήριξε πως δεν έχει αποδειχθεί ότι το email που ισχυρίστηκε η υπάλληλος ότι της είχε αποσταλεί από τον Κατηγορούμενο το είχε στείλει ο ίδιος αφού οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση ως ανέφερε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και μάλιστα κάποιος να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο χωρίς να αποκλείει ούτε και το ενδεχόμενο να άφησε το κινητό του τηλέφωνο κάποια στιγμή χωρίς να το βλέπει ίσως και στο αυτοκίνητο και κάποιος να το πήρε και να το έχει χρησιμοποιήσει εξου και ο ίδιος έλαβε το συγκεκριμένο μήνυμα ενώ το πρόσωπο που περίμενε το πακέτο αναγράφεται στην φόρμα που είχε συμπληρωθεί από το άτομο αυτό χωρίς να έχει πάρει την ανακοίνωση για την άφιξη του πακέτου όμως ο ίδιος παρέλαβε το πακέτο και τον συνέλαβε η Αστυνομία.

Κατά την παραμονή μάλιστα στο Αστυνομικό Τμήμα ανέφερε πως τον είχαν πιέσει τόσο ψυχολογικά όσο και φυσικά τα μέλη της Αστυνομίας με τον ίδιο πλέον να χάνει την εμπιστοσύνη του προς τους Αστυνομικούς και υποψιαζόταν εξου και δεν απάντησε σε καμία τους ερώτηση. Όταν δε ερωτήθηκε για το όνομα του ο ίδιος τους το ανέφερε και με την βοήθεια δικηγόρου προσπάθησε να επικοινωνήσει με φίλους του για να εξασφαλίσει κάποιο δικό του έγγραφο σημειώνοντας πως όταν του έκαναν ερωτήσεις υπήρχε πίεση με τον ίδιο να παθαίνει πανικό εξου και του έχει χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή στην φυλακή και τον παρακολουθεί και ψυχίατρος και όταν τον πιάνει τέτοιος πανικός ο ίδιος δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του ούτε και θυμάται τι κάνει.

Δεν θυμόταν κατά την παραμονή του στον Αστυνομικό Σταθμό τι έκανε αν φώναξε ή αν έκαμε κάποια άλλη κίνηση όμως η Αστυνομία το εξέλαβε ότι ο ίδιος προσπάθησε να δραπετεύσει και μάλιστα να πηδήξει από το παράθυρο όμως κανένας λογικός άνθρωπος όπως ανέφερε έχοντας χειροπέδες δεν θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο και μάλιστα βρισκόμενος στον δεύτερο όροφο του Αστυνομικού Σταθμού. Τέλος ο ίδιος υποστήριξε πως ουδέποτε κτύπησε ή προσπάθησε να αποδράσει κατά την μεταφορά του από το Νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί αφού αυτός έφερε χειροπέδες με τα χέρια του να βρίσκονται πίσω από την πλάτη του με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο έδαφος με τα μέλη της Αστυνομίας να θεωρούν πως προσπαθούσε να αποδράσει κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενώ για τις γρατσουνιές του Αστυνομικού υποστήριξε πώς δεν τις έκανε αυτός αλλά έγιναν στην προσπάθεια του Αστυνομικού να τον βάλει στο έδαφος και για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Η αντεξέταση του Kατηγορούμενου ήταν εκτενής και τα όσα ο ίδιος ανέφερε σε αυτήν έχουν καταγραφεί αυτολεξεί στα τηρηθέντα πρακτικά και δεν πρόκειται να τα επαναλάβω, έχω όμως μελετήσει αυτά ιδιαίτερα για σκοπούς άσκησης της κρίσης του Δικαστηρίου για αποδοχή ή όχι της μαρτυρίας του αξιολόγηση η οποία παρατίθεται κατωτέρω.

Σημειώνω ότι στη βάση της γραμμής αντεξέτασης που τηρήθηκε από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής η επικέντρωση αφορούσε στο να τεθούν ερωτήσεις με σκοπό να πληγεί η αξιοπιστία του Κατηγορούμενου για θέματα που σχετίζονταν με τον τρόπο άφιξης του στην Κύπρο, την διαμονή του στις Κατεχόμενες Περιοχές, τον τρόπο εισόδου του στις ελεύθερες περιοχές και πως έφτασε στην Πάφο και που αυτός διέμενε όλη αυτή την περίοδο μέχρι και την σύλληψη του. Επιπρόσθετα επικεντρώθηκε ο κ. Χρυσοστόμου στα ζητήματα που αφορούσαν την εμπλοκή του Κατηγορούμενου στην ενοικίαση της ταχυδρομικής θυρίδας στις 20.02.2023 και στα έγγραφα που υπογραφήκαν καθώς και τα όσα έλαβαν χώρα στις 05.04.2023 όταν ο Κατηγορούμενος μετέβηκε στο ταχυδρομικό γραφείο στην Χλώρακα για να παραλάβει το επίδικο πακέτο.

Ερωτήσεις έγιναν σε αυτόν και σε σχέση την από μέρους του χρήση του κινητού τηλεφώνου που εντοπίστηκε στην κατοχή του Κατηγορούμενου αλλά και αναφορικά με συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία είχε αποσταλεί το email μαζί με το διαβατήριο στις 20.02.2023 καθώς επίσης τα όσα είχαν συμπληρωθεί και υπογραφεί στις 05.04.2023 από τον Κατηγορούμενο πριν την παραλαβή από μέρους του, του επίδικου πακέτο.

Τέλος ερωτήσεις έγιναν και στα όσα ο Κατηγορούμενος ανέφερε αναληθώς κατά την Κατηγορούσα Αρχή όταν αυτός μεταφέρθηκε στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου δίδοντας ψευδή στοιχεία σε σχέση με την ταυτότητα του αλλά και στην καταλογιζόμενη απόπειρα απόδρασης του στις 05.04.2023 καθώς επίσης και στα όσα έλαβαν χώρα κατά την αποχώρηση του από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου με την συνοδεία μελών της Αστυνομίας στις 11.04.2023.  

Aξιολόγηση Μαρτυρίας:

Είχα την ευκαιρία μέσα από την ζωντανή ατμόσφαιρα της δίκης να παρακολουθήσω με ιδιαίτερη προσοχή τους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον μου και είμαι σε θέση να αξιολογήσω τα λεγόμενά τους και την εν γένει συμπεριφορά τους στο εδώλιο του μάρτυρα. Προβαίνω σε αυτή την αξιολόγηση με γνώμονα, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη προσωπικού συμφέροντος καθενός στην υπόθεση, τις ευκαιρίες που είχαν να γνωρίζουν ή να παρακολουθήσουν τα διαδραματισθέντα, τη γενική συμπεριφορά τους στο εδώλιο του μάρτυρα, τη μνήμη και τους λόγους που είχαν να θυμούνται ή να πιστεύουν αυτά για τα οποία κατέθεταν και την αμεσότητα των απαντήσεων τους (βλ. Ζερβού v. Χαραλάμπους, (1996) 1 Α.Α.Δ. 447, Καρεκλά v. Κλεάνθους, (1997) 1 Α.Α.Δ. σελ. 1119 και Αθανασίου και άλλος v. Κουνούνη (1997) 1 Α.Α.Δ. σελ. 614). 

Αντιπαρέβαλα επίσης τις θέσεις κάθε μάρτυρα με τη λοιπή μαρτυρία που κατατέθηκε στην υπόθεση, γραπτή και προφορική και τη συνοχή και συνέπεια της εκδοχής καθενός, με το σύνολο και τη λογική της υπάρχουσας μαρτυρίας. Στην υπόθεση Ομήρου v. Δημοκρατίας (2001) 2 Α.Α.Δ. σελ. 506, υποδεικνύεται ότι η αξιολόγηση της μαρτυρίας κάθε μάρτυρα, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην ατομική κρίση της αξιοπιστίας του ξεχωριστά, αλλά πρέπει να γίνεται με βάση το περιεχόμενο της, την ποιότητα και πειστικότητα της και τη σύγκριση της με την υπόλοιπη μαρτυρία. Είναι επιθυμητό η μαρτυρία να συσχετίζεται, να αντιπαραβάλλεται και να διερευνάται με την αντικειμενική υπόσταση των εκατέρωθεν θέσεων, προσέγγιση η οποία επαυξάνει το κύρος των ευρημάτων του Δικαστηρίου και ενισχύει την πίστη του κοινού στη δικαστική αποστολή (βλ. Στυλιανίδης v. Χ¨Πιέρα (1992) 1 Α.Α.Δ. 1056 και Mustafa v. Κακουρή κ.ά. (2002) 1(Α) Α.Α.Δ. σελ. 162).

Μικρές αντιφάσεις σε ασήμαντες λεπτομέρειες ή μικροανακρίβειες σε επουσιώδη θέματα δεν καταστρέφουν την αξιοπιστία των μαρτύρων αλλά αντίθετα ενδυναμώνουν την ειλικρίνειά τους και δείχνουν ότι δεν προσχεδίασαν την εκδοχή που μετέφεραν στο Δικαστήριο (Κουδουνάρης ν. Αστυνομίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 320).

 

Κατά την αξιολόγηση των μαρτύρων στην παρούσα ποινική υπόθεση είχα υπόψη μου και το εξής σαφές και περιεκτικό απόσπασμα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Monteanu v. Δημοκρατίας (2013) 2 ΑΑΔ 459:

«Το έργο του Δικαστηρίου στην αναζήτηση της αλήθειας στο μέτρο βεβαίως του ανθρωπίνως δυνατού, είναι έργο περίπλοκο, περίτεχνο και ιδιαίτερα λεπτό. Η ανθρώπινη εμπειρία, την αντικειμενική συνισταμένη της οποίας εκφράζει το κάθε Δικαστήριο, διδάσκει ότι είναι απροσδιόριστα απεριόριστη η περιπτωσιολογία της ανθρώπινης έκφρασης μ' όλες τις εκφάνσεις της. Είναι γι' αυτό που ένα Δικαστήριο, ιδιαιτέρως ποινικής δικαιοδοσίας, οφείλει να διυλίζει, να διηθίζει και να φιλτράρει την όλη μαρτυρία με περισσή επιμέλεια και τέτοια προσοχή έτσι ώστε αν καταλήξει σε ενοχή, αυτή να είναι συμβατή με το διαχρονικό αξίωμα και θεμέλιο στην ποινική δίκη, ότι ουδείς καταδικάζεται εκτός εάν κριθεί ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.»

 

Επίσης υπενθυμίζεται πως ένας μάρτυρας μπορεί να γίνει πιστευτός είτε εξ' ολοκλήρου, είτε μερικώς και η επιλεκτική αποδοχή μέρους της μαρτυρίας ενός μάρτυρα δεν είναι επιλήψιμη (Βλ. Αγαπίου ν. Παναγιώτου (1988) 1 ΑΑΔ 263, Γενικός Εισαγγελέας ν. Μανώλη (1995) 2 ΑΑΔ 207 και Χάρης Χρίστου ν. Ευγενία Khoreva (2002) 1 ΑΑΔ 454).   

Επομένως το Δικαστήριο έχει διακριτική ευχέρεια να αποδεχτεί την μαρτυρία ενός μάρτυρα είτε στην ολότητα της είτε μέρος της, η οποία ασκείται στη βάση των αρχών που το Εφετείο επισήμανε στην υπόθεση Κωνσταντίνου v. Αστυνομίας, Ποινική Έφεση Αρ. 219/2012, ημερ. 29.11.13. Η προσέγγιση που το Δικαστήριο υιοθετεί στο θέμα αποδοχής ή όχι μιας μαρτυρίας υπόκειται στον περιορισμό της αιτιολόγησης (Λαζάρου v. Δημοκρατίας, (2010) 2 Α.Α.Δ. 633). Το ακόλουθο απόσπασμα από την Shahin Haisan Fawzy Mohamed v. Δημοκρατίας (2010) 2 Α.Α.Δ. 266 εξηγεί με σαφήνεια τα πιο πάνω:

 

"... ένας μάρτυρας μπορεί να γίνει πιστευτός ή μη πιστευτός, εν όλω ή εν μέρει, σύμφωνα με την άποψη την οποία έχει σχηματίσει το Δικαστήριο ως προς την αξιοπιστία του. Αυτή όμως η δυνατότητα επιλογής μερών μαρτυρίας προσφέρεται μόνο στις περιπτώσεις μαρτύρων οι οποίοι κρίνονται ως αξιόπιστοι μάρτυρες. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Δικαστήριο μπορεί να επιλέξει το μέρος της μαρτυρίας του μάρτυρα το οποίο, κατά την άποψη του Δικαστηρίου, εκφράζει την πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απορρίψει άλλο μέρος της μαρτυρίας του το οποίο θεωρείται λανθασμένο, είτε λόγω ανεπίγνωστα ανεπαρκούς παρατήρησης, είτε λόγω αδυναμίας μνήμης. (Γεωργιάδης v. Αστυνομίας (1985) 1 Α.Α.Δ. 56). Στις περιπτώσεις όμως όπου ένας μάρτυρας κρίνεται αναξιόπιστος για καλό λόγο, σίγουρα δεν υπάρχει διαθέσιμη μια τέτοια επιλογή μερών μαρτυρίας (Μιχαήλ v. Αστυνομίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 168). "

 

Υπενθυμίζεται πως προς απόδειξη της υπόθεσης της Κατηγορούσας Αρχής μαρτυρία παρουσιάστηκε από τους: Ίνα Κούρους Κερκίδου (ΜΚ1), Αστ. 1244 Σ. Στυλιανού (ΜΚ2), τον Ειδικό Αστυφύλακα 5346 Ι. Χατζηχριστοδούλου (ΜΚ3), τον Αστ. 3869 Χ. Γιάγκου (ΜΚ4), την Ιατρό Δρ. Β. Πέτρου (ΜΚ5), τον Αρχιαστυφύλακα 2140 Β. Αιμιλίου (ΜΚ6), τον Α. Συμεού (ΜΚ7), τον Κ. Μεταξά (ΜΚ8), τον Γ. Παπαϊωάννου (ΜΚ9), τον Αστ. 2986 Κ. Λουκά (ΜΚ10) και την Ε. Παύλου (ΜΚ11) ενώ μετά την κλήση του κατηγορούμενου σε απολογία αυτός επέλεξε να δώσει ένορκη μαρτυρία.

Η ΜΚ1 ήταν ουσιαστικά η διερμηνέας στην Ρωσική Γλώσσα οι υπηρεσίες της οποίας απαιτήθηκαν κατά την διερεύνηση της υπόθεσης και συγκεκριμένα στις 05.04.2023 και 06.04.2023 για την λήψη ανακριτικής κατάθεσης από τον Κατηγορούμενο. Φυσικά ήταν και η ίδια αυτόπτης μάρτυρας των όσων έλαβα χώρα στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου στις 05.04.2023 όταν ο κατηγορούμενος προσπάθησε να αποδράσει γεγονότα τα οποία εξιστόρησε κατά την μαρτυρία της. Δεν έχω λόγο να μην αποδεχθώ τα όσα ανάφερε στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ή αυτά που προφορικά ανέπτυξε στο Δικαστήριο ως αληθή αφού μου άφησε θετική εντύπωση και εικόνα.

Ο ΜΚ2 ήταν μάρτυρας της αλήθειας και ούτως η άλλως η μαρτυρία του δεν αμφισβητήθηκε. Πρόκειται ουσιαστικά για Αστυφύλακα τοποθετημένο στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ο οποίος διενήργησε έλεγχο σε σχέση με τον Κατηγορούμενο στο σύστημα αφιξο – αναχωρήσεων της Αστυνομίας όσο και στο σύστημα της υπηρεσίας ασύλου αλλά και στο σύστημα που διατηρεί το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και ανάφερε πως ουσιαστικά το όνομα του Κατηγορούμενου δεν παρουσιαζόταν πουθενά δηλαδή ότι αυτός εισήλθε από νόμιμο λιμάνι ή αεροδρόμιο της Δημοκρατίας. Συνεπώς αποδέχομαι το σύνολο της μαρτυρίας του.

Οι ΜΚ3 και ΜΚ4 μου άφησαν εξαιρετική εντύπωση. Πρόκειται ουσιαστικά για τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης που συνόδεψαν στις 11.04.2023 τον Κατηγορούμενο για ιατρικές εξετάσεις στο Γ.Ν. Πάφου και ήταν αυτοί που στην συνέχεια τον οδήγησαν από τον χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείο προς το αστυνομικό όχημα όπου κατά την μεταφορά του ο Κατηγορούμενος επιχείρησε να αποδράσει ενώ επιτέθηκε και κτύπησε τα μέλη της Αστυνομίας. Οι μάρτυρες αυτοί εξιστόρησαν το τι είχε λάβει χώρα κατά την συγκεκριμένη ημερομηνία με λεπτομέρεια και αποδέχομαι το σύνολο της μαρτυρίας τους ως αληθή.

Αποδέχομαι επίσης και την μαρτυρία της Ιατρού ΜΚ5 η οποία στις 11.04.2023 προχώρησε και εξέτασε στο Γ.Ν. Πάφου τον ΜΚ4 και έκδωσε την Ιατρική Βεβαίωση που κατατέθηκε στην δικαστική διαδικασία ως Τεκμήριο 19. Η αντεξέταση της αφορούσε κυρίως διευκρινιστικά ζητήματα και δεν έχω λόγω να μην αποδεχθώ το σύνολο της μαρτυρίας της ως αληθές.

Άριστη εντύπωση άφησαν στο Δικαστήριο και οι ΜΚ7 και ΜΚ9 και αποδέχομαι την μαρτυρία τους στο σύνολο της. Πρόκειται ουσιαστικά για τον Τελωνειακό Λειτουργό (ΜΚ7) και τον Ανώτερο Ταχυδρομικό Λειτουργό (ΜΚ9) οι οποίοι στις 04.04.2023 εντόπισαν και επιθεώρησαν το επίδικο δέμα όταν αυτό κατέφθασε στο Κεντρικό Ταχυδρομικό Γραφείο Πάφου και ειδοποίησαν την ΥΚΑΝ Πάφου όταν διαπίστωσαν ότι ενδεχόμενα αυτό να περιείχε ποσότητα κάνναβης. Αμφότεροι οι μάρτυρες αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στο ιστορικό του εντοπισμού και επιθεώρησης του πακέτου και στις ενέργειες στις οποίες προέβηκαν και ουσιαστικά η αντεξέταση τους που ήταν περιορισμένη αφορούσε καθαρά διευκρινιστικά ζητήματα.

Αποδέχομαι επίσης και την μαρτυρία του εξεταστή της υπόθεσης ΜΚ6 καθώς και του Αστυφύλακα ΜΚ10 όπου στις 05.04.2023 συνέλαβε τον Κατηγορούμενο αμέσως μετά που αυτός παρέλαβε από το Ιδιωτικό Ταχυδρομικό Γραφείο στην Χλώρακα το επίδικο πακέτο. Αμφότεροι αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στις ενέργειες στις οποίες προέβηκαν για την υπόθεση ενώ ο ΜΚ6 απαντούσε με σταθερότητα, σαφήνεια και λεπτομέρεια σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν κατά την αντεξέταση. Αξιοσημείωτο ότι ο ΜΚ10 δεν αντεξετάστηκε. Συνεπώς αποδέχομαι το σύνολο της μαρτυρίας τους.

Καλή εντύπωση και εικόνα αποκόμισα και από τον ΜΚ8 εργαζόμενο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας ο οποίος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε σχέση με το κατά πόσον υπήρχε οποιαδήποτε καταχώρηση στο μητρώο του Κοινοτικού Συμβουλίου αναφορικά με το πρόσωπο του Κατηγορούμενου και δύο άλλων προσώπων καθώς επίσης και να διαφωτίσει κατά πόσον υπήρχε η όχι συγκεκριμένη διεύθυνση εντός του χωριού. Αποδέχομαι το σύνολο της μαρτυρίας του αφού ο μάρτυρας ήταν σταθερός και απαντούσε με αμεσότητα στο σύνολο των ερωτήσεων που του γίνονταν με την μαρτυρία του να μην κλονίζεται σε καμιά περίπτωση κατά την διάρκεια της αντεξέτασης.

Η ΜΚ11 επίσης μου άφησε πολύ καλή εντύπωση. Υπενθυμίζεται πως αυτή ήταν η υπάλληλος του καταστήματος στην Χλώρακα όπου τόσο στις 20.02.2023 όσο και στις 05.04.2023 είχε συναντήσει τον Κατηγορούμενο. Αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις συναντήσεις τις αυτές αλλά και στην εμπλοκή της στην διενέργεια της ελεγχόμενης παράδοσης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή προσήλθε στο Δικαστήριο να πει τα όσα πραγματικά έλαβαν χώρα συνεπώς αποδέχομαι το σύνολο της μαρτυρίας της ως αξιόπιστο.

Ο Κατηγορούμενος από την άλλη δεν μου έκανε καθόλου καλή εντύπωση κατά την δια ζώσης μαρτυρία του αφού η εντύπωση που αποκόμισε το Δικαστήριο ήταν ότι προσπαθούσε διακαώς να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για τα όσα του καταλογίζονται στην υπο εξέταση υπόθεση προβάλλοντας μάλιστα ισχυρισμούς και θέσεις που στερούνται όχι μόνο πειστικότητας αλλά και πολλές φορές κοινής λογικής.

Μεταξύ άλλων τα ζητήματα αυτά αφορούσαν και τα ακόλουθα τα οποία υποστήριξε:

·          Δεν μπορούσε να δώσει καμία εξήγηση για το πως ακριβώς βρέθηκε από τις Κατεχόμενες Περιοχές στις Ελεύθερες Περιοχές και πώς βρέθηκε στην Πάφο. Την μία έκανε αναφορά στην χρήση αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόταν με φίλους του τους οποίους όμως δεν ήταν σε θέση να κατονομάσει, την άλλη στο ότι ήταν πεζός χωρίς όμως να δώσει οποιαδήποτε σαφή απάντηση προβάλλοντας μάλιστα ως δικαιολογία ότι ενδεχόμενα να ήταν υπο την επήρεια αλκοόλ με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θυμηθεί.

·         Παρά το γεγονός ότι δέχθηκε ότι δεν γνωρίζει την Ελληνική Γλώσσα αναφέρθηκε στην ισχυριζόμενη αναγνώριση από μέρους του πινακίδων στους δρόμους με αναγραφές στα Ελληνικά μάλιστα δικαιολογώντας την αναγνώριση αυτή από την γνώση που είχε των Ελληνικών Γραμμάτων από την μυθολογία.

·         Ισχυρίστηκε ότι διέμενε κατά καιρούς σε διάφορα σπίτια που τον φιλοξενούσαν γνωρίζοντας τους ιδιοκτήτες τους σε διάφορα μπαρ χωρίς να μπορεί να αναφέρει οποιοδήποτε στοιχείο τέτοιων προσώπων που τον φιλοξενούσαν ούτε και να υποδείξει ένα τέτοιο χώρο διαμονής.

·         Ισχυρίστηκε ότι το κινητό του ενδεχόμενα να χρησιμοποιήθηκε από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει κατά τον ίδιο τέτοιο πρόσωπο που έκανε χρήση του κινητού του ενώ από την άλλη δέχθηκε ότι το κινητό του διέθετε τετραψήφιο κωδικό κλειδώματος και συνεπώς δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε σε αυτό. Όταν αντιλήφθηκε την αντίφαση στις θέσεις αυτές αναθεώρησε και ανέφερε πως κάποιες φορές ο ίδιος αφαιρεί τον κωδικό του και αφήνει το τηλέφωνο χωρίς κωδικό ξεκλειδώματος και ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό το ανέφερε για να καλύψει την αρχική του θέση ότι δηλαδή τρίτο πρόσωπο ενδεχόμενα να χρησιμοποίησε το κινητό του.

·         Προσπάθησε να πείσει ότι παρά το γεγονός ότι δεν περίμενε οποιοδήποτε δέμα ή πακέτο ή φάκελο από τον οποιονδήποτε επειδή είχε λάβει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το συγκεκριμένο ταχυδρομικό γραφείο στο δικό του μάλιστα ως παραδέχθηκε email ([ ]@icloud.com) θεώρησε ότι θα έπρεπε να μεταβεί για να το παραλάβει παρά και το γεγονός ότι το επίδικο πακέτο δεν αφορούσε τον ίδιο αλλά αναγραφόταν άλλο πρόσωπο ως παραλήπτης που συμπωματικά είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που αναγράφονται και στην αίτηση για ενοικίαση της θυρίδας.

·         Ενώ παραδέχθηκε ότι το email με στοιχεία [ ]@icloud.com είναι δικό του συνέχισε να επιμένει ότι ουδέποτε απέστειλε ο ίδιος οποιοδήποτε email στο συγκεκριμένο ταχυδρομικό γραφείο και πως πιθανών αυτό να είχε τύχει παρέμβασης από κάποιο άλλο πρόσωπο.

·         Παρά την προβολή του βίντεο ημερ. 05.04.2023 που τον παρουσιάζει να μεταβαίνει στο ταχυδρομικό γραφείο και να συμπληρώνει / υπογράφει κατ υπόδειξη της υπαλλήλου του Καταστήματος συγκεκριμένου εντύπου συνέχιζε να επιμένει πως ο ίδιος δεν συμπλήρωσε ούτε και υπέγραψε οτιδήποτε και πως δεν αναγνώριζε οπουδήποτε το δικό του γραφικό χαρακτήρα.

·         Προσπαθούσε να βρει ως δικαιολογία την απουσία βίντεο αναφορικά με τις 20.02.2023 το οποίο να τον παρουσιάζει να επισκέπτεται το ταχυδρομικό γραφείο για την ενοικίαση θυρίδας και πως η υπάλληλος του καταστήματος προφανώς τον συγχύζει με κάποιο άλλο και γενικά πως δεν θα μπορούσε να θυμάται ότι ήταν αυτός που είχε μεταβεί για την ενοικίαση θυρίδας αλλά και στο ότι δεν έγιναν γραφολογικές εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν ότι τόσο στις 20.02.2023 όσο και στις 05.04.2023 παρατίθεται ο δικός του γραφικός χαρακτήρας στα επίδικα έγγραφα. Ήταν ξεκάθαρο πως οι θέσεις αυτές τις οποίες εξέφρασε οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την αξιόπιστη μαρτυρία της υπαλλήλου του καταστήματος ταχυδρομικών υπηρεσιών εκφράστηκαν από πλευράς Κατηγορούμενου με σκοπό να αποφύγει την όποια δική του εμπλοκή στα όσα του καταλογίζονται.

Ως εκ τούτου για τους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω και για την πολύ κακή εικόνα που έδωσε ο Κατηγορούμενος στο Δικαστήριο δεν είμαι διατεθειμένος να αποδεχθώ την μαρτυρία του και την οποία απορρίπτω στο σύνολο της.   

Eυρήματα:

Έχοντας υπόψη μου τα μη αμφισβητούμενα γεγονότα & έγγραφα καθώς και την τεθείσα ενώπιον μου αποδεκτή έγγραφη και δια ζώσης μαρτυρία καταλήγω στα ακόλουθα ευρήματα που αφορούν την υπό εξέταση υπόθεση:

Στη Λεωφόρο Χλώρακας αρ. 111 επί του κτιριακού συγκροτήματος με την ονομασία ANTONSKOS PLAZA στο χωριό Χλώρακα της Επαρχίας Πάφου βρίσκεται το κατάστημα αρ. 9 στο οποίο διατηρείται Ιδιωτικό Γραφείο Ταχυδρομικών Θυρίδων & Tαχυδρομικών Υπηρεσιών με την ονομασία APELIA MAILBOXES και στο οποίο εργάζεται η ΜΚ11.

Στις 20.02.2023 ο Κατηγορούμενος μετέβηκε στο ανωτέρω αναφερόμενο κατάστημα και ζήτησε από την ΜΚ11 όπως προχωρήσει στην ενοικίαση ταχυδρομικής θυρίδας. Η ΜΚ11 του παρέδωσε σχετικό έντυπο προς συμπλήρωση από μέρους του όπως και έπραξε καταγράφοντας τα ακόλουθα στοιχεία: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΑΙΤΗΤΗ: Chestopolow Stanislav, Vasily Volkov, Alise Ananieva, Αριθμός Ταυτότητας / Διαβατήριο / Εγγραφή Εταιρείας: 662101386, Διεύθυνση: Agiou Georgiou Αρ. 7, Tαχυδρομικώς Κώδικας: 8220, Αρ. Τηλ: +[ ], Ε-mail address: [ ]@icloud.com Ημερομηνία: 20/02/2023.

Αφού ο Κατηγορούμενος συμπλήρωσε και υπέγραψε την αίτηση στην παρουσία της ΜΚ11 της την παρέδωσε με την ΜΚ11 να του ζητά όπως της παραδώσει φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή της ταυτότητας του σύμφωνα με την διαδικασία που τηρεί με σκοπό την επιβεβαίωση των στοιχείων του.

Ο Κατηγορούμενος της ανέφερε ότι θα της απέστελλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εταιρείας σχετικό αντίγραφο και προχώρησε και άνοιξε το κινητό του τηλέφωνο και της απέστειλε μέσω αυτού μια φωτογραφία ενός διαβατηρίου την οποία η ΜΚ11 παρέλαβε από την διεύθυνση χρήστη [ ]@icloud.com. Στο διαβατήριο αυτό φαίνονταν τα στοιχεία SHESTOPALOV STANISLAV από την Ρωσία με αριθμό 66Νο.2101386 και ημερομηνία γέννησης 23.06.2002. Η ΜΚ11 αφού είδε το περιεχόμενο του διαβατηρίου ανέφερε στον Κατηγορούμενο ότι το πρόσωπο το οποίο φαινόταν στην φωτογραφία του διαβατηρίου δεν ομοίαζε με τον ίδιο με τον τελευταίο να της αναφέρει ότι είναι ο ίδιος στο διαβατήριο και πως η φωτογραφία ήταν παλιά.

Στην συνέχεια η ΜΚ11 προχώρησε στις 20.02.2023 και παρέδωσε στον Κατηγορούμενο το κλειδί της θυρίδας με αριθμό 204 αφού η ίδια συμπλήρωσε το κάτω μέρος της αίτησης και αφού πληρώθηκε το ποσό των 22,50 ευρώ και κατέγραψε ως ημερομηνία έναρξης ενοικίασης την επόμενη ημέρα 21.02.2023. Ενημέρωσε επίσης τον Κατηγορούμενο ότι για να παραλάβει πακέτο από τα γραφεία της εταιρείας τους και όχι από την θυρίδα θα έπρεπε να προσκομιστεί δικό του διαβατήριο ή ταυτότητα με τον Κατηγορούμενο να παίρνει το κλειδί και να αποχωρεί.

Στις 22.03.2023 παραλήφθηκε  δέμα από το Ταχυδρομείο Ισπανίας – Βαρκελώνης με αριθμό συστημένης αναζήτησης RF276268035ES. Στις 23.03.2023 το εν λόγω δέμα τοποθετήθηκε σε σάκο μαζί με άλλα δέματα για να ταχυδρομηθεί στον προορισμό του δηλαδή την Κύπρο. Στις 30.03.2023 η ώρα 0758 αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας και την ίδια ημέρα 30.03.2023 και ώρα 0902 έγινε αποστολή του στο Επαρχιακό Ταχυδρομείο Πάφου το οποίο αφίχθηκε στις 31.03.2023 και ώρα 0754. Λόγω του ότι επρόκειτο για συστημένο δέμα εξου και το R στην αρχή στον αριθμό συστημένης αναζήτησης, αυτό τοποθετήθηκε η ώρα 0847 στο χώρο συστημένων δεμάτων του Ταχυδρομείου Πάφου.

Στις 04.04.2023 ο Α. Συμεού Τελωνειακός Λειτουργός Α υπεύθυνος στο Τελωνείο στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Πάφου διαπίστωσε ότι από τα συστημένα δέματα αναδυόταν μυρωδιά κάνναβης. Μετά από έρευνα διαπίστωσε πως η μυρωδιά αυτή προερχόταν από το πακέτο με αριθμό αναζήτησης RF276268035ES με αποστολέα τον ANTON VOROMIN, DELS GIMBERNAT 16 1-1, 08004 BARCEELONA και παραλήπτη τον STAS CHESTOPALOV, 111 LEOFOROS CHLORAKAS SHOP 9, SUITE 204, 8820, CLORAKA, CYPRUS (CY) με Α/Α 223R/4096. Ο Συμεού πληροφόρησε σχετικά τον Ανώτερο Ταχυδρομικό Λειτουργό κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και προχώρησαν στον έλεγχο του δέματος. Αφού το άνοιξαν (Τεκμήριο 24) στο γραφείο του Τελωνείου διαπιστώθηκε ότι μέσα σε αυτό περιείχε ένα καφέ χάρτινο φάκελο (Τεκμήριο 25) εντός του οποίου υπήρχε ένα φούτερ (φόρμα) χρώματος γκρίζου και άσπρου (Τεκμήριο 26) μέσα στο οποίο υπήρχε ένα νάιλον σακούλι (συσκευασία) κλεισμένη αεροστεγώς (vacum) εντός της οποίας υπήρχε ποσότητα πράσινης ύλης (Τεκμήριο 27) και ένεκα της οσμής που αναδυόταν υπολόγισαν ότι ήταν κάνναβη.

Αμέσως ειδοποίησαν σχετικά την ΥΚΑΝ Πάφου και ο Συμεού προχώρησε στην κατάσχεση του πακέτου ενώ έκδωσε και το τελωνειακό έντυπο με αριθμό Β056821 (Τεκμήριο 36) ημερομηνίας 04.04.2023. Την ίδια ημέρα και ώρα περί 0915 προσήλθαν στα γραφεία του Τελωνείου ο Α/Αστ. 2140 Β. Αιμιλίου και ο Αστ. 3742 Α. Γεωργίου της ΥΚΑΝ Πάφου όπου και έτυχαν ενημέρωσης, παρέλαβαν τον πακέτο και αφού ο Α/Αστ. 2140 έσχισε λίγο το νάιλον αεροστεγώς σακούλι με χαρτοκόπτη, αφαίρεσε πολύ μικρή ποσότητα της πράσινης ύλης και αφού διενήργησε έλεγχο με ειδικό τέστερ έδειξε θετική ένδειξη στην κάνναβη. Στην συνέχεια και περί ώρα 1035 ο Συμεού παρέδωσε το δέμα στον Α/Αστ. 2140 Β. Αιμιλίου μαζί με απόδειξη παράδοσης – παραλαβής και υπέγραψε το σχετικό έντυπο ΤΕΛ. 71Α με αριθμό Β056821 (Τεκμήριο 36).

Αυθημερόν λήφθηκαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις για την διενέργεια ελεγχόμενης παράδοσης και η ποσότητα της κάνναβης αντικαταστάθηκε με ομοίωμα ενώ ο Α/Αστ. 2140 Β. Αιμιλίου ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΜΚ11 και την ενημέρωσε ότι θα προσερχόταν στο κατάστημα της με την ονομασία APELIA MAILBOXES για να της παραδώσουν το δέμα και να προχωρήσει η διαδικασία της ελεγχόμενης παράδοσης όπως και έγινε στις 04.04.2023 και περί ώρα 1230 ενώ μέλη της ΥΚΑΝ θα είχαν την διακριτική παρακολούθηση του καταστήματος.  

Η ΜΚ11 προχώρησε σε έλεγχο στο σύστημα της εταιρείας και διαπίστωσε ότι το πρόσωπο που ενοικίασε την θυρίδα με αριθμό 204 αριθμός ο οποίος αναγραφόταν στο δέμα που τα μέλη της ΥΚΑΝ της παρέδωσαν  προσήλθε στην εταιρεία τους στις 20.02.2023 και ενοικίασε την θυρίδα. Συνεπώς σε συνέχεια της διαπίστωσης αυτής η ΜΚ11 στις 04.04.2023 προχώρησε στην αποστολή μηνύματος μέσω του συστήματος της εταιρείας στο κινητό τηλέφωνο +[ ] το οποίο όμως όπως φαινόταν στο σύστημα της εταιρείας δεν παραδόθηκε και αυτό συνέβηκε λόγω προβλήματος με τον αριθμό κλήσης του πελάτη. Η ΜΚ11 προσπάθησε να καλέσει τηλεφωνικός τον πιο πάνω αριθμό κλήσης χωρίς να τα καταφέρει αφού δεν επιτρέπονταν οι κλήσεις στον συγκεκριμένο αριθμό. Ακολούθως προχώρησε και απέστειλε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον χρήστη [ ]@icloud.com ενημερώνοντας τον για την άφιξη του δέματος και όπως προσέλθει να το παραλάβει. Ο λόγος που προτίμησε να αποστείλει το email στην συγκεκριμένη διεύθυνση όπως η ΜΚ11 εξήγησε ήταν διότι αυτή η διεύθυνση είχε χρησιμοποιηθεί από τον Κατηγορούμενο όταν της είχε στείλει αντίγραφο του διαβατηρίου που του ζήτησε στις 20.02.2023 που αιτήθηκε την ενοικίαση θυρίδας και ένεκα του ότι το email που ο Κατηγορούμενος της είχε αναγράφει στην αίτηση ενοικίασης της θυρίδας ήταν δυσανάγνωστο.

Κατά την διάρκεια της ημέρας στις 04.04.2023 και μέχρι και τις 16:30 με το κλείσιμο του καταστήματος το πακέτο δεν αναζητήθηκε από τον οποιοδήποτε συνεπώς παραδόθηκε από την ΜΚ11 πίσω στον Α/Αστ. 2140.

Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα στις 05.04.2023 και ώρα 09:30 με το άνοιγμα του καταστήματος προσήλθε μέλος της ΥΚΑΝ Πάφου και παρέδωσε στην ΜΚ11 ξανά το πακέτο για την πιθανή παράδοση του. Στις 13:15 της ίδιας ημέρας διαπιστώθηκε από τα μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου που είχαν υπο διακριτική παρακολούθηση το κατάστημα ότι ένα άγνωστο πρόσωπο (ο Κατηγορούμενος) προσήλθε πεζός από τον χώρο του Ξενοδοχείου με την ονομασία Saint George και φαινόταν ανήσυχος, αφού κοίταζε με επιφυλάξεις αριστερά και δεξιά από το κατάστημα APELIA. Αφού πέρασε μπροστά από το κατάστημα APELIA, διασταύρωσε το δρόμο και μετέβηκε απέναντι από αυτό. Αφού κοίταζε προς το κατάστημα και γύρο από αυτό, μετά πάροδο δύο περίπου λεπτών επέστρεψε και εισήλθε εντός του καταστήματος όπου ζήτησε από την ΜΚ11 να παραλάβει το αναφερόμενο δέμα υποδεικνύοντας στην ΜΚ11 το email που έλαβε από την εταιρεία τους στο κινητό του τηλέφωνο στο οποίο παρουσιάζονταν και τα στοιχεία του δέματος. Η ΜΚ11 του ζήτησε ξανά την ταυτότητα ή το διαβατήριο του και ο Κατηγορούμενος επέμενε ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με το πρόσωπο που φαινόταν στο διαβατήριο που της είχε στείλει στις 20.02.2023.

Ο Κατηγορούμενος κατέβαλε το ποσό των €2 που η ΜΚ11 του ζήτησε και προχώρησε στην συμπλήρωση του εντύπου παραλαβής δέματος (Τεκμήριο 32) στην προτελευταία γραμμή αυτού. Στο συγκεκριμένο έντυπο και στην συγκεκριμένη γραμμή η ημερομηνία, το όνομα του πελάτη ως αυτό αναγραφόταν στο πακέτο, ο αριθμός της θυρίδας και ο κωδικός του tracking number αναγράφηκαν από την ΜΚ11 ενώ ο Κατηγορούμενος συμπλήρωσε  ίδιος στο όνομα την λέξη Chestopalov και στην υπογραφή έγγραψε την λέξη Stas. To πακέτο παραλήφθηκε από τον Κατηγορούμενο ο οποίος με την αναχώρηση του από το Κατάστημα ανακόπηκε και συνελήφθηκε από τον Αστυφύλακα 2986 Κυριάκο Λουκά και οδηγήθηκε στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου για ανάκριση.

Κατά την παρουσία του Κατηγορούμενου στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου στις 05.04.2023 στην παρουσία διερμηνέα στην Ρωσική γλώσσα Ίννας Κούρους Κερκίδου και της δικηγόρου του Βαλεντίνας Χαραλάμπους του υποδείχθηκαν τα σχετικά τεκμήρια και του επεξηγήθηκε η διαδικασία ελεγχόμενης παράδοσης που διενεργήθηκε χωρίς όμως ο ίδιος να δίδει οποιεσδήποτε απαντήσεις κατά την διάρκεια της ανακριτικής του κατάθεσης μάλιστα απαιτήθηκαν 5 ώρες για να τους αναφέρει για το ποιος πραγματικά ήταν. Με την ολοκλήρωση της λήψης της ανακριτικής κατάθεσης και αφού αναγνώστηκε από την διερμηνέα και ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να την υπογράψει αυτός παρά το ότι έφερε χειροπέδες και τελούσε υπο σύλληψη επιχείρησε να διαφύγει από ανοικτό αλουμινένιο παράθυρο το οποίο βρισκόταν απέναντι από την θέση που καθόταν και ακριβώς  δίπλα από τον ΜΚ6 στην δεξιά του μεριά πηδώντας πάνω στο γραφείο που καθόταν ο ΜΚ6 γεγονός που έλαβε χώρα στην παρουσία της διερμηνέα η οποία έντρομη εξήλθε του γραφείου και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια.

Αμέσως ο ΜΚ6 επενέβηκε κρατώντας τον κατηγορούμενο σφικτά από τα πόδια αφού το υπόλοιπο του κορμί βρισκόταν έξω από το συγκεκριμένο παράθυρο όπου και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει προτού αυτός εξέλθει ολόκληρος ενώ προσήλθαν για βοήθεια και άλλα μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου ενώ στην προσπάθεια του να αποδράσει κτύπησε το κεφάλι του σε τοίχο και το αλουμινένιο παράθυρο του γραφείου από το οποίο επιχείρησε να διαφύγει με αποτέλεσμα αυτός να φέρει μικρό τραύμα στο μέτωπο της κεφαλής του. Περαιτέρω από τα τριψίματα του στο ξύλινο γραφείο και στη βάση του αλουμινένιου παραθύρου με τα οποία είχε τριβές κατά την προσπάθεια που έγινε για ακινητοποίηση του από μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου αυτός έφερε διάφορες μικρές εκδορές και γδαρσίματα σε διάφορα σημεία του σώματος του.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές εξετάσεις η ποσότητα πράσινης φυτικής ύλης που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο δέμα που έφτασε από την Ισπανία και παραλήφθηκε στις 05.04.2023 από τον Κατηγορούμενο στα γραφεία της APELIA MAILBOXES στην Χλώρακα της Επαρχίας Πάφου αφορούσε ποσότητα 472,2 γραμμαρίων κάνναβης.

Δεν έγινε κατορθωτή η διενέργεια οποιασδήποτε έρευνας στο κινητό τηλέφωνο που εντοπίστηκε στην κατοχή του κατηγορούμενου αφού σύμφωνα και με την σχετική έκθεση (Τεκμήριο 13) υπήρχε ειδική εφαρμογή που διέγραψε το σύνολο του περιεχομένου του κινητού κατά τον χρόνο που έγινε προσπάθεια πρόσβασης σε αυτό η οποία πρόσβαση εμποδιζόταν από την ύπαρξη της συγκεκριμένης εφαρμογής που είχε εγκατασταθεί στο κινητό του Κατηγορούμενου. Επιπρόσθετα το συγκεκριμένο κινητό διέθετε και κωδικό (pin) ξεκλειδώματος.

O Kατηγορούμενος εισήλθε σε άγνωστη ημερομηνία μέσω κατεχομένων ενώ ήταν αλλοδαπός από την Ρωσία δια μέσου μη εγκεκριμένου αεροδρομίου και συνέχισε να παραμένει παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας χωρίς την άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Στις 11.04.2023 ο Ε/Αστ. 5346 Ι. Χατζηχριστοδούλου έλαβε οδηγίες από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας Σ. Σταμάτη να μεταβεί στα κρατητήρια μαζί με τον Αστ. 3869 και να παραλάβουν τον Κατηγορούμενο για να μεταφερθεί στο Γ.Ν. Πάφου για ιατρικές εξετάσεις (για επανεξέταση λόγο ωτίτιδας) όπως και έπραξαν. Με το πέρας των εξετάσεων και ενώ κατευθύνονταν μέσω του δημόσιου χώρου στάθμευσης του Νοσοκομείου με τον Αστ. 3869 προς το αστυνομικό όχημα τύπου κλούβα κρατώντας τον Κατηγορούμενο από τις χειροπέδες τις οποίες είχαν τοποθετήσει πισθάγκωνα, αυτός απότομα προσπάθησε με τον αγκώνα του να σπρώξει τον Ε/Αστ. 5346 με σκοπό να αποδράσει από την κράτηση του. Ο Ε/Αστ. 5346 συνέχισε να τον κρατά από τις χειροπέδες με αποτέλεσμα ο Κατηγορούμενος να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο έδαφος ρίχνοντας και τον Ειδικό Αστυφύλακα μαζί του στο έδαφος. Λόγω του ότι ο Κατηγορούμενος άρχισε να αντιδρά και χρησιμοποιώντας τα πόδια του κτύπησε τον Αστ. 3869 στο δεξί του γόνατο και χέρι. Τα μέλη της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υπο τις περιστάσεις την ανάλογη βία με σκοπό την τοποθέτηση του Κατηγορούμενου στην Αστυνομική Κλούβα καθώς προέβαλε αντίσταση και δεν συμμορφωνόταν στις παραινέσεις και προτροπές των Αστυνομικών για να ηρεμήσει και συνέχιζε να προσπαθεί να διαφύγει. Αυτός ενημερώθηκε ότι θα συλλαμβάνετο για την διάπραξη αυτόφωρων αδικημάτων και συνέχισε να αντιδρά τόσο κατά την διάρκεια που αυτός βρισκόταν εκτός αλλά και στην συνέχεια κατά την τοποθέτηση του εντός του Αστυνομικού οχήματος και τελικά αφού έγινε κατορθωτός ο περιορισμός του μεταφέρθηκε στα Αστυνομικά Κρατητήρια όπου σχετική ενημέρωση έγινε προς τον Αξιωματικό Υπηρεσίας.

Νομική Πτυχή & Συμπεράσματα:

Σε σχέση με τα αδικήματα της 1ης , 2ης και 3ης Κατηγορίας:

 

Τα αδικήματα αυτά αφορούν την παράνομη εισαγωγή, κατοχή και κατοχή με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β και συγκεκριμένα κάνναβης ποσότητας 472,2 γραμμαρίων που έλαβαν χώρα στις 05.04.2023.

 

Σημειώνεται πως η υπεράσπιση δεν έχει αμφισβητήσει ότι πρόκειται για κάνναβη ποσότητας 472,2 γραμμαρίων η οποία ήταν τοποθετημένη στο επίδικο δέμα το οποίο παραλήφθηκε από τον Κατηγορούμενο στις 05.04.2023 από το ιδιωτικό ταχυδρομικό γραφείο στην Χλώρακα στα πλαίσια φυσικά εγκριμένης ελεγχόμενης παράδοσης.

Οι επίδικες κατηγορίες εδράζονται:

 

Η πρώτη στο άρθρο 4(1)(α) του περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμου 29/77, το οποίο προβλέπει ότι απαγορεύεται η εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου.

 

Η δεύτερη στο άρθρο 6(1)(2) του ίδιου Νόμου, το οποίο προβλέπει ότι αποτελεί αδίκημα, πρόσωπο να έχει στην κατοχή του ελεγχόμενο φάρμακο.

 

Η τρίτη στο άρθρο 6(3) του ίδιου Νόμου, το οποίο προβλέπει ότι αποτελεί αδίκημα πρόσωπο να έχει στην κατοχή του ελεγχόμενο φάρμακο με σκοπό να το προμηθεύσει σε άλλο πρόσωπο.

Εδώ να σημειωθεί ότι τόσο η εισαγωγή όσο και η κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου δεν απαγορεύονται εάν το συγκεκριμένο φάρμακο εξαιρείται της απαγόρευσης με βάση τα προβλεπόμενα στα άρθρα 4(2) και 8 αντίστοιχα του Νόμου 29/77. Στην παρούσα βεβαίως δεν υπήρξε οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι συντρέχει οποιαδήποτε από τις πιο πάνω περιστάσεις, δηλαδή ύπαρξη είτε εξαίρεσης είτε άδειας Υπουργού.

Αποτελεί δε κοινό συστατικό στοιχείο και των τριών κατηγοριών να αφορούν «ελεγχόμενον φάρμακον». Σύμφωνα με το άρθρο 3 του εν λόγω Νόμου αυτό σημαίνει οιανδήποτε ουσία ή προϊόν που καθορίζεται εκάστοτε στο Μέρος Ι, ΙΙ ή ΙΙΙ του Πρώτου Πίνακα του Νόμου και «φάρμακον Τάξεως Β΄» σημαίνει οιανδήποτε ουσία ή προϊόν που καθορίζεται εκάστοτε στο Μέρος ΙΙ του εν λόγω Πίνακα.

Όσον δε αφορά την πρώτη κατηγορία, ως έχει αναφερθεί στην Κλεομενής ν. Δημοκρατίας, Ποιν. Έφεση Αρ. 29/12, ημερ. 20.5.13, στον Νόμο 29/77, πέραν της απαγορευτικής διάταξης περί εισαγωγής, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ερμηνεία του όρου «εισαγωγή», όμως εξυπακούεται ότι ο όρος καλύπτει την μεταφορά εντός της Δημοκρατίας από την αλλοδαπή ελεγχόμενου και ταυτόχρονα απαγορευμένου φαρμάκου. Πρέπει δε η εισαγωγή να είναι στην γνώση του κατηγορούμενου γιατί σε διαφορετική περίπτωση εάν γίνεται τη αγνοία του, δεν μπορεί να θεμελιώσει ένοχη διάνοια. Στην εν λόγω απόφαση για σκοπούς περαιτέρω ερμηνείας του όρου «εισαγωγή» έγινε παραπομπή στις πρόνοιες του εδαφίου 1(α) του άρθρου 1 των περί Ενιαίας Συμβάσεως Περί Ναρκωτικών (Κυρωτικού) Νόμου 7/69, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Γενεύης ημερ. 25.3.72 που κυρώθηκε με τον περί Πρωτοκόλλου Τροποποιούντος την Ενιαία Σύμβαση περί Ναρκωτικών (Κυρωτικού) Νόμου 72/73),σύμφωνα με τις οποίες:

«(ζ) 'Εισαγωγή' και 'εξαγωγή' δηλούν, υπό τας αντιστοίχους αυτών εννοίας, τη μεταφοράν ναρκωτικού εκ τινός χώρας εις ετέραν ή εκ τινός εδάφους χώρας τινός εις έτερον έδαφος της αυτής χώρας.»

Λαμβανομένων δε υπόψην και των λεπτομερειών των αδικημάτων των κατηγοριών 2 και 3, προς στοιχειοθέτηση και των δύο, πρέπει να αποδειχθεί η κατοχή από τον κατηγορούμενο, ελεγχόμενου φαρμάκου.

Σύμφωνα με τη σχετική νομολογία, κατοχή εν τη εννοία του Νόμου σημαίνει φυσικό έλεγχο με ταυτόχρονη γνώση της φύσης του αντικειμένου που αποτελεί το αντικείμενο της κατοχής (βλ. Queiss ν. Republic (1987) 2 CLR 49Youssef ν. Δημοκρατίας (1993) 2 Α.Α.Δ. 289 και Ιακώβου ν. Δημοκρατίας (1991) 2 Α.Α.Δ. 21). Στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας ν. Σπύρου (2002) 2 Α.Α.Δ. 71λέχθηκε ότι «η κατοχή εξυπακούει φυσικό έλεγχο του αντικείμενου μαζί με γνώση του κατηγορούμενου ότι το έχει στην κατοχή του ή υπό τον έλεγχό του. Δυνατόν κάποιος να κατέχει κάποιο αντικείμενο χωρίς να γνωρίζει ή να αντιλαμβάνεται τη φύση του, αλλά δεν το κατέχει υπό τη νομική έννοια, εκτός κι αν γνωρίζει ότι το έχει». Ως λέχθηκε δε στην Καϊμης v. Δημοκρατίας (1999) 2 Α.Α.Δ. 662 δεν αρκεί η απόδειξη φυσικής κατοχής αλλά απαιτείται και απόδειξη γνώσης της φυσικής κατοχής όπως και της φύσης του αντικειμένου της κατοχής. Συνεπώς προς στοιχειοθέτηση του συστατικού στοιχείου της κατοχής πρέπει να αποδειχθούν όλα τα πιο πάνω στοιχεία.

 

Στην Κούκος ν. Δημοκρατίας (2012) 2 Α.Α.Δ 64, λέχθηκε ότι η αντικειμενική υπόσταση (actus reus) της κατοχής, συνίσταται είτε σε άμεση φυσική φύλαξη του αντικειμένου είτε σε εξυπακουόμενη κατοχή, σύμφωνα με το άρθρο 2(3) του Νόμου 29/77, το οποίο προβλέπει ότι αντικείμενα που τελούν υπό τον έλεγχο προσώπου, θεωρούνται ότι βρίσκονται στην κατοχή του, ανεξάρτητα αν βρίσκονται υπό την κατοχή ή φύλαξη άλλου προσώπου. Με άλλα λόγια η φυσική κατοχή του αντικειμένου δεν αποτελεί πάντα προαπαιτούμενο για στήριξη καταδίκης (βλ. και Λαζάρου κ.α. ν. Δημοκρατίας (2010) 2 Α.Α.Δ. 633). Η έννοια της κατοχής έχει τέτοια ευρύτητα ώστε καλύπτει και περιπτώσεις φύλαξης του αντικειμένου σε υποστατικό τρίτου εφόσον ο κατηγορούμενος διατηρεί τον έλεγχο του αντικειμένου (βλ. Τίτος κ.ά. ν. Δημοκρατίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 409 και Αθηνής ν. Δημοκρατίας (2008) 2 Α.Α.Δ 256).

 

Είτε όμως στην περίπτωση της άμεσης φυσικής φύλαξης του αντικειμένου είτε στην περίπτωση της εξυπακουόμενης κατοχής του, η κατοχή θα πρέπει να συνοδεύεται με ταυτόχρονη γνώση (mens rea) της φύσης του αντικειμένου, το οποίο αποτελεί το αντικείμενο της κατοχής. Απόλυτα σχετικό με το θέμα της κατοχής και της γνώσης, είναι ως λέχθηκε στην Κούκος ανωτέρω, το άρθρο 32(2) του Νόμου 29/77. Στην ίδια δε υπόθεση κρίθηκε ορθή, ως προς την ερμηνεία του εν λόγω άρθρου και του «μαχητού», ως χαρακτηρίσθηκε, τεκμηρίου που δημιουργείται από αυτό, η καθοδήγηση του Κακουργιοδικείου, η οποία μπορεί να συνοψισθεί ως ακολούθως:

 

Η κατηγορούσα αρχή έχει το βάρος να αποδείξει ότι ο κατηγορούμενος έχει υπό την κατοχή ή τον έλεγχό του, εν γνώσει του ένα αντικείμενο ή ένα αντικείμενο που περιέχει κάτι. Αυτό στοιχειοθετεί την απαραίτητη κατοχή. Περαιτέρω η κατηγορούσα αρχή έχει το βάρος να αποδείξει ότι το αντικείμενο αυτό περιέχει ή αποτελεί το επίδικο ελεγχόμενο φάρμακο. Εάν αποδειχθούν αυτά τότε εναποτίθεται το βάρος στους ώμους του κατηγορούμενου «να αποδείξει» ότι η υπόθεση εμπίπτει στα πλαίσια του άρθρου 32.

 

Εξηγήθηκε δε ουσιαστικά ότι το εν λόγω άρθρο δημιουργεί ένα μαχητό τεκμήριο γνώσης του κατηγορούμενου. Σε τέτοια περίπτωση αυτό που πρέπει να πράξει ο κατηγορούμενος είναι απλά να δημιουργήσει στο μυαλό του Δικαστηρίου κάποια πραγματική αμφιβολία ή υποψία ότι δεν είχε γνώση της φύσης του αντικειμένου, ότι δηλ. ήταν ναρκωτικά ή ότι δεν είχε κανένα λόγο να υποπτεύεται ότι στο αντικείμενο περιλαμβάνονταν τα ναρκωτικά που βρέθηκαν (βλ. Μαυρίκιου ν. Αστυνομίας (2007) 2 Α.Α.Δ. 359, Σκούλλου ν. Δημοκρατίας (2000) 2 Α.Α.Δ. 87, Ιακώβου ανωτέρω, Χριστοφόρου ν. Αστυνομίας (1990) 2 Α.Α.Δ. 250 και L. vDirector of Public  Prosecutors (2002) 2 All ER 854). Ο όρος «να αποδείξει» ερμηνεύεται λοιπόν ως ανωτέρω και όχι ως να καθιερώνει μετατόπιση του βάρους απόδειξης στον κατηγορούμενο. Για αυτό άλλωστε σε άλλο μέρος της προαναφερόμενης απόφασης, σε σχέση και με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα άρθρα 12 και 30 του Συντάγματος, αναφέρθηκε ότι η νομολογία μας έχει ξεκαθαρίσει ότι η δημιουργία μαχητών τεκμηρίων δεν μεταθέτει το νομικό βάρος απόδειξης («legal burden of proof») στον κατηγορούμενο, αλλά του δίδει την ευκαιρία να δημιουργήσει λογική αμφιβολία και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας (βλ. Ιακώβου ανωτέρω, Μαυρικίου ανωτέρω, Σκούλλου ανωτέρω, Ιωάννου ν. Δημοκρατίας (2002) 2 Α.Α.Δ. 301,  Emegoakor  v. Αστυνομίας (2005) 2 Α.Α.Δ. 31 και RvLambert (2001) 3  All  ER 577). Το νομικό βάρος απόδειξης εξακολουθεί να βρίσκεται πάντα στους ώμους της κατηγορούσας αρχής. Ως δε αναφέρεται στο σύγγραμμα Archbold 2009 σελ. 2598-2601 και 2620, όπου γίνεται αναφορά στο άρθρο 28 του Αγγλικού Misuse of Drugs Act 1971, του οποίου οι πρόνοιες είναι ταυτόσημες με αυτές του άρθρου 32 του δικού μας Νόμου 29/77όταν η κατηγορούσα αρχή αποδείξει τα όσα έχουν αναφερθεί ανωτέρω, το βάρος που εναποτίθεται από τον νόμο στους ώμους του κατηγορούμενου είναι αποδεικτικό («evidential burden of proof»). Είναι δε πολύ καλά γνωστό στο νομικό μας σύστημα ότι όπου μεταφέρεται αποδεικτικό βάρος στον κατηγορούμενο εξαιτίας μαχητού τεκμηρίου, τότε το βάρος αυτό αποσείεται με απόδειξη γεγονότων στην βάση του ισοζυγίου των πιθανοτήτων (βλ. Charalambous and another ν. The Republic (1985) 2 C.L.R. 97 και Παντελή ν. Δημοκρατίας, Ποινική Έφεση Αρ. 216/2013, ημερ. 20.1.16). Να σημειωθεί δε ότι η δημιουργία της προαναφερόμενης λογικής αμφιβολίας μπορεί να προέλθει είτε μέσω της προσκόμισης σχετικής μαρτυρίας από τον κατηγορούμενο, είτε από το σύνολο της μαρτυρίας που προσήγαγε η κατηγορούσα αρχή.

 

Φυσικά η γνώση του κατηγορούμενου μπορεί να στοιχειοθετηθεί και από τις περιστάσεις της υπόθεσης, ανεξάρτητα δηλ. από το τεκμήριο. Για την απόδειξη της γνώσης της φύσης του αντικειμένου, λόγω του ότι αυτή συνήθως ανάγεται αποκλειστικά στην πνευματική λειτουργία του κατηγορουμένου, σπάνια υπάρχει άμεση μαρτυρία και κατά κανόνα η γνώση αυτή συμπεραίνεται από τα ιδιαίτερα περιστατικά της κάθε υπόθεσης, ιδιαίτερα από τη σύνδεση και τις πράξεις του κατηγορούμενου σε σχέση με το παράνομο αντικείμενο (βλ. Queiss και Χριστοφόρου ανωτέρω). Με άλλα λόγια εξάγεται από περιστατική μαρτυρία (βλ. Χαραλάμπους ν. Δημοκρατίας (2006) 2 Α.Α.Δ. 388).

 

Αναφορικά με την κατηγορία της κατοχής με σκοπό την προμήθεια θα πρέπει να αποδειχθεί, πέραν της κατοχής, η πρόθεση προμήθειας σε άλλο πρόσωπο. Ως προς την πρόθεση αυτή το άρθρο 30Α του Νόμου 29/77 έχει θεσπίσει επίσης μαχητό τεκμήριο απόδειξης (βλ. και Λαζάρου ανωτέρω). Συγκεκριμένα εφόσον αποδειχθεί ότι πρόσωπο κατείχε ελεγχόμενο φάρμακο, η ποσότητα του οποίου υπερβαίνει την υπό του Νόμου καθοριζομένη, τότε αυτός θεωρείται ότι κατείχε το φάρμακο με σκοπό να το προμηθεύσει σε τρίτο πρόσωπο εκτός αν ικανοποιήσει το Δικαστήριο για το αντίθετο. Για την περίπτωση της κάνναβης, που αφορά στην παρούσα υπόθεση, η ποσότητα που ικανοποιεί το τεκμήριο είναι 30 ή περισσότερα γραμμάρια. Ισχύουν δε όσο αφορά και το εν λόγω μαχητό τεκμήριο τα όσα έχουν αναφερθεί στην υπόθεση Κούκος και έχουν εκτεθεί ανωτέρω.

Στην υπο εξέταση υπόθεση υπάρχει επαρκής περιστατική μαρτυρία η οποία σωρευτικά ιδωμένη οδηγεί το Δικαστήριο σε ασφαλή κατάληξη περί γνώσης του Κατηγορούμενου ότι στο επίδικο δέμα υπήρχε η συγκεκριμένη ποσότητα κάνναβης στη βάση των εξής λόγων:

 

·         Στις 20.02.2023 ήταν αυτός (ο Κατηγορούμενος) που μετέβηκε στο ιδιωτικό ταχυδρομικό γραφείο στην Χλώρακα και προχώρησε στην ενοικίαση ταχυδρομικής θυρίδας καταγράφοντας όχι μόνο το δικό του όνομα στο σχετικό έντυπο αλλά και τα ονόματα Chestopolow Stanislav και Αlise Αnanieva. Mάλιστα για την επίτευξη της ενοικίασης παρουσίασε αντίγραφο διαβατηρίου κάποιου Shestopalov Stanislav που δεν ήταν δικό του υποστηρίζοντας ότι αφορούσε τον ίδιο παρά το ότι στην φωτογραφία δεν υπήρχε οποιαδήποτε ομοιότητα. Η θυρίδα που ενοικιάστηκε από τον Κατηγορούμενο είχε αριθμό 204.

·         Στις 22.03.2023 παραλήφθηκε το επίδικο δέμα από το Ταχυδρομείο Ισπανίας – Βαρκελώνης και αναγραφόταν σε αυτό ως παραλήπτης ο STAS CHESTOOPALOV και διεύθυνση 111 LEOFOROS CHLORAKAS SHOP 9, SUITE 204, 8820 CLORAKA CYPRUS που ουσιαστικά αφορούσε την θυρίδα με αριθμό 204 και το ιδιωτικό ταχυδρομικό γραφείο στην Χλώρακα. Συνεπώς αυτός που ταχυδρόμησε το δέμα από την Ισπανία είχε γνώση για την ύπαρξη της συγκεκριμένης θυρίδας την οποία ανέγραψε μαζί με την διεύθυνση του ταχυδρομικού γραφείου στην Χλώρακα και το μόνο πρόσωπο που είχε γνώση στην Κύπρο για την διαθεσιμότητα της συγκεκριμένης θυρίδας, τα στοιχεία και την πλήρη διεύθυνση αυτής ήταν ο Κατηγορούμενος που την ενοικίασε στις 20.02.2023.

·         Κανένα δέμα ή πακέτο δεν αποστάλθηκε πριν από τις 04.04.2023 στην συγκεκριμένη θυρίδα στην Χλώρακα για παραλαβή.

·         Ο Κατηγορούμενος είπε ψέματα υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι αυτός έλαβε μήνυμα sms για να παραλάβει το πακέτο κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού ως η υπάλληλος του καταστήματος στη Χλώρακα επιβεβαίωσε δεν μπορούσε να αποσταλεί οποιοδήποτε μήνυμα sms στον συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου που είχε δηλωθεί εξου και η ίδια προχώρησε στις 04.04.2023 και απέστειλε email στην διεύθυνση [ ]@icloud.com την οποία κατείχε όταν ο Κατηγορούμενος της είχε αποστείλει στις 20.02.2023 αντίγραφο διαβατηρίου με τον κατηγορούμενο να εμφανίζεται τελικά στις 05.04.2023 και να της παρουσιάζει το συγκεκριμένο email και να ζητά να παραλάβει το επίδικο πακέτο συνεχίζοντας να επιμένει ψευδώς ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο που παρουσιαζόταν στο συγκεκριμένο διαβατήριο δηλαδή ότι ήταν ο Stanislav Shestopalov ενώ αυτό δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

·         Οι κινήσεις και στάση γενικότερα του Κατηγορούμενου πριν αυτός να εισέλθει εντός του καταστήματος στην Χλώρακα και να ζητήσει το επίδικο πακέτο στις 05.04.2023 μόνο ύποπτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Συγκεκριμένα αυτός προσήλθε πεζός από τον χώρο του Ξενοδοχείου με την ονομασία Saint George και φαινόταν ανήσυχος, αφού κοίταζε με επιφυλάξεις αριστερά και δεξιά από το κατάστημα APELIA. Αφού πέρασε μπροστά από το κατάστημα APELIA, διασταύρωσε το δρόμο και μετέβηκε απέναντι από αυτό. Αφού κοίταζε προς το κατάστημα και γύρο από αυτό, μετά πάροδο δύο περίπου λεπτών επέστρεψε και εισήλθε εντός του καταστήματος και έφερε καπέλο.

·         Κατά την αυτόφωρη σύλληψη του Κατηγορούμενου στις 05.04.2023 έξω από το γραφείο στην Χλώρακα αυτός παρουσίασε τον εαυτό του στον Αστ. 2986 Κ. Λουκά της ΥΚΑΝ Πάφου ως τον STAS CHESTOPALOV ενώ στην πραγματικότητα αυτός ήταν ο VASILII VOLKOV.

·         Κατά την μετάβαση του στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου και κατά την διάρκεια ανάκρισης του δεν αποκάλυπτε την πραγματική του ταυτότητα ενώ συνέχισε να δίδει ψεύτικες πληροφορίες για το ποιος ήταν.

·         Κατά την διάρκεια της παραμονής του στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου στις 05.04.2023 προσπάθησε να αποδράσει ενώ προσπάθεια απόδρασης διενήργησε και στις 11.04.2023.

·         Δεν έγινε κατορθωτή η διενέργεια οποιασδήποτε έρευνας στο κινητό τηλέφωνο που εντοπίστηκε στην κατοχή του κατηγορούμενου αφού σύμφωνα και με την σχετική έκθεση (Τεκμήριο 13) υπήρχε ειδική εφαρμογή που διέγραψε το σύνολο του περιεχομένου του κινητού κατά τον χρόνο που έγινε προσπάθεια πρόσβασης σε αυτό η οποία πρόσβαση εμποδιζόταν από την ύπαρξη της συγκεκριμένης εφαρμογής που είχε εγκατασταθεί στο κινητό του Κατηγορούμενου. Μάλιστα αυτός είπε ψέματα κατά την διάρκεια της μαρτυρίας του ότι το κινητό του χρησιμοποιήθηκε από άλλα άτομα ενώ στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί ένεκα του κωδικού ξεκλειδώματος που το συγκεκριμένο κινητό διατηρούσε.

·         Το σύνολο των ψεμάτων που ο κατηγορούμενος στηρίχθηκε τόσο κατά την αυτόφωρη σύλληψη του όσο και στην συνέχεια μέχρι και την λήψη από αυτόν ανακριτικής κατάθεσης καθώς επίσης και τα ψεύδη που ανέφερε κατά την διά ζώσης μαρτυρία του στο Δικαστήριο.

Συνεπώς από την στιγμή που καταδεικνύεται μέσω περιστατικής μαρτυρίας γνώση του κατηγορούμενου ότι το περιεχόμενο του επίδικου δέματος που έφτασε από την Ισπανία στην Κύπρο και το οποίο ο ίδιος το παρέλαβε στις 05.04.2023 περιείχε ποσότητα κάνναβης 472,2 γραμμαρίων τότε στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας τόσο η 1η κατηγορία της παράνομης εισαγωγής του ελεγχόμενου αυτού φαρμάκου όσο και της παράνομης κατοχής της από πλευράς κατηγορούμενου στις 05.04.2023 ως η λεπτομέρειες της 2ης Κατηγορίας.

 

Σε σχέση με την 3η Κατηγορία δηλαδή ότι ο Κατηγορούμενος στις 05.04.2023 κατείχε την συγκεκριμένη ποσότητα με σκοπό την προμήθεια σε τρίτα πρόσωπα αναφέρω τα εξής:

Ως προς την πρόθεση αυτή (της προμήθειας) το άρθρο 30Α του Νόμου 29/77 έχει θεσπίσει μαχητό τεκμήριο απόδειξης. Συγκεκριμένα εφόσον αποδειχθεί ότι πρόσωπο κατείχε ελεγχόμενο φάρμακο η ποσότητα του οποίου υπερβαίνει την υπό του Νόμου καθοριζομένη, τότε αυτός θεωρείται ότι κατείχε το φάρμακο με σκοπό να το προμηθεύσει σε τρίτο πρόσωπο εκτός αν ικανοποιήσει το Δικαστήριο για το αντίθετο.

Στην υπό εξέταση υπόθεση έχει διαφανεί ότι το επίδικο πακέτο που παραλήφθηκε από τον Κατηγορούμενο στις 05.04.2023 περιείχε σε αυτό ποσότητα ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β και συγκεκριμένα ποσότητας 472,2 γραμμαρίων κάνναβης με γνώση του Κατηγορούμενου για το περιεχόμενο του και χωρίς να υπάρχει άδεια του Υπουργού Υγείας.  

Για την περίπτωση της κάνναβης που αφορά στην παρούσα υπόθεση, η ποσότητα που ικανοποιεί το τεκμήριο είναι 30 ή περισσότερα γραμμάρια με την 3η κατηγορία να αφορά ποσότητα 472,2 γραμμαρίων κάνναβης, δηλαδή ποσότητα δεκαπεντέμιση φορές μεγαλύτερη από τα αρχικά 30 γραμμάρια, συνεπώς το μαχητό τεκμήριο του άρθρου 30Α του Ν. 29/77 ενεργοποιείται και εναπόκειται πλέον στον Κατηγορούμενο να δημιουργήσει την λογική αμφιβολία που να ανατρέπει το προαναφερόμενο μαχητό τεκμήριο που έχει ενεργοποιηθεί.

Ο Κατηγορούμενος επέλεξε να δώσει μαρτυρία ενόρκως και να υπόκειται σε αντεξέταση. Η μαρτυρία του αυτή αξιολογήθηκε από το Δικαστήριο και για τους λόγους που έχουν αναφερθεί ανωτέρω κρίθηκε αναξιόπιστη. Οι λόγοι για τους οποίους η μαρτυρία του δεν έγινε αποδεχτεί αναλύονται αναλυτικά ανωτέρω και δεν προτίθεμαι να τους επαναλάβω. Συνεπώς ένεκα της απόρριψης της μαρτυρίας του Κατηγορούμενου αυτός δεν έχει καταφέρει να ανατρέψει το μαχητό τεκμήριο που το άρθρο 30Α του Νόμου 29/77 και την δημιουργία της απαιτούμενης λογικής αμφιβολίας συνεπώς αυτός θεωρείται ότι κατείχε την επίδικη ποσότητα κάνναβης με σκοπό την προμήθεια σε τρίτα πρόσωπα.

Το ερώτημα φυσικά είναι το κατά πόσον το ζήτημα τελειώνει εδώ και ο Κατηγορούμενος θα πρέπει να κριθεί ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας στο αδίκημα της 3ης κατηγορίας ένεκα της αδυναμίας ανατροπής του μαχητού τεκμηρίου που δημιουργεί ο νόμος. Στο ζήτημα θα σημειώσω απλά πως η δημιουργία μαχητού τεκμηρίου δεν μπορεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να μεταθέτει το βάρος απόδειξης στον κατηγορούμενο αφού το βάρος απόδειξης της κατηγορίας (το αποδεικτικό βάρος) παραμένει στους ώμους της Κατηγορούσας Αρχής καθ όλη τη διάρκεια της δίκης και δε μετατίθεται με τη δημιουργία μαχητού τεκμηρίου, οποιοδήποτε μέρος του.

Η υπόθεση της 3ης Κατηγορίας όπως συνήθως συμβαίνει, εδράζεται σε περιστατική μαρτυρία[2] και στις πρόνοιες του άρθρου 30Α του Ν.29/77. Παρά την ύπαρξη του τεκμηρίου το Δικαστήριο προχωρεί και εξετάζει τα διάφορα στοιχεία της μαρτυρίας που είναι ενώπιον του για το κατά πόσον ισχυροποιούν η όχι το δημιουργηθέν τεκμήριο. Το τεκμήριο ενδυναμώνεται από την ύπαρξη άλλων γεγονότων που το ενισχύουν. Για παράδειγμα όσο μεγαλώνει η ποσότητα τόσο πιο δύσκολο είναι να ανατραπεί το συμπέρασμα ότι τα ναρκωτικά κατέχονται με σκοπό την προμήθεια. Πιο εύκολα μπορεί να ανατραπεί το συμπέρασμα όταν η ποσότητα δεν είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που αφ' εαυτών να δείχνουν ότι τα ναρκωτικά κατέχονταν για σκοπούς προμήθειας σε άλλα πρόσωπα.

Ενόψει των ανωτέρω αλλά και από το σύνολο της μη αμφισβητούμενης μαρτυρίας αλλά και των ευρημάτων του Δικαστηρίου κρίνεται ότι δεν δημιουργείται λογική αμφιβολία που να ανατρέπει το προαναφερόμενο μαχητό τεκμήριο που ενεργοποιήθηκε ενώ το σύνολο των συστατικών στοιχείων της κατηγορίας αποδεικνύεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.  

Η μεγάλη ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 472,2 γραμμαρίων σε συνδυασμό με την όλη στάση που κράτησε ο Κατηγορούμενος ως περιγράφεται ανωτέρω από τις 20.02.2023 μέχρι και τις 05.04.2023 οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η κατοχή της συγκεκριμένης ποσότητας ελεγχόμενου φαρμάκου ήταν με σκοπό την προμήθεια της σε τρίτα πρόσωπα.

Ως εκ τούτου και η 3η Κατηγορία στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας. 

 

Σε σχέση με τα αδικήματα της 4ης , 5ης , 6ης και 7ης Κατηγορίας:

 

Τα αδικήματα αυτά αφορούν την πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και πλαστοπροσωπία που έλαβαν χώρα στις 05.04.2023 στο ιδιωτικό γραφείο Ταχυδρομικών Θυρίδων στην Χλώρακα της Επαρχίας Πάφου ενώ η 7η κατηγορία αφορά το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας  αφού ο Κατηγορούμενος κατά τον χρόνο αυτόφωρης σύλληψης του αμέσως μετά την παραλαβή του επίδικου δέματος παρέστησε τον εαυτό του στον Αστ. 2986 Κ. Λουκά ως τον STAS CHESTOPALOV ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Vasilii Volkov.

 

Τα πράγματα είναι απλά για τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Ο κατηγορούμενος στις 05.04.2023 όταν προσήλθε ενώπιον της ΜΚ11 και ζήτησε να παραλάβει το επίδικο πακέτο συμπλήρωσε το Τεκμήριο 32 αναγράφοντας το STAS CHESTOPALOV ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αναγράψει τα πραγματικά του στοιχεία δηλαδή Vasilii Volkov. Στην συνέχεια έθεσε σε κυκλοφορία το συγκεκριμένο πλαστό πλέον έγγραφο παρουσιάζοντας το στην ΜΚ11 ενώ παρέστησε σε αυτήν ψευδώς τον εαυτό του ότι ήταν ο STAS CHESTOPALOV ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Vasilii Volkov. Συνεπώς στην βάση των ανωτέρω ευρημάτων του Δικαστηρίου στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας η 4η, 5η και 6η Κατηγορία.

 

Όσον αφορά την 7η Κατηγορία αυτή αναμφίβολα στοιχειοθετείται αφού ο Κατηγορούμενος όταν ανακόπηκε από τον Αστ. 2986 Κ. Λουκά της ΥΚΑΝ Πάφου στις 05.04.2023 έξω από το κατάστημα στην Χλώρακα παρέστηκε ψευδώς τον εαυτό του ως τον STAS CHESTOPALOV ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Vasilii Volkov.

 

Σε σχέση με το αδίκημα της 8ης Κατηγορίας:

 

Αφορά το αδίκημα της απόπειρας απόδρασης από νόμιμη κράτηση κατά την διάρκεια που ο Κατηγορούμενος βρισκόταν στις 05.04.2023 υπό νόμιμη κράτηση στα γραφεία της ΥΚΑΝ Πάφου και αφού είχε προηγηθεί η αυτόφωρη σύλληψη του κατά το στάδιο της διαδικασίας ελεγχόμενης παράδοσης που έλαβε χώρα στο κατάστημα APELIA MAILBOXES.

 

Yπενθυμίζεται πως με την ολοκλήρωση της λήψης της ανακριτικής κατάθεσης από τον Κατηγορούμενο και αφού αυτή αναγνώστηκε από την διερμηνέα και αυτός αρνήθηκε να την υπογράψει, παρά το γεγονός ότι αυτός έφερε χειροπέδες και τελούσε υπο σύλληψη επιχείρησε να διαφύγει από ανοικτό αλουμινένιο παράθυρο το οποίο βρισκόταν απέναντι από την θέση που καθόταν και ακριβώς  δίπλα από τον ΜΚ6 στην δεξιά του μεριά πηδώντας πάνω στο γραφείο που καθόταν ο ΜΚ6 γεγονός που έλαβε χώρα στην παρουσία της διερμηνέα η οποία έντρομη εξήλθε του γραφείου και άρχισε να φωνάζει για βοήθεια.

Αμέσως ο ΜΚ6 επενέβηκε κρατώντας τον κατηγορούμενο σφικτά από τα πόδια αφού το υπόλοιπο του κορμί βρισκόταν έξω από το συγκεκριμένο παράθυρο όπου και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει προτού αυτός εξέλθει ολόκληρος ενώ προσήλθαν για βοήθεια και άλλα μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου ενώ στην προσπάθεια του να αποδράσει κτύπησε το κεφάλι του σε τοίχο και το αλουμινένιο παράθυρο του γραφείου από το οποίο επιχείρησε να διαφύγει με αποτέλεσμα αυτός να φέρει μικρό τραύμα στο μέτωπο της κεφαλής του. Περαιτέρω από τα τριψίματα του στο ξύλινο γραφείο και στη βάση του αλουμινένιου παραθύρου με τα οποία είχε τριβές κατά την προσπάθεια που έγινε για ακινητοποίηση του από μέλη της ΥΚΑΝ Πάφου αυτός έφερε διάφορες μικρές εκδορές και γδαρσίματα σε διάφορα σημεία του σώματος του.

Συνεπώς με βάση τα πιο πάνω ευρήματα του Δικαστηρίου η 8η Κατηγορία στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Σε σχέση με το αδίκημα της 10ης Κατηγορίας:

 

Αφορά το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία. Σχετική με το ζήτημα αυτό ήταν η μαρτυρία του Αστ. 1244 Σ. Στυλιανού (ΜΚ2) της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης η οποία έγινε αποδεκτή από το Δικαστήριο. Ο μάρτυρας αυτός επιβεβαίωσε ότι από τον έλεγχο που διενέργησε σε σχέση με τον Κατηγορούμενο τόσο στο σύστημα αφιξο - αναχωρήσεων της Αστυνομίας, όσο και στο σύστημα της υπηρεσίας ασύλου αλλά και στο σύστημα που διατηρεί το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης διαπιστώθηκε πως το όνομα του Κατηγορούμενου δεν εντοπιζόταν πουθενά και αυτό ως διευκρίνισε σημαίνει ότι ο Κατηγορούμενος δεν εισήλθε από νόμιμο λιμάνι ή αεροδρόμιο της Δημοκρατίας ενώ στο αρχείο που επίσης τηρείται σε σχέση με τα οδοφράγματα και τα πρόσωπα από τρίτες χώρες που εισέρχονται και εξέρχονται αυτών δεν εντοπίστηκε ούτε και εκεί το όνομα του κατηγορούμενου.

 

Ούτως η άλλως και ο Κατηγορούμενος κατά την κυρίως εξέταση του αλλά και αντεξεταζόμενος παραδέχθηκε ότι αφίχθηκε στην Κύπρο παράνομα και συγκεκριμένα μέσω αεροδρομίου που βρίσκεται στις Κατεχόμενες Περιοχές.  

 

Συνεπώς με βάση τα πιο πάνω το αδίκημα της 10ης Κατηγορίας στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

 

Υπενθυμίζεται πως σε σχέση με το αδίκημα της 9ης Κατηγορίας ήτοι αυτό της παράνομης παραμονής στην Δημοκρατία έγινε παραδοχή από πλευράς του Κατηγορούμενου και δεν εξετάζεται με την παρούσα απόφαση.

 

Σε σχέση με τα αδικήματα της 11ης , 12ης , 13ης και 14ης Κατηγορίας:

 

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν αδικήματα που έλαβαν χώρα στις 11.04.2023 στον χώρο στάθμευσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και με εμπλεκόμενους τόσο τον κατηγορούμενο ως θύτη όσο και τους Αστ. 3869 Χ. Γιάγκου και Ε/Αστ. 5346 Γ. Χατζηχριστοδούλου ως θύματα.

 

Η 11η κατηγορία αφορά το αδίκημα της απόπειρας απόδρασης από νόμιμη κράτηση. Μέσα από τα ευρήματα του Δικαστηρίου προκύπτει πως ενώ ο Κατηγορούμενος κρατείτο ως ύποπτος στις 11.04.2023 στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου και είχε μεταφερθεί από τους Αστ. 3869 και Ε/Αστ. 5346 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για ιατρικές εξετάσεις κατά την επιστροφή τους στο αυτοκίνητο τύπου κλούβα και ενώ αυτός βρισκόταν υπο τον έλεγχο της Αστυνομίας σπρώχνοντας τα μέλη της αποπειράθηκε να αποδράσει τρέχοντας. Συνεπώς η 11η Κατηγορία στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

 

Η 12η κατηγορία αφορά το αδίκημα της αντίστασης κατά της νόμιμης σύλληψης για ποινικό αδίκημα. Πρόκειται για αδίκημα που έλαβε χώρα και αυτό στις 11.04.2023 στο χώρο στάθμευσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου από πλευράς κατηγορούμενου ο οποίος ενημερώθηκε από τους Αστ. 3869 και Ε/Αστ. 5346 ότι θα συλλαμβανόταν για αυτόφωρα αδικήματα με τον κατηγορούμενο όμως βρισκόμενο σε έξαλλή κατάσταση να μην συνεργάζεται και να αντιστέκεται στην σύλληψη του. Συνεπώς η 12η Κατηγορία στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.  

 

Η 13η κατηγορία αφορά το αδίκημα της επίθεσης κατά οργάνου τηρήσεως της τάξης κατά την κανονική εκτέλεση του καθήκοντος του. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου ο Κατηγορούμενος στις 11.04.2023 εξερχόμενος από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και ενώ συνοδευόταν από τους Αστ. 3869 και Ε/Αστ. 5346 στην προσπάθεια του να αποδράσει επιτέθηκε σε αυτούς ενώ βρίσκονταν κατά την κανονική εκτέλεση του καθήκοντος τους ήτοι έσπρωξε με τον αγκώνα του τον Ε/Αστ. 5346 ενώ στην συνέχεια τον έριξε στο έδαφος ενώ με τα πόδια του κλοτσούσε και τον Αστ. 3869. Συνεπώς η 13η Κατηγορία στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.  

 

Η 14η κατηγορία αφορά το αδίκημα της επίθεσης προκαλούσας πραγματικής σωματικής βλάβης. Θύμα της επίθεσης αυτής ήταν ο Αστ. 3869 Χ. Γιάγκου ο οποίος στις 11.04.2023 συνόδευε τον Κατηγορούμενο μαζί με τον Ε/Αστ. 5346 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου κατά την αποχώρηση τους από το Νοσοκομείο και ενώ βρίσκονταν στον χώρο στάθμευσης αυτού ο Κατηγορούμενος κτύπησε με τα πόδια του τον Αστ. 3869 τον οποίο τραυμάτισε στο δεξί του γόνατο και χέρι (σχετική η Ιατρική Έκθεση Τεκμήριο 19). Συνεπώς η 14η Κατηγορία στοιχειοθετείται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.  

 

Κατάληξη:

 

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω ο Κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος στις κατηγορίες 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13 και 14.

 

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο Κατηγορούμενος είχε παραδεχθεί την 9η Κατηγορία πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας συνεπώς το Δικαστήριο θα προχωρήσει με την διαδικασία επιβολής ποινής αναφορικά με το σύνολο των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

 

 

    (Υπ.).......................................

      N. Φακοντής, Ε.Δ.

ΠΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 



[1] Μ.Φ. Χ. v. Μ.Χ., ΕΦΕΣΗ ΑΡ. 22/2018, 28/9/2021

 

[2] Η περιστατική μαρτυρία, σύμφωνα με τη σχετική νομολογίαπαρομοιάζεται με τους κρίκους αλυσίδας. Όπως οι κρίκοι της αλυσίδας πρέπει να είναι συνεκτικοί και αλληλένδετοι με τους υπόλοιπους κρίκους έτσι και τα ιδιαίτερα τμήματα της περιστατικής μαρτυρίας πρέπει να συναρτώνται μεταξύ τους ως θέμα λογικής συνέπειας ώστε να συγκροτούν ένα αδιάσπαστο σώμα (βλ. Μιχαηλίδης ν. Δημοκρατίας (1989) 2 CLR 172). Η περιστατική μαρτυρία δεν πρέπει να συμβιβάζεται μόνο με την εκδοχή ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το αδίκημα αλλά περιπλέον πρέπει τα γεγονότα να μην συμβιβάζονται με οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα εκτός από το συμπέρασμα ενοχής του κατηγορουμένου (βλ. Vrakas v. Republic (1973) 2 CLR 139, Vouniotis v. Republic (1975) 2 CLR 34 και Anastasiadis v. Republic (1977) 2 CLR 97).  Όταν όλες οι σημαντικές πτυχές της περιστατικής μαρτυρίας δεν συμβιβάζονται με οτιδήποτε άλλο παρά με συμπέρασμα ενοχής η περιστατική μαρτυρία μπορεί να οδηγήσει στην καταδίκη του κατηγορούμενου. Όταν όμως βασικά σημεία της περιστατικής μαρτυρίας συμβιβάζονται όχι μόνο με την εκδοχή της κατηγορούσας αρχής ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το αδίκημα αλλά και με μια άλλη λογική εξήγηση που προκύπτει από τη μαρτυρία, τότε η μαρτυρία από μόνη της δεν μπορεί να θεμελιώσει την ενοχή του κατηγορούμενου (βλ. και σύγγραμμα Τ. Ηλιάδη, Το Δίκαιο της Απόδειξης σελ. 26-36).


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο