ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ

Ενώπιον: Μ. Μυτίδη, Ε.Δ.

                                                                                               Αρ. Υπόθεσης: 1019/2024

 

Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου

 

εναντίον

 

1.    STEFAN NAYDENOV

2.    STEFANI GEOREVA

                                                                                                             Κατηγορούμενοι

 

Ημερομηνία: 09.02.2024

 

Εμφανίσεις:

Για την Κατηγορούσα Αρχή: κος Αντωνίου Μ.

Για τον Κατηγορούμενο: κα Παπασάββα Γ.

Κατηγορούμενοι παρόντες

 

ΑΠΟΦΑΣΗ

(Δοθείσα από έδρας)

 

Το υπό εξέταση κατηγορητήριο καταχωρήθηκε αυθημερόν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου και σε αυτό περιλαμβάνονται 6 κατηγορίες, που αφορούν από κοινού τους κατηγορούμενους

 

Οι κατηγορούμενοι αμέσως προηγουμένως παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη στο Κακουργιοδικείο, το οποίο θα συνέλθει σε συνεδρία στην Πάφο στις 08/03/2024. Μετά την εξέλιξη αυτήν, η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε αίτημα όπως το Δικαστήριο διατάξει την κράτηση και των δυο κατηγορουμένων μέχρι την έναρξη της δίκης τους στη βάση του κινδύνου φυγοδικίας. Προς επίρρωση του αιτήματος αυτού ο κύριος Αντωνίου κατέθεσε στο Δικαστήριο αντίγραφο του μαρτυρικού υλικού που αφορά την υπόθεση για την οποία έχουν παραπεμφθεί, το οποίο σημειώθηκε ως Τεκμήριο 1 ενώ έδωσε και αντίγραφο αυτού και στη συνήγορο των δυο κατηγορούμενων.

 

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν από κοινού οι κατηγορούμενοι αφορούν το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, την παράνομη εισαγωγή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β' και ότι είχαν συγκεκριμένα στην κατοχή τους ελεγχόμενο φάρμακο τάξεως Β' ήτοι κάνναβη βάρους 28 κιλών χωρίς άδεια του Υπουργού Υγείας, την παράνομη κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β' με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα και συγκεκριμένα ότι είχαν στην κατοχή τους ελεγχόμενο φάρμακο τάξεως Β' ήτοι κάνναβη χωρίς άδεια του Υπουργού Υγείας με σκοπό να το προμηθεύσουν σε άλλα πρόσωπα. Επίσης αντιμετωπίζουν το αδίκημα της παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου, ήτοι ότι εισήγαγαν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Αερολιμένα Πάφου ελεγχόμενο φάρμακο τάξεως Β', δηλαδή κάνναβη βάρους 28 κιλών χωρίς την άδεια του Υπουργού Υγείας και τέλος αντιμετωπίζουν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά παράβαση των σχετικών προνοιών του Νόμου 188(I)/2007 ως αυτός έχει τροποποιηθεί.

 

Η συνήγορος των δύο κατηγορούμενων δεν έφερε οποιανδήποτε ένσταση στο αίτημα κράτησης και συμφώνησε ουσιαστικά με την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής ότι δικαιολογείται το αίτημα αυτό, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του κινδύνου φυγοδικίας, όπως τις εξήγησε ο κύριος Αντωνίου κατά την αγόρευσή του προς υποστήριξη του αιτήματός του. Παρά όμως τη μη ύπαρξη ένστασης από πλευράς Υπεράσπισης το Δικαστήριο εφόσον τέτοιου είδους αδικήματα επηρεάζουν συνταγματικά δικαιώματα των κατηγορούμενων όπως αυτό της ελευθερίας οφείλει να αιτιολογήσει στην απόφασή του για το αν θα ικανοποιήσει ή όχι το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής.

 

Νομική Πτυχή - Εφαρμογή στην παρούσα υπόθεση

 

Η εξουσία του Δικαστηρίου όσον το αφορά αίτημα κράτησης του  Κατηγορούμενου μέχρι την ημερομηνία της δίκης του εδράζεται στα άρθρα 48 και 92 της Ποινικής Δικονομίας  Κεφ. 155

 

Είναι καλά γνωστό στη νομολογία ότι η κράτηση ενός κατηγορούμενου μέχρι της παραπομπής του στη δίκη εδράζεται και συναρτάται με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρεις παράγοντες. Την πιθανότητα μη προσέλευσης ενός κατηγορούμενου στη δίκη, την πιθανότητα διάπραξης του ίδιου ή άλλου αδικήματος και τη δυνατότητα επηρεασμού μαρτύρων. Ο καθένας από τους πιο πάνω παράγοντες εξετάζεται χωριστά και η ύπαρξη οποιουδήποτε από αυτούς μπορεί να δικαιολογήσει την έκδοση διατάγματος κράτησης. Παραπέμπω σχετικά στην απόφαση Σιακαλλή ν. Δημοκρατίας (1997) 2 Α.Α.Δ. 130. Όταν το Δικαστήριο εξετάζει ένα αίτημα όπως αυτό της Κατηγορούσας Αρχής, είναι σημαντικό να καθοδηγείται από την αρχή ότι κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται ότι είναι αθώος εκτός εάν καταδικαστεί από αρμόδιο Δικαστήριο. Ο κανόνας ότι οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι κάμπτεται μόνο εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι.

 

Εξέταση Αιτήματος

 

Το αίτημα κράτησης ως έχει λεχθεί από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στον κίνδυνο φυγοδικίας και συνεπώς θα εξεταστεί αποκλειστικά και μόνο από αυτή τη σκοπιά. Προς υποστήριξη του αιτήματος αυτού ο κύριος Αντωνίου παρέπεμψε το Δικαστήριο σε αριθμό καταθέσεων που περιλαμβάνονται στο Τεκμήριο 1, τις οποίες συνόψισε και ανέφερε στο Δικαστήριο τα όσα σχετικά περιλαμβάνονται και δικαιολογούν το αίτημά του. Η σοβαρότητα του αδικήματος σε συνάρτηση προς την πιθανότητα καταδίκης και επιβολής αυστηρής ποινής αποτελούν βασικούς δείκτες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν στην πρόγνωση για το ενδεχόμενο μη προσέλευσης και υπαγωγής του κατηγορουμένου στη δικαιοσύνη. Έχει λεχθεί ότι όσο σοβαρότερη είναι η κατηγορία ανάλογα μεγαλύτερο είναι και το κίνητρο του κατηγορουμένου να αποφύγει τη δίκη.  Παραπέμπω σχετικά στην υπόθεση Κρασοπούλης και άλλοι ν. Δημοκρατίας (2012) 2. Α.Α.Δ. 450, καθώς και στην υπόθεση Ιωάννου ν. Δημοκρατίας (2006) 2 Α.Α.Δ. 149.

 

Βέβαια έχει επίσης τονιστεί ότι ο παράγοντας αυτός δεν είναι πάντοτε και σε κάθε περίπτωση αρκετός ώστε να επενεργήσει από μόνος του και αυτομάτως στην κρίση του Δικαστηρίου για την κράτηση ενός κατηγορούμενου. Λαμβάνονται υπόψιν και οι λεγόμενοι υποκειμενικοί παράγοντες, στοιχεία δηλαδή και δεδομένα που συνδέονται με τον χαρακτήρα του κατηγορούμενου, την κατοικία του, το επάγγελμά του, την οικονομική του κατάσταση, τους οικογενειακούς και οποιουσδήποτε άλλους δεσμούς του με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και γενικότερα θέματα υγείας. Σχετική είναι η υπόθεση Θεοχάρους ν. Δημοκρατίας (2002) 2 Α.Α.Δ. 48. Επίσης στην υπόθεση Γενικός Εισαγγελέας ν. Λουκάς Σιδερένος και άλλοι λέχθηκε ότι «Οι προσωπικές συνθήκες εξετάζονται με αναφορά στο σχετικό κριτήριο, κατά πόσον δηλαδή οι συνθήκες αυτές ανατρέπουν τη σκέψη στον κατηγορούμενο να μην εμφανιστεί στο Δικαστήριο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του προσάπτονται». Παράλληλα λαμβάνεται υπ' όψιν και ο χρόνος κράτησης υποδίκου, ο οποίος από μόνος του δεν αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο σύνολό του και ανάλογα να σταθμίζεται ως στοιχείο που θα δικαιολογούσε τυχόν διαφορετική προσέγγιση ως προς περαιτέρω κράτησή του.

 

Στην παρούσα υπόθεση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι σοβαρές εν όψει και των ποινών που προβλέπονται από τους σχετικούς Νόμους και συγκεκριμένα τον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο του 1977 (Ν. 29/1977), αλλά και τον περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Ν. 188(I)/2007). Ειδικότερα για τις κατηγορίες 3 και 4 που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, όπως ορθά παρατήρησε ο κύριος Αντωνίου, με βάση το άρθρο 30 ήτοι τον τρίτο πίνακα του Νόμου 29/77 προνοούνται ποινές φυλάκισης μέχρι και δια βίου. Είναι δε προφανές ότι σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι 1 και 2 κριθούν ένοχοι, ιδιαίτερα στις κατηγορίες 3 και 4 που αντιμετωπίζουν, οι ποινές που αναμένεται να τους επιβληθούν συνυπολογιζόμενων βέβαια και των οποιωνδήποτε τυχόν προσωπικών περιστάσεων θα είναι πολύ αυστηρές και πολυετείς, κάτι εξάλλου που υποδεικνύεται και μέσα από τη νομολογία για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των αδικημάτων. Σε ότι αφορά το δείκτη της πιθανότητας καταδίκης έχω διέλθει το μαρτυρικό υλικό και συγκεκριμένα τις καταθέσεις στις οποίες ο κύριος Αντωνίου επέσυρε την προσοχή του Δικαστηρίου και έχω διαπιστώσει ότι πράγματι τα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο προκύπτουν μέσα από τις καταθέσεις με ερυθρό 1 έως ερυθρό 3, καθώς και από τις καταθέσεις των ίδιων των κατηγορούμενων με ερυθρό 11 Α 1 έως 11 Δ.1, οι οποίες αποτελούν τη μετάφραση της κατάθεσης που έδωσαν στη μητρική τους γλώσσα. Ό,τι ουσιαστικά προκύπτει από τα πιο πάνω είναι ότι οι κατηγορούμενοι στις 31/01/24 μετέφεραν από μια αποσκευή ο καθένας σε πτήση που προήλθε από την Αθήνα και σε σχετικό έλεγχο που τους είχε διενεργηθεί διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 14 μεγάλες συσκευασίες κλειστές αεροστεγώς σε κάθε βαλίτσα εντός αυτών ενώ μετά από σχετικό έλεγχο που διενεργήθηκε επί του περιεχομένου αυτών συσκευασιών που ήταν πράσινη ξηρή φυτική ύλη διαπιστώθηκε ότι πρόκειται περί κάνναβης. Το δε καθαρό βάρος της πιο πάνω ουσίας ανήλθε σε 28 κιλά. Σχετικό προς τούτο είναι και το ερυθρό 12 που αφορά την έκθεση του κρατικού χημείου. Επίσης διαφάνηκε ότι στην τσάντα της δεύτερης κατηγορούμενης υπήρχε ένα ποσό ύψους € 1.000, ενώ στην τσάντα του κατηγορούμενου 1 ένα ποσό της τάξης των € 470. Στις δε καταθέσεις τους οι κατηγορούμενοι ανέφεραν και προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι δεν γνώριζαν ότι περιείχοντο μέσα ναρκωτικές ουσίες και ότι τις βαλίτσες αυτές τους τις έδωσε κάποιο πρόσωπο από την Ισπανία και ήταν με την εντύπωση ότι κουβαλούσαν τσιγάρα. Θεωρώ ότι με βάση το σύνολο της πιο πάνω μαρτυρίας ως την έχω παραθέσει συνοπτικά κρίνω ότι υπάρχει πιθανότητα και μόνο καταδίκης των δύο κατηγορούμενων στις κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάθε λογική προσδοκία για αθώωση.

 

Σε σχέση με τους υποκειμενικούς παράγοντες θεωρώ ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν οποιονδήποτε δεσμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον όπως αναντίλεκτα ανέφερε ο κύριος Αντωνίου αυτοί κατάγονται από τη Βουλγαρία, ενώ επίσης είναι γονείς ενός παιδιού, το οποίο διαμένει σε άλλη χώρα. Δεν μιλούν ελληνικά και δεν φαίνεται να συνδέονται, με οποιοδήποτε τρόπο με τη Δημοκρατία. Τα πιο πάνω καθιστούν την πιθανότητα να μην προσέλθουν οι κατηγορούμενοι ενώπιον δικαιοσύνης ακόμα πιο ισχυρή και αυτοί να διαφύγουν είτε στο εξωτερικό, είτε σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σχετική είναι επίσης η υπόθεση Mingxia Hua v. Αστυνομίας Ποιν. Εφ. 65/2011 2 ΑΑΔ 152 στην οποία με παρέπεμψε ο κύριος Αντωνίου. Υπό το φως όλων των πιο πάνω και έχοντας κατά νου τις αρχές του αφορούν ζητήματα κράτησης κατηγορούμενων όπως προκύπτουν από τη νομολογία κρίνω ότι το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για κράτηση των κατηγορούμενων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους θα πρέπει να επιτύχει και επιτυγχάνεται. Να αναφέρω επίσης ότι έχω λάβει υπόψιν μου τον χρόνο, ο οποίος θα μεσολαβήσει μέχρι οι κατηγορούμενοι να εμφανιστούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, ήτοι στις 08/03/24 χρονικό διάστημα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο ώστε να μην διατασσόταν η κράτησή τους για τον λόγο αυτό.

 

Συνακόλουθα το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής εγκρίνεται, οι κατηγορούμενοι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι και τις 08/03/24 που έχει οριστεί η υπόθεσή τους για απάντηση στις κατηγορίες ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου. Περαιτέρω εκδίδεται διάταγμα προσαγωγής τους για να παρευρεθούν στην πιο πάνω διαδικασία. Τα έξοδα της μεταφράστριας να καταβληθούν από τη Δημοκρατία.

 

                                                                                       (Υπ.).......................................

                                                                                                       Μ. Μυτίδης , Ε.Δ.

Πιστόν Αντίγραφον

Πρωτοκολλητής

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο