ECLI:CY:ODLAR:2023:2

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ:  Γ. Γ. Αντωνιάδη, Π.

                                                                                 Αρ. Αίτησης:  21/2022(i)

 

Μεταξύ:      

 

A. F., Οδός Γ. Δ. ΧΧ, A. C., Διαμ. ΧΧΧ, Τ.Κ.: ΧΧΧΧ, Λιοπέτρι

                                                                             Αιτήτριας

και

 

Ν. Γ., Οδός Α. Κ. ΧΧΧ, Τ.Κ.: ΧΧΧΧ, Δασάκι Άχνας

 

                                                                 Καθ’ ου η αίτηση

 

 

Μονομερής αίτηση ημερομηνίας 21.06.2022

 

Ημερομηνία:  17 Φεβρουαρίου 2023

 

Εμφανίσεις:

Για την Αιτήτρια: κ.κ. Ν. Γ. Νικολάου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.

Για τον Καθ’ ου η αίτηση: κ.κ. Γιώργος Α. Βασιλείου Δ.Ε.Π.Ε.

 

 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Η Αιτήτρια με την μονομερή αίτηση της ημερομηνίας 21/06/2022 ζήτησε από το Δικαστήριο προσωρινό διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται ο Καθ’ ου η αίτηση να της καταβάλει το ποσό των €900 μηνιαίως, ως συνεισφορά του στην διατροφή των ανήλικων τέκνων του Χ. Ν. Κ., ηλικίας οκτώ(8) ετών, Κ. Ρ. Γ. ηλικία εφτά(7) ετών και Α. Γ. ηλικίας τεσσάρων(4) ετών σήμερα.

 

Η αίτηση αυτή βασίζεται στο άρθρο 111 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτό τροποποιήθηκε έως και σήμερα, στον Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο 23/90 Άρθρα 3, 11, 12, 13, 14, 15, 16 και 18, στους Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 1990, Κανόνες 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, και 11, στον Περί Τέκνων (Συγγένεια και Νομική Υπόσταση) Νόμου του 1991 (Ν.187/1991) Άρθρα 2, 15, 16, 17, 18, 19 και 23, στον Περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμο 216/90, Άρθρα 2, 33, 36, 37, 38 και 40 και όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, στον Περί Δικαστηρίων Νόμο 14/60, Άρθρα 2, 31, 32 και 42 στους Περί Πολιτικής Δικονομίας Θεσμούς Δ.48 Θ.1-9, Δ.30, Δ.33, Δ.59 και Δ.64 και στις γενικές και συμφυείς εξουσίες του Δικαστηρίου.


Στην ένορκη δήλωση της που συνοδεύει την μονομερή αίτηση της η Αιτήτρια αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Με τον Καθ’ ου η Αίτηση τελέσαμε πολιτικό γάμο στις 12-06-2013 στο Δημαρχείο Δ. της επαρχίας Αμμοχώστου. Επισυνάπτω ως Τεκμήριο (Α) αντίγραφο πιστοποιητικού του πολιτικού γάμου. Περαιτέρω, στις 03-10-2015 προχωρήσαμε με τον Καθ’ ου η Αίτηση στην τέλεση θρησκευτικού γάμου, στον Ιερό Ναό Α. Μ. και Α. Μ. στο Δασάκι Άχνας της Επαρχίας Αμμοχώστου. Επισυνάπτω ως Τεκμήριο (Β) αντίγραφο του πιστοποιητικού γάμου μας ημερομηνίας 21-09-2017 με αύξων αριθμόν 4039.


Από το γάμο μας με τον Καθ’ ου η Αίτηση αποκτήσαμε τρία τέκνα, ήτοι τους ανήλικους Χ. Ν. Γ. γεννηθείσα την 07-03-2014 ηλικίας οκτώ (8) ετών, τον Κ. Ρ. Γ. γεννηθείς την 07-03-2015 ηλικίας επτά (7) ετών και την Α. Γ. γεννηθείσα την 25-06-2018 ηλικίας τεσσάρων(4) σχεδόν ετών σήμερα. Επισυνάπτω ως Τεκμήριο (Γ) δέσμη αντιγράφων πιστοποιητικών γεννήσεως και των τριών ανήλικων τέκνων μας.

 

Κατά τα πρώτα χρόνια της έγγαμης συμβίωσης μας με τον Καθ’ ου η Αίτηση δεν αντιμετωπίζαμε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο η μεταξύ μας σχέση άρχισε να μεταβάλλεται σταδιακά κάποια χρόνια πριν την διάσταση μας. Ο Καθ’ ου η Αίτηση άρχισε να γίνεται νευρικός και να προκαλεί εντάσεις εντός του συζυγικού οίκου. Η νευρική στάση και συμπεριφορά του Καθ’ ου η Αίτηση σταδιακά εξελίχθηκε σε βίαιη συμπεριφορά, αφού έλαβαν χώρα διάφορα περιστατικά βίας στο συζυγικό οίκο τα οποία και κατήγγειλα στις αστυνομικές αρχές. Η βίαιη συμπεριφορά του Καθ’ ου η Αίτηση κορυφώθηκε κατά τον Οκτώβριο του 2020, όταν σε ένταση που δημιούργησε προς το πρόσωπο μου, προκάλεσε κακόβουλη ζημία και τότε ήταν που συλλήφθηκε από την Αστυνομία των Βάσεων Δ. για πρόθεση βίας στην Οικογένεια και που αποτάθηκα για ακόμη μια φορά στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.


Το ως άνω συμβάν επέφερε και την οριστική διάσταση και ρήξη στο γάμο μας, γι' αυτό το λόγο μετακόμισα μαζί με τα ανήλικα τέκνα μας κατά τον Οκτώβριο του 2020 σε διαμέρισμα στο Δασάκι Άχνας της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου έμεινα εκεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Κατά τον Απρίλιο του 2021 μετακόμισα σε διαμέρισμα επί της οδού Γ. Δ. ΧΧ, A. C., Διαμ. ΧΧΧ, Τ.Κ.: ΧΧΧΧ στο Λιοπέτρι της Επαρχίας Αμμοχώστου, όπου διαμένω μέχρι και σήμερα μαζί με τα ανήλικα τέκνα μου. Έκτοτε έχω επιφορτιστεί με τα έξοδα των τριών ανήλικων τέκνων μου και έχω αναλάβει πλήρως το οικονομικό κόστος όλων των αναγκών τους.


Περαιτέρω, προώθησα δικαστικά μέτρα ενώπιον του Οικογενειακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για τη διευθέτηση των οικογενειακών μας θεμάτων και δη για την άσκηση της γονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων μας. Προς τούτοις στα πλαίσια της αίτησης γονικής μέριμνας υπ' αριθμόν 20/21 εκδόθηκε στις 18-05-2021 διάταγμα από το Οικογενειακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σύμφωνα με το οποίο ανατίθεται η φύλαξη και φροντίδα των ανήλικων τέκνων μας σε εμένα, καθώς επίσης προσδιορίζεται ως τόπος διαμονής αυτών ο εκάστοτε τόπος διαμονής μου, εντός της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Πράττω το μέγιστο δυνατό για την καλύτερη φροντίδα, διατροφή, συντήρηση, επίβλεψη και ευημερία των ανήλικων τέκνων μου Χ. Ν., Κ. Ρ. και Α. πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον τους. Επιδιώκω όπως όλες οι ανάγκες τους καλύπτονται και εξυπηρετούνται στο ακέραιο και σκοπός μου είναι όπως εξακολουθήσουν να ανατρέφονται με τον ίδιο τρόπο, Επιβάλλεται και είναι απολύτως αναγκαία η συνεισφορά του Καθ’ ου η Αίτηση στην συντήρηση του ανηλίκων, καθότι πλέον δυσκολεύομαι να καλύψω τις βασικές ανάγκες τους δεδομένου ότι λαμβάνω χαμηλά εισοδήματα και καλούμαι να ανταπεξέλθω οικονομικά στις ανάγκες και των τριών παιδιών μου, ενώ ταυτόχρονα όσον τα παιδιά μεγαλώνουν οι ανάγκες τους αυξάνονται. Με την παρούσα αίτηση καλώ τον Καθ’ ου η Αίτηση να επιδείξει την δέουσα φροντίδα και επιμέλεια και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα παιδιά του. Αξίζει να αναφέρω ότι τον τελευταίο ένα χρόνο περίπου διατηρώ δεσμό με κάποιον άντρα και από την σχέση αυτή στις 21-04-2022 έφερα στο κόσμο ένα παιδί το οποίο συνεπάγεται για εμένα περαιτέρω έξοδα. Βρίσκομαι σε πολύ δεινή κατάσταση και είναι απαραίτητο να καθοριστεί σταθερή συμβολή του Καθ’ ου η Αίτηση στην κάλυψη της διατροφής των ανηλίκων.


Οι ανάγκες της οκτάχρονης Χ. Ν. και τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη τους ως έχουν σήμερα είναι:

(Α). Διατροφή:                                                                           €200,00

(Β). Αναλογία σε ρεύμα και νερό (διμηνία):                                €80,00

(Γ). Μεταφορικά (καύσιμα):                                                        €50,00

(Δ). Κολύμβηση                                                                         €50,00

(Ε). Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:                                           €100,00

(ΣΤ). Ένδυση και υπόδηση:                                                       €100,00

(Ζ). Χαρτζιλίκι και άλλα προσωπικά έξοδα:                                €50,00

                                                                                                  ……………….

Σύνολο:                                                                                     €630,00


Όσον αφορά τον επτάχρονο Κ. Ρ. οι ανάγκες του και τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη τους σήμερα είναι ως ακολούθως:

(Α). Διατροφή:                                                                           €200,00

(Β). Αναλογία σε ρεύμα και νερό (διμηνία):                                €80,00

(Γ). Μεταφορικά (καύσιμα):                                                        €50,00

(Δ). Κολύμβηση                                                                         €50,00

(Ε). Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:                                           €100,00

(ΣΤ). Ένδυση και υπόδηση:                                                       €100,00

(Ζ). Χαρτζιλίκι και άλλα προσωπικά έξοδα:                                €50,00

                                                                                                  ………………..

Σύνολο:                                                                                     €630,00

Όσον αφορά την μικρότερη θυγατέρα των διαδίκων, την τετράχρονη σχεδόν Α., οι ανάγκες της και τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη τους σήμερα είναι ως ακολούθως:

(Α). Διατροφή:                                                                           €150,00

(Β). Αναλογία σε ρεύμα και νερό (διμηνία):                                €80,00

(Γ). Μεταφορικά (καύσιμα):                                                        €50,00

(Δ). Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:                                           €100,00

(Ε). Ένδυση και υπόδηση:                                                         €80,00

(ΣΤ).Σχολείο:                                                                             €40,00

(Ζ). Χορούς:                                                                               €40,00

                                                                                                  ……………….

Σύνολο:                                                                                     €540,00

Περαιτέρω, εγώ έχω τα προσωπικά μου έξοδα ως επίσης και τα έξοδα συντήρησης του διαμερίσματος στο οποίο διαμένω με τα τρία παιδιά μου από τον γάμο μου με τον Καθ’ ου η αίτηση καθώς και το βρέφος που πρόσφατα απέκτησα. Καταρχήν, καταβάλλω το χρηματικό ποσό των €350,00= μηνιαίως ως ενοίκιο του διαμερίσματος στο οποίο διαμένω μαζί με τα ανήλικα Τέκνα μου. Επισυνάπτω ως Τεκμήρια (ΣΤ) και (Ζ) αντίγραφο της συμφωνίας ενοικίασης του διαμερίσματος που διαμένω με τα τρία παιδία μου από τον γάμο μου με τον Καθ’ ου η Αίτηση καθώς και το βρέφος που πρόσφατα απέκτησα και αποδείξεις καταβολής του ενοικίου, αντίστοιχα. Οι αγορές σε υπεραγορές και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των €140,00= περίπου εβδομαδιαίως, ήτοι €560,00= και πλέον τον μήνα, για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος καταβάλλω το χρηματικό ποσό των €300,00= περίπου τη διμηνία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και το χρηματικό ποσό των €180,00= περίπου τη διμηνία κατά τους χειμερινούς μήνες, χρηματικό ποσό €70,00= την τριμηνία για υδατοπρομήθεια και χρηματικό ποσό των €25,00= κοινόχρηστα. Καταθέτω ως τεκμήρια (Η), (Θ) και (Ι) αντίστοιχα σχετικές αποδείξεις. Όσον αφορά την επαγγελματική απασχόληση μου, εργάζομαι ως πωλήτρια σε χρυσοχοείο στην Α. Ν. με μισθό €900.00= μηνιαίως. Επισυνάπτω ως Τεκμήριο (Κ) αντίγραφο του συμβολαίου εργοδότησης μου.


Όσον αφορά τον Καθ’ ου η αίτηση διαμένει στο πατρικό του σπίτι επί της οδού Α. Κ. ΧΧΧ στο Δασάκι Άχνας. Κατά συνέπεια δεν επιβαρύνεται με περαιτέρω έξοδα, τουναντίον ο Καθ’ ου η Αίτηση διατρέφεται και συντηρείται από τους γονείς του. Ειδικότερα, δεν πληρώνει οποιοδήποτε ποσό αφορά στη συντήρηση μιας κατοικίας και δη λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, υδατοπρομήθειας, σκύβαλα, κοινοτικές υπηρεσίες κ.λ.π.


Είναι η θέση μου ότι ο Καθ’ ου η αίτηση έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει χρηματικά ποσά για τη διατροφή και συντήρηση των παιδιών του. Έχει εισοδήματα πέραν των €1,800.00= μηνιαίως ή και είναι ικανός για να έχει μια τέτοια εισοδηματική ικανότητα. Απεναντίας, τα δικά μου εισοδήματα είναι περιορισμένα και αδυνατώ να ανταπεξέλθω στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών μου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων συνηγορούν στην έκδοση του αιτούμενου διατάγματος συνεισφοράς του Καθ’ ου η Αίτηση στην διατροφή και συντήρηση των ανήλικων τέκνων του. Με βάση τα πραγματικά αυτά δεδομένα είναι θέση μου ότι είναι ορθό, δίκαιο, πρέπον, επιβεβλημένο και επείγον όπως το σεβαστό Δικαστήριο εκδώσει το αιτούμενο διάταγμα. Η ανάγκη αυτή για να συμβάλει ο Καθ’ ου η αίτηση άμεσα και σταθερά στις ανάγκες των τριών ανήλικων παιδιών μας έγινε όλο και πιο επιτακτική μετά τις 21-04-2022 που γέννησα ένα παιδί που προήλθε από μια σχέση που διατηρώ τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο. Οι υποχρεώσεις μου λογικά αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να είναι παντελώς αδύνατο για εμένα να ανταποκριθώ.»


Το δικαστήριο διέταξε την επίδοση της μονομερούς αιτήσεως και εκ μέρους του Καθ’ ου η αίτηση εμφανίστηκε ο δικηγόρος του και ζήτησε χρόνο να καταχωρήσει την ένσταση του.


Ο Καθ’ ου η αίτηση ως λόγους ένστασης του αναφέρει τους ακόλουθους:

 

«Ο Καθ’ ου η αίτηση έχει διαβάσει την αίτηση και την ένορκη δήλωση της Αιτήτριας για την έκδοση προσωρινού διατάγματος διατροφής και διαφωνεί κάθετα με τους ισχυρισμούς της. Η ένορκη δήλωση της Αιτήτριας εμπεριέχει ψευδείς ισχυρισμούς και δεν στοιχειοθετείται δικαίωμα για αξίωση διατροφής.


Η Αιτήτρια ψεύδεται προς το Δικαστήριο ως προς το σταθερό τόπο διαμονής των παιδιών, Τα ανήλικα τέκνα έχουν σταθερό τόπο διαμονής το τόπο διαμονής του Καθ’ ου η αίτηση και ως εκ τούτου επωμίζεται o ίδιος όλα τα έξοδα διαβίωσης τους. Το διάταγμα ημερομηνίας 18.05.2021 ουδέποτε εφαρμόστηκε.


Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση του διατάγματος.


Η Αιτήτρια ενεργεί καταχρηστικά και χωρίς νόμιμη αιτία.


Δεν υπάρχει το στοιχείο του κατεπείγοντος.»


Στην ένορκη δήλωση του που συνοδεύει την ένσταση του ο Καθ’ ου η αίτηση αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Μετά τη τέλεση του γάμου δεν εγκατασταθήκαμε στην αναφερόμενη στην παράγραφο 5 της ένορκης δήλωσης της Αιτήτριας κατοικία. Στην πραγματικότητα από το έτος 2013 μέχρι το έτος 2018, δηλαδή για πέντε συναπτά έτη διαμέναμε μόνιμα στην πατρική μου οικία στην οδό Α. Κ. ΧΧΧ στο Δασάκι Άχνας (εφεξής «πατρική οικία»). Στη αναφερόμενη από την Καθ’ ης η αίτηση οικία διαμείναμε από τον Νοέμβριο του έτους 2018 μέχρι το έτος 2021 όπου επήλθε η οριστική διάσταση στη σχέση μας.

 

Περαιτέρω αναφέρω ότι τα ανήλικα τέκνα από τη γέννηση τους έμαθαν να λαμβάνουν φροντίδα από εμένα και τους γονείς μου και ιδιαίτερα από τη μητέρα μου. Εγώ με τη βοήθεια της μητέρας μου φροντίζουμε τα θέματα άμεσης καθημερινότητας των ανηλίκων τέκνων όπως φροντίδας, μαγειρέματος, καθαριότητας, ανατροφής, μελέτης κ.α. Η Αιτήτρια ουδέποτε επέδειξε ενδιαφέρον για τις ευθύνες που συνεπάγετο το μεγάλωμα των ανηλίκων τέκνων μας γι’ αυτό και τα ανήλικα τέκνα μας από τη γέννηση τους μέχρι και σήμερα μεγάλωσαν στην πατρική οικία μου στο Δασάκι της Άχνας και έμαθαν να δέχονται τη δική μου φροντίδα και της μητέρας μου για τον λόγο ότι η Αιτήτρια ουδέποτε ήταν σε θέση ούτε και επέδειξε ενδιαφέρον να αναλάβει αποκλειστικά τις ευθύνες που συνεπάγεται η φύλαξη των παιδιών μας.

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι το έτος 2017 περιήλθαμε σε διάσταση με την Καθ’ ης η αίτηση και στις 20.09.2017 καταχώρησα μονομερή αίτηση, στα πλαίσια της εναρκτήριας αίτησης με αριθμό 61/17, με την οποία αιτήθηκα την φύλαξη, φροντίδα και επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων μου. Στις 21.09.2017 εκδόθηκε προσωρινό διάταγμα με το οποίο μου ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων Χ. Ν. και Κ. Ρ. και περαιτέρω εκαθορίζετο ως τόπος διαμονής ο εκάστοτε τόπος διαμονής μου. Το εν λόγω διάταγμα έγινε απόλυτο στις 12.10.2017. Για σκοπούς ολοκληρωμένης εικόνας του Δικαστηρίου αναφέρω ότι η Αιτήτρια καταχώρησε αίτηση με την οποία ζητούσε το παραμερισμό του διατάγματος ημερ. 12.10.2017, η οποία απορρίφθηκε με απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου και την οποία επισυνάπτω ως Τεκμήριο 2.

 

Αναφέρω τα πιο πάνω για να τα καταλήξω στο γεγονός ότι ακόμα και όταν περιήλθαμε σε διάσταση με την Αιτήτρια το έτος 2017 τα ανήλικα τέκνα διέμεναν μαζί μου και πάντοτε είχαν σταθερό τόπο διαμονής το τόπο διαμονής μου.

 

Χάριν του ερχομού στη ζωή μας της ανήλικης Α. η οποία γεννήθηκε στις 26.06.2018 απέσυρα την αίτηση ημερ.61/17, καθότι αποφασίσαμε να καταβάλουμε προσπάθειες διάσωσης του γάμου μας, χάριν των ανηλίκων τέκνων μας.

 

Εν τέλει οι προσπάθειες διάσωσης του γάμου μας δεν τελεσφόρησαν καθότι η Αιτήτρια σύναψε και πάλι εξωσυζυγική σχέση με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του έτους 2021 να επέλθει οριστική διάσταση στη σχέση μας.

 

Από τον Ιανουάριο του έτους 2021 που βρισκόμαστε σε διάσταση μέχρι και σήμερα τα παιδιά διαμένουν μόνιμα μαζί μου στο πατρικό μου σπίτι.

 

Το Μάιο του έτους 2021 μετά από καυγά που ξέσπασε μεταξύ μας η Αιτήτρια προέβηκε σε καταχώρηση παραπόνου στην αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δ.. Κατά τη διερεύνηση των αδικημάτων για τα οποία η Αιτήτρια με κατάγγειλε χρειάστηκε να παραμείνω υπό κράτηση από τον Απρίλιο του έτους 2022 μέχρι τις 24 Μαΐου του έτους 2022.

 

Η Αιτήτρια εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ήμουν υπό κράτηση έθεσε σαν όρο ότι για να αποσύρει το παράπονο της θα έπρεπε να εκδοθεί διάταγμα με το οποίο να της ανατίθεται η φύλαξη και φροντίδα των παιδιών. Εγώ όντας σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση από τις αφόρητες πιέσεις που δεχόμουν από την Αιτήτρια η οποία μου υποσχόταν και μου έλεγε πως δεν έχει πρόθεση να απομακρύνει τα παιδιά από το σταθερό τόπο διαμονής τους δηλαδή τη πατρική οικία μου και εξηγώντας μου ότι χρειάζεται το διάταγμα για να λαμβάνει τα επιδόματα και μόνο επειδή δεν ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της, υπέκυψα στους εκβιασμούς της Αιτήτριας και αποδέχτηκα την έκδοση των σχετικών διαταγμάτων ενόσω βρισκόμουν υπό κράτηση. Η Αιτήτρια εσκεμμένα δεν αναφέρει ότι κατά τη έκδοση του διατάγματος ημερ. 18.05.2021 βρισκόμουν υπό κράτηση στην αστυνομία των Βάσεων στη Δ..

 

Επισυνάπτω ως Τεκμήριο 3 την ένορκη δήλωση της Αιτήτριας δια της οποίας δήλωσε απόσυρση παραπόνου από την αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δ. η οποία φέρει την ίδια ημερομηνία με την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος 18.05.2021.

 

Τα παιδιά εξακολουθούν να διαμένουν στην πατρική οικία μου όπου επέστρεψα μετά την ολοκλήρωση της ποινικής υπόθεσης και τα παιδιά είναι μαζί μου μέχρι και σήμερα.

 

Οι ανήλικοι Χ. Ν. και ο Κ. Ρ. φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο στο Δασάκι Άχνας και η ανήλικη Α. έχει εγγραφεί και θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών φοίτηση στο Δημόσιο Ν. στο Δασάκι Άχνας. Τα ανήλικα τέκνα καθόλη τη διάρκεια της φοίτησης τους, τα μεταφέρω κάθε πρωί είτε εγώ είτε οι γονείς μου στο σχολείο και τους παραλαμβάνουμε καθημερινά από το σχολείο.

 

Τα ανήλικα τέκνα γευματίζουν κάθε μέρα στη πατρική οικία μου και όταν επισκέπτονται την Αιτήτρια τους ετοιμάζει φαγητό η μητέρα μου να πάρουν μαζί τους καθότι η Αιτήτρια δεν ξέρει να μαγειρεύει.

 

Η Αιτήτρια ασκεί επικοινωνία δύο φορές τη βδομάδα με διανυκτέρευση. Η Αιτήτρια ως ανέφερε ενόρκως στην παράγραφο 13 ότι εργάζεται σε κοσμηματοπωλείο στην Α. Ν.. Η Αιτήτρια εργάζεται με βάρδιες καθημερινά είτε από τις 15:00 - 23:30 είτε από τις 9:00 - 18:00 συμπεριλαμβανομένων και Σαββατοκύριακων. Ως εκ τούτου η Αιτήτρια παραλαμβάνει τα ανήλικα αργά το βράδυ δύο φορές την βδομάδα για διανυκτέρευση με αποτέλεσμα να τα βλέπει ελάχιστες ώρες εφόσον τα παιδιά κοιμούνται νωρίς.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις τα δύο μεγαλύτερα τέκνα αρνούνται να την ακολουθήσουν και έτσι ασκεί επικοινωνία μόνο με τη μικρότερη θυγατέρα μας.

 

Η Αιτήτρια διαμένει σε δυάρι διαμέρισμα με την νέα της οικογένεια. Ο νυν σύντροφος της Αιτήτριας με τον οποίο απέκτησε παιδί, φιλοξενεί στο διαμέρισμα και διανυκτερεύουν εκεί 2 -3 φορές την βδομάδα και τα δύο παιδιά που απέκτησε από το γάμο του με την εν διαστάσει σύζυγο του. Τα ανήλικα τέκνα διανυκτερεύουν στριμωγμένα και έτυχε να κοιμηθούν ακόμα και στον καναπέ καθότι το διαμέρισμα και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα ανήλικα καθότι δεν υπάρχει χωρητικότητα για να διαμένουν μαζί της.

 

Είναι φανερό ότι παρά την έκδοση του εν λόγω διατάγματος ημερ. 18.05.2021 η Αιτήτρια ουδέποτε είχε τα παιδιά υπό την αποκλειστική φύλαξη και φροντίδα της και το διάταγμα ουδέποτε εφαρμόστηκε και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται στην έκδοση του αιτούμενου διατάγματος καθότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου για την έκδοση του.

 

Εν πάση περιπτώσει αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τη ρυθμιζόμενη από το διάταγμα ημερ. 18.05.2021 επικοινωνία μου με τα παιδιά, παρατηρεί ότι σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο επαναλαμβάνω ουδέποτε εφαρμόστηκε, εν ολίγοις τα παιδιά ασκούν επικοινωνία μαζί μου τις εξής ημέρες και ώρες: Σταθερά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη από η ώρα 1:00μ.μ έως η ώρα 4:00. Και σταθερά κάθε Τρίτη από η ώρα 1:00 έως την Τετάρτη η ώρα 7:30πμ και επιπλέον των σταθερών αυτών μερών και ωρών κάθε πρώτη βδομάδα εφαρμογής του διατάγματος από η ώρα 1:00 της Παρασκευής έως η ώρα 10:00πμ του Σαββάτου και τη δεύτερη βδομάδα εφαρμογής του διατάγματος την Παρασκευή από η ώρα 1:00μμ έως η ώρα 4:00 μ.μ. και από η ώρα 10:00πμ του Σαββάτου έως η ώρα 7:30πμ της Δευτέρας.

 

Όσον αφορά τις παραγράφους 10-19 αναφέρω ότι καλύπτω αποκλειστικά έξοδα συντήρησης και διατροφής των ανηλίκων τέκνων τα οποία διαμένουν μαζί μου στη πατρική μου οικία και ως εκ τούτου η Αιτήτρια δεν νομιμοποιείται στην έκδοση του αιτούμενου διατάγματος καθότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου για την έκδοση του.

 

Είμαι υπάλληλος στην εταιρεία Μ. Τ. & Co Ltd και παίζω ηχογραφημένη μουσική και δυστυχώς από το έτος 2020 λόγω της πανδημίας που έπληξε τη χώρα μας, η εταιρεία που εργάζομαι ανέστειλε την εργασία μου με αποτέλεσμα να λαμβάνω ανεργειακό επίδομα. Λάμβανα επίσης οικονομική βοήθεια από τους γονείς μου το εν λόγω χρονικό διάστημα για να συντηρήσω τον εαυτό μου και τα ανήλικα τέκνα μου. Από τον Μάιο του έτους 2022 ξεκίνησα να εργάζομαι και λαμβάνω μεικτές αποδοχές €1006 κάθε μήνα από την εργασία μου. Επισυνάπτω ως Τεκμήριο 5 κατάσταση ασφαλιστικών αποδοχών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθώς και κατάσταση αποδοχών μου.

 

Αρνούμαι τη παράγραφο 13 της ένορκης δήλωσης της Αιτήτριας και αναφέρω ότι ο μισθός της Αιτήτριας από το κοσμηματοπωλείο είναι υψηλότερος από τον ισχυριζόμενο. Η Αιτήτρια εργάζεται παράλληλα στην εταιρεία του συντρόφου της ο οποίος διατηρεί εταιρεία σύνδεσης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται με τη σύνδεση εγκαταστάσεων φωτισμού.

 

Η Αιτήτρια εσκεμμένα δεν αναφέρει ότι λαμβάνει μονογονεϊκό επίδομα και επίδομα τέκνου αυξημένο καθότι είναι πολύτεκνη.

 

Ισχυρίζομαι ότι δεδομένου ότι τα παιδιά διαμένουν μαζί μου στη πατρική μου οικία, ασφαλώς και πληρώνω αποκλειστικά τα μηνιαία έξοδα των ανηλίκων τέκνων μου, καθώς και την αναλογία μου και των παιδιών μου στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Παρόλο που οι γονείς μου συμβάλουν οικονομικά στη διατροφή των ανηλίκων τέκνων αφού η μητέρα μου μαγειρεύει καθημερινά για τα παιδιά εντούτοις δεν είναι και υποχρεωμένοι να συντηρούν εμένα και τα ανήλικα τέκνα.

 

Όσον αφορά τα μηνιαία έξοδα των ανηλίκων, μόνο εγώ είμαι σε θέση να γνωρίζω το ποσό που απαιτείται για τη διατροφή και συντήρηση τους καθότι η Αιτήτρια δεν επιβαρύνεται οικονομικά με τα μηνιαία έξοδα διατροφής και συντήρηση τους, καθότι είναι ευθύνη την οποία ανέλαβα εγώ από τη γέννηση τους. Εν σχέση με τα μηνιαία έξοδα των ανηλίκων αναφέρω τα κάτωθι:

 

Οι ανάγκες των ανηλίκων για τρόφιμα καλύπτονται από εμένα και τους γονείς μου με ποσό που δεν ξεπερνά τα €200 μηνιαίως, δεδομένου ότι οι ανήλικοι κάθε μέρα γευματίζουν ως ανέφερα ανωτέρω στην πατρική μου οικία και ακόμα και όταν διανυκτερεύσουν με την Αιτήτρια η μητέρα μου ετοιμάζει μαγειρεμένο φαγητό και το μεταφέρουν μαζί τους.

 

Αρνούμαι τις παραγράφους 10 (Β), 11 (Β), 12 (Β) και ισχυρίζομαι ότι η αναλογία στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας που διανυκτερεύουν με τη μητέρα τους τη βδομάδα και τις ελάχιστες ώρες ενός απογεύματος, σίγουρα δεν ξεπερνά το ποσό των €20 τη διμηνία.

 

Αρνούμαι τις παραγράφους 10 (Γ), 11 (Γ), 12 (Γ) και ισχυρίζομαι ότι η Αιτήτρια δεν σπαταλά για τα μεταφορικά που αφορούν τα ανήλικα το ποσό των €150 μηνιαίως καθότι τα ανήλικα τέκνα μεταφέρονται και παραλαμβάνονται στο σχολείο είτε από έμενα είτε από τους γονείς μου, δεν παρακολουθούν ιδιαίτερα μαθήματα ή οποιεσδήποτε δραστηριότητες ώστε να χρειάζεται μεταφορά τους και τις πλείστες φορές παραλαμβάνω εγώ τα ανήλικα από το διαμέρισμα στο οποίο διαμένει. Ως εκ τούτου τα έξοδα μεταφοράς των ανηλίκων επιβαρύνουν εμένα με το ποσό των €70 μηνιαίως.

 

Αρνούμαι κατηγορηματικά τις παραγράφους 10 (Δ), 11 (Δ), 12 (Δ) καθότι τα ανήλικα τέκνα Χ. και Κ. πήγαιναν κολύμπι κατά τη περσινή σχολική χρονιά για τέσσερις μήνες και δη μέχρι τον Οκτώβριο του έτους 2021 και έκτοτε δεν ξαναπήγαν και το μηναίο ποσό πληρωνόταν από εμένα αποκλειστικά. Η Αιτήτρια προσπαθεί με τεχνάσματα να παραπλανήσει το Δικαστήριο.

 

Όσον αφορά τις παραγράφους 10 (Ε), 11 (Ε) ΚΑΙ 12 (Δ) σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται το ποσό των €300 κάθε μήνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανηλίκων δεδομένου ότι τα παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΓΕΣΥ και εν πάσει περιπτώσει μεριμνώ ο ίδιος να καλυφθούν τα έξοδα που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών και δεν ξεπερνούν το ποσό των €20 κάθε μήνα και για τα τρία παιδιά.

 

Όσον αφορά τις παραγράφους 10 ΣΤ), 11 ΣΤ) 12 Ε) ισχυρίζομαι ότι ανέλαβα σχεδόν αποκλειστικά την κάλυψη των εξόδων ένδυσης και υπόδησης των ανηλίκων καθώς επίσης και την αγορά σχολικών ειδών. Επισυνάπτω ως Τεκμήριο 6 απόδειξη αγοράς σχολικών ειδών των ανηλίκων. Για την αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης χρειάζομαι αναλογικά περί το ποσό των €90 κάθε μήνα.

 

Εν σχέση με τις παραγράφους 10 (Ζ) και 11 (Ζ) αναφέρω ότι ανέλαβα αποκλειστικά το σχολικό χαρτζιλίκι των ανηλίκων, και έτσι κανένα ποσό δεν επωμίζεται η Αιτήτρια για τα έξοδα αυτά.

 

Όσον αφορά τις παραγράφους 12 (ΣΤ) και (Ζ) αναφέρω ότι η ανήλικη δεν παρακολουθεί μαθήματα χορών και κατά τη καταχώρηση της παρούσας αίτηση η ανήλικη Α. δεν πήγαινε ν.. Η Α. θα ξεκινήσει τη φοίτηση της στο δημόσιο ν. στο Δασάκι Άχνας και τα μηνιαία δίδακτρα θα πληρώνονται από εμένα.»


ΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ

Προχωρώ στην εξέταση του αιτήματος για ρύθμιση της συνεισφοράς του πατέρα στην διατροφή των ανήλικων τέκνων του σε προσωρινή βάση.


Για να δικαιολογείται η έκδοση προσωρινού διατάγματος στη βάση του άρθρου 32 του περί Δικαστηρίων Νόμου 14/60, ως έχει τροποποιηθεί, θα πρέπει να συνυπάρχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

α. Ύπαρξη σοβαρού ζητήματος προς εκδίκαση,

β. ορατή πιθανότητα επιτυχίας του Ενάγοντος στην αγωγή, και

γ. ότι θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να απονεμηθεί πλήρης δικαιοσύνη σε μεταγενέστερο στάδιο αν δεν εκδοθεί το διάταγμα.


Οι πιο πάνω προϋποθέσεις έχουν αναλυθεί σε έκταση στη νομολογία [βλ. Οδυσσέως ν. Pieris Estates (1982) 1 Α.Α.Δ. 557, Κυτάλα κ.ά. ν. Χρυσάνθου κ.α. (1996) Ι (Α) Α.Α.Δ. 253, Κ.Ο.Τ. ν. Θεωρή (1989) Ι (E) Α.Α.Δ. 255, M. Ch. Mitsinqas Tr. Ltd κ.ά. ν. Timberland (1997) 1 (Ό Α.Α.Δ. 1791, Parico Aluminium Desiqns Ltd. ν. Musklta Aluminium Co. Ltd. κ. ά. (2002) 1 (Γ) Α.Α.Δ. 2015 κ.α.]


Η πρώτη προϋπόθεση δεν εξυπακούει τίποτα περισσότερο από την αποκάλυψη συζητήσιμης υπόθεσης με βάση τις έγγραφες προτάσεις.


Όσον αφορά τη δεύτερη, είναι αρκετό για το Δικαστήριο να ικανοποιηθεί ότι υπάρχει ορατή πιθανότητα επιτυχίας. Αυτή έχει ερμηνευθεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από απλή δυνατότητα, αλλά και πολύ λιγότερο από το ισοζύγιο των πιθανοτήτων.


Η τρίτη προϋπόθεση, όπως αναλύεται στην υπόθεση Οδυσσέως (ανωτέρω), σχετίζεται με το θέμα επάρκειας της θεραπείας υπό το φως των γεγονότων της κάθε υπόθεσης.


Αν η επιδίκαση αποζημιώσεων στο τελικό στάδιο είναι αρκετή για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Αιτητή, τότε η έκδοση του παρεμπίπτοντος διατάγματος δεν είναι απαραίτητη.

 

Το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Όπως υποδεικνύεται στην Οδυσσέως (ανωτέρω) το Δικαστήριο, στο τελικό στάδιο, θα πρέπει να σταθμίσει κατά πόσο είναι δίκαιο και εύλογο να εκδώσει το αιτούμενο διάταγμα [βλ. Ιπποδρομιακή Αργή ν. Χ” Βασίλη (1989) Ι Α.Α.Δ. (E) 152].


Είναι δε καθιερωμένη αρχή ότι ο Αιτητής ο οποίος επιδιώκει μονομερώς ένα προσωρινό διάταγμα πρέπει να προσέρχεται στο Δικαστήριο με καθαρά χέρια. Πρέπει να προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή αποκάλυψη όλων των ουσιωδών γεγονότων. Η σημασία της οποίας έχει αναλυθεί σε σειρά αποφάσεων. Το επιστέγασμα της απουσίας αποκάλυψης είναι η κατάργηση του διατάγματος. Το Δικαστήριο αν θεωρήσει ότι η μη αποκάλυψη ήταν ουσιώδης, μπορεί να ακυρώσει το προσωρινό διάταγμα που το ίδιο εξέδωσε αρνούμενο ν' ακούσει περαιτέρω τον Αιτητή. Για να ακυρώσει, όμως, το διάταγμα θα πρέπει να τα γεγονότα που δεν αποκαλύφθηκαν να ήταν ουσιώδη. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν εντός της γνώσης του Αιτητή. [Βλ. Στυλιανού ν. Στυλιανού (1992) 1 Α.Α.Δ. 583, Γρηγορίου κ.ά. ν. Χριστοφόρου (1995) 1 Α.Α.Δ. 248,
Demstar Ltd. ν. Zim lsrael Naviqation co. Ltd. (1996) Ι (Α) Α.Α.Δ. 597, M. & Ch. Mitsinqas ΤΥ. Ltd. κ.ά. v. Timberland co. (1997) Ι (Γ) Α.Α.Δ. 1791, Resola (Cyprus) Ltd. ν. Χρίστου (1998) 1 (Β) Α.Α.Δ. 598, Σεβαστού ν. Σεβαστού, (2002) 1 (Γ) Α.Α.Δ. 1980].


Στις περιπτώσεις ακόμα μονομερών αιτήσεων πρέπει να καταδεικνύεται το επείγον του αιτήματος.

 

Στην παρούσα περίπτωση δεν τίθεται θέμα απόκρυψης γεγονότων γιατί η μονομερής αίτηση επιδόθηκε στην άλλη πλευρά και κατέστη αίτηση δια κλήσεως και έτσι ο Καθ’ ου η αίτηση είχε όλους τους ισχυρισμούς της Αιτήτριας υπόψη του πριν την καταχώρηση της ένστασης του και πριν την έκδοση προσωρινού διατάγματος.  Επιπρόσθετα δεν υπάρχει το κατεπείγον εφόσον η μονομερής αίτηση επιδόθηκε στην άλλη πλευρά και κατέστη αίτηση δια κλήσεως. [Μαρκιτανής v. Μουτζούρη (2000) 1 Α.Α.Δ. 923 και Κώστας Σμυρνιός (2000) 1 Α.Α.Δ. 43].

 

Επομένως, έχει εφαρμοστεί ο κανόνας της υποχρέωσης αποκάλυψης όλων των ουσιωδών στοιχείων στην περίπτωση αίτησης δια κλήσεως και δόθηκε στον Καθ' ου η Αίτηση το δικαίωμα να ακουστεί. Ούτε πρόκειται για περίπτωση όπου εκδόθηκε οποιοδήποτε προσωρινό διάταγμα στη βάση των όσων λέχθηκαν στη μονομερή αίτηση.


Το Δικαστήριο με βάση την ενώπιον του μαρτυρία, αφού ασχοληθεί με το εύλογο των κονδυλίων και με βάση την κοινή λογική και την πείρα της ζωής καθορίζει τα αναγκαία έξοδα για τη συντήρηση των ανηλίκων. Το μέτρο με το οποίο καθορίζεται η διατροφή δεν είναι δυνατό να αποτιμάται με απόλυτους αριθμούς, ούτε αναμένεται η απόδειξη των εξόδων με αυστηρότητα. (Βλ. Μαρκουλίδης ν. Μαρκουλίδη κ.ά. (1998) 1 ΑΑΔ 1386, Παναγιώτου ν. Σφικτού (2001) 1(Α) ΑΑΔ 625, Χαραλάμπους ν. Χαραλάμπους (2010) 1 (Β) ΑΑΔ 951, Παπαντωνίου ν. Παπαντωνίου (2011) 1(Γ) ΑΑΔ 1875, Κορελλίδης ν. Κορελλίδη (2012) 1(Γ) ΑΑΔ 1975). Περαιτέρω, σύμφωνα με την απόφαση Μαρκουλίδης (ανωτέρω), στη διαδικασία αίτησης για διατροφή είναι ευθύνη του υπόχρεου να προβεί σε πλήρη αποκάλυψη των οικονομικών του πόρων και δυνατοτήτων.


Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η προσέγγιση του Δικαστηρίου σε θέματα προσωρινών διαταγμάτων θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό οδηγό τη νομολογιακά καθιερωμένη αρχή σύμφωνα με την οποία στο στάδιο εξέτασης της αίτησης για έκδοση του προσωρινού διατάγματος με βάση τις διατάξεις του άρθρου 9 του Κεφ. 6 και του άρθρου 32 του Νόμου 14/60, το Δικαστήριο δεν εξετάζει την ουσία της αγωγής αλλά ούτε και είναι επιθυμητό να προσπαθήσει να αποφασίσει με βάση τη μαρτυρία που έχει ενώπιον του τα διαφιλονικούμενα θέματα, πάνω στα οποία τελικά θα κριθεί η όλη απαίτηση του ενάγοντα. Αντικείμενο της εξέτασης σε τέτοιες αιτήσεις είναι το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση και/ή συνέχιση της ισχύος του προσωρινού διατάγματος.


Προχωρώ στη συνέχεια να εξετάσω κατά πόσο πληρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις του Νόμου, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι το Δικαστήριο σε αυτό το στάδιο δεν ενεργεί ως Δικαστήριο ουσίας και θα πρέπει να αποφεύγει να προβαίνει σε διεξοδική αξιολόγηση της μαρτυρίας και εξαγωγή συμπερασμάτων επί των διαφιλονικούμενων θεμάτων [βλ. Jonitexo Ltd ν. Adidas (1984 ) 1 C.L.R. 263]. Σε αυτό το ενδιάμεσο στάδιο, το πραγματικό υπόβαθρο της αίτησης πρέπει να διακριβώνεται μέσα από τις ένορκες δηλώσεις, τηρουμένης της δυνατότητας αντεξέτασης που προκύπτει από τη Διαταγή 39.


Το θέμα της διατροφής ρυθμίζεται από τον περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων νόμο του 1990, Ν.216/1990, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί. Σύμφωνα με το άρθρο 33 του Νόμου, οι γονείς έχουν υποχρέωση να διατρέφουν τα ανήλικα τέκνα τους, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του. Και όπως λέχθηκε στην απόφαση XXX Δημοσθένους. ν. XXX Δημοσθένους Έφεση Αρ. 21/2019 ημ. 29/6/2020 «το άρθρο 33(1) καθορίζει ως απόλυτη την υποχρέωση διατροφής με μόνο μέτρο τις εισοδηματικές δυνάμεις των γονέων. Η υποχρέωση αυτή είναι διαρκής.»


Υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση;

 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αιτήτρια ήρθε στο Δικαστήριο να ζητήσει θεραπεία μονομερώς οδήγησε το Δικαστήριο να κρίνει ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση κατά την ακρόαση αφού εξυπακούεται και/ή αποκαλύπτεται συζητήσιμη υπόθεση με βάση τις έγγραφες προτάσεις.


Οι διάδικοι στις ένορκες δηλώσεις τους που συνοδεύουν την αίτηση και την ένσταση, αποκαλύπτουν στο Δικαστήριο τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διατροφή και συντήρηση των τριών(3) ανήλικων τέκνων τους. Τα πιο πάνω προβλήματα ώθησαν την Αιτήτρια να καταχωρήσει τη μονομερή αίτηση ζητώντας την έκδοση του προσωρινού διατάγματος.


Οι λόγοι που επικαλούνται οι διάδικοι αποδεικνύουν στο Δικαστήριο ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση και ότι πληρείται η πρώτη προϋπόθεση.


Η ύπαρξη της πρώτης προϋπόθεσης δεν εξυπακούει τίποτε περισσότερο από την αποκάλυψη συζητήσιμης υπόθεσης με βάση τις έγγραφες προτάσεις. Με βάση τις έγγραφες προτάσεις διαφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση εφόσον οι διάδικοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αναφέρονται ανωτέρω.


Υπήρχε ορατή πιθανότητα να εδικαιούτο η Αιτήτρια σε θεραπεία;

 

Όσον αφορά τη δεύτερη προϋπόθεση, είναι αρκετό το Δικαστήριο να ικανοποιηθεί ότι υπάρχει ορατή πιθανότητα επιτυχίας. Αυτή έχει ερμηνευθεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από απλή δυνατότητα, αλλά και λιγότερο από το ισοζύγιο των πιθανοτήτων.


Η Αιτήτρια στην παρούσα αίτηση της ζήτησε από το Δικαστήριο την έκδοση προσωρινού διατάγματος εναντίον του Καθ' ου η αίτηση για τη
διατροφή των τριών(3) ανήλικων τέκνων του Χ.-Ν., Κ.-Ρ. και Α.. Η Αιτήτρια ισχυρίζεται ότι ήταν άμεση ανάγκη η έκδοση του προσωρινού διατάγματος διότι τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο συντήρησης, διατροφής και επιβίωσης.


Συνακόλουθα το Δικαστήριο ικανοποιείται ότι πληρείται και η δεύτερη προϋπόθεση για την έκδοση του προσωρινού διατάγματος.


Η τρίτη προϋπόθεση είναι αυτή που θα απασχολήσει το Δικαστήριο.


Η τρίτη προϋπόθεση, όπως αναλύεται στην υπόθεση Οδυσσέως (ανωτέρω), σχετίζεται με το θέμα επάρκειας της θεραπείας υπό το φως των γεγονότων της κάθε υπόθεσης.


Αν η επιδίκαση αποζημιώσεων στο τελικό στάδιο είναι αρκετή για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Αιτήτριας, τότε η έκδοση του παρεμπίπτοντος διατάγματος δεν είναι απαραίτητη.


Το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Όπως υποδεικνύεται στην Οδυσσέως (ανωτέρω) το Δικαστήριο, στο τελικό στάδιο, θα πρέπει να σταθμίσει κατά πόσο είναι δίκαιο και εύλογο να εκδώσει το αιτούμενο διάταγμα [βλ. Ιπποδρομιακή Αρχή ν. Χ"Βασίλη (1989) 1 Α.Α.Δ. (Ε) 152].


«Η έννοια της δικαιοσύνης δεν συναρτάται με την στενή αντίληψη της υλικής ζημιάς αλλά, με την ευρύτερη προστασία των συμφερόντων του αιτούμενου την θεραπεία».  Σχετικές είναι και αποφάσεις Papastratis ν. Pierides (1979) 1 C.L.R. 231, ως επίσης, και η Κυρίσαββας κ.α. ν. Χάρη Κύζη (2001) 1 (B) Α.Α.Δ. 1245.


Ως προς την τρίτη προϋπόθεση ότι θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να απονεμηθεί πλήρης δικαιοσύνη σε μεταγενέστερο στάδιο εκτός αν εκδοθεί το ενδιάμεσο διάταγμα, παραπέμπω στην απόφαση Μ. & Ch Mitsinqa
Trading Ltd κ.ά. ν. Timberland Co. (ανωτέρω), όπου τονίστηκαν τα πιο κάτω (σελ. 1799):


«Όπως επισημαίνεται στην Papastratis ν. Petrides (1979) 1 CLR 231, 240, την οποία το πρωτόδικο Δικαστήριο επικαλείται στην απόφασή του, το κριτήριο για την έκδοση ενδιάμεσου διατάγματος είναι η αδυναμία απονομής πλήρους δικαιοσύνης σε μεταγενέστερο στάδιο. Η έννοια της δικαιοσύνης δεν συναρτάται με τη στενή αντίληψη της υλικής ζημιάς αλλά, με την ευρύτερη προστασία των δικαιωμάτων του αιτούμενου σε θεραπεία».


Εφόσον η τρίτη προϋπόθεση δεν πρέπει να συναρτάται με τη στενή αντίληψη της υλικής ζημιάς στις υποθέσεις των πολιτικών Δικαστηρίων, πόσο μάλλον στις υποθέσεις των οικογενειακών διαφορών, όπως η παρούσα. Στην απόφαση Κατσουρίδης ν. Κατσουρίδη (ανωτέρω) τονίστηκαν τα ακόλουθα (σελ. 427):

 

«Ο εφεσείων δεν αμφισβήτησε ούτε την τρίτη προϋπόθεση από τις προϋποθέσεις της επιφύλαξης στο άρθρο 32(1). Το πρωτόδικο Δικαστήριο αναφέρθηκε στο σύγγραμμα του David Bean, lnjunctions, 5η έκδοση σελ. 149 ως προς τη δυνατότητα του Δικαστηρίου για άμεση παρέμβαση με παρεμπίπτον διάταγμα στις περιπτώσεις οικογενειακών διαφορών που απολήγουν σε πράξεις βίας ή που επηρεάζουν την ευημερία ανηλίκων για να καταλήξει πως «οι πληγωμένες σχέσεις και τα τραυματισθέντα συναισθήματα των διαδίκων και των ανηλίκων δεν αποτιμούνται σε χρήμα και δεν αποκαθίστανται μεταγενέστερα.»


Η Αιτήτρια ισχυρίζεται ότι σήμερα διαμένει σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στο Λιοπέτρι μαζί με τα τρία ανήλικα τέκνα των διαδίκων δυνάμει τελικού διατάγματος γονικής μέριμνας του Οικογενειακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, με το οποίο της ανατέθηκε η φύλαξη και η φροντίδα των ανήλικων και καθορίστηκε ο τόπος διαμονής τους ο εκάστοτε τόπο διαμονής της στην επαρχία Αμμοχώστου.  Αντίθετα, ο Καθ’ ου η αίτηση αναφέρει ότι τις περισσότερες ώρες και ημέρες της εβδομάδας, τα ανήλικα φροντίζονται από τον ίδιο και από τη μητέρα του και αφορά το μαγείρεμα, την καθαριότητα, την ανατροφή, την μεταφορά τους στο σχολείο τους και την μελέτη τους.  Η Αιτήτρια δεν επιδεικνύει το ανάλογο ενδιαφέρον και δεν αναλαμβάνει τις απαραίτητες ευθύνες για την φύλαξη των παιδιών τους.


Ενώπιον του δικαστηρίου υπάρχουν εκατέρωθεν ισχυρισμοί για την φύλαξη φροντίδα και συντήρηση των τριών παιδιών των διαδίκων.

 

Αναμφισβήτητα υπάρχει σε ισχύ τελικό διάταγμα ημερομηνίας 18/05/2021 για την ανάθεση της φύλαξης φροντίδας και επιμέλειας των τριών(3) ανήλικων των παιδιών των διαδίκων στην Αιτήτρια.

 

Υπάρχουν εκατέρωθεν ισχυρισμοί για την καθημερινή φροντίδα των τριών(3) ανήλικων τέκνων των διαδίκων και για τον τρόπο που ο κάθε γονέας ασκεί τα δικαιώματα του.

 

Ο Καθ’ ου η αίτηση ισχυρίζεται ότι είναι χαμηλά αμειβόμενος και ότι η Αιτήτρια κερδίζει περισσότερα από την εργασία της και διαμένει στο ίδιο διαμέρισμα με το νέο της σύντροφο που πρέπει και αυτός να επωμίζεται μέρος των εξόδων της. Η Αιτήτρια απέκτησε και τέταρτο παιδί με το νέο της σύντροφο.

 

Οι δικηγόροι των διαδίκων δεν επέλεξαν να αντεξετάσουν τους πελάτες τους και το Δικαστήριο δεν πρόκειται να διεξέλθει περισσότερο στους εκατέρωθεν ισχυρισμούς των διαδίκων στο παρόν στάδιο, αλλά την εκδίκαση της κυρίως αίτησης.


Παραδεχτή πραγματικότητα είναι ότι οι διάδικοι έχουν τρία παιδάκια που πρέπει να διαμένουν μαζί με τη μητέρα τους δυνάμει τελικού διατάγματος του Δικαστηρίου ημερομηνίας 18/05/2021 και καθημερινά λόγω της απασχόλησης της μητέρας φροντίζονται και από τον πατέρα μαζί με τη μητέρα του (γιαγιά τους).

 

Καταλήγω ότι τηρείται και η τρίτη προϋπόθεση του άρθρου 32 του N. 14/60.


Το Δικαστήριο έχει καθήκον, εφόσον ικανοποιούνται και οι τρεις πιο πάνω προϋποθέσεις, να μεριμνήσει για την διατροφή των τριών ανήλικων τέκνων των διαδίκων μέχρι να εκδικαστεί η εναρκτήρια αίτηση.


Συνακόλουθα εκδίδεται προσωρινό διάταγμα με το οποίο διατάσσεται ο Καθ’ ου η αίτηση να συνεισφέρει στην Αιτήτρια το ποσό των €300,00 για τη διατροφή των ανήλικων τέκνων τους, Χ. Ν., Κ. Ρ. και Α. Γ..


Το προσωρινό διάταγμα καθίσταται απόλυτο και θα ισχύει μέχρι πλήρους αποπεράτωσης της κυρίως αίτησης και η μέχρι νεωτέρας διαταγής του δικαστηρίου.

 

Τα έξοδα επιδικάζονται σε βάρος του Καθ' ου η αίτηση, όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή και εγκριθούν από το Δικαστήριο στο τέλος της εκδίκασης της κυρίως αίτησης, οπόταν και θα είναι πληρωτέα.

 

 

 

(Υπ.)  ………………………………….

                                                               Γ. Γ. Αντωνιάδης, Π. Οικ. Δ.

ΠΙΣΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ

 

/ΟΤ


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο