Κουδουνάρης ν. Γενικού Έφορου Εκλογών (1991) 1 ΑΑΔ 1000

(1991) 1 ΑΑΔ 1000

[*1000] 18 Νοεμβρίου 1991

[Α. Ν. ΛΟΪΖΟΥ, Π., ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, ΠΙΚΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΑΤΖΗΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, ΠΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΝΙΚΗΤΑΣ, ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, ΑΡΤΕΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,

Αιτητές,

ν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Χ" ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΩΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ,

Καθ' ων η αίτηση.

(Αίτηση Αρ. 2/91).

Διάδικοι — Εκλογική αίτηση — Δεν μπορούν να συνενωθούν σαν Καθ'ων η αίτηση ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ούτε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκλογική αίτηση —Δεν είναι "αγωγή" με την έννοια του άρθρου 57 του περί Δικαστηρίων Νόμου, 1960 (Ν 14/60).

Λέξεις και φράσεις —"Αγωγή" στο άρθρο 57 του περί Δικαστηρίων Νόμου, 1960 (Ν 14/60) — Δεν περιλαμβάνει εκλογικές αιτήσεις.

Σε εκλογική αίτηση που είχε καταχωρηθεί εναντίον του Γενικού Έφορου Εκλογών είχαν συνενωθεί σαν Καθ'ων η αίτηση ο Γενικός Εισσαγγελέας της Δημοκρατίας και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Και οι δύο ήγειραν προδικαστική ένσταση ότι δεν μπορούσαν να συνενωθούν σαν τέτοιοι σε μια εκλογική αίτηση.

Αποφασίσθηκε ότι

(α) Δεν είναι δυνατό ο Γενικός Εισαγγελέας, που, δυνάμει του νόμου έχει δικαίωμα προσφυγής στο Εκλογοδικείο σαν αιτητής, να μπορεί ή να επιβάλλεται να είναι ταυτόχρονα το πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται μια εκλογική αίτηση.

(β) Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί συντεταγμένη εξουσία μέσα στην Πολιτεία σύμφωνα με το Σύνταγμα και ουδεμία σχέση έχει με τη διενέργεια μιας εκλογής ή τον τρόπο διεξαγωγής της, ενώ στις εκλογικές αιτήσεις τίθενται υπό κρίση μόνο τα δικαιώματα των επηρεαζομένων εκλεγέντων βουλευτών.

Η ένσταση έγινε αποδεκτή. [*1001]

Προδικαστική ένσταση.

Προδικαστική ένσταση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι δεν μπορούσαν να συνενωθούν ως διάδικοι σε μια εκλογική αίτηση.

Οι αιτητές παρουσιάσθηκαν αυτοπροσώπως.

Α. Ευαγγέλου, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τους καθ' ων η αίτηση 1 και 2.

Μ Κυπριανού για Ε. Ευσταθίου, για την καθ' ης η αίτηση 3.

Α. Μαρκίδης, για τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Α. Τιμόθη (κα), για τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

Μ. Κυπριανού, για τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μ. Κυπριανού, για τους Βουλευτές της ΕΔΕΚ.

Χρ. Χρυσάνθου, για τον κ. Ρολάνδη.

Cur. adv. vult.

Α. ΛΟΪΖΟΥ, Π. ανάγνωσε την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου. Από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα και της Βουλής των Αντιπροσώπων ηγέρθη προδικαστική ένσταση ότι, ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας, ούτε η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορούσαν να συνενωθούν ως διάδικοι σε μια εκλογική αίτηση. Βρίσκουμε την ένσταση αυτή βάσιμη, διότι η διαδικασία της εκλογικής αιτήσεως δεν μπορεί να κριθεί ως αγωγή, η οποία καλύπτεται από το άρθρο 57 του περί Δικαστηρίων Νόμου του 1960 (Νόμος αρ. 14 του 1960), όπως τροποποιήθηκε, και η θέση αυτή [*1002] βρίσκει υποστήριξη και στο άρθρο 57(2) του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου του 1979, (Νόμος αρ. 72 του 1979), όπως τροποποιήθηκε, το οποίο προβλέπει ότι:

"(2) Η προς το Εκλογοδικείον αναφορά γίνεται δι' Εκλογικής Αιτήσεως καταχωριζομένης υπό του Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας ή υπό εκλογέως εγγεγραμμένου εις τον εκλογικόν κατάλογον αφορώντος εις την εκλογήν, ή υπό προσώπου αξιούντος ότι είχε δικαίωμα να εκλέξη κατά την εκλογήν ή υπό προσώπου ισχυριζομένου ότι υπήρξεν υποψήφιος κατά την εκλογήν."

Θα ήταν αδύνατο αν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος έχει δικαίωμα προσφυγής στο Εκλογοδικείο ως αιτητής, να μπορεί ή και να επιβάλλεται να είναι ταυτόχρονα το πρόσωπο εναντίον του οποίου στρέφεται μια εκλογική αίτηση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί συντεταγμένη εξουσία μέσα στην Πολιτεία σύμφωνα με το Σύνταγμα και ουδεμία σχέση έχει με τη διενέργεια μιας εκλογής ή και τον τρόπο διεξαγωγής αυτής. Σε εκλογικές δε αιτήσεις, τίθενται υπό κρίση μόνο τα δικαιώματα των επηρεαζομένων εκλεγέντων βουλευτών.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, ο Γενικός Εισαγγελέας και η Βουλή των Αντιπροσώπων διαγράφονται ως καθ' ων η αίτηση 2 και 3.

Ο Γενικός Εισαγγελέας και η Βουλή των Αντιπροσώπων διαγράφονται ως διάδικοι.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο