Κάκουλλου ν. Ποχουζούρη και άλλης (Αρ. 1) (1992) 1 ΑΑΔ 1143

(1992) 1 ΑΑΔ 1143

[*1143] 15 Οκτωβρίου, 1992

[ΠΙΚΗΣ,ΝΙΚΗΤΑΣ,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ,Δ/στές]

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΚΟΥΛΛΟΥ,

Εφεσείουσα,

ν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΧΟΥΖΟΥΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΣ (Αρ. 1)

Εφεσιβλήτων.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 8378).

Έφεση — Μονομερής ενδιάμεση αίτηση για την παροχή διάφορων Θεραπειών έξω από τα επίδικα θέματα — Κρίθηκε ανυπόστατη.

Εκκρεμούσης της παρούσας έφεσης, η οποία στρεφόταν εναντίον απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με την οποία είχε απορριφθεί αίτηση-έφεση της εφεσείουσας εναντίον απόφασης του Διευθυντή του Κτηματολογίου, η εφεσείουσα, με μονομερή ενδιάμεση αίτησή της, ζήτησε από το Εφετείο την παροχή διάφορων θεραπειών, όπως ανατροπή της απόφασης που αποτελούσε το επίδικο θέμα της έφεσης, τιμωρία και πρόσοψη κατηγοριών κατά του Διευθυντή του Κτηματολογίου για συνωμοσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων της εφεσείουσας, πρόσοψη μομφής κατά του Γενικού Εισαγγελέα για την παράλειψη του να προσάψει κατηγορίες εναντίον των προσώπων που η αιτήτρια και ο σύζυγος της είχαν καταγγείλει σ' αυτόν και απόφαση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ποινικά ένοχος για συγκάλυψη αδικημάτων που είχαν διαπράξει ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Υπουργός Εσωτερικών για παραβίαση των περιουσιακών της δικαιωμάτων.

Αποφασίσθηκε ότι:

Από την αναγραφή των θεραπειών που επιδιώκονταν αποκαλύπτετο αμέσως το ανυπόστατο της αίτησης. Τα μόνα θέματα που μπορεί να εξεταστούν στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι εκείνα που εγείρονται με την ειδοποίηση έφεσης.

Η αίτηση απορρίφθηκε.

Αίτηση.

Αίτηση από την εφεσείουσα για την ανατροπή, μεταξύ άλλων θεραπειών, της απόφασης του Επαρχιακού Δικα[*1144]στηρίου Λευκωσίας με την οποία έκρινε ότι την έφεσή της κατά της απόφασης του Διευθυντή του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας δεν ήταν σύμφωνη με τους θεσμούς.

Η αιτήτρια παρουσιάσθη με τον πληρεξούσιο αντιπρόσωπό της Α. Κυριακίδη.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Μ. Πικής.

ΠΙΚΗΣ, Δ.: Με εναρκτήρια αίτηση η αιτήτρια εφεσίβαλε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας απόφαση του Διευθυντή του Κτηματολογίου. Στις 12/2/91 το Δικαστήριο έκρινε ότι η αίτηση δεν ήταν σύμφωνη με τα προαπαιτούμενα από τους θεσμούς για την υποβολή έφεσης εναντίον απόφασης του Διευθυντή Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η αιτήτρια άσκησε έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου - Πολιτική Έφεση 8378 - με την οποία αμφισβητείται η ορθότητα της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου και επιδιώκεται ο παραμερισμός της.

Εκκρεμούσης της έφεσης η αιτήτρια υπέβαλε στις 30/9/ 92 ex parte αίτηση με την οποία επιδιώκει σειρά θεραπειών οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:-

(α) Ανατροπή της απόφασης που αποτελεί το επίδικο θέμα της έφεσης.

(β) Τιμωρία του Διευθυντή του Κτηματολογίου για την εγγραφή δικαιώματος διόδου μέσα από το κτήμα της αιτήτριας εκκρεμούσης της έφεσης.

(γ) Την πρόσοψη κατηγοριών κατά του Διευθυντή του Κτηματολογίου, για συνωμοσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων της αιτήτριας.

(δ) Πρόσαψη μομφής κατά του Γενικού Εισαγγελέα για τα αδικήματα κατά του Συντάγματος που διέπραξε με την παράλειψή του να προσάψει κατηγορίες εναντίον των προσώπων που του καταγγέλθηκαν από την αιτήτρια και [*1145] το σύζυγό της, τον κ. Κυριακίδη, και τέλος,

(ε) Απόφαση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ποινικά ένοχος για συγκάληψη αδικημάτων τα οποία διέπραξαν ο Γενικός Εισαγγελέας και Υπουργός των Εσωτερικών για παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων, και παρεμπόδιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να εφαρμόσει τους νόμους. Απ' ό,τι φαίνεται από την ένορκη δήλωση του συζύγου της αιτήτριας, που υποστηρίζει την αίτηση, η μομφή κατά του Προέδρου έχει ως βάσει την παράλειψή του να ανταποκριθεί δραστικά στα παράπονα που του υπέβαλε η αιτήτρια.

Η αναγραφή των θεραπειών που επιδιώκονται αποκαλύπτει αμέσως το ανυπόστατο της αιτήσεως. Η δευτεροβάθμια δικαιοδοσία έχει ως αντικείμενο την αναθεώρηση της πρωτόδικης απόφασης. Τα επίδικα θέματα που προσδιορίζονται από την ειδοποίηση έφεσης επιλύονται στα πλαίσια της ακρόασης της έφεσης αφού ακουστούν όλοι οι διάδικοι, όπως προβλέπεται στη Δ.35 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας. Η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλει την πρωτόδικη απόφαση (Δ.35 Θ18).

Τα θέματα που μπορεί να εξεταστούν στα πλαίσια της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι εκείνα τα οποία εγείρονται με την ειδοποίηση έφεσης. Ούτε οι πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Γενικού Εισαγγελέα ή του Υπουργού Εσωτερικών συνιστούν επίδικα θέματα της έφεσης. Επίσης, η διεξαγωγή έρευνας για τη διάπραξη αδικημάτων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Εφετείου. Οι ισχυρισμοί για καταφρόνηση του δικαστηρίου είναι εντελώς ατεκμηρίωτοι και στερούνται αντικειμένου.

Δε θέλουμε να προβούμε σε χαρακτηρισμούς των ισχυρισμών της αιτήτριας. Πρέπει όμως να υποδείξουμε ότι η προβολή αιτημάτων και ισχυρισμών άσχετων με διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας υποβάλλονται, συνιστά μορφή κατάχρησης της διαδικασίας.

Η αίτηση απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο