Γενικός Εισαγγελέας (Αρ.2) (1993) 1 ΑΑΔ 404

(1993) 1 ΑΑΔ 404

[*404] 16 Ιουνίου, 1993

[ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155(A) ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΑΡ.2), ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ, ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ CERTIORARI ΚΑΙ PROHIBITION

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ, ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΑΦΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 3 ΜΑΪΟΥ 1993, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠ' ΑΡ 281/93

(Αίτηση Αρ. 97/93)

Προνομιακά Εντάλματα— Αίτηση για χορήγηση άδειας για καταχώρηση αίτησης για έκδοση ενταλμάτων certiorari και prohibition εναντίον μέρους απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου με την οποία διατάχθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων να καταθέσει εγγύηση προκειμένου να εκδοθεί προσωρινό διάταγμα εναντίον φορολογουμένου — Κρίθηκε ότι υπήρχε εκ πρώτης όψεως συζητήσιμο θέμα για υπέρβαση δικαιοδοσίας και χορηγήθηκε η αιτούμενη άδεια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση ενταλμάτων certiorari και prohibition εναντίον του μέρους της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου με το οποίο διατάχθηκε ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων να καταθέσει εγγύηση ΛΚ2.000 προκειμένου να εκδοθεί προσωρινό διάταγμα παγοποίησης της περιουσίας του Fouad Abdulla Madi, εναντίον του [*405] οποίου εκκρεμούσε φορολογία ανερχόμενη στο ποσό των ΛΚ 26.930, πλέον τόκοι. Ο αιτητής ισχυρίσθηκε ότι οι πρόνοιες των άρθρων 5 και 9 του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ.6 για παροχή εγγύησης σε περίπτωση έκδοσης προσωρινού διατάγματος, αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά όχι το Κράτος, το οποίο θεωρείται πάντοτε φερέγγυο. Επιπλέον ισχυρίσθηκε ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 του περί Ερμηνείας Νόμου, Κεφ.1, το Κράτος δεν δεσμεύεται ούτε υπόκειται στις πρόνοιες ενός νομοθετήματος, εκτός αν υπάρχει ρητή πρόνοια ότι το Κράτος δεσμεύεται ή αν με αναγκαία ερμηνεία μπορεί να ερμηνευθεί ότι δεσμεύεται. Κατά συνέπεια, το Επαρχιακό Δικαστήριο είχε ενεργήσει έξω ή καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας του.

Αποφασίσθηκε ότι:

Από την ενώπιον του Δικαστηρίου δικογραφία διαφαινόταν ότι υπήρχε εκ πρώτης όψεως συζητήσιμο θέμα υπέρβασης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, η οποία υπέρβαση ήταν φανερή από την δικογραφία, και γι' αυτό η αιτηθείσα άδεια έπρεπε να χορηγηθεί.

Η αίτηση επιτράπηκε.

Υποθέσεις που αναφέρθηκαν:

Attorney General v. Christou (1962) C.L.R. 129·

Re Papadopoulos (1968) 1 C.L.R. 496·

Re Panaretou (1972) 1 C.L.R. 165·

Lambnanides v. Mavrides (1958) 23 C.L.R. 49.

Αίτηση.

Αίτηση με την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζητά άδεια να καταχωρήσει αίτηση για έκδοση εντάλματος της φύσεως Certiorari για ακύρωση του όρου για παροχή εγγύησης που τέθηκε στο προσωρινό Διάταγμα του Ε.Δ. Πάφου ημερομηνίας 3/5/93.

Στ. Χ"Γιάννη-Ιωσήφ, δικηγόρος της Δημοκρατίας για τον αιτητή.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Δ. Ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Με την παρούσα αίτηση ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζητά άδεια του Δικαστηρίου να καταχωρήσει αίτηση με την οποία να ζητήσει τις ακόλουθες θεραπείες: [*406]

(1) Έκδοση εντάλματος της φύσεως Certiorari για Παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο και ακύρωση του όρου για παροχή εγγύησης που τέθηκε στο προσωρινό Διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου το οποίο εκδόθηκε την 3 Μαΐου 1993, κατόπιν αίτησης του Διευθυντή Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, στην εκκρεμούσα αίτηση ενώπιον του υπ' αρ. 281/93, για την βεβαίωση οφειλομένων φόρων και την είσπραξη αυτών.

(2) Έκδοση εντάλματος της φύσεως Prohibition με το οποίο να εμποδίζεται το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου από το να προχωρήσει περαιτέρω στην διαδικασία που έπεται της έκδοσης Προσωρινού Διατάγματος καθώς επίσης και στην ακρόαση της προαναφερθείσας αιτήσεως υπ' αρ. 281/93 στην ουσία της, χωρίς πρώτα να έχει αποφασισθεί το θέμα της παροχής εγγυήσεως κατά την έκδοση Προσωρινού Διατάγματος, στο βαθμό και την έκταση όπου υπόχρεο για την παροχή τέτοιας εγγυήσεως είναι το Κράτος.

(3) Διάταγμα για να σταματήσει η περαιτέρω εκδίκαση της αίτησης του Διευθυντή Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων υπ' αρ. 281/93 μέχρι την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην παρούσα Αίτηση και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Αίτηση για εντάλματα της φύσεως Certiorari και Prohibiion σε περίπτωση που θα δοθεί άδεια να καταχωρηθεί η εν λόγω αίτηση.

Εκκρεμούσης της υπ' αρ. 281/93 αίτησης του Διευθυντή Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων εναντίον του Fouad Abdulla Madi από την Τάλα της Πάφου, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, σχετικά με τη βεβαίωση και είσπραξη οφειλομένων φόρων, ο Διευθυντής Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων την 30.4.93, καταχώρησε εξ πάρτε αίτηση στο Δικαστήριο, με την οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινού διατάγματος, με το οποίο να εμποδίζεται ο καθ' ου η αίτηση να μεταβιβάσει συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία του στο χωριό Τάλα, εκτός αν πληρώσει το οφειλόμενο ποσό φόρου εισοδήματος, ανερχόμενο στο ποσό των £26.930,-, πλέον τόκους.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο την 3.5.93 εξέδωσε προσωρινό διάταγμα ως η αίτηση, πλην όμως έθεσε σαν όρο την παροχή εγγύησης £2.000,- από μέρους του Διευθυντή Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. [*407]

Είναι η εισήγηση της δικηγόρου του αιτητή πως ο όρος για παροχή εγγύησης από μέρους του Διευθυντή Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, βασίστηκε στις πρόνοιες των άρθρων 5 και 9 του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 6, πλην όμως οι διατάξεις αυτές, είπε, αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα και όχι το Κράτος, το οποίο θεωρείται πάντοτε φερέγγυο. Πέραν τούτου ανάφερε, πως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 44 του Περί Ερμηνείας Νόμου Κεφ. 1, το Κράτος δεν δεσμεύεται ούτε υπόκειται στις πρόνοιες ενός νομοθετήματος, εκτός εάν υπάρχει ρητή πρόνοια ότι το Κράτος δεσμεύεται ή εάν με αναγκαία ερμηνεία μπορεί να ερμηνευθεί ότι δεσμεύεται, που στην προκειμένη περίπτωση τέτοια δέσμευση δεν προνοείται. Κατά συνέπεια πρόσθεσε, πως το Δικαστήριο ενέργησε χωρίς να έχει δικαιοδοσία ή άσκησε δικαιοδοσία καθ' υπέρβαση των αναφερθέντων νομοθετικών διατάξεων.

Στο παρόν στάδιο το Δικαστήριο δεν υπεισέρχεται στην ουσία της αίτησης. Είναι αρκετό να διατυπωθεί από τη δικογραφία που τίθεται ενώπιον του, πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση ή και συζητήσιμη υπόθεση (βλ., μεταξύ άλλων The Attorney General v. Panayiotis Christou (1962) C.L.R. 129, Costas Papadopoulos (ex parte) (1968) 1 C.L.R. 496, In Re Nina Panaretou (1972) 1 C.L.R. 165).

Ένας από τους λόγους που δικαιολογούν την έκδοση των διαταγμάτων Prohibition και Certiorari, είναι και η έλλειψη ή υπέρβαση δικαιοδοσίας. Στην υπόθεση Lambrianides v. Mavrides (1958) 23 C.L.R. 49, που υιοθετήθηκε και σε μεταγενέστερες υποθέσεις, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα στη σελ. 63:

"Where the defect of jurisdiction is apparent on the face of the proceedings and the application is made by a party, the order goes as of right and is not a matter of discretion. Prohibition in such case lies at any time, even after judgment or sentence in spite of laches or acquiescence of the applicant, and can go to prohibit steps being taken in execution to enforce anything that had been done in transgression of the limits of jurisdiction."

Εξετάζοντας τη δικογραφία της προαναφερθείσας αίτησης, που επισυνάφθηκε στην αίτηση, από την οποία προκύπτουν τα προαναφερθέντα γεγονότα και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρθηκαν από την ευπαίδευτο συνήγορο του αιτητή και τη νομολογία που σχετίζεται με το υπό κρίση θέμα, βρίσκω ότι ο αιτητής απέδειξε πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση για συζήτηση και κατά συνέπεια, παραχωρείται η αιτούμενη άδεια. [*408]

Η περαιτέρω εκδίκαση της αίτησης του Διευθυντή Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων υπ' αρ. 281/93 να σταματήσει μέχρι την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αίτηση για έκδοση εντάλματος της φύσεως Certiorari και Prohibition.

Η αίτηση να καταχωρηθεί εντός 10 ημερών από σήμερα και να οριστεί στις 5.7.93 για οδηγίες.

Η αίτηση επιτρέπεται.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο