Κωνσταντίνου Λτδ ν. "Πλοίου ""Nikolay Markin""κ.ά." (1995) 1 ΑΑΔ 122

(1995) 1 ΑΑΔ 122

[*122] 16 Φεβρουαρίου, 1995

[ΠΙΚΗΣ, Δ/στής]

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΤΔ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,

Ενάγοντες,

ν.

ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "NIKOLAY MARKIN" ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ,

Εναγομένων.

(Αγωγές Αρ. 3/92, 4/92 και 5/92).

Mareva, απαγορευτικό διάταγμα — Εναντίον αλλοδαπού, κατόχου περιουσίας στην Κύπρο —Δυνατότητα έκδοσης κατ' άρθρο 32(1) του περί Δικαστηρίων Νόμου του 1960 (Ν. 14/60) — Επενέργεια διατάγματος — Κοινοποίηση του.

Οι ενάγοντες - αιτητές ζητούν απαγορευτικό διάταγμα τύπου Mareva, σε διαδικασία αγωγής για αποζημιώσεις εναντίον των εναγομένων 2 λόγω παράβασης συμφωνίας μεταφοράς εμπορευμάτων, επιμαρτυρούμενης από φορτωτικές και διαζευκτικά για παράβαση καθήκοντος ή/και αμέλεια κατά τη μεταφορά τους με το εναγόμενο πλοίο "NIKOLAY MARKIN".

Το διάταγμα που εκδόθηκε σε μονομερή αίτηση με ισχύ μέχρι την επομένη, απαγόρευε στους εναγόμενους να μετακινήσουν από το λιμάνι Λεμεσού δύο φορτηγίδες.

Οι εναγόμενοι έφεραν ένσταση στην έκδοση του διατάγματος και ζήτησαν χρόνο για την υποβολή της γραπτώς.

Αποφασίστηκε, ότι:

(1) Η ισχύς διατάγματος που εκδίδεται εξ πάρτε, εκπνέει κατά την ορισθείσα για την εμφάνιση των καθ'ων η αίτηση ημερομηνία και δεν παρατείνεται, εκτός αν το Δικαστήριο αφού ακούσει τους διαδίκους, διατάξει την παράτασή του.

(2)  Αναγνωρίζεται η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος τύπου Mareva [*123] βάσει του άρθρου 32 (1) του περί Δικαστηρίων Νόμου του 1960 (Ν. 14/60), το οποίο επενεργεί δεσμευτικά για το άτομο προς το οποίο απευθύνεται και το αντικείμενο το οποίο αναφέρεται.

(3) Το διάταγμα τύπου Mareva έχει όμοιες συνέπειες ως προς το αντικείμενο, με το διάταγμα για τη σύλληψη πλοίου.

(4) Το διάταγμα, πρέπει να κοινοποιείται σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο στην κατοχή του οποίου βρίσκεται το αντικείμενο ή έχει ευθύνη σε σχέση με αυτό.

Η αίτηση έγινε δεκτή.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Pastella Marine v. National Iranian Tanker (1987) 1 C.L.R. 583,

Z. Ltd v. A. [1982] 1 All E.R. 556.

Αίτηση.

Αίτηση σε Αγωγές Ναυτοδικείου, με την οποία οι ενάγοντες - αιτητές ζητούν την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος τύπου Mareva με το οποίο να εμποδίζονται οι εναγόμενοι να μετακινήσουν από το λιμάνι Λεμεσού δύο φορτηγίδες, περιουσία των εναγομένων.

Α. Γιωρκάτζης, για τους Αιτητές - Ενάγοντες.

Ν. Ιωάννου (κα), για τους Καθ' ων η αίτηση - εναγομένους 2.

ΠΙΚΗΣ, Δ.: Ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Οι αιτητές είναι οι ενάγοντες στις τρεις συνεκδικαζόμενες αγωγές στις οποίες διεκδικούν παράλληλα αποζημιώσεις εναντίον των Εναγομένων 2 για παράβαση συμφωνίας μεταφοράς εμπορευμάτων, η οποία επιμαρτυρείται από τις φορτωτικές και, διαζευκτικά, για παράβαση καθήκοντος ή και αμέλειας κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων με το πλοίο "NIKOLAY MAR KIN".

Στις 9.2.1995 οι ενάγοντες υπέβαλαν κοινό αίτημα για την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος τύπου Mareva, όπως το χαρακτηρίζουν, με το οποίο να εμποδίζονται οι εναγόμενοι να μετακινήσουν από το λιμάνι Λεμεσού δύο φορτηγίδες με χαρακτηριστικά UDP-DM2133 και UDP-DM2453, περιουσία των εναγο[*124] μένων. Το Πλοίο "NIKOLAY MARKIN" εναντίον του οποίου στρέφεται επίσης η αγωγή, βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας της Κύπρου και είναι άγνωστο "... πότε θα βρίσκεται στην δικαιοδοσία των Κυπριακών Δικαστηρίων ...". Οι εναγόμενοι δεν έχουν άλλη περιουσία στην Κύπρο. Στις 9 Φεβρουαρίου δόθηκε απαγορευτικό διάταγμα με ισχύ μέχρι την επομένη, ώστε να καταστεί δυνατή η επίδοση του διατάγματος στους εναγόμενους. Η ισχύς διατάγματος το οποίο εκδίδεται εξ πάρτε εκπνέει κατά την ορισθείσα για την εμφάνιση των καθ' ων η αίτηση ημερομηνία και δεν παρατείνεται εκτός αν το δικαστήριο μετά, αφού ακούσει τους διαδίκους, διατάξει την παράτασή του [βλ. Άρθρο 9(3) - Περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμος - ΚΕΦ. 6 και Κ.206 των Κυπριακών Θεσμών Ναυτοδικείου].

Οι εναγόμενοι έφεραν ένσταση στην έκδοση του διατάγματος και ζήτησαν χρόνο για την υποβολή γραπτής ένστασης. Δεν ήταν όμως σε θέση, λόγω έλλειψης οδηγιών από τους πελάτες τους, να προσδιορίσουν τις ενστάσεις τους επακριβώς. Πριν την έκδοση απόφασης για την παράταση του διατάγματος το Δικαστήριο ζήτησε από τους αιτητές όπως προσαγάγουν μαρτυρία για την αξία των φορτηγίδων, η οποία κατατέθηκε με ένορκη δήλωση του Αϊα Τσάκου στις 14.2.95.

Στην Pastella Marine v. National Iranian Tanker (1987) 1 C.L.R. 583, αναγνωρίστηκε η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος τύπου Mareva, βάσει του Άρθρου 32(1) του περί Δικαστηρίων Νόμου (Ν. 14/60). Διάταγμα τύπου Mareva επενεργεί, όπως εξηγείται με λεπτομέρεια στην απόφαση του τότε Προέδρου του Αγγλικού Εφετείου Λόρδου Denning Ζ Ltd. ν. Α [1982] 1 All E.R. 556, δεσμευτικά για το άτομο προς το οποίο απευθύνεται (in personam) και για το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται (in rem). Ως προς το αντικείμενο, οι συνέπειες είναι όμοιες, όπως εξηγείται, με διάταγμα για τη σύλληψη πλοίου. Το διάταγμα πρέπει να κοινοποιείται σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο το οποίο έχει κατοχή του αντικειμένου ή οποιαδήποτε ευθύνη σε σχέση με αυτό. Ο τρίτος έχει δικαίωμα να εμφανισθεί κατά την ακρόαση και να ακουστεί αναφορικά με οποιοδήποτε θέμα που έχει σχέση με τη φύλαξη του αντικειμένου.

Υπό το φως της μαρτυρίας η οποία έχει προσαχθεί, κρίνω δικαιολογημένη την παράταση του διατάγματος μέχρι την εκδίκαση της αίτησης.

Οι καθ' ων η αίτηση θα υποβάλουν την ένστασή τους μέσα σε τρεις βδομάδες. [*125]

Η αίτηση ορίζεται γι ακρόαση στις 22.3.95, 8.30 π.μ.. Το διάταγμα και η αίτηση θα επιδοθούν στην Αρχή Λιμένων εφόσον οι φορτηγίδες ευρίσκονται σε χώρο που τελεί υπό τον έλεγχό τους, στο λιμάνι Λεμεσού. Η Αρχή Λιμένων είναι ελεύθερη να παραστεί κατά την ημερομηνία ακρόασης και να ακουστεί ως προς τη φύλαξη του αντικειμένου.

Η αίτηση επιτυγχάνει.   Διαταγή ως ανωτέρω.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο