Τζεννάρο Περρέλλα (Αρ. 4) (1995) 1 ΑΑΔ 933

(1995) 1 ΑΑΔ 933

[*933] 14 Νοεμβρίου, 1995


[ΚΟΥΡΡΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 154.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ TOY 1964, AP-ΘΡΟ 19 ΤΟΥ Ν. 14/60, ΚΕΦ. 6, ΑΡΘΡΟ 9 ΚΑΙ Δ.59 Κ 3 ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΕΝΝΑΡΟ ΠΕΡΡΕΛΛΑ (ΑΡ. 4) ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΙΤΗ-ΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ CERTIORARI


ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ / ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕ-ΩΣ ΤΟΥ ΤΖΕΝΝΑΡΟ ΠΕΡΡΕΛΛΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ 18/7/95 Ο ΕΝΤΙΜΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ Κ. Α. ΦΩΤΙΟΥ.

(Αίτηση Αρ. 137/95).

Φυγόδικοι — Αίτηση έκδοσης φυγοδίκου — Καταχώρηση αίτησης certiorari για ακύρωση τον εντάλματος συλλήψεως του φυγοδίκου — Διάταγμα αναστολής της διαδικασίας έκδοσης ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, μέχρις εκδίκασης της αίτησης, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ένταλμα certiorari προς ακύρωση του διατάγματος σύλληψης.

Προνομιακά εντάλματα — Certiorari — Αναστολή διαδικασίας εκδόσεως φυγοδίκου εκκρεμούσης αίτησης στο Ανώτατο Δικαστήριο για έκδοση προνομιακού εντάλματος τύπου certiorari για ακύρωση του εντάλματος σύλληψης του φυγοδίκου. 

Ενώ εκκρεμούσε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού η αίτηση υπ'αρ. 14/95 εναντίον του αιτητή για έκδοση φυγοδίκου, καταχώρησε αίτηση με την οποία προσέβαλλε την εγκυρότητα του εντάλματος σύλληψης του.  

Ο αιτητής, υπόβαλε επίσης αίτηση για τροποποίηση της δήλω[*934σης γεγονότων έτσι που να προσβάλλεται και η εγκυρότητα της εξουσιοδότησης για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Η δικηγόρος των καθ'ων η αίτηση δεν έδωσε τη συγκατάθεση της στην αναβολή της διαδικασίας που ζήτησε ο δικηγόρος του αιτητή και υπόβαλε ένσταση στο αίτημα.

Ο αιτητής ζήτησε διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού να αναβάλει την ακρόαση της αίτησης έκδοσης με αριθμό 14/95 εναντίον του, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για ένταλμα certiorari με το οποίο να ακυρώνεται διάταγμα σύλληψης του ιδίου σχετικά με τη διαδικασία έκδοσής του.

Αποφασίστηκε, ότι:

(1) το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού δε μπορούσε να προχωρήσει στην εκδίκαση της αίτησης έκδοσης φυγοδίκου, ενώ εκρεμούσε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου αίτηση για ένταλμα certiorari προς ακύρωση του διατάγματος σύλληψης του αιτητή σχετικά με τη διαδικασία έκδοσής του.

(2) Όπως η εκδίκαση της αίτησης 14/95 ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ημερομηνίας 18.10.1995 για τροποποίηση της δήλωσης ημερομηνίας 19.7.1995.

Αίτηση.

Αίτηση με την οποία ο αιτητής ζητά διάταγμα που να διατάσσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού να αναβάλει την ακρόαση της αίτησης έκδοσης με αριθμό 14/95 εναντίον του αιτητή, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία που εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην αίτηση 137/95.

Χρ. Πουργουρίδης, για τον Αιτητή.

Ε. Λοϊζίδου, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Α', για τους Καθ' ων η αίτηση.

ΚΟΥΡΡΗΣ, Δ.: Ανάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Με την αίτηση αυτή ο αιτητής ζητά διάταγμα με το οποίο να διατάσσεται το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού να αναβάλει την ακρόαση της αίτησης έκδοσης με αριθμό 14/95 εναντίον του αιτητή, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία που εκκρεμεί ενώπιον του [*935] Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην αίτηση 137/95.

Με την παρούσα αίτηση για την έκδοση διατάγματος Certiorari που καταχωρήθηκε μετά από άδεια που δόθηκε από το Δικαστήριο στις 27/7/95, ο αιτητής ζητά όπως με ένταλμα Certiorari το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει την απόφαση/ένταλμα συλλήψεως του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ημερομηνίας 18/7/95 που εκδόθηκε από Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Εναντίον του αιτητή εκκρεμεί η αίτηση υπ' αριθμό 14/95 για έκδοση φυγοδίκου ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού με βάση τον περί Εκδόσεως Φυγοδίκων Νόμο (Αρ. 97/70, όπως τροποποιήθηκε από το Νόμο 97/90).

Με την παρούσα αίτηση προσβάλλεται η εγκυρότητα του εντάλματος σύλληψης του αιτητή. Ο αιτητής έχει υποβάλει αίτηση για τροποποίηση της δήλωσης γεγονότων έτσι που να προσβάλλεται και η εγκυρότητα της εξουσιοδότησης για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Η αίτηση για τροποποίηση της δήλωσης είχε οριστεί για ακρόαση στις 8/11/95. Σύμφωνα με την ένορκη δήλωση προς υποστήριξη της αίτησης, η δικηγόρος των καθ' ων η αίτηση δεν συγκατατίθεται στην αναβολή της διαδικασίας που εκκρεμεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και ενίσταται στο αίτημα για αναβολή που υποβάλλει ο δικηγόρος του αιτητή προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για διαδικασία έκδοσης φυγοδίκου που πρέπει να εκδικάζεται γρήγορα.

Η δικηγόρος των καθ' ων η αίτηση καταχώρησε ένσταση και προβάλλει προς υποστήριξη της αίτησης τους ακόλουθους λόγους:

"1. Δεν δικαιολογείται νομικά η αναστολή/αναβολή της διαδικασίας στην αίτηση έκδοσης 14/95 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

2. Οι λόγοι ακυρότητας του εντάλματος σύλληψης ή/και της εξουσιοδότησης του Υπουργού που προβάλλονται μπορούν να εγερθούν με Αίτηση Habeas Corpus, ή έφεση αφού ολοκληρωθεί η ακρόαση της αίτησης έκδοσης 14/95.

3. Δεν προσβάλλεται η Εξουσιοδότηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για έναρξη της διαδικασίας εκδόσεως με Αίτηση για έκδοση Certiorari.

[*936]

4. Ακόμα κι'αν ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης ημερ. 18/7/95 δεν θα επηρεαστεί η νομιμότητα της διαδικασίας έκδοσης

5. Οι αιτήσεις για την έκδοση φυγοδίκων πρέπει να εκδικάζομαι το συντομώτερο δυνατό γιατί σχετίζονται με διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας.

6. Ο Αιτητής συνεχώς ζήτα αναβολή της ακρόασης της αίτησης Certiorari και έχει περαιτέρω επιδείξει αδικαιολόγητη καθυστέρηση (undue delay) στην καταχώρηση της αίτησης του ημερ. 18.10.95 για τροποποίηση της αίτησης 137/95 που καταχωρήθηκε στις 8.8.95 ενώ η εξουσιοδότηση και το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκαν την 18.7.95 δηλαδή τρεις μήνες πριν.".

Η ένσταση υποστηρίζεται από ένορκο δήλωση που παραθέτει όλα τα γεγονότα από τις 2/12/93, όταν οι Ιταλικές Αρχές ζήτησαν τη σύλληψη για σκοπούς έκδοσης του φυγοδίκου Gennaro Perrella ο οποίος είναι ο αιτητής στην παρούσα αίτηση, μέχρι σήμερα.

Ο δικηγόρος του αιτητή υπέβαλε ότι όλα τα διαβήματα στα οποία προέβη από το 1993 σχετικά με τη σύλληψη και έκδοση του αιτητή, δικαιώθηκαν ενώπιον των Δικαστηρίων και ότι ο λόγος της παρούσας αίτησης είναι να ανασταλεί η διαδικασία για έκδοση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για Certiorari.

Η δικηγόρος των καθ' ων η αίτηση στην αγόρευσή της εισηγήθηκε ότι ο αιτητής δεν προέβηκε σε όλα τα διαβήματα για την επιτάχυνση της ακρόασης της αίτησης Certiorari και ότι καθυστέρησε στην καταχώρηση αίτησης Certiorari. Περιπλέον, εισηγήθηκε ότι η αίτηση Certiorari δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Δεν συμφωνώ με τη δικηγόρο των καθ' ων η αίτηση ότι υπήρξε καθυστέρηση στην καταχώρηση της αίτησης Certiorari . Η αίτηση για άδεια του Δικαστηρίου για έκδοση προνομιακού εντάλματος, καταχωρήθηκε στις 19/7/95 σχετικά με τη σύλληψη του αιτητή που έγινε στις 18/7/95.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκδίκαση της αίτησης για έκδοση φυγοδίκου, ενώ εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου αίτηση για Certiorari  που ζητά την ακύρωση του διατάγματος σύλληψης [*937] του αιτητή σχετικά με τη διαδικασία της εκδόσεως του.

Εξασκώντας τη διακριτική μου ευχέρεια διατάσσω όπως η εκδίκαση της αίτησης 14/95 ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για τροποποίηση της δήλωσης ημερομηνίας 19/7/95 που καταχωρήθηκε στην αίτηση 126/95, με ημερομηνία 18/1(3/95.

Η αίτηση για τροποποίηση με ημερομηνία 18/10/95 ορίζεται για ακρόαση στις 22/11/95, η ώρα 9 το πρωί.

Διαταγή ως ανωτέρω.

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο