Σιμιλλίδης Aναστάσιος και Άλλος (Aρ. 2) (1996) 1 ΑΑΔ 469

(1996) 1 ΑΑΔ 469

[*469]29 Απριλίου, 1996

[ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

(ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964 (33/64),

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ,

ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡ. 599/96,

ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ,

ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1996,

ΝΑ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Ή/ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΩΣ,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ

1) ΑΝΑΣΤΑΣΙΟY ΣΙΜΙΛΛΙΔΗ ΚΑΙ 2) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ (AP. 2)

ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΟΥΝ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

CERTIORARI ΚΑΙ PROHIBITION

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ.

(Aίτηση Αρ. 69/96)

 

Προνομιακά εντάλματα — Certiorari — Απόφαση ποινικού Δικαστηρίου εμπίπτουσα στη διακριτική του ευχέρεια, εκφεύγει του ελέγχου του Ανωτάτου Δικαστηρίου με προνομιακά εντάλματα.

Προνομιακά εντάλματα — Certiorari — Αξιολόγηση στοιχείων τεθέντων ενώπιον ποινικού Δικαστηρίου για να αποφασίσει επί αιτήματος επανακλήτευσης μαρτύρων, εκφεύγει του ελέγχου με προνομιακά εντάλματα.

Το ποινικό Δικαστήριο απέρριψε νέα αίτηση επανακλήτευσης μαρτύρων, διότι δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί δεδομένης της έλλειψης νέων λόγων.

[*470]Οι αιτητές, ζήτησαν την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να καταχωρίσουν αίτηση για έκδοση εντάλματος certiorari προς ακύρωσή της.

Αποφασίστηκε ότι:

(1)          Η επανακλήτευση μαρτύρων ανάγεται στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου και συνεπώς απόφασή του επί του θέματος δεν ελέγχεται με προνομιακό ένταλμα.

(2)          Η ορθή ή όχι αξιολόγηση στοιχείων που τέθηκαν ενώπιον του ποινικού Δικαστηρίου για να αποφασίσει επί του θέματος της ζητηθείσας επανακλήτευσης μαρτύρων εκβαίνει των ορίων της εμβέλειας του ελέγχου δικαστικών αποφάσεων με προνομιακά εντάλματα.

Η αίτηση απορρίφθηκε.

Aναφερόμενες υποθέσεις:

In Re Kakos (1985) 1 C.L.R. 250,

Aνθίμου (1991) 1 A.A.Δ. 41.

Aίτηση.

Aίτηση με την οποία ο αιτητής επιδιώκει την παροχή άδειας για την υποβολή αίτησης για την έκδοση προνομιακών ενταλμάτων certiorari και prohibition αναφορικά με την απόφαση του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (Bλαδιμήρου, E.Δ.) στην υπόθεση Aρ. 599/96 ημερομηνίας 22.4.1996.

M. Tριανταφυλλίδης, για τους Aιτητές.

Cur. adv. vult.

NIKOΛAOY, Δ.:  Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Με την παρούσα αίτηση επιδιώκεται η χορήγηση άδειας για την καταχώριση αίτησης προς έκδοση ενταλμάτων certiorari και prohibition.  Άδεια παρέχεται όπου αποκαλύπτεται εκ πρώτης όψεως υπόθεση με την έννοια της συζητήσιμης υπόθεσης χωρίς αναφορά προς ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αντιταχθεί: βλ. In re Kakos (1985) 1 C.L.R. 250  και Aνθίμου (1991) 1 Α.Α.Δ. 41.

[*471]Ως προς την εμβέλεια των εν λόγω ενταλμάτων είναι αρκετό εδώ να σημειωθεί ότι με αυτά καθίσταται δυνατός ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της ορθότητας δικαστικών αποφάσεων.  Η ορθότητα μπορεί να αναθεωρηθεί μόνο στο πλαίσιο έφεσης όποιες και αν είναι στο μεταξύ οι επιπτώσεις που δυνατό να προκύπτουν από μια λανθασμένη προσέγγιση κατώτερου δικαστηρίου.  Είναι ως εκ τούτου απρόσφορα τα προνομιακά εντάλματα προκειμένου να ελεγχθεί ό,τι αποτελεί την άσκηση διακριτικής εξουσίας κατώτερου δικαστηρίου.

Aναφορικά με το ζήτημα της επανάκλησης μαρτύρων της κατηγορούσας αρχής, η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα, αποτελεί κατ’ αρχήν, καθώς αναφέρεται σε αυτή, επαναβεβαίωση προηγούμενης ταυτόσημης κατάληξης η οποία, όπως είχε κριθεί, δεν μπορούσε να διαφοροποιηθεί δεδομένης της έλλειψης νέων λόγων.  Η προηγούμενη επί του θέματος απόφαση δεν έχει τεθεί με την παρούσα αίτηση για εξέταση.  Μάλιστα, καθώς προκύπτει, αποτέλεσε το αντικείμενο άλλης παρόμοιας αίτησης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.  Εν πάση περιπτώσει η επανάκληση μαρτύρων ανάγεται στη διακριτική εξουσία του εκδικάζοντος δικαστηρίου.  Και το ότι ήταν με αυτό υπόψη που ενήργησε το δικαστήριο, συνάγεται από την απόφαση της οποίας τώρα επιχειρείται η προσβολή.  Με αυτό ως δεδομένο, το κατά πόσο τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του εκδικάζοντος δικαστηρίου αξιολογήθηκαν ορθά ή όχι εκβαίνει τα όρια που καλύπτουν τα προνομιακά εντάλματα.

Ως προς το διαζευκτικό αίτημα για κλήση των ιδίων μαρτύρων ως μαρτύρων υπεράσπισης κατόπιν που δεν επιτράπηκε η επανάκλησή τους, έχω τη γνώμη ότι η αντίκρυση του θέματος από το εκδικάζον δικαστήριο συνάδει με τη δικονομική τάξη που θέτει ο περί Ποινικής Δικονομίας Νόμος, Κεφ. 155.  Με αυτή τη δικονομική τάξη διασφαλίζονται σε τούτο πλήρως τα δικαιώματα κατηγορουμένων τα οποία κατοχυρώνει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Η παρέκκλιση από αυτή την τάξη θα ήταν ανεπίτρεπτη.

Δε θεωρώ ότι δικαιολογείται η έκδοση της αιτούμενης άδειας.

Η αίτηση απορρίπτεται

H αίτηση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο