Kαψάλης Παναγιώτης (Aρ. 1) (1996) 1 ΑΑΔ 729

(1996) 1 ΑΑΔ 729

[*729]4 Ιουλίου, 1996

[ΚΑΛΛΗΣ, Δ/στής]

ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΑΦΟΡΩΣΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΨΑΛΗ (ΑΡ. 1) ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕΡΤΙΟΡΑΡΙ (CERTIORARI),

ΚΑΙ

ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΑΦΟΡΩΣΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ/ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΕΞΩΣΗΣ

ΗΜΕΡ. 9.1.1996 ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ-ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΤΜΗΜΑ

ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. Ε6/94 ΤΗΝ ΕΚΔΟΘΕΙΣΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΝΤΙΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ κ. Α. Ν. ΑΓΡΟΤΗ.

ΜΕΤΑΞΥ:

Ε. & Π. ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗΣ ΛΤΔ,

Aιτητών,

ν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΨΑΛΗ,

Καθ’ ου η αίτηση.

(Αίτηση Aρ. 120/96)

 

Προνομιακά εντάλματα — Κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης — Εκδίκαση υπόθεσης έξωσης αμέσως μετά την αποχώρηση του καθ’ ου η αίτηση από το Δικαστήριο για λόγους υγείας — Αποφασίστηκε ότι εγείρει συζητήσιμο θέμα παράβασης των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης και δόθηκε άδεια καταχώρισης αίτησης certiorari για ακύρωσή της.

Κατά την ημερομηνία ακρόασης της υπόθεσής του στο Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων Λευκωσίας - Λάρνακας, ο καθ’ ου η αίτηση, κατόπιν έντονης συζήτησης με το Δικαστή, έπαθε καρδιακή προσβολή και μεταφέρτηκε στο νοσοκομείο όπου έμεινε για νοσηλεία επί δύο μέρες.

Το Δικαστήριο, εξεδίκασε την υπόθεση στην απουσία του και εξέ[*730]δωσε διάταγμα έξωσής του.  Τρεις περίπου μήνες αργότερα εκδόθηκε απόφαση που τον διέτασσε να εκκενώσει και παραδώσει κενή κατοχή των υποστατικών.

Ο καθ’ ου η αίτηση, έλαβε διάφορα διαβήματα ακύρωσής της, τα οποία όμως αποσύρθηκαν από το δικηγόρο του χωρίς να του δοθεί καμιά εξήγηση.  Στη συνέχεια, θέλησε να ακυρώσει την απόφαση με ένταλμα certiorari και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο τη σχετική άδεια καταχώρισης αίτησης.

Αποφασίστηκε ότι:

(1)          Δεν νοείται δικαιοδοσία έξω από το πλαίσιο που ορίζουν οι κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης.

(2)          Η έκδοση απόφασης έξωσης στην απουσία του καθ’ ου η αίτηση ο οποίος απεχώρησε από το Δικαστήριο κατά τη δικάσιμο της υπόθεσής του για λόγους υγείας, εγείρει συζητήσιμο θέμα παράβασης των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης.

H αίτηση έγινε δεκτή.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Ιερόπουλος (1995) 1 A.A.Δ. 905,

Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (1994) 1 A.A.Δ. 616,

Πογιατζής (Aρ. 2), (1995) 1 A.A.Δ. 868,

Πιττάκης (1994) 1 A.A.Δ. 297,

Ridge v. Baldwin [1964] A.C. 40,

R. v. Home Secretary, ex p. Santillo [1981] Q.B. 778.

Aίτηση.

Aίτηση με την οποία ο αιτητής ζητά άδεια για την έκδοση του προνομιακού διατάγματος certiorari με το οποίο να ακυρώνεται η απόφαση και το διάταγμα του Δικαστηρίου Eλέγχου Eνοικιάσεων (Aγρότης, Πρ. Δικ. Eλ. Eν.) Tμήμα Λάρνακας, ημερομηνίας 9 Iανουαρίου 1996, στην αίτηση E6/94.

Παναγιώτης Καψάλης, παρουσιάζεται αυτοπροσώπως.

[*731]

KAΛΛHΣ, Δ.: Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Ο αιτητής ζητά άδεια του δικαστηρίου για να καταχωρήσει αίτηση για διάταγμα CERTIORARI με το οποίο να ακυρώνεται και/ή να παραμερίζεται η “απόφαση και διάταγμα του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων, Τμήμα Λάρνακας, ημερομηνίας 9.1.96, στην Αίτηση Ε6/94 και όπως δοθησομένης της αιτούμενης άδειας η ως άνω απόφαση και διάταγμα παύσουν να ισχύουν και/ή ακυρωθούν και/ή ανασταλεί η ισχύς τους μέχρι πλήρους εκδικάσεως της αίτησης για CERTIORARI”.

Ο αιτητής έχει επικαλεσθεί τους πιο κάτω λόγους για υποστήριξη της αίτησής του: 

“Η αποστέρηση του Συνταγματικού Δικαιώματος του Αιτητή να ακουσθεί και υπερασπισθεί κατά την ακρόαση της Αίτησης υπ’ αρ. Ε6/94 καθ’ υπέρβαση εξουσίας και κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης.”

Τα γεγονότα πάνω στα οποία βασίζεται η αίτηση φαίνονται στην ένορκη δήλωση του Αιτητή, ημερομηνίας 1.7.96.  Συνοπτικά έχουν ως πιο κάτω:

Με την πιο πάνω Αίτηση Ε6/94 επιδιώκετο διάταγμα του δικαστηρίου με το οποίο να διατάσσεται ο αιτητής, στην παρούσα διαδικασία, να εκκενώσει και παραδώσει ελεύθερη κατοχή ορισμένων υποστατικών στη Λάρνακα των οποίων ήταν ενοικιαστής.  Μετά από σειρά αναβολών, για διάφορους λόγους, περιλαμβανομένων και λόγων υγείας του αιτητή, η αίτηση ορίσθηκε για ακρόαση στις 17.10.95. Την ημέρα εκείνη, σαν αποτέλεσμα κάποιου διαλόγου του αιτητή με τον πρωτόδικο Δικαστή, ο οποίος έλαβε χώραν στο γραφείο του τελευταίου, ο αιτητής υπέστη καρδιακή προσβολή.  Μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο Λάρνακας στο οποίο κρατήθηκε από τις 17.10.95 μέχρι τις 19.10.95 (βλ. Τεκ. Γ).  Η ακρόαση της υπόθεσης συνεχίστηκε και συμπληρώθηκε στις 17.10.95 στην απουσία του αιτητή. Στις 9.1.96 εκδόθηκε απόφαση του δικαστηρίου με την οποία ο αιτητής, ανάμεσα σ’ άλλα, διατάχθηκε όπως εκκενώσει και παραδώσει κενή και ελεύθερη  κατοχή των επιδίκων υποστατικών. Όταν πληροφορήθηκε για την απόφαση έλαβε διάφορα δικαστικά διαβήματα ακύρωσής της τα οποία αποσύρθηκαν από το δικηγόρο του χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε εξήγηση στον αιτητή.

Στο παρόν στάδιο το δικαστήριο εξετάζει κατά πόσο θα χορη[*732]γήσει την αιτούμενη άδεια.  Δεν υπεισέρχεται στην ουσία της αίτησης. Είναι αρκετό να φαίνεται πως υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση και/ή ότι υπάρχει συζητήσιμο θέμα για χορήγηση της αιτούμενης θεραπείας (Δώρος Ιερόπουλος (1995) 1 A.A.Δ. 905).

Οι λόγοι για τους οποίους εκδίδονται εντάλματα της φύσεως CERTIORARI για ακύρωση αποφάσεως κατωτέρου δικαστηρίου περιλαμβάνουν υπέρβαση ή έλλειψη εξουσίας, έκδηλη παρανομία, προκατάληψη ή συμφέρον από τα πρόσωπα που λαμβάνουν την απόφαση, δόλο ή ψευδορκία στη λήψη της απόφασης και παράβαση των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης (Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (1994) 1 A.A.Δ. 616.

Σε σχέση με τους κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης η παραβίασή τους αποτελεί μια από τις εκφάνσεις έλλειψης δικαιοδοσίας δεδομένου ότι δεν εννοείται δικαιοδοσία έξω από το πλαίσιο που ορίζουν αυτοί οι κανόνες (Re Πογιατζής (Aρ. 2) (1995) 1 A.A.Δ. 868).  Η τήρηση των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης συνιστά προϋπόθεση για την έγκυρη απονομή της δικαιοσύνης (Πιττάκης (1994) 1 A.A.Δ. 297 - Βλ. και Ridge v. Baldwin [1964] A.C. 40, R. v. Home Secretary, ex p. Santillo [1981] Q.B. 778).

Στην παρούσα αίτηση με βάσει το ενώπιόν μου υλικό διαπιστώνω πως υπάρχει συζητήσιμο θέμα για χορήγηση της αιτούμενης θεραπείας λόγω παράβασης των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης.  Παρέχεται, επομένως, άδεια για την καταχώρηση αίτησης για την έκδοση εντάλματος της φύσεως CERTIORARI. 

Η αίτηση να καταχωρηθεί μέχρι τις 18.7.96 και να οριστεί για ακρόαση από το Πρωτοκολλητείο.

Η διαδικασία ενώπιον του Δικαστήριου Ελέγχου Ενοικιάσεων σε σχέση με την προσβαλλόμενη απόφαση ή διάταγμα αναστέλλεται μέχρι την τελική εκδίκαση της αίτησης για ένταλμα CERTIORARI.

Τα έξοδα επιφυλάσσονται.

H αίτηση επιτυγχάνει.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο