Ξάνθος Λυσιώτης και Yιός Λτδ (Aρ. 1) (1996) 1 ΑΑΔ 739

(1996) 1 ΑΑΔ 739

[*739]9 Ιουλίου, 1996

[ΧΑΤΖΗΤΣΑΓΓΑΡΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155(4) ΚΑΙ 30 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ

ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΞΑΝΘΟΣ ΛΥΣΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ ΛΤΔ. (AΡ. 1),

ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ

ΕΝΤΑΛΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ CERTIORARI,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΞΕΔΟΘΗ ΤΗΝ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 1996 ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 5109/96 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ

ΑΓΩΓΗ ΑΡ. 5109/96 ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1996.

(Aίτηση Aρ. 127/96)

 

Προνομιακά εντάλματα — Certiorari — Προσωρινό διάταγμα ληφθέν μονομερώς — Αναστάληκε η ισχύς του με διάταγμα ληφθέν επίσης μονομερώς — Δόθηκε άδεια καταχώρισης αίτησης για έκδοση εντάλματος certiorari προς ακύρωση του για εμφανές λάθος — Διατάγματα εκδιδόμενα μονομερώς ελέγχονται μόνο με αίτηση διά κλήσεως.

Προσωρινά διατάγματα — Έλεγχος προσωρινών διαταγμάτων εκδιδομένων μονομερώς — Γίνεται μόνο με αίτηση διά κλήσεως.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εξέδωσε στις 14.6.1996 προσωρινό διάταγμα κατόπιν αιτήσεως ex-parte.  Eν συνεχεία, κατόπιν μονομερούς αιτήσεως των εναγομένων, διέταξε στις 5.7.1996 αναστολή της ισχύος του.

Οι ενάγοντες, ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο άδεια να κα[*740]ταχωρίσουν αίτηση certiorari προς ακύρωση του διατάγματος ημερ. 5.7.1996.

Αποφασίστηκε ότι:

(1)          Διάταγμα που εκδόθηκε κατόπιν μονομερούς αιτήσεως μπορεί να προσβληθεί μόνο με αίτηση διά κλήσεως και όχι μονομερώς.

(2)          Αναστέλλοντας με διάταγμα κατόπιν μονομερούς αιτήσεως την ισχύ διατάγματος ex-parte, το Δικαστήριο περιέπεσε σε εμφανές λάθος που δικαιολογούσε την ακύρωση του διατάγματος αναστολής.

Η αίτηση για άδεια καταχώρισης αίτησης certiorari, έγινε δεκτή.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Papadopoulos (Ex Parte) (1968) 1 C.L.R. 496,

In Re Panaretou (1972) 1 C.L.R. 165,

In Re Kakos (1985) 1 C.L.R. 250,

In Re Hadjisoteriou (1986) 1 C.L.R. 429,

R. ν. Medical Appeal Tribunal, Ex parte Gilmore [1957] 1 Q.B. 574.

Aίτηση.

Aίτηση με την οποία οι αιτητές ζητούν από το Δικαστήριο άδεια για να καταχωρίσουν αίτηση για έκδοση του προνομιακού διατάγματος certiorari, με το οποίο να ακυρώνεται το προσωρινό διάταγμα ημερομηνίας 5 Iουλίου 1996 του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Oικονόμου, E.Δ.) το οποίο εκδόθηκε εναντίον των αιτητών στην Aγωγή Aρ. 5109/96.

Π. Πολυβίου και Γ. Τριανταφυλλίδης, για τους Aιτητές.

XATZHTΣAΓΓAPHΣ, Δ.: Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Οι αιτητές ζητούν από το Δικαστήριο άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση προνομιακού διατάγματος Certiorari, αναφορικά με προσωρινό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 5.7.96, το οποίο εκδόθηκε σε μονομερή αίτηση [*741]των εναγομένων στην αγωγή 5109/96.

Εκτενής αναφορά στις αρχές που διέπουν το θέμα έκδοσης άδειας καθίσταται αχρείαστη ενόψει νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην οποία εκτίθενται οι αρχές με σαφήνεια.  Βλέπε Costas Papadopoulos (Ex Parte) (1968) 1 C.L.R. 496, In Re Nina Panaretou (1972) 1 C.L.R. 165 και In Re Kakos (1985) 1 C.L.R. 250.

Συνοπτικά η άδεια του Δικαστηρίου παραχωρείται εφόσον καταδεικνύεται εκ πρώτης όψεως υπόθεση για συζήτηση ώστε να δοθεί άδεια. 

Όπως έχω ήδη αναφέρει επίκεντρο της παρούσας διαδικασίας αποτελεί το προσωρινό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 5.7.96 το οποίο εκδόθηκε σε μονομερή αίτηση των εναγομένων στην αγωγή 5109/96 και με το οποίο αναστάληκε η ισχύς συντηρητικού διατάγματος επίσης εκδοθέντος μονομερώς στις 14.6.96 και το οποίο ορίστηκε και έγινε επιστρεπτέο στις 29.7.96.

Κατά την ημερομηνία που εκδόθηκε το διάταγμα αναστολής από τους εναγομένους καταχωρήθηκε επίσης από τους ιδίους και αίτηση διά κλήσεως με την οποία ζητούσαν την ακύρωση ή διαφοροποίηση του συντηρητικού διατάγματος που είχαν εξασφαλίσει οι ενάγοντες.

Δεν παρίσταται ανάγκη να επεκταθώ και να σχολιάσω καθοδηγούμενος από την απόφαση In Re HjiSoteriou (1986) 1 C.L.R. 429, στην οποία υπογραμμίστηκε ότι διάταγμα που εκδόθηκε δυνάμει μονομερούς αίτησης μπορεί να προσβληθεί μόνο με αίτηση διά κλήσεως και όχι μονομερώς.  Δεν παραγνωρίζω ότι στην πιο πάνω απόφαση δεν τίθεται το θέμα εξαντλητικά.  Αλλά για τουλάχιστον στις περιπτώσεις στις οποίες η Δ.48 θ.8(4) των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, όπως στην προκείμενη περίπτωση ισχύει που παρομοιάζει απόλυτα με την In Re Hjisoteriou (πιο πάνω) η κατάσταση φαίνεται να είναι όπως την έχω εκθέσει πιο πάνω.

Προκύπτει λοιπόν εμφανές λάθος επί του πρακτικού του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που μπορεί να ελεχθεί με ένταλμα Certiorari.  Η παρούσα αίτηση αποτελεί την κατάλληλη περίπτωση για την χορήγηση της αιτούμενης άδειας.  Στην υπόθεση R. v. Medical Appeal Tribunal, Ex parte Gilmore [1957] 1 Q.B. 574 at p. 582:

[*742]“It is now settled that when a tribunal come to a conclusion which could not reasonably be entertained by them if they properly understood the relevant enactment, then they fall into error in point of law: see Edwards (Inspector of Taxes) v. Bairstow [1956] A.C. 14.  When the primary facts appear on the record, an error of this kind is sufficiently apparent for it to be regarded as an error on the face of the record such as to warrant the intervention of this Court by certiorari.”

Έχει ζητηθεί από τους αιτητές, όπως, εφόσον τους χορηγηθεί η αιτούμενη άδεια, ανασταλεί η ισχύς του διατάγματος αναστολής ημερομηνίας 5.7.96 μέχρι της διεκπεραιώσεως της αίτησης για ένταλμα Certiorari που θα καταχωρηθεί.  Θεωρώ ότι ενώ είναι δικαιολογημένη κάποια αναστολή του διατάγματος, εντούτοις θα περιοριστεί μέχρι της διεκπεραιώσεως της αιτήσεως διά κλήσεως ημερομηνίας 5.7.96 των εναγομένων ή μέχρι της αποπεράτωσης της αίτησης των εναγόντων ημερομηνίας 14.6.96 για την έκδοση του συντηρητικού διατάγματος στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, νοουμένου ότι θα ισχύει σε σχέση με αυτές τις προθεσμίες η συντομότερη ημερομηνία.

Δίδεται άδεια για καταχώρηση αιτήσεως προς έκδοση εντάλματος Certiorari.  Η αίτηση να καταχωρηθεί εντός 7 ημερών από σήμερα.  Η αίτηση να επιδοθεί στο δικηγόρο της άλλης πλευράς δύο τουλάχιστο ημέρες πριν από την ακρόαση.  Η αίτηση ορίζεται για ακρόαση στις 23.7.96 και ώρα 9.15 π.μ.  Εκδίδεται διάταγμα αναστολής ως η απόφασή μου πιο πάνω.

H αίτηση επιτυγχάνει.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο