Σκόρου ν. Χριστοδούλου κ.ά. (1996) 1 ΑΑΔ 1333

(1996) 1 ΑΑΔ 1333

[*1333] 18 Δεκεμβρίου, 1996

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, Δ/στές]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΟΥ,

Εφεσείων - Εναγόμενος,

ν.

 ΠΑΜΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ,

Eφεσιβλήτων - Εναγόντων.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 9032)

Έφεση — Τροποποίηση λόγων έφεσης — Προσθήκη αιτιολογίας σε λόγο έφεσης — Παράλειψη αιτιολογίας, δεν επιφέρει ακυρότητα της έφεσης, αλλά μπορεί να Θεραπευθεί εφόσον το Δικαστήριο το κρίνει πρέπον στην άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας.

Η έφεση του Εφεσείοντα - εναγόμενου στοιχειοθετούσε μόνο τη βάση της έφεσης αλλά εστερείτο αιτιολογίας. Με αίτηση του στο Εφετείο επεδίωξε να τους συμπληρώσει με την προσθήκη της αιτιολογίας.

Ο δικηγόρος για τους εφεσίβλητους - ενάγοντες εισηγήθηκε, ότι η αίτηση ήταν ανυπόστατη επειδή η ένορκη δήλωση που τη συνόδευε, δεν αποκάλυπτε την πηγή των πληροφοριών του ομνύοντα.

Αποφασίστηκε ότι:

(1) Δεδομένου ότι μετά την τελευταία τροποποίηση της Δ.64 των Θεσμών της Πολιτικής Δικονομίας, η παράλειψη αιτιολόγησης της έφεσης δεν επιφέρει την ακυρότητά της, μπορεί να θεραπευθεί εφόσον το Δικαστήριο το κρίνει πρέπον στην άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας.

(2) Η προσθήκη αιτιολογίας στους λόγους έφεσης δε θα προκαλούσε δυσμενή επηρεασμό των συμφερόντων των εφεσιβλήτων - εναγόντων και συνεπώς δεν συνέτρεχε λόγος, λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων της δικαιοσύνης, να απορριφθεί η σχετική αίτηση κατά την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου.

[*1334]

 (3) Η πηγή άντλησης των πληροφοριών του ομνύοντα στην ένορκη δήλωση που συνόδευε την αίτηση για τροποποίηση των λόγων έφεσης ήταν πασιφανής, δηλαδή αυτή τούτη η ειδοποίηση έφεσης η οποία εμφανώς εστερείτο αιτιολογίας και συνεπώς η αίτηση δεν έπασχε.

Η τροποποίηση επιτράπηκε.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Panayiotis Georghiou (Catering) Ltd και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας και Άλλων (1996) 3 ΑΛΑ. 323.

Αίτηση.

Αίτηση για τροποποίηση των λόγων έφεσης έτσι ώστε να συμπληρωθούν με την προσθήκη της αιτιολογίας.

Γ. Πιττάτζης, για τον Εφεσείοντα.

Ν. Γερολέμου, για τους Εφεσίβλητους.

Cur. adv. vult.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Γ.Μ. Πικής, Π.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Με την αίτηση τροποποίησης, επιδιώκεται η συμπλήρωση των λόγων έφεσης, με την προσθήκη της αιτιολογίας, συστατικό στοιχείο βάσιμου λόγου έφεσης.

Όπως είναι διατυπωμένοι οι λόγοι έφεσης, στοιχειοθετούν μόνο τη βάση (grounds) της έφεσης, δηλαδή τα σφάλματα τα οποία καθιστούν, κατ' ισχυρισμό, την απόφαση η οποία εφεσιβάλλεται τρωτή. Συνεπώς, οι λόγοι έφεσης είναι ελλείπεις, γεγονός που καθιστά την έφεση υποκείμενη σε απόρριψη, σύμφωνα με την εισήγηση του δικηγόρου των εφεσιβλήτων.

Στην Panayiotis Georghiou (Catering) Ltd. και Άλλοι ν. Κυπριακής Δημοκρατίας και Άλλων (1996) 3 Α.Α.Δ. 323 (αποφάσεις πλειοψηφίας)) - αποφασίστηκε:-

(α) "Ακυρο ή ανυπόστατο δικονομικό μέτρο δεν εκπίπτει και δεν διαγράφεται αυτοδικαίως εκτός εάν τούτο προβλέπεται [*1335] από τους θεσμούς.  Η απόρριψη ή διαγραφή του ανάγεται στο δικαστήριο."

(β) Με τον περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Διαδικαστικό Κανονισμό του 1995 - (24/2/1995), καταργείται η διάκριση μεταξύ άκυρου και αντικανονικού δικονομικού μέτρου. Κάθε μορφή παρέκκλισης εξισώνεται με αντικανονι-κότητα ή παρατυπία, δυνάμενη να θεραπευθεί.

(γ) Η νέα Δ.64 έχει αναδρομική ισχύ. Τούτου δοθέντος, η παράλειψη του εφεσείοντα να αιτιολογήσει την έφεση δεν επιφέρει την ακυρότητά της. Δύναται να θεραπευθεί, εφόσο το δικαστήριο το κρίνει πρέπον στην άσκηση της διακριτικής του ευχέρειας.

(δ) Το επίμετρο της άσκησης της διακριτικής ευχέρειας του δικαστηρίου είναι τα συμφέροντα της δικαιοσύνης, όπως αποτιμούνται στο πλαίσιο των περαμέτρων της έφεσης και υπό το πρίσμα των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, σε σχέση με την έφεση.

Στην προκείμενη περίπτωση, δε διαπιστώνεται οποιοσδήποτε δυσμενής επηρεασμός των συμφερόντων των εφεσιβλήτων, ως αποτέλεσμα της τροποποίησης, ούτε επιδιώκεται η εισαγωγή νέου λόγου έφεσης ή η ανάπλασή της. Σκοπός της τροποποίησης είναι η παράθεση της αιτιολόγησης των λόγων έφεσης που έχουν προβληθεί, που τείνει να συμπληρώσει την έφεση.

Το γεγονός το οποίο, κατά τους εφεσίβλητους, καθιστά την αίτηση ανυπόστατη, προκύπτει από το ότι στην ένορκη δήλωση, που υποστηρίζει την αίτηση, δεν αποκαλύπτεται η πηγή από την οποία αντλεί τις πληροφορίες του ο ομνύων. Η πηγή, στην προκείμενη περίπτωση, είναι πασιφανής. Είναι αυτή τούτη η ειδοποίηση έφεσης, η οποία εμφανώς στερείται αιτιολογίας και για το λόγο αυτό προκύπτει ανάγκη για την τροποποίησή της, ώστε να συνάδει με τη Δ.35, Θ.4 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας.

Ασκώντας τη διακριτική μας ευχέρεια, επιτρέπουμε την τροποποίηση.

Τροποποιημένη ειδοποίηση έφεσης θα καταχωριστεί μέσα σε 15 μέρες και θα επιδοθεί ή παραδοθεί στην άλλη πλευρά.

Μετά την τροποποίηση της έφεσης, η υπόθεση θα οριστεί από το [*1336] Πρωτοκολλητείο για προδικασία.

Τα έξοδα της διαδικασίας για την τροποποίηση της έφεσης επιφυλάσσονται υπέρ των εφεσιβλήτων.

Η τροποποίηση επιτρέπεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο