Σιάτη Kωστάκης Aνδρέου ν. Διευθυντή των Kεντρικών Φυλακών (1997) 1 ΑΑΔ 311

(1997) 1 ΑΑΔ 311

[*311]4 Απριλίου, 1997

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Δ/στής]

ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΑΦΟΡΩΣΙ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΙΑΤΗ,

Αιτητή,

v.

ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΑΦΟΡΩΣΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ

ΦΥΛΑΚΩΝ,

Καθ’ ου η αίτηση.

(Αίτηση Aρ. 42/97).

 

Προνομιακά εντάλματα — Hapeas Corpus — Αίτηση για έκδοση εντάλματος habeas corpus για απελευθέρωση του αιτητή — Η αίτηση εγκρίθηκε λόγω του ότι το έντυπο του διατάγματος φυλάκισης του αιτητή δεν ήταν γραμμένο σε μια από τις επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ήταν ως εκ τούτου άκυρο.

Το διάταγμα για φυλάκιση του αιτητή για περίοδο 6 μηνών εκδόθηκε στις 16.7.93 εκτός αν πλήρωνε το ποσό της οφειλής του στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων που ανερχόταν στο συνολικό ποσό των ΛΚ9.942,51 από το 1992.

Με την αίτησή του ο αιτητής ζητεί την έκδοση εντάλματος Habeas Corpus προς τον Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών διατάσσοντάς τον να τον αφήσει ελεύθερο.

Αποφασίστηκε ότι:

Το Διάταγμα φυλακίσεως του Δικαστή περιέχεται σε έντυπο γραμμένο σε γλώσσα άλλη από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, που ορίζονται στο Σύνταγμα. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο φαίνεται πως το εκδοθέν διάταγμα είναι άκυρο, με συνεπακόλουθο να εκδοθεί το διάταγμα που αιτείται.

Η αίτηση εγκρίθηκε.

Aίτηση.

Aίτηση από τον Kωστάκη Aνδρέου Σιάτη για την έκδοση προ[*312]νομιακού εντάλματος Habeas Corpus, που να απευθύνεται στο Διευθυντή των Kεντρικών Φυλακών διατάσσοντάς τον να αφήσει ελεύθερο τον αιτητή, για να παρουσιασθεί ενώπιον του Δικαστηρίου.

Χ. Κυριακίδης, για τον Αιτητή.

Cur. adv. vult.

APTEMIΔHΣ, Δ.: Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Ο αιτητής επιδιώκει την έκδοση εντάλματος Habeas Corpus, που να απευθύνεται στο διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών να αφήσει ελεύθερο τον αιτητή για να παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου. Τα γεγονότα της υπόθεσης είναι τα εξής:

Ο αιτητής οφείλει στον Έφορο Εσωτερικών Προσόδων συνολικό ποσό £9.942,55 από το 1992. Στις 28.2.92 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε τον αιτητή να πληρώνει το χρέος του αυτό με £180 μηνιαίως.  Είναι όμως παραδεκτό πως ο αιτητής δεν κατέβαλε κανένα ποσό έναντι του χρέους του. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο περί Εισπράξεως Φόρων Νόμος του 1962, Ν.31/62 στο άρθρο 9(4) που προβλέπει τα εξής:

“(4)  Εάν δεν δύναται να εξευρεθή επαρκής κινητή ή ακίνητος περιουσία εξ ης να επιτευχθή η είσπραξις ή ανάκτησις του υπό του εν υπερημερία προσώπου οφειλομένου ποσού, το Δικαστήριο δύναται, άνευ περαιτέρω διαδικασίας, να διατάξη την φυλάκισιν του εν υπερημερία προσώπου δια διάστημα μη υπερβαίνον τους εξ μήνας εκτός εάν καταβληθή το οφειλόμενον ποσόν προ της παρόδου της τοιαύτης περιόδου:

Νοείται ότι η δυνάμει του εδαφίου τούτου επιβληθείσα φυλάκισις δεν θα συνεπάγηται εξάλειψιν της ευθύνης του εν υπερημερία προσώπου προς καταβολήν παντός ποσού ή πάσης δόσεως αναφορικώς προς ην επεβλήθη η φυλάκισις.”

Η διαδικασία όμως που ακολουθήθηκε αφορούσε μόνο έρευνα ως προς την κινητή περιουσία του αιτητή και όχι την ακίνητη του.  Διαπιστώθηκε πως δεν είχε οποιαδήποτε κινητή περιουσία.

Στις 14.11.96 το πλήρες Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα παραλαβής της περιουσίας του αιτητή και διόρισε την Επίσημη Παραλήπτρια ως διαχειρίστρια της περιου[*313]σίας του.

Στις 16.7.93 Επαρχιακός Δικαστής του Δικαστηρίου Λάρνακας υπέγραψε διάταγμα φυλάκισης του αιτητή ώστε να οδηγηθεί στις φυλακές για περίοδο 6 μηνών εκτός αν πλήρωνε το ποσό της οφειλής του στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Το πιο πάνω Διάταγμα του Δικαστή περιέχεται σε έντυπο γραμμένο σε γλώσσα άλλη από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, που ορίζονται στο Σύνταγμα. Γι’ αυτόν και μόνο το λόγο φαίνεται πως το εκδοθέν διάταγμα φυλακίσεως του αιτητή είναι άκυρο, με συνεπακόλουθο να εκδοθεί το διάταγμα που αιτείται. O Διευθυντής Φυλακών να αποφυλακίσει πάραυτα τον αιτητή. H αίτηση να επιδοθεί στο Γενικό Εισαγγελέα και ορίζεται στις 15.4.97, η ώρα 9.00 π.μ.

H αίτηση εγκρίνεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο