Michailovic Vesko και Άλλος (Aρ. 1) (1997) 1 ΑΑΔ 666

(1997) 1 ΑΑΔ 666

[*666]10 Iουνίου, 1997

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ VESKO MICHAILOVIC ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ (AΡ. 1) ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ (CERTIORARI)

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΟΥ ΤΕΡΕΖΑΣ ΚΑΡΑΚΑΝΝΑ ΗΜΕΡ.16.5.97 ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΑΡ.5435/97

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 25.1 & 2, 26.1, 10.1, 30.2 & 3, 155.4 & 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟY ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ 14/60, ΑΡΘΡΑ 29, 30 ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 27 ΚΑΙ 76(1) ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦ.149 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ

ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.

(Aιτήσεις Aρ. 68/97 & 69/97).

 

Προνομιακά Eντάλματα — Certiorari — Αίτηση για χορήγηση άδειας καταχώρησης αίτησης με σκοπό την έκδοση εντάλματος certiorari που να ακυρώνει προσωρινό διάταγμα που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με το οποίο εμποδίζετο ποδοσφαιρική ομάδα να συνάψει συμφωνία για πρόσληψη συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή — Η αιτούμενη άδεια χορηγήθηκε, εν όψει των καταλυτικών επιπτώσεων που ενείχε το επίδικο διάταγμα στον αιτητή, παρ’ όλο που υπήρχε και το εναλλακτικό ένδικο μέσο της έφεσης.

Το ποδοσφαιρικό Σωματείο ΑΠΟΕΛ καταχώρησε αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του ποδοσφαιρικού σωματείου ΑΝΟΡΘΩΣΗ να συμβληθεί με συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, ισχυριζόμενο ότι ο εν λόγω ποδοσφαιριστής είναι ενταγμένος και νομικά δεσμευμένος, με το σύλλογό του. Το Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινό διάταγμα το οποίο ορίστηκε για συζήτηση μετά από επίδοση στην εναγόμενη ΑΝΟΡΘΩΣΗ. Με αυτό εμποδίζετο η τελευταία να συνάψει τη συμφωνία για πρόσληψη του εν λόγω ποδοσφαιριστή.

Με τις παρούσες αιτήσεις ζητείται άδεια για καταχώρηση αίτη[*667]σης προς έκδοση εντάλματος certiorari για ακύρωση του πιο πάνω προσωρινού διατάγματος.

Αποφασίστηκε ότι:

Όταν προσφέρεται το ένδικο μέσο της έφεσης, δεν χωρούν προνομιακά εντάλματα εκτός εάν υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις ή όπου το δικαστικό μέτρο, αντικείμενο της αίτησης είναι τόσο δραστικό, με ανάλογες επιπτώσεις στον αιτητή, που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πρέπον να δώσει την αιτούμενη άδεια για την καταχώρηση αίτησης προς έκδοση προνομιακού εντάλματος.

Το διάταγμα που εκδόθηκε στην αίτηση 68/97, ενέχει καταλυτικές επιπτώσεις για τον αιτητή, αφού παρεμβαίνει στην άσκηση του επαγγέλματός του, χωρίς να του είχε δοθεί η άδεια να ακουστεί κατά την έκδοσή του.

Η αιτούμενη άδεια χορηγείται. Το προσωρινό διάταγμα αναστέλλεται μέχρι εκδικάσεως της παρούσας αίτησης 68/97. Η αίτηση 69/97 θα ακολουθήσει ουσιαστικά το αποτέλεσμα.

Xορηγήθηκε η άδεια.

Aιτήσεις.

Aιτήσεις με τις οποίες οι αιτητές ζητούν άδεια για έκδοση του προνομιακού εντάλματος certiorari, με σκοπό την ακύρωση του προσωρινού διατάγματος ημερομηνίας 16.5.97, το οποίο εξέδωσε το Eπαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας (Kαρακάννα, E.Δ.) στην υπόθεση 5435/97.

Α. Παναγιώτου, για τον Αιτητή στην υπόθεση 68/97.

Δ. Παπαδόπουλος με Σ. Πίττα και Α.Καλλένου (κα), για τον Αιτητή στην υπόθεση 69/97.

APTEMIΔHΣ, Δ.: Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Το Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σωματείο ΑΠΟΕΛ καταχώρισε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την αγωγή 5435/97 εναντίον του Αθλητικού Συλλόγου ΑΝΟΡΘΩΣΗ στην οποία αξιώνονται δηλώσεις και διατάγματα με ουσιαστικό σκοπό να απαγορευθεί στην ΑNOΡΘΩΣΗ να συμβληθεί με τον ποδοσφαιριστή Vesko Mihailovic, από 1.6.97, γιατί το ΑΠΟΕΛ ισχυρίζεται πως ο εν λόγω προδοσφαιριστής είναι ενταγμένος, και νομικά δεσμευμένος, με το σύλλογό του.

[*668]Στις 16.5.97 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, μετά από αίτηση του ΑΠΟΕΛ, εξέδωσε προσωρινό διάταγμα με το οποίο εμποδίζεται η ΑΝΟΡΘΩΣΗ να συνάψει συμφωνία για την πρόσληψη του Μihailovic για οποιαδήποτε περίοδο μετά τις 31.5.97. Το διάταγμα ορίστηκε να συζητηθεί, αφού επιδοθεί στην εναγόμενη ΑΝΟΡΘΩΣΗ, σήμερα, 10.6.97. Στις 4.6.97 καταχωρίστηκαν οι δυο υπό συζήτηση αιτήσεις, μια από τον ίδιο τον Michailovic και η άλλη από την ΑΝΟΡΘΩΣΗ για παραχώρηση άδειας να καταχωριστεί αίτηση προς έκδοση προνομιακού εντάλματος της φύσεως certiorari, με σκοπό να ακυρωθεί το προσωρινό διάταγμα που εξέδωσε η επαρχιακός δικαστής του Δικαστηρίου Λευκωσίας, που αναφέρεται πιο πάνω.

Οι δυο αιτήσεις συζητήθηκαν μαζί γιατί σ’ αυτή εγείρονται  τα ίδια ακριβώς νομικά σημεία με κοινό υπόβαθρο γεγονότων.  Επιτυχία της αίτησης 68/97 καθιστά το αποτέλεσμα κοινό και για τις δυο.

Είναι γνωστή η νομολογιακή αρχή πως όταν προσφέρεται το ένδικο μέσο της έφεσης για αναθεώρηση πρωτόδικης απόφασης δεν χωρούν τα προνομιακά εντάλματα, εκτός αν υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις ή όπου το δικαστικό μέτρο, αντικείμενο της αίτησης, είναι τόσο δραστικό, με ανάλογες επιπτώσεις στον αιτητή, που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πρέπον να δώσει άδεια για την καταχώριση αίτησης προς έκδοση προνομιακού εντάλματος.

Έτσι είναι, στην κρίση μου, η περίπτωση που εξετάζουμε.  Το Δικαστήριο εξέδωσε το διάταγμα, στην αίτηση 68/97, με καταλυτικές επιπτώσεις για τον αιτητή, μιας και παρεμβαίνει στην άσκηση του επαγγέλματός του, χωρίς να του είχε δοθεί η ευκαιρία να ακουστεί κατά την έκδοση του επίδικου διατάγματος από το Επαρχιακό Δικαστήριο, δεδομένου ότι δεν συνενώθηκε ως εναγόμενος στην αγωγή. Και το εκδοθέν προσωρινό διάταγμα απευθύνεται μεν στο ΑΠΟΕΛ, αλλά αφορά τον εν λόγω ποδοσφαιριστή.  Γι’ αυτό και μόνο το λόγο δίδεται άδεια να καταχωριστεί αίτηση για την έκδοση προσωρινού εντάλματος της φύσεως certiorari.

To προσωρινό διάταγμα που εξέδωσε το πρωτόδικο Δικαστήριο, αντικείμενο της αίτησης, αναστέλλεται μέχρι εκδικάσεως της παρούσας αίτησης, 68/97. Η αίτηση 69/97 θα ακολουθήσει ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Η ακρόαση ορίζεται στις 24.6.97, η ώρα 8.45π.μ.

Η αιτούμενη άδεια χορηγείται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο