Παπακόκκινου Bερεγγάρια Π. και Άλλη ν. Γενικές Aσφάλειες Kύπρου (1997) 1 ΑΑΔ 692

(1997) 1 ΑΑΔ 692

[*692]13 Iουνίου, 1997

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δ/στές]

ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑ Π. ΠΑΠΑΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗ,

Εφεσείουσες-Αιτήτριες,

v.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΥΠΡΟΥ,

Εφεσιβλήτων-Καθ’ ων η Αίτηση.

(Πoλιτική Έφεση Αρ. 9716).

 

Πολιτική Δικονομία — Αίτηση για αναστολή της διαδικασίας σε εκδικαζόμενη υπόθεση — Δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της Δ.35, θ.18 του περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικού Kανονισμού και του Άρθρου 47 του περί Δικαστηρίων Νόμου (N.14/60), με βάση τις οποίες αναστολή χωρεί μόνο σε σχέση με την εκτέλεση απόφασης και όχι με τη συνέχιση της εξέλιξης της μη συμπληρωθείσας διαδικασίας.

Λέξεις και Φράσεις — “ ………… stay of proceedings under the decision appealed from ………..” στο θ.18 της Δ.35 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας.

Η αίτηση για αναστολή της διαδικασίας στην αγωγή υπ’ αρ. 724/91, του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, κατεχωρήθη από τις εφεσείουσες, όταν εφεσίβαλαν την απόρριψη αιτήματός τους, για μεταφορά της υπόθεσης - η οποία ήταν ορισμένη σε σύντομη ημερομηνία - σε άλλο δικαστή.

Αποφασίστηκε ότι:

Η αίτηση δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του Άρθρου 47 του περί Δικαστηρίων Νόμου 14/60, ούτε την Δ.35 θ.18, με βάση τις οποίες αναστολή χωρεί σε σχέση μόνο την εκτέλεση απόφασης και όχι με τη συνέχιση της εξέλιξης της μη συμπληρωθείσας διαδικασίας. Η αναφορά στο θ.18 σε “…….. stay of ………… proceedings under the decision appealed from ………” αποβλέπει μόνο στην αναστολή της διαδικασίας που εκπορεύεται αυτοτελώς από απόφαση της οποίας σκοπείται η ικανοποίηση.

Η αίτηση απορρίφθηκε με έξοδα.

[*693]Υποθέσεις που αναφέρθηκαν:

Fotiou and Another v. Petrolina Ltd. (1984) 1 C.L.R. 708,

In re E.S. (an infant) (1986) 1 C.L.R. 119,

Aftomata Eleourgia Lythrodonta Ltd. v. Holy Monastery of Mahera (1986) 1 C.L.R. 524.

Έφεση.

Έφεση από τις ενάγουσες κατά της απόφασης ημερ. 16/5/1996 στην Aγ. Aρ. 724/91 του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, με την οποία απορρίφθηκε αίτημά τους για εξαίρεση του δικαστή στο πρόγραμμα του οποίου ενέπιπτε η εκδίκαση της Aγωγής.

Α. Παπακόκκινου, για τις Αιτήτριες-Εφεσείουσες.

Ε. Νικολαΐδου για Π. Σιβιτανίδη, για τους Καθ’ ων η αίτηση-Εφεσίβλητους.

Cur. adv. vult.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Η απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί από τον Νικολάου, Δ.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Δ.: Οι αιτήτριες αποτάθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για εξαίρεση του δικαστή στο πρόγραμμα εργασίας του οποίου ενέπιπτε η εκδίκαση της αγωγής με αρ. 724/91. Το έπραξαν διότι ο ίδιος δικαστής ήδη εκδίκαζε άλλη αγωγή τα επίδικα θέματα της οποίας αφορούσαν σε περίπου τα ίδια αμφισβητούμενα γεγονότα σε σχέση με τα οποία κατέθεσαν μάρτυρες που θα καλούνταν και στη δεύτερη αγωγή, με αποτέλεσμα η προγενέστερη, καθώς υπολογίστηκε, αξιολόγηση της μαρτυρίας στην πρώτη να μην επέτρεπε την ελεύθερη και ανεπηρέαστη εκτίμηση της μαρτυρίας αργότερα στη δεύτερη. Το δικαστήριο, με απόφαση ημερ. 16 Μαίου 1996, απέρριψε το αίτημα. Καταχωρήθηκε έφεση.  Και επειδή η αγωγή με αρ. 724/91 παρέμεινε ορισμένη για ακρόαση σε σύντομη ημερομηνία, οι αιτήτριες αποτάθηκαν για αναστολή της διαδικασίας δυνάμει της Δ.35 κ. 18 και 19 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας. Πρώτα, όπως προβλέπεται, στο Επαρχιακό Δικαστήριο και, κατόπιν απόρριψης, στο Εφετείο.

Κάτω από οποιονδήποτε φακό και αν κριθεί, η αίτηση για αναστολή δεν μπορεί να γίνει δεκτή.  Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με [*694]το άρθρο 47 του περί Δικαστηρίων Νόμου του 1960, αναστολή χωρεί σε σχέση μόνο με την εκτέλεση απόφασης όχι με τη συνέχιση της εξέλιξης της μη συμπληρωθείσας διαδικασίας. Το ίδιο, καθώς νομολογήθηκε, είναι το αποτέλεσμα και δυνάμει του κ. 18 της Δ.35: βλ. Fotiou and Another v. Petrolina Ltd (1984) 1 C.L.R. 708· In re E.S. (an infant) (1986) 1 C.L.R. 119· και Aftomata Eleourgia Lythrodonta Ltd v. Holy Monastery of Mahera (1986) 1 C.L.R. 524.  Η αναφορά στον εν λόγω κανονισμό σε “.... stay of .... proceedings under the decision appealed from .....” δεν αποβλέπει στην αναστολή της ευρύτερης διαδικασίας από την οποία προέκυψε ενδιάμεση απόφαση αλλό μόνο της διαδικασίας που εκπορεύεται αυτοτελώς από απόφαση της οποίας σκοπείται η ικανοποίηση: παραδείγματα προσφέρονται από τον Πική, Δ. (όπως ήταν τότε) στην In re E.S. (an infant) (ανωτέρω).  Αυτό είναι το ισοζύγιο που διατηρεί η θεσμική ρύθμιση κατά τη στάθμιση μεταξύ αφενός της δέσμευσης που επέρχεται με τη δικαστική απόφαση και αφετέρου τις περιστάσεις που δικαιολογούν την αναστολή.  Αλλά και αν ακόμα προσφερόταν η δυνατότητα διαφορετικής στάθμισης θα θεωρούσαμε ότι η ορθή απονομή της δικαιοσύνης θα επέβαλλε τη συνέχιση και όχι την αναστολή της διαδικασίας.

Η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.

Η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο