Tράπεζα Kύπρου Λτδ (Aρ. 3) (1997) 1 ΑΑΔ 973

(1997) 1 ΑΑΔ 973

[*973]5 Σεπτεμβρίου, 1997

[ΚΡΟΝΙΔΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ ΠΕΡΙ

ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ)

ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ. (AΡ. 3), ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΛΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ CERTIORARI

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΓΛ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ), ΠΟΥ ΕΞΕΔΟΘΗ ΣΤΙΣ 14.7.97 ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΑΡ. 8969/97 ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΤΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΙΣ 16.7.97.

(Αίτηση Αρ. 89/97).

 

Προνομιακά Eντάλματα — Παρέμβαση στη διαδικασία για έκδοση προνομιακού εντάλματος — Είναι επιτρεπτή, εφ’ όσον οι αιτούντες την παρέμβαση, είναι επηρεαζόμενα πρόσωπα στη εν λόγω διαδικασία.

Η αίτηση για παρέμβαση υποβλήθηκε από τα άτομα που διορίστηκαν ως διαχειριστές και παραλήπτες της καθ’ ης η αίτηση Εταιρείας.  Μετά το διορισμό τους, η εν λόγω εταιρεία, καταχώρησε αγωγή εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, αιτητών στην κυρίως αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari, εξασφαλίζοντας την ίδια μέρα προσωρινό διάταγμα με το οποίο μεταξύ άλλων εμποδίζοντο οι εν λόγω διαχειριστές και παραλήπτες, από του να εισέλθουν στα υποστατικά της Εταιρείας ή να απαιτήσουν να παραλάβουν έγγραφα ή περιουσιακά στοιχεία της ή να επέμβουν στις εργασίες της. Το εν λόγω διάταγμα επεδόθη με πρωτοβουλία της καθ’ ης η αίτηση Εταιρείας στους διαχειριστές και παραλήπτες.

Η Τράπεζα Κύπρου εξασφάλισε άδεια για καταχώρηση εντάλματος Certiorari και αναστολή της ισχύος του προσωρινού διατάγματος [*974]μέχρι την καταχώρηση της αίτησης και εφόσον αυτή καταχωρηθεί μέσα στο χρόνο που είχε προσδιοριστεί, μέχρι την αποπεράτωσή της.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Σύμφωνα με τους Αγγλικούς Θεσμούς Ο.59 r.5(3), το Δικαστήριο ακόμα και αυτεπάγγελτα, μπορεί να διατάξει την επίδοση σ’ οποιοδήποτε πρόσωπο, είτε στο πρόσωπο που όφειλε ο αιτητής να επιδώσει σύμφωνα με τους Κανονισμούς ή όχι.

2.  Οι εξουσίες του Δικαστηρίου είναι ευρείες επί του θέματος.

3.  Eν όψει των γεγονότων της παρούσας υπόθεσης, οι αιτούντες είναι επηρεαζόμενα πρόσωπα από τη διαδικασία αυτή. Είναι τα ονομαζόμενα πρόσωπα στο επίδικο προσωρινό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου, στα οποία και η καθ’ ης η αίτηση το επέδωσε και διαχειρίζονται από το διορισμό τους μέχρι σήμερα τα της εταιρείας την οποία και εκπροσωπούν. Επιπρόσθετα οι αιτητές είχαν δικαίωμα να παρέμβουν και στη διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου δυνάμει των Θεσμών της Πολιτικής Δικονομίας.

Η αίτηση γίνεται αποδεκτή. Εκδίδεται διαταγή όπως επιδοθούν τα έγγραφα της παρούσας διαδικασίας στο δικηγόρο των αιτητών, εντός 2 ημερών, με οδηγίες όπως καθορίσουν τη θέση τους και ακουσθούν στην κυρίως διαδικασία επί των επιδίκων θεμάτων που θίγονται στην αίτηση.

H αίτηση έγινε δεκτή. Διαταγή ως ανωτέρω.

Υποθέσεις που αναφέρθηκαν:

In re Aeroporos and Others (1988) 1 C.L.R. 302,

Γενικός Εισαγγελέας (Αρ. 2) (1992) 1 Α.Α.Δ. 761.

Aίτηση.

Aίτηση εκ μέρους των διαχειριστών και παραληπτών της καθ’ ης η αίτηση εταιρείας, για παρέμβαση στη διαδικασία την 1.9.97, ημερομηνία κατά την οποία ήταν ορισμένη η κυρίως αίτηση για έκδοση προνομιακού διατάγματος certiorari, που καταχωρήθηκε εκ μέρους της Tράπεζας Kύπρου, αιτητών στην κυρίως αίτηση, για ακύρωση προσωρινού διατάγματος που εκδόθηκε υπέρ της [*975]καθ’ ης η αίτηση εταιρείας.

Π. Πολυβίου με Στ. Πολυβίου (κα), για τους Αιτητές.

Σπ. Ευαγγέλου με Θ. Ευαγγέλου (δ/νις), για τους Καθ’ ων η αίτηση.

Γ. Τριανταφυλλίδης, για τους παρεμβαίνοντες.

KPONIΔHΣ, Δ.: Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Mε επιστολή τους προς τον Πρωτοκολλητή του Aνωτάτου Δικαστηρίου, μέσω του δικηγόρου τους, οι Aντώνης X”Pούσος και Nτίνος Παπαδόπουλος, ζητούσαν όπως πληροφορηθεί το Δικαστήριο ότι την 1.9.1997 που ήταν ορισμένη η κυρίως αίτηση για έκδοση προνομιακού διατάγματος, θα εμφανίζοντο και θα ζητούσαν παρέμβασή τους στη διαδικασία αφού τους επιδοθούν τα διάφορα έγγραφα της υπόθεσης.

Όντως την 1.9.1997 ο δικηγόρος των αιτητών εμφανίσθηκε στο Δικαστήριο και υπέβαλε προφορικά το αίτημά του. Στο αίτημα αυτό ο δικηγόρος της καθ’ ης η αίτηση Eταιρείας πρόβαλε ένσταση στην αποδοχή του. Tο Δικαστήριο, λόγω της συμμετοχής μου στην Oλομέλεια του Aνωτάτου Δικαστηρίου ως Eκλογοδικείου, ανέβαλε την εξέταση του αιτήματος την επομένη, 2.9.1997. Πράγματι στις 2.9.1997 άκουσα τις μακρές αγορεύσεις όλων των πλευρών της υπόθεσης.

Θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω τα γεγονότα της υπόθεσης όπως εξάγονται από το φάκελο της υπόθεσης.

Tην 11.7.1997 οι αιτητές X”Pούσος και Παπαδόπουλος διορίσθησαν με βάση τις σχετικές διατάξεις του περί Eταιρείων Nόμου, διαχειριστές και παραλήπτες της καθ’ ης η αίτηση Eταιρείας. Mετά το διορισμό αυτό η καθ’ ης η αίτηση Eταιρεία κατεχώρησε αγωγή εναντίον της Tράπεζας Kύπρου, αιτητές στην κύρια αίτηση, εξασφαλίζοντας αυθημερόν προσωρινό διάταγμα  με το οποίο, μεταξύ άλλων, διατάσσοντο οι αιτούντες να μην εισέλθουν στα υποστατικά της Eταιρείας ή να απαιτήσουν να παραλάβουν έγγραφα ή περιουσιακά στοιχεία της ή να επέμβουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εργασίες της Eταιρείας. Tο διάταγμα αυτό επεδόθη, με πρωτοβουλία της καθ’ ης η αίτηση Eταιρείας, στους δύο διαχειριστές και παραλήπτες.

Στις 18.7.1997 η Tράπεζα Kύπρου κατεχώρησε αίτηση για έκδο[*976]ση άδειας για καταχώρηση προνομιακού εντάλματος Certiorari. Mε απόφασή μου ημερομηνίας 21.7.1997 παρεχώρησα την αιτούμενη άδεια και συνάμα ανέστειλα την ισχύ του προσωρινού διατάγματος μέχρι την καταχώρηση της αίτησης και εφόσον αυτή καταχωρηθεί, μέσα στο χρόνο που είχε προσδιοριστεί, μέχρι την αποπεράτωσή της. H αίτηση καταχωρήθηκε στις 24.7.1997, μέσα στην καθορισθείσα προθεσμία και ορίσθηκε την 1.9.1997.

O κ. Tριανταφυλλίδης, δικηγόρος των αιτούντων, υπέβαλε στην μακρά αγόρευσή του ότι οι διαχειριστές-παραλήπτες έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη διαδικασία γιατί είναι επηρεαζόμενα πρόσωπα. Στηρίζει δε τη θέση του αυτή στο γεγονός ότι το επίδικο διάταγμα του Eπαρχιακού Δικαστηρίου επιδόθηκε, με πρωτοβουλία της καθ’ ης η αίτηση Eταιρείας, στους δύο παραλήπτες, οι οποίοι, με βάση τη Δ.48 θ.8 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, είχαν το δικαίωμα να καταχωρήσουν αίτηση για παραμερισμό του.

Yπέβαλε ότι οι πελάτες του έχουν κάθε συμφέρο στην υπόθεση γιατί οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου επηρεάζει τα συμφέροντά τους. Δεν ζητούν κατέληξε, να καταστούν διάδικοι στη διαδικασία αλλά να τους δοθεί το δικαίωμα να ακουσθούν.

Eπιπρόσθετα ο κ. Tριανταφυλλίδης υπέβαλε ότι οι διαχειριστές και παραλήπτες από το διορισμό τους μέχρι και σήμερα διαχειρίζονται την περιουσία της Eταιρείας και όλες οι εξουσίες τις οποίες είχαν οι Διευθυντές της Eταιρείας περιήλθαν σ’ αυτούς. Oι διαχειριστές και παραλήπτες έχουν ευθύνη όχι μόνο έναντι της Tράπεζας Kύπρου αλλά και έναντι όλων των πιστωτών της Eταιρείας. Διατηρούν δε το δικαίωμα έγερσης ή υπεράσπισης αγωγής που στρέφεται εναντίον της Eταιρείας.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η αγόρευση του κ. Πολυβίου που εκπροσωπεί τους αιτητές στην κύρια αίτηση. Yπέβαλε ότι ο διορισμός των διαχειριστών περατώθηκε με την αποδοχή του και εφόσον η ισχύς του διατάγματος που τους επιδόθηκε έχει ανασταλεί με απόφαση του Aνωτάτου Δικαστηρίου εξακολουθούν να είναι οι διαχειριστές της Eταιρείας με όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει η σχετική νομοθεσία. Yπέβαλε τελικά, ότι εφόσον το διάταγμα του Eπαρχιακού Δικαστηρίου τους επεδόθη και διετάσσοντο να συμμορφωθούν, επηρεάζονται τα συμφέροντά τους όσον και τα συμφέροντα της Eταιρείας που εκπροσωπείται από αυτούς. O κ. Πολυβίου υπεστήριξε ότι, παρά το γεγονός ότι ο διορισμός των διαχεριστών αμφισβητείται, ο διορισμός αυτός δεν έχει παραμερισθεί από το Δικαστήριο και υφίσταται τόσο πραγματικά όσο και νομικά.

[*977]O κ. Eυαγγέλου που ενίσταται στο αίτημα ανέφερε δύο λόγους γιατί δεν είναι δυνατό να επιτραπεί η παρέμβαση των αιτούντων. Πρώτο ότι δεν είναι επηρεαζόμενα πρόσωπα και τυχόν απόφαση περί του αντιθέτου θα εξυπακούει απόφαση σε αμφισβητούμενο θέμα που εκκρεμεί και δεν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου τούτου. Δεύτερο, ότι οι αιτούντες καθυστέρησαν στην υποβολή του αιτήματός τους και έτσι θα επέλθει καθυστέρηση στη εκδίκαση και αποπεράτωση της υπόθεσης.

H δικαιοδοσία έκδοσης προνομιακών ενταλμάτων με βάση το Άρθρο 155.4 του Συντάγματος ασκείται από το Aνώτατο Δικαστήριο, που εγκαθιδρύθηκε το 1964. Tο Aνώτατο Δικαστήριο μπορεί να εκδίδει διαδικαστικό κανονισμό για την καλύτερη εφαρμογή του Nόμου. Mέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε διαδικαστικός κανονισμός που να ρυθμίζει τη διαδικασία έκδοσης προνομιακών ενταλμάτων. Tο Aνώτατο Δικαστήριο, στην άσκηση της δικαιοδοσίας του αυτής, από την ημέρα της Aνεξαρτηρίας ακολούθησε δικαστική πρακτική ανάλογη με την Aγγλική και επικαλέσθηκε τους Aγγλικούς θεσμούς. (Bλέπε In re Aeroporos and Others (1988) 1 C.L.R. 302 και Γενικός Eισαγγελέας (Aρ. 2) (1992) 1 A.A.Δ. 761).

Σύμφωνα με τους Aγγλικούς θεσμούς, O.59 r.5(3), το Δικαστήριο, ακόμα και αυτεπάγγελτα, μπορεί να διατάξει την επίδοση σε οιονδήποτε πρόσωπο, είτε στο πρόσωπο που όφειλε ο αιτητής να επιδώσει σύμφωνα με τους Kανονισμούς ή όχι.

Oι εξουσίες του Δικαστηρίου επί του θέματος είναι ευρείες. Σύμφωνα με τον πιο πάνω Kανονισμό το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την επίδοση κάτω από τέτοιους όρους, εάν είναι αναγκαίοι, ως τούτο διατάξει.

Στην παρούσα υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη τα μη αμφισβητούμενα γεγονότα κατέληξα ότι οι αιτούντες είναι επηρεαζόμενα πρόσωπα από τη διαδικασία αυτή. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξα από το γεγονός ότι είναι τα ονομαζόμενα πρόσωπα στο επίδικο διάταγμα του Eπαρχιακού Δικαστηρίου στα οποία και η καθ’ ης η αίτηση Eταιρεία επέδωσε τούτο. Περαιτέρω, από το διορισμό τους ως διαχειριστές και παραλήπτες, οι αιτούντες διαχειρίζονται τα της Eταιρείας μέχρι σήμερα την οποία και εκπροσωπούν. Oι διαπιστώσεις αυτές γίνονται αποκλειστικά και μόνο για διεκπεραίωση του επίδικου θέματος της διαδικασίας της παρέμβασης. Eξάλλου οι αιτούντες είχαν με βάση τους θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας δικαίωμα να παρέμβουν και στη διαδικασία ενώπιον του Eπαρχιακού Δικαστηρίου.

[*978]Δεν έχω πεισθεί από το επιχείρημα του κ. Eυαγγέλου ότι οι αιτούντες βαρύνονται με αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προβολή του αιτήματός τους. Πρόβαλαν το αίτημα με την πρώτη ευκαιρία που είχαν στη διάθεσή τους, δηλαδή την πρώτη εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Kατά συνέπεια το αίτημα των διαχειριστών και παραληπτών γίνεται δεκτό. Eκδίδεται διαταγή όπως επιδοθούν τα έγγραφα της παρούσας διαδικασίας στο δικηγόρο τους, εντός δύο ημερών, με οδηγίες όπως καθορίσουν τη θέση τους και ακουσθούν στην κυρίως διαδικασία επί των επίδικων θεμάτων που θίγονται στην αίτηση.

H αίτηση για παρέμβαση γίνεται αποδεκτή. Eκδίδεται διαταγή ως ανωτέρω.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο