BNK East Med Limited (1997) 1 ΑΑΔ 1302

(1997) 1 ΑΑΔ 1302

[*1302]7 Οκτωβρίου, 1997

[ΝΙΚΗΤΑΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964 ΑΡ. 33/64,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΝΚ EAST MED LIMITED ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ MANDAMUS,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΕΩΣ

ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗΣ GOLDMINE DISCO ΤΗΣ ΜΕΡΟΠΗΣ Α. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ.

(Αίτηση Αρ. 105/97).

 

Προνομιακά Eντάλματα — Mandamus — Αίτηση για χορήγηση άδειας για καταχώρηση αίτησης για έκδοση εντάλματος Mandamus κατά συγκεκριμένου Δήμου, με στόχο την εφαρμογή και εκτέλεση υφισταμένου διατάγματος κατεδάφισης υποστατικού που γειτνίαζε με την περιουσία της αιτήτριας — Η αιτήτρια είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εφαρμογή του διατάγματος κατεδάφισης — Ικανοποίηση των προϋποθέσεων για παροχή της αιτούμενης άδειας.

Προνομιακά Eντάλματα — Mandamus — Πότε είναι εφικτή η θεραπεία με το ένδικο μέσο Mandamus.

Η αιτήτρια, εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, ασχολείται με διαχωρισμό και πώληση οικοπέδων στην Πόλη Χρυσοχούς. Προσφέρει επίσης προς πώληση έτοιμα διαμερίσματα και κατοικίες. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί σε υπόγειο υποστατικό και χωρίς σχετική άδεια δισκοθήκη, αναφορικά με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Πόλεως Χρυσοχούς εξασφάλισε διάταγμα κατεδάφισης.

Η αιτήτρια, η οποία ζήτησε να εφαρμοστεί αυστηρά και έγκαιρα το πιο πάνω διάταγμα, ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος όχι μόνο αδράνησε να το εφαρμόσει αλλά προχώρησε και/ή ανέχθηκε την άδεια πώλη[*1303]σης οινοπνευματωδών ποτών.

Η αιτήτρια επικαλέσθηκε το Άρθρο 90 του περί Δήμων Νόμου 1985 (αρ. 111/85), που παρέχει εξουσία σε Δημοτικό Συμβούλιο να επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν οικοδομές σε επικίνδυνη κατάσταση και υπέβαλε ότι η περίπτωσή της είναι κατάλληλη για παροχή άδειας για κατάθεση αίτησης για έκδοση Mandamus με στόχο την εφαρμογή και εκτέλεση του υφιστάμενου διατάγματος κατεδάφισης του εν λόγω υποστατικού.

Aποφασίστηκε ότι:

1.  Η θεραπεία με το ένδικο μέσο Mandamus, είναι εφικτή μόνο όπου ο αιτητής έχει δικαίωμα να ζητήσει την εκτέλεση καθήκοντος που επιβάλλει ο νόμος, εκτός άλλων και σε όργανα που ασκούν δημόσια εξουσία, όπως ένα Δημοτικό Συμβούλιο.

2.  Η νομιμοποίηση του αιτητή εξαρτάται από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος στην εφαρμογή του νόμου. Η γειτνίαση της περιουσίας της αιτήτριας με τη δισκοθήκη, στην παρούσα υπόθεση, ικανοποιεί την προϋπόθεση περί ύπαρξης ιδιαιτέρου συμφέροντος του αιτητή στην εφαρμογή του νόμου. Ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή άδειας για καταχώρηση αίτησης για έκδοση διατάγματος Mandamus.

H αίτηση εγκρίθηκε. Δόθηκε άδεια για καταχώριση αίτησης για έκδοση διατάγματος Mandamus.

Υπόθεση που αναφέρθηκε:

R. v. Commissioners of Customs and Excise [1970] 1 All E.R. 1068

Aίτηση.

Aίτηση με την οποία οι αιτητές ζητούν άδεια για την καταχώρηση αίτησης για έκδοση εντάλματος Mandamus που να διατάζει τον Δήμο Πόλεως Xρυσοχούς να εφαρμόσει το διάταγμα κατεδάφισης της δισκοθήκης Goldmine Disco.

Α. Χαβιαράς, για την Αιτήτρια.

NIKHTAΣ, Δ.: Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Η αιτήτρια είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Ασχολείται με την ανάπτυξη γης. Υπoβάλλει αίτηση για χορήγηση άδειας, που αποτε[*1304]λεί προϋπόθεση για να κινηθεί ο μηχανισμός έκδοσης προνομιακού διατάγματος. Επιζητείται συγκεκριμένα άδεια για mandamus κατά του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς (στο εξής ο Δήμος), στα εδαφικά όρια του οποίου η αιτήτρια ασκεί την παραπάνω δραστηριότητα της.

Τα γεγονότα που στηρίζουν την αίτηση μπορεί να εκτεθούν σχετικά σύντομα. Πηγή τους είναι αποκλειστικά η ένορκη δήλωση του Διευθυντή της αιτήτριας (στο εξής ο Διευθυντής), ο οποίος βεβαίωσε ενόρκως και τα γεγονότα που αναγράφονται στο σώμα της αίτησης. Και επισύναψε στη βεβαίωσή του την αλληλογραφία των δικηγόρων της αιτήτριας επί του προκειμένου με το Δήμο.

Η αιτήτρια διαχωρίζει και πωλεί οικόπεδα. Προσφέρει επίσης προς πώληση έτοιμα διαμερίσματα και κατοικίες.  Στην ίδια περιοχή λειτουργεί, σε υπόγειο υποστατικό και χωρίς σχετική άδεια, δισκοθήκη με την επωνυμία “Goldmine”. Η δισκοθήκη προκαλεί οχληρία σε σημείο, όπως ακριβώς λέγει ο διευθυντής “η αιτήτρια αλλά και οι υπόλοιποι περίοικοι να υπόκεινται σε οικονομικές ζημίες αλλά και σε ενόχληση αφού δεν μπορούν να απολαύσουν τη νόμιμη χρήση των υποστατικών τους”.

Φαίνεται από την αλληλογραφία που προσκομίστηκε ότι σε κάποιο στάδιο ζητήθηκε χαλάρωση των οικοδομικών κανονισμών. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος έστειλε το διοικητικό φάκελο στον Υπουργό των Εσωτερικών. Αναφορικά με τη φύση της χαλάρωσης παραπέμπω στην επιστολή του Δήμου ημερ. 14/3/96. Αρμόδια Υπουργική Επιτροπή απέρριψε αίτημα της ιδιοκτήτριας της δισκοθήκης για αλλαγή της χρήσης του ακινήτου από χώρο στάθμευσης σε δισκοθήκη (βλ. επιστολή της διοίκησης ημερ. 31/1/97).

Προκύπτει περαιτέρω από τα παραπάνω στοιχεία πως ο Δήμος είχε εξασφαλίσει διάταγμα κατεδάφισης των παραπάνω υποστατικών της δισκοθήκης, γεγονός που η ιδιοκτήτρια πληροφορήθηκε από το Δήμο που, στις 6/3/97, έγραψε στους ενδιαφερόμενους ότι:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόλεως Χρυσοχούς αφού εμελέτησε σχετική απορριπτική επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναφερόμενη δισκοθήκη, απεφάσισε όπως εφαρμόσει το εκκρεμές διάταγμα κατεδάφισης για την αναφερόμενη δισκοθήκη, με επίδειξη επιείκειας μέσα στα πλαίσια της [*1305]νομιμότητας.”

Στις 17/4/97 η αιτήτρια ζήτησε να εφαρμοσθεί “αυστηρά και έγκαιρα” το παραπάνω διάταγμα και σε αντίθετη περίπτωση απείλησε με τη λήψη δικαστικών μέτρων. Υπάρχει τέλος ισχυρισμός ότι ο Δήμος όχι μόνον αδράνησε στην επιβολή του νόμου αλλά “προχώρησε και/ή ανέχθηκε” την έκδοση στις 20/6/97 άδειας πώλησης οινοπνευματωδών ποτών.

Τώρα η αιτήτρια, επικαλούμενη το άρθρ. 90 του περί Δήμων Νόμου του 1985 (αρ. 111/85), που παρέχει εξουσία σε Δημοτικό Συμβούλιο να επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν οικοδομές σε επικίνδυνη κατάσταση, υπέβαλε ότι η παρούσα είναι κατάλληλη περίπτωση για παροχή άδειας που να επιτρέπει την κατάθεση αίτησης για έκδοση mandamus, με στόχο την εφαρμογή και εκτέλεση του υφιστάμενου διατάγματος κατεδάφισης του εν λόγω υποστατικού.

Η θεραπεία με το ένδικο μέσο mandamus δεν είναι εφικτή παρά μόνον στις περιπτώσεις που ο αιτητής έχει δικαίωμα να ζητήσει την εκτέλεση καθήκοντος που επιβάλλει ο νόμος, εκτός άλλων και σε όργανα που ασκούν δημόσια εξουσία, όπως ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημα για εφαρμογή του νόμου, που σε αυτή την περίπτωση υπόβαλε η αιτήτρια, συνιστά προϋπόθεση για τη χρήση του διατάγματος αυτού.  Αναφέρει συγκεκριμένα ο Basu “Commentary on the Constitution of India” 5η έκδοση, τόμος 3, σελ. 479:

“Τhe application must be preceded by a distinct demand for performance of the duty, in order to give the party an opportunity to consider whether he should comply or not, and such demand must be shown to have been met by a refusal either by words or conduct, so that the Court may be satisfied that the party complained of is determined not to do what is demanded.”

Περαιτέρω το δικαστήριο έχει υπόψη ότι το γενικό ενδιαφέρον που μπορεί ένας να έχει στην εκτέλεση νομικού καθήκοντος δεν του παρέχει αυτόματα locus standi. Η νομιμοποίηση του αιτητή εξαρτάται από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει ο ίδιος στην εφαρμογή του νόμου. Αναφέρομαι στο σημείο αυτό στην υπόθεση R. v. Commissioners of Customs and Excise [1970] 1 All E.R. 1068. Η σύνοψη στη σελ. 1069, που έχει σημασία για το συζητούμενο θέμα, έχει ως εξής:

“The applicants had failed to show that they had some interest [*1306]over and above the interests of the community as a whole to support their application; their only interest or motive was the ulterior one of putting their competitors out of business; accordingly, their application failed.”

Στην προκείμενη περίπτωση υπενθυμίζω τον ισχυρισμό ότι περιουσία της αιτήτριας έχει κοινά όρια ή γειτνιάζει με τη δισκοθήκη.

Το υλικό που τέθηκε υπόψη μου ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την παροχή άδειας.  Η σχετική αίτηση να κατατεθεί σε 15 μέρες από σήμερα και να ορισθεί από τον Πρωτοκολλητή στις 10/11/97 για οδηγίες. Στο μεταξύ η αίτηση να επιδοθεί στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

H αίτηση εγκρίνεται. Eκδίδεται άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση διατάγματος Mandamus.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο