Hawillo Omar Ahmad ν. Kυπριακής Δημοκρατίας μέσω Γενικού Eισαγγελέα και Άλλων (1997) 1 ΑΑΔ 1615

(1997) 1 ΑΑΔ 1615

[*1615]5 Δεκεμβρίου, 1997

[ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ OMAR AHMAD HAWILLO

Αιτητή,

KAI

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΣΩ

ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ,

Καθ’ ων η αίτηση.

(Αίτηση Αρ. 132/97).

 

Προνομιακά Εντάλματα — Hapeas Corpus — Αίτηση για έκδοση εντάλματος Habeas Corpus από αλλοδαπό αιτητή, πρώην κατάδικο, ο οποίος αποφυλακίστηκε με ειδική προεδρική χάρη και δεν έγινε κατορθωτή η απέλασή του — Έκδοση του αιτούμενου προνομιακού εντάλματος.

Ο αιτητής, ο οποίος ήταν Παλαιστίνιος, εξέτιε ποινή 15ετούς φυλάκισης για βομβιστική επίθεση. Αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 8 χρόνων του δόθηκε ειδική προεδρική χάρη και αποφυλακίστηκε.  Οι Αρχές της Δημοκρατίας έλαβαν αμέσως μέτρα για την απέλασή του αλλά δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν αποδοχή του αιτητή από κάποια χώρα, με αποτέλεσμα να κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία. Καταχώρησε την παρούσα αίτηση για έκδοση εντάλματος Habeas Corpus για να καταστεί δυνατή η απελευθέρωσή του. Ο Γενικός Εισαγγελέας απέσυρε την ένστασή του και δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται η περαιτέρω κράτηση του αιτητή εν όψει των αρχών της υπόθεσης Samie Ali v. Switzerland.

Αποφασίστηκε ότι:

Σύμφωνα με την πιο πάνω αυθεντία, δεν δικαιολογείται η κράτηση του αιτητή ενόψει του γεγονότος ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απέλασή του δεν καρποφόρησαν. Η περαιτέρω κράτηση του αιτητή, παραβιάζει τις πρόνοιες του Άρθρου 5(1)(στ) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Άρθρου 11.2(στ) του Συντάγματος.

[*1616]Εκδόθηκε ένταλμα Habeas Corpus και διατάχθηκε η άμεση απελευθέρωση του αιτητή.

Υπόθεση που αναφέρθηκε:

Samie Ali v. Switzerland, Αρ. 24881/94, dt. 26.2.97 (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Aίτηση.

Aίτηση με την οποία ο αιτητής αιτείται την έκδοση εντάλματος της φύσεως Habeas Corpus για την απελευθέρωσή του από τις Kεντρικές Φυλακές.

Ν. Παπαμιλτιάδους με δ/δα Ι. Παπαμιλτιάδους, για τον Αιτητή.

Α. Μαρκίδης, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με Α. Χριστοφόρου, Δικηγόρο της Δημοκρατίας, για τους Καθ’ ων η αίτηση.

XPYΣOΣTOMHΣ, Δ.: Aνάγνωσε την ακόλουθη απόφαση. Ο αιτητής με την αίτησή του αιτείται την έκδοση εντάλματος της φύσεως Habeas Corpus και ζητά την απελευθέρωσή του.

Ο αιτητής είναι Παλαιστινιακής καταγωγής.  Την 11.5.88 συνελήφθη για βομβιστική επίθεση στον Πεδιαίο Ποταμό στη Λευκωσία και στις 18.7.88 καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης 8 ετών, του δόθηκε ειδική χάρη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27.7.96 και την 1.8.96 αποφυλακίστηκε. Αυθημερόν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβαν μέτρα για την απέλασή του.  Οι προσπάθειες όμως των Αρχών να εξασφαλίσουν αποδοχή του αιτητή από κάποια χώρα, απέβησαν άκαρπες και μέχρι σήμερα ο αιτητής κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία.

Σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στο Δικαστήριο ότι αποσύρει την ένσταση που καταχωρήθηκε στην αίτηση του αιτητή και δήλωσε πως σύμφωνα με γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Samie Ali v. Switzerland, Aρ. 24881/94, ημερ. 26.2.97, δεν δικαιολογείται η περαιτέρω κράτηση του αιτητή, δεδομένου ότι οι προσπάθειες που έγιναν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορες χώρες για να του επιτραπεί η είσοδος [*1617]σε κάποια απ’ αυτές, δεν καρποφόρησαν.  Ενόψει τούτου, ανάφερε, ότι δεν υπάρχει νομικό στήριγμα για την περαιτέρω κράτησή του, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το άρθρο 5(1)(στ) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νόμος 39 του 1962.

Ο δικηγόρος του αιτητή συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και ζήτησε την έκδοση του εντάλματος Habeas Corpus.

Έχω μελετήσει τις δηλώσεις που έγιναν σήμερα στο Δικαστήριο από το Γενικό Εισαγγελέα και από το δικηγόρο του αιτητή και τις θέσεις που υποβλήθηκαν. Είχα δε την ευκαιρία να μελετήσω και τη γνωμάτευση στην υπόθεση Samie Ali, που προανέφερα και λαμβάνοντας υπόψη το υλικό που τέθηκε ενώπιόν μου, κρίνω πως δεν δικαιολογείται πράγματι η περαιτέρω κράτηση του αιτητή ενόψει του γεγονότος ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απέλασή του, δεν καρποφόρησαν.  Επομένως, η περαιτέρω κράτηση του αιτητή παραβιάζει τις πρόνοιες του άρθρου 5(1)(στ) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του άρθρου 11.2(στ) του Συντάγματος.

Ενόψει της κατάληξης αυτής, εκδίδεται ένταλμα Habeas Corpus και διατάσσεται η άμεση απελευθέρωση του αιτητή.

Eκδίδεται ένταλμα Habeas Corpus και διατάσσεται η άμεση απελευθέρωση του αιτητή.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο