Xριστοφίδης Πάρις ν. Kώστα Λουκά (1998) 1 ΑΑΔ 389

(1998) 1 ΑΑΔ 389

[*389]23 Φεβρουαρίου, 1998

[ΑΡΤΕΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ/στές]

ΠΑΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ,

Εφεσείων-Ενάγων,

v.

ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΚΑ,

Εφεσιβλήτου-Εναγομένου.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 9805)

 

Δίκη — Χορήγηση αναβολής — Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου — Για να υπάρξει άρνηση χορήγησης αναβολής πρέπει να διαπιστωθεί αντικειμενικός λόγος για την άρνηση και να δοθούν οι λόγοι για την απόρριψη του αιτήματος, άλλως η απόφαση είναι εσφαλμένη.

Η παρούσα έφεση στρέφεται κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφεσείοντα-ενάγοντα, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό για λόγους υγείας, για αναβολή της ακρόασης της αγωγής. Η αγωγή εκκρεμούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναβλήθηκε επανειλημμένα.

Αποφασίστηκε ότι:

1. Οι πιο πολλές αναβολές οφείλονταν σε έλλειψη χρόνου του Δικαστηρίου και όποτε οι διάδικοι, πότε ο ένας πότε ο άλλος ζήτησαν αναβολή, αυτή εγκρίθηκε ως δικαιολογημένη.

2. Το αίτημα για την επίδικη αναβολή συνιστούσε νέο αίτημα για συγκεκριμένο λόγο και η απόρριψή του είναι λανθασμένη, δεδομένης της αποδοχής από το πρωτόδικο Δικαστήριο πως ο εφεσείων απουσίαζε στο εξωτερικό για λόγους υγείας.

3. Η αξίωση για δίκη εντός ευλόγου χρόνου δεν εξετάζεται κάτω από απόλυτους χρονολογικούς όρους. Συνεκτιμούνται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης αλλά και πάλιν η κατάληξη τροχιοδρομείται εν όψει και του παράλληλου συνταγματικού δικαιώματος των διαδίκων για ακρόαση.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

[*390]Aναφερόμενες υποθέσεις:

Kier (Cyprus) Ltd v. Trenco Constructions Ltd (1981) 1 C.L.R. 30,

Γρηγορίου v. Τραπέζης Κύπρου Λτδ (1992) 1 Α.Α.Δ. 1222,

Κρέντου v. General Constructions Company Ltd κ.ά. (1997) 1(Γ) Α.Α.Δ. 1270.

Έφεση.

Έφεση από τον ενάγοντα κατά της απόφασης του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου (Νικολάτος, Α.E.Δ.) που δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου, 1996 (Aρ. Aγωγής 686/92) με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του, λόγω μη προώθησής της.

Α. Φράγκος, για τον Εφεσείοντα.

Σ. Δράκος για Γ. Πιττάτζιη, για τον Εφεσίβλητο.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Γ. Κωνσταντινίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Δεν έγινε δεκτό από το πρωτόδικο δικαστήριο το αίτημα του εφεσείοντα - ενάγοντα για αναβολή της ακρόασης της αγωγής, ο τότε δικηγόρος του εφεσείοντα αποσύρθηκε με την άδεια του Δικαστηρίου και η αγωγή απορρίφθηκε λόγω μη προώθησής της.

Ο εφεσείων υποστηρίζει πως ασκήθηκε λανθασμένα η διακριτική εξουσία του Δικαστηρίου και πως δικαιολογείται παρέμβασή μας αφού, όπως προκύπτει από την πρωτόδικη απόφαση, είχε γίνει δεκτό πως ο εφεσείων απουσίαζε στο εξωτερικό για λόγους υγείας. Ο εφεσίβλητος επισημαίνει πως είχε προηγηθεί σειρά αναβολών, επικαλείται την υπόθεση Kier (Cyprus) v. Trenco Constructions (1981) 1 C.L.R. 30 σε σχέση με το συνταγματικό δικαίωμα για δίκη μέσα σε εύλογο χρόνο και εισηγείται την απόρριψη της έφεσης.

Στο περίγραμμα της αγόρευσής του έθεσε και θέμα ως προς την εξουσιοδότηση του δικηγόρου του εφεσείοντα επειδή δεν κατετέθη έγγραφο διορισμού του. Χωρίς όμως τεκμηρίωση με ανα[*391]φορά σε τέτοια θεσμική απαίτηση ως προς την έφεση και χωρίς να το προωθήσει περαιτέρω όταν ο κ. Φράγκος εμφανίστηκε ενώπιόν μας. Με αποτέλεσμα την εκπροσώπηση πλέον του εφεσείοντα κατά την ακρόαση χωρίς ένσταση. 

Το σκεπτικό της απόφασης του πρωτόδικου δικαστήριου περιέχεται στο απόσπασμα που παραθέτουμε:

“Η απουσία ενός διαδίκου στο εξωτερικό έστω για λόγους ασθενείας δεν θα πρέπει να είναι λόγος για τον οποίο να αναβάλλονται επ’ άπειρον οι υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου, αλλιώτικα ένας διάδικος θα μπορούσε να επιτυγχάνει την συνεχή αναβολή της υπόθεσης του απουσιάζοντας συνεχώς στο εξωτερικό. Σημειώνω ότι και στις 23.2.96 ζητήθηκε αναβολή επειδή βασικός μάρτυρας του ενάγοντα απουσίαζε στο εξωτερικό.”.

Ακολούθησε η απόρριψη του αιτήματος με αναφορά στο γεγονός ότι η αγωγή εκκρεμούσε επί τέσσερα χρόνια και είχε αναβληθεί επανειλημένα και με επισήμανση της ανάγκης για εκδίκασή της μέσα σε εύλογο χρόνο. 

Η αξίωση όμως για δίκη μέσα σε εύλογο χρόνο δεν εξετάζεται κάτω από απόλυτους χρονολογικούς όρους. Συνεκτιμούνται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης αλλά και πάλιν η κατάληξη τροχιοδρομείται ενόψει και του παράλληλου συνταγματικού δικαιώματος των διαδίκων για ακρόαση. (Βλ. συναφώς Γρηγορίου v. Τραπέζης Κύπρου Λτδ (1992) 1 Α.Α.Δ. 1222, Δημήτρη Κρέντου v. General Constructions Company Ltd και άλλος (1997) 1(Γ) Α.Α.Δ. 1270). Εν προκειμένω ήταν ουδέτερο το γεγονός ότι η αγωγή εκκρεμούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και αναβλήθηκε επανειλημμένα. Όπως σημειώνεται, οι πιο πολλές από τις αναβολές ωφείλονταν σε έλλειψη χρόνου του Δικαστηρίου και, όποτε οι διάδικοι, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, ζήτησαν αναβολή, αυτή εγκρίθηκε ως δικαιολογημένη. Υποβλήθηκε νέο αίτημα για συγκεκριμένο λόγο και κρίνουμε λανθασμένη την απόρριψή του, στην έκταση που αυτή αιτιολογήθηκε ανεξάρτητα από το βάσιμο ή το αβάσιμό του. Όσα συνθέτουν το ιστορικό μπορεί να είναι, και συνήθως είναι, σχετικά.  Όχι όμως ως αυτοτελείς παράγοντες αλλά στο βαθμό που βοηθούν στην αντιμετώπιση του αιτήματος που εξετάζεται στη σωστή του διάσταση.

Εδώ, όπως πράγματι φαίνεται να δέχθηκε το πρωτόδικο δικαστήριο, ο εφεσείων απουσίαζε για λόγους υγείας και δεν βλέπουμε [*392]το συσχετισμό που έγινε με αναφορά στο προηγηθέντα. Ούτε και νομίζουμε πως είχε τη θέση του ο προβληματισμός ως προς “επ’ άπειρον” αναβολές.  Και πρέπει να σημειώσουμε πως η προσθήκη στη συνέχεια του φόβου μήπως ένας διάδικος “θα μπορούσε να επιτυγχάνει τη συνεχή αναβολή της υπόθεσης απουσιάζοντας συνεχώς στο εξωτερικό”, αντιμάχεται την αποδοχή πως ο εφεσείων απουσίαζε για λόγους υγείας. Στοιχείο καίριας σημασίας το οποίο, όμως, παραγνωρίστηκε κατ’ επηρεασμό από παράγοντες που απολήγουν εξωγενείς. Με αποτέλεσμα τη σφράγιση της τύχης της αγωγής χωρίς να ακουστεί ο εφεσείων.

Είναι κατανοητή η ανησυχία του πρωτόδικου δικαστήριου και επικροτούμε την αντιμετώπιση αιτημάτων για αναβολή με αυστηρό φακό. Εδώ, όμως, συντρέχουν  λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να παρέμβουμε.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα. Η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται.  Τα έξοδα να υπολογισθούν από τον Πρωτοκολλητή για να εγκριθούν από το Δικαστήριο.

H έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο