Tουμαζίδης Xριστόφορος ν. Joseph El Alam κ.ά. (1998) 1 ΑΑΔ 984

(1998) 1 ΑΑΔ 984

[*984]18 Μαΐου, 1998

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, Δ/στές]

XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥΜΑΖΙΔΗΣ,

Εφεσείων-Ενάγων,

v.

1. JOSEPH EL ALAM,

2. BANK OF BEIRUT

& THE ARAB COUNTRIES,

Eφεσιβλήτων-Εναγομένων 2 & 3.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 9040)

 

Συμβάσεις — Παρανομία — Σύμβαση για αγοραπωλησία ξένου συναλλάγματος κατά παράβαση του περί Ελέγχου Συναλλάγματος Νόμου, Κεφ. 199 — Είναι εξ υπαρχής άκυρη — Το Δικαστήριο δε θα εφαρμόσει σύμβαση η οποία ρητά ή εξυπακουόμενα απαγορεύεται από το νόμο — Η πρόθεση των μερών είναι, σε τέτοια περίπτωση, αδιάφορο στοιχείο — Ο περί Συμβάσεων  Νόμος, Κεφ. 149, Άρθρο 23 — Διαφορά μεταξύ Κυπριακού και Αγγλικού Νόμου.

Έξοδα — Ο βασικός παράγων που διέπει την άσκηση της διακριτικής εξουσίας του Δικαστηρίου για την επιδίκαση των εξόδων είναι το αποτέλεσμα της δίκης — Δεν είναι παραδεκτή η αποστέρηση των εξόδων του επιτυχόντα διαδίκου χωρίς αποχρώντα λόγο.

Η παρούσα έφεση στρέφεται κατά του μέρους της απόφασης, με το οποίο απορρίφθηκε η απαίτηση του εφεσείοντα - ενάγοντα εναντίον της 3ης εναγομένης, της εφεσίβλητης 2. Η έφεση στρέφεται επίσης εναντίον και των δύο εφεσιβλήτων αναφορικά με το εύρημα περί ισοτιμίας, κατά τον κρίσιμο χρόνο, της Κυπριακής λίρας με το Αμερικανικό δολάριο και αναφορικά με το θέμα των εξόδων.

Η παρούσα έφεση εξετάστηκε μαζί με την Π.Ε. 9023, η οποία υιοθετείται ως αναπόσπαστο μέρος αυτής της απόφασης. Η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης στην Π.Ε. 9023 και η αποκήρυξη ως άκυρης της συμφωνίας, στην οποία θεμελιώθηκε η πρωτόδικη απόφαση, αποστερεί την παρούσα έφεση του αντικειμένου της. Καθί[*985]σταται ως εκ τούτου, θεωρητικό ζήτημα ποια θα ήταν η τύχη της, εάν η απόφαση εναντίον της οποίας στρέφεται δεν ανατρεπόταν.

Ενόψει της απόφασης στην Π.Ε. 9023, καθίσταται θεωρητική η εξέταση της αντέφεσης της Bank of Beirut, εφεσίβλητης 2, με την οποία επεδίωκε την απόρριψη της αγωγής εναντίον της και για τον πρόσθετο λόγο ότι η συμφωνία ήταν παράνομη και επίσης δήλωση του Δικαστηρίου, ότι ο εφεσίβλητος 1 υποχρεούται να την εξασφαλίσει, για οποιαδήποτε απόφαση ήθελε εκδοθεί εναντίον της.

Στην αντέφεση εγέρθηκε επίσης λόγος για τα έξοδα της πρωτόδικης απόφασης. Αποφασίστηκε ότι δε θα εκδοθεί οποιαδήποτε διαταγή για έξοδα, λαμβανομένης υπόψη της συνδρομής και της εφεσίβλητης 2 στη διόγκωση των εξόδων της δίκης για τους λόγους που εξηγούνται στην απόφαση στην Π.Ε. 9023.

Η έφεση και η αντέφεση απορρίπτονται χωρίς έξοδα.

Έφεση και Αντέφεση.

Έφεση από τον ενάγοντα κατά της απόφασης του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας (Φωτίου, A.E.Δ.) που δόθηκε στις 31 Αυγούστου, 1993 (Aρ. Aγωγής 7094/91) με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του για το ποσό των $17.000 Δολλαρίων Aμερικής και αντέφεση από την 3η εναγόμενη α) για απόρριψη της αγωγής εναντίον της και για τον πρόσθετο λόγο ότι η επίδικη συμφωνία μεταξύ των διαδίκων ήταν παράνομη και άκυρη και β) για δηλωτική απόφαση ότι ο 2ος εναγόμενος είναι υπόλογος να την αποζημιώσει σε περίπτωση που κληθεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στον ενάγοντα.

Γ. Κορφιώτης, για τον Εφεσείοντα.

Στ. Παύλου, για τον Εφεσίβλητο-εναγόμενο 2.

Π. Κλεοβούλου με Κ. Γεωργίου, για την Εφεσίβλητη-εναγόμενη 3.

Cur. adv. vult.

ΔIKAΣTHPIO: Tην ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Γ. Μ. Πικής, Π.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Η παρούσα έφεση εξετάστηκε μαζί με την Π.Ε. 9023. Στρέφεται, όπως και η έφεση εκείνη, εναντίον της ίδιας δι[*986]καστικής απόφασης με διάφορο όμως αντικείμενο. Η απόφασή μας στην έφεση εκείνη επισυνάπτεται και υιοθετείται ως αναπόσπαστο μέρος αυτής της απόφασης.

Η παρούσα έφεση στρέφεται κατά του μέρους της απόφασης, με το οποίο απορρίφθηκε η απαίτηση του εφεσείοντα εναντίον της 3ης εναγομένης, της εφεσίβλητης 2. Αμφισβητείται επίσης η ορθότητα της, ως προς την ισοτιμία, κατά τον κρίσιμο χρόνο, της Κυπριακής λίρας με το Αμερικανικό δολάριο και η απόφαση για τα έξοδα. Σ’ αυτά τα σημεία η έφεση στρέφεται εναντίον και των δύο εφεσιβλήτων. Η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης στην Π.Ε. 9023 και η αποκήρυξη της συμφωνίας, στην οποία θεμελιώθηκε η πρωτόδικη απόφαση ως άκυρης, αποστερεί, την παρούσα έφεση, του αντικειμένου της. Καθίσταται, εντελώς θεωρητικό ζήτημα κατά πόσο, σε περίπτωση που η συμφωνία ήταν έγκυρη, η εφεσίβλητη 2, θα ήταν υπόχρεη να αποζημιώσει τον εφεσείοντα, για παραβίαση οποιασδήποτε υποχρέωσης ή καθήκοντος, λόγω της ακύρωσης των επιταγών. Εφόσον η συμφωνία, βάσει της οποίας δόθηκαν οι επιταγές, ήταν παράνομη και άκυρη κανένα δικαίωμα δεν μπορούσε να αντληθεί από αυτή. Η απαίτηση εναντίον της εφεσίβλητης 2 ήταν παρεπόμενο της συμφωνίας εκείνης. Η διαπίστωση του άκυρου της (συμφωνίας), ανατρέπει το βάθρο της έφεσης. Καθίσταται θεωρητικό ζήτημα ποιά θα ήταν η τύχη της εάν η απόφαση εναντίον της οποίας στρέφεται δεν ανατρεπόταν.

Τα θέματα που εγείρονται δεν τελειώνουν εδώ. Η εφεσίβλητη 2, ήγειρε αντέφεση με ειδοποίηση, βάσει της Δ.30, θ.10. Μ’ αυτή επιδιώκει πρώτο, την προβολή και άλλου λόγου από εκείνο που προσδιορίζεται στην απόφαση για την απόρριψη της έφεσης εναντίον της - ότι η συμφωνία είναι παράνομη. Η αντέφεση σ’ αυτό το σημείο θα είχε αντικείμενο εάν η έφεση επιτρεπόταν. Δεν προσθέτει τίποτε στο αποτέλεσμα της απόφασης σχετικά με τα δικαιώματα της εφεσίβλητης 2. Δεύτερο, επιδιώκει δήλωση του Δικαστηρίου, ότι ο εφεσίβλητος 1 είναι υπόχρεος να την εξασφαλίσει, για οποιαδήποτε απόφαση ήθελε εκδοθεί εναντίον της, σύμφωνα με τη δήλωσή του στο πρωτόδικο Δικαστήριο. Ο εφεσίβλητος 1, επαναβεβαίωσε την υπόσχεσή του ενώπιόν μας. Η εφεσίβλητη 2 με ειδοποίηση που εξέδωσε βάσει της Δ.10, θ.12, είχε ζητήσει όπως το θέμα της εξασφάλισής της από τον εφεσίβλητο ρυθμιστεί δικαστικά. Το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν ασχολήθηκε με το θέμα ενόψει της απόφασης στην οποία κατέληξε.  Και ενώπιόν μας το θέμα καθίσταται θεωρητικό ενόψει της απόφασής μας στην Π.Ε. 9023.

[*987]Ο άλλος λόγος ο οποίος εγείρεται με την αντέφεση αφορά την απόφαση του πρωτοδίκου Δικαστηρίου για τα έξοδα. Λαμβανομένης υπόψη της συνδρομής και της εφεσίβλητης 2 στη διόγκωση των εξόδων της δίκης για τους λόγους που εξηγούνται στην απόφαση στην Π.Ε. 9023, δεν θα εκδοθεί οποιαδήποτε διαταγή για έξοδα.

Η έφεση και αντέφεση απορρίπτονται χωρίς έξοδα.

H έφεση και η αντέφεση απορρίπτονται χωρίς έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο