Παπακόκκινου Bερεγγάρια Π. και Άλλη ν. Δήμου Πάφου (Aρ. 2) (1999) 1 ΑΑΔ 1772

(1999) 1 ΑΑΔ 1772

[*1772]21 Oκτωβρίου, 1999

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΝΙΚΗΤΑΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑ Π. ΠΑΠΑΚΟΚΚΙΝΟΥ,

ΑΛΕΚΑ Π. ΠΑΠΑΚΟΚΚΙΝΟΥ,

ΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Γ. ΠΑΠΑΚΟΚΚΙΝΟΥ,

Εφεσείουσες-Ενάγουσες,

ν.

ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ (ΑΡ. 2),

Εφεσιβλήτου-Εναγομένου.

(Πολιτική Έφεση Aρ. 9724)

 

Εφετείο — Αναθεώρηση από το Εφετείο προηγούμενης τελεσίδικης απόφασής του — Είναι ανέφικτη.

Πολιτική Δικονομία — Διόρθωση γραμματικού λάθους σε απόφαση ή διάταγμα σύμφωνα με τη Δ.25, θ.6, των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας — Είναι η προσαρμογή ατελούς κειμένου στην έκδηλη κατά τα άλλα πρόθεση του Δικαστηρίου.

Έξοδα — Απόδοση εξόδων σε υψηλότερη κλίμακα — Δ.59, θ.6, των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας — Εφαρμοστέες αρχές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση 9724 των εφεσειουσών-αιτητριών.

Οι εφεσείουσες καταχώρησαν την παρούσα αίτηση στοχεύοντας στην ακύρωση και τον παραμερισμό της απόφασης του Εφετείου στην πιο πάνω έφεση για ισχυριζόμενα τυπικά ή νομικά σφάλματα.

Τα σφάλματα, τα οποία, κατ’ ισχυρισμό, διέπραξε το Εφετείο, περιστρέφονται γύρω από την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, Κεφ. 224.

Ο συνήγορος των εφεσειουσών επικαλέστηκε το Άρθρο 35 του [*1773]Συντάγματος και, συναφώς, την υποχρέωση της Δικαστικής Εξουσίας να διασφαλίσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, την αποτελεσματική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά του δικαιώματος του διαδίκου να τύχει δίκαιης δίκης.

Ο συνήγορος των εφεσιβλήτων, απάντησε ότι η αξίωση απολήγει σε συγκαλυμμένη επανάληψη του αιτήματος, το οποίο προβλήθηκε κατά την πρώτη εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου και απερρίφθη.  Σ’ εκείνο το στάδιο ο συνήγορος των εφεσειουσών, επικαλούμενος την απόφαση στην υπόθεση Ex p Pinochet Ugarte (No. 2) και με έρεισμα την κατ’ ισχυρισμό, παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης ζήτησε την διεύρυνση του Εφετείου, αίτημα το οποίο απερρίφθη.

Ο συνήγορος των εφεσιβλήτων εισηγήθηκε επίσης όπως οι εφεσείοντες καταδικαστούν σε έξοδα σε υψηλότερη κλίμακα, ενόψη του ανυπόστατου του αιτήματός τους.  Επικαλέσθηκε δε προς τούτο τη Δ.59, θ.6.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Σκοπός της αίτησης, ειναι η ακύρωση ή ο παραμερισμός της απόφασης, λόγω λαθών του Δικαστηρίου στη θεώρηση του νόμου.  Τέτοια εξουσία δεν παρέχεται.

2.  Ουσιαστικό έρεισμα, προς θεμελίωση της αίτησης, αποτελεί η Δ.25, θ. 6, των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας – Αντικείμενο της των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας είναι η «.... προσαρμογή ατελούς κειμένου στην έκδηλη κατά τα άλλα πρόθεση του δικαστηρίου.»

3.  Η Δ.59, θ.6, δεν σκοπεί, ούτε έχει ως αντικείμενο την παροχή εξουσίας για την επιδίκαση αυξημένων εξόδων εναντίον του αποτυχόντος διαδίκου, ως τιμωρητικού μέτρου.  Αυξημένα έξοδα επιδικάζονται, δυνάμει της πιο πάνω διάταξης, για λόγους οι οποίοι επάγονται την καταβολή αυξημένης προσπάθειας για την ετοιμασία της υπόθεσης του διαδίκου.

Η αίτηση απορρίφθηκε με έξοδα.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Ex p Pinochet Ugarte (No. 2) [1999] 1 All E.R. 577,

[*1774]Σιβιτανίδης ν. Χαραλάμπους (1993) 1 Α.Α.Δ. 179,

Koumi v. Republic (1987) 3 C.L.R. 1519,

E. Φιλίππου Λτδ v. Compass Insurance (1989) 1 A.A.Δ. 664,

Αγαθοκλέους ν. Εδαξύλ Ξυλουργικές Επιχειρήσεις Λτδ κ.ά. (1997) 1(Α) Α.Α.Δ. 302,

Γεωργίου ν. Κυπριακές Αερογραμμές Λτδ (1999) 1 A.A.Δ. 1043.

Aίτηση.

Aίτηση με την οποία οι εφεσείουσες ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Eφετείου στην Πολιτική Έφεση αρ. 9724 λόγω παρατυπιών ή νομικών σφαλμάτων στα οποία υπέπεσε το Aνώτατο Δικαστήριο στην άσκηση της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας του.

Μ. Τριανταφυλλίδης με Α. Παπακόκκινου, η οποία εμφανίζεται και αυτοπροσώπως.για τις Eφεσείουσες.

Χρ. Γεωργιάδης, για τον Eφεσίβλητο.

Cur. adv. vult.

ΔIKAΣTHPIO: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Γ.Μ. Πικής, Π.

ΠΙΚΗΣ, Π.: Στην ενδιάμεση απόφασή μας της 10ης Σεπτεμβρίου, 1999, επισημάναμε ότι το αντικείμενο της αίτησης, δηλαδή το θέμα το οποίο τίθεται προς εξέταση, είναι η ακύρωση ή ο παραμερισμός της απόφασης του Εφετείου, λόγω παρατυπιών ή νομικών σφαλμάτων, στα οποία υπέπεσε το Ανώτατο Δικαστήριο, στην άσκηση της δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας του στην Πολιτική Έφεση 9724, κάτω από τον τίτλο της οποίας υποβάλλεται. Ζητείται, ακόμα, η ανατροπή της απόφασης, αίτημα το οποίο, διακρινόμενο από την ακύρωση και παραμερισμό της απόφασης του Εφετείου, μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως αξίωση για την αποδοχή της απορριφθείσας έφεσης.  Καλείται, στην ουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο να προβεί σε αναθεώρηση απόφασής του, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας δικαιαιοδοσίας του, ασκώντας τριτοβάθμια δικαιοδοσία, βαθμίδα δικαιοδοσίας άγνωστη στο Σύνταγμα και το νόμο, (Ν. 14/60).

[*1775]Τα σφάλματα, τα οποία, κατ’ ισχυρισμό, διέπραξε το Εφετείο, εξειδικεύονται στην ένορκη ομολογία των εφεσειουσών, η οποία συνοδεύει την αίτηση. Αυτά περιστρέφονται γύρω από την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων του περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ΚΕΦ. 224, και την πλημμελή εφαρμογή τους στα κρίσιμα γεγονότα της υπόθεσης. 

Κατά την ακρόαση της αίτησης, ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι παραβιάστηκαν τα θέσμια της δίκαιης δίκης, λόγω της έκτασης των νομικών σφαλμάτων, περιλαμβανομένου του σφάλματος, που εντόπισε, στην ακύρωση μέρους της πρωτόδικης απόφασης, ευνοϊκής για τις εφεσείουσες, στην απουσία αντέφεσης.  Επικαλέστηκε, προς υποστήριξη των θέσεών του, το Άρθρο 35 του Συντάγματος και, συναφώς, την υποχρέωση της Δικαστικής Εξουσίας να διασφαλίσει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, την αποτελεσματική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά του δικαιώματος του διαδίκου να τύχει δίκαιης δίκης.

Ο κ. Γεωργιάδης, για τον καθ’ ου η αίτηση, απάντησε ότι η αξίωση απολήγει σε συγκεκαλυμμένη επανάληψη του αιτήματος, το οποίο προβλήθηκε κατά την πρώτη εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου και απορρίφθηκε με την απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου, 1999.  Σ’ εκείνο το στάδιο, ο κ. Τριανταφυλλίδης, επικαλούμενος την απόφαση στην υπόθεση Ex p Pinochet Ugarte (No. 2) [1999] 1 All E.R. 577, και με έρεισμα την, κατ’ ισχυρισμό, παραβίαση των αρχών της δίκαιης διαδικασίας, ζήτησε τη διεύρυνση του δικαστηρίου το οποίο θα επιληφθεί της αίτησης, προς το σκοπό αποκένωσης της επίμαχης απόφασης του Εφετείου.  Απορρίψαμε το αίτημα.  Υποδείξαμε ότι δεν τίθεται, με την αίτηση θέμα, ούτε προβάλλεται ισχυρισμός για την παραβίαση των θέσμιων της δίκαιης δίκης, γεγονός που αποτέλεσε και τη γενεσιουργό αιτία του αιτήματος για διεύρυνση της σύνθεσης του Εφετείου.  Η διαπίστωση, στην οποία έχουμε προβεί ως προς το αντικείμενο της αίτησης, είναι τόσο δεσμευτική όσο και σωστή.  Σκοπός της αίτησης, επισημάναμε, είναι η ακύρωση ή ο παραμερισμός της απόφασης, λόγω λαθών του Δικαστηρίου στη θεώρηση του νόμου, λαθών, μάλιστα, τα οποία προσδιορίζονται σε έκταση στην ένορκη ομολογία, η οποία την στοιχειοθετεί.  Τέτοια εξουσία δεν παρέχεται.

Ουσιαστικό έρεισμα, προς θεμελίωση της αίτησης, αποτελεί η Δ.25, θ.6, των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, διάταξη η οποία [*1776]αποτέλεσε θέμα ερμηνείας σε πολλές δικαστικές αποφάσεις.  Αντικείμενό της είναι, όπως διαπιστώνεται στη Σιβιτανίδης ν. Χαραλάμπους (1993) 1 Α.Α.Δ. 179, η «... προσαρμογή ατελούς κειμένου στην έκδηλη κατά τα άλλα πρόθεση του δικαστηρίου.» -(σελ. 184).

Όμοια υπήρξε η προσέγγιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σειρά άλλων αποφάσεων - (βλ. Koumi v. Republic (1987) 3 C.L.R. 1519. Ε. Φιλίππου Λτδ. ν. Compass Insurance (1989) 1 Α.Δ.Δ. 664. Αγαθοκλέους ν. Εδαξύλ Ξυλουργικές Επιχειρήσεις Λτδ. κ.ά. (1997) 1 A.A.Δ. 302.

Οι ίδιες αρχές επαναλαμβάνονται και στην πολύ πρόσφατη απόφασή μας στη Γεωργίου ν. Κυπριακές Αερογραμμές Λτδ. (1999) 1 A.A.Δ. 1043, η ακόλουθη καταληκτική περικοπή, από την οποία, είναι εξίσου καθοριστική για την έκβαση και της παρούσας αίτησης:-

«Με την αίτηση δεν επιδιώκεται η διόρθωση γραμματικού λάθους, παράλειψης ή τυχαίας διολίσθησης στη διατύπωση της απόφασης του Εφετείου, αλλά η διόρθωση του κατ’ ισχυρισμό νομικού λάθους το οποίο διαφαίνεται στην απόφαση.  Ζητείται ουσιαστικά από το Εφετείο να προβεί σε αναθεώρηση προηγούμενης τελεσίδικης απόφασης του, πράγμα ανέφικτο.  Το αίτημα είναι ανεδαφικό.»

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε όπως οι αιτητές καταδικαστούν σε έξοδα σε υψηλότερη κλίμακα, ενόψει του ανυπόστατου του αιτήματός τους. Επικαλέστηκε προς τούτο τη Δ.59, θ.6, η οποία προβλέπει:-

“The Court or Judge may allow, or order to be taxed, fees on a higher scale than those specified in Appendix B on special grounds arising out of the nature and importance or the difficulty or urgency of the case, and may in addition allow, generally or in regard to particular items, fees for a second advocate on such scale as may seem fit, but not exceeding two-thirds of the fees allowed to the first advocate.”

Το αίτημα δύσκολα μπορεί να συμβιβαστεί με τη θέση του - ότι η αίτηση είναι προδήλως αβάσιμη.  Η Δ.59, θ.6, παρέχει εξουσία για την απόδοση εξόδων σε υψηλότερη κλίμακα, για ειδικούς λόγους, οι οποίοι συσχετίζονται με τη φύση, τη σπουδαιότητα, τη δυσκολία ή το επείγον της υπόθεσης, δηλαδή λόγους οι οποίοι επά[*1777]γονται την καταβολή αυξημένης προσπάθειας για την ετοιμασία της υπόθεσης του διαδίκου.  Η Δ.59, θ.6, δε σκοπεί, ούτε έχει ως αντικείμενο την παροχή εξουσίας για την επιδίκαση αυξημένων εξόδων εναντίον του αποτυχόντος διαδίκου,  ως τιμωρητικού μέτρου.  Η τελευταία διαπίστωση κλείει το κεφάλαιο αυτό της απόφασής μας.

Η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.

H αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο