Συνεργατική Πιστωτική Eταιρεία Aραδίππου ν. Έλλης Iακώβου (1999) 1 ΑΑΔ 2032

(1999) 1 ΑΑΔ 2032

[*2032]10 Δεκεμβρίου, 1999

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ/στές]

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ,

Εφεσείουσα-Ενάγουσα,

v.

ΕΛΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ,

Εφεσίβλητης-Εναγομένης.

(Πολιτική Έφεση Aρ. 10335)

 

Πολιτική Δικονομία — Αποπληρωμή εξ αποφάσεως χρέους με μηνιαίες δόσεις — Δημιουργία μη απαραίτητων υποχρεώσεων από τον χρεώστη — Δεν μπορεί να προβάλλεται ως δικαιολογία για την αδυναμία του να πληρώσει το εξ αποφάσεως χρέος του.

Η παρούσα έφεση στρέφεται κατά της απόρριψης από το πρωτόδικο Δικαστήριο αίτησης για πληρωμή από την εφεσίβλητη-εναγόμενη χρέος ύψους πέραν των £10.000 με μηνιαίες δόσεις.  Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι οποιαδήποτε διαταγή προς το αντίθετο θα επηρέαζε την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις βασικές της ανάγκες τόσο της ίδιας όσο και της οικογένειας της.  Η εφεσίβλητη δήλωσε ότι είχε ως μόνο εισόδημα της τη σύνταξή της ύψους £150 μηνιαίως και το μεγαλύτερο μέρος της ήδη το διαμοίραζε για να αντιμετωπίζει άλλα χρέη ύψους £7.000 περίπου.

Ο δικηγόρος του εφεσείοντος υποστήριξε ότι η εφεσίβλητη θα έπρεπε να διαταχθεί να καταβάλλει το ποσό των £50.- το οποίο εκουσίως πληρώνει προς εξόφληση χρέους του γυιού της από την αγορά αυτοκινήτου.

Αποφασίστηκε ότι:

Η εκούσια πληρωμή του ποσού των £50.- την οποία η εφεσίβλητη παραδέχθηκε ότι προέβαινε μηνιαίως, εξυπακούει, ικανότητά της να καταβάλλει αυτό το ποσό προς ικανοποίηση του εξ αποφάσεως χρέους της.

Η έφεση επιτράπηκε με έξοδα.

[*2033]Αναφερόμενες υποθέσεις:

Anestos Adamou Kokoni (1963) 2 C.L.R. 468,

Rolandis Louca & Soteriades Ltd v. Koutsiou (1970) 1 C.L.R. 25,

Chrysostomou v. Athanassiou (1981) 1 C.L.R. 669,

Μιχαήλ ν. Λαϊκής Τράπεζας (Χρημ.) Λτδ (1993) 1 Α.Α.Δ. 812,

Φλαγκοφάς ν. Αταλέζα Λτδ (1989) 1(Ε) Α.Α.Δ. 686.

Έφεση.

Έφεση από την ενάγουσα κατά της απόφασης του Eπαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (Kαλογήρου E.Δ.) που δόθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, 1998 (Γ.E. 73/97) με την οποία απορρίφθηκε αίτησή της για πληρωμή του εξ αποφάσεως χρέους της εναγόμενης ύψους £10.000 με περιοδικές πληρωμές.

Ε. Ερωτοκρίτου, για τους Eφεσείοντες.

Καμιά εμφάνιση για την Eφεσίβλητη.

Cur. adv. vult.

ΔIKAΣTHPIO: Η ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου θα δοθεί απο το δικαστή Γ. Κωνσταντινίδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Το πρωτόδικο δικαστήριο απέρριψε αίτηση για πληρωμή από την εφεσίβλητη χρέους της ύψους πέραν των £10.000 με μηνιαίες δόσεις.  Όπως έκρινε, οποιαδήποτε διαταγή προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα επηρέαζε την ικανότητά της να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες της ίδιας και της οικογένειάς της.  Η εφεσίβλητη, όπως δήλωσε, είχε ως μόνο εισόδημά της τη σύνταξή της ύψους £150 και το μεγαλύτερο μέρος της ήδη το διαμοίραζε για να αντιμετωπίζει άλλα χρέη ύψους £7,000 περίπου.

Η εφεσίβλητη δεν εμφανίστηκε και έχουμε ενώπιόν μας μόνο τις θέσεις του εφεσείοντα.  Συζήτησε σειρά θεμάτων αλλά τελικά στάθηκε στο εξής από τη μαρτυρία της εφεσίβλητης.  Ήταν ιδιοκτήτρια σπιτιού που δώρισε στα εγγόνια της, διέμενε με την κόρη της η οποία καλύπτει τις βασικές της ανάγκες και διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής της για πληρωμή άλλων χρεών.  Όχι [*2034]όμως, δικών της.  Τουλάχιστον, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Ερωτοκρίτου, θα έπρεπε να διαταχθεί να καταβάλλει το ποσό των £50.- το οποίο εκουσίως πληρώνει προς εξόφληση χρέους του γυιού της, από την αγορά αυτοκινήτου.

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.  Η υπόθεση Αnestos Adamou Kokoni (1963) 2 C.L.R. 468 που υιοθετήθηκε στις Rolandis Louca & Sοteriades Ltd v. Andreas Koutsiou (1970) 1 C.L.R. 25, Chrysostomou v. Athanassiou (1981) 1 C.L.R. 669 και Μιχαήλ ν. Λαικής Τράπεζας (Χρημ.) Λτδ (1993) 1 Α.Α.Δ. 812, είναι σχετική.  (Βλ. επίσης Φλαγκοφάς ν. Αταλέζα Λτδ (1989) 1Ε Α.Α.Δ. 686).  Αφορούσε σε αίτηση για φυλάκιση λόγω μή συμμόρφωσης σε διαταγή για πληρωμή μηνιαίων δόσεων αλλά εξηγήθηκε εκεί πως δεν μπορεί να επιτραπεί σε οφειλέτη να δημιουργεί υποχρεώσεις άλλες από τις απαραίτητες για την αντιμετώπιση ουσιωδών αναγκών του ιδίου και της οικογένειάς του και στη συνέχεια να τις προβάλλει ως δικαιολογία για την αδυναμία του να πληρώνει το εξ’ αποφάσεως χρέος του.  Η εκούσια πληρωμή του ποσού των £50.- στην οποία η εφεσίβλητη παραδέκτηκε ότι προέβαινε μηνιαίως, εξυπακούει, χωρίς να παρίσταται ανάγκη για συζήτηση άλλων λεπτομερειών, ικανότητά της να καταβάλλει αυτό το ποσό προς ικανοποίηση του εξ αποφάσεως χρέους της.

Η έφεση επιτυγχάνει με έξοδα.  Η πρωτόδικη απόφαση παραμερίζεται.  Εκδίδεται διαταγή εναντίον της εφεσίβλητης για πληρωμή προς τους εφεσείοντες του ποσού των £50.- μηνιαίως από την 10.1.00.

H έφεση επιτρέπεται με έξοδα.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο