Ιωάννου Γιαννάκης ν. Αιμίλιου Θεοδούλου, σαν διαχειριστή της περιουσίας της Άννας Χρ. Κράνου και Άλλων (Αρ. 2) (2000) 1 ΑΑΔ 12

(2000) 1 ΑΑΔ 12

[*12]11 Ιανουαρίου, 2000

 

[ΠΙΚΗΣ, Π., ΗΛΙΑΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

 

ΓιαννAκηΣ ΙωAννου,

 

Εφεσείων - Καθ’ ου η αίτηση,

v.

 

1.  ΧρYσανθου ΚρΑνου, σαν διαχεριστΗ

     τηΣ περιουσΙΑΣ τηΣ ΑνναΣ Χρ. ΚρΑνου,

2.  Κωστα Α. ΚΑσινου Λτδ.,

3.  ΛΟρδου και ΚΑσινου Λτδ.,

 

Εφεσιβλήτων - Αιτητών,

 

Και ωΣ ετροποποιΗθη δυνΑμει ΔιαταΓΗΣ

του ΔικαστηρΙου, ημερ. 12/4/1995

 

ΓιαννΑκηΣ ΙωΑννου,

 

Εφεσείων-Καθ’ ου η αίτηση,

v.

 

1.  Αιμιλιου ΘεοδοΥλου, σαν διαχειριστΗ

     τηΣ περιουσΙΑΣ τηΣ ΑνναΣ Χρ. ΚρΑνου,

2.  Κωστα Α. Κασινου Λτδ.,

3.  Λορδου και Κασινου Λτδ. (αΡ. 2),

 

Εφεσιβλήτων-Αιτητών.

 

(Πολιτική Έφεση Αρ. 10232)

 

 

Έφεση ― Προδικασία ― Τροποποίηση λόγων έφεσης ― Διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου ― Συμφέρον της δικαιοσύνης ― Συνηγορούσε υπέρ της έγκρισης σχετικού αιτήματος.

 

Έφεση ― Τροποποίηση λόγων έφεσης ― Καθυστέρηση υποβολής αιτήματος για θεραπεία δικονομικής ατέλειας ― Πότε πρέπει να αιτιολογείται.

 

Στην παρούσα υπόθεση, η εξαιτούμενη τροποποίηση σκοπούσε αποκλειστικά στον εναρμονισμό των λόγων έφεσης με τα θέσμια και στον πληρέστερο προσδιορισμό των επιδίκων θεμάτων της έφεσης στο πλαί[*13]σιο της προδικασίας.

 

Αποφασίστηκε ότι:

 

1. Δυνάμει του περί Εφέσεων (Προδικασία, Περιγράμματα Αγορεύσεων, Περιορισμός του Χρόνου των Προφορικών Αγορεύσεων και Συνοπτική Διαδικασία για την Απόρριψη Προδήλως Αβάσιμων Εφέσεων) Διαδικαστικού Κανονισμού, του 1996, Κ. 10(ii), μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται στην προδικασία, είναι η ύπαρξη παρατυπιών και η τυχόν θεραπεία τους.

 

2. Ο εφεσείων απέσεισε το βάρος που είχε να αποδείξει ότι η αίτηση του στόχευε στην επαναστοιχειοθέτηση των λόγων έφεσης, προς εναρμονισμό με τις διατάξεις της Δ.35, θ.4, όπως αυτή αναπροσαρμόστηκε με τις διατάξεις του Κ.2 του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποπ.) Διαδικαστικού Κανονισμού του 1995.

 

3. Η αιτιολόγηση της καθυστέρησης στην υποβολή αιτήματος για τη θεραπεία δικονομικών ατελειών είναι σημαντική, όταν σκοπείται, με την τροποποίηση η πλήρωση ουσιώδους κενού ή ατέλειας στη στοιχειοθέτηση των λόγων έφεσης ή, ακόμα, στην επέκταση των λόγων έφεσης, κάτι που δεν συμβαίνει στην παρούσα υπόθεση.

 

Η αίτηση εγκρίθηκε με έξοδα υπέρ των εφεσιβλήτων.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

 

Σκάρου ν. Χριστοδούλου κ.ά. (1996) 1 (Β) Α.Α.Δ. 1333,

 

Christoudias Beverages Agencies Ltd v. Αρχής Λιμένων (1995) 1 Α.Α.Δ. 34,

 

Καλιά κ.ά. ν. Δημοκρατίας κ.ά. (1996) 3 Α.Α.Δ. 149,

 

Georghiou (Catering) Ltd v. Δημοκρατίας κ.ά. (1996) 3 Α.Α.Δ. 323,

 

Frederikou Schools Co. Ltd κ.ά. ν. ACUAC INC (1998) 1(Α) Α.Α.Δ. 155.

 

Αίτηση για τροποποίηση Λόγων Έφεσης.

 

Αίτηση των αιτητών - εφεσειόντων στην Έφεση 10232, η οποία υποβλήθηκε στις 11/1/2000, για εξασφάλιση άδειας του Δικαστηρίου για την επαναστοιχειοθέτηση των λόγων έφεσης, προς εναρμονισμό με τις διατάξεις του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικού) Διαδικαστικού Κανονισμού του 1995.

Ν. Γερολέμου, για τον Αιτητή.

 

Αιμ. Θεοδούλου, εμφανίζεται προσωπικά, για τον Καθ’ ου η αίτηση 1.

 

Μ. Παπαδήμα, για τους Καθ’ ων η αίτηση 2 και 3.

 

Cur. adv. vult.

 

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Γ.Μ. Πικής, Π.

 

ΠΙΚΗΣ, Π.: Αποκλειστικός σκοπός του αιτήματος, το οποίο υποβάλλεται με την παρούσα αίτηση, είναι η εξασφάλιση άδειας για την επαναστοιχειοθέτηση των λόγων έφεσης, προς εναρμονισμό με τις διατάξεις της Δ.35, θ.4, όπως αυτή αναπροσαρμόστηκε με τις διατάξεις του Κ.2 του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) Διαδικαστικού Κανονισμού του 1995 - (24/2/95).

 

Ενώ η έφεση, όπως είναι διατυπωμένη, αναμφισβήτητα εκθέτει, έστω συνοπτικά, τη βάση καθώς και την αιτιολόγηση των λόγων έφεσης, οι δύο αυτές πτυχές δε διαχωρίζονται, όπως προβλέπεται από τον προαναφερθέντα Τροποποιητικό Διαδικαστικό Κανονισμό. Με την τροποποίηση, οι λόγοι έφεσης θα εκτεθούν με τη διαγραφόμενη από τον ισχύοντα Διαδικαστικό Κανονισμό τάξη, αφενός, και θα εξειδικευθούν, όπως προβλέπει ο σχετικός Διαδικαστικός Κανονισμός, αφετέρου. Με την εξαιτούμενη τροποποίηση, τα επίδικα θέματα της έφεσης θα διατυπωθούν σύννομα και με τον αρμόζοντα τρόπο. Και, συνακόλουθα, η διαδικασία θα προχωρήσει κατά τα ειωθότα.

 

Οι εφεσίβλητοι ενίστανται για ένα ουσιαστικά λόγο, διότι η τροποποίηση γίνεται μετά την παρέλευση μακρού χρονικού διαστήματος, αφότου καταχωρήθηκε η έφεση, χωρίς να αιτιολογείται η καθυστέρηση. Παρέπεμψαν σε τέσσερις αποφάσεις,* από τις οποίες καταφαίνεται ότι η καθυστέρηση στη λήψη αναγκαίων ή τη διόρθωση ελαττωματικών δικονομικών μέτρων πρέπει να αιτιολογείται.

[*15]Ο εφεσείων επικαλέστηκε, κατά κύριο λόγο, τη Σκάρου ν. Χριστοδούλου κ.ά., (1996) 1 Α.Α.Δ. 1333, από την οποία εμφαίνεται ότι αίτημα για την τροποποίηση των λόγων έφεσης, ευχερώς μπορεί να εγκριθεί, εφόσον αποβλέπει στην άρτια στοιχειοθέτηση της έφεσης. Στην ίδια απόφαση, γίνεται αναφορά στη Georghiou (Catering) Ltd. v. Δημοκρατίας κ.ά., (ανωτέρω), αναφορικά με τις παραμέτρους άσκησης της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου, ως προς τη θεραπεία δικονομικών ατελειών ή παραλείψεων. Το συμφέρον της δικαιοσύνης είναι το κυρίαρχο στοιχείο, το οποίο προέχει στην άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του δικαστηρίου.

 

Η αιτιολόγηση της καθυστέρησης στην υποβολή αιτήματος για τη θεραπεία δικονομικών ατελειών είναι σημαντική, οποτεδήποτε σκοπείται, με την τροποποίηση, η πλήρωση ουσιώδους κενού ή ατέλειας στη στοιχειοθέτηση των λόγων έφεσης ή, ακόμα, στην επέκταση των λόγων έφεσης όχι, όμως, σε περιπτώσεις όπως στην παρούσα, που η τροποποίηση σκοπεί αποκλειστικά στον εναρμονισμό των λόγων έφεσης με τα θέσμια και στον πληρέστερο προσδιορισμό των επιδίκων θεμάτων της έφεσης στο πλαίσιο της προδικασίας.

 

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται στην προδικασία, είναι η ύπαρξη παρατυπιών και η τυχόν θεραπεία τους - (βλ. περί Εφέσεων (Προδικασία, Περιγράμματα Αγορεύσεων, Περιορισμός του Χρόνου των Προφορικών Αγορεύσεων και Συνοπτική Διαδικασία για την Απόρριψη Προδήλως Αβάσιμων Εφέσεων) Διαδικαστικό Κανονισμό του 1996, Κ.10(ii)).

 

Η εξαιτούμενη τροποποίηση θα επιφέρει τον εναρμονισμό της έφεσης με τα θέσμια και θα εκθέσει ακριβέστερα τα επίδικα θέματα.  Γι’ αυτό το λόγο, η έγκριση είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει άλλο βάρος, που πρέπει να αποσείσει ο εφεσείων, όταν το σύμμετρο είναι ο σκοπός του.

 

Η αίτηση εγκρίνεται.

 

Τροποποιημένη ειδοποίηση έφεσης θα καταχωριστεί σε επτά ημέρες.

 

Τα έξοδα της αίτησης επιδικάζονται υπέρ των εφεσιβλήτων.

 

Η αίτηση εγκρίνεται με έξοδα υπέρ των εφεσιβλήτων.


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο