(2000) 1 ΑΑΔ 563
[*563]18 Απριλίου, 2000
[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ/στής]
ΑναφορικΑ με την αιτηση των
1. ΕπΙσημου ΠαραλΗπτη, ωΣ
εκκαθαριστΗ τηΣ εταιρεΙΑΣ
APAK AGRO INDUSTRIES LTD,
2. ΑνδρΕα ΔημητριΑδη και
3. ΑδοΥλλαΣ ΚυριΑκου ΚοΥντουρου
για χορΗγηση ΑδειαΣ καταχΩρησηΣ αΙτησηΣ
για Εκδοση διατΑγματοΣ Certiorari,
ΚΑΙ
ΑναφορικΑ με την απΟφαση ημερομηνiaσ
10.3.2000 του Ε.Δ. ΠΑφου στιΣ συνεκδικαζομενεΣ
πολιτικΕΣ υποθΕσειΣ με αριθμοΥΣ 2543/91 και 1402/92
μεταξΥ τηΣ ΚυπριακΗΣ ΤραπΕζηΣ ΑναπτΥξεωΣ Λτδ και των 1. ΕπΙσημου ΠαραλΗπτη ωΣ εκκαθαριστΗ
τηΣ εταιρεΙΑΣ APAK AGRO INDUSTRIES LTD και
2. ΑνδρΕα ΔημητριΑδη και τηΣ ΚυπριακΗΣ
ΤραπΕζηΣ ΑναπτΥξεωΣ Λτδ
και τησ Αδουλλασ Κυριακου Κουντουρου
(Αίτηση Αρ. 50/2000)
Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari ― Αποκάλυψη εγγράφων ― Απόφαση Επαρχιακού Δικαστηρίου να μην ληφθεί υπόψη ένορκη δήλωση η οποία κατατέθηκε χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δικαστηρίου μετά από το διάταγμα για αποκάλυψη εγγράφων ― Αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης certiorari με σκοπό την ακύρωση της πιο πάνω απόφασης δεν έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού θα ισοδυναμούσε με ανάμιξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην πρωτόδικη διαδικασία, και επί πλέον υπήρχαν και άλλα ένδικα μέσα και δεν συνέτρεχαν εξαιρετικές περιστάσεις ώστε να δοθεί η αιτηθείσα άδεια.
Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari ― Ποία η εμβέλεια του εν λόγω προνομιακού εντάλματος ― Απόδειξη εκ πρώτης όψεως θέματος προς συζήτηση ― Η ύπαρξη εναλλακτικής θεραπείας οδηγεί σε απόρριψη της αίτησης εκτός εάν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις ― Τι συνιστά εξαιρετικές περιστάσεις εξαρτάται από τα περιστατικά της [*564]κάθε υπόθεσης.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου απέρριψε την ένορκη δήλωση που κατατέθηκε από τον αιτητή 2, χωρίς την άδεια του Δικαστηρίου και δεν έλαβε υπόψη τα επισυνημμένα έγγραφα που τη συνόδευαν. Προηγουμένως είχε εκδοθεί διάταγμα, ύστερα από αίτηση των εναγόντων για αποκάλυψη εγγράφων.
Η παρούσα διαδικασία αφορά τη χορήγηση άδειας για καταχώρηση αίτησης για έκδοση εντάλματος certiorari προς ακύρωση της πιο πάνω απόφασης.
Αποφασίστηκε ότι:
1. Η διαδικασία του εντάλματος Certiorari παρέχει μεν τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου των κατώτερων δικαστηρίων δεν σκοπεί όμως στην αναθεώρηση της ορθότητας της απόφασής τους .
2. Η διαδικασία έκδοσης προνομιακού διατάγματος δεν συνιστά υποκατάστατο της δευτεροβάθμιας διαδικασίας, ούτε μέσο εποπτείας της διαδικασίας των Επαρχιακών Δικαστηρίων ή της πρακτικής που ακολουθούν.
3. Όπου προνοείται άλλο ένδικο μέσο και ειδικότερα διαδικασία έφεσης θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, για έκδοση άδειας, που παρέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.
4. Οι λόγοι που προβάλλονται, δηλαδή η κατ’ ισχυρισμόν παρανομία της απόφασης, η κατάχρηση εξουσίας και η παράβαση των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης, δεν συνιστούν εξαιρετικές περιστάσεις, αλλά μόνο λόγους για τους οποίους αξιώνεται η άδεια. Ούτε το ύψος του αντικειμένου ή το γεγονός ότι η εκδίκαση της υπόθεσης διαρκεί επί πολύ συνιστούν εξαιρετικές περιστάσεις.
Η αίτηση απορρίφθηκε χωρίς έξοδα.
Αναφερόμενες υποθέσεις:
Περρέλλα (Αρ. 2) (1995) 1 Α.Α.Δ. 692,
Γενικός Εισαγγελέας (1993) 1 Α.Α.Δ. 442,
Ανθίμου (1991) 1 Α.Α.Δ. 41,
[*565]R. v. Epping and Harlow General Commissioners [1983] 3 All E.R. 257,
Αρχή Λιμένων Κύπρου (1991) 1 Α.Α.Δ. 260,
Δημητρίου (1991) 1 Α.Α.Δ. 600,
Σεργίου (1999) 1 Α.Α.Δ. 1917.
Αίτηση.
Αίτηση από τους αιτητές για άδεια καταχώρισης αίτησης προς έκδοση διατάγματος certiorari προς ακύρωση της ενδιάμεσης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, ημερομηνίας 10/3/2000 στις συνενωμένες Αγωγές Αρ. 2543/91 και 1402/92.
Χ. Αρτέμη για Κ. Τσιρίδη και Ε. Κορακίδη, για τους αιτητές.
Cur. adv. vult.
NIKOΛΑΪΔΗΣ, Δ.: Με την παρούσα αίτηση αξιώνεται η έκδοση άδειας για καταχώρηση αίτησης για διάταγμα Certiorari με σκοπό την ακύρωση της ενδιάμεσης απόφασης του Ε.Δ. Πάφου ημερ. 10.3.2000 στις συνενωμένες αγωγές αρ. 2543/91 και 1402/92.
Ύστερα από αίτηση των εναγόντων το Δικαστήριο είχε εγκρίνει στις πιο πάνω αγωγές αποκάλυψη εγγράφων. Σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες καταχωρήθηκαν από το δεύτερο αιτητή στην παρούσα διαδικασία ένορκες δηλώσεις στις οποίες επισυνάπτονται διάφορα έγγραφα. Τέταρτη ένορκη δήλωση πάλιν με επισυνημμένα έγγραφα καταχωρήθηκε από τον αιτητή 2 χωρίς προηγούμενη άδεια του Δικαστηρίου στις 6.3.2000.
Στις 10.3.2000, την αμέσως επόμενη ημερομηνία συνέχισης της ακρόασης, ο δικηγόρος των εναγόντων, αφού επεσήμανε την χωρίς προηγούμενη άδεια του Δικαστηρίου καταχώρηση της ένορκης δήλωσης, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί. Ύστερα από ανταλλαγή ορισμένων παρατηρήσεων και από τις δύο πλευρές το Δικαστήριο κατέληξε ότι η ένορκη δήλωση που κατατέθηκε και βέβαια τα έγγραφα που την συνόδευαν δεν θα λαμβανόταν υπ’ όψιν.
Η παρούσα διαδικασία σκοπό έχει ακριβώς την ακύρωση της πιο πάνω απόφασης. Το πρώτο θέμα που εγείρεται είναι η αξίωση που προβάλλεται με την αίτηση. Αξιώνεται άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση διατάγματος Certiorari προς το σκοπό [*566]ακύρωσης της πιο πάνω απόφασης. Όμως αυτό ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με ανάμειξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην πρωτόδικη διαδικασία και διαταγή ουσιαστικά προς το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου για αποδοχή της συγκεκριμένης ένορκης δήλωσης και των εγγράφων που την συνόδευαν. Κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαια δυνατό να γίνει με μια αίτηση όπως η παρούσα. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο η παρούσα αίτηση θα πρέπει να απορριφθεί. Όμως η αίτηση θα πρέπει να απορριφθεί και για άλλους λόγους.
Όπως έχει επανειλημμένα λεχθεί η διαδικασία του εντάλματος Certiorari παρέχει μεν τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου των κατώτερων δικαστηρίων δεν σκοπεί όμως στην αναθεώρηση της ορθότητας της απόφασής τους (Aναφορικά με τον Τζεννάρο Περρέλλα (Aρ.2) (1995) 1 Α.Α.Δ. 692). Η διαδικασία των προνομιακών ενταλμάτων είναι διαδικασία κατ’ εξαίρεση και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται όπου οι διάδικοι έχουν στη διάθεσή τους άλλα ένδικα μέσα.
Η διαδικασία έκδοσης προνομιακού διατάγματος δεν συνιστά υποκατάστατο της δευτεροβάθμιας διαδικασίας, ούτε μέσο εποπτείας της διαδικασίας των Επαρχιακών Δικαστηρίων ή της πρακτικής που ακολουθούν (Γενικός Εισαγγελέας (1993) 1 Α.Α.Δ. 442).
Η διαπίστωση εκ πρώτης όψεως υπόθεσης ή συζητήσιμου ζητήματος από μόνη της δεν είναι αρκετή. Όπου προνοείται άλλο ένδικο μέσο και ειδικότερα διαδικασία έφεσης θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, για έκδοση άδειας, που παρέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (Αναφορικά με τον Γεώργιο Ανθίμου (1991) 1 Α.Α.Δ. 41. Βλέπε επίσης R. v. Epping and Harlow General Commissioners [1983] 3 All E.R. 257, Aναφορικά με την Αρχή Λιμένων Κύπρου (1991) 1 Α.Α.Δ. 260 και Νίνος Δημητρίου (1991) 1 Α.Α.Δ. 600 καθώς και Αναφορικά με την Μαριγιάνα Σεργίου (1999) 1 Α.Α.Δ. 1917).
Το τι συνιστά εξαιρετικές περιστάσεις δεν έχει οριστεί, ενώ μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν αδύνατη και νομικά λανθασμένη. Κάθε περίπτωση εξαρτάται από τα δικά της γεγονότα.
Στην παρούσα υπόθεση ο ευπαίδευτος συνήγορος των αιτητών ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν οι εξαιρετικές περιστάσεις που δικαιολογούν την έκδοση της σχετικής άδειας. Ως τέτοιες περιστάσεις ανέφερε το γεγονός ότι η απόφαση είναι έκδηλα παράνομη, εκδό[*567]θηκε κατά κατάχρηση εξουσίας και κατά παράβαση των κανόνων φυσικής δικαιοσύνης, μια και δεν ακούστηκαν και τα δύο μέρη πριν την έκδοσή της. Είπε επίσης ότι η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε από πολύ παλιά, ενώ το αντικείμενο της είναι ύψους £30.000.000 - £40.000.000.
Κατ’ αρχήν οι πρώτοι λόγοι που προβάλλονται, δηλαδή η κατ’ ισχυρισμόν παρανομία της απόφασης, η κατάχρηση εξουσίας και η παράβαση των κανόνων της φυσικής δικαιοσύνης, δεν συνιστούν εξαιρετικές περιστάσεις, αλλά μόνο λόγους για τους οποίους αξιώνεται η άδεια. Ούτε το ύψος του αντικειμένου ή το γεγονός ότι η εκδίκαση της υπόθεσης διαρκεί επί πολύ συνιστούν εξαιρετικές περιστάσεις.
Πριν τελειώσω θα πρέπει να πω ότι από το πρακτικό δεν φαίνεται ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι το Δικαστήριο δεν άκουσε τους εναγόμενους πριν καταλήξει στην απόφασή του. Αντίθετα προκύπτει ότι και οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Ίσως οι αιτητές να μην απέκτησαν σαφή αντίληψη των τεκταινόμενων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαν την ευκαιρία να ακουστούν. Όλα τα πιο πάνω λέγονται χωρίς πρόθεσή μου να υπεισέλθω στην ουσία της υπόθεσης, την οποία εν όψει όλων των πιο πάνω δεν προτίθεμαι να εξετάσω.
Η αίτηση απορρίπτεται χωρίς καμιά διαταγή ως προς τα έξοδα.
Η�αίτηση απορρίπτεται χωρίς έξοδα.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο