Oδυσσέως Ανδρέας ν. Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ (2001) 1 ΑΑΔ 1372

(2001) 1 ΑΑΔ 1372

[*1372]20 Σεπτεμβρίου, 2001

[ΝΙΚΗΤΑΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

ΑΝΔΡEAΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ,

Εφεσείων-Εναγόμενος Αρ. 6,

v.

ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΤΔ,

Εφεσιβλήτων-Εναγόντων.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 10837)

 

Πολιτική Δικονομία ― Διάδικοι ― Προσθήκη διαδίκου σε αγωγή ― Προϋποθέσεις ― Διακριτική ευχέρεια Δικαστηρίου ― Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας Δ.9, θ.10.

Ο εφεσείων-εναγόμενος 6 υπέβαλε αίτηση για τροποποίηση του τίτλου της αγωγής διά της προσθήκης εταιρείας ως εναγομένου αρ. 7 στην αγωγή. Τα γεγονότα της υπόθεσης έχουν ως εξής:

Η εφεσίβλητη-ενάγουσα παραχώρησε στην εναγόμενη 1 εταιρεία δάνεια και άλλες τραπεζικές διευκολύνσεις υπό μορφή λογαριασμών ή άλλων πιστώσεων. Οι εναγόμενοι 2-6 εγγυήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις της εναγόμενης 1. Οι εναγόμενοι στην υπεράσπιση τους, ανκαι παραδέχονται τη σύναψη της πιο πάνω συμφωνίας δανείου εντούτοις ισχυρίζονται, πως λόγω λάθους ή αμέλειας των εφεσιβλήτων ή κατά παράβαση οδηγιών που δόθηκαν, οι εφεσίβλητοι απέτυχαν να προαγοράσουν Αμερικάνικα Δολάρια σε συγκεκριμένη ημερομηνία με αποτέλεσμα, να παρουσιαστεί διαφορά σε βάρος του προτεινόμενου διάδικου, λόγω της συναλλαγματικής διαφοράς. Ισχυρίζονται περαιτέρω πως αν οι εφεσίβλητοι ενεργούσαν σύμφωνα με τις δοθείσες οδηγίες και προαγόραζαν κανονικά το ξένο συνάλλαγμα δεν θα ανέκυπτε η διαφορά που οδήγησε στη χορήγηση προσωρινών δανείων από τους εφεσίβλητους στους εναγομένους μέχρι την εκκαθάριση και επίλυση της διαφοράς που προέκυψε και κατ’ επέκταση δεν θα ήταν χρεωμένοι γι’ αυτά τα δάνεια.

Οι εφεσίβλητοι ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων ότι δεν αποκαλύπτεται πιθανή έστω απαίτηση του προτεινόμενου διαδίκου εναντίον τους και ότι η αίτηση, η οποία καταχωρήθηκε πέντε χρόνια μετά την [*1373]καταχώρηση της υπεράσπισης και ανταπαίτησης, έχει σκοπό την καθυστέρηση της εκδίκασης της αγωγής.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση.

Με την έφεση αμφισβητείται η ορθότητα της κρίσης του δικαστηρίου καθ’ όσον αφορά τη σημασία ή την έννοια των γεγονότων που εκτίθενται στις γραπτές προτάσεις και που έχουν σχέση με το ζητούμενο, δηλαδή το κατά πόσο, με βάση τα επίδικα θέματα όπως προσδιορίζονται στις έγγραφες προτάσεις βρίσκονται όλοι οι αναγκαίοι διάδικοι ενώπιον του Δικαστηρίου.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Η επιλογή των εναγομένων προσώπων σε μια αγωγή είναι δικαίωμα το οποίο ανήκει βασικά στον ενάγοντα.  Το Δικαστήριο έχει ωστόσο την εξουσία να διατάξει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, είτε κατόπιν αιτήσεως είτε χωρίς αίτηση, την προσθήκη οποιουδήποτε προσώπου ως διαδίκου την παρουσία του οποίου θεωρεί αναγκαία για την πλήρη και αποτελεσματική επίλυση όλων των θεμάτων που εγείρονται στην αγωγή.  Το ζήτημα εμπίπτει στη διακριτική εξουσία του Δικαστηρίου.

2.  Η καθυστέρηση υποβολής του αιτήματος υπήρξε αδικαιολόγητα μεγάλη.  Είναι ορθό το συμπέρασμα του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι ο παράγοντας της καθυστέρησης στην υποβολή του αιτήματος και η καθυστέρηση που θα προκύψει συνηγορούν υπέρ της απόρριψης του αιτήματος.

3.  Στην προκειμένη περίπτωση, η έκθεση απαιτήσεως δεν περιέχει οτιδήποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά αιτία αγωγής εναντίον του προτεινόμενου διαδίκου.  Το κατά πόσο η εφεσίβλητη τράπεζα υπέχει οποιαδήποτε ευθύνη έναντι των εναγομένων λόγω μη εκτέλεσης οδηγιών που δόθηκαν είναι ζήτημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μεταξύ των διαδίκων στο υφιστάμενο πλαίσιο αγωγής χωρίς να παρίσταται ανάγκη προσθήκης του προτεινόμενου διαδίκου.

Η έφεση απορρίφθηκε με έξοδα εναντίον του εφεσείοντος.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

X”Δαυίδ ν. X”Δαυίδ κ.ά. (1992) 1 Α.Α.Δ. 1176,

[*1374]Παπαχριστοφόρου ν. Χαραλάμπους (1991) 1 Α.Α.Δ. 906.

Έφεση.

Έφεση από τον εναγόμενο 6 κατά της ενδιάμεσης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, που δόθηκε στις 2/6/00 (Αρ. Αγωγής 5483/94) με την οποία απορρίφθηκε η αίτησή του για τροποποίηση του τίτλου της αγωγής διά της προσθήκης της εταιρείας Mark Antony Cyprus Ltd ως εναγομένου αρ. 7 στην αγωγή.

Σ. Δράκος, για τον Εφεσείοντα.

Κ. Θεοδωρίδης για Τ. Παπαδόπουλο, για τον Εφεσίβλητο.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΗΤΑΣ, Δ.: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Α. Κραμβής.

ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Ο εφεσείων, εναγόμενος 6 στην αγωγή αρ. 5483/94 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, υπέβαλε αίτηση για τροποποίηση του τίτλου της αγωγής διά της προσθήκης της εταιρείας Mark Antony Cyprus Ltd ως εναγομένου αρ. 7 στην αγωγή.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, με ενδιάμεση απόφασή της ημερ. 2.6.2000 απέρριψε την αίτηση. Διαπίστωσε, κατόπιν εξέτασης του περιεχομένου των γραπτών προτάσεων, ότι η Mark Antony Cyprus Ltd δεν είναι αναγκαίος διάδικος. Βλ. Χ”Δαυίδ ν. Χ”Δαυίδ και άλλης (1992) 1 Α.Α.Δ. 1176.

Η παρούσα έφεση στρέφεται εναντίον της πιο πάνω ενδιάμεσης απόφασης. Με τους λόγους έφεσης που έχουν προωθηθεί, αμφισβητείται η ορθότητα της κρίσης του δικαστηρίου καθόσον αφορά τη σημασία ή την έννοια των γεγονότων που εκτίθενται στις γραπτές προτάσεις και που έχουν σχέση με το ζητούμενο, δηλαδή το κατά πόσο, με βάση τα επίδικα θέματα όπως προσδιορίζονται στις γραπτές προτάσεις βρίσκονται όλοι οι αναγκαίοι διάδικοι ενώπιον του Δικαστηρίου. (Βλ. Παπαχριστοφόρου ν. Χαραλάμπους (1991) 1 Α.Α.Δ. 906).

Τη νομική βάση της αίτησης αποτέλεσαν οι Κανόνες Πολιτικής Δικονομίας Δ.9 κ.2 και κ.10, Δ.25, Δ.48 κκ.1-9, Δ.63 κ.2, [*1375]Δ.64.  Γίνεται επίσης επίκληση των συμφυών εξουσιών του Δικαστηρίου. Η αίτηση συνοδεύεται από γραπτή ένορκη δήλωση του αιτητή στην οποία εκτίθενται γεγονότα και λόγοι προς υποστήριξη του αιτήματος.

Η επιλογή των εναγομένων προσώπων σε μια αγωγή είναι δικαίωμα το οποίο ανήκει βασικά στον ενάγοντα. (Βλ. Supreme Court Practice 1982 3 - σελ. 210. Το Δικαστήριο έχει ωστόσο την εξουσία (Βλ. Κανόνες Πολιτικής Δικονομίας - Διαταγή 9 θ.10) να διατάξει σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, είτε κατόπιν αιτήσεως είτε χωρίς αίτηση, την προσθήκη οποιουδήποτε προσώπου ως διαδίκου την παρουσία του οποίου θεωρεί αναγκαία για την πλήρη και αποτελεσματική επίλυση όλων των θεμάτων που εγείρονται στην αγωγή.  Είναι αυτόδηλο ότι το ζήτημα εμπίπτει στη διακριτική εξουσία του Δικαστηρίου και καθώς έχει ειπωθεί στην Παπαχριστοφόρου ν. Χαραλάμπους (ανωτέρω), η απόφανση ως προς το αν βρίσκονται όλοι οι αναγκαίοι διάδικοι ενώπιον του δικαστηρίου είναι συναρτημένη προς τα επίδικα θέματα όπως αυτά προσδιορίζονται στις γραπτές προτάσεις.

Η δικαστής που εκδίκασε την αίτηση, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο η προσθήκη της Mark Antony Cyprus Ltd είναι αναγκαία ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβοηθητική για την επίλυση των επίδικων θεμάτων, εξέτασε τα γεγονότα της υπόθεσης τα οποία, με συντομία παραθέτουμε.

Η εφεσίβλητη τράπεζα παραχώρησε στην εναγόμενη 1 εταιρεία δάνεια και άλλες τραπεζικές διευκολύνσεις υπό μορφή λογαριασμών ή άλλων πιστώσεων.  Οι εναγόμενοι 2-6 εγγυήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις της εναγόμενης εταιρείας προς την τράπεζα. Παράλληλα, ο εναγόμενος 2 παραχώρησε και υποθήκη προς εξασφάλιση των εν λόγω υποχρεώσεων. Μεταξύ των εγγράφων που επικαλείται η τράπεζα είναι και μια γραπτή συμφωνία δανείου £48.000 προς την εναγόμενη 1 εταιρεία ημερ. 13.4.89.  

Οι εναγόμενοι στην υπεράσπισή τους, άνκαι παραδέχονται τη σύναψη της πιο πάνω συμφωνίας δανείου εντούτοις ισχυρίζονται, πως λόγω λάθους ή αμέλειας των εναγόντων ή κατά παράβαση οδηγιών που δόθηκαν κλπ, οι ενάγοντες, απέτυχαν να προαγοράσουν Αμερικάνικα Δολάρια την 22.4.85 που η ισοτιμία ήταν 1.63 και 1.6440 και να τα κρατήσουν μέχρι την ημέρα της φόρτωσης και/ή παράδοσης των εμπορευμάτων με αποτέλεσμα, κατά τη λήξη του συμβολαίου στις 22.4.86, να παρουσιαστεί διαφορά σε βάρος της εταιρείας Mark Antony Cyprus Ltd, λόγω της συ[*1376]ναλλαγματικής διαφοράς, ύψους £70447,88 πλέον δικαιώματα της Κεντρικής Τράπεζας.  Και καθώς ισχυρίζονται οι εναγόμενοι, αν δεν γινόταν το πιο πάνω λάθος από τους ενάγοντες είτε θα είχαν στη διάθεσή τους το πιο πάνω ποσό είτε θα το χρησιμοποιούσαν και θα πραγματοποιούσαν κέρδος επί αυτού 8% που στα οκτώ χρόνια θα ανερχόταν στις £46983,31.

Για την κάλυψη της διαφοράς που προέκυψε οι εφεσίβλητοι χορήγησαν στις 13.4.98 προσωρινά δάνεια στους εναγόμενους 1 και 6 μέχρι την εκκαθάριση και επίλυση της διαφοράς που προέκυψε, ύψους £48000 και £25411 αντίστοιχα.

Οι εναγόμενοι 1 και 6 ισχυρίστηκαν περαιτέρω, πως αν οι εφεσίβλητοι ενεργούσαν σύμφωνα με τις δοθείσες οδηγίες και προαγόραζαν κανονικά το ξένο συνάλλαγμα από την Κεντρική Τράπεζα δεν θα ανέκυπτε η διαφορά που οδήγησε στη χορήγηση των πιο πάνω δανείων και κατ’ επέκταση δεν θα ήταν χρεωμένοι γι’ αυτά τα δάνεια με τόκους κλπ ύψους £6971 μέχρι την καταχώρηση της αγωγής.

Στις θεραπείες που οι εναγόμενοι ζητούν με την ανταπαίτηση τους περιλαμβάνεται αξίωση για έκδοση διατάγματος με το οποίο να κηρύσσονται άκυρες οι συμφωνίες των πιο πάνω δανείων ή και η διαγραφή κλπ των δανείων των εναγομένων 1 και 6. 

Ο εφεσείων, στην ένορκο δήλωσή του που συνοδεύει την αίτηση ισχυρίζεται ότι δικαιούχος της ανταπαίτησης είναι ο προτεινόμενος διάδικος Mark Antony Cyprus Ltd. Λέγει ακόμα ο εφεσείων στη δήλωσή του ότι η παράλειψη των εναγόντων να προσθέσουν την Mark Antony Cyprus Ltd μεταξύ των εναγομένων δεν πρέπει να δημιουργήσει δικονομικά προβλήματα και να εμποδίσει την εν λόγω εταιρεία να προβάλει την ανταπαίτηση της ενώ από την άλλη, η προσθήκη της ως διαδίκου δεν πρόκειται να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο τα δικαιώματα των εναγόντων η των υπόλοιπων εναγομένων. Αναφορικά με την καθυστέρηση υποβολής του αιτήματος σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας λέγει ότι οφειλόταν σε αβλεψία, αμέλεια και/ή παράλειψη. Και εφόσον δεν άρχισε ακόμα η ακρόαση της υπόθεσης, ισχυρίζεται ότι το στάδιο είναι ακόμα κατάλληλο για να γίνει η προτεινόμενη προσθήκη.

Η θέση των εφεσιβλήτων επί του αιτήματος είναι ότι η Mark Antony Cyprus Ltd δεν είναι πρόσωπο άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενο και δεν μπορεί να προστεθεί στην αγωγή μόνο για σκο[*1377]πούς ανταπαίτησης. Όλα τα εγειρόμενα θέματα μπορούν να επιλυθούν, κατά τους εφεσίβλητους, χωρίς την προσθήκη της εν λόγω εταιρείας τα δε έγγραφα που ο εφεσείων επικαλείται δεν αποκαλύπτουν πιθανή έστω απαίτηση της Mark Antony Cyprus Ltd εναντίον των εφεσιβλήτων. Λέγουν οι εφεσίβλητοι ότι η αίτηση, η οποία καταχωρήθηκε πέντε χρόνια μετά την καταχώρηση της υπεράσπισης και ανταπαίτησης, έχει σκοπό την καθυστέρηση της εκδίκασης της αγωγής.  Πρόκειται για εύλογη υπόνοια.  Η καθυστέρηση υποβολής του αιτήματος υπήρξε όντως αδικαιολόγητα μεγάλη.  Εκ τούτου θεωρούμε ορθό και το συμπέρασμα του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι ο παράγοντας της καθυστέρησης στην υποβολή του αιτήματος και η καθυστέρηση που θα προκύψει συνηγορούν υπέρ της απόρριψης του αιτήματος.

Καθώς έχει προαναφερθεί, η προσθήκη διαδίκου είναι ζήτημα το οποίο εμπίπτει εντός της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική εκδίκαση όλων των επίδικων θεμάτων μεταξύ των διαδίκων το Δικαστήριο διαθέτει ευρεία διακριτική ευχέρεια η οποία του παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής, προσθήκης ή αντικατάστασης διαδίκου σε μια εκκρεμούσα διαδικασία.

Στην προκείμενη περίπτωση, η έκθεση απαιτήσεως δεν περιέχει ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά αιτία αγωγής εναντίον του προτεινόμενου διαδίκου Mark Antony Cyprus Ltd.  Από την άλλη, τα στοιχεία που παρέθεσε ο εφεσείων προς υποστήριξη του αιτήματος για προσθήκη  διαδίκου δεν παρέχουν το απαραίτητο νομιμοποιητικό έρεισμα ότι η προσθήκη της Mark Antony Cyprus Ltd ως διαδίκου θα συμβάλει στην αποτελεσματική επίλυση των υφιστάμενων μεταξύ των διαδίκων επίδικων θεμάτων. 

Το κατά πόσο η εφεσίβλητη τράπεζα υπέχει οποιαδήποτε ευθύνη έναντι των εναγομένων λόγω μη εκτέλεσης οδηγιών που δόθηκαν είναι ζήτημα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μεταξύ των διαδίκων στο υφιστάμενο πλαίσιο αγωγής χωρίς να παρίσταται ανάγκη προσθήκης της Mark Antony Cyprus Ltd ως διαδίκου.   Ο ισχυρισμός για ζημιά που έχει υποστεί η εν λόγω εταιρεία ένεκα της ισχυριζόμενης παράβασης ή μη εκτέλεσης οδηγιών από την πλευρά της τράπεζας είναι ζήτημα παρεμφερές, που δεν αφορά καθόλου την ουσία της διαφοράς και οπωσδήποτε παρέλκει η εξέτασή του στα πλαίσια της εκκρεμούσας αγωγής.

Συμφωνούμε με το πρωτόδικο δικαστήριο ότι o προτεινόμενος διάδικος Mark Antony Cyprus Ltd δεν είναι αναγκαίος διά[*1378]δικος και για τους λόγους που εξηγούνται στην πρωτόδικη ενδιάμεση απόφαση η προσθήκη του δεν είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επίλυση των μεταξύ των διαδίκων επίδικων θεμάτων.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα εναντίον του εφεσείοντα.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα εναντίον του εφεσείοντος.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο