Ευαγγελίδης Ευάγγελος ν. Aegeas Navigation Limited και Άλλων (2002) 1 ΑΑΔ 709

(2002) 1 ΑΑΔ 709

[*709]23 Mαΐου, 2002

[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ/στής]

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ,

Ενάγων,

ν.

1. AEGEAS NAVIGATION LIMITED,

2. ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΤΖΙΟΒΑΝΗΣ & ΥΙΟΣ ΛΙΜΙΤΕΔ,

Εναγομένων.

(Αγωγή Nαυτοδικείου Αρ. 166/2001)

 

Αμέλεια ― Εργατικό ατύχημα ― Φορτοεκφορτωτής τραυματίστηκε κατά την εκφόρτωση ξυλείας από πλοίο που ναυλοχούσε στο λιμάνι Λεμεσού ― Εναγόμενοι, ναυλωτές του πλοίου, κρίθηκαν αποκλειστικά υπεύθυνοι για μη τήρηση της υποχρέωσής τους, ως εργοδότες, να παράσχουν σε εργοδοτούμενό τους ασφαλές σύστημα εργασίας.

Αποζημιώσεις ― Γενικές αποζημιώσεις ― Συνθλιπτική κάκωση αριστερού ποδός, με εκτεταμένη διόγκωση και αιμάτωμα στη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού ποδός και δακτύλων, καθώς και υπονύχιο αιμάτωμα αριστερού μεγάλου δακτύλου και πολλαπλές εκδορές ― Κάταγμα της ονυχοφόρου φάλαγγος του αριστερού μεγάλου δακτύλου ― Επιδίκαση ποσού £1.500 επί πλήρους ευθύνης.

Αποζημιώσεις ― Ειδικές αποζημιώσεις ― Απώλεια απολαβών για περίοδο δύο μηνών που ο ενάγων παρέμεινε εκτός εργασίας ― Συνεισφορές στα διάφορα ταμεία ― Φάρμακα και ιατρική αμοιβή ― Επιδίκαση ποσού £4.013,88.

Ο ενάγων, φορτοεκφορτωτής, τραυματίστηκε ενώ ευρίσκετο στην υπηρεσία των εναγομένων 1, κατά την εκφόρτωση ξυλείας από πλοίο που ναυλοχούσε στο λιμάνι Λεμεσού. Όταν χρειάστηκε να κατεβεί από το σωρό της ξυλείας πάνω στον οποίο εργαζόταν και αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη σκάλα, αναγκάστηκε, παρά τις αντιρρήσεις του και ύστερα από επανειλημμένες προτροπές του αρμόδιου επιστάτη, να ανεβεί στις περόνες ανυψωτικού μηχανήματος το οποίο και θα τον κατέβαζε από το σωρό.  Ο οδηγός του οχήματος ενεργώντας αμελώς, το οδήγησε με τέτοιο τρόπο που το αριστερό κάτω άκρο του συμπιέστηκε στο τοίχω[*710]μα του πλοίου.  Ο ενάγων υπέστη συνθλιπτική κάκωση του αριστερού ποδός, με εκτεταμένη διόγκωση και αιμάτωμα που καταλάμβανε τη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού ποδός και δακτύλων, καθώς και υπονύχιο αιμάτωμα αριστερού μεγάλου δακτύλου και πολλαπλές εκδορές.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο απέδωσε στους εναγόμενους 1 πλήρη ευθύνη για το ατύχημα και επιδίκασε στον ενάγοντα γενικές αποζημιώσεις £1.500 επί πλήρους ευθύνης και ειδικές αποζημιώσεις £4.013,88 πλέον έξοδα. Στις ειδικές αποζημιώσεις περιλαμβανόταν ποσό £3.870 για απώλεια εισοδημάτων στο οποίο προστέθηκε και η αμοιβή του γιατρού οπόταν το συνολικό ποσό των ειδικών αποζημιώσεων ανέβηκε στις £4.013,88.  Το συνολικό ποσό αποζημιώσεων που επιδικάστηκε στον ενάγοντα ήταν £5.513,88 πλέον έξοδα στη σχετική κλίμακα, όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή.

Εκδόθηκε απόφαση εναντίον των εναγομένων 1 ως ανωτέρω, με νόμιμο τόκο και έξοδα.

Αγωγή Ναυτοδικείου.

Αγωγή του ενάγοντα - φορτοεκφορτωτή για γενικές και ειδικές αποζημιώσεις από τον τραυματισμό του κατά την εκφόρτωση του πλοίου Vitality Baykov του οποίου ναυλωτές και εργοδότες του κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν οι εναγόμενοι.

Στ. Στυλιανού, για τον Ενάγοντα.

Καμιά εμφάνιση για τους Εναγόμενους 1.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.: Ο ενάγων είναι φορτοεκφορτωτής. Τραυματίστηκε στις 28.12.1999, ενώ εργαζόταν στην εκφόρτωση του πλοίου Vitaliy Baykov, που ναυλοχούσε στο λιμάνι Λεμεσού.  Είχε εργοδοτηθεί από τους εναγόμενους 1, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν οι ναυλωτές του πιο πάνω πλοίου.

Οι εναγόμενοι 1 δεν καταχώρησαν εμφάνιση και ο ενάγων προχώρησε σε απόδειξη της υπόθεσής του.  Η αξίωση εναντίον των εναγομένων 2 αποσύρθηκε.

Θα εξετάσω πρώτα το θέμα της ευθύνης.  Ο ενάγων τραυματίστηκε ενώ ήταν απασχολημένος, με άλλους συνάδελφούς του, στην [*711]εκφόρτωση ξυλείας από το πλοίο. Όταν χρειάστηκε να κατεβεί από το σωρό της ξυλείας πάνω στον οποίο εργαζόταν και αφού δεν υπήρχε διαθέσιμη σκάλα, αναγκάστηκε, παρά τις αντιρρήσεις του και ύστερα από επανειλημμένες προτροπές του αρμόδιου επιστάτη, να ανεβεί στις περόνες ανυψωτικού μηχανήματος το οποίο και θα τον κατέβαζε από το σωρό.  Ο οδηγός του οχήματος ενεργώντας αμελώς, το οδήγησε με τέτοιο τρόπο που το αριστερό κάτω άκρο του συμπιέστηκε στο τοίχωμα του πλοίου.

Είναι ευθύνη του εργοδότη να παράσχει στον εργοδοτούμενο ασφαλές σύστημα εργασίας. Η υποχρέωση αυτή δεν εκπληρώθηκε στην παρούσα υπόθεση. Με απασχόλησε κατά πόσο ο ενάγων με τη δική του συμπεριφορά συνέτεινε σε κάποιο βαθμό στο ατύχημα.  Άνκαι, όπως γίνεται φανερό και από τις αρχικές του αντιρρήσεις, θεωρούσε τη χρήση του οχήματος επικίνδυνη, τελικά συγκατατέθηκε και το χρησιμοποίησε για να κατεβεί. Όμως, κάτω από τις περιστάσεις και ιδιαίτερα εν όψει του ότι οι εναγόμενοι 1 παρέλειψαν να εμφανιστούν και να εκθέσουν τη δική τους εκδοχή, αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να καταλήξω σε οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα επί του προκειμένου, αλλά ούτε και ως προς τυχόν συντρέχουσα αμέλεια του ενάγοντα. Έτσι, βρίσκω ότι οι εναγόμενοι 1 ευθύνονται πλήρως για το ατύχημα.

Ο ενάγων υπέστη συνθλιπτική κάκωση του αριστερού ποδός, με εκτεταμένη διόγκωση και αιμάτωμα που καταλάμβανε τη ραχιαία επιφάνεια του αριστερού ποδός και δακτύλων, καθώς και υπονύχιο αιμάτωμα αριστερού μεγάλου δακτύλου και πολλαπλές εκδορές. Ακτινογραφικός έλεγχος έδειξε κάταγμα της ονυχοφόρου φάλαγγος του αριστερού μεγάλου δακτύλου.

Λόγω του ότι πάσχει από διαβήτη, του έγινε επιμελής καθαρισμός των τραυμάτων και του χορηγήθηκε αντιβίωση για περίοδο ενός μηνός.  Του χορηγήθηκαν επίσης αναλγητικά, ενώ του εγκρίθηκε αναρρωτική άδεια για περίοδο δύο μηνών.

Μετά την πάροδο οκτώ περίπου εβδομάδων το αιμάτωμα από τον αριστερό άκρο πόδα και το μεγάλο δάκτυλο, καθώς και το οίδημα, απορροφήθηκαν.  Κατά το διάστημα αυτό ο ενάγων δεν μπορούσε να περπατήσει σε μεγάλη απόσταση, ούτε να σταθεί πολλή ώρα. Όταν τα συμπτώματα υποχώρησαν και μετά την εκπνοή της αναρρωτικής άδειας που του παραχωρήθηκε, επανήλθε στην εργασία του.

Πέντε μήνες μετά τον τραυματισμό του, εξακολουθούσε να πα[*712]ραπονείται για μούδιασμα στην περιοχή των δακτύλων και τη ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός, καθώς επίσης και άλγος μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή βάδιση. Τα ενοχλήματα αυτά βελτιώθηκαν στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τις αποδείξεις που κατατέθηκαν, ο ενάγων κατέβαλε ποσό £50 ως αμοιβή του θεράποντος ιατρού του Φίλιππου Σιμιλλίδη.  Περαιτέρω, παρ’ όλον ότι η μαρτυρία που έχει προσαχθεί για την καταβολή £93.88 για φάρμακα είναι κάπως γενική, θα την αποδεκτώ.

Σχετική μαρτυρία δείχνει ότι ο ενάγων είχε απώλεια απολαβών για την περίοδο των δύο μηνών που έχει παραμείνει εκτός εργασίας, ύψους £3.000 περίπου.  Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι συνεισφορές στα διάφορα ταμεία, όπως στο ταμείο προνοίας, ταμείο ετήσιων αδειών κλπ καταλήγουμε ότι ο ενάγων θα είχε υπό μορφή απώλειας εισοδημάτων, ζημία ύψους £3.870 περίπου.

Δεν έχει προσαχθεί μαρτυρία ως προς το ύψος του φόρου εισοδήματος που έπρεπε να πληρωθεί.  Όμως, κάτω από τις περιστάσεις, θεωρώ ότι οποιαδήποτε από μέρους μου προσπάθεια υπολογισμού του οφειλόμενου φόρου θα ήταν παρακινδυνευμένη και θα κατέληγε σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Αν στην απώλεια εισοδημάτων προστεθούν τα φάρμακα και η αμοιβή του γιατρού, οι ειδικές αποζημιώσεις ανέρχονται στο ποσό των £4.013.88.

Ως προς τις γενικές αποζημιώσεις θα πρέπει να λεχθεί ότι τα τραύματα του ενάγοντα ήταν μάλλον ελαφρά,  άνκαι λόγω της κατάστασης της υγείας του θα έπρεπε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τραύματα, καθώς και το γεγονός ότι έχει σχεδόν πλήρως αποθεραπευτεί, χωρίς μάλιστα να σημειωθούν οποιεσδήποτε απώλειες στις μελλοντικές του απολαβές, βρίσκω ότι, επί πλήρους ευθύνης, το ποσό των £1.500 θα ήταν ικανοποιητικό.

Με τις ειδικές αποζημιώσεις να ανέρχονται στις £4.013,88 και τις γενικές στις £1.500, ο ενάγων δικαιούται το ποσό των £5.513,88, πλέον έξοδα στη σχετική κλίμακα, όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή.

Η αξίωση εναντίον των εναγομένων 2 απορρίπτεται. Εκδίδεται υπέρ του ενάγοντα και εναντίον των εναγομένων 1 απόφαση για το πιο πάνω ποσό, πλέον νόμιμο τόκο, πλέον έξοδα.

[*713]

Εκδίδεται απόφαση εναντίον των εναγομένων 1 ως ανωτέρω, με νόμιμο τόκο και έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο