Harmsworth June και Άλλες ν. Salamis Glory και Άλλων (2003) 1 ΑΑΔ 1617

(2003) 1 ΑΑΔ 1617

[*1617]7 Νοεμβρίου, 2003

[ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ/στής]

JUNE HARMSWORTH,

(Ενάγουσα στην Αγωγή Αρ. 79/2002),

WILLIAM HARMSWORTH,

(Ενάγουσα στην Αγωγή Αρ. 80/2002),

LINDA AUSTIN,

(Ενάγουσα στην Αγωγή Αρ. 81/2002),

KENNETH ALBERT AUSTIN,

(Ενάγουσα στην Αγωγή Αρ. 82/2002),

v.

1. SALAMIS GLORY,

2. MESSAORIA SHIPPING CO LTD,

3. CYPRUS WATERWORKS COMPANY LIMITED,

Εναγομένων.

(Συνεκδικαζόμενες Αγωγές Ναυτοδικείου Αρ. 79/2002, 80/2002,

81/2002, 82/2002)

 

Αποζημιώσεις ― Γενικές αποζημιώσεις ― Σωματικές βλάβες ― Γυναίκα ηλικίας 76 ετών είχε υποστεί ανοικτό κάταγμα του κάτω τριτημορίου της δεξιάς κνήμης και περόνης ― Έφερε τραύμα μήκους 25 εκ. στην πρόσθια και εξωτερική περιοχή της δεξιάς κνήμης ― Περιορισμός της κινητικότητας, δυσκολία στην είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητο και αδυναμία στη χρησιμοποίηση δημόσιων μεταφορικών μέσων ― Επιδίκαση ποσού £15.000 ως γενικές αποζημιώσεις.

Αποζημιώσεις ― Γενικές αποζημιώσεις ― Σωματικές βλάβες ― Άντρας ηλικίας 75 ετών είχε υποστεί θλαστικό τραύμα στο δεξιό αντιβράχιο μήκους 4.5 εκ., κάταγμα δύο πλευρών και διάστρεμμα του ώμου ― Επιδίκαση ποσού £4.000 ως γενικές αποζημιώσεις.

Αποζημιώσεις ― Γενικές αποζημιώσεις ― Σωματικές βλάβες ― Γυναίκα είχε υποστεί διάστρεμμα του αυχένα και οσφύος, αιμάτωμα αριστερού μηρού και θλάση κοιλιακού τοιχώματος ― Επιδίκαση ποσού £2.500 [*1618]ως γενικές αποζημιώσεις.

Αποζημιώσεις ― Γενικές αποζημιώσεις ― Σωματικές βλάβες ― Άντρας είχε υποστεί διάστρεμμα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ― Πιθανότητα άλγους και δυσκαμψίας της οσφύος σε μικρή ένταση, ιδίως ύστερα από κούραση, για αρκετό χρονικό διάστημα ― Επιδίκαση ποσού £2.000 ως γενικές αποζημιώσεις.

Αμέλεια ― Πρόκληση ατυχήματος λόγω ανεπαρκούς ή λανθασμένης επιθεώρησης, ρύθμισης ή ελέγχου του ρυθμιστή ταχύτητας ανελκυστήρα ― Οι εναγόμενοι, εταιρεία που είχε την ευθύνη συντήρησης και επιδιόρθωσης του ανελκυστήρα, κρίθηκαν αποκλειστικά υπεύθυνοι, ως ανεξάρτητοι εργολάβοι.

Αποζημιώσεις ― Ειδικές αποζημιώσεις ― Πρέπει να αποδεικνύονται με μαρτυρία.

Οι τέσσερις ενάγοντες υπέστησαν σωματικές βλάβες και ζημιές όταν, ενώ ευρίσκοντο επί του πλοίου Salamis Glory συμμετέχοντας σε κρουαζιέρα, επεχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τους ανελκυστήρες του ο οποίος κατέπεσε στο κενό.

Οι εναγόμενοι 3 είναι εταιρεία που ειδικεύεται στην εγκατάσταση, συντήρηση και επιδιόρθωση ανελκυστήρων.  Λίγους μήνες προηγουμένως είχαν επιθεωρήσει και ελέγξει όλους τους ανελκυστήρες του πλοίου, με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο αυτοί βρίσκονταν σε καλή λειτουργική κατάσταση.  Οι εναγόμενοι 3 δεν καταχώρησαν εμφάνιση.  Η αγωγή εναντίον των δύο άλλων εναγομένων αποσύρθηκε σε προγενέστερο στάδιο.

Από την προσαχθείσα μαρτυρία προκύπτει ότι το ατύχημα συνέβη λόγω ανεπαρκούς ή λανθασμένης επιθεώρησης, ρύθμισης ή ελέγχου του ρυθμιστή ταχύτητας κατά την τελευταία του επιθεώρηση.

Το Δικαστήριο αφού ικανοποιήθηκε ότι οι εναγόμενοι 3 ήταν ανεξάρτητοι εργολάβοι και ότι είχαν καθήκον να ανακαλύψουν και προειδοποιήσουν ανάλογα τους αρμόδιους για το ελάττωμα του ανελκυστήρα, προχώρησε στον καθορισμό του ύψους των αποζημιώσεων τις οποίες οι ενάγοντες δικαιούνται.

Αγωγή Αρ. 79/2002

Η ενάγουσα, ηλικίας 76 ετών, κατά τον ουσιώδη χρόνο, είχε υποστεί ανοικτό κάταγμα του κάτω τριτημορίου της δεξιάς κνήμης και πε[*1619]ρόνης.  Έφερε επίσης τραύμα μήκους 25 εκ. στην πρόσθια και εξωτερική περιοχή της δεξιάς κνήμης.  Λόγω του τραυματισμού της μπορεί να περπατά μόνο με τη βοήθεια πλαισίου.  Η κινητικότητα της έχει περιοριστεί. Αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στο να μπαίνει ή να βγαίνει από αυτοκίνητο, ενώ αδυνατεί να χρησιμοποιεί δημόσια μεταφορικά μέσα. Δεν μπορεί πλέον να απολαμβάνει οικογενειακές εξόδους, ψώνια και περίπατο με το σκύλο της.  Αναγκάστηκε να μετακομίσει σε μονοόροφο μικρό σπίτι.

Επιδικάζονται υπέρ της ενάγουσας γενικές αποζημιώσεις £15.000.

Επιδικάζονται επίσης υπέρ της ενάγουσας ειδικές αποζημιώσεις για το ιατρικό πιστοποιητικό του Νοσοκομείου, η αμοιβή του θεράποντος ιατρού της του Δρος Αδάμου και το ποσό των £440 στερλινών για την απώλεια των διακοπών της ενώ η απώλεια των διακοπών θα ληφθεί υπόψη και κατά τον υπολογισμό των γενικών αποζημιώσεων.

Αγωγή Αρ. 80/2002

Ο ενάγων ηλικίας 75 ετών, κατά τον ουσιώδη χρόνο, είχε υποστεί θλαστικό τραύμα στο δεξιό αντιβράχιο, μήκους 4.5 εκ., κάταγμα της 7ης και 8ης πλευράς αριστερά και διάστρεμμα του αριστερού ώμου.  Ο ενάγων παραπονείτο για άλγος στο αριστερό ημιθωράκιο, δεξιό αντιβράχιο.  Οι κινήσεις του αριστερού ώμου ήταν περιορισμένες και επώδυνες.

Ο ενάγων δικαιούται υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων το ποσό των £100 για ιατρικά έξοδα και το ισάξιο σε κυπριακές λίρες του ποσού των £440 στερλινών για την απώλεια των διακοπών του.

Ο ενάγων δικαιούται υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων το ποσό των £4.000.

Αγωγή Αρ. 81/2002

Η ενάγουσα υπέστη διάστρεμμα αυχένα και οσφύος, αιμάτωμα αριστερού μηρού και θλάση κοιλιακού τοιχώματος.

Η ενάγουσα η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν βοηθός νοσοκόμα σε νοσοκομείο του δυτικού Λονδίνου, δεν έχει τεκμηριώσει τις απαιτήσεις της για απώλεια εισοδημάτων, φυσιοθεραπείας και αστυνομικής έκθεσης και δεν της επιδικάσθηκαν ειδικές αποζημιώσεις αναφορικά με τις εν λόγω απαιτήσεις.

[*1620]Η ενάγουσα δικαιούται υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων ποσό £100 για τη θεραπεία στην Κύπρο και £32,50 στερλίνες για την αμοιβή του Δρα Κερ, στην Αγγλία.  Επίσης της επιδικάζεται το ποσό των £440 στερλινών για την απώλεια των διακοπών της.

Η ενάγουσα δικαιούται το ποσό των £2.500, υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων.

Αγωγή Αρ. 82/2002

Ο ενάγων, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο εργοδοτείτο σε νοσοκομείο στο δυτικό Λονδίνο, είχε υποστεί διάστρεμμα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Είχε έντονους πόνους τις πρώτες δέκα μέρες, με σταδιακή βελτίωση.  Αναμένετο περαιτέρω βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, παρ’ όλον ότι υπήρχε η πιθανότητα να εξακολουθήσει να παρουσιάζει άλγος και δυσκαμψία της οσφύος σε μικρή ένταση, ιδίως ύστερα από κούραση, για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο ενάγων δικαιούται, ως ειδικές αποζημιώσεις, ποσό £100 υπό μορφή ιατρικών εξόδων, και το ισάξιο σε λίρες Κύπρου του ποσού των £440 στερλινών για απώλεια των διακοπών του.

Ο ενάγων δικαιούται το ποσό των £2.000 υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων.

Το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ των εναγόντων στις αγωγές που αναφέρονται ανωτέρω για τα ποσά που επίσης αναφέρονται ανωτέρω, με τόκο επί του ποσού των γενικών αποζημιώσεων, με επιτόκιο 8% ετησίως από της ημερομηνίας του ατυχήματος, μέχρι πλήρους εξόφλησης.

Οι αγωγές έγιναν δεκτές. Εκδόθηκαν αποφάσεις υπέρ των εναγόντων με έξοδα εναντίον των εναγομένων 3, όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Morgan v. Incorporated Central Council of the Girls’ Friendly Society [1936] 1 All E.R. 404,

Haseldine v. C. A. Daw & Son Ltd a.o. [1941] 3 All E.R. 156.

Αγωγές Ναυτοδικείου.

[*1621]

Συνεκδικαζόμενες αγωγές από τους τέσσερις ενάγοντες εναντίον των εναγομένων για αποζημιώσεις λόγω τραυματισμών, ζημιών και άλλων βλαβών τις οποίες αυτοί υπέστησαν από την πτώση του ανελκυστήρα του εναγόμενου πλοίου 1, τον οποίο χρησιμοποίησαν ενώ βρίσκονταν στο εναγόμενο πλοίο, συμμετέχοντας σε κρουαζιέρα.

Α. Χαραλάμπους, για Χρύση Δημητριάδη και Σία, για τους Ενάγοντες, (σε όλες τις αγωγές).

Καμιά εμφάνιση, για τους Εναγομένους 3.

Cur. adv. vult.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Δ.: Την 21.3.2001 η ενάγουσα στην αγωγή 79/2002 June Harmsworth, μαζί με το σύζυγό της William (ενάγοντα στην αγωγή αρ. 80/2002), την κόρη της Linda Austin (ενάγουσα στην αγωγή αρ. 81/2002) και το γαμπρό της Kenneth Albert Austin (ενάγοντα στην αγωγή αρ. 82/2002), βρίσκονταν στο πλοίο Salamis Glory συμμετέχοντας σε κρουαζιέρα. Ενώ το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού, οι τέσσερις ενάγοντες επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ένα από τους ανελκυστήρες του πλοίου. Ατυχώς ο ανελκυστήρας κατέπεσε στο κενό, με αποτέλεσμα οι τέσσερις ενάγοντες να υποστούν σωματικές βλάβες και ζημιές.

Οι εναγόμενοι 3 είναι εταιρεία που ειδικεύεται στην εγκατάσταση, συντήρηση και επιδιόρθωση ανελκυστήρων. Λίγους μήνες προηγουμένως είχαν επιθεωρήσει και ελέγξει όλους τους ανελκυστήρες του πλοίου, με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο οι ανελκυστήρες βρίσκονταν σε καλή λειτουργική κατάσταση. Οι εναγόμενοι 3 δεν καταχώρησαν εμφάνιση. Η αγωγή εναντίον των άλλων δύο εναγομένων αποσύρθηκε σε προγενέστερο στάδιο.

Σύμφωνα με την προσαχθείσα μαρτυρία, η τελευταία επιθεώρηση και έλεγχος του ανελκυστήρα, διενεργήθηκε από τους εναγόμενους 3 στις 12.12.2000. Κατατέθηκε επίσης ότι στο μεσολαβήσαν μέχρι το ατύχημα διάστημα, ο ανελκυστήρας δεν είχε χρησιμοποιηθεί. Σε όλα τα πιστοποιητικά που οι εναγόμενοι 3 εξέδωσαν και τα οποία κατατέθηκαν στη διαδικασία ως τεκμήρια, επιβεβαιώνεται ότι οι ανελκυστήρες του πλοίου επιθεωρήθηκαν και βρέθηκαν σε καλή λειτουργήσιμη κατάσταση.

Μετά το ατύχημα οι εναγόμενοι 3 κλήθηκαν και επιθεώρησαν [*1622]όλους τους ανελκυστήρες του πλοίου περιλαμβανομένου και του επιδίκου. Μεταξύ των παρατηρήσεων στις οποίες προέβηκαν ήταν και η εισήγηση για αντικατάσταση των ρυθμιστών ταχύτητας με καινούργιους. Οι ρυθμιστές ταχύτητας ρυθμίζουν την ταχύτητα των ανελκυστήρων για σωστή ενεργοποίηση του συστήματος αρπαγής της καμπίνας σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας.

Ο Ιωάννης Ασφούρα είναι ο υπεύθυνος ασφαλούς διαχείρισης στο τεχνικό τμήμα της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο. Το τμήμα του είναι υπεύθυνο για την ανάθεση της επιθεώρησης ελέγχου και επισκευής των ανελκυστήρων του πλοίου. Υποστήριξε ότι αφού το ατύχημα συνέβη τρεις μόλις μήνες μετά την επιθεώρηση, έλεγχο και ρύθμιση της 12.12.2000 και δεδομένου ότι, αμέσως μετά το ατύχημα, παρατηρήθηκε πρόβλημα στους ρυθμιστές ταχύτητας, τέτοιου που οι ρυθμιστές έπρεπε, κατά τους εναγόμενους 3, να αντικατασταθούν, προκύπτει ότι το ατύχημα συνέβη λόγω ανεπαρκούς ή λανθασμένης επιθεώρησης, ρύθμισης ή ελέγχου του ρυθμιστή κατά την τελευταία επιθεώρηση. Αν ο ρυθμιστής ορίου ταχύτητας ελεγχόταν και ρυθμιζόταν ορθά, η συσκευή αρπαγής ακαριαίας πέδησης που διέθετε ο ανελκυστήρας, θα ενεργοποιείτο έγκαιρα, προτού ο ανελκυστήρας αφεθεί να αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα και έτσι οι ενάγοντες δεν θα τραυματίζονταν.

Έχω ικανοποιηθεί ότι οι εναγόμενοι 3 ήταν ανεξάρτητοι εργολάβοι και ότι ήταν καθήκον τους να ανακαλύψουν και προειδοποιήσουν ανάλογα τους αρμόδιους για το ελάττωμα του ανελκυστήρα (βλέπε Morgan v. Incorporated Central Council of the Girls’ Friendly Society [1936] 1 All E.R. 404. Βλέπε ακόμα Haseldine v. C. A. Daw & Son Ltd and Others [1941] 3 All E.R. 156).

Θα προχωρήσω στη συνέχεια να υπολογίσω το ύψος των αποζημιώσεων τις οποίες οι ενάγοντες δικαιούνται.

Αγωγή Αρ. 79/2002

Μετά την πτώση του ανελκυστήρα οι ενάγοντες παρέμειναν εγκλωβισμένοι για περίοδο είκοσι λεπτών. Αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επί τόπου, η ενάγουσα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ανοικτό κάταγμα του κάτω τριτημορίου της δεξιάς κνήμης και περόνης. Έφερε επίσης τραύμα μήκους 25 εκ. στην πρόσθια και εξωτερική περιοχή της δεξιάς κνήμης.

Εισήχθη στο χειρουργείο, όπου υπό γενική αναισθησία έγινε καθαρισμός του τραύματος και των οστών, τα οποία ήταν εκτεθημέ[*1623]να. Είχε υποστεί διατομή του τένοντος του πρόσθιου κνημιαίου μυός. Μετά τη σύγκληση του τραύματος και συρραφή του τένοντος έγινε ανάταξη του κατάγματος της κνήμης και συγκράτηση διά βιδών. Έγινε τέλος συρραφή του τραύματος και ακινητοποίηση του άκρου με γύψο. Της χορηγήθηκε αντιβίωση ενδοφλεβίως. Μετεγχειρητική ακτινογραφία ήταν ικανοποιητική.

Στην ιδιωτική κλινική στην οποία μεταφέρθηκε την επομένη η θεραπεία της συνεχίστηκε με συχνές αλλαγές του τραύματος, ενδοφλέβιας χορήγησης αντιβιωτικών και χορήγησης αναλγητικών και αντιπηκτικών φαρμάκων, καθώς και με πλήρη ανάπαυση στο κρεβάτι.

Στις 29.3.2001 μεταφέρθηκε, με φορείο και συνοδευόμενη, σε νοσοκομείο στην πατρίδα της για συνέχιση της θεραπείας. Εκεί υποβλήθηκε σε φυσιοθεραπεία και εργασιοθεραπεία, ενώ το δεξιό της πόδι ακινητοποιήθηκε με γύψο. Απολύθηκε από το νοσοκομείο στις 25.4.2001 και συνέχισε να παρακολουθείται ως εξωτερική ασθενής.

Λόγω του τραυματισμού της μπορεί να περπατά με τη βοήθεια πλαισίου. Η κινητικότητά της έχει περιοριστεί. Αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στο να μπαίνει ή να βγαίνει από αυτοκίνητο, ενώ αδυνατεί να χρησιμοποιήσει δημόσια μεταφορικά μέσα. Αισθάνεται εγκλωβισμένη και περιορισμένη στο ισόγειο του σπιτιού της, επειδή δεν μπορεί πλέον να απολαμβάνει οικογενειακές εξόδους, ψώνια και περίπατο με το σκύλο της. Αναγκάστηκε να μετακομίσει με το σύζυγό της σε μονοόροφο μικρό σπίτι.

Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων της της προκάλεσε κατάθλιψη και ανορεξία. Για τις καθημερινές της δραστηριότητες όπως μπάνιο, μαγείρεμα και καθάρισμα, εξαρτάται από μέλη της οικογένειάς της, ενώ δεν μπορεί πλέον να φροντίσει τον ανάπηρο σύζυγό της, τον οποίο φρόντιζε αποκλειστικά πριν το δυστύχημα. Παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο. Γενικά η ποιότητα της ζωής της έχει επηρεαστεί δυσμενώς.

Η ενάγουσα αξιώνει υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων ποσό £25 για αστυνομική έκθεση, η οποία όμως δεν κατατέθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία. Βρίσκω ότι δεν δικαιούται το αξιούμενο ποσό. Αξιώνει επίσης £375 στερλίνες που αντιστοιχούν στα έξοδα για έκδοση ιατρικού πιστοποιητικού από το Frimley Park Hospital στην πατρίδα της, το οποίο όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε, αλλά, όπως αντιλαμβάνομαι από τη σχετική επιστολή ημερ. 2.10.2001, ούτε καν αποστάληκε στους δικηγό[*1624]ρους της ενάγουσας. Ούτε και αυτό το ποσό δικαιούται.

Δικαιούται όμως και της επιδικάζω £25 για ιατρικό πιστοποιητικό του νοσοκομείου και £100 για αμοιβή του Δρος Αδάμου, του θεράποντος ιατρού της εδώ. Η ενάγουσα αξιώνει £440 στερλίνες, υπό μορφή πάντα ειδικών αποζημιώσεων για απώλεια των διακοπών της. Πράγματι αποδεικνύεται από το τεκμήριο Β στην ένορκη δήλωση της ενάγουσας, ότι καταβλήθηκε για τις διακοπές των τεσσάρων εναγόντων το συνολικό ποσό των £1.760 στερλινών. Έτσι, ο κάθε ένας ενάγων δικαιούται υπό μορφή ειδικών ζημιών το ισάξιο σε λίρες Κύπρου του ποσού των £440 στερλινών, ενώ η απώλεια των διακοπών θα ληφθεί υπ’ όψιν και κατά τον υπολογισμό των γενικών αποζημιώσεων.

Η ενάγουσα στην ένορκή της δήλωση αναφέρεται σε ορισμένα άλλα έξοδα, όπως τα έξοδα της άφιξης του γιου της στην Κύπρο για να την συνοδεύσει στο ταξίδι επιστροφής, όπως επίσης και την αλλαγή του σπιτιού της. Όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν αξιώνονται στην αναφορά. Ούτε και οποιαδήποτε εξειδικευμένα ποσά μνημονεύονται στην ένορκη δήλωση.

Η ενάγουσα, η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν 76 χρόνων, υπέστη ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κάτω άκρο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σοβαρότητα του τραυματισμού της, αλλά και την ηλικία της και τις επιπτώσεις που ο τραυματισμός είχε στη ζωή της, αποφάσισα να της επιδικάσω υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων, το ποσό των £15.000.

Αγωγή αρ. 80/2002

Ο τότε 75 χρόνων ενάγων, μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου κρατήθηκε για νοσηλεία. Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε θλαστικό τραύμα στο δεξιό αντιβράχιο, μήκους 4.5 εκ., κάταγμα της 7ης και 8ης πλευράς αριστερά και διάστρεμμα του αριστερού ώμου. Παραπονείτο για άλγος στο αριστερό ημιθωράκιο, δεξιό αντιβράχιο. Οι κινήσεις του αριστερού ώμου ήταν περιορισμένες και επώδυνες.

Έγινε συρραφή του τραύματος και του παρασχέθηκαν αντιβιωτικά και αναλγητικά. Απολύθηκε από την κλινική δύο μέρες αργότερα και συνέχισε να παρακολουθείται ως εξωτερικός ασθενής. Οκτώ ημέρες μετά τον τραυματισμό του οι ραφές αφαιρέθηκαν και ο ενάγων αναχώρησε για την πατρίδα του.

[*1625]Λόγω του τραυματισμού του υπέστη αρκετή ταλαιπωρία και στις πρώτες δέκα μέρες, υπέφερε από έντονους πόνους, με σταδιακή βελτίωση. Ο χρόνος αποθεραπείας από τα τραύματά του υπολογίστηκε από τον θεράποντα ιατρό του σε δύο μήνες περίπου.

Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι λόγω του δυστυχήματος δεν είναι πλέον σε θέση να ασχολείται με τις κοινωνικές και άλλες δραστηριότητές του, όπως το περπάτημα, επισκέψεις σε φίλους και ταξίδια σε ξένες χώρες. Ισχυρίζεται επίσης ότι ανέπτυξε ιδιαίτερη φοβία στους ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να τους χρησιμοποιεί.

Ο ενάγων δικαιούται υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων το ποσό των £100 για ιατρικά έξοδα του θεράποντος ιατρού του και το ισάξιο σε κυπριακές λίρες του ποσού των £440 στερλινών για την απώλεια των διακοπών του. Δεν προσήγαγε την αστυνομική έκθεση και συνεπώς δεν δικαιούται τα σχετικά δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι κατέβαλε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πόνο, την ταλαιπωρία του και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες αποφάσισα να του επιδικάσω υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων το ποσό των £4.000

Αγωγή αρ. 81/2002

Η ενάγουσα κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν βοηθός νοσοκόμα σε νοσοκομείο του δυτικού Λονδίνου. Μετά την πτώση του ανελκυστήρα μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου κρατήθηκε για ένα διήμερο.

Κατά την εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι κινήσεις του αυχένα και της οσφύος ήταν περιορισμένες και επώδυνες, ενώ παρουσίαζε μυϊκό σπασμό. Παρουσίαζε επίσης αιμάτωμα αριστερού μηρού και ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα κατά την πίεση. Ακτινολογικός έλεγχος ήταν αρνητικός για οστική κάκωση. Υπερήχοι κοιλίας ήταν αρνητικοί για εσωτερική αιμορραγία.

Διαγνώστηκε διάστρεμμα αυχένα και οσφύος, αιμάτωμα αριστερού μηρού και θλάση κοιλιακού τοιχώματος. Τοποθετήθηκε αυχενικό κολλάρο και της παρασχέθηκαν αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Μετά την επιστροφή στην πατρίδα της παρακολουθήθηκε από ιατρό και υποβλήθηκε σε φυσιοθεραπεία. Ανέπτυξε μετατραυματικό άγχος και παραπέμφθηκε για παρακολούθηση.

[*1626]

Θα πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το μέρος της ένορκης δήλωσης του Δρα Kερ που αναφέρεται στα συμπεράσματα άλλου ορθοπεδικού χειρούργου στον οποίο η ενάγουσα παραπέμφθηκε, δεν είναι αποδεκτή μαρτυρία και συνεπώς δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν.

Στην αναφορά εγείρεται αριθμός απαιτήσεων για ειδικές αποζημιώσεις. Ορισμένες από αυτές, όπως η απώλεια εισοδημάτων, η φυσιοθεραπεία και η αστυνομική έκθεση δεν τεκμηριώνονται με ανάλογες αποδείξεις. Θα επιδικάσω στην ενάγουσα υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων ποσό £100 για τη θεραπεία στην Κύπρο και £32.50 στερλίνες για την αμοιβή του Δρα Kερ, στην Αγγλία. Θα της επιδικάσω ακόμα και το ισάξιο σε κυπριακές λίρες του ποσού των £440 στερλινών για την απώλεια των διακοπών της. Τέλος θεωρώ ότι το ποσό των £2.500 αποτελεί εύλογη αποζημίωση, υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων.

Αγωγή αρ. 82/2002

Ο ενάγων, ο οποίος κατά τον ουσιώδη χρόνο εργοδοτείτο σε νοσοκομείο στο δυτικό Λονδίνο, μετά το ατύχημα μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου κρατήθηκε για νοσηλεία. Εξέταση έδειξε ότι είχε υποστεί διάστρεμμα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Παραπονείτο για έντονο άλγος και δυσκαμψία της οσφύος, οι κινήσεις της οποίας ήταν περιορισμένες και επώδυνες. Υπήρχε μυϊκός σπασμός. Ακτινολογικός έλεγχος δεν έδειξε οστική κάκωση. Απολύθηκε από την κλινική δύο μέρες αργότερα και παρακολουθήθηκε στη συνέχεια ως εξωτερικός ασθενής. Υπέφερε από έντονους πόνους τις πρώτες δέκα μέρες, με σταδιακή βελτίωση. Αναμένετο περαιτέρω βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, παρ’ όλον ότι υπήρχε η πιθανότητα να εξακολουθήσει να παρουσιάζει άλγος και δυσκαμψία της οσφύος σε μικρή ένταση, ιδίως ύστερα από κούραση, για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο ενάγων απαιτεί διάφορα ποσά υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων. Έχει αποδείξει και δικαιούται ποσό £100 υπό μορφή ιατρικών εξόδων. Για γενικές αποζημιώσεις θεωρώ ότι ποσό £2.000 θα τον αποζημιώσει για τον πόνο και την ταλαιπωρία του.

Συνοψίζοντας, εκδίδεται απόφαση υπέρ της ενάγουσας και εναντίον των εναγομένων 3 στην αγωγή αρ. 79/2002, για ποσό £125 συν το ισάξιο σε κυπριακές λίρες του ποσού των £440 στερλινών, υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων και ποσό £15.000 υπό μορφή γε[*1627]νικών αποζημιώσεων.

Εκδίδεται απόφαση υπέρ του ενάγοντα στην αγωγή αρ. 80/2002 και εναντίον των εναγομένων 3, υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων, για ποσό £100 πλέον το ισάξιο σε λίρες Κύπρου του ποσού των £440 στερλινών, πλέον ποσό £4.000 ως γενικές αποζημιώσεις.

Εκδίδεται απόφαση υπέρ της ενάγουσας στην αγωγή αρ. 81/2002 και εναντίον των εναγομένων 3, υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων για ποσό £100 πλέον του ισάξιου σε κυπριακές λίρες του ποσού των £472.50 στερλινών, πλέον £2.500 γενικές αποζημιώσεις.

Επιδικάζεται υπέρ του ενάγοντα στην αγωγή αρ. 82/2002 και εναντίον των εναγομένων 3, υπό μορφή ειδικών αποζημιώσεων, το ποσό των £100 και το ισάξιο σε λίρες Κύπρου του ποσού των £440 στερλινών. Επιδικάζεται περαιτέρω ποσό £2.000 υπό μορφή γενικών αποζημιώσεων.

Σε όλες τις αγωγές αποφάσισα να επιδικάσω τόκο επί του ποσού των γενικών αποζημιώσεων, με επιτόκιο 8% ετησίως από της ημερομηνίας του ατυχήματος, μέχρι πλήρους εξόφλησης. Τα έξοδα της διαδικασίας όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή, θα βαρύνουν τους εναγομένους 3.

Οι αγωγές γίνονται δεκτές. Εκδίδονται αποφάσεις υπέρ των εναγόντων με έξοδα εναντίον των εναγομένων 3, όπως θα υπολογιστούν από τον Πρωτοκολλητή.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο