Lanitis Bros Ltd ν. Μιχάλη Αντωνίου (2003) 1 ΑΑΔ 1667

(2003) 1 ΑΑΔ 1667

[*1667]20 Νοεμβρίου, 2003

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

LANITIS BROS LTD,

Εφεσείοντες,

ν.

ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ,

Εφεσιβλήτου.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 11285)

 

Μαρτυρία ― Η αξιολόγηση μαρτυρίας και η διατύπωση ευρημάτων είναι έργο του πρωτόδικου Δικαστηρίου ― Μόνο στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι η αξιολόγηση είναι εσφαλμένη ή ανεπαρκής ή τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη μαρτυρία την οποία το Δικαστήριο αποδέχθηκε ως αξιόπιστη, δικαιολογείται η επέμβαση του Εφετείου ― Εφετείο, έχει την εξουσία να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα από τα πρωταρχικά γεγονότα.

Ο εφεσίβλητος καταχώρησε αγωγή εναντίον των εφεσειόντων διεκδικώντας το δώρο διαγωνισμού - μίας μοτοσυκλέττας KAWASAKI - που προκήρυξαν οι εφεσείοντες.  Για να κερδίσει κάποιος ένα από τα πολλά δώρα του διαγωνισμού θα έπρεπε να παρουσιάσει δύο πώματα ή δακτυλίδια αναψυκτικών κατασκευής των εφεσειόντων στα οποία να αναγράφετο το όνομα του ιδίου δώρου, στο μεν ένα με κόκκινο χρώμα στο δε άλλο με μαύρο χρώμα.  Ο εφεσίβλητος είχε ένα πώμα στο οποίο η λέξη KAWASAKI ήταν γραμμένη με κόκκινο χρώμα και ένα άλλο πώμα στο οποίο η εν λόγω λέξη ήταν γραμμένη με μαύρο χρώμα.  Ο εφεσίβλητος υποστήριξε ότι το δεύτερο πιο πάνω πώμα ήταν ελαφρώς ζωγραφισμένο από τα παιδιά του (ηλικίας 4 και 3 ετών).  H Promotion Manager των εφεσειόντων δεν δέχθηκε το μουζουρωμένο πώμα.  Το πώμα καθαρίστηκε στο Κρατικό Χημείο και παρουσιάστηκε στο Γενικό Διευθυντή των εφεσειόντων, ο οποίος δεν μπορούσε να πει ότι η αναγραφή δεν ήταν σε μαύρο αφού οπτικά φαινόταν μαύρο, ήθελε όμως να κάμει έρευνα ως προς την τοποθέτηση της μαύρης αναγραφής στα πώματα από τους κατασκευαστές τους, την Zenios Closures Ltd.  Η εν λόγω εταιρεία βεβαίωσε τους εφεσείοντες ότι τα πώματα KAWASAKI τυπώθηκαν μόνο σε χρώμα κόκκινο.

Οι εφεσείοντες παρουσίασαν μαρτυρία ότι μόνο πώματα με κόκκι[*1668]νη αναγραφή παραγγέλθηκαν στην Zenios και ότι βάσει της παραγγελίας μόνο πώματα με κόκκινη αναγραφή κατασκευάστηκαν από αυτή με τρόπο που ήταν αδύνατο να είχε τυπωθεί πώμα με μαύρη αναγραφή.  Ακόμα, ότι το πώμα που παρουσίασε ο εφεσίβλητος είχε κατασκευασθεί από τη Zenios, ότι πριν χρωματισθεί είχε αφαιρεθεί η προστατευτική ταινία που είχε και ότι όταν παρουσιάστηκε στην Promotion Manager των εφεσειόντων ήταν χρωματισμένο με μπλε μαρκαδόρο ώστε η λέξη KAWASAKI να διακρίνετο με σκούρο χρώμα.

Ο πρωτόδικος Δικαστής αποδέχθηκε ολόκληρη τη μαρτυρία ως αξιόπιστη.  Στην απόφασή του ανέφερε ότι απέδιδε πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στη μαρτυρία του ενάγοντος και βάσιζε την πεποίθηση του ότι αυτός απεκάλυψε όλη την αλήθεια στο Δικαστήριο.  Η κατάληξη του ήταν ότι θεωρούσε ότι ο ενάγων απέσεισε το βάρος της απόδειξης που συνεπάγετο η συμμόρφωσή του με τους όρους του διαγωνισμού και πέτυχε με την παρουσίαση του τεκμηρίου 1 (συνδυασμός χρώματος κόκκινου και μαύρου) να κερδίσει τη μοτοσικλέττα KAWASAKI.

Οι εφεσείοντες εφεσίβαλαν την απόφαση.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Το πρωτόδικο Δικαστήριο, επιλέγοντας τη μαρτυρία ότι το εν λόγω πώμα είχε κατασκευασθεί από τη Zenios για να ενισχύσει την άποψή του για τη γνησιότητα της εκτύπωσης, παραγνώρισε τις ακόλουθες παραμέτρους της μαρτυρίας που είχε δεχθεί ως αξιόπιστη:

α. Ότι δεν υπήρξε εκτύπωση KAWASAKI σε μαύρο από τη Zenios.

β. Ότι η μόνη εκτύπωση KAWASAKI σε μαύρο από τη Zenios δεν έγινε σε πώμα αλλά σε δακτυλίδι και έφερε κωδικό ασφαλείας.

γ. Ότι το πώμα είχε χρωματισθεί, ότι πριν χρωματισθεί είχε αφαιρεθεί η προστατευτική ταινία, ότι δεν υπήρξε μαρτυρία ως προς τις συνθήκες αφαίρεσης του χρωματισμού του πώματος και ότι υπήρξε άγνωστη χημική διαδικασία καθαρισμού του χρωματισμού από λειτουργό του Κρατικού Χημείου με πρωτοβουλία του εφεσίβλητου χωρίς όμως να παρουσιασθεί η εν λόγω λειτουργός για να μαρτυρήσει ως προς τις δυνατότητες αλλοίωσης των χρωμάτων μετά από καθαρισμό.

2.  Το πρωτόδικο Δικαστήριο έδωσε λανθασμένη διάσταση στην υπόθεση και περιορίσθηκε σε μια πτυχή της που δεν ήταν το ζητούμενο παρά μόνο αποτελούσε το υπόβαθρο για το ζητούμενο, τη γνησιότητα δηλαδή της αναγραφής.

3.  Ενόψει της διαπίστωσης ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο προέβη σε [*1669]εσφαλμένη κρίση επί της μαρτυρίας, το Εφετείο είναι στην ίδια θέση να εκφράσει άποψη όπως θα ήταν και ο πρωτόδικος Δικαστής.  Η άποψη αυτή είναι ότι η μαρτυρία είναι τέτοια που να μην επιτρέπει κρίση επιτυχίας της αγωγής επί του ισοζυγίου των πιθανοτήτων.

Η�έφεση επιτράπηκε και η εφεσιβαλλόμενη απόφαση και διαταγή για έξοδα παραμερίσθηκαν. Η αγωγή απορρίφθηκε. Τα έξοδα πρωτοδίκως και κατ’ έφεση επιδικάσθηκαν υπέρ των εφεσειόντων.

Έφεση.

Έφεση από τους εναγόμενους-κατασκευαστές αναψυκτικών κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που δόθηκε στις 10/12/01 (Αρ. Αγωγής 13796/98) με την οποία αποδέχθηκε ότι αυτό το οποίο ανηύρε και παρουσίασε ο ενάγοντας στα πλαίσια διαγωνισμού τον οποίο προκήρυξαν οι εναγόμενοι με πολλά δώρα ήταν όντως ένα γνήσιο πώμα σε αναψυκτικό των εναγομένων με αναγραφή σε μαύρο χρώμα της λέξης Kawasaki, ότι ο ενάγοντας είχε συμμορφωθεί με τους όρους του διαγωνισμού και ότι πέτυχε να κερδίσει μια μοτοσυκλέττα τύπου Kawasaki.

Ν. Οικονομίδης με Γ. Ζ. Γεωργίου για Κ. Θ. Μιχαηλίδης, για τους Εφεσείοντες.

Γ. Καζαντζής, για τον Εφεσίβλητο.

Cur. adv. vult.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Την απόφαση του Δικαστηρίου θα δώσει ο Δικαστής Δ. Χατζηχαμπής.

ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ.: Οι Εφεσείοντες κατασκευαστές αναψυκτικών προκήρυξαν διαγωνισμό με την ονομασία “Μεγάλος Καλοκαιρινός Διαγωνισμός ΚΟΚΚΙΝΟ-ΜΑΥΡΟ” από 15.5.1998-15.8.1998.  Για να κερδίσει κάποιος ένα από τα πολλά δώρα του διαγωνισμού θα έπρεπε να παρουσιάσει δύο πώματα ή δακτυλίδια των αναψυκτικών τους στα οποία να αναγράφετο το όνομα του ιδίου δώρου, στο μεν ένα με κόκκινο χρώμα στο δε άλλο με μαύρο χρώμα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Εφεσίβλητου, ο αδελφότεκνος του του έφερε στο σπίτι μεγάλο αριθμό πωμάτων που είχε μαζέψει από αναψυκτικά που διατέθησαν σε δεξίωση για να τα ελέγξει.  Τα παιδιά του (4 και 3 ετών) ζωγράφισαν τα πώματα πριν αυτός τα ελέγξει και [*1670]όταν τα έλεγξε βρήκε ένα ελαφρώς ζωγραφισμένο πώμα που έγραφε τη λέξη KAWASAKI με μαύρο χρώμα.  Μία μοτοσυκλέττα KAWASAKI ήταν ένα από τα δώρα του διαγωνισμού, ο δε εφεσίβλητος είχε και άλλο πώμα στο οποίο η λέξη KAWASAKI ήταν γραμμένη με κόκκινο χρώμα. Ο Εφεσίβλητος παρουσίασε το μουζουρωμένο πώμα στην κα Μικέου, Promotion Manager των Εφεσειόντων, η οποία δεν το δέχθηκε.  Πήρε τότε το πώμα στο Κρατικό Χημείο για να το καθαρίσουν.  Αφού το καθάρισε η κα Κανάρη, το παρουσίασε στον κ. Σπανό, Γενικό Διευθυντή των Εφεσειόντων, ο οποίος, βλέποντας το πώμα, του είπε ότι δεν μπορούσε να πει ότι η αναγραφή δεν ήταν σε μαύρο αφού οπτικά φαινόταν μαύρο, ήθελε όμως να κάμει έρευνα ως προς την τοποθέτηση μαύρης αναγραφής στα πώματα από τους κατασκευαστές τους, την Zenios Closures Ltd.  Η απάντηση των Εφεσειόντων ήταν ότι:

“Χθες έλαβα βεβαίωση από την Zenios Closures Ltd η οποία αναφέρει ότι τα πώματα της KAWASAKI τυπώθησαν μόνο σε χρώμα Κόκκινο.  (Αντίγραφο της βεβαίωσης σου αποστέλλω ...............

Εν όψει της βεβαίωσης ότι δεν υπήρχαν πώματα χρώματος μαύρου, του γεγονότος ότι δεν υπήρχε στο πώμα σας το πλαστικό liner και ότι το κόκκινο μπορεί να αλλοιωθεί η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει στο να σας παραδώσει το δώρο.

Από πλευράς δικής σου εάν αποδειχθεί ότι το μαύρο τύπωμα ήταν όντως γνήσιο τότε εμείς θα καταστήσωμε τους κατασκευαστές υπεύθυνους.”

Η επισυναφθείσα βεβαίωση της Zenios είχε ως εξής:

“… we would like to confirm that the above crowns were printed in red colour only.”

Η γραμμή των Εφεσειόντων στην αντεξέταση του Εφεσίβλητου ήταν ότι το πώμα που παρουσίασε είχε αρχικά κόκκινη αναγραφή η οποία αλλοιώθηκε όταν τοποθετήθηκε μπογιά, και μάλιστα βαθιά και όχι ελαφρά, σε αυτό.  Αμφισβητήθηκε έτσι, όπως και στην υπεράσπιση, η γνησιότητα της αναγραφής σε μαύρο του πώματος.

Ο Εφεσίβλητος δεν παρουσίασε άλλη μαρτυρία πλην μαρτυρίας που αφορούσε την αξία της μοτοσικλέτας, θέμα που δεν αφορά η έφεση.

[*1671]Οι Εφεσείοντες παρουσίασαν μαρτυρία ότι μόνο πώματα με κόκκινη αναγραφή παραγγέλθησαν στη Zenios, όλα με προστατευτική ταινία, και ότι, βάσει της παραγγελίας, μόνο πώματα με κόκκινη αναγραφή κατασκευάσθησαν από τη Zenios με τρόπο που ήταν αδύνατο να είχε τυπωθεί πώμα με μαύρη αναγραφή.  Η μόνη αναγραφή της λέξης KAWASAKI σε μαύρο χρώμα είχε γίνει όχι σε πώμα αλλά σε δακτυλίδι από άλλο κατασκευαστή στην Αγγλία που έφερε μάλιστα και κωδικό ασφαλείας που μόνο οι Εφεσείοντες γνώριζαν.  Ακόμα, ότι το πώμα που παρουσίασε ο Εφεσίβλητος είχε κατασκευασθεί από τη Zenios, ότι πριν χρωματισθεί είχε αφαιρεθεί η προστατευτική ταινία και ότι όταν παρουσιάσθηκε στην κα Μικέου ήταν χρωματισμένο ολόκληρο με μπλε μαρκαδόρο ώστε η λέξη KAWASAKI να διακρίνετο με σκούρο χρώμα.

Ο ευπαίδευτος Δικαστής ενώπιον του οποίου ήχθη η υπόθεση απεδέχθη ολόκληρη τη μαρτυρία ως αξιόπιστη.  Προχώρησε όμως να πει (σ. 11):

“Αποδίδοντας πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στη μαρτυρία του Ενάγοντα και βασίζοντας την πεποίθηση μου ότι αυτός απεκάλυψε όλη την αλήθεια στο Δικαστήριο αποδέχομαι το αυταπόδεικτο έστω και αν ήταν ο Εναγόμενος που είχε το βάρος της απόδειξης της γνησιότητας της γραφής επί του πώματος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγω από το γεγονός ότι (α) το πώμα ήταν γνήσιο και αναγνωρίστηκε ως τέτοιο και γιατί αποδίδοντας αυτήν την αξιοπιστία στον Ενάγοντα δεν μπορώ να δεχτώ τίποτε πέραν αυτού που η όραση μου η όραση του Ενάγοντα και των μαρτύρων των Εναγομένων υπαγορεύει ότι δηλαδή το χρώμα της λέξης KAWASAKI ήταν μαύρο και όχι κόκκινο.

Η θέση των Εναγομένων και στα δικόγραφα και ενώπιον του Δικαστηρίου ότι το χρώμα αλλοιώθηκε και/ή ότι το χρώμα ήταν κόκκινο και όχι μαύρο όπως επίσης και η αντίδραση τους όταν το πώμα επαρουσιάτηκε σ΄αυτούς μειώνει την δική τους αξιοπιστία αφού οι θέσεις αυτές είναι γενικές, αόριστες, ατεκμηρίωτες και έκδηλα αποτελούν γνώση των Εναγομένων άσχετη με την πλήρωση των όρων του διαγωνισμού από τον Ενάγοντα.

Αποδίδοντας αξιοπιστία στον Ενάγοντα αποδέχομαι ότι αυτό που βρήκε και παρουσίασε (ανεξάρτητα αν αυτός το βρήκε και πότε) ήταν ένα γνήσιο πώμα των Εναγομένων με μαύρο τύπωμα της λέξης KAWASAKI και ότι συμμορφώθηκε πλήρως με τους όρους του διαγωνισμού, ...”

[*1672]Κατέληξε δε ότι (σελίδες 12-13):

“Οι Εναγόμενοι επικαλούνται ότι τους παρεδόθη μη γνήσιο πώμα με κόκκινο τύπωμα της λέξης KAWASAKI. Το βάρος απόδειξης εις τους ώμους του Ενάγοντα ήταν να παρουσιάσει γνήσιο πώμα με μαύρο τύπωμα της λέξης KAWASAKI.  Επέτυχε και στα δύο.  Από τη μαρτυρία έχει αποδειχθεί η γνησιότητα του πώματος και δεν εχρειάζετο τίποτε άλλο πέραν του να παρουσιάσει ο Ενάγων (κρινόμενο στο ισοζύγιο των πιθανοτήτων)  μαύρο τύπωμα της λέξης KAWASAKI στο γνήσιο πώμα των Εναγομένων και αυτό έπραξε.  Ακόμα και οι μάρτυρες των Εναγομένων είδαν και αναγνώρισαν ενώπιον του δικαστηρίου το οφθαλμοφανές ότι δηλαδή το τύπωμα ήταν μαύρο (σε αντίθεση με τα δικόγραφα τους) κατά συνέπεια ο Ενάγων απέσεισε το βάρος απόδειξης που μετατέθηκε στους ώμους του με την παρουσίαση του πώματος χωρίς να χρειάζεται επιστημονική ή άλλη μαρτυρία για την γνησιότητα του χρώματος των γραμμάτων του πώματος.  Εξ άλλου οι θέσεις των Εναγομένων για την υποτιθέμενη εύκολη αλλοίωση του χρώματος και γενικές είναι και αόριστες αλλά και ατεκμηρίωτες.

Οι Εναγόμενοι θα έπρεπε εφόσον το επικαλούνται στα δικόγραφα είτε να καταστήσουν διαδίκους (με την διαδικασία των τριτοδιαδίκων) την Zenios Closures Ltd οι οποίοι άφησαν να νοηθεί ότι πιθανόν να παρέβησαν την εντολή της είτε να προσαγάγουν πρόσθετη μαρτυρία ότι το χρώμα που φαίνεται στο πώμα του τεκμηρίου 1 δεν είναι μαύρο αλλά κόκκινο.

Απέτυχαν και στα δύο.

Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ο Ενάγων απέσεισε το βάρος της απόδειξης που συνεπάγετο η συμμόρφωση του με τους όρους του διαγωνισμού στο οποίο συμμετείχε και πέτυχε με την παρουσίαση του τεκμηρίου 1 (συνδυασμός χρώματος κόκκινου και μαύρου) να κερδίσει την μοτοσικλέτα KAWASAKI.”

Εκθέσαμε σε έκταση το σκεπτικό του Δικαστηρίου διότι αποκαλύπτει, σε συνάρτηση και με τους λόγους έφεσης, τις αδυναμίες του. Ο ευπαίδευτος Δικαστής περιορίσθηκε ουσιαστικά στο τι θεώρησε ως το μόνο επίδικο θέμα, κατά πόσο η αναγραφή στο πώμα φαινόταν σε μαύρο χρώμα, συνδράμοντας και ο ίδιος τη δική του χρωματική αντίληψη προς επιβεβαίωση της προς τούτο αξιοπιστίας του Εφεσίβλητου. Τούτο όμως δεν ήταν το ζητούμενο, καθ΄όσον οι Εφεσείοντες, μη αρνούμενοι ότι η αναγραφή στο πώμα εφαίνετο να [*1673]είναι μαύρη αντί κόκκινη, αμφισβητούσαν αυτή ταύτη την γνησιότητα του χρωματισμού της.  Και τούτο όχι με γυμνή άρνηση.  Παρουσίασαν μαρτυρία ότι σε πώματα κατασκευασθέντα από τη Zenios, όπως ήταν το εν λόγω πώμα, δεν υπήρξε εκτύπωση KAWASAKI σε κόκκινο χρώμα.  Ο ευπαίδευτος δικαστής όμως, επιλέγοντας τη μαρτυρία ότι το εν λόγω πώμα είχε κατασκευασθεί από τη Zenios για να ενισχύσει την άποψη του για τη γνησιότητα της εκτύπωσης, παραγνώρισε εντελώς την άλλη πτυχή της μαρτυρίας αυτής, που είχε ήδη δεχθεί ως αξιόπιστη, ότι δεν υπήρξε εκτύπωση KAWASAKI σε μαύρο από τη Zenios.  Παραγνώρισε ακόμα τη μαρτυρία, που επίσης έγινε αποδεκτή ως αξιόπιστη, ότι η μόνη εκτύπωση KAWASAKI σε μαύρο έγινε όχι σε πώμα αλλά σε δακτυλίδι και έφερε κωδικό ασφαλείας.  Αυτές οι παράμετροι της μαρτυρίας δεν σταθμίστησαν καθόλου στη διαδικασία κρίσης επί του επίδικου θέματος της γνησιότητας του πώματος.  Δεν ήταν δε μόνο αυτές που παραγνωρίσθησαν. Παραγνωρίσθη το γεγονός ότι το πώμα είχε χρωματισθεί, ότι πριν χρωματισθεί είχε αφαιρεθεί η προστατευτική ταινία, ότι δεν υπήρξε μαρτυρία ως προς τις συνθήκες αφαίρεσης της και χρωματισμού του πώματος και ότι υπήρξε άγνωστη χημική διαδικασία καθαρισμού του χρωματισμού από την κα Κανάρη με πρωτοβουλία του Εφεσίβλητου χωρίς όμως να παρουσιασθεί η κα Κανάρη για να μαρτυρήσει ως προς τις δυνατότητες αλλοίωσης των χρωμάτων κατόπιν του καθαρισμού.  Ως προς τούτο να επισημάνουμε μάλιστα την αναφορά της κας Μικέου ότι σε άλλη περίπτωση που πελάτης είχε παρουσιάσει δακτυλίδι με μαύρη αναγραφή προέκυψε ότι όταν το δακτυλίδι εκτίθετο στη φωτιά το χρώμα από κόκκινο εγίνετο μαύρο.

Η παραγνώριση των πιο πάνω από το Δικαστήριο φαίνεται να οφείλεται και στην εσφαλμένη άποψη του των δικογράφων.  Εκλαμβάνοντας ότι το επίδικο θέμα ήταν κατά πόσο το πώμα έφερε μαύρη ή κόκκινη αναγραφή, όπως προκύπτει ιδιαίτερα από τις αναφορές του “Η θέση των Εναγομένων και στα δικόγραφα και ενώπιον του Δικαστηρίου ότι το χρώμα αλλοιώθηκε και/ή ότι το χρώμα ήταν κόκκινο και όχι μαύρο ...” και “Ακόμα και οι μάρτυρες των Εναγομένων είδαν και αναγνώρισαν ενώπιον του δικαστηρίου το οφθαλμοφανές ότι δηλαδή το τύπωμα ήταν μαύρο (σε αντίθεση με τα δικόγραφα τους) ...”, έδωσε λανθασμένη διάσταση στην υπόθεση και περιορίσθηκε σε μια πτυχή της που δεν ήταν το ζητούμενο παρά μόνο αποτελούσε το υπόβαθρο για το ζητούμενο, τη γνησιότητα δηλαδή της αναγραφής.  Να συμπληρώσουμε μόνο ότι ήταν λανθασμένη και αυτή ταύτη η αναφορά σε αποδοχή των Εφεσειόντων ότι η αναγραφή ήταν μαύρη, αφού, σύμφωνα με την ίδια τη μαρτυρία του Εφεσίβλητου, η αναφορά του κ. Σπανού στο ότι η [*1674]αναγραφή εφαίνετο μαύρη έγινε μετά που το πώμα καθαρίσθηκε από την κα Κανάρη - τα ίδια ισχύουν για τις αναφορές που έγιναν στη μαρτυρία των Εφεσειόντων.  Αυτό οδήγησε τον ευπαίδευτο Δικαστή και στην αντιφατική θεώρηση της μαρτυρίας των Εφεσειόντων, την οποία από τη μία έκρινε αξιόπιστη και από την άλλη έκρινε ως μειωμένης αξίας σε συνάρτηση με τη δικογραφική τους θέση όπως και με την αντίδραση της κας Μικέου όταν ο Εφεσίβλητος της επαρουσίασε το πώμα. Η άρνηση της κας Μικέου να το δεχθεί, βασιζόμενη στη δική της γνώση ότι δεν υπήρχε πώμα με μαύρη αναγραφή, δεν μπορούσε να αποδοθεί, όπως απεδόθη από τον ευπαίδευτο Δικαστή, σε γνώση άσχετη με την πλήρωση των όρων του διαγωνισμού, αφού η γνησιότητα της αναγραφής στο πώμα ήταν προϋπόθεση της εκπλήρωσης των όρων του διαγωνισμού και δεν αρκούσε η παρουσίαση πώματος με μαύρη αναγραφή υπό τις συνθήκες.  Ο περιορισμός λοιπόν από το Δικαστήριο στη μαύρη εμφάνιση της αναγραφής χρησιμοποιήθηκε με δεδομένη αντί ζητούμενη τη γνησιότητα της ως να την επιβεβαίωνε.

Η εφεσιβαλλόμενη απόφαση δεν μπορεί λοιπόν να σταθεί.  Οδηγούμαστε όμως στο ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να διαταχθεί επανεκδίκαση ή να απορριφθεί η αγωγή.  Αν και η υπόθεση ουδέποτε θεωρήθηκε από την άποψη της γνησιότητας της αναγραφής στο πώμα καθότι δεν συνσταθμίσθησαν τα στοιχεία τα οποία ήσαν ενώπιον του Δικαστηρίου και ήσαν σχετικά με το θέμα τούτο, που ανήκει κατ’ εξοχή στην αρμοδιότητα του εκδικάζοντος δικαστηρίου, εν τούτοις, καθ΄όσον δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της μαρτυρίας παρά μόνο νομικής κρίσης επ΄αυτής, το Εφετείο είναι στην ίδια θέση να εκφράσει άποψη όπως θα ήταν και ο πρωτόδικος Δικαστής.  Είναι δε η άποψη μας ότι η μαρτυρία, στην οποία έχουμε αναφερθεί, είναι τέτοια που να μην επιτρέπει κρίση επιτυχίας της αγωγής επί του ισοζυγίου των πιθανοτήτων. Ιδιαιτέρως, οι παρεμβάσεις στο πώμα με την αφαίρεση της προστατευτικής ταινίας, το ζωγραφισμό του και τον καθαρισμό του, και μάλιστα χωρίς παρουσίαση της μάρτυρος που προέβη σε αυτόν, σε συνάρτηση με τη μαρτυρία ότι δεν ετυπώθη πώμα με μαύρη αναγραφή KAWASAKI, συνιστούν τόσο ισχυρή μαρτυρία αμφισβήτησης της γνησιότητας της αναγραφής σε μαύρο που να οδηγούν την απαίτηση σε αποτυχία.

Η έφεση επιτυγχάνει και η εφεσιβαλλόμενη απόφαση και διαταγή για έξοδα παραμερίζονται.  Η αγωγή απορρίπτεται.  Επιδικάζονται στους Εφεσείοντες έξοδα πρωτοδίκως και κατ΄έφεση εναντίον του Εφεσίβλητου.

Η�έφεση επιτρέπεται και η εφεσιβαλλόμε[*1675]νη απόφαση και διαταγή για έξοδα παρμερίζονται. Η αγωγή απορρίπτεται. Τα έξοδα πρωτοδίκως και κατ’ έφεση επιδικάζονται υπέρ των εφεσειόντων.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο