Cook Neil Lee (Αρ. 2) (2004) 1 ΑΑΔ 1268

(2004) 1 ΑΑΔ 1268

[*1268]6 Ιουλίου, 2004

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΑΡΘΡΑ 18 ΚΑΙ 19 ΤΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΚΕΦ. 155 ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ NEIL LEE COOK (ΑΡ. 2) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ CERTIORARI,

KAI

ANAΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΤΟΥ Ε.Δ. ΠΑΦΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 21.5.04 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ NEIL LEE COOK.

(Αίτηση Αρ. 74/2004)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari ― Αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης Certiorari προς ακύρωση εντάλματος σύλληψης του αιτητή, ως υπόπτου για βιασμό ― Ισχυρισμός ότι το επίδικο ένταλμα εκδόθηκε χωρίς αιτιολογία και/ή καθ’ υπέρβαση δικαιοδοσίας και/ή κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και/ή του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155 και των Θεσμών του Αγγλικού Ανωτάτου Δικαστηρίου ― Δεν αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση για χορήγηση της αιτούμενης άδειας.

Ο αιτητής, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ως υπόπτου για βιασμό, καταχώρησε την παρούσα αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης Certiorari προς ακύρωση του εκδοθέντος εντάλματος σύλληψης.  Ο αιτητής επικαλέσθηκε τα Άρθρα 11, 30, [*1269]155.4 και 164 του Συντάγματος, το Άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άρθρα του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλες Διατάξεις) Νόμου του 1964 (Ν. 33/64) και τη Διαταγή 59 Θεσμών του Αγγλικού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση και αποφάνθηκε ότι δεν είχε στοιχειοθετηθεί οτιδήποτε που να εκβάλλει έστω εκ πρώτης όψεως την περίπτωση από το πλαίσιο του Συντάγματος, της Σύμβασης ή των Άρθρων 18 και 19 του Κεφ. 155.

Η αίτηση απορρίφθηκε.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Γεωργαλλίδης (2003) 1 Α.Α.Δ. 302.

Αίτηση.

Αίτηση από τον αιτητή για άδεια καταχώρισης αίτησης για έκδοση διατάγματος Certiorari προς ακύρωση εντάλματος σύλληψης το οποίο εκδόθηκε εναντίον του ως υπόπτου για βιασμό και το οποίο εκτελέστηκε στις 21/5/04 η οποία υποβλήθηκε κατ’ επίκληση  των Άρθρων 11, 30, 155.4 και 164 του Συντάγματος, του Άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Άρθρων 18 και 19 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου Κεφ. 155, των Άρθρων 3 και 9 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλες Διατάξεις) Νόμου του 1964 (Ν. 33/64) και της Διαταγής 59 Θεσμών του Αγγλικού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Α. Χαραλάμπους, για τον Αιτητή.

Cur. adv. vult.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ.: Επιδιώκεται άδεια για αίτηση certiorari προς ακύρωση εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε κατά του αιτητή ως υπόπτου για βιασμό, το οποίο εκτελέστηκε στις 21.5.04. Εξήγησε ο ευπαίδευτος συνήγορος του αιτητή πως η ακύρωση του εντάλματος θα έχει σημασία για τους σκοπούς της δίκης ενώπιον του Κακουργιοδικείου στο οποίο στο μεταξύ παραπέμφθηκε, ακριβώς για το αδίκημα για το οποίο συνελήφθη.

Η αίτηση υποβάλλεται κατ’ επίκληση των Άρθρων 11, 30, 155.4 [*1270]και 164 του Συντάγματος. Περαιτέρω του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Άρθρων 18 και 19 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου Κεφ. 155, των άρθρων 3 και 9 του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλες Διατάξεις) Νόμου του 1964 (Ν. 33/64) και της Διαταγής 59 Θεσμών του Αγγλικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τα επιχειρήματα συγκεκριμενοποιούνται με αναφορά:

(α)   Στην εύλογη υπόνοια για διάπραξη αδικήματος, ως προϋπόθεση για την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Υποστηρίζεται συναφώς πως ούτε ο αστυφύλακας, η ένορκη μαρτυρία του οποίου τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, αναφέρθηκε σε τέτοια εύλογη υπόνοια ούτε τα στοιχεία ήταν αρκετά για να τη δημιουργήσουν.  Προστίθεται πως η αίτηση ήταν ελλιπής, δεν πρόβαλλε βάσιμους λόγους και δεν πληρούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

(β)   Στην ανυπαρξία αναφοράς στο λόγο για τον οποίο φωτογραφία του αιτητή στάληκε προς επιθεώρηση, μαζί με άλλα, από την παραπονούμενη.

(γ)   Στην αιτιολογία της απόφασης για την έκδοση του εντάλματος, ανύπαρκτης ή πάντως ανεπαρκούς κατά την εισήγηση, και στην κατ’ ισχυρισμό παράλειψη αναφοράς στη μαρτυρία στην οποία βασίστηκε το Δικαστήριο ή στην ύπαρξη κρίσης πως ικανοποιήθηκε για την ύπαρξη εύλογης υπόνοιας.

(δ)   Στο γεγονός ότι το ένταλμα εκδόθηκε προς διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων που, κατά την εισήγηση, είναι "λόγος που θεωρείται άγνωστος για το νόμο και/ή δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις για την έκδοση τέτοιου εντάλματος". Επικαλέστηκε επί του προκειμένου αλλά και επί των άλλων πτυχών τις υποθέσεις Χαράλαμπος Σιακαλλής (Αρ. 1) (2001) 1(Α) Α.Α.Δ. 282, Άντρη Παναγιώτου, Αίτηση 111/02, ημερομηνίας 12.12.02, Γιάννος Γεωργαλλίδης (2003) 1 Α.Α.Δ. 302.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστή υπήρχε η ένορκος κατάθεση αστυφύλακα.  Αυτή ήταν αρκετά εκτεταμένη και περιλάμβανε αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία. Η Αimee Marie McKessy ηλικίας 21 ετών, από την Αγγλία, κατάγγειλε πως τις πρωινές ώρες της 15.5.04 "νεαρός άγγλος με το όνομα Νeil που δούλευε στη RAF των Βρεττανικών Βάσεων τον οποίο γνώρισε το ίδιο βράδυ σε δισκοθήκη στην Κ. Πάφο τη βίασε στο διαμέρισμά της που βρίσκεται [*1271]στην Πάφο". Παρεμβάλλω πως ο αιτητής ονομάζεται Νeil και το έχουμε πως είναι "άγγλος στρατιωτικός της Βρεττανικής Επισταθμίας Επισκοπής που υπηρετεί στη Βρεττανική Αεροπορία, από το Ηνωμένο Βασίλειο". Τα υπόλοιπα στοιχεία από την ένορκη κατάθεση του αστυφύλακα ήταν επίσης συγκεκριμένα. Παραθέτω αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα:

"   Την 21.5.04 η παραπονούμενη επιθεώρησε σειρά φωτοτυπιμένες φωτογραφίες προσώπων στις οποίες περιλαμβανόταν και αυτή του  ΝΕΙL LEE COOK, όπως αποστάληκε από την Αστυνομία των Βρεττανικών Βάσεων. Κατά την επιθεώρηση η παραπονούμενη υπέδειξε δύο φωτοτυπίες φωτογραφιών (7,8) και ανάφερε ότι ένας από τους δύο μπορεί να είναι ο δράστης που την βίασε, αλλά λόγω του ότι οι φωτογραφίες δεν είναι καλής ποιότητας δεν μπορεί να είναι σύγουρη. Για να βεβαιωθεί ανάφερε η παραπονούμενη πρέπει να δει προτύπυπες φωτογραφίες και όχι φωτοτυπίες. Την ίδια ημέρα την ίδια σειρά φωτογραφιών επιθεώρησε και η Dona Morton φίλη της παραπονούμενης και ανάφερε ότι ο άνδρας στην φωτογραφία με αρ. 8 (NEIL LEE COOK) πιθανό να είναι αυτός που έφυγε από την δισκοθήκη Rainbow στην Κ. Πάφο, με την παραπονούμενη την νύκτα που βιάσθηκε.  Επίσης αυτή ανάφερε ότι για τον ίδιο λόγο θα ήταν σίγουρη να δει πρωτότυπες φωτογραφίες προσώπων. Επίσης μετά τη σύλληψη θα γίνει αναγνωριστή παράταξη.

       Εν όψει των πιο πάνω για διευκόλυνση των Αστυνομικών ανακρίσεων αιτούμαι από το σεβαστό σας δικαστήριο την έκδοση εντάλματος σύλληψης του ΝΕΙL LEE COOK, ημερ. γεννήσεως 24.8.1981 C/O Raf Αkrotiri."

Kάτω από αυτά τα δεδομένα κρίνω ως εντελώς αβάσιμη την αίτηση. Προφανώς ζητήθηκε η σύλληψη του αιτητή ως υπόπτου και η αναφορά του Επαρχιακού Δικαστή στο Ένταλμα πως ο αιτητής "θεωρείται ύποπτος για υπόθεση βιασμού" ευθέως συναρτάται προς τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιόν του και εμπεριέχει τη δική του εκτίμηση για τη σημασία τους. Επομένως, η έκδοση του εντάλματος αναδεικνύεται ως επαρκώς αιτιολογημένη. Τα στοιχεία, αποτιμούμενα εξ αντικειμένου, ευλόγως δημιουργούσαν υποψία για διάπραξη του αδικήματος από τον αιτητή και δεν νομίζω πως χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Δεν στοιχειοθετείται οτιδήποτε που να εκβάλλει έστω εκ πρώτης όψεως την περίπτωση από το πλαίσιο του Συντάγματος, της Σύμβασης, ή των άρθρων 18 και 19 του Κεφ. 155. Το υπόβαθρο υπό το οποίο αυτά αλλά και τα άλλα  αναφέρθη[*1272]καν στην αίτηση, είναι ανύπαρκτο. Προσθέτω μόνο πως όσα λέχθηκαν σε σχέση με τη διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων ως λόγου αγνώστου στο Νόμο οφείλονται σε παρανόηση.  Οι τρεις υποθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο αιτητής, ενόψει και της απόφασης της Ολομέλειας στη Σύνδεσμος για Πρόληψη της Βίας στα Γήπεδα (1997) 1 Α.Α.Δ. 1014, αφορούσαν στη διευκόλυνση ανακρίσεων ως λόγου αγνώστου για την έκδοση εντάλματος έρευνας, όχι εντάλματος σύλληψης. Η αίτηση απορρίπτεται.

Η αίτηση απορρίπτεται.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο