Ζήσιμου Γεώργιος Χρ. και Άλλοι ν. Χαράλαμπου Χ"Θεοδοσίου και Άλλων (2004) 1 ΑΑΔ 1421

(2004) 1 ΑΑΔ 1421

[*1421]20 Ιουλίου, 2004

[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡ. ΖΗΣΙΜΟΥ,

2. ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΗΣΙΜΟΥ,

3. Α.Κ. & Μ.Κ. ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΤΔ.,

Εφεσείοντες-Εναγόμενοι 33, 35, 36,

v.

1. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Χ”ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ,

2. ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΤΑΡΑ,

3. ΙΩΑΝΝΗ Κ. ΚΟΥΜΟΥΡΗ,

4. ΜΑΡΙΚΚΟΥΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΠΑΡΙΣΙΗ,

5. Χ”ΤΤΟΦΑ ΛΟΥΚΑ,

6. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ,

7. ΑΝΔΡΕΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ,

8. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ,

   ΥΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΩΣ

   ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΟΣ

   ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΗ,

Εφεσιβλήτων-Εναγόντων.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 11640)

 

Έφεση ― Έφεση εναντίον ενδιάμεσης απόφασης ― Μόνο ενδιάμεση απόφαση που έχει άμεσες επιπτώσεις στα δικαιώματα των διαδίκων μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο έφεσης ― Εφαρμογή αρχών της πρόσφατης απόφασης της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Χαρούς ν. Χαρούς (2003) 1 Α.Α.Δ. 1530.

Η παρούσα έφεση στρέφεται εναντίον της ενδιάμεσης απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου με την οποία έγινε αποδεκτή αίτηση των εφεσιβλήτων για τροποποίηση του τίτλου της αγωγής διά της προσθήκης διαδίκου, καθώς επίσης και της έκθεσης απαίτησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αποδοχή της αίτησης των εφεσιβλήτων από το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν είναι αφ’ εαυτής καθοριστική για τα δικαιώματα των εφεσειόντων και ως εκ τούτου [*1422]δεν χωρούσε έφεση εναντίον της, σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Χαρούς ν. Χαρούς (2003) 1 Α.Α.Δ. 1530.

Η έφεση απορρίφθηκε με έξοδα υπέρ των εφεσιβλήτων.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

Χαρούς ν. Χαρούς (2003) 1 Α.Α.Δ. 1530,

Χάσικος κ.ά. ν. Χαραλαμπίδη (1990) 1 Α.Α.Δ. 389,

Christofidou v. Nemitsas a.ο. (1963) 2 C.L.R. 269,

Apak Agro v. Union des Cooperatives (Αρ. 1) (1992) 1 Α.Α.Δ. 1166,

Evant Promotions Ltd κ.ά. ν. Rutman (1997) 1 A.A.Δ. 1787.

Έφεση.

Έφεση από τους εναγομένους 33, 35 και 36 κατά της ενδιάμεσης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, που δόθηκε στις 13/3/03 (Αρ. Αγωγής 8124/97) η οποία αποδέκτηκε την ενδιάμεση αίτηση των εναγόντων και εξέδωσε διατάγματα για τροποποίηση του τίτλου της αγωγής καθώς και της Έκθεσης Απαίτησης.

Κ. Καλλής, για τους Εφεσείοντες-Εναγομένους.

Μ. Βορκάς, για τους Εφεσίβλητους-Ενάγοντες.

Cur. adv. vult.

ΚΡΟΝΙΔΗΣ, Δ.: Με αγωγή τους οι εφεσίβλητοι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ζητούν όπως εκδοθούν διατάγματα ακύρωσης της επ’ ονόματι των εφεσειόντων εγγραφής ακινήτων στα χωριά Μαθιάτης και Λυθροδόντας και εγγραφή επ’ ονόματι τους των εν λόγω κτημάτων.

Οι εφεσίβλητοι ισχυρίζονται στην Έκθεση Απαίτησης τους ότι τα επίδικα ακίνητα ήταν μέρος της περιουσίας του αποθανόντα το έτος 1897 Χ”Μιχαήλ Χ”Χριστοφή. Στην Έκθεση Υπεράσπισης τους οι εφεσείοντες εγείρουν προδικαστική ένσταση ότι η διαδικασία της αγωγής δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί η αγωγή δεν έχει [*1423]εγερθεί εκ μέρους και για λογαριασμό όλων των κληρονόμων του πιο πάνω αποθανόντα.

Στις 3.12.2002 οι εφεσίβλητοι  καταχώρησαν ενδιάμεση αίτηση στην αγωγή με την οποία ζητούν διατάγματα για τροποποίηση του τίτλου της αγωγής διά της προσθήκης ως ενάγουσας αρ. 9 της περιουσίας του αποθανόντα Χ”Μιχαήλ Χ”Χριστοφή διά των διαχειριστών Χαράλαμπου Χ”Θεοδοσίου, Χαράλαμπου Χριστοφόρου και Μυροφόρας Φιλίππου Χριστοδούλου, καθώς επίσης και της Έκθεσης Απαίτησης.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο που επιλήφθηκε της αίτησης, αφού άκουσε τις αγορεύσεις των ευπαιδεύτων δικηγόρων των διαδίκων, αποδέχθηκε την αίτηση και εξέδωσε τα αιτούμενα διατάγματα.

Με τρεις λόγους έφεσης οι εφεσείοντες επιδιώκουν την ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης.

Στις 26.4.2004 που ήταν ορισμένη ενώπιον μας η υπόθεση θέσαμε ευθέως ενώπιον των ευπαιδεύτων δικηγόρων των διαδίκων το θέμα εάν ορθά ασκήθηκε η παρούσα έφεση ενόψει του γεγονότος ότι χωρεί έφεση μόνο εναντίον ενδιάμεσης απόφασης η οποία αφ’ εαυτής επηρεάζει δικαιώματα διαδίκου. Και αυτά, όπως υποδείξαμε, ενόψει της νομολογίας επί του θέματος και ιδιαίτερα της πρόσφατης απόφασης της Πλήρους Ολομέλειας στην υπόθεση Χαρούς ν. Χαρούς (2003) 1 Α.Α.Δ. 1530.

Ο ευπαίδευτος δικηγόρος των εφεσειόντων ζήτησε λίγες μέρες αναβολή για να μελετήσει το θέμα.

Στη νέα δικάσιμο, στις 20.5.2004, ο δικηγόρος των εφεσειόντων υπέβαλε ότι η αυθεντία Χαρούς (πιο πάνω) δεν τυγχάνει εφαρμογής στην παρούσα υπόθεση γιατί επιτραπείσα τροποποίηση επηρεάζει τους εφεσείοντες-εναγομένους τους οποίους «αναγκάζει να υπερασπισθούν έναντι νέου ενάγοντος», επίσης ότι επηρεάζει τα δικαιώματα τους γιατί «αναγκαστικά θα ανατρέξουμε σε γεγονότα μακρινά, του 1883» αν και ως προς το τελευταίο αναγνώρισε ότι και χωρίς την προσθήκη θα γινόταν αυτή η αναδρομή στο παρελθόν.

Ο δικηγόρος των εφεσιβλήτων υπέβαλε ότι η αυθεντία Χαρούς τυγχάνει εφαρμογής στην παρούσα υπόθεση και η έφεση είναι απορριπτέα προδικαστικά γιατί δεν επηρεάζεται, με την επίδικη ενδιάμεση απόφαση, κανένα ουσιαστικό δικαίωμα των εφεσειόντων.

[*1424]Στην υπόθεση Χαρούς ο Πικής, Π. (όπως ήταν τότε) εκδίδοντας την απόφαση της πλειοψηφίας αφού ανέλυσε τη νομολογία (Βλέπε: Χάσικος κ.ά. ν. Χαραλαμπίδη (1990) 1 Α.Α.Δ. 389, Christofidou v. Nemitsas and 3 Others (1963) 2 C.L.R. 269, Apak Agro v. Union des Cooperatives (Αρ. 1) (1992) 1 Α.Α.Δ. 1166, Evant Promotions Ltd. κ.ά. ν. Rutman (1997) 1 Α.Α.Δ. 1787 και άλλες) κατέληξε πως «μόνο ενδιάμεσες αποφάσεις που έχουν άμεσες επιπτώσεις στα δικαιώματα των διαδίκων μπορεί να αποτελέσουν το αντικείμενο έφεσης.»

Στην παρούσα υπόθεση η αποδοχή της αίτησης των εφεσιβλήτων από το πρωτόδικο Δικαστήριο για την προσθήκη διαδίκου και συνεπακόλουθα τροποποίηση της Έκθεσης Απαίτησης δεν είναι αφ’ εαυτής καθοριστική για τα δικαιώματα των εφεσειόντων. Η επίδικη απόφαση δεν έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις σε κανένα δικαίωμα των εφεσειόντων οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τις θέσεις τους έναντι όλων των διαδίκων.

Ως εκ τούτου, εφαρμόζοντας τις αρχές που έθεσε η υπόθεση Χαρούς, κρίνουμε ότι με την αποδοχή της αίτησης των εφεσιβλήτων από το πρωτόδικο Δικαστήριο ουδόλως έχουν επηρεαστεί και καθοριστεί τα δικαιώματα των εφεσειόντων, και απορρίπτουμε την έφεση, για το λόγο ότι η απόφαση στην υπό κρίση ενδιάμεση αίτηση δεν είναι εφέσιμη.

Επιδικάζονται κατ’ έφεση έξοδα υπέρ των εφεσιβλήτων.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα υπέρ των εφεσιβλήτων.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο