Rana Wahed Ali (Αρ. 1) (2004) 1 ΑΑΔ 1660

(2004) 1 ΑΑΔ 1660

[*1660]18 Οκτωβρίου, 2004

[ΚΑΛΛΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ RANA WAHED ALI (ΑΡ. 1),

Αιτητής,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΜΕΣΩ

1.           ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ,

2.           ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ,

3.           ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΩΣ,

   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Καθ’ ων η αίτηση.

 

(Αίτηση Αρ. 142/2004)

 

Προνομιακά εντάλματα ―  Habeas Corpus ―  Ένορκες δηλώσεις ―  Αίτηση για άδεια αντεξέτασης επί των ενόρκων δηλώσεων ― Διακριτική ευχέρεια ―  Εφαρμοστέες αρχές.

Το θέμα που εξετάζεται στην παρούσα υπόθεση αφορά τη δυνατότητα αντεξέτασης επί των ενόρκων δηλώσεων που υποστηρίζουν την ένσταση σε αίτηση Habeas Corpus. Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί προφορικώς από το συνήγορο του αιτητή, κατά την ημέρα που ήταν ορισμένη η αίτηση για συνέχιση της ακρόασης.

Αποφασίστηκε ότι:

1.  Το ζήτημα της αντεξέτασης ομνύσαντος διέπεται από τον θ.1 της Δ.39 των περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικών Κανονισμών και εμπίπτει εντός της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου η οποία ασκείται στη βάση των κριτηρίων για τα οποία χρήσιμη καθοδήγηση μπορεί να αντληθεί από τα κρατούντα στην Αγγλία.  Όπως προκύπτει από τη σχετική νομολογία άδεια αντεξέτασης επί των ενόρκων δηλώσεων δίδεται πολύ σπάνια και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

2.  Η αίτηση για αντεξέταση ομνύσαντος πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως και να περιλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους μια υπόθεση εντάσσεται στην κατηγορία των εξαιρετικών περιπτώσεων.

     Στην παρούσα υπόθεση δεν έχει καταδειχθεί ότι η υπόθεση μπορεί [*1661]να ενταχθεί στην κατηγορία των εξαιρετικών περιπτώσεων.

Το αίτημα απορρίφθηκε.

Αναφερόμενες υποθέσεις:

R. v. Kent Justices ex parte Smith [1928] W.N. 137,

R. v. Stokesley Justices [1956] 1 W.L.R. 254.

Αίτηση.

Αίτηση από τον αιτητή η οποία τέθηκε με προφορικό αίτημα του συνηγόρου του, για αντεξέταση της ομνύσασας την ένορκη δήλωση η οποία υποστηρίζει την ένσταση των καθ’ ων η αίτηση με βάση το θ.1 της Δ.39 των περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικών Κανονισμών.

Γ. Ερωτοκρίτου, για τον Αιτητή.

Μ. Σπηλιωτοπούλου, για τους Καθ’ ων η αίτηση.

Ex- tempore

ΚΑΛΛΗΣ, Δ.:  Σήμερα ήταν ορισμένη η αίτηση για συνέχιση της ακρόασης.  Ο ευπαίδευτος συνήγορος του αιτητή υπέβαλε προφορικό αίτημα για να αντεξετάσει την ομνύσασα την ένορκη δήλωση που υποστηρίζει την ένσταση των καθ’ ων η αίτηση κα. Αλεξία Ιωάννου.  Η κα. Σπηλιωτοπούλου δεν έφερε ένσταση.

Το ζήτημα της αντεξέτασης ομνύσαντος διέπεται από τον θ.1 της Δ.39 των περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικών Κανονισμών σύμφωνα με το οποίο σε αίτηση μπορεί να δοθεί μαρτυρία με ένορκη δήλωση πλην όμως το Δικαστήριο ή ο Δικαστής δύναται με παράκληση  οποιουδήποτε των διαδίκων να διατάξει όπως ο ομνύσας την ένορκη δήλωση παρουσιαστεί για αντεξέταση.  Επομένως το θέμα εμπίπτει εντός της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου.  Για τα κριτήρια άσκησης της διακριτικής αυτής ευχέρειας μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμη καθοδήγηση από τα κρατούντα στην Αγγλία.  Σύμφωνα με την υποσημείωση (α) της παραγράφου 74 των Halsbury’s Laws of England, 3rd Ed., Vol. 11, οι ενόρκες δηλώσεις που υποστηρίζουν την ένσταση στην αίτηση Habeas Corpus πρέπει να καταχωρούνται πριν από την ημερομηνία της ακρόασης.  Πρόσθετες ένορκες δηλώσεις μπορεί να καταχωρούνται αν δοθεί άδεια κατά [*1662]την ακρόαση και μπορεί να δοθεί άδεια σε οποιοδήποτε από τους διαδίκους να καταχωρήσουν πρόσθετες ένορκες δηλώσεις σε σχέση με ένα νέο ζήτημα το οποίο εγείρεται από τις ένορκες δηλώσεις του αντιδίκου.  Αντεξέταση επί των ενόρκων δηλώσεων δεν επιτρέπεται (Βλ. R. v. Kent Justices ex parte Smith [1928] W.N. 137 και την σημείωση της Δ.59, θ.44 των Παλαιών Αγγλικών Διαδικαστικών Κανονισμών). Σύμφωνα με αυτή τη σημείωση αντεξέταση επί των ενόρκων δηλώσεων πολύ σπάνια επιτρέπεται.  Η σημείωση παραπέμπει στην R. v. Kent Justices (πιο πάνω) και στην R. v. Stokesley Justices [1956] 1 W.L.R. 254.  Στην τελευταία αυτή υπόθεση αναφέρεται ότι «πιθανόν αυτή θα είναι η πρώτη υπόθεση στην πρόσφατη ιστορία στην οποία έγινε αίτηση σε διαδικασία προνομιακών ενταλμάτων για άδεια αντεξέτασης επί των ενόρκων δηλώσεων.  Άδεια δεν έχει ποτέ δοθεί ή τουλάχιστο δεν έχει δοθεί για μεγάλο αριθμό ετών».  Στην Stokesley (πιο πάνω) γίνεται αναφορά στην Kent Justices (πιο πάνω) στην οποία λέχθηκαν τα εξής (σε δική μου μετάφραση):

«Για περίπου 50 ή 60 χρόνια δεν έχει εκδοθεί διάταγμα για την αντεξέταση ομνύσαντος. Ήταν αρκετό να προστεθεί ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να εκδοθεί τέτοιο διάταγμα εκτός σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και ότι δεν έχουν αποδειχθεί τέτοιες εξαιρετικές περιστάσεις στην παρούσα υπόθεση.»

Στην Stokesley (πιο πάνω) έγινε δεκτό το αίτημα για αντεξέταση του ομνύσαντος.  Κρίθηκε ότι επρόκειτο για αξιοπρόσεκτη και εξαιρετική περίπτωση στην οποία «ο αιτητής επιδιώκει να παραμερίσει διάταγμα το οποίο εξασφαλίστηκε πριν από 8 χρόνια και σε σχέση με το οποίο δεν είχε ενεργήσει ποτέ ο παραπονούμενος ο οποίος είχε εξασφαλίσει το διάταγμα».  Λέχθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία προκάλεσαν στο Δικαστήριο μεγάλη ανησυχία και κάποια δυσαρέσκεια και έπρεπε να διερευνηθούν.

Εν όψει της πιο πάνω θέσης της νομολογίας θεωρώ ότι η αίτηση για αντεξέταση ομνύσαντος πρέπει να υποβάλλεται εγγράφως και να περιλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους μια υπόθεση εντάσσεται στην κατηγορία των εξαιρετικών περιπτώσεων.

Στην παρούσα υπόθεση δεν έχει τεθεί οτιδήποτε ενώπιον μου που να καταδείχνει ότι η παρούσα υπόθεση μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των εξαιρετικών περιπτώσεων.  Για το λόγο αυτό το σχετικό αίτημα απορρίπτεται.

Το αίτημα απορρίπτεται.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο