Θεοδώρου Ανδρέας και Άλλοι, Αντώνης Αντωνίου ν. (Αρ. 2) (2004) 1 ΑΑΔ 1944

(2004) 1 ΑΑΔ 1944

[*1944]12 Νοεμβρίου, 2004

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΑΡΤΕΜΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΛΛΗΣ, ΚΡΟΝΙΔΗΣ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΚΡΑΜΒΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΙΟΥ, Δ/στές]

 

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ, ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ,

ΜΕΤΑΞΥ: 

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ,

Αιτητή,

v.

1.            ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ,

2.            ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΩΣ

    ΕΦΟΡΟΥ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ

    ΜΕΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ

    ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΑΡ. 2),

Καθ’ ων η αίτηση.

(Εκλογική Αίτηση Αρ. 2/2002)

 

Εκλογές ― Δημοτικές εκλογές ― Εκλογική αίτηση για ακύρωση της εκλογής του καθ’ ου η αίτηση στη θέση μέλους Δημοτικού Συμβουλίου με τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν δημότης του Δήμου στον οποίο εξελέγη, μη έχων τη μόνιμη διαμονή του σε αυτόν ― Ποία η έννοια της φράσης «συνήθης διαμονή» στη σχετική νομολογία και ποία τα κριτήρια καθορισμού της ― Αναγνώριση και δυνατότητας τεκμαιρόμενης συνήθους διαμονής (constructive residence).

Με την παρούσα εκλογική αίτηση, ο αιτητής επιδιώκει την ακύρωση της εκλογής του καθ’ ου η αίτηση 1, επιτυχόντος συνυποψήφιου του στις δημοτικές εκλογές της 16ης.12.2001, στη θέση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.  Ο αιτητής ισχυρίζεται πως ο εκλεγείς, καθ’ ου η αίτηση 1, δεν ήταν κατά τον επίδικο χρόνο δημότης του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.

Ο καθ’ ου η αίτηση 1 είναι εκτοπισμένος από την Κερύνεια λόγω της [*1945]τουρκικής εισβολής του 1974.  Μετά που αρραβωνιάστηκε διαμένει στον συνοικισμό Μακαρίου Γ΄ στα Πολεμίδια σε σπίτι που είχε παραχωρηθεί στον πατέρα του, ο οποίος ήταν κοινοτάρχης εκεί από το 1985.  Στο ίδιο σπίτι έμενε μετά το γάμο του με τη σύζυγο του, το 1999.  Το ίδιο έτος έγινε σεισμός, το σπίτι κηρύχθηκε ακατάλληλο για διαμονή, ο καθ’ ου η αίτηση με τη σύζυγο και τον πατέρα του μετακόμισαν στη Λεμεσό, κατόπιν υποδείξεως του κράτους, μέχρι την επιδιόρθωση των σπιτιών ή την ανέγερση άλλων.  Ο καθ’ ου η αίτηση 1 άρχισε να κτίζει ιδιόκτητο σπίτι στα Κάτω Πολεμίδια, το οποίο ήταν στο τελικό στάδιο και αναμενόταν η τελική έγκριση της οικοδομής από την αρμόδια αρχή.

Ο αιτητής ισχυρίζεται, στη βάση μόνο του πραγματικού γεγονότος ότι, εφόσον ο καθ’ ου η αίτηση 1 διέμενε στη Λεμεσό κατά τον επίδικο χρόνο των εκλογών του 2001, δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως έχων τη συνήθη διαμονή του στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

Το Εκλογοδικείο υιοθέτησε την απόφασή του στην Μιχάλη Στυλιανού - Κόρακα v. Αγαθάγγελου Γεωργίου κ.ά. (Αρ. 2) (2004) 1 Α.Α.Δ. 1935, στην οποία έγινε ακριβώς η ίδια εισήγηση σε σχέση με την εκλογή δημάρχου για το Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς και αποφάνθηκε ότι τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης ισοδυναμούν με τεκμαιρόμενη συνήθη διαμονή (constructive residence) όπου εξήγησε στην υπόθεση Στυλιανού - Κόρακα (ανωτέρω).

Η αίτηση απορρίφθηκε με έξοδα.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Στυλιανού - Κόρακα ν. Γεωργίου κ.ά. (Αρ. 2) (2004) 1 Α.Α.Δ. 1935.

Eκλογική Αίτηση.

Εκλογική αίτηση από τον αιτητή, υποψήφιο, με την οποία προσβάλλει την εκλογή του καθ’ ου η αίτηση 1 ως μέλο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών στις εκλογές της 16.12.2001 με τον ισχυρισμό πως ο εκλεγείς, καθ’ ου η αίτηση 1, δεν ήταν κατά τον επίδικο χρόνο δημότης του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, κατά παράβαση του Άρθρου 9(1) του περί Δήμων Νόμου του 1985, Ν.111/85.

Α. Ευτυχίου με Γρ.Θαλασσινό, για τον Αιτητή.

Α. Σ. Αγγελίδης, για τον Καθ΄ου η αίτηση 1.

Δ. Καλλίγερος, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, για τον Καθ΄ου η [*1946]αίτηση 2.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.:  Με την παρούσα εκλογική αίτηση ο αιτητής προσβάλλει την εκλογή του καθ΄ου η αίτηση 1 ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών στις εκλογές της 16.12.2001.  Ο αιτητής ισχυρίζεται πως ο εκλεγείς, καθ΄ου η αίτηση 1, δεν ήταν κατά τον επίδικο χρόνο δημότης του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών..

Έχουμε εκδώσει την απόφαση μας στην Μιχάλη Στυλιανού – Κόρακα ν. 1. Αγαθάγγελου Γεωργίου 2. Ανδρέα Χ. Χριστοδουλίδη, Εφόρου Εκλογής Δημάρχων και Μελών των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Επαρχίας Πάφου (Αρ. 2) (2004) 1 Α.Α.Δ. 1935 στην οποία έγινε ακριβώς η ίδια εισήγηση σε σχέση με την εκλογή δημάρχου για το Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.  Στην απόφαση μας παραθέτουμε το νομικό πλαίσιο της υπόθεσης και συζητούμε τα κριτήρια, στη βάση των οποίων ερμηνεύεται ο όρος “συνήθης διαμονή”. Υιοθετούμε στην πιο πάνω απόφαση και προχωρούμε να εξετάσουμε την υπό συζήτηση αίτηση, η οποία δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία.

Ο καθ΄ου η αίτηση 1 κατάγεται από την Κερύνεια.  Εκτοπίστηκε κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, και κατέληξε μετά που αρραβωνιάστηκε να μένει στο συνοικισμό Μακαρίου Γ΄ στα Πολεμίδια σε σπίτι που παραχωρήθηκε από το κράτος στον πατέρα του, ο οποίος ήταν κοινοτάρχης εκεί από το 1985.  Ο καθ΄ου η αίτηση 1 έμενε στο ίδιο σπίτι και μετά που νυμφεύθηκε τη σύζυγο του, το 1999.  Το ίδιο έτος έγινε σεισμός και τα σπίτια του συνοικισμού κηρύχθηκαν ακατάλληλα για διαμονή.  Το κράτος υπέδειξε στους διαμένοντες σ΄αυτά να τα εγκαταλείψουν, μέχρις ότου διορθωθούν ή κτιστούν άλλα.  Ο πατέρας του καθ΄ου η αίτηση 1 και ο ίδιος με τη σύζυγο του μετακόμισαν στη Λεμεσό.  Στο μεταξύ όμως περίμεναν να τελειώσει η νέα κατοικία του πατέρα τους στο συνοικισμό στα Κάτω Πολεμίδια ώστε να επιστρέψουν εκεί.  Ο ίδιος ο καθ΄ου η αίτηση 1 αποφάσισε και άρχισε να κτίζει ιδιόκτητο σπίτι για την οικογένεια του στα Κάτω Πολεμίδια, το οποίο, όπως μας είπε κατά το χρόνο της μαρτυρίας του, ήταν στο τελικό στάδιο και αναμενόταν η τελική έγκριση της οικοδομής από την αρμόδια αρχή. 

Ο αιτητής ισχυρίζεται, στη βάση μόνο του πραγματικού γεγονότος ότι, εφόσον ο καθ΄ου η αίτηση 1 διέμενε στη Λεμεσό κατά τον επίδικο χρόνο των εκλογών του 2001, δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως [*1947]έχων τη συνήθη διαμονή του στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. 

Η μετακίνηση του καθ΄ου η αίτηση 1 στη Λεμεσό έγινε κάτω από τις συνθήκες που περιγράψαμε. Όμως ο ίδιος όχι μόνο δεν διέρρηξε τους δεσμούς που είχε με την κοινότητα του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών αλλά αντίθετα τους διατήρησε, τόσο μάλιστα που έκτισε εκεί και το σπίτι της οικογένειας του για να επιστρέψει πάλιν εκεί. Αυτά ισοδυναμούν με τεκμαιρόμενη συνήθη διαμονή (constructive residence), όπως εξηγήσαμε στην υπόθεση Στυλιανού-Κόρακα, πιο πάνω.

Η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.

Η αίτηση απορρίπτεται με έξοδα.


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο