Lumiere T.V. Public Company Ltd (2006) 1 ΑΑΔ 757

(2006) 1 ΑΑΔ 757

[*757]23 Αυγούστου, 2006

[ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ LUMIERE T.V. PUBLIC COMPANY LTD ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΛΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ CERTIORARI,

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (Φ. ΖΩΜΕΝΗΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ) ΠΟΥ ΕΞΕΔΟΘΗΣΑΝ ΤΗΝ 18.8.2006 ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ 5369/2006 ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΤΡΙΑ ΤΗΝ 21.8.2006.

(Αίτηση Αρ. 58/2006)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari ― Αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης Certiorari για ακύρωση δύο παρεμπιπτόντων διαταγμάτων που εκδόθηκαν μονομερώς από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ― Έγκριση αίτησης σε σχέση μόνο με μέρος των δύο παρεμπιπτόντων διαταγμάτων ― Ύπαρξη εναλλακτικού ένδικου μέσου ― Απόδειξη εξαιρετικών περιστάσεων για παράκαμψη του κανόνα ότι όπου υπάρχει άλλη διαθέσιμη θεραπεία δεν είναι δυνατή η έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης Certiorari ως οι παράγραφοι (α), (β) και (γ) του αιτητικού της αίτησης αναφορικά μόνο με το μέρος των δύο παρεμπιπτόντων διαταγμάτων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερ. 18/8/2006, το οποίο αφορά στους «αύξοντες αριθμούς και τις διευθύνσεις ασφαλείας keysafe addresses) που παραχωρούνται στους αποκωδικοποιητές των συνδρομητών».

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεώρησε ως εξαιρετικές περιστάσεις την [*758]έλλειψη μαρτυρίας αναφορικά με το αγώγιμο δικαίωμα των εναγόντων-αιτητών σε αίτηση για παρεμπίπτον διάταγμα που υποβάλλεται μονομερώς και επίσης την έλλειψη επαρκούς μαρτυρίας για το κατεπείγον του διατάγματος που ζητείται μονομερώς και ενέκρινε την αίτηση παρά την ύπαρξη εναλλακτικού ένδικου μέσου.

Χορηγήθηκε άδεια για καταχώρηση αίτησης προς έκδοση εντάλματος Certiorari στον περιορισμένο βαθμό και έκταση που αναφέρεται ανωτέρω. Τα σημερινά έξοδα, διατάχθηκε, όπως είναι έξοδα δίκης.

Αναφερόμενες Υποθέσεις:

Fereos Ltd (1997) 1 Α.Α.Δ. 959,

Τράπεζα Κύπρου Λτδ (Αρ. 1) (1997) 1 Α.Α.Δ. 896.

Αίτηση.

Κ. Αιμιλιανίδης με Αχ. Αιμιλιανίδη, για τους Αιτητές.

Εx tempore

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ.: Με βάση τα ενώπιόν μου στοιχεία έχω ικανοποιηθεί ότι είναι ορθό και δίκαιο να εγκρίνω την υπό εξέταση αίτηση ως οι παράγραφοι (α), (β) και (γ) του αιτητικού της αιτήσεως αναφορικά μόνον με το μέρος των δύο παρεμπιπτόντων διαταγμάτων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερ. 18.8.2006, το οποίο αφορά στους «αύξοντες αριθμούς και τις διευθύνσεις ασφαλείας (keysafe addresses) που παραχωρούνται στους αποκωδικοποιητές των συνδρομητών».

Κατέληξα στην απόφαση αυτή αφού έλαβα υπόψη την ενώπιον του πρωτοδίκου δικαστηρίου μαρτυρία των εναγόντων αναφορικά με το ισχυριζόμενο αγώγιμο δικαίωμα τους σε σχέση προς τους προαναφερόμενους αύξοντες αριθμούς και τις διευθύνσεις ασφαλείας, αλλά επίσης και τη μαρτυρία των εναγόντων αναφορικά με την ισχυριζόμενη επείγουσα φύση των παρεμπιπτόντων διαταγμάτων που ζήτησαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο και πάλι σε σχέση με τους προαναφερόμενους αύξοντες αριθμούς και τις διευθύνσεις ασφαλείας. Η έλλειψη επαρκούς μαρτυρίας αναφορικά με το ισχυριζόμενο αγώγιμο δικαίωμα εναγόντων-αιτητών σε αίτηση για πα[*759]ρεμπίπτον διάταγμα που υποβάλλεται μονομερώς και η έλλειψη επαρκούς μαρτυρίας για την επείγουσα φύση ενός διατάγματος που ζητείται μονομερώς χωρίς να έχει την ευκαιρία στο στάδιο εκείνο η άλλη πλευρά να ακουστεί, είναι θέματα που λαμβάνονται υπόψη από το Ανώτατο Δικαστήριο κατά την άσκηση της εξουσίας του να εκδίδει προνομιακά εντάλματα της φύσεως Certiorari και στις κατάλληλες περιπτώσεις συνιστούν τις εξαιρετικές περιστάσεις που είναι απαραίτητες για την έκδοση εντάλματος Certiorari, παρά την ύπαρξη και άλλης διαθέσιμης θεραπείας. Χρήσιμη αναφορά μπορεί να γίνει στις υποθέσεις Fereos Ltd (1997) 1 Α.Α.Δ. 959 και Τράπεζα Κύπρου Λτδ (Αρ. 1) (1997) 1 Α.Α.Δ. 896, στις οποίες με παρέπεμψε ο ευπαίδευτος συνήγορος των αιτητών.

Εν όψει των όσων σε συντομία προσπάθησα να εξηγήσω εγκρίνω την αίτηση ως οι παράγραφοι (α), (β) και (γ) του αιτητικού μόνον για το συγκεκριμένο μέρος των προαναφερομένων δύο παρεμπιπτόντων διαταγμάτων.

Ως εκ τούτου παρέχεται άδεια για την καταχώριση αιτήσεως για την έκδοση εντάλματος της φύσεως Certiorari στον περιορισμένο βαθμό και έκταση που έχω αναφέρει. Η αίτηση να καταχωριστεί εντός 15 ημερών από σήμερα και να οριστεί από το Πρωτοκολλητείο για ακρόαση στις 29.9.2006 η ώρα 9.30 π.μ.. Ένσταση μπορεί να καταχωριστεί εντός 15 ημερών από της επιδόσεως της αιτήσεως. Η ισχύς των δύο προαναφερομένων παρεμπιπτόντων διαταγμάτων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ως προς το προαναφερόμενο συγκεκριμένο μέρος τους,  δηλαδή ως προς τη φράση: «όπως επίσης και τους αύξοντες αριθμούς και τις διευθύνσεις ασφαλείας (keysafe addresses) που παραχωρούνται στους αποκωδικοποιητές των συνδρομητών», αναστέλλεται μέχρις αποπερατώσεως της παρούσας διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή μέχρι νεοτέρας διαταγής του παρόντος Δικαστηρίου. Όλα τα διαβήματα και διαδικασίες αναφορικά με το προαναφερόμενο μέρος των δύο διαταγμάτων αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας διαταγής του παρόντος Δικαστηρίου.

Τα σημερινά έξοδα θα είναι έξοδα δίκης στην παρούσα διαδικασία.

Χορηγείται άδεια για καταχώρηση αίτησης προς έκδοση εντάλματος Certiorari στον περιορισμένο βαθμό και έκταση που αναφέρεται ανωτέρω. Τα σημερινά έξοδα, διατάσσεται, όπως είναι έξοδα δίκης.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο