Investylia Ltd. ν. Γεώργιου Ταμπούρη (2006) 1 ΑΑΔ 1343

(2006) 1 ΑΑΔ 1343

[*1343]15 Δεκεμβρίου, 2006

[ΑΡΤΕΜΗΣ, ΦΩΤΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ, Δ/στές]

INVESTYLIA LTD.,

Εφεσείοντες-Εναγόμενοι,

 

v.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΜΠΟΥΡΗ,

Εφεσιβλήτου-Ενάγοντα.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 12159)

――――――――――――――

Χρηματιστήριο ― Αγωγή για επιστροφή χρημάτων που κατέβαλε αγοραστής για αγορά μετοχών σε δημόσια εταιρεία της οποίας η αίτηση για εισαγωγή των τίτλων των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν έγινε αποδεκτή ― Άρθρα 58Α(3)(β) και 3(3) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου 42(Ι)/00 ― Κατά πόσο τα εν λόγω άρθρα αντίκεινται (α) προς άρθρα του Συντάγματος (β) προς τη Δεύτερη Οδηγία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (γ) προς τον περί Εταιρειών Νόμο και (δ) προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνταγματικό Δίκαιο ― Συνταγματικότητα νόμου ― Ο ενδεδειγμένος τρόπος έγερσης θέματος αντισυνταγματικότητας νόμου είναι η γραπτή διατύπωσή του και η υποστήριξη από λεπτομέρειες γιατί ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Συνταγματικό Δίκαιο ― Συνταγματικότητα νόμου ― Τεκμήριο συνταγματικότητας νόμου ― Βάρος αποδείξεως για ανατροπή του εν λόγω τεκμηρίου ― Εφαρμοστέες αρχές.

Ο εφεσίβλητος-ενάγων αγόρασε μετοχές της εφεσείουσας-εναγόμενης εταιρείας, η οποία αρχικά ήταν ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και σε αργότερο στάδιο μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία και η οποία υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή των τίτλων της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), πράγμα όμως που δεν έγινε, κατορθωτό. Η αίτηση εγκρίθηκε από το ΧΑΚ αλλά απορρίφθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία είχε δώσει παράταση στην εφεσείουσα μέχρι [*1344]1/1/2002. Το ποσό που κατέβαλε συνολικά ο εφεσίβλητος ανερχόταν στις ΛΚ2.250 και η εφεσείουσα του παρέδωσε και ενέγραψε στο όνομά του στις 12/6/2000 3.000 συνήθεις μετοχές αξίας η κάθε μία ΛΚ0.50 σεντ.

Ο εφεσίβλητος καταχώρησε αγωγή εναντίον της εφεσείουσας η οποία οδήγησε στην έκδοση απόφασης εναντίον της εφεσείουσας ότι δικαιούται σε επιστροφή των χρημάτων του πλέον τόκους, με αποτέλεσμα την καταχώρηση της παρούσας έφεσης.

Τόσο τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης όσο και η νομική πτυχή που τη διέπει είναι πανομοιότυπα με αυτά της υπόθεσης Investylia Ltd v. Σωτήρη Ταμπούρη (2006) 1 Α.Α.Δ. 1325, στην οποία εκδόθηκε αμέσως πριν λίγο η απόφαση του Εφετείου και με την οποία η έφεση απορρίφθηκε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την παρούσα έφεση για τους ίδιους ακριβώς λόγους που απέρριψε και την έφεση στην προαναφερθείσα υπόθεση, τους οποίους και θεώρησε ως αναπόσπαστο μέρος της παρούσας χωρίς την ανάγκη να τους παραθέσει εκ νέου. Και αυτό ενόψει του ότι όλα τα ζητήματα που εγείρονται στην παρούσα έχουν εγερθεί και αποφασισθεί στην εν λόγω υπόθεση (2006) 1 Α.Α.Δ. 1325.

Η έφεση απορρίφθηκε με έξοδα εναντίον των εφεσειόντων.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Investylia Ltd v. Ταμπούρη (2006) 1 Α.Α.Δ. 1325.

Έφεση.

Έφεση από τους εφεσείοντες εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (Υπ.�Αρ. 3959/01), ημερ. 2/9/04.

Ν. Μαθηκολώνη για Α. Θ. Μαθηκολώνη, για τους Εφεσείοντες.

Τ. Τιμοθέου, για τον Εφεσίβλητο.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.: Την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου θα δώσει ο δικαστής Μ. Φωτίου.

ΦΩΤΙΟΥ, Δ.: Η παρούσα έφεση στρέφεται κατά της απόφασης [*1345]του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στην αγωγή αρ. 3959/2001 που εκδόθηκε στις 2/9/04 και με την οποία αποφασίστηκε ότι ο εφεσίβλητος-ενάγων δικαιούται επιστροφή των χρημάτων (Λ.Κ.2.250 πλέον τόκοι), τα οποία επένδυσε στην εφεσείουσα/εναγόμενη 1 εταιρεία σύμφωνα με τα άρθρα 58Α(3)(β) και 3(3) των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων του 1993-2000 (όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 42(Ι)/00). Η αγωγή εναντίον των εναγομένων 2, 3 αποσύρθηκε στο τέλος της πρωτόδικης ακροαματικής διαδικασίας.

Το εφετήριο, μετά από σχετικές τροποποιήσεις, περιλαμβάνει 23 λόγους έφεσης όπως ακριβώς και στην Investylia Ltd v. Ταμπούρη (2006) 1 Α.Α.Δ. 1325 όπου τα γεγονότα ήταν ουσιαστικά τα ίδια. Θεωρούμε το στάδιο ως κατάλληλο για να παραθέσουμε, έστω και σε περιληπτική μορφή, τα γεγονότα της υπόθεσης που έχουν ως ακολούθως:

Η εφεσείουσα εταιρεία είχε αρχικά εγγραφεί ως ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Εταιρειών Νόμου Κεφ. 113, με έδρα τη Λάρνακα. Σε αργότερο στάδιο (28/1/00) μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία. Η ονομαστική αξία όλων των μετοχών της ήταν Λ.Κ.0.50 σ. Ο εναγόμενος 2 που ήταν διευθυντής της εταιρείας μέχρι τις 4/3/02 οπότε παραιτήθηκε και ανάλαβε ξανά καθήκοντα στις 14/3/03. Ο εναγόμενος 3 ήταν διευθυντής μέχρι στις 26/2/02 οπότε και παραιτήθηκε και ανάλαβε ξανά καθήκοντα στις 14/3/03. Την 27/3/00 η εφεσείουσα κατάθεσε στον Έφορο Εταιρειών Πρόσκληση για Εγγραφή προς το κοινό και στις 5/4/00 απέστειλε και το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας Πρόσκλησης  μαζί με επιστολή και τιμολόγιο σχετικά με το ποσό που θα έπρεπε να πληρωθεί για απόκτηση των μετοχών της. Η εφεσείουσα εισέπραξε από τον εφεσίβλητο το συνολικό ποσό Λ.Κ. 2.250 (Λ.Κ. 225 ως προκαταβολή στις 22/1/00 και το υπόλοιπο από ΛΚ. 2.225 στις 13/5/00) και η εφεσείουσα που παράδωσε και ενέγραψε στο όνομα του στις 12/6/00 3.000 συνήθεις μετοχές αξίας η κάθε μια Λ.Κ.0.50 σεντ. Στις 14/6/00 η εφεσείουσα υπέβαλε αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (πιο κάτω ΧΑΚ) για εισαγωγή των τίτλων της στο ΧΑΚ. Η αίτηση εγκρίθηκε από το ΧΑΚ αλλά απορρίφθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία έδωσε παράταση στην εφεσείουσα μέχρι 1/1/02. Μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης της προαναφερθείσας αγωγής (αντικείμενο της παρούσας έφεσης) οι τίτλοι της εφεσείουσας δεν είχαν εισαχθεί στο ΧΑΚ και επομένως δεν τύγχαναν διαπραγμάτευσης. Στις 29/11/00 ο εφεσίβλητος έστειλε επιστολή στην εφεσείουσα και ζήτησε επιστροφή των χρημάτων του αλλά μέχρι την ημέρα της δί[*1346]κης δεν του επέστρεψαν τα χρήματα. Αντίθετα αμφισβήτησαν την αξίωση του με αποτέλεσμα ο εφεσίβλητος να εγείρει αγωγή η οποία οδήγησε στην έκδοση απόφασης εναντίον των εφεσειόντων με αποτέλεσμα την καταχώρηση της παρούσας έφεσης.

Από όλα τα πιο πάνω φαίνεται ότι τόσο τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης όσο και η νομική πτυχή που την διέπει είναι πανομοιότυπα με αυτά της υπόθεσης Investylia Ltd. v. Σωτήρη Ταμπούρη (2006) 1 Α.Α.Δ. 1325, στην οποία εκδώσαμε αμέσως πριν λίγο την απόφαση μας και με την οποία η έφεση απορρίφθηκε. Ενόψει του ότι όλα τα ζητήματα που εγείρονται στην παρούσα έχουν εγερθεί και αποφασισθεί στην εν λόγω υπόθεση, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, τους οποίους θεωρούμε ως αναπόσπαστο μέρος της παρούσας χωρίς την ανάγκη να τους παραθέσουμε εκ νέου, καταλήξαμε ότι και η παρούσα έφεση θα πρέπει να απορριφθεί.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα εναντίον των εφεσειόντων.

Η έφεση απορρίπτεται με έξοδα εναντίον των εφεσειόντων.

 

 


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο