Μάρτης Γεώργιος (2007) 1 ΑΑΔ 92

(2007) 1 ΑΑΔ 92

[*92]31 Iανουαρίου, 2007

[ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ/στής]

(Aίτηση Αρ. 2/2007)

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

(ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΤΗ ΓΙΑ

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ PROHIBITION

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

(WRIT OF POSSESSION) ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 12.04.2006 ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΔΙΚΑΣΤΗ κ. Τ. Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡ. ΑΓΩΓΗ 300/2003 ΤΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΚΑΙ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥΤΟΥ ΩΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 155(4)

ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝ.3 ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ 1960).

 

(Aίτηση Αρ. 3/2007)

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΤΗ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ

[*93]ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ CERTIORARI

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

(WRIT OF POSSESSION) ΤΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 12.04.2006 ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ

ΕΝΤΙΜΟ ΔΙΚΑΣΤΗ κ. Τ. Θ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡ. ΑΓΩΓΗ 300/2003 ΤΟΥ

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΚΑΙ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥΤΟΥ ΩΣ ΚΑΙ

ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 155(4) ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝ.3 ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

(ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ 1960).

(Aιτήσεις Αρ. 2/2007, 3/2007)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari και Prohibition ― Αιτήσεις για άδεια καταχώρησης αιτήσεων Certiorari και Prohibition προς ακύρωση Εντάλματος Ανάκτησης Κατοχής (Writ of possession) που δόθηκε με βάση διάταγμα παράδοσης κατοχής, για τον λόγο ότι ούτε στο διάταγμα αλλά ούτε στο Ένταλμα εκαθορίζετο ο χρόνος εντός του οποίου ο αιτητής θα έπρεπε να συμμορφωθεί και να παραδώσει ελεύθερη κατοχή ― Κρίθηκε ότι υπήρχε εκ πρώτης όψεως υπόθεση για χορήγηση της αιτούμενης άδειας.

Πολιτική Δικονομία ― Κάθε απόφαση ή διάταγμα το οποίο ζητεί από οιονδήποτε πρόσωπο να πράξει κάτι θα πρέπει να αναφέρει το χρόνο ή το χρόνο μετά την επίδοση της απόφασης ή του διατάγματος εντός τους οποίου η πράξη πρέπει να γίνει ― Δ.34, θ.5 των Θεσμών περί Πολιτικής Δικονομίας.

Ο αιτητής καταχώρησε τις παρούσες αιτήσεις για παραχώρηση άδειας για καταχώρηση αιτήσεων προς έκδοση των προνομιακών ενταλμάτων Certiorari και Prohibition με στόχο την ακύρωση Εντάλματος Ανάκτησης Κατοχής ακίνητης περιουσίας που δόθηκε με βάση διάταγμα παράδοσης κατοχής και επίσης την παρεμπόδιση του Επαρ[*94]χιακού Δικαστηρίου να συνεχίσει να επιλαμβάνεται οποιασδήποτε διαδικασίας αναφορικά με το ένταλμα Ανάκτησης Κατοχής.

Ο λόγος επί των οποίων βασίζονται οι αιτήσεις είναι ότι το «Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ενήργησε εκτός της δικαιοδοσίας και/ή ενήργησε καθ’ υπέρβαση δικαιοδοσίας και/ή από το πρακτικό προκύπτει νομικό ελάττωμα και/ή εμφανές λάθος....».

Ο αιτητής εισηγήθηκε ότι το ένταλμα που εκδόθηκε δυνάμει του διατάγματος αυτού πρέπει να ακυρωθεί γιατί ούτε σε αυτό αλλά ούτε και στο διάταγμα καθορίζεται ο χρόνος εντός του οποίου θα πρέπει να συμμορφωθεί το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνεται.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού διαπίστωσε πως η εισήγηση του αιτητή ευσταθούσε, έκρινε ότι είχε καταδεχθεί εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση για χορήγηση της αιτούμενης άδειας.

Οι αιτήσεις έγιναν δεκτές.

Αναφερόμενη υπόθεση:

Νικολαΐδου ν. Αττίπα κ.ά. (1999) 1 Α.Α.Δ. 1620.

Αιτήσεις.

X. Xατζηστερκώτης, για τον Αιτητή.

Cur. adv. vult.

ΑΡΤΕΜΗΣ, Δ.:  Οι δύο αυτές αιτήσεις ακούστηκαν μαζί γιατί αφορούν το ίδιο διάταγμα του Δικαστηρίου.

Ο αιτητής ζητά α) την παραχώρηση άδειας για καταχώρηση αίτησης για έκδοση Εντάλματος Prohibition και β) την παραχώρηση άδειας για καταχώρηση αίτησης για έκδοση Εντάλματος Certiorari. Επιδιώκεται με τα δύο εντάλματα η ακύρωση Εντάλματος Ανάκτησης Κατοχής ακίνητης περιουσίας, που δόθηκε με βάση διάταγμα παράδοσης κατοχής και επίσης η παρεμπόδιση του Επαρχιακού Δικαστηρίου να συνεχίσει να επιλαμβάνεται οποιασδήποτε διαδικασίας αναφορικά με το Ένταλμα Ανάκτησης Κατοχής.

Ο λόγος επί των οποίων βασίζονται οι αιτήσεις είναι ότι «το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ενήργησε εκτός της δικαιοδοσίας και/ή ενήργησε καθ΄υπέρβαση δικαιοδοσίας και/ή από το [*95]πρακτικό προκύπτει νομικό ελάττωμα και/ή εμφανές λάθος . . .».

Το Διάταγμα αφορούσε ανάκτηση κατοχής περιπτέρου και η εκτέλεση του αναστελλόταν εφόσον ο ενάγων, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί, πλήρωνε συγκεκριμένα ποσά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.  Προφανώς δεν τηρήθηκαν αυτοί οι όροι και το διάταγμα κατέστη εκτελεστό.

Είναι η θέση του αιτητή ότι το ένταλμα που εκδόθηκε δυνάμει του διατάγματος αυτού πρέπει να ακυρωθεί γιατί ούτε σε αυτό αλλά ούτε και στο διάταγμα καθορίζεται ο χρόνος εντός του οποίου θα πρέπει να συμμορφωθεί το πρόσωπο προς το οποίο απευθύνεται. Προς υποστήριξη της θέσης αυτής ο ευπαίδευτος συνήγορος του αιτητή παρέπεμψε στην απόφαση Νικολαΐδου ν. Αττίπα και Άλλου (1999) 1 Α.Α.Δ. 1620, όπου μεταξύ άλλων κρίθηκαν τα ακόλουθα:

«Η έκδοση διατάγματος άμεσα εκτελεστού δεν σημαίνει πως ικανοποιεί και τη ρητή απαίτηση για προσδιορισμό χρόνου μέσα στον οποίο η πράξη την οποία εντέλλεται πρέπει να τελεστεί.  Είναι αυτονόητο ότι αδρανεί η επιταγή για όσο χρόνο το διάταγμα τελεί υπό αναστολή εκτέλεσης. Η απαίτηση για προσδιορισμό χρόνου σύμφωνα με τη Δ.34, θ.5 τίθεται με δοσμένη τη δυνατότητα εκτέλεσης του διατάγματος.  Απαιτείται ρητά να προσδιορίζεται ο χρόνος ή ο χρόνος μετά την επίδοση της απόφασης ή του διατάγματος μέσα στον οποίο η πράξη πρέπει να τελεστεί και δεν μπορεί να θεωρείται ότι αυτό ικανοποιείται απλώς επειδή το διάταγμα ή η απόφαση δεν τελούν υπό αναστολή εκτέλεσης.»

Είναι πράγματι γεγονός πως ούτε στο διάταγμα, αλλά ούτε στο Ένταλμα καθορίζεται χρόνος εντός του οποίου θα πρέπει να συμμορφωθεί ο ενάγων και να παραδώσει ελεύθερη κατοχή.

Έχοντας υπόψη ότι σε αυτό το στάδιο είναι αρκετό να καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση για να δοθεί η αιτούμενη άδεια, κρίνω ότι η προϋπόθεση αυτή έχει ικανοποιηθεί,

Δίδεται άδεια όπως καταχωρηθεί αίτηση με κλήση για έκδοση ενταλμάτων Certiorari και Prohibition.  Οι αιτήσεις να καταχωρηθούν εντός 15 ημερών και να ορισθούν από το Πρωτοκολλητείο.

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.

 

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο