Kυριακούδης Kυριάκος ν. Παναγιώτη Mόσχου, ανήλικου διά της μητέρας και πλησιέστερης φίλης αυτού Δέσποινας Mόσχου (2008) 1 ΑΑΔ 355

(2008) 1 ΑΑΔ 355

[*355]26 Μαρτίου, 2008

[ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π., ΚΡΑΜΒΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ, Δ/στές]

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ,

 

            Εφεσείων - Εναγόμενος,

ν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΟΣΧΟΥ, ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗΣ ΦΙΛΗΣ ΑΥΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΟΣΧΟΥ,

Εφεσιβλήτου - Ενάγοντος.

(Πολιτική Έφεση Αρ. 53/2006)

 

Αμέλεια ― Τροχαίο ατύχημα ― Επιμερισμός ευθύνης ― Οδηγός αυτοκινήτου εισερχόμενος από πάροδο σε κύριο δρόμο, μετά από νόημα οδηγού επί του κυρίου δρόμου, με πρόθεση να στρίψει δεξιά συγκρούστηκε με μοτοποδήλατο το οποίο, εκείνη τη στιγμή προσπερνούσε κανονικά από τα δεξιά σειρά αυτοκινήτων επί του κυρίου δρόμου ― Επιμερισμός ευθύνης σε ποσοστό 75% στον οδηγό του αυτοκινήτου και σε ποσοστό 25% στον οδηγό του μοτοποδηλάτου ― Επικυρώθηκε κατ’ έφεση.

Ο εφεσείων – εναγόμενος, ο οποίος εξήρχετο με το αυτοκίνητό του από πάροδο στην οδό Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό, που είναι ο κύριος δρόμος, με πρόθεση να στρίψει δεξιά, συγκρούστηκε με το μοτοποδήλατο του εφεσίβλητου – ενάγοντος, ο οποίος κατά την ώρα του ατυχήματος προσπερνούσε κανονικά από τα δεξιά τα αυτοκίνητα που ήσαν μπροστά του επί της Γρίβα Διγενή. Ακριβώς προηγουμένως κάποιος οδηγός αυτοκινήτου επί της Γρίβα Διγενή, έκανε νόημα στον εφεσείοντα να εισέλθει στη Γρίβα Διγενή.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε πως ο εφεσείων βαρυνόταν σε ποσοστό 75% για το ατύχημα και ο εφεσίβλητος για το υπόλοιπο ποσοστό 25%.

Ο εφεσείων αμφισβήτησε κατ’ έφεση τον επιμερισμό ευθύνης του πρωτόδικου Δικαστηρίου.

 

[*356]Αποφασίστηκε ότι:

Ο εφεσείων παρέλειψε να ελέγξει αν ήταν ασφαλής η είσοδός του επί της Γρίβα Διγενή. Ο οδηγός που του έκαμε νόημα να εισέλθει επί της Γρίβα Διγενή, απλώς τον διαβεβαίωσε πως, όσον αφορά τον ίδιο, θα μπορούσε να το πράξει. Από την άλλη ο εφεσίβλητος θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός, ενόψει της κατάστασης που επικρατούσε τη δεδομένη στιγμή στο δρόμο. Το πρωτόδικο Δικαστήριο κατέληξε σε εύλογη, υπό τις περιστάσεις, κρίση.

Η έφεση απορρίφθηκε με €1.450 έξοδα, περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

Έφεση.

Έφεση από τον εφεσείοντα εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (Λυκούργου, Ε.Δ.), (Αγωγή Αρ. 241/02), ημερομ. 16.12.05.

K. X”Ιωάννου, για Χρ. Πουργουρίδη, για τον Εφεσείοντα.

Ι. Γιορδαμλής, για τον Εφεσίβλητο.

Ex tempore

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Την ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου θα δώσει ο Αρτεμίδης, Π..

ΑΡΤΕΜΙΔΗΣ, Π.:  Στις 21 Δεκεμβρίου, 2001, ο εφεσίβλητος-ενάγων, οδηγούσε το μοτοποδήλατο του στην οδό Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό.  Η οδός Δημοκρίτου είναι πάροδος της Γρίβα Διγενή, στο σημείο δε συμβολής τους δεν υπάρχει οποιοδήποτε σήμα τροχαίας που να υποδεικνύει στον οδηγό επί της Δημοκρίτου να σταματήσει προτού εισέλθει στη Γρίβα Διγενή.  Η Γρίβα Διγενή όμως είναι ο κύριος δρόμος σε σχέση με τη Δημοκρίτου, είναι δε διπλής  κατεύθυνσης με δύο λωρίδες κυκλοφορίας. 

Ο εφεσίβλητος, όπως είπαμε πιο πριν, οδηγούσε στη Γρίβα Διγενή όπου τα αυτοκίνητα που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση προχωρούσαν αργά.  Σε κάποιο σημείο μάλιστα του δρόμου, λίγα μέτρα πριν από το σημείο σύγκρουσης, υπήρχε διάβαση πεζών.  Ο εφεσείων, ο οποίος οδηγούσε στη Δημοκρίτου είχε πρόθεση να στρίψει δεξιά στη Γρίβα Διγενή.  Ευγενής οδηγός, που βρισκόταν στη Γρίβα Διγενή και ακριβώς πριν από τη συμβολή της με τη Δημοκρίτου, έκανε νόημα στον εφεσείοντα να εισέλθει στη Γρίβα Δι[*357]γενή.  Ο εφεσείων τότε οδήγησε δεξιά μπαίνοντας στη Γρίβα Διγενή, οπόταν και συγκρούστηκε με το μοτοποδήλατο του εφεσίβλητου, ο οποίος, κατά την ώρα του δυστυχήματος προσπερνούσε κανονικά από τα δεξιά τα αυτοκίνητα που ήσαν σειρά μπροστά του.

Ο εφεσείων εισηγήθηκε στο πρωτόδικο Δικαστήριο πως η αμέλεια για το δυστύχημα βάρυνε εξ ολοκλήρου τον εφεσίβλητο.  Αντίθετα ο εφεσίβλητος ισχυρίστηκε πως οδηγούσε κανονικά στο δρόμο και ήταν δικαίωμα του να προσπερνά τα αυτοκίνητα.  Ο εφεσείων εισήλθε στη Γρίβα Διγενή ανακόπτοντας την πορεία του.  Να σημειώσουμε πως η οποιαδήποτε αναφορά σε διάβαση πεζών επί της Γρίβα Διγενή δεν έχει καμιά σημασία στην υπόθεση γιατί δεν διέρχονταν πεζοί από τη διάβαση, η δε τροχαία εκινείτο αργά αλλά κανονικά.  Ο πρωτόδικος δικαστής έκρινε πως ο εφεσείων βαρυνόταν με το 75% για το δυστύχημα που επεσυνέβη ενώ ο εφεσίβλητος  για το υπόλοιπο 25%.

Έχουμε τη γνώμη πως η κρίση του πρωτόδικου δικαστηρίου ήταν εύλογη υπό τις περιστάσεις. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να επέμβουμε για να την ανατρέψουμε.  Ο εφεσείων εισήλθε από την πάροδο στον κύριο δρόμο χωρίς να ελέγξει αν τούτο ήταν ασφαλές.  Ο ευγενής οδηγός επί της Γρίβα Διγενή, που του έκανε νόημα να εισέλθει, δεν ήλεγξε αν τούτο ήταν ασφαλές να γίνει εκ μέρους του εφεσείοντος. Απλώς τον διαβεβαίωσε πως, όσον αφορά τον ίδιο, θα μπορούσε να περάσει στη Γρίβα Διγενή.  Από την άλλη μεριά ο εφεσίβλητος πρόσεξε την ουρά αυτοκινήτων, την οποία και προσπερνούσε, έβλεπε επίσης και τις παρόδους που κατέληγαν στη Γρίβα Διγενή.  Προσπερνούσε μεν κανονικά και από τη δεξιά πλευρά τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν μπροστά του και μάλιστα παραμένοντας στη δική του λωρίδα, η κατάσταση όμως στο δρόμο ήταν τέτοια που θάπρεπε να τον κάνει πιο προσεκτικό.  Εξάλλου παραδέχθηκε ο ίδιος πως βιαζόταν γιατί είχε αργήσει για το σχολείο του. Αυτό ήταν το μόνο θέμα που παρέμεινε προς εκδίκαση από το πρωτόδικο δικαστήριο. Κρίνουμε δε πως ορθά το χειρίστηκε.

Η έφεση απορρίπτεται με €1.450.- έξοδα, περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

Η έφεση απορρίπτεται με €1.450 έξοδα, περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α.

 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο