Era Cyprus Ltd και Άλλος (2008) 1 ΑΑΔ 1051

(2008) 1 ΑΑΔ 1051

[*1051]20 Οκτωβρίου, 2008

[ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ/στής]

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 155.4 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 3 ΚΑΙ 9 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΠΟΙΚΙΛΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ) ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ 1964

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΤΑ ΑΡΘΡΑ 27, 28, 29, 32, 33 ΚΑΙ 34 ΤΟΥ ΠΕΡΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΕΦ. 155, ΤΟ ΑΡΘΡΟ 8 ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ERA CYPRUS LTD ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΝΤΑΛΜΑΤΟΣ CERTIORARI

ΚΑΙ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ 1ης ΑΙΤΗΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ERA CYPRUS LTD,  ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΗΝ 19.08.2008.

(Πολιτική Αίτηση Αρ. 77/2008)

 

Προνομιακά εντάλματα ― Certiorari ― Ένταλμα έρευνας ― Αίτηση για άδεια καταχώρησης αίτησης Certiorari προς ακύρωση εντάλματος έρευνας για τον λόγο ότι το ένταλμα έρευνας ήταν γενικό και αόριστο ― Απόδειξη εκ πρώτης όψεως υπόθεσης για χορήγηση της αιτούμενης άδειας.

Ποινική Δικονομία ― Ένταλμα έρευνας ― Προϋποθέσεις εκδόσεως ― Άρθρο 27 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ.155.

Στις 19.8.2008 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε [*1052]ένταλμα έρευνας του γραφείου της αιτήτριας εταιρείας στη Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα στη Λευκωσία.

Οι αιτητές ζητούν άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση εντάλματος Certiorari με το οποίο να ακυρώνεται το ένταλμα έρευνας. Υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που η Αστυνομία έθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου δεν ήταν αρκετά ώστε να ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις έκδοσης του εν λόγω εντάλματος.

Αποφασίστηκε ότι:

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το ένταλμα είναι γενικό και αόριστο εφόσον με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο, παρέχει στο πρόσωπο που εξουσιοδοτείται για τη διεξαγωγή της έρευνας ανεπίτρεπτα  ευρεία διακριτική εξουσία ως προς το τι αυτός θα μπορούσε να αναζητήσει και να παραλάβει. Το ένταλμα δεν περιέχει εκείνα τα βασικά αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα διευκόλυναν τον εντοπισμό και κατάσχεση συγκεκριμένων αντικειμένων. Φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι πρόκειται για παράλειψη η οποία αντιβαίνει τις πρόνοιες των Άρθρων 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις πρόνοιες του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Όπως προκύπτει από την ένορκη δήλωση, ο λόγος για τον οποίο η Αστυνομία ζήτησε το ένταλμα ήταν γιατί οι αιτητές αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην Αστυνομία για να διενεργήσει την έρευνα. Ο λόγος αυτός είναι άγνωστος στο νόμο και δεν στοιχειοθετεί από μόνος του τις επιβαλλόμενες από την Ποινική Δικονομία προϋποθέσεις έκδοσης εντάλματος έρευνας.

Η αίτηση έγινε δεκτή.

Αίτηση.

Ν. Παναγιώτου, για τους Αιτητές.

Cur. adv. vult.

ΚΡΑΜΒΗΣ, Δ.: Οι αιτητές ζητούν άδεια για καταχώρηση αίτησης για έκδοση εντάλματος certiorari με το οποίο να ακυρώνεται ένταλμα έρευνας του γραφείου της αιτήτριας εταιρείας ERA CYPRUS LTD στη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα αρ. 72 στη Λευκωσία. Το ένταλμα έρευνας εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 19.8.2008. Η αίτηση αφορά στη νομιμότητα του εντάλματος τόσο σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί ενώπιον του δικαστηρίου με ένορκη δήλωση της αστυνομίας που ζήτησε το ένταλμα όσο και στο ίδιο το περιεχόμενο του εντάλματος το οποίο [*1053]χαρακτηρίζεται, καθώς λέγουν οι αιτητές, από απαράδεκτη γενικότητα κατά παράβαση του Άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι η θέση των αιτητών ότι τα στοιχεία που η αστυνομία έθεσε ενώπιον του δικαστηρίου δεν ήταν αρκετά ώστε να ικανοποιούνται οι βασικές προϋποθέσεις έκδοσης του εν λόγω εντάλματος.

Με βάση το Άρθρο 16 του Συντάγματος επιτρέπεται η είσοδος και η έρευνα κατοικίας μόνο «ότε και όπως ο νόμος ορίζει κατόπιν δικαστικού εντάλματος δεόντως αιτιολογημένου». Το Άρθρο 27 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου Κεφ. 155 θέτει τις προϋποθέσεις για την έκδοση εντάλματος έρευνας. Το εν λόγω άρθρο προνοεί:

“Όταν δικαστής ικανοποιείται με ένορκη έγγραφη δήλωση ότι υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι σε οποιοδήποτε τόπο υπάρχει-

(α)   οτιδήποτε στο οποίο ή σε σχέση με το οποίο διαπράχτηκε ποινικό αδίκημα ή υπάρχει υποψία ότι διαπράχτηκε. ή

(β)   οτιδήποτε για το οποίο υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι θα παρέχει απόδειξη ως προς τη διάπραξη ποινικού αδικήματος. ή

(γ)   οτιδήποτε για το οποίο υπάρχει εύλογη αιτία να πιστεύεται ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό διάπραξης ποινικού αδικήματος,

ο δικαστής δύναται σε οποιοδήποτε χρόνο να εκδώσει ένταλμα (το οποίο αναφέρεται στο νόμο αυτό ως “ένταλμα έρευνας”), που εξουσιοδοτεί το πρόσωπο που κατονομάζεται σε αυτό -

(ι) να ερευνήσει τον τόπο αυτό προς ανεύρεση οποιουδήποτε τέτοιου πράγματος και να κατάσχει και μεταφέρει αυτό ενώπιον του Δικαστηρίου από το οποίο εκδόθηκε το ένταλμα έρευνας ή ενώπιον άλλου Δικαστηρίου για να τύχει αυτό μεταχείρισης σύμφωνα με το νόμο. και

(ιι)   να συλλάβει και να προσαγάγει ενώπιον Δικαστή τον κάτοχο της οικίας ή του τόπου όπου βρέθηκε το πράγμα ή οποιοδήποτε πρόσωπο εντός ή πέριξ της οικίας αυτής ή του τόπου το οποίο κατέχει τέτοιο πράγμα, αν ο Δικαστής κρίνει σκό[*1054]πιμο να διατάξει με αυτό τον τρόπο στο ένταλμα.”

Στην προκείμενη περίπτωση η αστυνομία έθεσε ενώπιον του δικαστηρίου την πιο κάτω ένορκη δήλωση:

«Την 19/08/08 λήφθηκε πληροφορία στην Υ.ΚΑ.Ν. Αρχηγείου ότι το αυτοκίνητο με αριθμούς εγγραφής KTV 072 μετέφερε ναρκωτικά. Από εξετάσεις που έγιναν διαφάνη ότι το αυτοκίνητο ανήκει στον Ανδρέα Αντωνίου ΔΤ 681689, 39 ετών, οδός Μερσινίας 7 Αγία Νάπα, κτηματομεσίτη. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε έξω από το σπίτι των γονέων του Αντωνίου στην οδό Θέτιδος 12Α Εγκωμη.

Το μέρος τέθηκε υπό παρακολούθηση και όταν ο ύποπτος προσπάθησε να εισέλθει σε αυτό ανακόπηκε από μέλη της Υ.ΚΑ.Ν. Σε ερώτηση των Αστυνομικών κατά πόσο έχει στην κατοχή του οτιδήποτε το παράνομο αυτός ανέφερε ότι στο καπό του αυτοκινήτου είχε ένα όπλο. Όταν αυτός άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου διαπιστώθηκε ότι εντός αυτού υπήρχε ένα όπλο τύπου «τσέχικου» με δύο γεμιστήρες, οι οποίες περιείχαν φυσίγγια. Αυτός συνελήφθηκε για αυτόφωρο αδίκημα η ώρα 1450 της 19/8/08.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του Αντωνίου κατόπιν δικής του γραπτής συγκατάθεσης στην οδό Μερσινίας 7 Αγία Νάπα ανευρέθηκε ένα πυροβόλο όπλο τύπου ΑΚ47 και ένα πιστόλι τύπου browning για τα οποία θα γίνουν εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο αυτά είναι αληθινά και εάν βρίσκονται σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση. Στην πιο πάνω αναφερόμενη οικία εντοπίστηκαν επίσης και δύο τοξοβόλα.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία εργάζεται με την επωνυμία «ERA», αρνήθηκαν να δώσουν την συγκατάθεση τους στην αστυνομία για να γίνει έρευνα στα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται στην λεωφόρο Διγενή Ακρίτα 72 Εγκωμη στην Λευκωσία.

Ενόψει των πιο πάνω αιτούμαι από το σεβαστό σας δικαστήριο την έκδοση εντάλματος ερεύνης των γραφείων της εταιρείας «ERA» στην Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα 72 στην Λευκωσία.

Το ένταλμα το οποίο εκδόθηκε αναφέρει,

«Επειδή φαίνεται στη γραπτή ένορκη δήλωση του Αστ. 1920 [*1055]Κ. Χριστοφή από ΤΑΕ Λευκωσίας ότι υπάρχει εύλογος αιτία να πιστεύεται ότι στα Γραφεία της Εταιρείας με την ονομασία ERA που βρίσκονται στην Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα 72 στην Λευκωσία ότι δυνατόν να αποκρύπτονται διάφορα τεκμήρια τα οποία σχετίζονται με υπόθεση, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων καθώς και εκρηκτικών υλών, αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν την 19/08/2008 στη Λευκωσία.

Αυτό το ένταλμα σας εξουσιοδοτεί και σας καλεί αμέσως με κατάλληλη βοήθεια, να μπείτε στα αναφερόμενα υποστατικά της αναφερόμενης Εταιρείας ERA στην Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα 72 Λευκωσία οποιαδήποτε μέρα και ώρα και εκεί με επιμέλεια να ερευνήσετε για τα αναφερόμενα πράγματα και αν αυτά ή μέρος αυτών, ευρεθούν κατά την έρευναν, να φέρετε τα πράγματα που θα βρεθούν έτσι, (και ακόμα να συλλάβετε και να παρουσιάσετε του αναφερόμενου ενώπιόν μου ή ενώπιον άλλου Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να τύχει μεταχείρισης σύμφωνα με το Νόμο.

Έχω ικανοποιηθεί λογικά για την αναγκαιότητα έκδοσης του εντάλματος.»

Έχω τη γνώμη ότι δικαιολογείται η παραχώρηση άδειας για καταχώρηση αίτησης για την έκδοση εντάλματος Certiorari προς ακύρωση του εντάλματος έρευνας. Συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους κατέληξα στο πιο πάνω συμπέρασμα είναι ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το ένταλμα είναι  γενικό και αόριστο εφόσον με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο, παρέχει στο πρόσωπο που εξουσιοδοτείται για τη διεξαγωγή της έρευνας ανεπίτρεπτα ευρεία διακριτική εξουσία ως προς το τι αυτός θα μπορούσε να αναζητήσει και να παραλάβει. Το ένταλμα δεν περιέχει εκείνα τα βασικά αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα διευκόλυναν τον εντοπισμό και κατάσχεση συγκεκριμένων αντικειμένων. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι πρόκειται για παράλειψη η οποία αντιβαίνει τις πρόνοιες των Άρθρων 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις πρόνοιες του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Ούτε στο ένταλμα ούτε στην ένορκη δήλωση φαίνεται να στοιχειοθετείται λόγος, στο βαθμό που απαιτείται, για ύπαρξη  εύλογης αιτίας να πιστεύεται ότι στο συγκεκριμένο τόπο υπήρχε συγκεκριμένο ή εύλογα προσδιορισμένο πράγμα ή πράγματα που συνδέονταν με το υπό διερεύνηση αδίκημα. Η αναφορά του δικαστή στο ένταλμα ότι από την ένορκη δήλωση που υποστήριξε την έκδοση του εντάλματος φαίνεται «…. ότι υπάρχει εύλογος αιτία να πιστεύεται ότι στα Γραφεία της εταιρείας ……….. ότι δυνατόν να αποκρύπτονται διάφο[*1056]ρα τεκμήρια τα οποία σχετίζονται με υπόθεση παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλων όπλων ……» είναι εκ πρώτης όψεως γενική και εν πολλοίς αυθαίρετη αφού δεν υποστηρίζεται από την ένορκη δήλωση με βάση την οποία εκδόθηκε το ένταλμα. Προκύπτει από την τέταρτη παράγραφο της ένορκης δήλωσης ότι ο λόγος για τον οποίο η αστυνομία ζήτησε το ένταλμα ήταν γιατί οι αιτητές αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην αστυνομία για να διενεργήσει την έρευνα. Ο λόγος αυτός είναι άγνωστος στο νόμο και δεν στοιχειοθετεί από μόνος του τις επιβαλλόμενες από την Ποινική Δικονομία προϋποθέσεις έκδοσης εντάλματος έρευνας.

Θεωρώ ότι οι αιτητές έχουν καταδείξει εκ πρώτης όψεως βάσιμους λόγους οι οποίοι δικαιολογούν το αίτημά τους για παραχώρηση της ζητούμενης άδειας για καταχώρηση αίτησης για την έκδοση εντάλματος Certiorari.

Η αίτηση να καταχωρηθεί μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, 2008 και να οριστεί για ακρόαση στις 6 Νοεμβρίου, 2008.

Η αίτηση γίνεται δεκτή.

 

 

 

 


 


cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο